教育王國

標題: Kumon 還是 Enopi?? [打印本頁]

作者: 月關    時間: 12-10-9 15:10     標題: Kumon 還是 Enopi??

聽過 Kumon 和 Enopi 數好像很不錯,剛決定為 K2 女兒報讀 Enopi 數,兒子就話我偏心,只為妹妹安排....唉,其實我都想讓兒子學一些好的課程,跟一些好的老師,所以左"簡"右"簡"

最近跟朋友講起,朋友就推薦Kumon,說老字號,有信心保證,她親戚的孩子讀 Kumon 成績進步得很快,半年就超學年。

我的女兒正準備報 Enopi Maths,但如果一個讀ENOPI,一個讀KUMON,我就很難安排時間......

好想在這裡請教一下各位媽咪,我應該點做呢?

我的兒子8歲,讀小四,以前就只係買作業做....

作者: nakoko    時間: 12-10-9 20:34     標題: 引用:聽過+Kumon+和+Enopi+數好像很不錯,剛決定

原帖由 月關 於 12-10-09 發表
聽過 Kumon 和 Enopi 數好像很不錯,剛決定為 K2 女兒報讀 Enopi 數,兒子就話我偏心,只為妹妹安排....唉 ...
其實都係學習啫,要睇你小朋友受邊種模式,公文好似要每日做十張paper,每張限時一分鐘完成,enopi就每星期2本basic 1本 critical,

作者: teresayc    時間: 12-10-9 22:12     標題: 回覆:nakoko 的帖子

enopi重理解,kumon重操練。

作者: fong1966    時間: 12-10-10 09:10     標題: 回覆:月關 的帖子

作者: Ryan_baba    時間: 12-10-10 10:10

兩者我會選擇enopi。公民係操數,係機械化,遇到一些陷阱問題就好易出錯。enopi重思考,可能讀完之後進步不比公民明顯,但小朋友所得到的係潛在的。
作者: 月關    時間: 12-10-10 13:13

回復 Ryan_baba 的帖子

Ryan_baba 可以具體講一下嗎?

不操練,能學好數學嗎?

作者: 月關    時間: 12-10-10 13:14

回復 fong1966 的帖子

JEI 是甚麼呢?

我真的孤陋寡聞,還沒有聽過.....

作者: piano513    時間: 12-10-10 15:13     標題: 引用:回復+Ryan_baba+的帖子 Ryan_baba+可以具

原帖由 月關 於 12-10-10 發表

唔操都當然可以學好。但數學好多mechanical 嘅,操得多梗係好。

作者: fong1966    時間: 12-10-10 18:17     標題: 回覆:月關 的帖子

作者: teresayc    時間: 12-10-10 18:53     標題: 回覆:fong1966 的帖子

數學的基礎如四則運算著重操練,即初小較適合選公文;而涉及應用的則著重理解、logical thinking & problem solving,即高小開始較適合選enopi.

作者: 排骨媽媽    時間: 12-10-10 21:57

e.nopi 較有彈性和趣味, 而且係英文數, 除了基本在學校會學的基本數之外, 還有奧數, 同Level 仲有problem slove. 比起公文較多元化, 更全面.
作者: 月關    時間: 12-10-11 16:25

回復 teresayc 的帖子

謝謝 teresayc!!

照您的意思是我的兒子 (P4) 也可以學ENOPI了!!

但,ENOPI 會不會對我的女兒 (K2) 太深呢?

作者: 月關    時間: 12-10-11 16:32

回復 排骨媽媽 的帖子

排骨媽媽,你所講的ENOPI奧數,是不是奧數學校的奧數呀?

我怕太難,會讓兒子失去自信.....

作者: siutingto    時間: 12-10-11 16:35     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

作者: 月關    時間: 12-10-11 16:55

回復 siutingto 的帖子

siutingto, 可以講一下妳女兒讀了ENOPI的得著嗎?

KUMON 中文是用普通話教的,是不是因為這樣變得難度高呢?

我比較好彩,不用上班,所以在兒子開始學普通話時可以陪他一起讀....不經不覺間,也會講一點點、學會拼音,有時候還會跟我兒子鬥快拼出中文字來,所以我的兒子不大抗拒學普通話。我自己覺得語言還是由家長一起溫習比較好。我打算我女兒也會這樣教....

作者: atirw    時間: 12-10-11 17:58     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

其實數學著重理解,明白數學的意思加上專心,就計得通了。是要練習的題目廣不而多和重複。問完9+2 再問2+9,有乜意思?

