教育王國

標題: 初中學生唔肯做功課,去補習社可行嗎? [打印本頁]

作者: 花仔媽咪    時間: 12-10-18 13:48     標題: 初中學生唔肯做功課,去補習社可行嗎?

我個姪仔剛上中一,放左學又唔係立即返屋企,even返屋企(因冇人),就係咁上網同睇電視,晚晚等我亞嫂返屋企先叫咪咪麼麼做,亞嫂話正常每曰做一個鐘左右就一定做哂!又唔會溫習,咁點算?有冇補習社可行嗎?又怕去補習社學壞,又怕去補習社依賴!有冇過來人可以比些意見?

作者: celiamum    時間: 12-10-18 14:07

我係因為屋企無大人...唔可以獨留亞女係屋企...所以要佢返補習社..做功課...另一原因係...如果有咩唔明...可以有人問....如做完功課...補習社亦會提供一些練習比佢地做...
依家中學D功課...我真係完全跟唔到....

作者: HY412    時間: 12-10-18 14:08

回復 花仔媽咪 的帖子

都已經升中, 唔好再用小學模式管教 ...

既然功課量又唔多, 應該係學校參加多點課外活動, 我阿囡星期一/四打排球, 星期二返學校樂團, 星期三做圖書館服務生, 星期五去夾琴...每晚六點幾七點回家...都可以好快做完功課...再有時間先比佢上網輕鬆吓...

可以留校做功課嗎?

作者: 花仔媽咪    時間: 12-10-18 23:24

回復 HY412 的帖子

我姪仔係正牌穩閉青年,成日打機,唔做運動,以前我亞嫂仲迫佢學游泳,迫佢返童軍,但他通通不再上,唉,越來越肥,越肥越唔想旭,其實我都唔知佢肯唔肯去補習社,不過我有同亞嫂講,不可以獨留兒童在家中,所以我亞嫂好煩!
作者: HY412    時間: 12-10-19 00:43

任何人所行既每一步都有動機,小朋友思想單純,都係想得到父母既關愛,解鈴還須繫鈴人。只係升中一,趁未到一發不可收拾之際,仲嚟得切補救。好好同阿囝溝通,了解他真正的需要,『迫佢學游泳,迫佢返童軍,但他通通不再』,好明顯唔係佢既興趣。

沉迷網絡』、穩閉青』都係難處理,上網睇吓資料會知道幾可怕:

~ http://www.hkcs.org/gcb/icys/prog/online/stop.html

~ http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100405/00176_067.html

作者: 花仔媽咪    時間: 12-10-19 00:54

回復 HY412 的帖子

我當然知穩閉青年有幾可怕,我公司d90後,全部唔識同人溝通,日日手機不離手,所以我逢星期二放下午,我都會同亞仔一齊約佢食下午茶,但我見佢一d自信都無,暑假時,佢新學校比左d功課佢做,其實好淺,是一些好簡單的tense,佢都唔識做,最後我個仔同佢做晒,我覺得佢仲可以救,所以想問下大家,去補習社是否可行?佢在九龍塘返學,有無有看管初中生的地方介紹?
唉,其實都唔知佢肯唔肯去

作者: twinkypinky    時間: 12-10-20 13:55

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-10-20 16:54

真係冇其他親人/朋友幫到看管嗎????

我覺得佢需要人陪/教做人  多過做功課既問題, 所以我覺得唔係去補習社就可以解決到既問題。

佢應該都係一個乖仔黎,趁宜家仲有得教/救。
作者: 花仔媽咪    時間: 12-10-20 23:23     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

我認同佢有得救,所以唔想佢去補習社,因上中學應要自律,如果比佢去補習社就一定無自律,其實我都覚得佢需要託管多一些,但咁大個去託管好古怪!如果有一個地方,好像自修室,有人看住,要自己做晒功課先走得,你話幾好呢

作者: vincher    時間: 12-10-20 23:50

回復 花仔媽咪 的帖子

f1,迫唔到㗎!大家商量!我朋友兒子小學乖,到中三,反叛••••••曠課、離家出走,蒲網吧
作者: Kenpleple    時間: 12-10-21 00:20     標題: 引用:回復+花仔媽咪+的帖子 f1,迫唔到㗎!大家商

原帖由 vincher 於 12-10-20 發表
回復 花仔媽咪 的帖子

f1,迫唔到㗎!大家商量!我朋友兒子小學乖,到中三,反叛••••••曠課、離家出走 ...
系吖!我嗰仔都唔肯,淨對电腦好難教!

作者: 花仔媽咪    時間: 12-10-21 00:36

回復 Kenpleple 的帖子

所以有時亞q諗下,穩閉都好過學壞

作者: vincher    時間: 12-10-21 10:39

回復 花仔媽咪 的帖子

他讀band 1.....所以更可惜。沉迷打机後果,並非同學帶坏!
作者: smallfoothk    時間: 12-10-21 11:56

朋友的孩子一樣,手冊完全空白,佢日日早番學去抄功課,多次留堂做番功課才能走,補習社可幫手但會學壞,食嘢打机在堂上,放學吸煙去遊戲机中心...
作者: twinkypinky    時間: 12-10-21 12:44

作者: lovelycandy    時間: 12-11-12 22:56

作者: Gracewg    時間: 12-11-13 11:00

作者: hw1115    時間: 12-11-13 12:04

Gracewg 發表於 12-11-13 11:00
都上左中一, 應該要自律, 再唔係好似小學搵人託管, 睇功課。

我成日同家長講, 小朋友唔做功課, 上到 ...

