教育王國

標題: 英華第一輪派彩之統計 (I) [打印本頁]

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 16:18     標題: 英華第一輪派彩之統計 (I)

我跟編號(0001-3500) 分為35組.
平均: 每100 有 30人 可以 2nd Interview
中位數是: 29
編號

可  2nd Interview  人數

0001 - 0100

0101 - 0200

0201 - 0300

0301 - 0400

0401 - 0500

0501 - 0600

0601 - 0700

0701 - 0800

0801 - 0900

0901 - 1000

1001 - 1100

1101 - 1200

1201 - 1300

1301 - 1400

1401 - 1500

1501 - 1600

1601 - 1700

1701 - 1800

1801 - 1900

1901 - 2000

2001 - 2100

2101 - 2200

2201 - 2300

2301 - 2400

2401 - 2500

2501 - 2600

2601 - 2700

2701 - 2800

2801 - 2900

2901 - 3000

3001 - 3100

3101 - 3200

3201 - 3300

3301 - 3400

3401 - 3500

您們發現什麼? What's your findings?

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 16:18

我將編號(0001-3500) 分為7組. 編號 (0001 - 0500; 0501 - 1000; ..... 3001 - 3500)

標準差如下:

編號

標準差

0001 - 0500

8.494704233

0501  - 1000

7.520638271

1000  - 1500

5.192301994

1501  - 2000

4.586937976

2001 - 2500

2.925747768

2501 - 3000

2.870540019

3001 - 3500

7.194442299

您們發現什麼? What's your findings?

作者: csc0728    時間: 12-10-10 16:24

0001 - 0100 (59)  中(0001-0030)都能2nd Interview

作者: MCLIAN    時間: 12-10-10 16:54

Daniel-Florence 發表於 12-10-10 16:18
平均: 每100 有 30人 可以 2nd Interview

You are incredible! So scientific to analyse the data!
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:06

看埋這個表, 有沒有任何comment?

面試日期

每日約 Interview  700人

可 2nd  Interview  人數

23 August,  2012

0001 - 0700

25 August,  2012

0701 - 1400

30 August,  2012

1401 - 2100

1 September,  2012

2101 - 2800

8 September,  2012

2801 - 3500

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:11

為求公平, 英華應該將第二日interview的小朋友, 和差距太大的組的再review!

我建議英華可以科學 / 數字來再分析收生情況?

如..
編號0801 - 0900 只有15人可2nd Interview; 但0001-0100 可以有59人.
第一日和第二日2nd Interview 人數差距好大(281 vs 186)
標準差亦差距好大.

評估小朋友的statistic, 有沒有計標準差分數等等...?

作者: suntung    時間: 12-10-10 17:16

Daniel-Florence 發表於 12-10-10 17:11
為求公平, 英華應該將第二日interview的小朋友, 和差距太大的組的再review!
十分欣賞你的分析,小兒就是0801-900,只有15%命中率,但REVIEW的可能性是沒有吧,不中變中客易,中變不中學校很難解釋。
作者: kerkermui    時間: 12-10-10 17:19

application no. 當中,係咪已經包括唔駛1st in 嗰d application? 有家長話係最早嗰d號碼,咁可唔可以解釋咗0-100咁多人有份2nd in 呢?
作者: granddelsol    時間: 12-10-10 17:25     標題: 回覆:suntung 的帖子

完全同意,超唔公平!我小朋都是這組別800-900!

作者: csc0728    時間: 12-10-10 17:30

用 科學 / 數字來再分析收生情況?
就唔係睇番小朋友的實際情況及表現來收....
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:33

granddelsol 發表於 12-10-10 17:25
完全同意,超唔公平!我小朋都是這組別800-900!
組別800-900是最小中獎, 和是第2日. 數字反映了有需要考慮review.(除非好多小朋友沒有去interview)

