教育王國

標題: 運輸署查緊york校車同意書 ! [打印本頁]

作者: 6809QQ    時間: 12-9-15 23:32     標題: 運輸署查緊york校車同意書 !

由於運輸署今年講明 '3個坐2座位' 的安排要問家長同意, 但YORK 的校車同意書內就完全無提呢點就叫家長簽.  已經有家長投訴咗佢行政手法.

運輸署同教統局現已調查佢封校車同意書, 點解重要追家長簽 ?  呢間學校係唔係CHEE 咗線 ! 一定唔會簽啦! 真係佢大曬咩! 其實佢的教學ok, 但行政太偏激又亂, 好影響學習同信心. 今年要諗轉校, 真係有啲煩.
作者: Jane1983    時間: 12-9-16 00:39

講得好啱,York的校譽就係比佢自己搞差。咁多年來,又上堂走鬼、又去公海受洗等等,其實佢學術吳錯,點解成日咁做,吳明!
作者: SCKnight    時間: 12-9-16 10:17     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

呢間學校年年都有新聞,想出位都唔駛用咁嘅方式!

作者: winnietingting    時間: 12-9-16 12:06     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

話是話,我知有d學校學巴都係 '3個坐2座位',真係犯法?

作者: winnietingting    時間: 12-9-16 12:07     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

好似tt都係,唔知我有冇錯啦,謝謝。

作者: cherryird    時間: 12-9-17 01:32     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

作者: gisoleung    時間: 12-9-17 08:45     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

唔係之前有人post過政府出咗話唔合法嗎?

作者: 6809QQ    時間: 12-9-17 08:46

cherryrid, 我有留意你, 我諗你係校車營運商, 所以溝通想法同我哋家長唔同, 完全唔理小朋友安全, 話我哋為咗小朋友投訴好煩, 又話同校車ee關係好緊要啲. 好怪!

無人話 '3個坐2個' 唔合法, 但運輸署講明如果要咁做要先問 '家長同意' ! 無問就做, 或者夾硬要家長簽同意信的做法就有問題 !  而家得york一間夠膽咁打橫嚟行. 如果營運商真係同學校有特別關係, 令學校出封咁信要家長簽, 就真係累死學校 la.
作者: KacaMama    時間: 12-9-17 09:45     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

作者: KacaMama    時間: 12-9-17 09:54     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

作者: KacaMama    時間: 12-9-17 09:55     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

作者: gwlam    時間: 12-9-17 10:06

我小朋友間幼稚園用冠忠,都係3個坐2座位,我地家長只收到學校關于此安排嘅Q&A, 知匯我地係3個坐2座位,亦無需家長同意書(可能家教會已代表家長同意此安排),好明顯如果兩人兩座就唔係收lee個price。因為校巴通常係家教會揾嘅,有問題可以問返家教會。

依家校巴甘值錢,又甘難揾車,如果本身3人坐兩座變兩人兩座,位少咗,校車full咗唔够位叫我地自己揾街車咪仲煩

作者: marcuscyrus    時間: 12-9-17 10:09

小學o個邊有家長埋怨校車車程過長,我覺得他的埋怨不太合理,但2人坐3位似乎真的有欠安全,如運輸處已經有指引,就更加應該向校方/校車公司爭取。不過照指引看,3歲以下的孩童坐校車似乎仍是不受監管的(好像3歲以下孩子坐小巴保險也不保是嗎?我不肯定),那,上n班孩子的家長要多留意。
作者: leung-baby    時間: 12-9-17 10:53

同埋最後個段話就算3歲以上, 只要唔超過1.3M, 仍可3個當2個計喎......
1.3M高, 我個仔可能要入小學先夠
作者: gwaichuchu    時間: 12-9-17 11:00

個問題係,如果3個人坐2個位,咁咪即係其中有1個小朋友會無seat-belt戴囉? 哩個先係重點喎!!
作者: janiceso    時間: 12-9-17 11:07

回復 KacaMama 的帖子

想請問份文件係邊度搵到? 係運輸署同教局網頁都search唔到, thanks!

