教育王國

標題: 小一書包 [打印本頁]

作者: 2bbma    時間: 12-6-15 09:14     標題: 小一書包

請問大家會選購咩書包會比較適合小學生呢?

太細又裝唔落a4 size, 太大個背架又唔arm...

作者: moonychan    時間: 12-6-15 13:49

個人立場, SPI no good~ (用了個幾月已甩皮甩骨)

而家用緊 lego small size, 輕, 挺身, 札實. 價錢合理. 冇爆線, 而家仲好新淨.

作者: wingjoan    時間: 12-6-15 14:00

小一書包最緊要輕身. 小一都有好多書本. 要預備一個細環保袋,分開擺放. 提他們小心記得要收拾好所有東西先可離開.
作者: natalie-mama    時間: 12-6-15 15:30

買了Dr Kong 細碼書包, 有何意見?
作者: luluboy    時間: 12-6-15 16:20     標題: 回覆:natalie-mama 的帖子

me too

作者: Good-Luck    時間: 12-6-15 17:16

moonychan 發表於 12-6-15 13:49
個人立場, SPI no good~ (用了個幾月已甩皮甩骨)

而家用緊 lego small size, 輕, 挺身, 札實. 價錢合理.  ...

請問 lego 書包可以去那兒買?
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-15 17:36

我用過spi咁耐以黎最輕既款(同seven一樣重) ,但宜家已經冇出,好似倉都冇得賣lu,我仲有個舊既收埋係床下底,用左3年仲未爛,只係對得佢耐換左
作者: edithl1117    時間: 12-6-15 19:38

回復 杰杰媽媽 的帖子

想問下係邊隻款, 有冇型號?

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-15 20:01

https://picasaweb.google.com/100073559703335311558/2012615

係7年前既產物,但真係好輕,宜家佢YAUMATEI個倉唔知仲有冇.    SPI---CAMPUS

作者: pooh仔    時間: 12-6-15 20:08     標題: 回覆:2bbma 的帖子

有些學校啲工作紙喺用"F4"喎!

作者: cpcog    時間: 12-6-15 21:30

you can find Lego in Sogo.
My daughter is using Seven. It is lighter and the material is good. We are not going to buy new ones for her this year.
作者: danielboy    時間: 12-6-15 21:52     標題: 引用:+https://picasaweb.google.com/1000735597

原帖由 杰杰媽媽 於 12-06-15 發表
https://picasaweb.google.com/100073559703335311558/2012615
我五年前都買咗個呢欵SPI俾我仔,但係上荃灣個倉買(依家個倉都唔知仲存唔存在),用咗三年,因亞仔大咗,書包太細了,於是轉咗個Lego俾佢,非常輕身。兩隻牌子都好襟

但講到輕同靚,梗係首選啦,但對於我太貴了。加上成$1000嘅袋週地放,我覺得好肉赤。

作者: chan803    時間: 12-6-16 00:09     標題: 引用:個人立場,+SPI+no+good~+(用了個幾月已甩皮

原帖由 moonychan 於 12-06-15 發表

而家用緊 lego small size, 輕, 挺身, 札實. 價錢合理.  ...
My daughter has been using the same SPI school bag from P1 till now (P3).  And it's still in a very good condition.  I plan on letting her to use it again in P4.

作者: chan803    時間: 12-6-16 00:10     標題: 引用:買了Dr+Kong+細碼書包,+有何意見?

原帖由 natalie-mama 於 12-06-15 發表
買了Dr Kong 細碼書包, 有何意見?
買咗就用住先。自己親身感受下係咪好用。

作者: SCKnight    時間: 12-6-16 00:38

不過Dr Kong都幾重。
作者: edithl1117    時間: 12-6-16 10:12

回復 杰杰媽媽 的帖子

原來係呢款! 知唔知除咗呢款外仲有邊款係輕身? 我都想阿女用得舒服!

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-16 11:34

只有呢款SPI同SEVEN一樣咁輕,

LEGO係輕,但一裝晒書揹上身,個底就dur晒,跟本D書都唔係貼背
作者: Good-Luck    時間: 12-6-16 12:49

杰杰媽媽 發表於 12-6-16 11:34
只有呢款SPI同SEVEN一樣咁輕,

LEGO係輕,但一裝晒書揹上身,個底就dur晒,跟本D書都唔係貼背 ...
杰杰媽媽, 我想問下還有款 SPI 可以值的推薦?

作者: anpanman_kb    時間: 12-6-18 16:50

SEVEN 係咩牌子? 邊度有得買?

作者: Kingkong6    時間: 12-6-19 12:36     標題: 回覆:小一書包

我買左SPI 書包Active Special

作者: gloriahung    時間: 12-6-19 12:54     標題: anpanman_kb 的帖子

Seven係尖沙咀海運大廈的Barocco有得賣

作者: chris_cheung    時間: 12-6-19 17:25

gloriahung 發表於 12-6-19 12:54
Seven係尖沙咀海運大廈的Barocco有得賣

今日去睇過,見索繩,小一會唔會唔識用,定係拉鍊好啲呢?有無用緊!
作者: jonahlee    時間: 12-6-19 20:11

On average how much for a Seven school bag?
作者: miriam    時間: 12-6-19 21:15

chris_cheung 發表於 12-6-19 17:25
今日去睇過,見索繩,小一會唔會唔識用,定係拉鍊好啲呢?有無用緊!
我囡囡小一已經係用緊索繩款, 完全無問題.