有小朋友就係拖住黎做, 但佢一定會做晒出來, 常常弄到沒有時間溫書. (可能佢真的唔想溫書, 真的不會自律)
請問您有沒有咁既學生呢 ?
如何處理呢 ?

作者: Meikin    時間: 12-11-13 12:28

回復 hw1115 的帖子

其實不如試吓叫佢温咗書先, 才做功課.
這樣一來温完明白些, 做功課會識D快D, 二來冇咁多時間俾佢做功課, 有time limit, 等佢唔可以hea住做.

作者: hw1115    時間: 12-11-13 13:12

Meikin 發表於 12-11-13 12:28

其實不如試吓叫佢温咗書先, 才做功課.

佢又話 : 咁欠交功課呀?
作者: Meikin    時間: 12-11-13 13:47

雖然我而家已經開始放手, 唔多理阿仔D功課, 但我會(也要求阿仔) set time limit for his work.  如果見佢温書/做功課過耐, 就會問吓佢係咪有D唔明或唔識, 然後教佢或叫佢睇書睇明先再繼續.  我同佢講我唔想佢一件事明明可以1小時做完, 佢白白花多幾倍時間先做完, 我寧願佢快些完成, 留番D時間做其他更有義意的事.

好似佢之前D數學題拖咗好耐都唔做, 而每做一題都唔多識, 叫佢睇完書+教極佢都差不多.  終於星期五晚我忍唔住, 趁佢入睡後, 攞佢本數學課本出來由頭自己睇, 發覺連我咁數學白痴的人都睇得明, 冇理由阿仔會蠢得過我, 星期六晚抽時間出來同佢由基本睇起, 睇完例題, 再抽exercise來做, 最初都錯得多, 主要是唔小心冇睇清楚或冇諗清楚, 成日先入為主或自己作些計法出來, 每題俾D耐性話佢知做錯那些step, 做吓做吓開始啱番晒, 小心咗也自信心多咗...........昨天佢自己一口氣做番晒拖咗成個月的超多題數學題, 又快又準.  我個心都定咗D, 考試應該合格掛.
作者: hw1115    時間: 12-11-13 14:37

回復 Meikin 的帖子

只要肯做, 一定會合格既.
作者: Meikin    時間: 12-11-13 15:47

唔係一定架.

我自小數學超弱, 轉數慢, 就算唔係太明, 死記死做, 但題目千變萬化, 諗唔到點做就真算諗唔到. 而且中學讀上去, 份卷得幾題俾你選答, 每題好多分, 唔識做一題就失分好多, 危危乎.  要好努力才合格.

希望阿仔撈多D佢爸爸的數學基因, 千祈唔好有過多我的渣豆基因.

作者: 黃巴士    時間: 12-11-13 15:59

我諗樓主侄仔, 真係要有人"管"佢一段時間.

作者: Ivy07    時間: 12-11-14 08:58     標題: 回覆:花仔媽咪 的帖子

其實未必有效,因為已經是中學生,屋企又無人,如果佢唔去補習,佢基本上無佢辦法

作者: Meikin    時間: 12-11-14 09:38

回復 花仔媽咪 的帖子

其實孩子都是把玩樂時間放在前段, 做功課放在後段, 先甜後苦.
孩子成績如何?  如OK, 那便不用擔心, 只需提醒佢如果功課多或測驗考試前要多放時間在温習上.
如成績不OK, 那就要"管"吓佢, 或試下去補習班睇吓有否幫助.

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-11-14 09:55

所以我同邊個都講孩子既習慣係錢買唔到ga, 出晒去做野冇人管, 如果唔係真係等開飯, 我情願對多d自己仔女,我堅信差極有限。
作者: yaozhil    時間: 12-11-23 21:37

let s try it, of course
作者: YYYKA    時間: 12-11-26 16:10

作者: smallfoothk    時間: 12-11-26 16:29

己打個電話去公文個度問了,學生有不同程度去做,要肯做先,我的太懶了(小學公文)
作者: 黃巴士    時間: 12-11-26 18:30

要搵一間督住F.1生去做功課而有質素的補習社, 相信幾難.  
反而去搵一些專科老師去整理他/她們學業及教導正確學習態度更好.  
如果他們心態上, 對住份功課而已LABEL了自己唔鍾意/唔識做, 自然有厭惡.
先要衝破這份功課, 是他們可駕馭的.  不單是鼓勵他們, 而是幫助搵人/家長自己去幫助他們.
作者: hk_yu    時間: 12-11-27 16:59

作者: 黃巴士    時間: 12-11-27 18:43

我覺得陣著F.1仍可以"迫"少少/半推半就的.  到了F.1下學期後, 全熟悉了中學生活及模式後, 就真係迫不來.  
作者: hing7    時間: 12-11-29 11:12

作者: cherrieleung722    時間: 12-11-29 11:38

係學校做晒先返屋企
作者: lovelycandy    時間: 12-12-11 23:51

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 13:56

回復 花仔媽咪 的帖子

咁似我個仔,唔肯參加課外活動、交友,成日打機,在家不聽嫲嫲指令,但佢搵到好既補習社得到老師特別照顧,補習老師才可迫他溫習做功課,成個大bb,但唔夠只有三天,每天個半鈡,自己返工中學d野又教唔到他
作者: lovelycandy    時間: 13-1-2 12:59

作者: thom1293    時間: 13-1-3 16:09

山林道近新的華丽酒店有一間好的補中一,一班現有2人.專睇功課.應幫到你.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5