作者: gwlam    時間: 12-9-17 11:11

係應該帶唔到seat belt. 我架校車係一排櫈嗰隻,有無seat belt都成疑問
作者: cherryird    時間: 12-9-17 11:14

作者: vnghk0001    時間: 12-9-17 11:33

我見到其他保母車雖然係三人坐二人位,但有三個安全帶係到,好似bb食飯時坐係大人椅上的安全帶咁。
作者: gloriasmum    時間: 12-9-17 14:00

對住呢間學校啲行政手法, 家長真係要小心啲. 大家交流吓意見先.  真係只聽到york 係咁.
其實校巴營運商可以做好多嘢, 例如加車, 俾運輸署驗加裝安全帶咁, 唯一係佢哋唔好賺到盡, 攞小朋友條命嚟搞 ! 同唔同意 ?
就係大家家長都需要校車, 更加緊張自己仔女的安全, 才要發聲; 否則情況只會越來越嚴重 !  小朋友條命係無得妥協ge!

作者: CatEgg    時間: 12-9-17 19:01     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

我都想知其實家長有無權利知校車行車路線。

作者: Ononma    時間: 12-9-17 19:55

我提議大家親身去睇下佢校巴點樣上落小朋友,跟多一兩個站,你會有發現!
作者: bettywong80    時間: 12-9-17 21:28

回復 gwlam 的帖子

Hehe, I like your answer, v ah q, but also v reasonable and sensible.
My girl also 3 kids 2 seaters.

作者: bettywong80    時間: 12-9-17 21:29

回復 gwaichuchu 的帖子

My girls school bus use 1 same long seat belt for all the 3 kids.
作者: leungcnine    時間: 12-9-17 21:51     標題: bettywong80 的帖子

我諗住下年好大機會比仔仔讀york,但校車係咁就幾頭痛,叫工人接送又好像更危險,九龍塘果度太多馬路,吾係幾放心囉… 我公司阿姐parttime係做幼稚園保姆跟車,佢話俾左校車費點解吾係一人一座位?!冇安全帶會好危險,至於話怕意外不懂解安全帶係錯誤講法,佢話小朋友好叻,用兩三次就識點解安全帶喎!

作者: bettywong80    時間: 12-9-17 22:46

回復 leungcnine 的帖子

Last year my girl took York school bus 3 kids 2 seats used 1 long seat belt.
Taxi driver told me kids use seat belt is more dangerous as it will cut their waist or body. At their size normally they will drop on the floor instead of throwing out from the window.

作者: bearwhat    時間: 12-9-18 08:45     標題: 回覆:bettywong80 的帖子

係九龍塘usa 巴士車站見到係1人1位喎…

作者: patcheung324    時間: 12-9-18 09:16     標題: 回覆:bearwhat 的帖子

我囡囡都係york讀,我見到都係一人一位的

作者: kaitathk    時間: 12-9-18 09:34     標題: 回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

我覺得投訴係要: 大家回憶下國內校巴事件 一出意外或有人命傷亡 警方和保險公事就事發過程 而因係犯左運輸處條例(超載) 就法律問題保險公司係有權不發倍償 責任就會去到司機到 而架車係用有限公司名義登記去破産 咁就要去追個人倍償
依家d人好叻 成日起法律灰色地帶去賺錢 下次可能用企凳方式車載+安全帶仲賺錢

作者: meerkat    時間: 12-9-18 11:16     標題: 引用:3個坐2個其實係合法架,好多學校都係咁,既

原帖由 cherryird 於 12-09-17 發表
3個坐2個其實係合法架,好多學校都係咁,既然樓主覺得俾左校車費就要一個人坐一個位,咁真係搵過第二間幼稚 ...
朗思係一人一個位一條安全帶嫁!個pat細唔代表可以2個位3個人坐。

作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-9-18 11:31

我覺得小朋友安全係最緊要,
我囝間學校既校巴係一人一位,
仲要係有BB 安全帶,即係左右+中間SEAT BELT
家長先會放心.
見過有D SEAT BELT 得條腰帶,
小朋友如果訓左,好易整親條頸.
作者: ronnana    時間: 12-9-18 13:54

回復 meerkat 的帖子

meerkat,朗思不是1人1座位的,有可能3人坐2位,校巴叔叔有同我地講,如唔Full,當然1人1位,佢話不觸犯法例
作者: bonbon1106    時間: 12-9-18 14:32

