教育王國

標題: 還是選科問題 [打印本頁]

作者: samyho    時間: 12-6-24 01:08     標題: 還是選科問題

小女理科成績不錯,以後考U的時候想試下報讀醫,所以選科就選了生物和化學。但係距又好中意物理,物理sir覺得她好有潛質讀好,叫她再考慮選物理。依家我想問下大家,如果她想讀醫係咪選生物和化學比較選化學和物理好呢?

作者: jaci    時間: 12-6-24 01:28

咁就不如選物理, 化學, 生物
作者: torunpoland    時間: 12-6-24 02:54     標題: 回覆:samyho 的帖子

當然。但可否考慮三科齊讀?

作者: samyho    時間: 12-6-24 09:06     標題: 回覆:jaci 的帖子

問題係只能選兩科呢,點算啊?

作者: jaci    時間: 12-6-24 11:19

想讀醫的,成績必然好,怎會只可選兩科,難道你們中學全部只可選兩科
作者: ANChan59    時間: 12-6-24 20:26

samyho 發表於 12-6-24 09:06
問題係只能選兩科呢,點算啊?
A friend of mine, his daughter studies in a top local school, she also aims for medicine as first batch HKDSE student:
Her choices as follow:
Core subjects + M2
Physics, Chemistry and Biology.

After discussing with her last summer, I have the following suggestion for her:

Core subjects only, if two science subjects, why M2? Max is M1...... Her true response was, taking M2 can demonstrate her academic excellence..... Think about it !!!!

Play by the rules, read the prospectus and medical schools entry requirements carefully, Core + 2 or 3. If both stated max 3, I will suggest her to go for 3 subjects. In HKDSE, the university will bar the score only up to 3 electives.

If only two electives allowed, I will suggest Chemistry and Physics.

作者: ANChan59    時間: 12-6-25 00:05

Yanamami  Bio is not required for studying Medi.?

Yes in HK only need or prefer Chem. Some HKALE students got into medicine based on Phy, Chem and Maths.

In UK, need both Chem and Biology, only India needs Phy, Chem, Bio...
作者: samyho    時間: 12-6-25 23:50     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

THX

作者: samyho    時間: 12-6-25 23:51     標題: 回覆:jaci 的帖子

正是

作者: jaci    時間: 12-6-26 08:28

讀醫,化學是必要的,至於選生物還是物理,可參考你女兒的興趣和成績,若物理較有把握拿高分,可選物理,化學,然後自習生物,這樣或者能做到兩全其美,即有較大勝算入醫科外又能有一定醫科基礎,當然,最好是學校通融選修三科,或者你可跟學校商量,你女兒成績好,或者有得傾
作者: samyho    時間: 12-6-27 10:14     標題: 回覆:jaci 的帖子

THX,我哋依家都打算係咁咯

作者: Kit238    時間: 12-7-2 13:44

作者: ElizaW    時間: 12-7-3 00:17

一定一定一定是化學和生物啦!就算失手,也可因為有化學而唸藥劑學!醫學院揀人時,如大家都6科5**,一定先揀有生物嗰个,物理是工程科主打。當然最好學哂三科啦!
作者: cchristieee    時間: 12-7-3 04:06

It's good enough to take Chem in order to apply for medicine in HK. Better choose a subject that your daughter is interested in and will excel in.
作者: antia    時間: 12-7-6 00:40     標題: 引用:一定一定一定是化學和生物啦!就算失手,也

原帖由 ElizaW 於 12-07-03 發表
一定一定一定是化學和生物啦!就算失手,也可因為有化學而唸藥劑學!醫學院揀人時,如大家都6科5**,一定先 ...
如果做物理治療師可否只選生物?因她另一科想選會計!萬一生物讀唔掂,都有另一科選擇!對嗎?

作者: pineapple0983    時間: 12-7-6 10:43

Del~ Del~ Del~

作者: samyho    時間: 12-7-8 11:31     標題: 回覆:ElizaW 的帖子

小女揀物理仲因為讀得比生物好,比如以50分總分,她隨便睇下物理就到44~46再認真D就有48分以上,但生物就要喪破咁溫先有咁的成績,她擔心考U的時候生物成績吾夠人好拉低左D分影響埋無得揀學校同揀科哦。

作者: CATHERINEAUNTIE    時間: 12-7-8 16:16

作者: antia    時間: 12-7-8 16:25     標題: 引用:小女揀物理仲因為讀得比生物好,比如以50分

原帖由 samyho 於 12-07-08 發表
小女揀物理仲因為讀得比生物好,比如以50分總分,她隨便睇下物理就到44~46再認真D就有48分以上,但生物就要 ...
我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五月分多d! 但最後揀左生物!但又不㨂化學!她說只對化學同會計有興趣!其實我想她揀化學同生物!唉,女大女世界!真系逼唔到佢

作者: antia    時間: 12-7-8 16:32     標題: 引用:Quote:原帖由+samyho+於+12-07-08+發表小女

原帖由 antia 於 12-07-08 發表
我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五月分多d! 但最後揀左生物!但又不㨂化學!她說只對化學同會計有興 ...
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂化學!她說只對生物同會計有興趣!其實我想她揀化學同生物!唉,女大女世界!真系逼唔到佢 !個人認為會計是商科加埋入去怪怪地!加上化學叻可以更多選擇!想問如只讀一科理,是否不能做物理治療師or 葯擠師?