作者: suntung    時間: 12-10-10 17:36

Daniel-Florence 發表於 12-10-10 17:33
組別800-900是最小中獎, 和是第2日. 數字反映了有需要考慮review.(除非好多小朋友沒有去interview)
想有說服力D可以試下用120人一組
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:37

csc0728 發表於 12-10-10 17:30
用 科學 / 數字來再分析收生情況?
就唔係睇番小朋友的實際情況及表現來收.... ...
用數字可以更客觀,更嚴謹了解小朋友的實際情況及表現. 減少不同老師主觀地評估, 或差異.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-10 17:39

如果某組小朋友醒D, 咪多D人入第2輪LOR, 唔一定規定每一組都有相同人數架WOR, 咁當然唔可以排隊可能某D組互動好D, 令人覺得成組都好醒, 某組互相差D小朋友成組都似乎表現無咁好, 不過INTERVIEW一定有呢D變數架WOR
計咁多數據唔會改變咩野, 平常心啦
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:41

suntung 發表於 12-10-10 17:36
想有說服力D可以試下用120人一組
其實分組人數可以用log數計, 為易明, 易計, 所以用100培數.

作者: monsterparentss    時間: 12-10-10 17:41

吓!下下都要學校review,咁成個interview要玩幾耐呀?等陣第二次interview又話要玩review!算把喇,俾啲心機去in其他學校喇!
作者: daisy17772    時間: 12-10-10 17:42

If interview is purely a scientific matter, then there're much less controversies.  However the reality is quite the opposite.  This statistics could only show that the second int admission ratio of each boy's group.
作者: Ernest爸爸    時間: 12-10-10 17:47

我覺得數字真可以反映小孩真實情況嗎?
只反映當時環境、小孩自身情況配合面試環境。
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:49

回復 Charlotte_mom 的帖子

統計可以將"醒D", 變為可分析的數據.只要計一計標準差分數, 可以客觀地知道邊個醒D, 是否學校所期望的要求...

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 17:53

有問題不是要review? 找solution嗎 ?

我只不過看看學校點樣收生...

如果覺得有問題, 點解唔用數字反駁我?

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 18:07

Ernest爸爸 發表於 12-10-10 17:47
我覺得數字真可以反映小孩真實情況嗎?
只反映當時環境、小孩自身情況配合面試環境。 ...
可以的,假設一組有10個人, 有1-2個失準, 可以理解.
但好多失準的話, 就要review, 了解問題在那..

一組100人有50個可2nd Interview,
另一組100人只有, 15人可2nd Interview. 其餘85人自身情況/配合面試環境出了問題 / 失準?
不會有懷疑嗎?

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 18:21

suntung 發表於 12-10-10 17:16
十分欣賞你的分析,小兒就是0801-900,只有15%命中率,但REVIEW的可能性是沒有吧,不中變中客易,中變不中 ...
我知道, 學校沒有可能review. 好的學校, Review 對它來說百利無一害...

作者: HaYi    時間: 12-10-10 18:28

其實你係不係說睇你的數字, 頭同尾組的入選較高, 可能是老師心態都有關 ? 初初鬆些, 中間睇得多, 潛意識緊左, 最後要 fill up ttl 2nd 人數, 就鬆番? 如果真有此事, 學校review 都幫不到咩架, 或者你提議每個組別的出線人數應set 一致, eg 10% of that group?  
作者: Lunlunlun    時間: 12-10-10 18:35

Interview 就係人與人的interaction, 實在唔可以完全用 數字及statistic 解釋
就算有好似"pattern" 都應該只作參考
平常心啦
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-10 18:49

HaYi 發表於 12-10-10 18:28
其實你係不係說睇你的數字, 頭同尾組的入選較高, 可能是老師心態都有關 ? 初初鬆些, 中間睇得多, 潛意識緊 ...
這是一個 findings 由數字看出來. 至於點做, 學校要想一想了.

還有的是, 始終我不知道點評估, 點給小朋友分數. (我沒有去interview 的)
那些比重分擔等等. 不只是set 標準差多少...
有錯請更正, 我n年無計數了...

