教育王國

標題: 真心請教 KTS vs APS (因唔想hold 位) [打印本頁]

作者: everdayhappy    時間: 12-6-22 12:15     標題: 真心請教 KTS vs APS (因唔想hold 位)

知道之前有post 講, 但都希望聽多d, 希望盡快放位!

作者: Tang614    時間: 12-6-22 12:17

wah... still holding them now?
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 12:21

有把握搞得掂音樂就aps,否則就kts
唔知咁諗合唔合理
作者: everdayhappy    時間: 12-6-22 12:22

回復 Tang614 的帖子

As recevied the call from APS (i am on waiting list).

作者: sukitelfold    時間: 12-6-22 12:52     標題: 引用:有把握搞得掂音樂就aps,否則就kts唔知咁諗

原帖由 marcuscyrus 於 12-06-22 發表
有把握搞得掂音樂就aps,否則就kts
唔知咁諗合唔合理
超級合理,有料之人!

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 12:55

sukitelfold 發表於 12-6-22 12:52
超級合理,有料之人!
其實我都喜歡kts架,不過可惜我兒不是他們杯茶

作者: rainbowcov    時間: 12-6-22 12:55

識得有個讀緊 APS 的學生, 學緊 4種樂器。
作者: sukitelfold    時間: 12-6-22 12:56     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

最後邊間呀?

作者: jimmus    時間: 12-6-22 13:39

回復 rainbowcov 的帖子

你兒幾多年級 ? 學那三種 ?  學樂器費咪 ???
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 13:44     標題: 引用:回復+rainbowcov+的帖子 你兒幾多年級+?+

原帖由 jimmus 於 12-06-22 發表
回復 rainbowcov 的帖子

你兒幾多年級 ? 學那三種 ?  學樂器費咪 ???
K3, piano, percussion and violin.  I used to teach him piano by myself and percussion is group class.  So fees r acceptable la, as long as he enjoys playing music.

作者: 金毛B媽    時間: 12-6-22 13:51

回復 marcuscyrus 的帖子

我都是在這兩間學校揀, 後尾, 我揀了宣小, 因為哥哥係入面讀關係

上面有家長講, 喜歡音樂, 就宣小, 事實, 明確的選擇

不過講番派位, 好像宣小略勝一籌, 如我有錯, 請更正

作者: sukitelfold    時間: 12-6-22 13:55     標題: 引用:回復+marcuscyrus+的帖子 我都是在這兩間

原帖由 金毛B媽 於 12-06-22 發表

我都是在這兩間學校揀, 後尾, 我揀了宣小, 因為哥哥係入面讀關係
絕對同意,但係音樂無技能的小朋友來講,相信派位差唔多。

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 14:05

sukitelfold 發表於 12-6-22 13:55
絕對同意,但係音樂無技能的小朋友來講,相信派位差唔多。
我本來一心諗住可以入到kts(我仔的表哥表姐全讀kts),我地年年都一齊去中秋晚會玩,一方面又擔心aps太辛苦(但音樂方面又o岩我仔),結果唔駛我揀,kts連waiting都沒有

作者: dogmonkey    時間: 12-6-22 14:06

APS升中成績當然不錯, 因為跟不上的, 相信上不了小六, 主科任何一科不合格的,要留班.  讀不上的可能已知難而退, 所以沒有讀得不好的在aps畢業吧! 特別是小四小五repeat的人數, 大家可以打聽一下.

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 14:10

dogmonkey 發表於 12-6-22 14:06
APS升中成績當然不錯, 因為跟不上的, 相信上不了小六, 主科任何一科不合格的,要留班.  讀不上的可能已知難 ...
以我估計,主科不合格要留班是正常的做法,問題是在aps,除了學術有一定要求,音樂也是必須品,在其他學校,可能可以為了讀好書而hea學樂器,但在aps可能不行了(我兒尚未入讀,但我估計大約是這樣)

作者: sukitelfold    時間: 12-6-22 14:11     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+12-6-22+13:55+

原帖由 marcuscyrus 於 12-06-22 發表
我本來一心諗住可以入到kts(我仔的表哥表姐全讀kts),我地年年都一齊去中秋晚會玩,一方面又擔心aps太辛苦( ...
你亞仔係咪好動型,我所知KTS要嘅係"淡淡定好錢淨"。