作者: antia    時間: 12-7-8 16:34     標題: 引用:Quote:原帖由+antia+於+12-07-08+發表我女

原帖由 antia 於 12-07-08 發表
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂 ...
Sorry, 又打錯!化學系五十幾至六十幾分

作者: jaci    時間: 12-7-8 16:42

antia 發表於 12-7-8 16:32
Sorry Revised - 我女其實chem 有五點幾六點分!生物都系五十分多d! 但最後揀左生物!化學高分些!但又不㨂 ...

讀藥劑必須有修化學, 至於物理治療, 有修生物便可
作者: antia    時間: 12-7-9 12:32

我女只選了生物..........但她是想做藥劑,  我諗佢都係十下十下..........唉!
作者: antia    時間: 12-7-9 12:39

我是係YAHOO 找的,
理大有物理治療呢一科, 如果想從事物理治療行業可以讀呢個課程. 入學基本要求要中英文最少第3級, 數學、通識及最少一科選修科最少第2級, 生物/包括生物的組合科學較優先.!
香港只係得港大及中大有醫科讀. 中大醫科要求中英數通識加兩科選修科全部最少3級, 其中一科選修科必須是生物/化學/物理/組合科學. 港大要求中文加兩科選修最少第3級, 其中一科選修科必須是化學或組合科學(含化學), 英文須達最少第4級.

不過, 只係僅僅符合入學要求, 入到機會係近乎零. 例如現時醫科基本要求係中化及最少3科AL E加英文最少D, 但實際收生係收高考起碼幾條A及B, 得D同E係無可能入. 我估計334最起碼要2-3科5**先好選醫科. 物理治療收生成績就低D.

作者: antia    時間: 12-7-9 12:48

頭先我問左阿女.........阿女話我既然都選左, 無謂再諗落去, 她認為如讀多一科會計多出路! 可能她驚如讀唔店理科都可以選詔商科, 唉, 女大女世界! 由得好啦1
作者: elbar    時間: 12-7-9 13:44     標題: 小女理科成績不錯,以後考U的時候想試下報

原帖由 samyho 於 12-06-24 發表
小女理科成績不錯,以後考U的時候想試下報讀醫,所以選科就選了生物和化學。但係距又好中意物理,物理sir覺 ...

化學(港大醫科必修科) 和 物理(老師認為有實力取高分)

作者: presents    時間: 12-7-9 18:01

作者: antia    時間: 12-7-11 10:34

presents 發表於 12-7-9 18:01
我當初都覺得奇怪點解咁多學生揀醫科, 但又冇take bio.

我睇過今年A Level  bio 拿A的 % 只係2.x, 相對pur ...

HAHA, 我女喜歡死讀, 所以最後選了BIO, ! 我話藥劑師你做唔成, 因為無揀 CHEM, 我叫她不如做跟姑姐一樣做物理治療師仲好.............不過她現在還細, 似乎暫時無咩理想想做咩!  
作者: samyho    時間: 12-7-12 00:30     標題: 回覆:elbar 的帖子

係啦,就係好似你講咁啦:;pppp:

作者: ElizaW    時間: 12-7-31 15:17

antia 發表於 12-7-8 16:32
物理治療一定要Bio, 葯擠、醫科一定要化學!
作者: ElizaW    時間: 12-7-31 15:24

samyho 發表於 12-7-12 00:30
係啦,就係好似你講咁啦
我朋友个女唸医学院,有些同學F6 & F7時冇修Bio,畀教授罵不絕口,因為許多基本野唔識,佢地要額外自己揾人惡補中學的Bio。
作者: antia    時間: 12-8-1 14:01

ElizaW 發表於 12-7-31 15:17
物理治療一定要Bio, 葯擠、醫科一定要化學!

唔該你, 但有很多的BK 家長話 BIO 不可以做藥劑師, CHEM 先可以,
作者: 菲媽    時間: 12-8-2 11:33

我而家先見到呢個POST, 如果有得改, 我強烈建議揀CHEM, BIO + M1
原因:
1) 你女兒對會計有興趣, 將來再自己考一定冇問題, 大把會計你半途出家
2) 想入商科, 最好有ECON, 如讀ACCT 不如ECON
3) 況且你女兒成績又不錯, 讚下佢, 叻人先有本錢2科SCI架
4) SCI subject 取level 5以%係高d, ACCT 取高成績比較難
5) 大學商科收生都鍾意學生讀理科, 覺得D學生轉數快D
6) 好多subject 都要有M數, 有D商學院讀M數都有著數
7) 有2科SCI subject, 有得走棧
8) 大學選科多D選擇,到時想揀咩科都得啦

作者: ANChan59    時間: 12-8-2 18:45

回復 ElizaW 的帖子

肯定入到medicine, 暑假要自修定,好在好多課程跟醫科沒有關係,幾星期應該沒有問題,較難是解剖,自己難安排。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5