教育王國

標題: 安寧花園綠茵有OFFER的請進 [打印本頁]

作者: 歐文    時間: 12-10-26 20:16     標題: 安寧花園綠茵有OFFER的請進

今日剛收到信,其實這是一間新校,我本身對佢認識不多,只是貪近、貪方便就報,不知道好不好。再加上我覺得當日仔仔表現不太好,想不到亦收他,想知道是否所有有得INTERVIEW的BB都有OFFER ? 但這是仔仔第一個OFFER,是否咩都唔好唸走去交錢先?

作者: SS0512    時間: 12-10-26 21:57

我囝囝都收到offer啊!

比起南豐綠茵,我鐘意呢間多好多!interview當日的安排感覺大致好好。睇得出校長對教師和員工都好有要求。
作者: 水雲仔    時間: 12-10-26 23:02

我都收到呢間, 我都鐘意呢間綠茵多過南豐果間好多, 無論係面試安排, 老師態度, 校舍環境各方面感覺都好好多, 而且佢地既老師同職員都好樂意答我問題, 唔似南豐果間, 交表當日同面試當日問佢地, 都係叫我遲D打去學校問...

我都諗緊交唔交留位費, 但因為之前已經交左翠茵, 所以先要考慮, 如果唔係我一定交左先算
作者: happy-coco    時間: 12-10-27 15:12

佢都收左我囡, 我都好鐘意呢間, 我未 interview 前已經俾囡囡係呢度返 playgroup, 佢返得好開心, 我鐘意佢地方大, 新校感覺乾淨, 不過佢只有英普班, 冇廣東話, 唔知囡囡適唔適應到
作者: bobohing    時間: 12-10-27 22:18

作者: Chloepigmama    時間: 12-10-28 02:53     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

我都收到全日班offer, 因為第一個offer, 所以會比左留位費先。

作者: Mcmugs    時間: 12-10-28 09:47

我想請問大家係咪都係applyPN?我都係第1日交表但要出年2月先有得in,你地係咪大B?(我個B係201108)
作者: jasonmami    時間: 12-10-28 12:00

我囡2011年5月B, 獲AM offer, 因是首個offer所以會交留位費.
作者: fatcat0829    時間: 12-10-29 13:17

.........................

作者: maggiecyf    時間: 12-10-29 13:35

係唔係INTERVIEW得既都有OFFER呢?

作者: HaYi    時間: 12-10-29 14:07

我個都係5月B, 呢間是第一間in N , 有AM offer, 我想會留位先. 我幾喜歡呢間, 好親切, 學校唔大唔細 (對返學時會是2歲的小朋友來說), 我識現在在讀的媽媽都說小朋友讀得好開心, 老師都nice, 因新些老師比例幾好, 又較注重雙語.   不過冇露天playground, 及 MTR 要過馬路煩少少.
作者: 歐文    時間: 12-10-29 16:12

多謝大家的回應,原來都有不少人收到offer,看來大家對學校的感覺也不錯。其實我都喜歡學校比較新,但一向仔仔係婆婆照顧,屋企係講廣東話,佢係男仔,學講野慢d,15個月,現在只是識媽媽,奶奶,爸爸,我唔太想佢處於雙語環境,以免佢更遲學講野,所以我同老公都沒有同佢講英文,真怕佢適應唔到學校的英普環境。現在惟有看看翠茵收唔收再作決定,5號才交留位費也可以
作者: Daygin    時間: 12-10-31 22:46

HI, 我都有 FULL DAY OFFER啦, 雖然我同老公都鍾意呢間, 不過對我呢講, 比較遠, 所以要諗諗讀唔讀, 但係都會交留位費先!
作者: Daygin    時間: 12-10-31 22:47

另請問知唔知FULL DAY PN班學費係幾多?
作者: couple    時間: 12-10-31 23:19     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

我都收到pm class offer, 同翠茵一樣,有無媽媽都遇到一樣情況?如何選擇?

