教育王國

標題: 阿仔的女友 [打印本頁]

作者: IreneIrenechan    時間: 12-9-2 10:44     標題: 阿仔的女友

阿仔升中二,一直讀男校,於補習識了讀女校女孩,這是阿仔第一次跟我談感情事,佢整晚心情興奮,望住佢又好笑,又擔心,開學在即,佢成績麻麻,我怕佢影響學業,各位過來人可以分享嗎?

作者: Yanamami    時間: 12-9-2 11:36

我唔係過來人. 不過覺得係仔肯開心同你傾係好事. 同teenager最緊要有偈傾先好辦事. 開心見誠同佢講唔反對佢交多個朋友, 呢個世界唔係男就係女, 唔一定同女仔做朋友就一定係拍拖(但要同對方講清楚意向, 係講, 唔係暗示, 咪俾人誤會), 來日方長, 睇定d先.....亦可同佢講清楚你既憂慮(怕影響成績, 你話佢知, 多少總會, 一齊開心又成日掛住對方, 唔開心又成日激心. 唔係d武俠小說入邊d高人練功洗乜閉關/ 禁慾, 要專心嘛!). 總之唔反對佢交多個friend啦. 順帶教埋正確性知識都好, 費事佢好奇, 盲中中自己亂搵料. 防範未燃嘛....
作者: baoying    時間: 12-9-3 13:03

个仔愿意同你分享感受就好,過一段時間就唔一定係拍拖,或者個女仔唔同左羅,你唔提唔問,好似無聽過甘,再過一段時間就會散,上大學個時,男仔已經被過去女生調教得獨立、自信、有主見、對未來有一定方向同目標,12-18歲之間年紀,最難教,好多野都唔知點溝通。e+我明白左,好男人係女人調教出來,
作者: baoying    時間: 12-9-3 13:37

回復 baoying 的帖子

e+女友好識照顧阿仔,我好安落,唔洗我操心
作者: kilykilyk    時間: 12-9-3 14:19

我都覺得子女主動同父母講私事特別係感情事是很好,
我都想呀囝會同我傾..
作者: IreneIrenechan    時間: 12-9-3 14:56     標題: 回覆:kilykilyk 的帖子

佢講些少,我要帶動佢傾,有這些事正常,希望佢健康成長!

作者: BallBallMaMa    時間: 12-9-3 16:57

回復 IreneIrenechan 的帖子

個女仔讀書叻唔叻? 如果叻, 咪鼓勵下仔仔要好像柯景騰為沈佳宜咁努力讀書囉
作者: like_travel    時間: 12-9-3 18:07

baoying 發表於 12-9-3 13:37
回復 baoying 的帖子

e+女友好識照顧阿仔,我好安落,唔洗我操心

你囝囝都好大了嗎?。。。。。感受到你的喜悅! 我希望囡囡大學畢業先拍拖! 當然只是期望、、、、真係要拍拖都迫唔到佢聽我的
作者: IreneIrenechan    時間: 12-9-3 18:59     標題: 引用:回復+IreneIrenechan+的帖子 個女仔讀書叻

原帖由 BallBallMaMa 於 12-09-03 發表

個女仔讀書叻唔叻? 如果叻, 咪鼓勵下仔仔要好像柯景騰為沈佳宜咁努力讀書囉 ...
個女仔讀書應該麻麻,沈佳宜之類女仔太理想了,現實不多,我只是話女仔多數鍾意讀書叻女仔!

作者: VV媽    時間: 12-9-4 10:26

我個女今年升中一,
去年已經有拍拖,(不過只是精神上的,沒有出過街),
依家又換左畫啦 ,你話化唔化學呀?
有時都唔洗同佢咁認真,
睇定d先  
作者: IreneIrenechan    時間: 12-9-4 12:11     標題: 引用:我個女今年升中一,去年已經有拍拖,(不過只

原帖由 VV媽 於 12-09-04 發表
我個女今年升中一,
去年已經有拍拖,(不過只是精神上的,沒有出過街),
依家又換左畫啦 ,你話化唔化學呀?
佢都是精神上拍拖,你們講得啱,我應該放開些!