作者: seanandangus    時間: 12-10-10 19:20     標題: 回覆:英華第一輪派彩之統計 (I)

作者: CLLEE    時間: 12-10-10 19:24

Very lucky, we got 2nd interview without religious background, no sibling, not old boy
作者: mandor    時間: 12-10-10 19:31     標題: 回覆:英華第一輪派彩之統計 (I)

You should exclude those applicants who have relationships (old boys, brothers in YW). These applicants are straightly going to 2nd interviews.

So, assuming applicant number 1-30 are applicants with relationship, then the successful rate for first 100 in 1st interview will go down to 29/70, ie around 40%.

Now, we have no information on which applicants having relationship, then we can hardly conclude this 'accurately'.

作者: Ernest爸爸    時間: 12-10-10 21:26     標題: 回覆:Daniel-Florence 的帖子

一樣米養百樣人, 我敬佩你的數據分析, 但可以進入或不進入,有點講緣份,數據結果並不能代表他們能力, 相信每一位小朋友已盡能力, 並有一個好經歷, 我還是覺得數據在這刻只反眏已成定局結果, 或當時小朋友表現與面試環境配合, 但相信小朋友能力發揮不以這結果做等號。不喜, 匆插.

作者: 點算好    時間: 12-10-10 22:48

其實總有人認為不公平,但樓主的發現不失趣味.假設數據無誤下,為什麼不同組別的結果相差那麼大?我想樓主的本意是這個.
作者: koala_choco    時間: 12-10-10 23:06

作者: alanlee201    時間: 12-10-10 23:13

回復 Ernest爸爸 的帖子

作者: MCLIAN    時間: 12-10-10 23:13

Ernest爸爸 發表於 12-10-10 21:26
一樣米養百樣人, 我敬佩你的數據分析, 但可以進入或不進入,有點講緣份,數據結果並不能代表他們能力, 相信 ...

Yes, agree with your thought!
作者: 小黑咪    時間: 12-10-10 23:38

邊個可以 2nd interview 完全都係憑老師既主觀意見. 咁樓主點可以用客觀既數據黎分析呢D主觀既結果呢. make sense 嗎?
作者: pangjayden    時間: 12-10-11 01:09

我仔仔都衰咗
作者: pangjayden    時間: 12-10-11 01:10

衰咗!!但我仔仔話識晒D題目!
作者: Mukchilee    時間: 12-10-11 01:13

如果成功率超高嘅組别係加左世襲生嘅因素, 應該可以解釋到喎!
作者: eyschoi    時間: 12-10-11 08:29

Review is only needed when the school admits that 2nd interview is evenly distributed amongst all applicants dis-regarding the performance and background of the applicant.  However, I don't think any DSS or private school will select applicants this way.
From the result, we can only say for children with better performance (selected for 2nd interview), their parents will send the application at the very beginning or near the end.  If the application no. reflects directly the sequence of handing in application forms.
作者: marcuscyrus    時間: 12-10-11 09:17

HaYi 發表於 12-10-10 18:28
其實你係不係說睇你的數字, 頭同尾組的入選較高, 可能是老師心態都有關 ? 初初鬆些, 中間睇得多, 潛意識緊 ...
我覺得就算老師真係咁都好正常,我地做音樂比賽,一般都會有咁的"狀態"(不是專登),中段的參賽者除非好突出,否則多數都會比較留意一頭一尾,如果每組固定人數入我覺得仲唔公平啦(如真有公平的話),如果我係3千人中係頭100,但就因為我個組多勁人我就入唔到?講明係面試,一定有人為成份,隨緣啦

作者: runme    時間: 12-10-11 09:50

My son failed too.  But doesn't matter, just the rule of game.  

People like to critize.  Take it easy la.  If you think the school is unfair and you dislike the school, simply don't choose it.  So simple.
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-11 09:58

小黑咪 發表於 12-10-10 23:38
邊個可以 2nd interview 完全都係憑老師既主觀意見. 咁樓主點可以用客觀既數據黎分析呢D主觀既結果呢. make ...

hm ... 我試用"韋氏兒童智能評估"解釋.

