教育王國

標題: 請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大? [打印本頁]

作者: Justmade    時間: 12-9-4 13:09     標題: 請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大?

我的小孩今年想報讀基慈小學(2013入學),但是在43校網。自行派位應有20分。若未能派到,大抽獎及扣門也是準備以基慈為目標。

我知道每年都不同且今年比上年的人多,但也希望能以上年的情況作些參考。

希望有今年入學的家長可分享一下上年的情況與經驗,謝謝!

作者: k_lego    時間: 12-9-5 01:10     標題: 回覆:請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大?

上年20分唔駛抽。

作者: Justmade    時間: 12-9-5 11:37

k_lego 發表於 12-9-5 01:10
上年20分唔駛抽。
感謝資料,之前看過您的小孩在扣門十選一都能成功入校,實在利害!

小孩新開學習慣嗎?

作者: k_lego    時間: 12-9-5 18:34     標題: 引用:Quote:k_lego+發表於+12-9-5+01:10+上年20

原帖由 Justmade 於 12-09-05 發表
感謝資料,之前看過您的小孩在扣門十選一都能成功入校,實在利害!

小孩新開學習慣嗎?
我都唔知最後收咗幾多個叩門喇,我女都唔係第一輪叩門入既,只係唔係太多人放此校為首選我女先有幸入得番。阿女之前大半年一直有參加學校的活動,所以沒有適應上的問題,佢好開心吖

作者: lambing    時間: 12-9-6 00:11

我都係20分收咗, 今年小一有4班, 愈來愈多人想入基慈小學~
作者: Justmade    時間: 12-9-6 09:35

k_lego 發表於 12-9-5 18:34
我都唔知最後收咗幾多個叩門喇,我女都唔係第一輪叩門入既,只係唔係太多人放此校為首選我女先有幸入得番。 ...
咁就好啦,希望我囝囝可以入到下年做您囡囡的學弟啦!

其實跨區要掿車都幾麻煩,不過43校網的學校不是太差,就是傳統大班教學,我小朋友比較好動,而且比較興趣主導,希望能讀基慈這種注重全人發展的學校。

作者: Justmade    時間: 12-9-6 09:48

lambing 發表於 12-9-6 00:11
我都係20分收咗, 今年小一有4班, 愈來愈多人想入基慈小學~
係啊,唔係個個細路都係惡鬥形!

有D細路真係好適合係谷既學校,越強的競爭就越有鬥心。

但我個細路有興趣時學得又快又好,但壓力太大反而失去興趣不想學了。當然他需要學會承受壓力,但希望他一邊成長一邊學習,而不是一下子六歲人仔就要日日苦鬥。

相信基慈小學能讓我的小朋友開心地成長!
作者: k_lego    時間: 12-9-6 21:51

Justmade 發表於 12-9-6 09:35
咁就好啦,希望我囝囝可以入到下年做您囡囡的學弟啦!

其實跨區要掿車都幾麻煩,不過43校網的學校不是太差 ...
你20分應該得嫁啦, 唔係好多人放此校首選

我話親俾人聽, 人地當我傻

我唔鐘意43網既學校, 我一間都簡唔落手

亦預左就算派乙一都要叩門.. 但最後派左乙八=.=

嘉諾x, 何x南.. 幼稚園老師話唔怕阿女跟唔上程度, 只怕佢做唔切功課,

因為我女寫字好慢同好差.. 所以唔想迫佢..

作者: Justmade    時間: 12-9-7 09:51

k_lego 發表於 12-9-6 21:51
你20分應該得嫁啦, 唔係好多人放此校首選

我話親俾人聽, 人地當我傻
星期六囝囝會同另一準備報基慈的同學仔一起參與[K3幼小多元智能體驗課程],其實上年都參加過,仲有一次參加講座時囝囝自行去洗手間後入錯小一體驗課程上了半堂課

另在別的題目看到您在未扣門成功時想過如果全部報伍華結果會好D(當然現在扣門成功更好),是否覺得伍華是43網中較能接受的? 只是作為萬一自行派位不成,大抽獎乙部第一志願參考。

作者: nanayeung    時間: 12-9-7 18:20     標題: 回覆:Justmade 的帖子

我都報左,星期六個活動同講座!
我都會跨區報讀

作者: Justmade    時間: 12-9-8 12:23

nanayeung 發表於 12-9-7 18:20
我都會跨區報讀
下年可能係同學仔哩!
一會見罷 (雖然唔知係邊個)

作者: nanayeung    時間: 12-9-8 20:48     標題: 回覆:Justmade 的帖子

我地保持聯络!