作者: jimjimjim    時間: 12-9-4 16:50

like_travel 發表於 12-9-3 18:07
你囝囝都好大了嗎?。。。。。感受到你的喜悅! 我希望囡囡大學畢業先拍拖! 當然只是期望、、、、真係要拍拖 ...

希望囡囡大學畢業先拍拖<--- 要小心最後好難搵男朋友
因為好既男仔一早俾人MARK晒
要等人地散左先有機會
又或者做人小三
做野有好多工種都好難識男仔

作者: Joe媽媽    時間: 12-9-5 10:39

like_travel 發表於 12-9-3 18:07
你囝囝都好大了嗎?。。。。。感受到你的喜悅! 我希望囡囡大學畢業先拍拖! 當然只是期望、、、、真係要拍拖 ...
E+D人早熟, 有 protential 之好男人, S6/ S7, 最遲 Year 2 已被"有眼光"之好女人 mark 晒 .  

畢業後先開始搵? 好易跌落"剩女網".

不過, 良緣天定, 既來之, 則安之吧!

不過, 樓主之中二生就過早了, 睇緊D好.

作者: Yanamami    時間: 12-9-5 10:48

說話講番轉頭, 時下男生自理力/責任心成疑, 寧為剩女, 莫為人"湊仔".
作者: kilykilyk    時間: 12-9-5 13:45

IreneIrenechan 發表於 12-9-3 14:56
佢講些少,我要帶動佢傾,有這些事正常,希望佢健康成長!

我囝佢升中二,都唔多女仔打比佢,男仔就很多,但就話身邊啲男性朋友都有拍拖,
我同佢講拍拖唔緊要,最緊要唔好應響成績,仲笑笑口問佢有無鐘意o既女仔!?
佢話暫時無拍拖這個心,亦未遇到個鐘意,對女仔要求都幾高,佢話要性格好成績好同靚女

作者: like_travel    時間: 12-9-6 19:11

jimjimjim 發表於 12-9-4 16:50
希望囡囡大學畢業先拍拖
係喎! 原全無諗過呢一part tim. 好嘢都比人mark 實哂! 但有些男人拍左6 年拖失先同個女人講,溝通不了,同佢分手。筍盤係會咁既! He is my boss just   飛 her girl friend.
作者: jimjimjim    時間: 12-9-6 20:47

like_travel 發表於 12-9-6 19:11
係喎! 原全無諗過呢一part tim. 好嘢都比人mark 實哂! 但有些男人拍左6 年拖失先同個女人講,溝通不了,同 ...

唔係有得拍= 一定有好結果
但係無得拍好似之前TV 0個D盛女就麻煩了
中二當然唔好拍拖,但入到U就要拍下了

作者: chinzw    時間: 12-9-23 20:40

作者: chinzw    時間: 12-9-23 20:42

作者: 瑄婷    時間: 12-9-24 09:45     標題: 回覆:阿仔的女友

我细女F1,每日 都有追求者出現,由F1至F3都有,又电話又情信又whatsapp,總之就煩死人,佢同我講初時都覺好笑,因為好幼稚,但現在有些擔心影響她的學習心情!

作者: IreneIrenechan    時間: 12-9-24 09:59

阿仔的愛情初體驗已完結,佢話個女仔太煩,早晚whatsapp問行蹤,煩過阿媽,所以最後放棄,都好,專心讀書!
作者: 瑄婷    時間: 12-9-24 10:03     標題: 引用:阿仔的愛情初體驗已完結,佢話個女仔太煩,

原帖由 IreneIrenechan 於 12-09-24 發表
阿仔的愛情初體驗已完結,佢話個女仔太煩,早晚whatsapp問行蹤,煩過阿媽,所以最後放棄,都好,專心讀書! ...
真係好小朋友

作者: VV媽    時間: 12-9-24 10:27

我亞囡個第二春都散左,
不過佢冇同我講,(睇佢facebook知的),
有第三者,
都好,細個有經驗,
大個會小心d.

但早一排拍拖時成日whatsapp,有影嚮到功課,
依傢好d,

希望大家小朋友都平安渡過青春期啦!

