教育王國

標題: 點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話 [打印本頁]

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 12:01     標題: 點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話

作者: rayeu160    時間: 12-6-25 12:20

唉...算啦!! 有時真係日久見人心...我都試過啦! 真係有D咁既人..

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 12:24

作者: cmir    時間: 12-6-25 12:42

don't waste your time to get mad on such stupid msg....just ignore her
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 12:52

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:15

作者: Haz-mama    時間: 12-6-25 13:18

佢都好假啫, 呢d人都係少接觸為妙....
作者: cat2007    時間: 12-6-25 13:19

其實真係好多都係禁,
佢個心態係唔想禁快比人知佢自己個小朋友係咩學校

好多都係禁..

旦佢自己可能又唔記得左同邊個講過0的咩說話
作者: cat2007    時間: 12-6-25 13:19

第時你日後同佢對話都要有返0的保留

如果係我聽到我都嬲..有小小覺得都唔當我係朋友
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:20

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:24

作者: cat2007    時間: 12-6-25 13:25

wbrenda 發表於 12-6-25 13:20
回復 cat2007 的帖子

係whatsapp 有晒 record...佢係咪低能

一係就有心想唔講..一係就自己講過0的咩都唔記得

唔好唔開心..你日後叩到邊道都好.都唔好講.

等佢自己知就算

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:29

作者: chinhung    時間: 12-6-25 13:40

見到你講這個話題,我也有些感想: 我每日都對住一班你所講的人" 口不對心,面目可憎 有些人真的是以為騙到自己就可以騙到全世界。這些人其實很天真,也很低能,因為在他們講大話的時候沒有想到世界上是不會有"  蠢人" 不老實的人另計。即是他們的尊長是每日每時每刻都講假話。你無須為這些無謂人動氣。
作者: cat2007    時間: 12-6-25 13:45

wbrenda 發表於 12-6-25 13:29
回復 cat2007 的帖子

我吾會喇。。。Facebook 內吾BLOCK 佢, 不過吾比佢睇到我的 status..

佢要講咩都好..
聽完就算

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:46

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:48

作者: cat2007    時間: 12-6-25 13:51

食左飯未呀
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 13:52

作者: 大食寶寶    時間: 12-6-25 13:53

唉...我身邊咪一樣有d咁既人, 次次聽完佢地派學校點點點...都嬲都爆
之前佢地填表時又問, 填邊間, 又話驚亞女唔得, 所以搵間淺d既小學, 等佢地讀得開心d, 頂...都出結果果日咪, 又話......丫唔知點解禾填表果日緊係心急得滯太亂填左哩間落去都唔知, 點知亞女入左.....妖.....禾反而填第一志意入唔到....派左間好後既....仲同我講, 哩間都幾好架, 我諗住亞女填哩間第一, 唔知點解填左間, 又派左入去
作者: cat2007    時間: 12-6-25 13:56

開呢個topic 都幾好

比多0的mami 發洩下
原來身邊好多呢0的人

講的全部都是假話
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:00

作者: manmanchubb    時間: 12-6-25 14:00

算啦,日久見人心,無謂為d 無謂人上心
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:02

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:03

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:07

作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 14:08     標題: 引用:唉...我身邊咪一樣有d咁既人,+次次聽完佢地

原帖由 大食寶寶 於 12-06-25 發表
唉...我身邊咪一樣有d咁既人, 次次聽完佢地派學校點點點...都嬲都爆
之前佢地填表時又問, 填邊間, 又話驚亞 ...
哩D人真係假到呢....好衰囉!

作者: c1234    時間: 12-6-25 14:11

哩D人真係假到die
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:12

作者: chinhung    時間: 12-6-25 14:13

回復 wbrenda 的帖子

再分享,我本人遇過到現在都不知道用什麼形容詞來講這些" 口不對心,刻人憎的小人"。話說傾報學校時,這位亞媽就講到每一間好些的學校好差。但奇怪地這些她口中好差的學校她都有為個女報。後來我發覺這個亞媽是做地產的。我先知道己後知後覺。

作者: cat2007    時間: 12-6-25 14:16

chinhung 發表於 12-6-25 14:13

再分享,我本人遇過到現在都不知道用什麼形容詞來講這些" 口不對心,刻人憎的小人"。 ...

