教育王國

標題: 13/14打到黎啦! [打印本頁]

作者: linseymom    時間: 12-7-11 15:53     標題: 13/14打到黎啦!

剛睇到聖保羅書院小學公布13/14收生程序了!
http://www.spc-ps.edu.hk/admissions/notices.php

又見聖士提反附屬小學又就快有簡介會,好好玩埋呢個暑假,開始收心養性搵學校了。
http://www.sscps.edu.hk/cn_onlineform.php

大家加油!!

作者: ac917    時間: 12-7-11 16:02

多謝你開post,樓主既係囝囝定係囡囡?
作者: MaiGao    時間: 12-7-11 16:10

ac917 發表於 12-7-11 16:02
多謝你開post,樓主既係囝囝定係囡囡?

我猜樓主的是囝吧…
spc-ps是男校呀…

作者: ac917    時間: 12-7-11 16:13

MaiGao 發表於 12-7-11 16:10
我猜樓主的是囝吧…
spc-ps是男校呀…

係喎,你點呀?仲會唔會繼續叩?努力!
作者: hyahome    時間: 12-7-11 16:15

剛剛玩完12-13大仔(P1), 跟住耍玩13-14細仔(PN), 真系人都癲 !!!
作者: MaiGao    時間: 12-7-11 16:21

ac917 發表於 12-7-11 16:13
係喎,你點呀?仲會唔會繼續叩?努力!

會呀,希望樓主一帆風順,唔洗好似我咁啦。
作者: jessiejy    時間: 12-7-11 16:37

作者: ac917    時間: 12-7-11 16:46

MaiGao 發表於 12-7-11 16:21
會呀,希望樓主一帆風順,唔洗好似我咁啦。

多謝你祝福!

我都有留意下今屆d post,知道一d你地今年既情況,亦深深感受你地既心情,其實大家咁努力緊張去為小朋友,都係十分值得佩服,我都為你小朋友送上祝福,希望你地可以盡快有心儀學校取錄既好消息

作者: linseymom    時間: 12-7-11 17:17

我的是囝囝,千千萬萬個金豬之一。睇過今年的父母們搵學校的慘烈情況,都預左來年我地都唔慌好過!希望分享下D資料,大家唔使咁慌,希望大家都有好結果!亦多謝前輩們的提奌和祝福!
作者: Yvonne523    時間: 12-7-11 17:45     標題: 回覆:13/14打到黎啦!

大家一齊努力

作者: little_yolky    時間: 12-7-11 17:52

回復 linseymom 的帖子

我係金豬女, 睇到今年情況, 即刻胃痛兼失眠, 唔知點捱到叩門。
作者: lokkamama    時間: 12-7-11 19:48     標題: 回覆:13/14打到黎啦!

我都有隻豬仔,同路人,互相提點,無咁徬徨!
大家加油!

作者: kimmama    時間: 12-7-11 20:57     標題: 回覆:13/14打到黎啦!

Me 3. My pig is a boy, followed by a girl in the year of tiger! My god...

作者: linseymom    時間: 12-7-11 22:15

所以大家放個開開心心的暑假先啦,長期抗戰呀!話時話,聖保羅男女都有消息了,8月尾有得download報名表,9月4號簡介會。
作者: ac917    時間: 12-7-12 14:47

linseymom 發表於 12-7-11 17:17
我的是囝囝,千千萬萬個金豬之一。睇過今年的父母們搵學校的慘烈情況,都預左來年我地都唔慌好過!希望分享 ...