作者: kittylam    時間: 12-10-11 18:34

回復 月關 的帖子

既然你囝囝肯做練習,其實真喺冇必要出去學,數學練習有好多類型,有計算,有應用題,有奧數,你又喺全職媽媽可以教,至於囝囝吃囡囡醋,你可以同哥哥講:“哥哥可以自學喺叻D,妹妹因為細個所以要老師教。”
作者: 月關    時間: 12-10-11 18:50

回復 kittylam 的帖子

kittylam, 謝謝你的意見

我想把一對孩子送進學習中心其實主要是因為我個人數學能力不太好,眼看一對仔女那麼喜歡數學,不敢阻礙他們的發展,所以才幫他們找學習中心。我都有猶疑過,但我真的怕他們會被我拖垮.....

作者: teresayc    時間: 12-10-11 19:37     標題: 引用:回復+teresayc+的帖子 謝謝+teresayc!!照

原帖由 月關 於 12-10-11 發表

不用謝!我認為幼稚園生較適合讀enopi, 因可鞏固數學的基礎概念。可升小學後才轉公文。

作者: teresayc    時間: 12-10-11 19:39     標題: 回覆:月關 的帖子

o

作者: 絡絡    時間: 12-10-11 20:53     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

呀仔enopi n kumon都學過
Kumon 都會計
8+1=
8+2=
8+3=
...
咪又係工多藝熟

不過Kumon 有公仔,印刷靚D,D字大D同有critical thinking. 但同一概念都會重覆做,漸漸加深

我想用英文教數學可能較難理解,如果諗住kumon 可英文同數一齊學未必得

以前呀仔幼稚園學Enopi 要睇實佢做,而家小學學kumon 佢會自動自覺唔洗我理

作者: 絡絡    時間: 12-10-11 20:56     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

K2 學kumon 中文要媽媽幫係咪因為未識睇中文字?

作者: 月關    時間: 12-10-12 12:15

回復 絡絡 的帖子

謝謝妳的意見呀!! 我會參考參考的

作者: luitaitai    時間: 12-10-12 14:39

回復 nakoko 的帖子

enopi  的 workbook 每本有幾多頁?
作者: SCKnight    時間: 12-10-12 19:47

luitaitai 發表於 12-10-12 14:39

enopi  的 workbook 每本有幾多頁?
計埋封面十六頁。

作者: nakoko    時間: 12-10-12 23:02     標題: 引用:Quote:luitaitai+發表於+12-10-12+14:39+回

原帖由 SCKnight 於 12-10-12 發表
計埋封面十六頁。
正確是16版,在課堂又做幾版,返黎要做既都唔太多,每日做3~5版左右

作者: yuenkw    時間: 12-10-13 01:11

同意 Kumon 的好處很快就可以見到。特別是 KD 至初小,呀仔升 K2 就開始學,剛剛升小一,一般四則運算完全無問題。

同時由於 Kumon 係注重計時操練,對小朋友從小有效率地用好時間十分有幫助。

呀仔 e+ 做校內外(不限於數學科)的工作紙 / class work 都好快手。

作者: 月關    時間: 12-10-13 09:37

nakoko, 謝謝你的資料

作者: 月關    時間: 12-10-13 09:40

回復 yuenkw 的帖子

yuenkw, 你的兒子好厲害呀...

可以分享一下你兒子現在幾年級了??

學了公文幾耐?

作者: siutingto    時間: 12-10-13 10:51     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

作者: yuenkw    時間: 12-10-13 11:31

月關 發表於 12-10-13 09:40
回復 yuenkw 的帖子

yuenkw, 你的兒子好厲害呀...
我都知好多家長同小朋友,都接受唔到 Kumon 數計時、重覆的操練方法,但呢個方法對低年級的學生打好數底十分有用。

小兒讀左 Kumon 2 年,剛升讀 SFA 小一,該校數學教深半年。小兒月初完成校內的中數、英數評估,成績都有 9x。其中中數份卷大部份都係文字題,用左幾多唔同的方法去考學生同一樣的數學概念,數底唔好的話,睇明條題目都只可以企係到。

作者: tabo911    時間: 12-10-13 22:20     標題: 引用:回復+Ryan_baba+的帖子 Ryan_baba+可以具

原帖由 月關 於 12-10-10 發表

因為理解了就可以運用,死操死計不理解就不如自己print paper 死做!enopi maths 是英文數,不知公文是中定英

作者: ElEl    時間: 12-10-14 12:57     標題: 引用:回復+teresayc+的帖子 謝謝+teresayc!!照

原帖由 月關 於 12-10-11 發表

我仔都係K2開始Enopi,宜家P1,學完乘數,佢都有學過公文數,比較悶,Enopi比較lnteresting,容易上手。我仔就keep住上公文英,由K1到宜家P1,攞過兩次超越學年,都係唔錯選擇。

