教育王國

標題: 华仁同英華 [打印本頁]

作者: opheliay    時間: 12-7-14 01:00     標題: 华仁同英華

請問兩間点揀?
仔屬外向形,好动,学習是半自动形!
遇强越强。
而我希望学校是著重英語,上堂時真正是英文教書,不是英書中文教。
而中文是pth 教學的!

作者: wildcat_hk    時間: 12-7-14 01:14

兩間都係老牌名店,魚與熊掌,我都唔識揀,考慮下學費及位置,但係都要用家決定,叻仔,考到兩間好野比父母頭痛
作者: opheliay    時間: 12-7-14 01:24     標題: 兩間都係老牌名店,魚與熊掌,我都唔識揀,

原帖由 wildcat_hk 於 12-07-14 發表
兩間都係老牌名店,魚與熊掌,我都唔識揀,考慮下學費及位置,但係都要用家決定,叻仔,考到兩間好野比父母 ...
只是好彩!

如果不計学費及地點呢!

作者: victorwyk    時間: 12-7-14 01:27     標題: 回覆:华仁同英華

你是內地人?

作者: opheliay    時間: 12-7-14 01:29     標題: 你是內地人? +

原帖由 victorwyk 於 12-07-14 發表
你是內地人?
不是,只是手寫,出簡體字,米揀左!

作者: victorwyk    時間: 12-7-14 01:32     標題: 回覆:华仁同英華

我是九龍華仁的學生,如你的兒子能主動學習(放學後會自覺做功課、温習),九華比較適合,反之英華。

作者: talent2000    時間: 12-7-14 01:32

作者: wildcat_hk    時間: 12-7-14 01:36

回復 opheliay 的帖子

Please check PM
作者: Jackieson    時間: 12-7-14 01:37     標題: 回覆:opheliay 的帖子

我覺得英華會適合你阿仔,學校的"team spirit"強到不得了,成績也好D。

作者: ohnono    時間: 12-7-14 01:50

victorwyk 發表於 12-7-14 01:32
我是九龍華仁的學生,如你的兒子能主動學習(放學後會自覺做功課、温習),九華比較適合,反之英華。

...

嗯,第一身感受!華仁還有其他吸引你嗎!校內生活如何?
作者: opheliay    時間: 12-7-14 01:52     標題: +本帖最後由+ohnono+於+12-7-14+01:50+編輯

原帖由 ohnono 於 12-07-14 發表
yes!
could u share some more info of
wah yah/

作者: opheliay    時間: 12-7-14 01:56     標題: opheliay 的帖子

amend: wah yan

作者: victorwyk    時間: 12-7-14 02:03     標題: 回覆:ohnono 的帖子

華仁的功課十分少,每日平均只有二至三樣,空餘時間很多。因此如何運用該時間將成為關鍵,若善用時間作温習之用,對學習有百利而無一害,但定力不足的後果為終日沉迷電子遊戲、社交網站等(我有不少同學如是),以致成績一落千丈。

作者: ohnono    時間: 12-7-14 02:09

我跟華仁的最近的關係就只是同事的仔仔在華仁讀書,這七年下來,經常聽到他談論學校的種種,就算是飯堂轉飯商的事也巨細無遺。不過他的仔仔上年都正式畢業了。

我跟華仁最近的距離就是前年12月時帶仔仔在學校外圍行了半圈,見到有草地足球場、泳池、網球場,還有那些殖民地式的建築物,仔仔已很喜歡。
作者: victorwyk    時間: 12-7-14 02:16     標題: 回覆:opheliay 的帖子

華仁是英書中教,但不影響英語水平。

作者: elbar    時間: 12-7-14 09:29     標題: 請問兩間点揀? 仔屬外向形,好动,学習是

原帖由 opheliay 於 12-07-14 發表
請問兩間点揀?
遇强越强。
九華較適合。

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-14 09:35

opheliay 發表於 12-7-14 01:00
請問兩間点揀?
遇强越强。

我比較現實,當學校的水平差不多的話,會揀間唔使學費嘅。
不過九華的學習風氣真的很自由,小朋友的自制力好重要。

作者: WL720    時間: 12-7-14 11:12

回復 ohnono 的帖子

ohnono: 很想知道你同事透露九華的校園生活是正面或是負面的?由過來人親身經歷最為真實,因我也很心儀九華,始終為老牌名校,有很多著名校友,但近年聽到的都是一些負面評價,未知是否
屬實?

作者: ohnono    時間: 12-7-14 12:46

WL720 發表於 12-7-14 11:12

ohnono: 很想知道你同事透露九華的校園生活是正面或是負面的?由過來人親身經歷最為真 ...