智能, IQ, 聰明..., 全都是主觀(不可量度的). 點解韋氏兒童智能評估會有"分數 / IQ 幾高 如100, 110, 120...200" 變為數字 (可量度的) ???

妳的問題就是問..."主觀"點可以用"客觀"既數據黎分析兒童的智能/IQ...? 妳明白嗎 ?

韋氏, 他就是用數字, 統計科學的方法將智能(主觀不可量度的)變為有意思的數據.

如果學校單憑主觀意見收生, 沒有做similar 統計/數字方法. 您有何想法? By Fate la.

作者: 小小山    時間: 12-10-11 11:07

回復 Daniel-Florence 的帖子

睇完

作者: Miffybb    時間: 12-10-11 11:19

我相信1-35是sibiling, 因為沒有間斷, 這群是不要1st in的
另一方面, 雖然話小組面試, 不過是3張枱3個位(中英數), 小朋友逐一埋位答問題,所以都應該係計個人分數, 同組別未必有關係, 小小愚見
作者: Ryan_baba    時間: 12-10-11 11:25

首先我地唔會知學校有冇分析這些數據,我傾向冇嘅。再加上背後有很多資料我地係唔知,如世襲生、考生出生月份分佈等等,單憑咁表面又有限嘅數據,根本不能得出一個有說服力嘅報告。
再加上,係學校嘅立場,佢有佢一套收生標準,就是這點,家長們已沒有可挑戰學校嘅空間。
作者: koala_choco    時間: 12-10-11 11:43

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-12 10:18

Miffybb 發表於 12-10-11 11:19
我相信1-35是sibiling, 因為沒有間斷, 這群是不要1st in的
另一方面, 雖然話小組面試, 不過是3張枱3個位(中 ...
我其實沒有去interview的, 不知道他們面試形式.我只是手癢計下數

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-12 10:35

Ryan_baba 發表於 12-10-11 11:25
首先我地唔會知學校有冇分析這些數據,我傾向冇嘅。再加上背後有很多資料我地係唔知,如世襲生、考生出生月 ...

我們從小老師就教我們要有科學頭腦, 尋根究底.(我已無話可說了), 居然有家長認為用數字統計是唔理性的分折.
我由始至於不是挑戰學校, 而是用手上數據提出懷疑.
科學頭腦, 尋根究底, 應是提出懷疑開始. 理性的人, 應該是用數字/客觀理據"反"懷疑.
好的學校不是要有科學頭腦, 尋根究底的精神?
妳們的子女, 唔需教他們有科學頭腦, 尋根究底的精神? Every things are by fate? Simply follow the game rule?

作者: fion_yinyin    時間: 12-10-12 10:39

點解一定要假設每一百個人既成功率一定要一樣?呢個假期有d問題
作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-12 10:42

fion_yinyin 發表於 12-10-12 10:39
點解一定要假設每一百個人既成功率一定要一樣?呢個假期有d問題
我沒有假設成功率一定要一樣.但差距大, 是否需要分析較恰當?

作者: mummyWai    時間: 12-10-12 11:52

Hi Daniel-Florence.

Let take a look at another way. Relationship between the two variables, the # of applicant can go 2nd interview of every 100 applicant.

First, the application # assinged to student is seems "Random", but not really. First I beleive the first 30 has the relationship like the brother are studing in YW or Old boy's kid who go 2nd interivew directly. Then the number is assinged according to the submission date of the form. The forms were collected during the seminar and then some weekdays and weekend.  IF the parent alreay prepared the form and submitted during seminar,  they might also well prepared for YW's interview. Then next, the parents sent form on weekdays, those may be FTM, then they might have more time to train up their kid.

If the number assiged is really "Random", then I guess the result may be different.

作者: bigboy129    時間: 12-10-12 12:21

回復 Charlotte_mom 的帖子

真係什麼人都有,入唔到就話學校面試唔公平。

作者: bigboy129    時間: 12-10-12 12:29

政府有很多不公平,我建議你咁科學嘅方法去幫我哋反映。
作者: LuLuKiuKiu    時間: 12-10-12 12:36

Daniel-Florence 發表於 12-10-12 10:35
我們從小老師就教我們要有科學頭腦, 尋根究底.(我已無話可說了), 居然有家長認為用數字統計是唔理性的分折 ...

