教育王國

標題: 直資對資助,點算好 [打印本頁]

作者: seavl    時間: 12-11-2 15:45     標題: 直資對資助,點算好

收到直資叫2nd in, 好大機會會成功; 但自己又心儀另一間資助,但得15分機會可能微,大家會點決定。

直:可以15分鐘行返學,有直屬中學,英文小學,國語,雙老師直至6年級 (其中一個係外籍老師),小班

資:可坐校車15分鐘到,小班,英普,冇直屬中學,九龍東區都出名多人爭

作者: HIN2003    時間: 12-11-2 15:49

如果NET 48, 就真係好大競爭.
15分未必得, 大抽獎都要靠LUCK.
作者: ha8mo    時間: 12-11-2 15:55

作者: elderberry    時間: 12-11-2 15:57

我會選直資, 英普, 一條龍, 返學又近, 咁正, 我都想呀.
作者: seavl    時間: 12-11-2 16:01     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

接受左直資可再叩門?機會成功都好微呀

作者: seavl    時間: 12-11-2 16:01     標題: 回覆:HIN2003 的帖子

所以好煩

作者: tak0clive    時間: 12-11-2 16:29

我會選直資,15分太渺茫
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-2 18:01     標題: 引用:接受左直資可再叩門?機會成功都好微呀 +

原帖由 seavl 於 12-11-02 發表
有直資叩門同無直資叩門,機會均等,我會先揀直資

作者: dlee_ca    時間: 12-11-2 18:03

收咗先算啦。
作者: suntung    時間: 12-11-2 18:19     標題: 引用:收到直資叫2nd+in,+好大機會會成功;+但自

原帖由 seavl 於 12-11-02 發表
收到直資叫2nd in, 好大機會會成功; 但自己又心儀另一間資助,但得15分機會可能微,大家會點決定。

直: ...
有冇心得分享下點解未in 都知好大機會會成功既?

作者: onepiece    時間: 12-11-2 18:30     標題: 回覆:直資對資助,點算好

現在直資都只係叫2nd IN,會唔會有機會俾妳拖到26號呀?

作者: seavl    時間: 12-11-2 18:31     標題: 引用:Quote:原帖由+seavl+於+12-11-02+發表收到

原帖由 suntung 於 12-11-02 發表
有冇心得分享下點解未in 都知好大機會會成功既?
因為只係見校長,同校長確認相同理念,我有同學仔第一批見完,話比我聽,她的朋友也是這樣

作者: seavl    時間: 12-11-2 18:32     標題: 引用:現在直資都只係叫2nd+IN,會唔會有機會俾妳

原帖由 onepiece 於 12-11-02 發表
現在直資都只係叫2nd IN,會唔會有機會俾妳拖到26號呀?
相同唔會甘耐,同自行機會應該機會微

作者: Bert    時間: 12-11-2 20:52

大家如果估到是那間直資,就知道有2nd in 真是很大機會!
作者: Bert    時間: 12-11-2 21:07

15分抽九龍東一線學校的確比較難,除非靠大抽獎!   大抽獎真的好難講,我就一定抽唔到(自問無抽獎命!),但我有朋友所有直資都考不到,自行又抽唔到,最後大抽獎派到一線學校。

作者: Kittymummy    時間: 12-11-2 21:16     標題: 回覆:直資對資助,點算好

直資啦,仲要係英文小學一條龍!

作者: little_yolky    時間: 12-11-7 17:32

seavl 發表於 12-11-2 16:01

人哋都未收你, sec in啫, 收咗先煩啦。如收咗, 一定先要offer, 然後叩資助。如無錢就無辦法了, 因為12年直資都直係幾熔的。
作者: Iamfive    時間: 12-11-7 20:34     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

呢間學校second in見会同家長、小朋友講:“開學見!“,“你係我地學校最想收嘅學生!“。

建議樓主問多d讀緊小一、二嘅小朋友家長,學校真正教學模式係唔係心儀嘅,聽聞呢間學校老師turnover高,每星期有默書、大小測驗、考試!

如果小朋友受谷,我會揀直資!

作者: tung0409    時間: 12-11-8 11:56

重點係這直資是否就是你最心儀的直資
如我係你, 又算近自己屋企, 你講出來的都是學校的good point, 我找不到理由如收了我唔要個offer, 除非你是當佢係水泡
15分自行一定冇機會 (因你都說那是多人選的學校)
所以只可以等大抽獎, 你報得直資, 就是擔心抽得唔好先報啦, 如經濟不是一個問題, 後面又未必有細佬妹跟尾, 我一定唔會放棄你說的好大機會有既Offer, 祝福你; )
作者: mokchingyin0910    時間: 12-11-8 17:14     標題: 回覆:直資對資助,點算好

如果錢不是問題就一定是直資

作者: hadwinboy    時間: 12-11-8 17:36

seavl 發表於 12-11-2 15:45

直: ...
似乎是以小博大. 有點進取. 那就要睇下你有幾唔中意間直資, or 有幾心儀間資助. 另一方面, 假設你放棄了直資, 但扣資助門也不成功, 你還有沒有back up plan? 最後, 以你列出來的外在條件, 兩間差不多. 直資還要加上一條龍這個優勢. 是什麼另你猶疑呢? 相對, 為什麼又這麼心儀資助那間呢?

我不知道這兩間是什麼學校. 我純粹從分析角度出發.   

作者: ms.giggle    時間: 12-11-9 13:49     標題: 回覆:直資對資助,點算好

未到要煩的時候...

作者: mrs.so    時間: 12-11-9 14:09

我會揀直資OFFER, 始終有學位在手較安全...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5