作者: vincher    時間: 12-9-24 17:22

回復 Yanamami 的帖子

你好開通喎!有冇灌輸定D性知識俾大Y
作者: jeoy126    時間: 12-9-25 11:11

雖然唔系過來人,不過同家姐一起幫佢嗰女處理感情問題,非常成功。上面有家長講到唔理唔問,到時會散,我唔認同咁做法。如果喺浪費時間,影響學業嘅,點可以坐視不理?
1.有男仔/女仔鍾意,首先喺坦然接受和認同,但唔可以表現太緊張,你問得多,佢又會覺得你太八卦,就會收收埋埋。如果你首先來一輪思想教育,咁第日你可能再收唔到佢嘅料。
2.唔使問個仔女太多,直接邀請對方來屋企一起做功課溫書,咁就可以直接瞭解,唔需要間接打聽。注意,喺過來一起讀書,唔系特登請食飯!如果喺請食飯,第一,對方可能會驚,第二,阿媽做得太輕骨頭,小朋友就會更放肆。要畀佢明白,你接受佢地喺有前提,就系一起讀書,互相幫助鼓勵!
3. 見過對方后,如果對方小朋友表現有禮貌,有教養,咁就可以留食飯,喺飯檯上瞭解更多,有講有笑,鼓勵他們勤力讀書,一起考大學。咁就系正面引導。
4.如果對方冇麼禮貌,咁就要同自己小朋友建議一下啦。剛開始拍拖,小朋友未必聽得入耳,你只可以提醒,畀建議,唔可以強制分手,只能強調,你可以繼續玩,繼續拍拖,但絕對唔可以做出過格行為,呢個人可能唔系你想要個嗰。對對方小朋友,唔使留食飯,唔使再請對方來屋企溫書,間接拒絕。
5.如果對學業沒有造成影響,相反有正面作用,咁何樂不為?如果影響到學業,咁就要兩個一起捉來交流想法。唔系上教育堂,喺同佢地傾幾,唔會阻止佢地拍拖,但要明確方向,兩個人一起未必要行街食飯睇戲,你地而家喺學生,就要讀書為主,一起溫書一起進步,上同一大學,會比任何形式嘅戀愛更有意義。
將戀愛關係引導去一個正面嘅方向就得。而父母同仔女之間,又沒有隔閡,有信任感,風箏可以放出去畀佢一定自由空間,但條線始終要喺自己手度,你對眼亦都要始終望到自己個只風箏,唔好等到睇唔到,就收唔番。
作者: IreneIrenechan    時間: 12-9-25 11:41

非常贊成!
作者: Meikin    時間: 12-9-25 13:09

回復 jeoy126 的帖子

"......風箏可以放出去畀佢一定自由空間,但條線始終要喺自己手度,你對眼亦都要始終望到自己個只風箏,唔好等到睇唔到,就收唔番。"

非常同意Joey126 以上這個比喻.  孩子升中後日漸成長, 父母的收放也很講技巧, 我也在努力摸索中呢.

作者: Joe媽媽    時間: 12-9-26 10:13

vincher 發表於 12-9-24 17:22
回復 Yanamami 的帖子

你好開通喎!有冇灌輸定D性知識俾大Y
我小五/ 小六已教, 甚麼是"衰11", 邊11個字, 意思何解.. 我當作通識科, 法律常識去教. 再講下身邊親友之反面例子, 如果xxX, 就會XXX....結果有目共睹, 無需爭辯!

我見解就是: 如果上到中學, 甚至學人談戀愛你才教, 甚麼衰11, 唔好xx, 唔好xx, 就會太遲, 佢會覺得妳說話有骨, 下下針對佢, 講緊佢, 就聽唔入耳..  

作者: VV媽    時間: 12-9-26 10:26

我就襯有新聞時.
同佢討論下,
分折下,
等佢自己諗,好過我下下正面同佢講  
作者: Joe媽媽    時間: 12-9-26 14:41

回復 Joe媽媽 的帖子

其實我那麼早教亞仔, 是因為他生得高大/ 靚仔, 小二/ 小三已有女同學送小禮物. 算命師傅亦算到他會早談戀愛, 要出國留學才會減"桃花", 唔係晒命, 其實做父母一D都唔會開心, 好怕他出事. 男仔學歷不高就麻煩, 所以細細個就已教他, 男才女貌, 男仔要高學歷, 一早已幫他"洗腦"...  