回復 6809QQ 的帖子

作者: meerkat    時間: 12-9-18 15:43     標題: 引用:回復+meerkat+的帖子 meerkat,朗思不是1

原帖由 ronnana 於 12-09-18 發表

meerkat,朗思不是1人1座位的,有可能3人坐2位,校巴叔叔有同我地講,如唔Full,當然 ...
真係唔知喎,但我見校車都唔滿,ee又照顧週到。

作者: meerkat    時間: 12-9-18 15:48     標題: 引用:回復+meerkat+的帖子 meerkat,朗思不是1

原帖由 ronnana 於 12-09-18 發表

meerkat,朗思不是1人1座位的,有可能3人坐2位,校巴叔叔有同我地講,如唔Full,當然 ...
真係唔知喎,但我見校車都唔滿,ee又照顧週到。

作者: 6809QQ    時間: 12-9-19 01:53

回復 cherryird 的帖子

我只係留意你bk的言論, 唔會去check人哋啲嘢. 而家運輸署已經講明佢封信 '2個坐1個位' 肯定犯法, 你都接受 ?  自己仔女會有危險, 又接受 ?

其實而家唔係條條線都有事, 有啲線係無事架, 或者校巴開去其他站點上小朋友, 我哋根本唔知. 所以今年咁高調講明 '3個當2個坐' ,如果我哋再唔出聲, 情況好大機會急轉直下, 條條線都有事, 重會越來越嚴重 !

教統局都話york出封咁信好有問題, 亦只有york係咁.  運輸署同教統局都出咗聲, 希望佢收歛啲 !

作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-9-19 09:38

今朝打比校巴叔叔問下阿仔情況,
順便確定下阿囝一定有一個位,
校巴叔叔話佢地D 車係新車黎,
所以一定要一人一座,
佢話舊式個D一排椅先可以3個坐2個.
作者: llkllkllk    時間: 12-9-19 14:46

只有尾站的家長先真正知道係咪一人一坐.  我囝囝第4站, 上車時是一人一坐仲好鬆動, 去到尾站ee竟然將我個囝掉左去中間半坐半企, 將新上車的小朋友坐我囝囝原本的位置(3人2座), 此2座不是一排位, 兩個座位之間都突左出黎跟本不可能向後靠,  因為冇家長想自己的仔女坐中間, 所以家長在場時看不到真相, 直至有一日我無聊地跟蹤校車才發現!!  我亦冇簽同意書!!
作者: 6809QQ    時間: 12-9-19 14:47

如果條條線都用新車,佢就唔使搞啲咁嘢,卒之搞出個大頭佛.

佢今年咁明顯話 '3個坐2個位, 2個坐1個位', 封信又咁閃縮 (中英文唔一致), 肯定唔係條條線都用新車. 可能原本想慳啲, 用番舊車或減車(3個小朋友用2條seat belt) 都唔定.

而家家長出曬聲, 運輸署同教統局都查佢, 佢應該會收歛的. 希望過返啲太平日子,囝囝可以平安讀書!
作者: 6809QQ    時間: 12-9-19 15:04

llkllkllk 發表於 12-9-19 14:46
只有尾站的家長先真正知道係咪一人一坐.  我囝囝第4站, 上車時是一人一坐仲好鬆動, 去到尾站ee竟然將我個囝 ...
好多謝你分享,呢啲真係唔講唔知架,見到真相係咪好震撼?!最慘小朋友又唔識講,更無得反抗.我諗所有知道真相的家長都唔會簽,而家佢直情比運輸署話犯法,應該唔會再追.佢真係好chee 線!好離譜!

york就係知家長忙又零散,成日亂咁嚟!我哋家長真係要多啲互相分享!

作者: Ononma    時間: 12-9-19 20:33

見到真相時真係好震撼!
作者: joanna1388    時間: 12-9-19 20:49

回復 6809QQ 的帖子

I don't like the school bus not safety for my kid,  so I had choose other school la......
命 no take 2

作者: joanna1388    時間: 12-9-19 20:55

I want to pay more for my kid safety.
作者: gloriasmum    時間: 12-9-21 00:08

今日剛剛問過資深保險顧問, 原來褓姆車雖然會買'車保', 但係 '車保' 係以成車計一個 lump sum, 所以如有意外, 越多人, 平均每人分得的賠償便越少.

而且小朋友由於唔會係家庭經濟支柱, 如果大吉利是有任何傷亡, 法官都只會判好小的賠償.  除非確定終生殘廢, 會賠多啲, 但咁就死啦~

褓姆車係咁塞小朋友, 真係害死人! 好恐怖!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5