教育王國

標題: st. cat interview之後感 [打印本頁]

作者: breadbb    時間: 12-11-1 09:31     標題: st. cat interview之後感

啱啱in完 我無咩可以分享 入到去第一係group in玩lego同以往一樣 第二part我諗改左 係家長填問卷老師就問小朋友問題 所以我係完全唔知佢問咩 我只係見到小朋友都有回應佢咋 但題外話 我in完去搵番老公嗰時 見到有個媽媽喪鬧個仔 係大叫嗰隻 點解你唔出聲 點解你開唔到 明明你就開到 我聽到拍一聲 我費事望後面 我唔知係咪小朋友比人打 我希望媽媽可以冷靜d take it easy...嚇親小朋友就唔好

作者: CHIHIMNAM    時間: 12-11-1 09:33

我冇報SC, 但睇完呢個case, 好 scare...考 kindergarten 咋, 做乜搞都咁
作者: 彈弓狗    時間: 12-11-1 09:37     標題: 引用:啱啱in完+我無咩可以分享+入到去第一係grou

原帖由 breadbb 於 12-11-01 發表
啱啱in完 我無咩可以分享 入到去第一係group in玩lego同以往一樣 第二part我諗改左 係家長填問卷老師就問小 ...
多謝分享,係咪好虛撼呀?

作者: 彈弓狗    時間: 12-11-1 09:43     標題: 引用:啱啱in完+我無咩可以分享+入到去第一係grou

啱啱in完 我無咩可以分享 入到去第一係group in玩lego同以往一樣 第二part我諗改左 係家長填問卷老師就問小 ...
Sorry one more question, 要家長填問卷咁仲有無問問題?因我口才唔好

作者: aphek    時間: 12-11-1 09:43

唔駛噤呀? 個小朋友真係好慘. 可能平時佢媽都係噤...
作者: breadbb    時間: 12-11-1 09:45     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我in8:30好早 我8:20去到 前面已經超多人 出黎仲多

作者: HadesBB    時間: 12-11-1 09:50     標題: 回覆:st. cat interview之後感

果個家長傻架,我至討厭呢啲人

作者: dick923    時間: 12-11-1 09:56

請問問卷要填d咪
作者: joew_525    時間: 12-11-1 09:56

我之前帶小朋友in藍田啟思, 都見到類似場面, 個daddy又係同小朋友in完後, 帶佢出來會合mama, 之後就好嬲一輪咀咁鬧個小朋友, 個小朋友同媽媽都好無奈, 不過就冇聽到啪一聲。
唉, 香港人, 放鬆d啦。
作者: jantan28    時間: 12-11-1 09:57     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我填問卷填得好慢...個腦實哂....又有時分心聽下小朋友做緊咩....咁趕真係有d亂填

作者: babaxmama    時間: 12-11-1 09:58     標題: 回覆:jantan28 的帖子

請問問卷會問甚麼?

作者: breadbb    時間: 12-11-1 09:59

回復 彈弓狗 的帖子

無問過我問題
作者: breadbb    時間: 12-11-1 09:59

問卷都係果d..對學校有咩期望...平時同小朋友做d咩等等
作者: jan80    時間: 12-11-1 10:00

嘩, 唔洗呀. 不過我暫時IN咗幾間學校, 出到學校門口都總聽到有D家長責怪個小朋友點解唔識答, 真係好登個小朋友可憐. 幼稚園啫, 我都明白入到好既幼稚園條路可能好行D, 但入唔到都唔等於玩完.
作者: joew_525    時間: 12-11-1 10:04

其實, 當問 "對本學有咩期望", 你地通常會點答??