經一事,長一智

把口應該好利害
咩都講得出

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:17

作者: 大食寶寶    時間: 12-6-25 14:18

wbrenda 發表於 12-6-25 14:00
回復 大食寶寶 的帖子

世界就係禁殘酷。。。

我諗住大家係同學仔爸媽, 冇所謂啦,
估唔到會咁衰....小學時都係唔好同人熟

作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 14:19     標題: 回覆:點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話

講真,為子女選校係一件好認真、小心處理嘅事,點會緊張到填錯架!我又吾信佢冇檢查清楚喇:;pppp:

作者: chinhung    時間: 12-6-25 14:20

我現在見到這些 "小人亞媽" 要同自己講: "時運高, 見唔到" 再和這些小人講多句。都扁低自己身份.

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:20

作者: 大食寶寶    時間: 12-6-25 14:21

路斯瑪莉 發表於 12-6-25 14:08
哩D人真係假到呢....好衰囉!

佢真係當我傻咩, 大佬呀哩d邊有可能填錯呀, 囝囡既張來呀, 佢地既前途, 做亞媽冇可能會錯囉

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:23

作者: chinhung    時間: 12-6-25 14:24

good idea!
作者: 大食寶寶    時間: 12-6-25 14:25

wbrenda 發表於 12-6-25 14:20
回復 大食寶寶 的帖子

湊仔女 返放學時 緊記帶headphone

作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 14:25     標題: 回覆:大食寶寶 的帖子

等於我中學時某D同學囉。考試、測驗都話自己冇溫書,同一道理

作者: babybear    時間: 12-6-25 14:30     標題: 回覆:點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話

你呢位朋友真係假到冇朋友呀!
咁嘅大話都講得出?當人儍㗎咩!
早啲睇真佢個真面目都係好事!

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:32

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:33

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:33

作者: 大食寶寶    時間: 12-6-25 14:35

wbrenda 發表於 12-6-25 14:32
回復 大食寶寶 的帖子

我 99教架, 佢湊左6年孫放學。。無一個家長 埋到佢身!

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:42

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:49

作者: chinhung    時間: 12-6-25 14:52

還有一件事: 有一位話自己在銀行做經理的媽媽,報學校時,有一日請我食早餐 ( 當然我不是為了貪食份早餐啦,真係比唔起$ 23 咩, 但當時對方好堅持,我唯有說下次我請) 出事啦,我食早餐時盡訴心中情。心想有咩講咩,報那一間都照講啦,又不是什麼大秘密。怎知道對方收完料後。見到我扮作唔見。我同銀行亞媽say hi 。都扮聽唔到。都算啦。起碼妳都知道這個亞媽個為人。點知到派位後一星期, 在學校遇見。嘩!銀行亞媽好主動走來,嘩!一定又想八我派邊間啦!最後我沒有理會此人,直行直過,我覺得自己好多正能量。唔會再理這些無聊人。
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 14:58

作者: chinhung    時間: 12-6-25 14:59

不過個天比你早些認凊楚對方的真面目,對自己都係一個blessing!
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 15:00

作者: natalie-mama    時間: 12-6-25 15:08

看到這個topic都有不快的經歷, 就是學校會從每班選一至三個人讀倫敦英語課程, 家長A的小朋友就被選中參加課程, 我的小朋友因未讀過有關的課程, 所以在見到家長A時就會好奇詢問一下是學些什麼啦, 誰知家長A就說學的不是什麼了不起的課程, 到外面街學都好過佢, 學費又貴到死, 又要exam, 幾時幾時又要交幾千元學費, 講到有咁衰得咁衰, 最後仲補一句話: 如你被老師選到去讀的話都唔洗恨啦! 一副滿不在乎的模樣!! 點知到後來畢業禮上, 如曾讀過此課程及有考試的就會有份上台領取證書, 家長A就手握攝錄機及影相機, 走出座位在行人通道影齊所有片段, 第二天仲到處比人觀賞添! 我當時就 , 洗唔洗呀, 之前之後兩個樣......... 唔之係唔係我小氣?
作者: chinhung    時間: 12-6-25 15:14