E+D女生好主動, 我試過同亞仔搭車去街, 分開錯, 後來有同校之女生上車, 不知道他父母在身邊, 不停"攪"我仔, 我地扮睇唔到, 睇下佢地會發生 mud 事; 最後, 亞仔要避走去"下層", 佢話D女生好唔怕羞, 又煩  

亞仔本身反而遲熟, 暫時未對女生有興趣. E+同我暫時都叫做有計傾. 星期六晚會去我房玩 "超人打怪獸", 鋤大D...

亞仔話佢唔會係 gay guy, 不過對女生有要求, 要"長頭髮", "要靜", "要溫柔", 唔可以"吱吱喳喳". 我都放心D, 今時今日D港女邊樹會 gum 易達佢D大男人標...

作者: admiralhk    時間: 12-9-27 17:24

作者: thenewipad    時間: 12-10-6 12:24

借個位分享吓而家初中生拍拖狀況 :

昨天坐mtr 在 TST 站入來幾個QES 學生, 相信昨天QES 有活動....見一對小情人在擠滿人的車廂內係咁做親密動作, 後來更大庭廣眾相擁....兩位身穿校服既名校生好有guts..... 一d 都唔介意有人望住, 兩位主角最多form 3......真係好可怕......
作者: Meikin    時間: 12-10-6 12:57

我每天搭港鐵返工放工, 都見唔少著住校服的中學生在港鐵車廂內有親密動作, 完全超越我可以接受程度, 佢哋根本唔覺得著住校服在大庭廣眾作出這些行為有任何問題......唉!有時只可以講句"世風日下", 如果嗰個係我個仔女, 我一定激死!

所以我都希望阿仔專心讀書, 起碼讀完中學才拍拖.  而家D細佬唔似我哋當年, 拍拖可能只是一齊温書, 最多拖吓手, 今時今日D細佬一拍拖好多都全情投入, 不單影響學業, 更可能攪大個肚.

作者: thenewipad    時間: 12-10-6 13:51

Meikin 發表於 12-10-6 12:57
我每天搭港鐵返工放工, 都見唔少著住校服的中學生在港鐵車廂內有親密動作, 完全超越我可以接受程度, 佢哋根 ...

我當年都係15歲拍拖...但穿著校服從不敢胡來, 更不要說在大庭廣眾既港鐵車廂中表演..... 因為佢地係名校生, 更加唔應該映衰學校...... 好彩我囡無入去讀.... 我真係好shocking
作者: like_travel    時間: 12-10-6 22:35

thenewipad 發表於 12-10-6 12:24

昨天坐mtr 在 TST 站入來幾個QES 學生, 相信昨天QES 有活動....見一對 ...
好彩囡囡唔係呢間勁野讀, 唔係有排驚 :cry:
作者: Jackieson    時間: 12-10-7 02:15     標題: 回覆:jeoy126 的帖子

多謝分享,要keep住,記住,第時作為reminder.

作者: Jackieson    時間: 12-10-7 02:24     標題: 回覆:thenewipad 的帖子

其實都見唔少b1學生,著住校服行街時拖手仔,少人嘅地方攬吓,但在地鐵咁樣又過份咗d...

作者: Meikin    時間: 12-10-7 13:21

以前我一向都較喜歡讀男女校, 但近幾年見得太多這些情況, 發覺讀男校或女校孩子雖然在社交方面沒有男女校咁自然, 但也減少了近水樓台, 人拍拖你又拍拖的機會.  我不是反對中學生拍拖, 但而家D中學生拍拖的程度等於我哋當時成人拍拖的程度, 佢哋心智不夠成熟, 很多方面都不懂處理, 又唔肯聽大人講, 沒事就好, 有事後果可以好嚴重, 甚至影響一生.
作者: chiu0128mama    時間: 12-10-8 09:54

hi, joe 媽媽, 你好似講緊我個仔咁,好多相似,不過我估你仔應該大d,我仔剛上中一,成日話d女同學煩住佢,同埋我好同意而家d女孩真係好主動呀, 我都一早教定個仔,做男孩要有風度同檢點d, 要識say no!
作者: Joe媽媽    時間: 12-10-8 11:57

chiu0128mama 發表於 12-10-8 09:54

hi, joe 媽媽, 你好似講緊我個仔咁,好多相似,不過我估你仔應該大d,我仔剛上中一,成日 ...
係呀, 我仔S2, 唔好話仔就唔洗驚呀!