我會答: 期望小朋友可以在學校學懂良好的品行, 基本自理能力, 良好語文基礎。

唔知其他mama係唔係都係呢d答案呢?
作者: 大白豬    時間: 12-11-1 10:07

為了interview而傷了感情, 何苦呢! 小朋友只是2歲幾, 人生慢慢長路. 除了sc, 香港還有很多好的幼稚園.
作者: breadbb    時間: 12-11-1 10:07

我老公o係mtr撞到佢...繼續鬧..小朋友一路喊一喊比人鬧~講真..佢又勁呀..咁都知自己個仔無答問題...我全程都唔得閒望住個仔...我只係知道佢無答老師叫咩名..我都唔會怪佢..我仲話well done...你無阻住媽媽寫字..好乖呀!!咁細個就比壓力佢..佢大個點算呀...好慘呀真係....
作者: Mikuyo    時間: 12-11-1 10:09     標題: 回覆:st. cat interview之後感

係咪同小朋友一齊坐?

作者: 外星人媽咪    時間: 12-11-1 10:11     標題: 回覆:Mikuyo 的帖子

好多謝大家的分享!我in三點半好緊張吖!

作者: katrinamama    時間: 12-11-1 10:14

我突然諗到,佢將來係一個好惡奶奶
作者: katrinamama    時間: 12-11-1 10:19

同埋我發現只有一d父母自己讀書唔多唔叻or自小冇健全家庭先會望子成龍,因其實小朋友童年開心,一世會記住;加上如果本身父母出外讀過書,有經濟能力,都俾小朋友大d出國留學,唔駛現在咁壓迫
作者: himuimui    時間: 12-11-1 10:28

作者: juliakmy    時間: 12-11-1 10:52

回復 breadbb 的帖子

請問要唔要等好耐? 係咪未夠鐘唔入得學校呀?

作者: Macylau    時間: 12-11-1 11:00

我一定吾會閙個仔或打個仔!但講真,如果佢明明識但吾肯表現出黎,白白讓機會流失,甘我自己雖然表面冇野,但心裏面會有一陣心酸感覺!呢種心情相信只有香港媽媽會明!同外國朋友講,十個有九個吾明做乜幼稚園要interview!不過我過一陣就冇野,又再重新黎過!
作者: kaitathk    時間: 12-11-1 11:11     標題: 回覆:katrinamama 的帖子

我就係08:45 in 我就望完個題目先 再幫小朋友了解佢個問題 再引導到小朋友作正確答案時我就即刻填寫 今次d問題我好鐘意!幾有意思 大家慢慢答

作者: YANNIE_YAU64    時間: 12-11-1 11:13

會問什麼問題呢?
作者: LSKLTK    時間: 12-11-1 11:17     標題: 回覆:st. cat interview之後感

dele

作者: kambobo2003    時間: 12-11-1 11:21     標題: 引用:我就係08:45+in+我就望完個題目先+再幫小

原帖由 kaitathk 於 12-11-01 發表
我就係08:45 in 我就望完個題目先 再幫小朋友了解佢個問題 再引導到小朋友作正確答案時我就即刻填寫 今次d ...
你意思係問卷的問題?

作者: 3wa4    時間: 12-11-1 11:21     標題: 回覆:Macylau 的帖子

你講得好好,明知個小朋友係識嘅問題,點知去到唔出聲!心裡真的有苦自己知!我上年in sc都係咁,明白小朋友太細,佢地都唔想,當日我都帶住極低落嘅情緒再去in KV, 最後都忍唔住話俾呀仔知媽媽因為他唔出聲有點唔開心,點知呀仔好似好明白,跟住in 得好好,雖然最終冇收呀仔!加油吧!

作者: gamui    時間: 12-11-1 11:24

唔駛噤呀!!!何苦呢?? terrible mommy!!!!!!!!!!
作者: Reading    時間: 12-11-1 11:30

Hi, breadbb,

請問可否分享問卷大約問啲咩問題??

謝謝
作者: Reading    時間: 12-11-1 11:43

thank you breadbb....
作者: BB成長期    時間: 12-11-1 11:43

作者: KellyChim    時間: 12-11-1 11:56     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我未填完就收咗份卷!小朋友一面in, 家長塡問卷,都無心機填!我覺得學校唔想家長引導小朋友面試,所以同一時間比份卷家長填,睇小朋友可唔可以獨立應對!我一開始有幫兩句,之後老師叫我填卷就得!