回復 natalie-mama 的帖子

同小器沒有關係,只是你不是同類。

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 15:15

作者: natalie-mama    時間: 12-6-25 15:20

回復 chinhung 的帖子

所以我現在都沒有和這個人傾計, 覺得佢好假!
作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 15:25     標題: 回覆:點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話

真係要多謝大家嘅分享,我....學到嘢

作者: natalie-mama    時間: 12-6-25 15:32

講左出來無咁谷氣, 我都覺得佢係超級自私精, 自己做了大笨蛋!!
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 15:33

作者: natalie-mama    時間: 12-6-25 15:35

同意.
作者: chinhung    時間: 12-6-25 15:35

very very Agreed!
作者: presents    時間: 12-6-25 15:37

作者: hagupit    時間: 12-6-25 15:40

見你哋咁講真係好擔心小朋友既家長, 今年小朋友會讀K1, 婆婆接送返學放學, 但婆婆好大口, 成日將我啲嘢四圍同佢啲朋友講, 我好怕佢都會將我啲嘢同其他家長講!
作者: taktakb2006    時間: 12-6-25 15:46

大食寶寶 發表於 12-6-25 13:53
之前佢地填表時又問, 填邊間, 又話驚亞 ...
點解D人可以咁假嘅? 自問真係無本事做出.

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 15:49

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 15:50

作者: chinhung    時間: 12-6-25 15:52

有時候無遇過就真係唔知道現在有些父母咁"險"呀。有時候你心善真係無防咁多架。到見到人性的真,先會知道。不過都好過不知不覺。
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 15:53

作者: manmanchubb    時間: 12-6-25 15:53

應該話,呢個世界就係咁, 人性亦都係咁,
人的確是自私的, 這是天賦,
只是每個人自私程度有多大, 同有無傷害別人o者...

不要說考小學,中學,社會做事,交朋友,網絡世界, 甚至親人...
全都可以遇到這些常見情況,
連 IN幼稚園及幼稚園生活內都一樣可以見唔少人生百態,
當中不少包含關乎道德與公德方面,
連教養都可以比一餐....講一套做一套大有人在...
所以家長真的要將人家說話過濾

所以只有一句, 睇開d,
可能我都不太易信人, 所以種種說話都會再自我分析一下,
也不知是否好事,
但至少,
預測到某人/ 某些人是講一套做一套
,將來會什麼類同我所想像的事發生,
到真的發生時也不會唔開心....
作者: chinhung    時間: 12-6-25 15:56

我如果發現有人格人品有問題的家長我會直接叫自己個寶寶唔好同對方的仔女玩,因為近"墨者黑"。
作者: iluvchun    時間: 12-6-25 16:00

除左講大話, 我都聽到有家長自己靠大抽獎入到好學校, 然後又不屑其他小朋友大抽獎入到好學校, 仲質疑人地小朋友讀唔讀得上
不過佢既小朋友又唔係資質好過人, 我反而擔心佢多些
作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 16:08     標題: 回覆:點解有D人講左大話自己都吾知, 派到第一志願都要講大話

都吾明果D自私家長咩心態,好學校就自然多人爭架啦!佢地吾係天真到以為"唱"衰間學校就冇人同佢爭吓嗎?

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:33

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:35

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:36

作者: 萬獸之王    時間: 12-6-25 16:43

我呢個例子就係極度自私的一個。好耐之前識得兩個朋友,其中一個朋友的外籍老師不錯,於是介紹給我。點知另一個朋友就係咁話個老師點唔好、點唔好,結果我無用到呢個老師之餘,連用開果個朋友都唔再叫個老師上門。半年以來,每當我地提起個老師,呢個朋友都講到他一文不值,前幾日,我從第三個朋友口中得知,原來呢個一直以來唱衰個老師的朋友,早在我地之前已經請左個老師教她的小朋友,而個老師係唔知我地之間係識既,無端端俾人擺上檯,你話咁樣的人都有,真係激到你嘔血!!
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:45

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:45

作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 16:49     標題: 引用:回復+路斯瑪莉+的帖子 學校好吾好,+要自

