教育王國

標題: 幼稚園面試後感 [打印本頁]

作者: candylove111    時間: 12-10-16 09:58     標題: 幼稚園面試後感

作者: bbrmb    時間: 12-10-16 10:10     標題: 引用:我是第一次做媽咪上星期帶14個月的小女兒去

原帖由 candylove111 於 12-10-16 發表
我是第一次做媽咪
上星期帶14個月的小女兒去一間幼稚園interview 明年N班
應同,我都係第一次做媽咪,近月為報學校已情緒緊張,經常失眠。已見了一家,阿仔表現平平,擔心再下去會冇學校收。有衝動想過放棄面試,因為根本唔認同這遊戲規則,排隊取表,排隊交表,過五關斬六將,小朋友得果一歲多d,根本面試都考不出什麼來。但細想,如我真的放棄,阿仔就會因我既衝動而付出代價,一想到這樣,又不情願地繼續這討厭既遊戲。

作者: poodlema    時間: 12-10-16 10:23

遊戲規則就係咁, 唔參與又唔得, 香港O既教育制度認真有問題!
作者: ppdada    時間: 12-10-16 10:28

阿仔今個星期六interview咁岩同另一間簡介會撞期~我同c6鬼死咁緊張~一個要去interview一個要去簡介會~我同c6又要咁著~阿仔又要咁著~靜一靜咁諗~我們真係好怪獸~但我地唔想的~因為個遊戲係咁樣玩~只可以繼續行落去~
作者: tuelovefei    時間: 12-10-16 10:38

有苦自己知
作者: cloudwingwing    時間: 12-10-16 10:50

ppdada 發表於 12-10-16 10:28
阿仔今個星期六interview咁岩同另一間簡介會撞期~我同c6鬼死咁緊張~一個要去interview一個要去簡介會~我同c ...

我都好希望我 c6 好似你 c6 咁緊張
我 c6 從來一d緊張都冇, 因為他直情唔理,
覺得實有書讀, 洗鬼理間學校好唔好

作者: happy.rita    時間: 12-10-16 10:57     標題: 回覆:幼稚園面試後感

之前同BB去過啲名幼稚園的playgroup,感覺都一樣,所以無報。

有啲家長盡力推自己個小朋友去老師面前「表演」或擁抱、爭玩具俾小朋友「表演」,可能想老師記得自己個小朋友,之後容易啲入PN,但真係好難頂,playgroup時已鬥一番,第時點算,咁係其中一個原因令我決定俾小朋友以後讀國際學校。

後來,參加過ESF、YMCA playgroup,感覺好好多,free play 時,媽媽們多鼓勵小朋友一齊玩、互相擁抱、我地都會擁抱其他小朋友,感覺自然、友善。

作者: vivicui    時間: 12-10-16 11:05

作者: minirat    時間: 12-10-16 11:08

同意!我唔系香港人,好難明點解香港的教育要甘樣運作,教育本身的意義有哪裡?我唸就算系香港人都可能不太認同。不過趨勢如此,我地做父母要系香港生活唯有屈服。我參與這個制度之餘,我都不停提醒自己唔好迷失,最緊要系俾仔仔一個開心的童年,讀書固然重要,但要開心的學習。好多人為了生活,為了唔拾輸,為了小朋友有“好”的教育,不顧一切,結果他們輸了品格,輸了真正的生活質素,好可悲。所謂教育,其實好大部分來自父母同家庭本身。
作者: 百畝林    時間: 12-10-16 11:09

世界是互動的.
家長喜歡什麼學校?希望小朋友樣樣皆能.
幾歲人仔返幾個鐘頭學, 要學自理去洗手間, 要飲飲食食, 要活動大小肌肉, 還要學各方話言, 懂得與人相處, 又要計數常識樣樣精......
要教出咁既人才, 學校為求自保, 又豈能不要小朋友過五關才收呢?

我都係新手媽媽, 囝囝八個月大啦. 都努力研究緊佢應該讀乜野學校.
都係嗰句, 學校教育重要, 家庭教育也同樣重要.
小朋友最緊要有個快樂的童年!
作者: Ryan_baba    時間: 12-10-16 11:46

我反而認同要透過面試才收呢個方式。學校可揀選覺得適合自己的學生,家長亦可多一機會去認識學校,減少錯配既機會,我個仔當年都係面試之後而放棄一間名氣頗大既幼稚園。試想下如果學校係已先到先得既形式去收生,你估大家會早幾多日去一d心儀既名幼稚園交表,到時候既可能更恐怖。
作者: ccarol    時間: 12-10-16 12:11

我自覺得要個2歲去interview 都有點過份.. 但僧多粥少冇辬法.. 係學校都想要個乖叻的學生架啦... 著得靚我自己覺得係一份專重, 你去見工/去飲都著好D ...
作者: methy    時間: 12-10-16 12:31     標題: 回覆:Ryan_baba 的帖子