作者: breadbb    時間: 12-11-1 11:57

我fd in完都係答左一題..佢話未填完..老師話唔緊要..唔計分o既..唔知係咪呀...但我in果陣我個老師有比時間我填多陣..
作者: KEH    時間: 12-11-1 12:11     標題: 回覆:breadbb 的帖子

唉。。。仲乜咁對小朋友呀。 我好明白係好想小朋友入到心儀學校。 但真係唔洗又閙又打。真係嚇親小朋友。大家放鬆d.

作者: FortuneBB    時間: 12-11-1 12:14

我都覚得份問倦是不會計分的,學校只是不想家長在旁幫小朋友答問題,老師想看看小朋友真正實力。

樓主,不用担心,我小朋友上年也在lego環節豪哭,但在答問環節阿囡表現理想(我冇提水,亦冇引導佢),最後sc收左佢,仲係我選的上午班。

所以當大家面試遇到不順利也不用放棄或怪小朋友,因我們總是不知學校收生標準。

作者: pc629    時間: 12-11-1 12:16

請問份問題係中文定英文,or中英對照?我會用英文interview.thanks a lot.
作者: zooma    時間: 12-11-1 12:19

多謝分享!! 個小朋友好慘情!! 大家媽咪以平常心面對 唔好比太大壓力自己啦!! 祝成功!! 齊齊入學!! yeahhhh!!
作者: SawMo    時間: 12-11-1 12:30     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我填完問卷, 剛好問哂問題

作者: estherscwong    時間: 12-11-1 12:33

How long did you spend for the whole interview?
作者: elysion    時間: 12-11-1 12:35     標題: 回覆:st. cat interview之後感

請問卷有幾多題?中、英問?

作者: cycream    時間: 12-11-1 12:36

朋友9:00in, 半小時出黎. 我地in 9:45, 1.5小時先完成, 等好耐.  lego time, 有少朋友大哭, 好多人出出入入, 小朋友好難專心玩.

我覺得填問卷係等d家長好忙, 無時間理小朋友, 等小朋友自由發揮.
作者: kayeeee2009    時間: 12-11-1 12:38

我女成個面試過程只用左2-3分鐘...期間我只係望下小朋友做緊咩, (望左2-3秒ja)
無打算亦無提水...老師一見我望...即叫我填問卷先啦...
最後我只係填得2行字,實在in得太快~
而且明明坐係度等時,見其他老師, 包括呢位老師(in上一個小朋友時), 都有比家長填多幾分鐘架...但in我女時無囉, 一in完即收~~
作者: cycream    時間: 12-11-1 12:39

kaitathk 發表於 12-11-1 11:11
我就係08:45 in 我就望完個題目先 再幫小朋友了解佢個問題 再引導到小朋友作正確答案時我就即刻填寫 今次d ...

你咁叻, 幫完小朋友先填問卷, 我老公淨係掛住自己係度填問卷.
作者: shevachevy    時間: 12-11-1 12:39

填問卷似乎只係想keep the parent busy, 等佢冇得提水, 咁仲好, 等小朋友自由發揮~
作者: minirat    時間: 12-11-1 12:40

個媽咪系埋顛既!
甘樣對自己的小朋友!

作者: kayeeee2009    時間: 12-11-1 12:45

cycream 發表於 12-11-1 12:36
朋友9:00in, 半小時出黎. 我地in 9:45, 1.5小時先完成, 等好耐.  lego time, 有少朋友大哭, 好多人出出入入 ...
我都in 9點, 但差唔多10點先出返黎呀...排隊都排左成9個字, in得幾分鐘,
仲要見排係我後面果d都先過我in...

作者: maggiemai77    時間: 12-11-1 12:46

回復 minirat 的帖子

i also saw the same scene in SC last year!!!! i was sooooooo angry .... she is not deserve to call "mammy"... she just put all her expectation to her daughter .... she even can not control her temper ..how can she expect her kids can??????
作者: cycream    時間: 12-11-1 12:53

kayeeee2009 發表於 12-11-1 12:45
我都in 9點, 但差唔多10點先出返黎呀...排隊都排左成9個字, in得幾分鐘,
仲要見排係我後面果d都先過我in.. ...