原帖由 wbrenda 於 12-06-25 發表
回復 路斯瑪莉 的帖子

學校好吾好, 要自己分析。。千其吾好信 其它家長。。。。或上EK 談下都有好多善心 ...
謝謝你嘅提醒

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:53

作者: 路斯瑪莉    時間: 12-6-25 16:57     標題: 引用:回復+路斯瑪莉+的帖子 我經驗+十足,+我大

原帖由 wbrenda 於 12-06-25 發表

回復 路斯瑪莉 的帖子
男人來wor😱女人已經衰架啦,仲要係男人

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 16:58

作者: elmo520elmo    時間: 12-6-25 17:43

wbrenda 發表於 12-6-25 16:53
回復 路斯瑪莉 的帖子

我經驗 十足, 我大女升中二了

"底能男人"  唔好再為佢嬲啦。  

看完妳們的留言,多謝各位塞錢入我個袋,我要去買headphone了  :p
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 17:45

作者: susuwai    時間: 12-6-25 17:53

佢講大話,小朋友第時一定跟佢講
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 17:55

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 18:52     標題: 回覆:presents 的帖子

作者: chinhung    時間: 12-6-25 21:11

回復 萬獸之王 的帖子

講開老師: 我都有差不多的事件,事原寶寶 K 1 時有個亞媽(就係我先前講個位做地產的) 不停話個老師差,間學校差,她講的我們班亞媽都知,都是事實。這個亞媽知道我個人敢言,不停叫我投訴,又話叫我轉校,她對我講已經叫老公同細佬幫亞女搵到學校轉,講到隨時轉得,問我轉唔轉,但我老公話,就算轉咗,去到新學校又會有另外問題。所以我們决定學習面對,無做任何變動。好不容易捱過三年。大家知唔知個地產亞媽知道我知道她的用意。好快坩埋咗一個做保險的媽媽身. 因為地產亞媽知道保險亞媽係同校長好friend 。( 但地產亞媽之前講到保險媽一蚊都唔直呀!) 然後叫校長特別照顧亞女,再叫校長欣點亞女去參加普通話比賽。但地產亞媽週圍同人講𨸏己個女怕羞,去攞經驗。但明眼人一眼就知佀個女根本就唔係怕羞個種囉。嘩!跟住同自己一直話差的老師friend 到係眾人面前交換電話,又話亞女好喜歡呢位自己話差的老師。我這三年真正是見到好多人面獸心的父母。講真做到咁出。真係唔要自己面子。你自己日後點面對自己的兒女呀。做父母不是應該用正面的態度去影響自己的兒女咩!咁樣的父母你叫兒女將來學你,嘩!重成世界!我好想嘔,每當見到此人。

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 21:16

作者: chinhung    時間: 12-6-25 21:18

just added
作者: chinhung    時間: 12-6-25 21:22

加左野

係剛剛返到屋企加的。你個post 勾起我好多經歷

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 21:26

作者: chinhung    時間: 12-6-25 21:33

我係新手媽媽,之前無上EK 做功課。現在上多EK 先知做父母都可以咁!有時都幾嘆息!

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 21:52

作者: 點算好    時間: 12-6-25 21:54

回復 chinhung 的帖子

唔系丫嘛!! 咁都得.....真系冇得頂。令我想起以前一位中學老師對我地講過後既說話"你地要面對比較系校外既人而唔系身邊既同學"
作者: chinhung    時間: 12-6-25 22:02

我現在完全收到你講的。因為真係咁架。有些亞媽首先扮同你friend ,然後起你底。知你也都唔知。然後搵你去死。但我係慢慢先發覺班家長講有問題。講到對方咁袞,但就搨晒膊頭,可若呢
作者: chinhung    時間: 12-6-25 22:12

日後請多多指教。真的!自從寶寶K1 開始我覺自己有"潔癖",唔喜歡同一些"徦人"做朋友,但我好清楚自己多了一個身份,就係"媽媽",所以更加討厭 '徦"。
作者: wbrenda    時間: 12-6-25 22:13

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 22:17

作者: wbrenda    時間: 12-6-25 22:22

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5