講個真人真事故事給大定知:

我同事個姨生仔(早2年剛好20歲, 讀緊HKU, 讀書好叻), 攪大人地果女個肚, 被迫結婚, 其實一直以來都係女追男, 但亞仔又唔識拒絕, 貪心/ 貪玩咪出事 lor. 男仔屋企有少少錢, 個女仔重要懶死唔走要過夜, 要男仔父母出聲趕走才肯走, 但唔知點解個女仔屋企又唔出聲? 可能唸住男仔屋企有D家底, 出事都唔怕?

男仔屋企唔讚成BB出世, 其實成年人都知有 mud 問題啦, 無獨立經濟基礎, 心理又無預備, 感情又唔係深厚. 點會好? BB又點會幸福快樂? 但女仔父母這時候又出聲, 又堅持話要結婚, 又話要生, 唔係就報警, 又.... , 可能真係發生事了, 又覺得自己過女"蝕底"? 已好詳細跟對方父母分析過BB出世後反而害多個人... 但對方父母唔理, 一定要結!  

結果: 婚後大半年, BB出世, 2個大細路仍是"吵不停", 跟本就係唔夾, 而且大家都未玩夠! 最後玩埋離婚. 外婆收左嫲嫲一大舊錢之後就答應了以後照顧BB, 那其實又有甚麼意思呢?  最大受害人反而係BB, 無父母愛惜之BB, 長大後會快樂嗎?  

不過, 亞仔知道教訓了, 答應父母會帶眼識人, 唔會再隨便攪出人命, 而且, 聽聞這兩個小父母無去探過BB, 個小媽媽更搬走了自己父母屋企. 而且, 有另一個"男人"!

BB 真係好慘好慘呀, 嫲嫲都有怪自己點解當初唔堅決要求唔要BB, BB係一條新生命, 但BB出世後, 得不到自己父母之愛惜, 那豈不是更加"一生一世"受難嗎? 所以, 我地一定要教好自己D囝囝囡囡; 仔女都好, 真係唔好輕易就話生BB, 攪出人命就真係害已害人.

作者: Meikin    時間: 12-10-8 12:40

這樣的真人真事每年都為數不少, 很感慨.....
最怕就是攪出"人命", 唔要個BB又好似好冇人性, 但勉強冇幸福, 生佢出來又是害佢一世.
講到尾, 都係要盡早教育D仔女, 拍拖唔好咁隨便, 到出事時就真係太遲了.

而家D女仔思想早熟且主動, 唔似我哋當年重會玩吓暗戀, 鍾意就主動出擊, 明刀明槍, 真係進取得好恐怖, 大部份男生都未必懂得如何招駕.

我阿仔自小四起被同班一位女同學狂追, 電話/小手工/情信/SMS等等攻勢.....阿仔對佢沒意思, 佢有俾D情信SMS等我睇, 但佢明示暗示拒絕個女仔後, 個女同學仍然不死心, 阿仔又唔夠決絶唔理佢, 佢當佢係同學, 怕太傷人哋喎.  到今時今日, 升中兩年了, 大家唔同校, 個女仔重不時whatsapp吓佢, 試探吓佢有冇女朋友, 且又舊事重提話重等緊佢......阿仔繼續駝鳥政策, 敏感資料扮收唔到, 而其他無關感情事則如常回答那位女同學.  我都話佢應該一早決絶D表明佢架立場, 唔好俾個女仔以為重有希望, 但阿仔又話"得啦, 我識自己處理啦".

作者: like_travel    時間: 12-10-8 13:27

Joe媽媽 發表於 12-10-8 11:57
係呀, 我仔S2, 唔好話仔就唔洗驚呀!

