教育王國

標題: 有妹跟尾, 阿哥係咪唔應該讀直資? [打印本頁]

作者: lokyinma    時間: 12-6-24 11:29     標題: 有妹跟尾, 阿哥係咪唔應該讀直資?

阿哥升k3, 想同佢報直資. 但擔心阿妹到時考唔到阿哥間學校.  
如果之後再幫阿妹大抽獎, 阿妹又冇分, 咁會派到乜學校呢?
會唔會派到d冇人要的學校架?
真心請教, 謝謝.
作者: huisylvia    時間: 12-6-24 11:57

我同你情形一樣,但我最後決定以個仔最終利益行先,
至於個女幾年後既事,到時先算,
而且兩個人性格,學習模式,能力都未必一樣,
如果咁早決定亦未必適合,
所以決定3年後再戰"江湖"....
作者: spmok1999    時間: 12-6-24 12:18

統一派位(大抽獎)係唔計分的, 自行分配學位先要計分...
作者: lokyinma    時間: 12-6-24 12:22

回復 huisylvia 的帖子

雖然我都有咁諗, 每個小朋友性格都唔同, 但都想清楚個遊戲規則點玩, 可以有個準備嘛.
作者: LittlePigmom    時間: 12-6-24 12:31

我揀了哥哥讀津校, 妹妹是超細女, 而且相差一年, 所以一來妹妹有保障, 二來津校亦是哥哥喜歡, 雖然放棄了之前考既直資, 但而家發覺津校仲適合他. 新進直資有時都係博下大細, 又無成績睇到.
作者: Gagagogo    時間: 12-6-24 12:33

如果阿仔考到上游和有好的中學的直資,如DBS, YW 等,決定就非常容易。

如果只是中游的,就看看自己校網有否較多的一綫津校供選擇了。
作者: lokyinma    時間: 12-6-24 12:54

回復 spmok1999 的帖子

我就係擔心會唔會先俾15分以上的抽, 之後剩餘的賣剩蔗才俾冇分的抽呢?
真係唔識...

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-24 13:33     標題: 回覆:有妹跟尾, 阿哥係咪唔應該讀直資?

你無錯細妹可以直入,不要你又剝奪左哥哥讀好男校嘅機會姐

作者: mrkokubo    時間: 12-6-24 13:41     標題: 引用:+本帖最後由+lokyinma+於+12-6-24+11:30+編

作者: huisylvia    時間: 12-6-24 15:00

mrkokubo 發表於 12-6-24 13:41
考咯。。考到先諗

完全贊成,考咗先啦

作者: lokyinma    時間: 12-6-24 15:12

知道, 一定會考左先, 但都想知個抽獎規則係點嘛.:
作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-6-24 15:44

我都係仔女各一,但比你好彩因細女是一條龍學校,所以哥哥今年可以亳無顧慮地考喜愛的直資/私小/叩門小學。如果我係你會先考到直資/私小再作決定,因每個小朋友發展不一,以小兒為例個性慢熱,但經過一輪interview後其狀態強到嚇死人。所以不輪你是否一心想大抽獎or not, 你亦應裝備好小孩作叩門用並再作選擇(even 你有好好的直資offer)

作者: c1234    時間: 12-6-24 16:59

我不會忘記派位當天,烈日下,滿身大汗,四處去扣門,這個六月份無覺好睡,每日等電話,去面試時校長的咀臉,人情冷暖…
作者: ae.mama    時間: 12-6-24 17:02     標題: 回覆:lokyinma 的帖子

關咩事呀?就算你有30分去玩大抽獎,都唔會比你優先權去大抽變架播,其實你對統一派位咁唔清晰,我提議你同幼稚園聯繫,由校長解釋番成個遊戲係點玩。

作者: kanahose    時間: 12-6-24 18:38

並非每間直資都100%收弟妹入讀,要睇該直資的收生條件,如學額、成績評估、面試表現等,以SMC為例,學額一年最多得80人,其中20%收外籍小朋友,80%本地人,所以學校並不保證實收弟妹,當然有兄姊會好啲,因為學校會認為家長已認同學校的教學理念及模式!
作者: LittlePigmom    時間: 12-6-24 18:51

考到先算, 而家競爭大.  除非你肯定入到一間你自己很喜歡的津校.  我個仔上年都考到心水直資, 但又心水津校又收左.  果時再想啦.  經濟方面, 照顧方面, 各方面到時再考慮.
作者: ANChan59    時間: 12-6-24 20:05

LittlePigmom 發表於 12-6-24 18:51
考到先算, 而家競爭大.  除非你肯定入到一間你自己很喜歡的津校.  我個仔上年都考到心水直資, 但又心水津校 ...
Sensible tactics
作者: wykman    時間: 12-6-24 21:39

我也是一女一子,當年也是幫女兒選擇了女校,結果大抽獎第一志願入了這所女校,當時開心到不得了,明知細佬入不到我當年還是選擇了女校,到現在弟弟派不到心儀的小學而四處扣門,其實都是博一博,只係博唔到,唯有抱著明天會更好的心情等待好消息
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-24 22:05

我家有兩位小男孩,哥哥將入讀私立小學,不保證弟弟會被取錄,但大抽獎我只抽九龍區最受歡迎那間(機會超細),弟弟的路他自己走吧
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-24 22:41     標題: 引用:Quote:mrkokubo+發表於+12-6-24+13:41+考咯

原帖由 huisylvia 於 12-06-24 發表
完全贊成,考咗先啦
係呀,考左邊行邊玩再決定

作者: Lingcheung    時間: 12-6-24 23:03     標題: chickenwing2006 的帖子

我有一仔一女,大仔九月小一,細女k1, 我為阿仔選擇了男女津校而幸運地獲得成功派位,理由1:經濟原因,兩個都直資私校,很重皮,理由2:三年后競爭只有更大,細女有理想津校在手,再看清楚她的性格資質,再考理想心儀直資私校,進可攻,退可守!

呢個安排當然只限我區沒有超級男校,如在net41, 我的想法可能不同!

作者: HaYi    時間: 12-6-24 23:06

我覺得2個小朋友性格可能會差得大, 我而家大的去直資, 細的到時睇佢自己考不考阿哥的直資, 定係仲有更好的, 所以係我就不會因為有細的而要大的放左選左的直資, 此同當初選直資的動機不同.
作者: ah-ho    時間: 12-6-25 23:55

回復 LittlePigmom 的帖子

點解有直資又有津校收既?
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-25 23:59

ah-ho 發表於 12-6-25 23:55
回復 LittlePigmom 的帖子

點解有直資又有津校收既?
成功叩門津校就得囉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5