我個係囡囡,一齊努力!
作者: siu_to    時間: 12-7-12 16:09

我個係囡囡ar....add oil together ar
作者: 無知-少婦    時間: 12-7-12 16:17

我果個是囝囝,重要是細仔,大家一齊努力啦!!
作者: k_lego    時間: 12-7-12 17:34     標題: 引用:回復+linseymom+的帖子 我係金豬女,+睇

原帖由 little_yolky 於 12-07-11 發表
回復 linseymom 的帖子

我係金豬女, 睇到今年情況, 即刻胃痛兼失眠, 唔知點捱到叩門。 ...
啋,未必一定會行到叩門呢步既

作者: eggmama    時間: 12-7-12 19:02

我個係細女,唔好再話細仔差少少,話比小朋友知大個要面對挑戰了
作者: meloeskie2    時間: 12-7-12 23:27     標題: 回覆:13/14打到黎啦!

聖保羅書院小學是直資or私小?大約幾$學費?

作者: 點算好    時間: 12-7-12 23:35

meloeskie2 發表於 12-7-12 23:27
聖保羅書院小學是直資or私小?大約幾$學費?
樓主已經post埋條link出離,可自行查閱
作者: linseymom    時間: 12-7-13 13:29

係呀,有埋budget 比家長做預算。
作者: little_yolky    時間: 12-7-13 14:03

大家都打算考咁名牌小學嗎?
作者: qoo_pooh    時間: 12-7-13 14:06

linseymom 發表於 12-7-11 15:53
剛睇到聖保羅書院小學公布13/14收生程序了!
http://www.spc-ps.edu.hk/admissions/notices.php

SPC-PS schedule 的1st and 2nd interview比上年遲了很多,
我諗result 起碼到出年2月或3月先有..............
這個遊戲真難玩..............

作者: qoo_pooh    時間: 12-7-13 14:11

linseymom 發表於 12-7-13 13:29
係呀,有埋budget 比家長做預算。
學校搬新校舍都無加學費, 抵讚~~

作者: BBcarrie    時間: 12-7-13 14:34

大家好, 我嗰隻係6月的豬仔,
而家開始整profile喇,
我唔期望去名校,
只要唔好派去網內最差2間就得喇!

作者: linseymom    時間: 12-7-13 22:34

回復 little_yolky 的帖子

其實都唔係一定要名校,不過我係港島區,要搵好少少的直資或私校,都係呢幾間揀了。仲有港同。
有前輩都同我講,都要搵下二線學校架。

作者: eggmama    時間: 12-7-13 22:47

同意,唔知公子/小姐几時發功、幾時發呆
作者: linseymom    時間: 12-7-13 23:00

回復 qoo_pooh 的帖子

校舍仲大好多,好似要2013年先搬。

作者: joanne_ma    時間: 12-7-13 23:17     標題: 回覆:13/14打到黎啦!

hi,我侄仔係金豬細B,我都開始緊張埋一份

作者: linseymom    時間: 12-7-13 23:26

弊! 出左呢個post好似嚇親人咁.......
放鬆啲啦,當係Plan去旅行咁囉,而家先睇定資料搵下去邊度好,遲一排再定行程,然後出發!

作者: qoo_pooh    時間: 12-7-14 19:48

linseymom 發表於 12-7-13 22:34
回復 little_yolky 的帖子

其實都唔係一定要名校,不過我係港島區,要搵好少少的直資或私校,都係呢幾間揀 ...
你是否只考港島區的直資或私校? 就算考晒都唔係好多間咋
一定要考二線小學呀~~ 因競爭真是很激烈呀~~

作者: qoo_pooh    時間: 12-7-14 19:51

linseymom 發表於 12-7-13 23:00
回復 qoo_pooh 的帖子

校舍仲大好多,好似要2013年先搬。
聽聞聖誕後學校會搬, 不過, 暫時都係預計, 唔知有無變卦

作者: qoo_pooh    時間: 12-7-14 19:56

這個網站有小學截止報名的日期, 大家有興趣去看看
http://www.hkexam.com/modules/sh ... ds&lid=186#core

7月有這2間報名
07/31/2012    港大同學會小學  截止報名
07/17/2012 - 07/21/2012 (或簡介會後)   英華小學  報名日期  
作者: linseymom    時間: 12-7-15 21:29

Thanks! Very useful!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5