教育王國

標題: 小一放左學之後點算?  [打印本頁]

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-21 23:38     標題: 小一放左學之後點算? 

亞女遲的會讀小一, 

但我二公婆又要返工, 朝9 晚6 , 

冇請工人, 老人家也都幫不到手, 

想請問 : 小朋友3:30 放左學點算, 

有咩方法可以等我6 點收左工先至去接佢。 
作者: hoihoima    時間: 12-9-22 00:03

回復 辣椒仔coco 的帖子

Some schools offer homework class every day, e.g. TT.  The homework class at TT ends at 6:30pm everyday, they will leave at 6pm if they take school bus.  The above is just an example for your reference.  You can perform a research on which schools can offer such type of homework class.  
作者: mansum92    時間: 12-9-22 00:04

去補習社
作者: marcuscyrus    時間: 12-9-22 01:26

1. 請個可以幫你接放學的鐘點
2. 搵間可以幫你接放學的補習社
3. 請工人
4. 搵間有延長時間的學校
作者: snoopyhsy    時間: 12-9-22 10:31

個人經驗
我個女 今年5年班, 佢由小一到現在都係補習社幫我, 校車落車位置接佢放學, 第1間補習社肯接, 點知間補習社, 個老師唔係教工課, 係比答案佢抄. 立即找第2間, 幸好第2間補到現在!
如果找了補習社, 都要突擊睇吓間補習社有冇問題, 又或者問個小朋友, 補習社會唔會比答案....

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-22 14:14

hoihoima 發表於 12-9-22 00:03
回復 辣椒仔coco 的帖子

Some schools offer homework class every day, e.g. TT.  The homework class at ...

多謝你的意見, 我會搵學校時留意下問下學校呢個問題. THX .
作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-22 14:15

marcuscyrus 發表於 12-9-22 01:26
1. 請個可以幫你接放學的鐘點
2. 搵間可以幫你接放學的補習社
3. 請工人

THX , 我會留意呢幾點。 
作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-22 14:17

snoopyhsy 發表於 12-9-22 10:31
個人經驗
我個女 今年5年班, 佢由小一到現在都係補習社幫我, 校車落車位置接佢放學, 第1間補習社肯接, 點知 ...

我都見BK 呢度MAMI 講過要搵間好的補習社。 

想請問大約幾錢一個月? 

作者: snoopyhsy    時間: 12-9-22 15:42

原先 1700 後來加到 $1800, 到四年班時, 間補習社唔做功課輔導, 叫我地轉型式, 一星期補習3堂, 但仍然幫我接放學, 同比佢星期一至五留到晚上7點半前接走. 自己做功課!
作者: snoopyhsy    時間: 12-9-22 15:48

學校校車, 都是一個問題, 今年我個女間學校, 去信7間校巴公司, 冇一間有回應, 後來同以前個間傾掂數, 加價之餘, 沒有第2輪校巴, 因為放學留校的學生, 想參加課外活動 or 校隊, 一係有人接, 一係自行放學, 第3就係放棄學校活動 >_<
作者: cpcog    時間: 12-9-22 21:24

I  also want to find the way to solve this problems. Would any school bus provider offer services after school hours??
作者: nakoko    時間: 12-9-23 01:30     標題: 引用:亞女遲的會讀小一, 但我二公婆又要返工,

原帖由 辣椒仔coco 於 12-09-21 發表
亞女遲的會讀小一, 

但我二公婆又要返工, 朝9 晚6 , 
我仔小三,由小一起已在家附近找了一個鐘點,接佢放學再買餸返我家煮,我仔就即刻做功課,至今已第三年了,出年可能考慮比佢自己放學去補習社。

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-23 20:52

snoopyhsy 發表於 12-9-22 15:48
學校校車, 都是一個問題, 今年我個女間學校, 去信7間校巴公司, 冇一間有回應, 後來同以前個間傾掂數, 加價 ...

多謝你的詳細資料.

我返工同屋企都算係近,

屋企同返工的地方都有几間學校,

我會留意你講呢的, 去學校, 附近等睇清楚,

做定功課, 睇下到時撰邊間學校. THX .

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-23 20:54

nakoko 發表於 12-9-23 01:30
我仔小三,由小一起已在家附近找了一個鐘點,接佢放學再買餸返我家煮,我仔就即刻做功課,至今已第三年了, ...

想問下鐘點大約幾錢一個鍾?
作者: nakoko    時間: 12-9-24 07:41     標題: 引用:Quote:nakoko+發表於+12-9-23+01:30+我仔小

原帖由 辣椒仔coco 於 12-09-23 發表
想問下鐘點大約幾錢一個鍾?
$60/hr

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-24 10:24

nakoko 發表於 12-9-24 07:41
$60/hr

$60/hr 都不平O .
作者: smallfoothk    時間: 12-9-24 11:17

試勞工處找,自己訂價錢,要高過最低工資可
作者: hksandy_ma    時間: 12-9-24 15:48

我現在就係頭痛緊呢個問題,搵到鐘點仁可以攪到放學問題, 咁放長假又點呢?最後我地決定請工人, 但可惜工人擇工擇得好緊要, 我地到現在仲未搵到呢!
作者: nakoko    時間: 12-9-25 09:09

辣椒仔coco 發表於 12-9-24 10:24
$60/hr 都不平O .