Every things are by fate? Simply follow the game rule?  Not fully agree but it is the truth! Did you see the grandchildren of '+x' or 'Uncle 4' to play this game?

作者: Fushia    時間: 12-10-12 12:46

回復 mandor 的帖子

我係第1場簡介會的,而且好早入禮堂門口取入表號. 我亦坐第2排.簡介會完了已經非常早地入表,但號碼巳過30人.我前排絕不過30人.故有理由相信1-30號係有兄長關係的.
作者: bigboy129    時間: 12-10-12 12:48

回復 Ernest爸爸 的帖子

不如叫英華做一部機器用嚟面試,我諗數據夠科學。
作者: cat_tam    時間: 12-10-12 13:05

作者: gigi812    時間: 12-10-12 13:27

這樣樓主應該可以解開心裡鬱結了, 第1-100裡, 有59名入圍, 當中30個是兄長位, 實質第1-100名裡, 只有29個入圍.

作者: hyto    時間: 12-10-12 13:43

校長真好,竟然甘快為做呢度的小小言論作迅速的回應。給她一個"讚"
作者: hyto    時間: 12-10-12 13:45

回復 fion_yinyin 的帖子

同意。得的小朋友可以考二十間都有OFFER。

作者: cornelius    時間: 12-10-12 14:12

Your efforts in research and skepticism are well appreciated!

Well, let's look at it from a different angle.  I've tried to plot the distribution of the no. of instances admitted (among groups of 100) as follows (the group 001-100 is not included due to its apparent skewness):

It can be seen that there are 4 instances of "15 to 20 kids given a 2nd interview among a group of 100" (i.e. 801-900, 1501-1600, 2101-2200 & 3101-3200) and 2 instances of "41 to 45 kids given a 2nd interview among a group of 100" (i.e. 101-200 & 401-500).  It is shown that it grossly follows a normal distribution without seemingly any abnormalities.

In fact, there are many factors unknown to us which can affect the no. of kids being selected for the 2nd interview.  The most obvious, and fundamental I must say, factor is the character and ability of the kids.  For example, I know there are kids able to do simple arithmetics at the age of 5, while some still mess up with numbers.  Some 5-year-olds can read chapter books (e.g. Roald Dahl's series) while some can't even pronounce the 26 letters properly.  Indeed there exists a huge disparity among the kids cognitively speaking and so does the way parents nurture their kids.

作者: YS_mommy    時間: 12-10-12 14:52

今年開學了頭2個星期, YWPS 已經通知數位不達標的小一學生轉校, 不是成績問題, 而是呢間學校採用 "強中自有強中手"."吃得苦中苦, 必為人上人...入了學校的新生, 再進行挑選...更好的留下....逐年甄選.....
唔好以為3 關, 就大結局.... game goes on
作者: Karlie    時間: 12-10-12 15:01

作者: hyto    時間: 12-10-12 15:01

回復 YS_mommy 的帖子

Really? My son is studying in P1 is YW this year. I've never heard about it!!!
Not in my son's class at least
作者: ASamSam    時間: 12-10-12 15:12     標題: 引用:+本帖最後由+YS_mommy+於+12-10-12+14:53+

原帖由 YS_mommy 於 12-10-12 發表

今年開學了頭2個星期, YWPS 已經通知數位不達標的小一學生 ...
我係今年YWPS 小一的家長,學校是有要求的,但校長老師真是很好,well organized ,我個囝超鍾意間學校,十一月還全校去迪士尼旅行,未聽到有學生被勸退喎!

林校長話愛收不同類型的囝。其實我可以見證YWPS所收學生的好多元化,我見啲仔有好叻但亦有普通,亦有不少細仔,有愛音樂的亦有運動能手,世襲的不算多。不過,有一樣特點是我見啲細路都能專心上堂的。

作者: Irismammy    時間: 12-10-12 16:57     標題: 引用:Quote:Ernest爸爸+發表於+12-10-10+21:26+

原帖由 MCLIAN 於 12-10-10 發表
Yes, agree with your thought!
分析吓啫!