作者: k_lego    時間: 12-9-9 15:00     標題: 引用:Quote:k_lego+發表於+12-9-6+21:51+你20分

原帖由 Justmade 於 12-09-07 發表
星期六囝囝會同另一準備報基慈的同學仔一起參與[K3幼小多元智能體驗課程],其實上年都參加過,仲有一次參加 ...
43網有很多學校收生不足:天虹,博智,溥仁,福德,大成。又有d我不能接受:官立,天主教。餘下5間,何壽南,嘉諾撒,呢兩間一來大熱,你選第一也未必入。二來較谷,就算派到我也不想讀。其次聖博德,因升中校網是九龍城,所以也很多人喜歡。最後便是伍華和基德,基德我不喜歡,所以選伍華第一理應派到機會較大。當初我唔識,就諗住反正43網無一間我喜歡,就將大熱派第一囉,果時我不太了解,只係一直覺得43網得大熱同冷門。如果你不是心頭高想入地區名校,選伍華或基德。如果心頭高少少,就聖博德

作者: k_lego    時間: 12-9-9 16:19     標題: 引用:我都報左,星期六個活動同講座! 我都會跨

原帖由 nanayeung 於 12-09-07 發表
我都會跨區報讀
你喺邊區架?

作者: nanayeung    時間: 12-9-9 17:42     標題: 回覆:k_lego 的帖子

我官塘區架,自行我會報基慈

作者: k_lego    時間: 12-9-10 00:14     標題: 引用:我官塘區架,自行我會報基慈 +

原帖由 nanayeung 於 12-09-09 發表
我官塘區架,自行我會報基慈
好遠下,你自己湊?

作者: nanayeung    時間: 12-9-10 10:09     標題: 回覆:k_lego 的帖子

問過學校有校巴到官塘區我至決定報架!其實不算太遠坐巴士車程連步行到學校
吾使30分鐘,可接受而且將來升中校網也不錯

作者: Justmade    時間: 12-9-16 22:35     標題: 引用:Quote:原帖由+Justmade+於+12-09-07+發表星

原帖由 k_lego 於 12-09-09 發表
43網有很多學校收生不足:天虹,博智,溥仁,福德,大成。又有d我不能接受:官立,天主教。餘下5間,何壽 ...
感謝資料,非有用但最好不需要用
這幾天沒上來遲了回謝,不好意思。

作者: k_lego    時間: 12-9-16 23:01

Justmade 發表於 12-9-16 22:35
感謝資料,非有用但最好不需要用
這幾天沒上來遲了回謝,不好意思。

...
你有得20分都冇咩機會要用到嫁啦!

作者: nanayeung    時間: 12-9-24 20:23     標題: 回覆:Justmade 的帖子

交表未呀?大家?
我凖備星期三去交

作者: MayWongtaf    時間: 12-9-24 21:27     標題: 回覆:nanayeung 的帖子

我今日去交左喇希望抽倒啦,我係43校網嫁

作者: nanayeung    時間: 12-9-24 21:57     標題: 回覆:MayWongtaf 的帖子

多吾多人交表呀!

作者: MayWongtaf    時間: 12-9-24 22:31     標題: 回覆:nanayeung 的帖子

我今朝八點半去到已經係第八個,之後就唔知

作者: nanayeung    時間: 12-9-25 08:10     標題: 回覆:MayWongtaf 的帖子

多谢你回答
期待我地子女能成為同學仔

作者: MayWongtaf    時間: 12-9-25 11:20     標題: 回覆:nanayeung 的帖子

希望可以做同學仔啦

作者: Justmade    時間: 12-9-25 12:20

回復 nanayeung 的帖子

我之前沒留意住址證明要求較嚴,上週填表時才向水務處改登記人(其實己住了四年),應約本週三收到新的按金單作住址證明。

今天我太太去了基慈檢查表格及文件有沒有問題,待收到住址證明才可以交

作者: MayWongtaf    時間: 12-9-25 14:43     標題: 回覆:Justmade 的帖子

係呀佢一定要政苦發出嘅住址證明,我之前有聽佢啲講坐所以先知

作者: Justmade    時間: 12-9-25 21:41

回復 MayWongtaf 的帖子

剛收到按金單,明天去交表

希望大家明年做到同學仔啦。

作者: nanayeung    時間: 12-9-25 21:52     標題: 回覆:Justmade 的帖子

我明天送完呀仔返學到會去交表,帶定回郵信封

作者: MayWongtaf    時間: 12-9-25 21:57     標題: 回覆:nanayeung 的帖子

係呀帶一個回郵信封

作者: MayWongtaf    時間: 12-9-25 21:58     標題: 回覆:Justmade 的帖子

希望可以啦

作者: Justmade    時間: 12-9-25 21:58

我就1:00中午食少餐飯,1:30交表趕回公司返工...