你in 英普?
作者: minirat    時間: 12-11-1 12:58

maggiemai77 發表於 12-11-1 12:46
回復 minirat 的帖子

i also saw the same scene in SC last year!!!! i was sooooooo angry .... she is  ...

I couldn't agree more.  We are all parents, and understand about the stresses.  However this is not a good reason to pass down the stresses to our kids.  The kids are just few years old.  What do you expect?  Poor boy to have such a mother.
作者: jackal    時間: 12-11-1 13:24

嘩....咁快post出來好影響人
作者: nicole-wai    時間: 12-11-1 13:25

請問老師有無問家長問題or 只填問卷 ? Thanks
作者: LPN    時間: 12-11-1 13:34     標題: 回覆:jackal 的帖子

冇錯,唔應該咁快分享面試過程!應該等in 哂先!

作者: Toffee888    時間: 12-11-1 13:35     標題: 引用:我填問卷填得好慢...個腦實哂....又有時分

原帖由 jantan28 於 12-11-01 發表
我填問卷填得好慢...個腦實哂....又有時分心聽下小朋友做緊咩....咁趕真係有d亂填

...
我只填了兩條

作者: Christina_nana    時間: 12-11-1 13:39

無問家長,只填問卷。我都系有些分心,未能填曬,但老師說要收。但我都見有些家長小朋友見完,佢地都仲有時間坐在一旁填問卷,然後交回。奌解?系唔系阿女in得唔好,佢地決定唔收阿女,所以我未填完都由得我?!so sad!
作者: kayeeee2009    時間: 12-11-1 13:49

cycream 發表於 12-11-1 12:53
你in 英普?
唔係呀

作者: kayeeee2009    時間: 12-11-1 13:51

Christina_nana 發表於 12-11-1 13:39
無問家長,只填問卷。我都系有些分心,未能填曬,但老師說要收。但我都見有些家長小朋友見完,佢地都仲有時 ...
我都有咁諗, 因我都係見到有家長係旁邊填左好耐問卷先再交回!!

作者: breadbb    時間: 12-11-1 13:53

有無人分享英普點考..其實我有d後悔無考...
作者: 彈弓狗    時間: 12-11-1 13:54     標題: 回覆:st. cat interview之後感

Which exit of Kowloon tong station to sc?

作者: ting-ma    時間: 12-11-1 13:56

作者: jantan28    時間: 12-11-1 14:04     標題: 回覆:st. cat interview之後感

前面有人話個老師話唔問卷唔計分...如果係大家可以relax d

作者: 豬豬仔爸媽    時間: 12-11-1 14:23     標題: 回覆:st. cat interview之後感

入到去仲要排好耐先有得in.... 問題不太難,只是小朋友情緒我們控制不了。。。good luck!

作者: yumiee    時間: 12-11-1 14:36

回復 joew_525 的帖子

其實想佢地考間好學校都係為佢好. 考唔到都係個細路自己的事. 罵佢係為左自己出氣? 究竟呢D家長係咪為左個細路好,定係為左自己? 係想個細路滿足自已定係真正為個細路好?

有這樣的父母親, 這些細路真可憐.

作者: glocatcat    時間: 12-11-1 14:45     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我問卷只夠時間答一題,收卷時我問老師會唔會有問題佢話唔緊要,我都覺得佢地只想家長唔得閒,因為每條要認真寫,5分鐘係唔夠時間law

作者: happyvally    時間: 12-11-1 14:45     標題: 引用:我fd+in完都係答左一題..佢話未填完..老師

我fd in完都係答左一題..佢話未填完..老師話唔緊要..唔計分o既..唔知係咪呀...但我in果陣我個老師有比時間 ...
老師要我坐埋一邊填完交番

作者: Insect2    時間: 12-11-1 14:50

happvally, 請問有幾多條問題呀?

作者: rabbitsheasl    時間: 12-11-1 14:58

我諗外國人喺唔會明做香港父母有幾無耐, 做香港小孩有幾可憐, 有時真喺身不由己.  