屯門既幼稚園係咁 ,上星期既事,朋友夜晚8pm排到第二朝學校開門,排通宵既結果係1x位,一定入到間學校。

作者: bbqueendom    時間: 12-10-16 12:43

作者: wiskylo    時間: 12-10-16 12:44

對於改變不了的事實除了面對沒什麼更好的方法
作者: secretrose    時間: 12-10-16 13:22

是一世流流長..呢句好。
我都報左幾間, 有人話我好報咁少,我估應該緊有一間收我個女, 下午班都照殺...我覺得帶阿女去interiview.好緊張呀....haha
作者: kbi    時間: 12-10-16 13:31     標題: 回覆:幼稚園面試後感

其實都唔關教育制度事,只是物競天擇,資源競爭是定律,就算一棵樹都要爭取陽光水份。最重要係家長怎樣面對,係不摘手段投機取巧,或積極準備坦然面對。大家一起努力吧。

作者: kbi    時間: 12-10-16 13:46     標題: 回覆:幼稚園面試後感

其實悉心打扮並無不妥,是一種禮貌,始終第一印象是重要的。讚賞小朋友,是對小朋友的鼓勵與認同,是很好的教導方法。但刻意比較其他小朋友,我就不認同,每個小朋友都有其特質同優點,唔需要用其他小朋友黎抬高自己。其實面試係一個配對過程,唔係要分叻唔叻,乖唔乖,而係小朋友既特質性格適合適合間學校,間學校又啱唔啱個小朋友,但小朋友噤細個,面試時間又短,所以面試只有象徵性。結論是,隨緣吧,不要太認真,只要努力過,盡力過,小朋友開心,享受過程,已是最好的結果。不要給予自己、老公、小朋友太多壓力。

作者: Manimon    時間: 12-10-16 14:51

methy 發表於 12-10-16 12:31
屯門既幼稚園係咁 ,上星期既事,朋友夜晚8pm排到第二朝學校開門,排通宵既結果係1x位,一定入到間學校。

...
我都有排果間幼稚園,早上六點去到..已經好人排 (我以為九龍塘果d先係咁),結果排10x,
就算收左讀上午班既機會唔大, 覺得對唔住自己個B.:(
果日排完之後又過去另一間排, 又排左兩三個鐘,
真係唔知點解我地香港人要咁辛苦, BB出世前要撲床位, 之後又要撲奶粉, 宜家又要撲學位..
作者: flopsybunnies    時間: 12-10-16 14:56     標題: 回覆:bbrmb 的帖子

頂硬上! 支持你! 加油!

作者: 朵朵    時間: 12-10-16 18:15     標題: 回覆:minirat 的帖子

好認同你嘅觀點

作者: Daygin    時間: 12-10-16 18:31

我都認同你!!!香港的教育制度真係好有問題!教育應該係有教無類的, 但係而家學校就要用層出不窮的方法選資優學生!!!但係我唔覺得係咁短既面試入面, d所謂既老師可以見到小朋友真正一面, 選到合適既學生囉!!!要一個咁細個既小朋友就要不斷面對殘酷的競爭, 真係唔知呢個係咩世界!!!我都好討厭咁樣既生活!
作者: angel-papa    時間: 12-10-16 20:55     標題: 回覆:bbrmb 的帖子

Agree....

作者: angel-papa    時間: 12-10-16 21:22     標題: 回覆:幼稚園面試後感

我完全同意。唔知點解學校方面不能作出較有效率的安排。係鐘意d家長排、排、排!總之好似要兜兜轉轉的先可以得到報名表、面試機會~真的覺得幼兒園已攪到咁辛苦,幾時煩到上中學?
  國際學校係無咁煩,不過,一個人仔每月都五千幾、六千最少!讀完國際幼稚園又點呢?是否繼續讀國際直到中學呢?除咗$之外,此教育模式又是否真的適合居住在香港的香港人呢?我想除非真的諗住將來這小孩子居住外地,否則,他並不會太適應或不會融合香港的社會生活!我自己都一直在本地學校及國際學校之中心理交戰中。。。

作者: 波蘿包1    時間: 12-10-17 10:05     標題: 回覆:幼稚園面試後感

我唔係好明點解要排隊?咁多學校都會有間收,定係家長已有心怡學校,一定要讀呢間?

作者: babyzhang    時間: 12-10-17 17:28

我baby E+仲未報讀呢,我打算2歲俾BB番學,,,,但E+都未有心水,,,都5知點算好,,,想問下邊位媽媽係深水步架~~
作者: Vlone778    時間: 12-10-17 17:56     標題: 回覆:幼稚園面試後感

其實世界冇一個地方兩歲就要番學,係香港咁特別,主要因為有商機有需求自然有人開辨,而需求從何而來,就是現今社會羊群心理下的一班受苦家長!