最期五會去基慈中秋晚會嗎?

作者: nanayeung    時間: 12-9-25 22:05     標題: 回覆:Justmade 的帖子

不會去,嫲嫲家做節!你有参加星期六的活動嗎?
我A組十月份會再去

作者: Justmade    時間: 12-9-25 22:17

有,仔仔都係A組,當日應見過不過唔知係邊個

作者: Justmade    時間: 12-9-26 15:15

交左表,今日(星期三)中午一時半交83號,預計到最後應超過一百人...

50 個位扣除世襲,25分(校友及基督徒)必入後,我想20分(校友或基督徒)都有可能要抽?

作者: nanayeung    時間: 12-9-26 16:52     標題: 回覆:Justmade 的帖子

我早上去時排79

作者: Justmade    時間: 12-9-26 17:53

其實2010,2011基慈小一開二/三班均未收足自行收生名額,到2012四班收足有餘並扣門十爭一,今年自行收生亦應超額申請約一倍,可見新校長及各老師的努力漸見成果,希望囝囝能入到基慈,與老師及同學一同努力繼續進步。
作者: nanayeung    時間: 12-9-26 19:53     標題: 回覆:Justmade 的帖子

我真係好喜歡呢間學校呀仔K.1開始我巳留意基慈.一早已打算放棄跟家姐選擇基慈!

作者: amysiu328    時間: 12-9-26 20:00     標題: 回覆:請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎?機會大不大?

點解你地會知自己第幾個交表嘅?邊度睇no.呀?

作者: nanayeung    時間: 12-9-26 20:19     標題: 回覆:amysiu328 的帖子

佢地派張小card上有一個號碼.咁我多口地問號碼是代表我係第幾個?回答:係

作者: amysiu328    時間: 12-9-26 20:55     標題: 引用:佢地派張小card上有一個號碼.咁我多口地問

原帖由 nanayeung 於 12-09-26 發表
佢地派張小card上有一個號碼.咁我多口地問號碼是代表我係第幾個?回答:係

...
死啦,咁點解佢冇派咭比我嘅??幾時派架?

作者: nanayeung    時間: 12-9-26 21:14     標題: 回覆:amysiu328 的帖子

填小朋友资料時,你幾時交?佢有核對你的資料?、

作者: Justmade    時間: 12-9-26 22:17

amysiu328 發表於 12-9-26 20:55
死啦,咁點解佢冇派咭比我嘅??幾時派架?
唔駛驚,佢都冇派比我,只係我見佢夾張黃色小紙片係申請表上,留意到係幾號啫。

可能係排隊先會派之後收翻夾到申請表上。

作者: amysiu328    時間: 12-9-26 22:27     標題: 引用:Quote:amysiu328+發表於+12-9-26+20:55+死

原帖由 Justmade 於 12-09-26 發表
唔駛驚,佢都冇派比我,只係我見佢夾張黃色小紙片係申請表上,留意到係幾號啫。

可能係排隊先會派之後收翻 ...
我星期二交,但我只見佢核對完後將我d文件全部用萬字㚒夾埋咋,冇黃色紙仔喎!跟住比番張黃色自行申請表copy我就走喇!

作者: Justmade    時間: 12-9-26 22:42

amysiu328 發表於 12-9-26 22:27
我星期二交,但我只見佢核對完後將我d文件全部用萬字㚒夾埋咋,冇黃色紙仔喎!跟住比番張黃色自行申請表cop ...
可能接待你的老師將紙仔收得密D。

除黃色copy外,我還收到一張核對表,✓了己交齊的文件,不過應該有沒有都無所謂的。

作者: amysiu328    時間: 12-9-26 23:00     標題: 引用:Quote:amysiu328+發表於+12-9-26+22:27+我

原帖由 Justmade 於 12-09-26 發表
可能接待你的老師將紙仔收得密D。

除黃色copy外,我還收到一張核對表,✓了己交齊的文件,不過應該有沒有 ...
咁我又覺得應該要比番張核對証家長喎,但我又完全吾覺嗰位職員有tick過任何嘢囉!咁我聽日打去問下先!吾該哂咁多位

作者: Justmade    時間: 12-9-26 23:15

nanayeung 發表於 12-9-26 19:53
我真係好喜歡呢間學校呀仔K.1開始我巳留意基慈.一早已打算放棄跟家姐選擇基慈!