作者: cat_tam    時間: 12-10-12 18:18

作者: Ryan_baba    時間: 12-10-12 19:17

樓主,咁你有冇試過分析咁多年黎嘅六合彩結果?可能你又會發現到d野係"值得"馬會去review架。
作者: monsterparentss    時間: 12-10-12 19:37

究竟你係咪今年或其他年級嘅家長呀?我又唔覺同學仔有幾強,課程有幾苦喎???我淨係知仔仔讀得超開心!

我覺得如果你唔肯定嘅消息,希望唔好係度亂講,因為我覺得校長老師們真的很有心去教育學生,而我亦未聽過有學生被勸退!

作者: madamewong    時間: 12-10-12 19:48     標題: 回覆:YS_mommy 的帖子

YS_mommy : 我唔知妳喺邊度聽返黎... 我係今年小一家長之一, 而喺155 (31人x5班) 位同學中我敢話有+/- 100位同學既家長已經入左同一個社交群組, 都無聽過有人被學校要求轉校. 另外各班(1A-1E)家長已 confirm 直至呢一刻, 不論原因都無任何一班有一位(更唔好話數位!)同學退學.

作者: Ernest爸爸    時間: 12-10-12 20:33     標題: 引用:YS_mommy+:+我唔知妳喺邊度聽返黎...+我係

原帖由 madamewong 於 12-10-12 發表
YS_mommy : 我唔知妳喺邊度聽返黎... 我係今年小一家長之一, 而喺155 (31人x5班) 位同學中我敢話有+/- 100 ...
勁! 會唔會比D末來師弟入組呀?

作者: 點算好    時間: 12-10-12 23:08

救命呀~~~成年人~~~~~
作者: ASamSam    時間: 12-10-12 23:18     標題: 引用:救命呀~~~成年人~~~~~

原帖由 點算好 於 12-10-12 發表
救命呀~~~成年人~~~~~
入圍了,恭喜!恭喜!

不能進入下一圈的,亦沒有什麼大不了,不用失望,其實香港有很多好的小學。

作者: hoihoima    時間: 12-10-12 23:53

回復 cat_tam 的帖子

Just read through the list, there are altogether 68 related applicants (Application Form B, C and D).  Not as many as I thought it would be.
作者: hoihoima    時間: 12-10-12 23:55

YS_mommy, please tell us the source of your information.  It just does not sound reasonable to me.
作者: bigboy129    時間: 12-10-13 09:29     標題: 回覆:hoihoima 的帖子

佢不回覆即係.............每年都有好多人放煙幕。之前有律師爸爸講DGJS.

作者: jeremyphlam    時間: 12-10-13 10:02

Daniel-Florence 發表於 12-10-10 16:18

得罪講句,與其花時間做這些無意思的統計,不如和小朋友睇多本書.....
作者: jeremyphlam    時間: 12-10-13 10:07

YS_mommy 發表於 12-10-12 14:52
今年開學了頭2個星期, YWPS 已經通知數位不達標的小一學生轉校, 不是成績問題, 而是呢間學校採用 "強中自有 ...

哈哈,唔係重有人信呀?
你吹大了,靜靜雞話你聽,11月先有評估。12月先再出post,到時會多些說服力。

作者: YS_mommy    時間: 12-10-15 10:26

「天下父母心」人地咁辛苦培訓個仔, 仲過5關, 斬6將, 先入了來, 才返了學一會,就通知人地退學, 想問好的學校, 一早收FULL, 叫人點出來找過, D學校沒有同理心, 至少都有個如JEREMYPHLAM 說的評核, 唔知用咩來做標準??? 人地一直強調"求學不是求分數"

希望上天眷顧這群無助的學生和家長! 堅持或離開...都給他們最好的!