鐘點梗係貴啦,如果3~40蚊一個鐘,洗乜做鐘點?
圍起一個月都$2600架,但我取捨過,唔想做辛苦煮飯果part,
零願跟進佢既功課上,所以揀左呢條路,好在亞仔都好自律,放學
返到屋企一定做晒功課先,唔洗工人黎照顧,在成長上獨立了不少,
p.s.佢由出世至四歲都係工人帶大,升k2時狠下決心唔用,自己一手
一腳打理返頭家~

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-25 10:57

hksandy_ma 發表於 12-9-24 15:48
我現在就係頭痛緊呢個問題,搵到鐘點仁可以攪到放學問題, 咁放長假又點呢?最後我地決定請工人, 但可惜工人 ...

係O , 放長假時又點算?

99 我就不考慮佢,

費時一陣間佢話幫我接個女放學搞到周身病要我服待埋佢,

因為99 果家人好難相處.

暫時考慮可能到時做PART TIM .

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-25 11:05

nakoko 發表於 12-9-25 09:09
圍起一個月都$2600架,但我取捨過,唔想做辛苦煮飯果part,
零願 ...

我中意煮野食, 就不介意煮飯果PART ,
等撰學校時睇下心儀學校有冇得延長時間,

如果冇, 考慮做PART TIME ,

因為想個女由小一開始打好基礎,

好像你甘跟進好佢功課,

俾佢養成好習慣.

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-25 11:10

nakoko 發表於 12-9-25 09:09
零願 ...
$60/hr ,  一個月$2600?  不係好明.

我係甘計 : 每日3:30 ---6:30   3 個鍾,  一個月20日,

3x60x 20= 3600 , 成$3600 o .

作者: saetang    時間: 12-9-25 13:19

我又係煩緊呢個問題! 舊工人今年年頭完約, 跟住前前後後換咗3個工人, 最尾果件極品仲黑面、博嘴, 真係忍冇可忍! 於是狠下決心唔再用工人, 而家每日個女放學就去補習社做功課, 等我收工接番佢, 然後番屋企同時間競賽, 沖涼、煮飯、對功課、做家務...... 我都猶豫緊想請番個鐘點接送阿女放學, 然後幫我煮埋餐晚飯, 但係又擔心唔係咁容易請到個啱既...... 唉!
作者: saetang    時間: 12-9-27 13:43

Celiamun,
雖然請鐘點價錢可能同請工人一樣, 但係就唔駛比佢食、比佢住, 同埋第時唔用佢, 又唔駛補佢一個月同機票。
最重要係唔駛受d工人氣!
只係無奈而家d鐘點時薪好貴囉!

作者: wister    時間: 12-9-29 17:48

我知有啲補習社可以去學校接小朋友返補習社,家长六點幾去揍返都得

作者: nakoko    時間: 12-9-29 18:37     標題: 引用:Quote:nakoko+發表於+12-9-25+09:09+鐘點梗

原帖由 辣椒仔coco 於 12-09-25 發表
$60/hr ,  一個月$2600?  不係好明.

我係甘計 : 每日3:30 ---6:30   3 個鍾,  一個月20日,
如果每日三個鐘我請唔起喇,因為我只係每日兩個鐘即3:30~5:30,姨姨好快手,我亦盡量諗d簡單既餸,兩個鐘岩岩好。

作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-29 23:21

nakoko 發表於 12-9-29 18:37
如果每日三個鐘我請唔起喇,因為我只係每日兩個鐘即3:30~5:30,姨姨好快手,我亦盡量諗d簡單既餸,兩個鐘岩 ...

5: 30 我不得, 仲未收工.
作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-29 23:22

wister 發表於 12-9-29 17:48
我知有啲補習社可以去學校接小朋友返補習社,家长六點幾去揍返都得

THX , 等我去八下屋企附近的補習社.
作者: 辣椒仔coco    時間: 12-9-29 23:23

saetang 發表於 12-9-27 13:43
Celiamun,
雖然請鐘點價錢可能同請工人一樣, 但係就唔駛比佢食、比佢住, 同埋第時唔用佢, 又唔駛補佢一個月 ...

請工人真係貼錢買難受.

請到好的工人等於中六合彩.

作者: hksandy_ma    時間: 12-10-18 17:17

其實, 真係放長假最麻煩。最後, 我都係請工人了。最後決定請工人係因為, 唔想亞仔好似波咁踢, 佢都好辛苦呀。
作者: jovychan95    時間: 12-10-18 17:27     標題: 引用:其實,+真係放長假最麻煩。最後,+我都係請工

原帖由 hksandy_ma 於 12-10-18 發表
其實, 真係放長假最麻煩。最後, 我都係請工人了。最後決定請工人係因為, 唔想亞仔好似波咁踢, 佢都好辛苦呀 ...
Same here

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5