作者: taptap83    時間: 12-10-17 18:55

我上年同仔仔去幼稚園interview時感覺真係好現實,D家長喺外面等時互不理睬木口木面,入到面試室時突然親善大使上身,笑容滿面,態度親切咁同其他人講野,又主動share玩具,我覺得好假lo...

其實幼稚園面試唔需要咁在意show off小朋友識D乜,反而可以當一個機會去了解小朋友多D。我帶仔仔in 時佢剛滿11個月(細b),我冇期望過佢會做指令,會識答D乜,因為平時問佢乜佢都唔理你。正當我想陪仔仔去完成指令時,老師反應好怪,咁我唯有唔出聲等仔仔自己黎刁。奇怪既事發生啦!我估唔到有D嘢佢真係自己做到。我突然有所覺悟,其實哩個都係了解小朋友既機會,做媽媽既總以為自己好了解佢,為佢籌謀,但原來自己睇唔到仔仔喺唔同環境既另一面。

面試期間仲有更奇怪既事發生,個老師拎起個橙問我個仔what is this? 我心諗,如果我個仔剛滿11個月已經識答你orange呢三個音,佢仲洗乜黎你度讀書呀?!真奇怪!
作者: wkngan    時間: 12-10-18 09:41

為人父母,誰會不為子女的人生而著緊?
大家係時候要停一停、諗一諗究竟我們要比仔仔的是什麼?
記得當初幫阿仔搵n班時只係近屋企、方便接送就好,點知周邊的朋友、姨媽姑姐群起比意見,搞到自己經常失控都唔知,訓唔好,好緊張…成日睇信箱、成日check email,真係人都顛!

後黎聽左個講座,突然醒左,找回了自己原先的意願,發現一直被其他人的意見左右,在這黑暗時期將自己、將阿仔同人比,都唔知搞咩?

現在阿仔在同屋苑的幼稚園讀n班,每日見阿仔開心返學,我又放心返工,已經好滿足。

難以想像如果當初我繼續活在黑暗時期,阿仔要好似daddy長途跋涉跨區返工的情況,到升小我又要顛一輪,相信發顛的唔止我一個,阿仔會、daddy都會…,我的家都顛了!
作者: kittyland06    時間: 12-10-18 12:47     標題: 回覆:幼稚園面試後感

其實 interview 我當同小朋友去嘉年華咁,平常心啦!又唔會冇書讀

作者: novelle    時間: 12-10-18 14:33

bbqueendom 發表於 12-10-16 12:43
其實面試入學並無不妥,只係面試既人心情質素各有不同(並沒有惡意),有人從容面對,有人嚴陣以待,一 ...

很同意!心態最重要!我也時常叫仔仔同人打招呼呀

作者: Manimon    時間: 12-10-18 16:36

kittyland06 發表於 12-10-18 12:47
其實 interview 我當同小朋友去嘉年華咁,平常心啦!又唔會冇書讀

...
"又唔會冇書讀 ", 我仲係好擔心, 已經報左七八間近屋企既,但係間間都好似好多人報咁, 最尾真係點都會有位剩??

作者: marshmallowbon    時間: 12-10-22 17:05

我覺得香港依家啲小朋友真係好慘,咁細個就要面對一個咁現實嘅世界...諗諗吓都係同阿女返英國算吧喇........
作者: SS0512    時間: 12-10-22 17:10

我都唔明兩歲唔夠的人仔,d學校想佢哋做到d咩呢!

小朋友做唔到,亦都係正常事!

但遊戲咁玩法,大家唯有無奈地接受!
作者: Luluyen906    時間: 12-10-22 17:39     標題: 回覆:幼稚園面試後感

而家香港d教育制度簡直不知所謂,我個女剛一歲就帶佢去interview,interview內容竟然包括問顏色,佢竟然叫個剛一歲嘅小朋友分顏色!我個刻呆左!但現今嘅香港教育制度係咁。如果你唔讀,大把大6人嚟搶住嚟香港讀,唯有無奈接受!

作者: olivianwan    時間: 12-10-22 19:29

果間幼稚園first come first serve?
作者: 歐文    時間: 12-10-22 19:41

我帶1歲阿仔去INTERVIEW N班,個鬼妹老師問佢What is your name? How old are you? 又問我阿仔戒左片未? 適唔適自己用spoon、fork食野? 我都覺得好好笑,唔通1歲唔適呢d野就無書讀? 學校都忘記了什麼是有教無類!
可悲又可笑!
作者: happy.rita    時間: 12-10-22 21:20     標題: 引用:我帶1歲阿仔去INTERVIEW+N班,個鬼妹老師問

原帖由 歐文 於 12-10-22 發表
我帶1歲阿仔去INTERVIEW N班,個鬼妹老師問佢What is your name? How old are you? 又問我阿仔戒左片未? 適 ...
已經唔係「有教無類」嘅問題,而係學校/老師究竟知唔知一個一歲小朋友嘅正常成長、能力係咩?