...
唔係首名無左5分,有冇宗教分? 大抽獎時跨區很難,若自行收生未入就很可能要扣門了...

作者: nanayeung    時間: 12-9-27 09:10     標題: 回覆:Justmade 的帖子

我有宗教分,我係校友所以知道機會好大,同樣家姐學校有二十五分
但我選基慈,

作者: Justmade    時間: 12-9-27 09:25

nanayeung 發表於 12-9-27 09:10
我有宗教分,我係校友所以知道機會好大,同樣家姐學校有二十五分
但我選基慈,

...
原來如此,希望囝囝們明年做同學仔啦。

作者: nanayeung    時間: 12-9-27 10:15     標題: 回覆:Justmade 的帖子

你就住附近?
派位日記得上尼話我知!應該都大機會你有20分
我其實遺失了畢業證而廿幾年前無電腦
但副校話會替我找

作者: Justmade    時間: 12-9-27 11:24

nanayeung 發表於 12-9-27 10:15
你就住附近?
派位日記得上尼話我知!應該都大機會你有20分
我其實遺失了畢業證而廿幾年前無電腦
我都係跨區但比你近,我43網,工作在鑽石山MTR附近所以中午上學校可趕得回工作,另我太太是主婦所以派位日會上午便去看結果,若你到時要幫看到時先PM我囝囝姓名我太太願便看啦。

作者: nanayeung    時間: 12-9-27 11:57     標題: 回覆:Justmade 的帖子

先多謝你幇忙!
派位當天不用到校,可以9:00後上基慈校網看
我問過可以

作者: Justmade    時間: 12-9-27 12:24

哦? 接待我既老師話要到校睇,網上會遲D先睇到,原來遲D係遲一個小時...

作者: nanayeung    時間: 12-9-27 18:54     標題: 回覆:Justmade 的帖子

反正都吾係先到先得,即時註冊,遲小小知道都無影響

作者: lambing    時間: 12-9-28 00:24

Justmade 發表於 12-9-25 21:58

我就1:00中午食少餐飯,1:30交表趕回公司返工...

去啦, 去啦, 好多野玩架~
作者: nanayeung    時間: 12-9-28 07:49     標題: 回覆:lambing 的帖子

有野玩?小朋友上學時間喎

作者: Justmade    時間: 12-9-28 09:21

丙媽係講緊個貼之後提到既 "最期五會去基慈中秋晚會嗎?",
只不過quote只顯示前面幾句...

你要團圓都去唔到啦!

作者: nanayeung    時間: 12-9-28 12:22     標題: 回覆:Justmade 的帖子

哦!明白,以為仲有遊戲!
中秋晚會去吾到了

作者: nanayeung    時間: 12-9-30 09:39     標題: 回覆:Justmade 的帖子

星期五晚玩得開心嗎?

作者: Justmade    時間: 12-9-30 18:39

攤位遊戲唔夠時玩,樓上的遊戲就全都有玩,天文望遠鏡要排很久但看到月况邊緣的凹凸。囝囝說玩得很開心。

作者: nanayeung    時間: 12-9-30 22:52     標題: 回覆:Justmade 的帖子

一定好多人,好熱鬧呀!

作者: chowqv    時間: 12-10-2 22:32     標題: 回覆:請問基慈小學上年自行派位20分要抽籤嗎

想問一下,慈雲山既聖博德同基慈有咩大分別。如果我揀基慈有20分,聖博德只有15分。邊個會讀得輕鬆d?

作者: lambing    時間: 12-10-2 23:06

chowqv 發表於 12-10-2 22:32
想問一下,慈雲山既聖博德同基慈有咩大分別。如果我揀基慈有20分,聖博德只有15分。邊個會讀得輕鬆d?

...