作者: 月關    時間: 12-10-15 16:43

回復 ElEl 的帖子

EIEI, 你的兒子好厲害呀~~~
作者: polly0503    時間: 12-10-16 00:27     標題: ElEl 的帖子

我個女學左公文英2年而家升上小一英文科我完全唔洗我理佢自已完成,我覺得好大幫助。而數學我覺得奧數係好好的選擇。

作者: 月關    時間: 12-10-16 15:19

回復 polly0503 的帖子

polly0503, 能夠自動自覺學習,真係好!

但奧數會不會太深呢?

作者: polly0503    時間: 12-10-17 10:30

回復 月關 的帖子

開給係由淺開始,好多文字題你要同小朋友一起讀從中又可認識多D字,其實升上小學數學大部份都係文字題所以我覺得好有幫助, 奧數要留心閱讀,有助改善閱讀能力、專注力、訓練思維、提高分析力.
作者: MCLH0924    時間: 12-10-24 16:38

我囝囝K1, 報讀了Enopi, 他眼喜歡去上學, 又主動做功課, 我本身從未報過公文, 但聽坊間說公文較死板, 可能Enopi比較靈活, 要小朋友思考, 從而引起佢地既興趣, 所以囝囝鐘意去上堂同做功課!
作者: 由由20    時間: 12-10-26 22:26

作者: 李tiffanyyan    時間: 12-10-27 00:42

作者: cyhh    時間: 12-10-28 02:02     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

其實公文、enopi、珠心算、奧數,邊樣較適合k2小朋友呢?我希望佢心算好,幫到升小學。中英文教學無咩所謂

作者: 加加25    時間: 12-10-28 06:21

作者: whi23    時間: 12-10-28 17:01

作者: 李yanli175    時間: 12-10-28 22:24

作者: wongmeiyi    時間: 12-10-28 23:51

作者: 月關    時間: 12-10-29 12:38

回復 由由20 的帖子

謝謝你的資料呀,我都覺得Kumon會0岩我的兒子多D...會參考你的意見
作者: 月關    時間: 12-10-29 12:47

真的很感謝各位給我的意見
我想我應該會幫兩個孩子報Kumon.....遲D會做測試,希望他們兩個學得開心!!!
作者: wendywaiwai    時間: 12-11-6 03:36     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

我個仔讀咗3個月公文就轉去Enopi, 因為我覺得公文太機械式訓練,但數學是要首先學習概念,狂操計算方式但欠缺培養對數學的興趣只會令小朋友不喜歡數學,所以我揀咗Enopi

作者: giant_japan    時間: 12-11-7 22:56     標題: 回覆:Kumon 還是 Enopi??

想問大家有沒有聽過monkey maths? 如k2 小孩學呢個好不好?定還是直接去Enopi 好?thx

作者: wendywaiwai    時間: 12-11-7 23:15     標題: 回覆:giant_japan 的帖子

好像是印度的一種心算方法。但我覺得如果去到百位數乘百位數都可以用心算,一定好勁,但去到中學都會用計數機啦!本人喜歡小朋友學一些貼近現實,生活化的數學,多些玩推理,基本運算的基礎打得好就ok啦。

作者: giant_japan    時間: 12-11-7 23:17     標題: 引用:好像是印度的一種心算方法。但我覺得如果去

原帖由 wendywaiwai 於 12-11-07 發表
好像是印度的一種心算方法。但我覺得如果去到百位數乘百位數都可以用心算,一定好勁,但去到中學都會用計數 ...
Thx, 咁即係k2先去enopi 較好?

作者: wendywaiwai    時間: 12-11-8 13:49     標題: 回覆:giant_japan 的帖子

我仔仔K2 讀Enopi,佢讀得好開心,家長又冇壓力,最喜歡玩critical thinking 的推理,七巧板等數學遊戲,運數橫算及直算都冇問題,最重要過程Enjoy! 其實我相信每種數學都會有其獨特之處及強項,只要小朋友在學習中投入及喜歡,相信條條大道通羅馬,最終目的是要小朋友愛上及活用數學!無論家長為小朋友選擇什麼課程,都要不時觀察,不能一成不變,尤其對年幼小朋友,一定要先培養興趣,將來學習才會事半功倍!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5