作者: webpaupau    時間: 12-10-23 22:35     標題: 引用:我反而認同要透過面試才收呢個方式。學校可

原帖由 Ryan_baba 於 12-10-16 發表
我反而認同要透過面試才收呢個方式。學校可揀選覺得適合自己的學生,家長亦可多一機會去認識學校,減少錯配 ...
贊成。我覺得面試內容啟發了我,讓我知仔仔這年紀的大小肌肉應發展到那程度。我見了五間,有出名有屋邨,每次都像上遊戲班,讓我知仔仔發展如何。

好似返健康院做評核。而且考試內容也不涉及仔仔識那些中文字或ABC,感覺像交了三十元報名費用去bb嘉年華。

作者: lui    時間: 12-10-23 23:33     標題: 引用:而家香港d教育制度簡直不知所謂,我個女剛

原帖由 Luluyen906 於 12-10-22 發表
而家香港d教育制度簡直不知所謂,我個女剛一歲就帶佢去interview,interview內容竟然包括問顏色,佢竟然叫個 ...
Crazy!! I won't choose this school if I were you.

作者: lui    時間: 12-10-23 23:35     標題: 引用:我帶1歲阿仔去INTERVIEW+N班,個鬼妹老師問

原帖由 歐文 於 12-10-22 發表
我帶1歲阿仔去INTERVIEW N班,個鬼妹老師問佢What is your name? How old are you? 又問我阿仔戒左片未? 適 ...
The teacher is do stupid, not even know the developmental skills that suppose to have for a one year old kid. Forget this school! Even my playgroup teacher is better than her.

作者: BALL_B116    時間: 12-10-24 03:12     標題: 回覆:Luluyen906 的帖子

作者: Ryan_baba    時間: 12-10-24 10:18

其實大家唔需要對於面試內容咁緊張,根本冇人話過個小朋友一定要識答晒d問題至收,問問題只是一個途徑去觀察小朋友同家長既反應,比如小朋友留唔留心、與陌生人有冇交流、家長會不會對於小朋友過份保護或懂得對小朋友作出適當的引導。總之平常心面對才是正確態度。
作者: candylove111    時間: 12-10-24 11:50

作者: cnineboy    時間: 12-10-24 14:08     標題: 回覆:kittyland06 的帖子

我都係當同阿仔去嘉年華一樣嘅心情去interview, 阿仔冇上過playgroup, 難得有機會見咁多小朋友,就當去玩下睇下野囉,佢interview第一間時,一入校園冇耐就喊到七彩,到第二間interview時浄係喊咗兩聲,望多兩望見有野玩都自己都去玩了,我覚得阿仔已經學到野啦,希望啲爸爸媽媽唔好咁緊張,平常心去interview啦,我地做父母都係希望小朋友有愉快嘅童年嘛

作者: yywongsum    時間: 12-10-24 20:40

我覺得現在家長太緊張了, 要小朋友細細個歲零就APPLE, APPLE, 作用不太, 我和太太帶小朋友去面試前沒有教他這些詞, 而且本著平常心去見, 只要表現唔緊張, 有條理去教小朋友應對每條問的問題, 就算唔識分那個球是大,那個是小, 而家長方面對話真心有條理, 結果見了兩間心儀的學校, 兩間都收, 當然我六見到有無奈的家長對著因不適應而大哭的孩子, 這樣是最不想發生的, 所以孩子不一定要去什麼PLAYGROUP, 只要平時讓他多些和大人,小朋友接觸便可以. 這是我的面試經驗,希望在此分享一下.
作者: kwan_0128    時間: 12-10-24 23:01

回復 taptap83 的帖子

你講得好O岩而家的家長真係好假何必樣樣SHOW OFF又要比較
得個十幾個月人仔又要INTERVIEW, 佢地咁細最緊要係玩玩玩
就係因為香港的教育制度, 令到我都成日教個女讀英文字
目的只為左佢可以入到好D的學校讀N班, 其實咁樣好唔正常!!
全世界冇乜地方好似香港咁, 我D外國客聽到香港的小朋友咁都話CRAZY
但冇計鬼叫你生活係香港, 唯有跟住一齊做怪獸家長

作者: mskiki    時間: 12-10-25 10:48

回復 bbrmb 的帖子

Totally Agree with you! I have 2 kids, my little son will go for PN next year as well. I also don't agree the system, but I still need to play with it. 好無奈.

作者: 歐文    時間: 12-10-25 15:49

回復 lui 的帖子

我好贊成你咁講,我老公都話,老師質素咁低,收都唔讀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5