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 14:14

sukitelfold 發表於 12-6-22 14:11
你亞仔係咪好動型,我所知KTS要嘅係"淡淡定好錢淨"。
我仔完全唔係好動型,係好淡定o個類不過我反而聽過kts想要運動型,aps 就要坐定型

作者: dogmonkey    時間: 12-6-22 14:17

marcuscyrus 發表於 12-6-22 14:10
以我估計,主科不合格要留班是正常的做法,問題是在aps,除了學術有一定要求,音樂也是必須品,在其他學校 ...
好多津校教得深,例如半年至一年,但考試未必深, 或算是唔tricky的題目.  但aps的卷不淺, 較tricky, 相對叫難攞分.  努力! 無論在知識本身, 及答題技巧.            

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 14:19

dogmonkey 發表於 12-6-22 14:17
好多津校教得深,例如半年至一年,但考試未必深, 或算是唔tricky的題目.  但aps的卷不淺, 較tricky, 相對叫難 ...
依家咁o既型勢,我諗讀邊間都將會接受6年嚴峻o既考驗不過最緊要係要明白,升中數據都只係前人的成果參考,同投資一樣,過往起跌唔一定能預測將來

作者: marrowcream    時間: 12-6-22 14:20

其實, 有時諗, hea 住讀樂器, hea hea 下, 冇壓力, 可能愈讀愈有幹勁. 係冇壓力情況下有時做事更事半功倍 !
以我估計,主科不合格要留班是正常的做法,問題是在aps,除了學術有一定要求,音樂也是必須品,在其他學校 ...

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 14:23

marrowcream 發表於 12-6-22 14:20
其實, 有時諗, hea 住讀樂器, hea hea 下, 冇壓力, 可能愈讀愈有幹勁. 係冇壓力情況下有時做事更事半功倍 ! ...
所以如果不是我兒本身就偏向音樂,可能我未必想佢讀aps不過適度的壓力都不是壞事,只要不是expectation遠超孩子所能做就好

作者: sukitelfold    時間: 12-6-22 14:30     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

聽到咁多人分享Aps在音樂上的要求,其實樓主最請楚自己孩子的潛質,如果只是一般潛質就要唸唸,因聽過Aps樂團成員會被校長祝福推薦予DB等,有錯請改。

作者: marrowcream    時間: 12-6-22 14:33

我明白. 其實我女兒也偏去音樂, 佢十分喜歡piano, 完全自動先覺practise piano, 好多時普都唔洗睇, 佢都有學violin, 佢話唔太鐘意,不過都會交到貨畀我/violin teacher. 因為宣小唔count piano...好怕女兒因要花時間學other musical instructment 而 no time to play her favourite piano o者.  同時有時都諗, 只是我個人分析, 此刻like music...當music 便為 exam / school 的必須物, 興趣因以減低. 呢樣係我好唔想見到的.

marcuscyrus 發表於 12-6-22 14:23
所以如果不是我兒本身就偏向音樂,可能我未必想佢讀aps不過適度的壓力都不是壞事,只要不是expectation遠超 ...

作者: marrowcream    時間: 12-6-22 14:38

冇錯 ! Take DBS as example,因為 DBS P.5 叻 music 既學生將畢業 (of course after 1-2 years), in order to fill in with  those music talent, DBS 校長會 p.5 時徵 人填補空缺, 而 APS既學氐 就係主要 要徵o既 target !

sukitelfold 發表於 12-6-22 14:30
聽到咁多人分享Aps在音樂上的要求,其實樓主最請楚自己孩子的潛質,如果只是一般潛質就要唸唸,因聽過Aps樂 ...

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 14:39

marrowcream 發表於 12-6-22 14:33
我明白. 其實我女兒也偏去音樂, 佢十分喜歡piano, 完全自動先覺practise piano, 好多時普都唔洗睇, 佢都有 ...
我都明白你的顧慮,亦是好多家長的顧慮你女兒也是準備入讀宣小嗎?

作者: marrowcream    時間: 12-6-22 14:56

marcuscyrus, pls check PM.
marcuscyrus 發表於 12-6-22 14:39
我都明白你的顧慮,亦是好多家長的顧慮你女兒也是準備入讀宣小嗎?