作者: SS0512    時間: 12-11-1 00:46     標題: 回覆:Daygin 的帖子

Whole day $5460 + $600膳食費
Half day $4200

作者: 程    時間: 12-11-5 21:56     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

有冇小朋友讀緊既,又或者選擇左安寧綠茵既家長分享下,翠茵同綠茵都有offer,唔知選邊間好

作者: couple    時間: 12-11-6 07:21     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

綠茵和翠茵都收左囡囡pm 班,以學費計都非常貴,K開始沒有學券。由於時間關係,兩間都交左留位費,不過真係心大心細。你們呢?

作者: 捷古華拉    時間: 12-11-6 12:47     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

回想當初幫仔仔報幼兒園時,都好像其他望子成龍的家長般去報讀九龍塘一些所謂的名校。後來因為某些原因,決定讓仔仔在這所學校就讀。見到仔仔上學後進步很大,真是覺當初的決定是正確的。仔仔的班主任十分敬業樂業及有愛心,經常與我們通電話告訴仔仔的學習情況。更令我們欣慰的是,仔仔在認知、自理能力在他們的教導進步了很多。

作者: tuelovefei    時間: 12-11-6 14:45

請問可唔可以share 下 inteview 考咩?
作者: 歐文    時間: 12-11-6 16:22

part1是老師帶一班小朋友唱遊,只可讓一個家長入。等個別面見時,家長要填問卷。個別面見就有幾個指令做,如叫仔仔比玩具媽媽,玩推珠珠遊戲,推回力車等,又問家長一些照顧問題
作者: happy-coco    時間: 12-11-6 17:37

回復 捷古華拉 的帖子

請問你仔仔讀左幾耐? 是否英普班?

作者: littlestar_2009    時間: 12-11-6 17:37

捷古華拉 發表於 12-11-6 12:47
回想當初幫仔仔報幼兒園時,都好像其他望子成龍的家長般去報讀九龍塘一些所謂的名校。後來因為某些原因,決 ...

咁呢間學校都好好wow~~我想問下你係咪n班?會唔會打算升k1~~因為我都幫女女報左k1
作者: Daygin    時間: 12-11-6 17:54

打左去問, 今年學費:  $5450(full day)+280(茶點)+校車(去藍田)(900),
學費好貴啊
作者: 捷古華拉    時間: 12-11-6 21:36     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

仔仔在今年的八月份入讀pre-nursery, 發現他由當初上學哭鬧到現在可以說是喜歡上學。如果不是老師對他有愛心又怎會有這樣的轉變?所以如無意外,會讓他繼續在這裡上學。學費雖然不便宜,但只要他讀得開心就可以了。

作者: 捷古華拉    時間: 12-11-6 21:40     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

這一間分校暫時只有英普班,小兒的那一班是一位NET,一位普通話老師再加一位廣東話老師,師生比例算是低了。

作者: dotty6    時間: 12-11-6 21:58     標題: 回覆:couple 的帖子

decided. greenville...^^

作者: 捷古華拉    時間: 12-11-7 00:29     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

各位如對這一間學校有保留,我會建議大家可以向現在有小朋友在這裡就讀的家長打聽一下。它的名氣雖沒有一些名校那麼大,但師資及課程的深淺程度應該與所謂的名校分別不大。以上純粹個人意見,希望給各位一些參考。

作者: bobohing    時間: 12-11-7 11:12

作者: 捷古華拉    時間: 12-11-7 13:51     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

設施還可以的,有不同的玩具去練大肌肉。其實不用擔心孩子內向會不會影響他的進度,因為好像小兒的兩位班主任對他都很大包容。而他自己也喜歡上學,回家後也會打開圖書或字咭在念(雖然有些音我聽不明白)。

作者: smile_w99    時間: 12-11-7 15:11

其實根據校監(另一間 Greenfield branch)講Greenfield 嘅安寧,東涌同浪澄灣係行類似模式 i.e. international, (所以我估會貴d)!  其他就係本地課程! 我就响浪澄灣讀緊,覺得雙語環境好好! NET真係純正既native speaker (not ABC/Indian),仔仔適應上無問題! 我地唔識PTH, 但佢番嚟會講PTH同唱PTH歌! 所以唔使太擔心佢地聽唔明! 小朋友學嘢好快!
作者: littlestar_2009    時間: 12-11-7 17:04

想問下有無家長係全日班的?因為我都幾緊張 老師 對小朋友 caring的情況~~不是單一focus on 學術~我問過學校佢地會班主任帶哂全日課程(包括下午活動+nap time)~呢樣我覺得幾好..因為我而家n讀緊係上下午分開左~~so 班主任係咩都唔知~尤其我是全日的家長~~想讀緊既家長分享多一點點~~
作者: SS0512    時間: 12-11-7 18:21

回復 smile_w99 的帖子

原來都有分international 和 local 課程!謝謝你的資訊。

可否分享多些關於international 課程即係點呀?