作者: bigboy129    時間: 12-10-15 10:32

回復 madamewong 的帖子

係咪佢自己幻想出嚟,自己講左之後,仲叫人去打聽吓,有病
作者: karenpsleung    時間: 12-10-15 13:35     標題: 回覆:bigboy129 的帖子

第二輪面試part1 file個table格式改左,show埋學生的申請背景(e.g. Parent is old boy), 可能解答到各家長的困惑 !

作者: PNGCC    時間: 12-10-15 14:28

人地讀緊果d 到check 左話無d 咁嘅事啦!你仲要講到似層層咁! 不如你講你d 消息點黎, 同確實邊一班, 每班有幾多個呢d 學生 丫!  :;pppp:  
作者: Double-B    時間: 12-10-15 17:19     標題: 引用:「天下父母心」人地咁辛苦培訓個仔,+仲過5

原帖由 YS_mommy 於 12-10-15 發表
「天下父母心」人地咁辛苦培訓個仔, 仲過5關, 斬6將, 先入了來, 才返了學一會,就通知人地退學, 想問好的學 ...
吹得太大了,會唔會係你個仔比人踢左出校又死頂話係人地個仔?哈哈。。扲d實据出黎,令人信服。

作者: eyschoi    時間: 12-10-15 18:52

2 weeks after joining seems too short to determine a child which is believed to be suitable (admiited to P1) that cannot be allowed with the chance to improve if there is real issue.  This will give people a sense that the admission process is too simple and not practical.  School will not open this loophole for parents to fight against and it will definitely wait after 1st assessment.
作者: thomasha    時間: 12-10-16 08:29

小小意見:
1. 面試按申請編號排列,而申請編號則按遞交申請表日期和時間排列,因此隨機性甚高,因此以面試日期作晉級率分析,意義不大。

2. 學校要分析的話,由相同老師組合面試的成績歸納然後作比較更有意義,這樣就可以看出不同老師組合是否在評分時有偏高或偏低的情況。當然,這些資料只有學校才有。

3. 分析時應剔除校友兒子和就讀學生的弟弟,但這資料並無公佈。不過,由於這類申請人沒有另外一組申請編號,他們很有可能分佈在不同日期面試,因此無從在已公佈的資料中剔除。

作者: thomasha    時間: 12-10-16 08:45

回復 thomasha 的帖子

[tr][/tr]
Ryan_baba  學校已公開了第三點的資料  [color=#999999 !important]發表於 4 分鐘前

是的,sorry看漏了 (好像是今年才有的,以前沒有標示)。

作者: Daniel-Florence    時間: 12-10-16 10:11

我估唔到有小小一個統計有這麼多的response!
sampling method, variation, 差距何為之大, 何為之小,是可以計/解讀出來的.
六合彩我真的計唔到, 要等科學家/超級電腦幫手. (是有可能的)
anyway, 有人有懷疑, 有人同意. (都是好的)
但唔重要, 最重要的是家長們除了人云亦云外, 還有其它方法評估學校是否所說的好與否?
心水清的朋友, 系數字上唔多唔小知道某些真相.
如果學校公怖多d數據, 如P1, P2...S6幾多人離校等, 幾多學生直上中學?
家長唔想知道嗎 ? 唔想了解更多了? 數字可給我們參考吧.
作者: swmami    時間: 12-10-16 11:07

回復 thomasha 的帖子

Really good response from school to stop the rumours.

作者: mylee6    時間: 12-10-16 14:09     標題: 回覆:thomasha 的帖子

好欣賞學校的快速回應
似乎YW有派人來睇EK

作者: csc0728    時間: 12-10-16 17:38

回復 mylee6 的帖子

認同.估唔到yw都咁快有反應.....
作者: cattoo    時間: 12-10-16 18:01

在小學六年期間出現 " 勸退 " 不是一件新聞了。
只是各小學有不一樣的   " 勸退 "  的情度及情況。i heard this from two other schools which are DSS / Private.

但一年級 -- 頌要係上學期的第二個月就被 "勸退" 就真係有点奇怪了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5