上年考 N 班, 我都好無耐咁罵過亞仔(好咗無出手), 罵完之後好後悔, 大喊一場, 點解自己咁對歲幾的人仔, 好耐久, 今年考K1, 希望各位父母(包括自己)唔好再犯, 小朋友真喺好慘好無孤架.
作者: cycream    時間: 12-11-1 15:18

其實好多學校都有問卷, 只係SC以往無, 而且仲要係小朋友in時大人填, 大家好surprise啫, 唔駛俾人

train小朋友識回答問題唔難, 最難要處理小朋友既情緒, 係人多,見陌生人,等得耐情況下仍然識答晒d題目. 同埋學習處理埋大人自己既情緒, EQ低俾你預先知晒D問題都無用.

Take it easy!
作者: kaitathk    時間: 12-11-1 15:28     標題: 回覆:Insect2 的帖子

我就4提 不過起到唔方便講 老師都等我寫完至收  我覺得今次in 得幾好

作者: bv1117    時間: 12-11-1 15:43     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我只答咗兩題,不過佢話無影響㗎嘛,由佢。而且我小朋友表現情都麻麻,我諗應該無機咯

作者: shevachevy    時間: 12-11-1 15:53

知唔知幾耐先有結果呢 ?
作者: happyvally    時間: 12-11-1 15:53     標題: 引用:happvally,+請問有幾多條問題呀?

原帖由 Insect2 於 12-11-01 發表
happvally, 請問有幾多條問題呀?
好似4、5題

作者: dell-bk    時間: 12-11-1 15:57

其實會唔會老師覺得in得幾好o個d先俾多d時間你填埋份問卷
問卷其實係第二關...

作者: 猴子爸    時間: 12-11-1 15:59

幾年前,大仔in St Cat時,見到一個媽媽起勢痛駡,但罵的对象不是她的兒子,而是她的老公,說:“都話0左不要來in啦,這間學校根本不適合他,他又怎樣怎樣。。。 快D上車啦,真系曬氣!。。。”
作者: klin_snorlax    時間: 12-11-1 16:03

作者: 小小山    時間: 12-11-1 16:04

作者: fungcarmen    時間: 12-11-1 16:08

我IN8:45, 阿仔表現不太理想,要把一幅好似分了四片的鴨圖(平面)砌回,我覺得難,阿仔不懂,聽指示做,阿仔太粗心大意,無聽清楚,所以錯了,最叻是可以完整唱完一首歌。出來時我都讚他。
那位罵仔的家長,還有其他學校要IN,今天罵他,他下次便更無信心嫁啦!你要重建他的信心!
作者: bv1117    時間: 12-11-1 16:09     標題: 引用:其實會唔會老師覺得in得幾好o個d先俾多d時

原帖由 dell-bk 於 12-11-01 發表
其實會唔會老師覺得in得幾好o個d先俾多d時間你填埋份問卷
問卷其實係第二關...
...
又未必嘅,我地唔好下下都諗咩都有原因,可能真係無的。我亦識教幼稚園的朋友,都話係啲家長硬係要諗到樣樣都有玄機咁,其實根本就唔係

作者: Macylau    時間: 12-11-1 16:23

回復 fungcarmen 的帖子

下?要唱歌咩?你講緊st cat 定KV呀?
作者: kambobo2003    時間: 12-11-1 16:48     標題: 回覆:st. cat interview之後感

SC 要唱歌

作者: bblittle    時間: 12-11-1 17:26

今日你地interview由頭到in完要用幾多時間呢? 因我聽日in完要趕住同阿囝去醫院覆診呀.都唔知趕唔趕度?囝囝in2:00pm.
作者: didia    時間: 12-11-1 17:27

請家長不要太緊張,小朋友全部做晒未必收,唔識唔答晒亦未必唔收,總之,我地永遠都唔會知學校係咩準則,盡了力去參與,便算吧!
作者: kambobo2003    時間: 12-11-1 17:29     標題: 引用:今日你地interview由頭到in完要用幾多時間

原帖由 bblittle 於 12-11-01 發表
今日你地interview由頭到in完要用幾多時間呢? 因我聽日in完要趕住同阿囝去醫院覆診呀.都唔知趕唔趕度?囝囝i ...
由等到出來45分鐘,實際in 只是幾分鐘