作者: 捷古華拉    時間: 12-11-7 19:39     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

幼兒全日班是兩位班主任全日照顧的。平日上課都是用英語及普通話唱歌及講故事。有時會有做勞作。還有活動時間讓小朋友練大肌肉。功課都是填顏色、講故事及唱歌仔等等。

作者: cow1230    時間: 12-11-7 23:07     標題: 回覆:捷古華拉 的帖子

想知讀邊班

作者: cow1230    時間: 12-11-7 23:13     標題: 回覆:捷古華拉 的帖子

是否pna

作者: Toffee888    時間: 12-11-8 00:17     標題: 引用:我想請問大家係咪都係applyPN?我都係第1日

原帖由 Mcmugs 於 12-10-28 發表
我想請問大家係咪都係applyPN?我都係第1日交表但要出年2月先有得in,你地係咪大B?(我個B係201108) ...
八月之後是下年才in的,學校話

作者: 捷古華拉    時間: 12-11-8 00:50     標題: 引用:是否pna +

原帖由 cow1230 於 12-11-07 發表
是否pna
不是。

作者: smile_w99    時間: 12-11-8 11:20

回復 SS0512 的帖子

I can only tell you the situation in Long Beach since I don't know the others!
There will be 1 native English teacher & 1 PTH teacher for each class + 1 chinese assistant!  They told me that they would have 2-3 days for English and 2-3 days for PTH each week.  All classess are conducted in either English or PTH.  They won't mix it in one day!
There is homework each day but it's quite simple like colouring, alphabet, mathematics, songs etc. and then all homeworks would be distributed to parents on Fri for revision and returned to school on coming Mon.
So far, I am quite satisfied with the academic level and my kid likes alphabet & numbers very much!

作者: smile_w99    時間: 12-11-8 11:23

The school said they would add half hour of Cantonese class in K2 or K3 because they know that most kids would need to have P1 interview in Cantonese.
作者: SS0512    時間: 12-11-8 14:10

回復 smile_w99 的帖子

謝謝你詳細介紹!
作者: cow1230    時間: 12-11-8 22:29     標題: 回覆:捷古華拉 的帖子

因為小朋友讀緊pnc

作者: SS0512    時間: 12-11-12 17:34

回復 捷古華拉 的帖子

想問下你們小朋友讀緊的家長,現在每班有幾多個小朋友?

你小朋友讀緊全日班嗎?是否全班小朋友都係全日班嚟架?

問過學校最遲可以六點前先接小朋友放學,不知要否另外加錢?

作者: hippotomato    時間: 12-11-27 12:51

今個星期六我需要到綠茵安寧面試,(係申請下年1月N確插班),  如果以我個仔活躍型, 唔係好聽指令,  唔知學校會唔會收佢呢? 因為到現在為止, 都未有學校肯收,而尼間學校會點樣應付尼種學生??? 麻煩各位媽咪俾D意見. 唔該你地!
作者: SS0512    時間: 12-11-27 13:29     標題: 回覆:hippotomato 的帖子

Group in 玩玩具時已有老師开始mark分。小朋友表現真是control不到,但家長的应对和誠意也重要呢! 其實小朋友咁细,坐吾定,晤聽指令都是正常。 平常心,你太紧張,小朋友会feel到的!