作者: 金毛B媽    時間: 12-6-22 15:24

回復 marrowcream 的帖子

其實學校沒有給小朋友學樂器的壓力的, 只是各家長和其他人比較後, 對自己小朋友有多少要求

例如........入樂團, 小一上樂器班10個月時間到, 4月樂團招生, 家長們希望自己小朋友可以入團隊, 令小朋友享受同人夾歌的樂趣, 所以都希望小朋友努力一些, 考入樂團

一年後, 又再考核入樂團, 家長又希望自己小朋友可以升團, 唔想原地踏步, 所以希望小朋友努力些可以升團..........所以期望, 我本人覺得是家長的期望多於學校, 學校唔會理你升唔升到團, 考唔考到級的

如果可以做得到對小朋友唔好咁大期望, 不受其他人影響, 自己享受音樂而學音樂, 是可以的

家長自己 adjust 自己的想法

作者: everdayhappy    時間: 12-6-22 16:13

好多謝大家既寶貴意見!
最後我決定選了KTS !
老實說我小朋友對音樂興趣是有的, 因為是在沒有壓力下錬習, 亦沒有要他考級..... 樂器也是他自己選的^^, 所以我希望小兒將來能在無壓力去學習音樂.....而且我小朋友比較好動, KTS 的大草原確實令他愛上這裡
其實兩間都是很好的小學, 亦同一校綱, 所以真的很頭痛! 現在有了答案, 不會註冊APS, 希望留給在音樂更有potential 的小朋友

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 16:17

everdayhappy 發表於 12-6-22 16:13
好多謝大家既寶貴意見!
老實說我小朋友對音樂興趣是有的, 因為是在沒有壓力下錬習, 亦 ...
老實講兩間都唔會太差,加油題外話,個版面終於都正常返,頭先睇到我頭都痛~_~

作者: sukitelfold    時間: 12-6-22 16:17     標題: 引用:好多謝大家既寶貴意見!最後我決定選了KTS+!

原帖由 everdayhappy 於 12-06-22 發表
好多謝大家既寶貴意見!
老實說我小朋友對音樂興趣是有的, 因為是在沒有壓力下錬習, 亦 ...
唔好意思,你指嘅大草園係咪嗰兩個大籃球場呀?

作者: 金毛B媽    時間: 12-6-22 16:24

我個板面, 仲未正常喎
作者: everdayhappy    時間: 12-6-22 16:38

回復 sukitelfold 的帖子

Sorry, 是我形容得不好(因為阿仔成日講草園), 因為 1st in 時, 草地上有一些遊樂設施, 所以佢好記得個草地

作者: everdayhappy    時間: 12-6-22 16:49

By the way, $$$ 都是一個考慮因素
APS, 要比$$ 在音樂方面一定比KTS 貴....
如被編了冷門樂器時, 我唸愈上高級數, 學費恐怕都很貴吧!

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-22 16:53     標題: 引用:By+the+way,+$$$+都是一個考慮因素APS,+要

原帖由 everdayhappy 於 12-06-22 發表
By the way, $$$ 都是一個考慮因素
APS, 要比$$ 在音樂方面一定比KTS 貴....
如被編了冷門樂器時, 我唸愈上 ...
For high standard teachers, charges of different instruments lesson fees may not varies a lot.  However the instrument itself will be quite expensive for some instruments!

作者: 金毛B媽    時間: 12-6-22 17:16

同意, 冷門樂器入門板, 都真係唔平, 好似聽聞6-7 萬, 我唔知係真定係假, 我都係聽說回來

我個仔件樂器入門板 $14000 (2年前)

作者: kls12    時間: 12-6-22 17:22     標題: everdayhappy 的帖子

其實對宣小是否有點誤會。

首先,宣小收生時,是沒有測試學生對樂器的興趣和能力。其次,音樂分不是佔很重的比例,未聽過有人因樂器學不好而轉校。第三,若你問宣小家長,相信有一半會答你他們的小朋友不太喜歡樂器,當然也不太抗拒吧!

KTS的校園是相當吸引的,照顧小朋友方面也有很高的評價。而宣小最搶眼的,便是升中結果了。

作者: everdayhappy    時間: 12-6-22 17:59

回復 kls12 的帖子

sorry, 不是就aps 不好, 如我不喜歡就不會投考的....
只是在kts 和aps 兩者二選一, kts 較適合小兒, 請不要誤會!