作者: DalaDala    時間: 12-11-1 17:31

提提家長, 唔好咁早到, 準時就得啦。仲要帶定d書/玩具/食物occupy佢。唔計早到既時間, 我地足足排左個幾鐘, 小朋友又攰又餓又眼瞓。
作者: vincenthocs    時間: 12-11-1 17:46

回復 Macylau 的帖子

說得對,兩三歲有什麼好interview!!!
作者: yiwanlung    時間: 12-11-1 18:08     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我下午去係門口又話個仔點解唔講野

作者: MyLittleTiger    時間: 12-11-1 18:13

女女今日IN完, 表現無我想像中咁好, 我起初係有D唔開心。不過好快回覆返, 諗深一層, 呢D係緣分來的, 唔係我地想小朋友讀邊間就邊間, 其實小朋友都有自己思想, 或者佢同間學校, 又或者同IN佢個位老師無緣分。所以一齊都唔可以強求。可能呢間唔得, 有更好的在前面。
最緊要一個女開心!!!
作者: baby_tigger    時間: 12-11-1 18:16     標題: 回覆:st. cat interview之後感

知唔知幾時有通知?

作者: bbbbu    時間: 12-11-1 18:20     標題: 回覆:MyLittleTiger 的帖子

Me too, little bit unhappy but can recover after few mins.

作者: MyLittleTiger    時間: 12-11-1 18:23

再講返今日INTERVIEW個流程。學校的安排係好有系統, 不過家長同小朋友就會比較倦, 排隊,等,排隊,坐, 起身,行, 又坐,又等, 又行, 排隊, 先入課室, GROUP IN, 走, 行, 坐, 等, 面對面IN, IN完走。
IN前無地方俾小朋友玩, 無得WARM UP, IN完後立即就要走。
GROUP IN 個班房好多人, 好迫。
各位祝好運!
作者: MyLittleTiger    時間: 12-11-1 18:29

真係使咁早去排隊, 早到只有在門外排隊等, 因學校會分時段來俾一位家長同小朋友進入。
例如,先俾01:45的人入, 入哂過五至十分鐘左右才俾02:00班人入, 所以不用咁早排定隊,以免小朋友辛苦。

作者: MyLittleTiger    時間: 12-11-1 18:37

題外話, 今日下午在門外排隊時, 見有警察趕車同告車,駕車人士要留意呀!

今日有一架寶馬大搖大擺排正SC門口, 交通督導員叫佢走都唔走, 重話”鐘意抄就抄, 我就係要擺架車係度!“ 嘩!!!咁都得?有錢大哂麼?人人都守秩序,得呢位人兄咁有型:;pppp:真離譜!

作者: 細姨姨    時間: 12-11-1 19:07     標題: 回覆:happyvally 的帖子

係中文定英文

作者: baby_tigger    時間: 12-11-1 19:08     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我個囝 interview 前咪要喺房入面等,有個媽媽陪小朋友去洗手間,坐喺後面個媽媽即刻走上前坐人哋個位,interview 都要打尖

作者: 細姨姨    時間: 12-11-1 19:08     標題: 回覆:MyLittleTiger 的帖子

咁巴閉。

作者: baby_tigger    時間: 12-11-1 19:10     標題: 引用:題外話,+今日下午在門外排隊時,+見有警察

原帖由 MyLittleTiger 於 12-11-01 發表
題外話, 今日下午在門外排隊時, 見有警察趕車同告車,駕車人士要留意呀!

今日有一架寶馬大搖大擺排正S ...
我覺得身教好緊要,有錢唔係大晒

作者: LSKLTK    時間: 12-11-1 19:10     標題: 回覆:MyLittleTiger 的帖子

Just wondering how's his child nurtured?

作者: kambobo2003    時間: 12-11-1 19:10     標題: 回覆:st. cat interview之後感

我都在排緊隊,向前行嘅時候慢小小 ,後面個男人已經想打我尖

作者: LSKLTK    時間: 12-11-1 19:13     標題: 回覆:st. cat interview之後感

Dele

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5