我小朋友明年才入讀,d老師點真是不清楚。希望其他家長share多些啦

作者: hippotomato    時間: 12-11-27 13:55

回復 SS0512 的帖子

好的, 謝謝你的寶貴意見.
作者: winnieng9655    時間: 13-1-16 16:23

I  really like the arrangment n curriculum in Nan Fung Branch. They have Native English Teacher n Chinese Teacher in the classroom as the class teachers. They also have their own Mandarin book which is the same theme n content with Chinese (Cantonese) book with 拼音, so the children can learn Mandarin more easlier... My daughter can read out the whole book word by word , it make me suprise...The school hours are almost 4 hours a day, they have 2/3 is English, 1/3 is Cantonese n 1/3 is Mandarin.So I think it is suitable for both international n 直資 primary school!
作者: zhouyier    時間: 13-1-16 18:50

其實,係咪有機會in便有位?
作者: winnieng9655    時間: 13-1-17 11:04

唉...我都知係會好煩,諗到頭都爆因為呢個決定會影響小朋友既學習生涯...想當年我都諗餐死啦...九龍塘?翠茵?綠茵..當然,我同上面媽媽一樣,揀左,個女讀得好...都好安慰!!
我係咁諗既....九龍塘,我自己又辛苦,吾想阿女天寒地凍一早起身...淨番翠同綠...GREENXXXX..好鬼亂....最終都係揀左南豐,因為翠有國際或主流,綠就係全英普加廣東話,由於本人有選擇恐懼症,心諗入左學仲要揀??結果去左綠茵...
阿女D英文真係好叻,老公都話深到痴線,幼稚園使吾使呀??我咪話個女又好開心咼....所以都係要知自己要咩囉...新校情況真係吾知,但聽講舊校無位會叫家長去新校....
作者: caca1227    時間: 13-1-17 13:32

winnieng9655 發表於 13-1-16 16:23
I  really like the arrangment n curriculum in Nan Fung Branch. They have Native English Teacher n Ch ...

if also suitable for local primary school? thanks
作者: winnieng9655    時間: 13-1-17 14:51

Yes ah, though they only have around 30 mins or 45 mins for Cantonese..I cant remember....but I compare the Chinese textbook with my fr's son who studied in local kindergarten, they are the same publisher, so I think their Chinese level are similar..but I heard the graduates are always go to the 直資小學
作者: caca1227    時間: 13-1-18 13:21

回復 winnieng9655 的帖子

Thanks for your sharing!
作者: caca1227    時間: 13-1-20 01:25

winnieng9655 發表於 13-1-17 14:51
Yes ah, though they only have around 30 mins or 45 mins for Cantonese..I cant remember....but I comp ...
請問安寧綠茵的師生比例是多少?
作者: SKB    時間: 13-2-6 01:00     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

我仔讀緊NF全日K2,佢PN K1讀am,全日班好寶貴好少位,我提左校長2年佢先offer到比我。佢地d老師/auntie都好好ga,全日班訓醒覺就上指定興趣班/eg phonics/gym等等,學費包埋,但要比小小material錢,16:30-18:00可以接放學,呢段時間老師會同佢地做功課,做完可以玩玩具。

作者: Laivy    時間: 13-2-6 09:43     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

其實我都諗緊安寧定南豐?15/16中…

作者: BB20111102    時間: 13-2-7 20:47     標題: 回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

我個B今年11 月入讀long beach PN ,York 又收左佢K1,你地會比個B係番greenfield升K1,還是會轉去York 讀K1?

作者: evalau14    時間: 13-2-27 22:40

大家好, 我仔仔係今年2月都入左PNC,全日班,佢好曳,係學校打人, 但老師係放學時同奶奶講左後,就無打過俾我或爸爸,之後佢都每日朝早大喊, 唔肯返學, 但老師一直都無聯絡我, 早兩日我都忍唔住打俾老師, 之前唔打係唔想做怪獸家長, 但問題又好似好嚴重, 朝朝奶奶都好難攪到佢返, 我睇返之前的留言,你地話老師會主動聯絡家長, 但佢插班返左咁多日都無老師打過俾我, 阿仔日日返學扭計又無打俾我, 其實係咪真係有聯絡家長架?三月佢就返全日喇, 而家奶奶日日都好心痛佢喊, 我都唔知點好, 我唔係話老師唔可以罰佢, 佢曳應該罰, 但之後又唔同家長夾返點教, 我應該點做呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5