講真吖, 如果我係你會揀基慈, 相同宗教, 我唔知你小朋友有無返教會, 但可以話你知, 基督教同天主教D名同故事都有分別~

我揀基慈係以同教行先~

其實各花入各眼, 好睇小朋友性格~

SO FAR 小丙咁鬼UN 皮, 但D 老師個個話佢乖

作者: chowqv    時間: 12-10-3 02:07

lambing 發表於 12-10-2 23:06
講真吖, 如果我係你會揀基慈, 相同宗教, 我唔知你小朋友有無返教會, 但可以話你知, 基督教同天主教D名同故 ...

我有猶疑,係因為我果仔有adhd+自閉+....幾樣野。我怕學校無咁既支援。。。我所知,基慈既課程都幾緊湊,同埋品德要求非常高。同樣我怕個仔應付唔黎。。。。

至於宗教,佢讀緊既幼稚園都係基督教,佢阿娘我係天主教小學,中學長大。。。。所以教義,聖經既野,我都能應付到同教佢。。。佢有返教會,連嬰兒獻禮都做埋。

作者: lambing    時間: 12-10-3 06:55     標題: 引用:Quote:lambing+發表於+12-10-2+23:06+講真

原帖由 chowqv 於 12-10-03 發表
我有猶疑,係因為我果仔有adhd+自閉+....幾樣野。我怕學校無咁既支援。。。我所知,基慈既課程都幾緊湊, ...
林小丙刀有ADHD,係開學時候未夠一個月,老師已經約見開家長會,7位科目老師一齊開會,了解下小朋友有咩特別需要,而且係收左之後已安排家訪,清楚小孩的性格,準備功夫做足架

作者: chowqv    時間: 12-10-3 08:14

lambing 發表於 12-10-3 06:55
林小丙刀有ADHD,係開學時候未夠一個月,老師已經約見開家長會,7位科目老師一齊開會,了解下小朋友有咩特 ...

我就係驚,連我都唔知佢有咩需要。小丙都係得一樣,我果個,基本上評估有得剔既,佢幾乎都有。家下淨返智力測驗未做。一陣整埋個資優,我就真係投江都唔掂。
作者: nanayeung    時間: 12-10-3 17:02     標題: 回覆:chowqv 的帖子

我仔經過評估有讀寫障礙

作者: lambing    時間: 12-10-3 23:47

chowqv 發表於 12-10-3 08:14
我就係驚,連我都唔知佢有咩需要。小丙都係得一樣,我果個,基本上評估有得剔既,佢幾乎都有。家下淨返智 ...

佢有無做過早期訓練呀???
評估REPORT 有無SEND 比學校???

作者: lambing    時間: 12-10-3 23:48

我就係驚,連我都唔知佢有咩需要。小丙都係得一樣,我果個,基本上評估有得剔既,佢幾乎都有。家下淨返智 ...

其實我都有懷疑小丙會唔會係資優, 佢係咁咦睇吓就已經默書有90分, 叫佢做抄寫功課慘過去佢去死~
作者: cyns2004hk    時間: 12-10-4 14:46

chowqv 發表於 12-10-2 22:32

...

當然係基慈啦
作者: chowqv    時間: 12-10-4 18:17

lambing 發表於 12-10-3 23:47
佢有無做過早期訓練呀???
評估REPORT 有無SEND 比學校???

佢係7月尾先做左評估,排緊e位。

今日睇埋精神科醫生,淨係講佢社交弱,但係太細個,唔知係佢唔願表達定係唔識表達。3個月後再睇。

學校話體能上既野,會盡量俾佢做。但情緒就會盡量體貼佢。不過老師係話佢好乖,英文阿sir既評語,話佢直頭會幫手教其他小朋友既英文。佢地都無人信佢有咁多評估。

作者: chowqv    時間: 12-10-4 18:19

lambing 發表於 12-10-3 23:48
其實我都有懷疑小丙會唔會係資優, 佢係咁咦睇吓就已經默書有90分, 叫佢做抄寫功課慘過去佢去死~ ...

記性好,理解力強,可以舉一反3,但係好怕抄抄寫寫。。。。怕重複怕悶。

你不妨去做下呢個測試,起碼知可以邊方面強既,專注去發展。

作者: Rain~*    時間: 12-11-26 12:22

我個仔就係自閉+資優.最差o既係社交能力弱.
依家讀緊基慈1年級,
我覺得好好,老師好關愛,
我仔同小朋友相處得都ok~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5