同事只會報喜不報憂,因他的小朋友在這校讀。但因為之前他大兒子考會考考得不好,四處張羅,才發覺原來九華有好多同學會考考得不好的,他們有很多渠道可以幫你的小朋友前往外國繼續升學。他選擇了前往美國的社區學院,我才知原來華仁的海外升學支援是何等的強,何等的壯!
作者: WL720    時間: 12-7-14 16:05

這是否表示其名氣大,  學術方面卻稍遜色~~
作者: ohnono    時間: 12-7-14 16:35

WL720 發表於 12-7-14 16:05

這是否表示其名氣大,  學術方面卻稍遜色~~

近年,不單華仁,我相信係全個區或者係全香港都會遇到這個問題,男生的水平係每況愈下,某小部份叻又去晒某幾間男校或者直資。所以從廣義的層面來說,學校係應該增加多點誘因,令同學增加學習的興趣。自由只會令人響往,自由唔會提升學習動力;自由會啟發同學的思維,但同時自由會蠶蝕學習的風氣!
作者: WL720    時間: 12-7-14 17:53

ohnono, 非常多謝您詳細的回覆!!!
作者: piagetmum1    時間: 12-7-15 00:17

請問大家若一間學校用坊間的pre-S1習作一字不改的作為叩門試題,這樣有没有問題?
作者: opheliay    時間: 12-7-15 21:17     標題: 請問大家若一間學校用坊間的pre-S1習作一字

原帖由 piagetmum1 於 12-07-15 發表
請問大家若一間學校用坊間的pre-S1習作一字不改的作為叩門試題,這樣有没有問題? ...

改都唔改 下d 題目!

作者: LouBB    時間: 12-7-15 22:19     標題: 引用:請問大家若一間學校用坊間的pre-S1習作一字

原帖由 piagetmum1 於 12-07-15 發表
請問大家若一間學校用坊間的pre-S1習作一字不改的作為叩門試題,這樣有没有問題? ...
咁、如果佢聽日大黎話收你,你就話比佢聽咁樣好有問題,個位你唔要啦,比下一個有需要既拉,我諗其餘嗰d小朋友會好感激您。謝謝。

作者: cellon    時間: 12-7-15 22:28

ohnono 發表於 12-7-14 12:46
同事只會報喜不報憂,因他的小朋友在這校讀。但因為之前他大兒子考會考考得不好,四處張羅,才發覺原來九華有好多同學會考考得不好的,他們有很多渠道可以幫你的小朋友前往外國繼續升學。他選擇了前往美國的社區學院,我才知原來華仁的海外升學支援是何等的強,何等的壯! ...

社區學院......

作者: ohnono    時間: 12-7-15 23:34

cellon 發表於 12-7-15 22:28
社區學院......

據他說,社區學院在美國是進入大學的跳板,類似香港的副學士課程。因為兒子的會考成績不理想,所以才決定往美國升學。
作者: Rabo    時間: 12-7-16 00:05

作者: 大頭玲    時間: 12-7-16 10:55

piagetmum1 發表於 12-7-15 00:17

我諗我知您講邊中學!

作者: wingwing1205    時間: 12-7-16 13:45

唔好意思, 想打攪問一個問題
九龍華仁, 英華唔係唔同區咩??(油尖旺, 深水埗)
因為我也正在為囝囝諗緊讀邊區

作者: wingwing1205    時間: 12-7-16 14:12

但係我見有讀深水埗區小學不知點解可以派到九龍華仁油尖旺??
作者: EYUNG    時間: 12-7-16 16:21

想問樓主九華是否叩門入?  星期六早上考試, 何是通知結果?

作者: qq123    時間: 12-7-16 18:15

作者: esmond88    時間: 12-7-16 20:06     標題: 回覆:wingwing1205 的帖子

自行報的2間中學是無地區限制的,邊一區的小學都可報的

作者: weiixing    時間: 12-7-16 22:09

英華是直資,無地區限制
作者: WL720    時間: 12-7-16 22:27

回復 EYUNG 的帖子

請問是否上星期六已收九華通知筆試?我也有叩門,自知自行時沒有選機會微,仍心存希望學校給予機會, 但一直沒有電話到
作者: redkoni    時間: 12-7-17 02:10

wingwing1205 發表於 12-7-16 14:12
但係我見有讀深水埗區小學不知點解可以派到九龍華仁油尖旺??

就算統一派位乙部,深水埗區校網一樣可以抽九龍華仁,請參考深水埗區校網的他區-油尖旺,
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl2-2012.pdf

九華也有2個位,唔好睇佢咁少位,Band1學生夠膽選為第一志願,機會頗高。你知啦,敢咁樣博嘅人,講就容易,到最後9成9都縮沙,或者被老師勸退。哈哈

作者: LouBB    時間: 12-7-17 09:48     標題: 引用:回復+EYUNG+的帖子 請問是否上星期六已收

原帖由 WL720 於 12-07-16 發表
回復 EYUNG 的帖子

請問是否上星期六已收九華通知筆試?我也有叩門,自知自行時沒有選機會微,仍心存希望 ...
佢講明自行有揀佢哋優先考慮。

作者: wingwing1205    時間: 12-7-17 10:02

回復 redkoni 的帖子

thanks! 我開始有啲明白
咁出九龍讀真係多choice好多喎

作者: wingwing1205    時間: 12-7-17 10:03

回復 esmond88 的帖子

你係咪指甲部??
作者: WL720    時間: 12-7-17 10:14

回復 LouBB 的帖子

因上期親子王有訪問成功叩門個案, 上年有人自行沒有揀, 最後也收到通知筆試及獲取祿.
作者: hinhin-mother    時間: 12-7-17 10:35

What is your last decision?? For me, i will choose Wah Yan law

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5