其實派位方面, aps 是很好, 由其 B1a, 其因它的音樂方面很突出.
而kts 在補底方面也非常足夠, 所以派b1 的% 也很好
另外, 轉校的問題, 間間學校都有, 可能插去更好, 或自己問題轉校......不只是aps... kts 的問題,  間間都有!

我只是想如果小朋友將來很喜歡音樂, 我可以flexible些去給他學多一樣樂器(兩樣), 或去政府轄下的音樂中心去學習(比較經濟).....

只是個人意見! 請見諒

作者: kls12    時間: 12-6-22 20:32     標題: 回復+kls12+的帖子 sorry,+不是就aps+不好

回復 kls12 的帖子

sorry, 不是就aps 不好, 如我不喜歡就不會投考的....
又不用説sorry.只覺得不用看樂器這重。若說壓力,金錢上可能有,給了錢學得不好。學術上應該不大。

作者: Angelakibb    時間: 12-6-22 21:06

朋友說kts二年級下學期要考樂器演奏 。。。 所以都是要學樂器呢 。
作者: everdayhappy    時間: 12-6-23 08:46

是的,我我也是聽朋友說kts小二音樂科要演奏一首歌,但可任擇樂器!所以相對地自由度大一點!兩間各有千秋,我最想選擇的是一所適合小兒的!
昨晚與一位孩子在宣小畢業了一年的媽媽傾了很久,覺得kts會更適合小兒!
作者: JustAParent    時間: 12-6-23 11:39

kls12 發表於 12-6-22 17:22
其實對宣小是否有點誤會。

首先,宣小收生時,是沒有測試學生對樂器的興趣和能力。其次,音樂分不是佔很重 ...

都係你對宣小的評語最中肯
作者: ANChan59    時間: 12-6-23 11:47

擲銀幣,公或字,唔駛煩,點簡都錯不了。
作者: healthybaby    時間: 12-6-23 12:19     標題: 引用:擲銀幣,公或字,唔駛煩,點簡都錯不了。

原帖由 ANChan59 於 12-06-23 發表
擲銀幣,公或字,唔駛煩,點簡都錯不了。
緊係唔得,自己有權選擇,一定係選一間適合自己和小朋友的學校。其實都好睇家長的期望,肯花幾多心機和心血在成績和音樂的造詣上。人地小朋友讀得輕鬆,唔代表每個小朋友都可以。如果對自己和小朋友欠缺了解,選了一間大家都辛苦的學校,到頭來的結果未必理想。

作者: TMMA    時間: 12-6-23 13:30

主科唔合格要留班是正常做法,但因宣小是私校,要多交一年學費,
所以可能有家長因此原因而考慮是否重讀一年或轉校升班。

另不知是否宗教問題,宣小學生大多升回基督教的學校,
或可說成較多基督教的直資\私校\津校收宣小學生

有錯請指教。

作者: TMMA    時間: 12-6-23 13:37

咁不是基督徒對升中有否影響?
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-23 13:43

TMMA 發表於 12-6-23 13:30
主科唔合格要留班是正常做法,但因宣小是私校,要多交一年學費,
所以可能有家長因此原因而考慮是否重讀一 ...
我估...天主教學校很多都未轉直資(甚或無此打算),即是要自行或抽獎入宣小學生成績加上音樂,可能投考直資階段已考得心儀直資(多為基督教學校)
掛....

作者: TTMA    時間: 12-6-23 15:16     標題: 回覆:真心請教 KTS vs APS (因唔想hold 位)

I like APS

作者: JustAParent    時間: 12-6-23 15:34     標題: 引用:咁不是基督徒對升中有否影響?

原帖由 TMMA 於 12-06-23 發表
咁不是基督徒對升中有否影響?
無!

作者: 花仔媽咪    時間: 12-6-23 18:48

回復 everdayhappy 的帖子

我個女都係宣道同九龍塘學校都收,我只交了kts留位`,因為kts照顧小朋友方面也有很高的評價,讀書條路好漫長,令小朋友開心同有自信先最緊要
作者: Summer    時間: 12-6-23 18:58

Prefer KTS

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5