講個真人真事故事給大定知:
Meikin,

妳個仔一定係又靚仔, 讀書又叻既精英, 所以呢個女仔咁長情, 當投資籃籌股票咁長揸..... 佢識得用時間去培養感情........ 我建議你仔block 左佢向whatsapp... facebook 都block 埋, 既然無感覺...無謂比人幻想..... 因為呢個女仔真係太長情 ops:" />

作者: Meikin    時間: 12-10-8 14:12

回復 like_travel 的帖子

我個仔只係高廋sporty, 唔算係靚仔, 如果靚仔多幾隻狂蝶埋身就重煩.  
阿仔是男仔性格+對感情遲鈍型, 佢對男女同學都一同仁視, 只要啱傾就做到friend, 相識滿天下, 即使有女仔明示暗示, 佢都未必收到, 令人產生無限幻想.

我都有建議阿仔唔好覆佢whatsapp or block晒咗佢D whatsapp, 但阿仔話始終小學同學一場, 唔可以咁絶, 又或者(我估喳)阿佢雖然唔鍾恴佢, 但都enjoy俾人追嗰種感覺.  本來我都以為升中後冇同校, 少聯絡, 嗰位小姐會停止行動, 點知重未斷尾, 阿仔重pik唔nut佢.  我有時不方便建議太多 或 參與太多, 一來想俾佢自己handle番, 二來怕佢嫌我多事, 以後有事都唔同我share, 唯有靜觀其變啦!

作者: chiu0128mama    時間: 12-10-8 14:21

回復 Meikin 的帖子

多謝各位媽媽的分享,今晚有有好多話提跟仔仔分享了!
作者: Joe媽媽    時間: 12-10-8 14:31

hahaha, 妳仔一定係 "韓流明星", 我仔好D, 無 gum 利害.

而且, 我仔好大男人(成日笑個老豆係老婆奴), 女仔 facebook/ whatsapp 單對單佢唔會覆, 怕有麻煩/ 誤會, 打電話亦最多3~2句, 講多2句, 佢唔耐煩就鬧人, 叫人"收線啦", 電話打黎如果一開口叫佢估下佢係邊個, 佢又會即刻收線, 佢話D 女仔好無聊, 我問佢點知D係女仔, 佢話男仔唔會做D無聊野. 而且, 佢估到係邊件"扒女"!

因我仔比較高/瘦, 所以全部 over 40Kg (90 Lbs以上), 164cm以下都係佢眼中的"扒女". 希望佢D標準唔變, gum 就搵唔到 partner, 我就唔駛"怕"...  

作者: Joe媽媽    時間: 12-10-8 14:39

係呀, 靜觀其變得 lar, 唔好講 gum 多, 有 feel 就話要理, 無 feel 妳都多事, 以後有野就唔同妳講, 重煩!

其實我好明白, 亞媽都想D仔平凡D好, 男仔大個左, 有高學歷, 有份好工, 搵到錢, 洗怕無女咩... 易招惹D女埋身跟本唔係好事

作者: Joe媽媽    時間: 12-10-8 16:05

thenewipad 發表於 12-10-6 12:24

昨天坐mtr 在 TST 站入來幾個QES 學生, 相信昨天QES 有活動....見一對 ...
我同事個女又係讀緊喱間, 又係斯文靚女, 讀書又叻, 但又係"衰拍拖", S2上學期尾開始發覺有D唔對路, 原來真係偷拍拖, 起初都唔認, 後來比 Daddy 親眼見到 (請左一個星期大假去跟蹤). 攪左好耐, 好傷感情, 後來學校知道了, 通知男仔(S3/ S4)父母, 佢地父母先知道, 男仔被迫去左英國讀書. 件事先叫做 settled down.

但亞女自始以後同屋企關係疏離左好多, 無再同父母傾心事. 成績無退步, 反而好左, 原因係要証明比父母知, 係父母對佢唔住, 攪散佢地, 睇死佢地, 令亞女無晒幸福!

反叛期, 無辨法, 學校社工話要等佢地大個D先明白父母苦心...      

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5