作者: chris_cheung    時間: 12-6-19 21:28     標題: 引用:On+average+how+much+for+a+Seven+school+b

原帖由 jonahlee 於 12-06-19 發表
On average how much for a Seven school bag?
Big1080, small1050

作者: square72    時間: 12-6-21 00:12     標題: 回覆:小一書包

我個女9月升小一,身型較細,而家先高104cm, 重35磅左右!
想問日本書包(小丸子)嗰款!唔知好唔好?

作者: zitaeric    時間: 12-6-21 11:03

日本書包不好處內籠較細, 比想像中細個, 一般約1100kg, 一般放A4size, F4一定不可, 冇水壺位
好處有些型號間隔不錯, 背部承妥很好, 是主賣點, 如果學校是書包放在學生椅子側, 開關設計上不大方便, 始終設計for日本小學生用, 不過學校不多書薄, 有櫃放書包, 都不防試下, 但一般約HK$2000 以上, 但記選超輕, 約800kg以下的.

我自已就買了兩個書包:
一款日本書包, 貪承妥好, 間隔整齊, 素色, 但另搵了一個手挽的for放A4,F4 papers.
一款較薄,防水,靜色日本背包, for 考試, 小書時, 交替用.

其實台灣書包都好好, 又平又靚, 也較適合香港用.

作者: 2bbma    時間: 12-6-22 09:18

我都睇中台灣書包, 但係知唔知香港有無地方有得買?
書展會唔會有得買架?
作者: maylau09    時間: 12-6-22 13:30

買咗日本書包

作者: zitaeric    時間: 12-6-22 13:32     標題: 2bbma 的帖子

香港台湾代購,計埋運費都係平

作者: 2bbma    時間: 12-6-22 15:57

回復 zitaeric 的帖子

請問哪裡有代購?
作者: 獅子狗    時間: 12-6-23 18:35

zitaeric 發表於 12-6-21 11:03
日本書包不好處內籠較細, 比想像中細個, 一般約1100kg, 一般放A4size, F4一定不可, 冇水壺位
好處有些型號 ...
請問台灣的有什麼牌子好介紹? 這個星期會去台灣, 誠品會有嗎? 或是要其它的百貨公司?
作者: jy0212    時間: 12-6-23 20:09

用緊Lego都幾好
作者: hoihoima    時間: 12-6-23 20:13

回復 獅子狗 的帖子

I took my boy to Sogo, wanted to let him try the Lego schoolbags.  However, to my suprise, he did not like the Lego schoolbags at all.  He chose a black SPI schoolbag...

The SPI schoolbag that he chose has ACB (air cusion back).  There is a free pump and we can pump air later when the air cusion becomes flat.  I tried to compare it with the Lego schoolbag.  The SPI ACB schoolbag seemed to be much more comfortable, and I like the side pocket with zipper to put the water bottle.  Regarding the weight, the SPI schoolbag is heavier than the Lego schoolbag, but the difference is not significant.  So, done deal!  The P1 schoolbag for him will be the black SPI ACB schoolbag.

作者: 獅子狗    時間: 12-6-23 21:26

hoihoima 發表於 12-6-23 20:13
回復 獅子狗 的帖子

I took my boy to Sogo, wanted to let him try the Lego schoolbags.  However, to m ...
我早前都帶過個仔睇所講的兩個牌子, 但佢全部款都唔鍾意, 所以我諗住買公仔款俾佢用, 等佢開心埋個小一、二先再轉SPI, 希望佢大個D可能會唔好意思再用公仔款...
作者: vinyasa    時間: 12-6-23 21:34

遲D書展各大牌子都會有counter, 你地可以帶小朋友一次過去試晒咁多牌子先決定, spi, lego, dr kong, 3M, 各款公仔書包
作者: Kakagaga    時間: 12-6-24 00:20     標題: 引用:遲D書展各大牌子都會有counter,+你地可以帶

原帖由 vinyasa 於 12-06-23 發表
遲D書展各大牌子都會有counter, 你地可以帶小朋友一次過去試晒咁多牌子先決定, spi, lego, dr kong, 3M, 各 ...
請問SPI 全名係乜?邊到的出品?

作者: Honey    時間: 12-6-24 00:30

阿仔小一學校校展時買了spi呢款, 比想像中輕, 多間格, 唔係重lego好多, 原本我想買lego的, 但佢見到人人買佢就自己選, 校展時$2xx, 佢喜歡, 用了一年都好ok!

http://www.spi.com.hk/ch/products/concerto/index.html
作者: 明師奶    時間: 12-6-25 15:03

回復 vinyasa 的帖子

請問知唔知書展約幾時到開始?
我都要同個仔準備小一開學

作者: wonderbaby    時間: 12-6-25 15:41     標題: 明師奶 的帖子

7月18至24日

作者: babys_168    時間: 12-6-25 16:44     標題: 遲D書展各大牌子都會有counter,+你地可以帶

原帖由 vinyasa 於 12-06-23 發表
遲D書展各大牌子都會有counter, 你地可以帶小朋友一次過去試晒咁多牌子先決定, spi, lego, dr kong, 3M, 各 ...
請問書展有冇zeven牌子?

作者: nicolelouie    時間: 12-6-25 17:00

買左spi - inspiration 細size, 用左15天, 細手柄就斷左, 以為重d 會耐用d, 特登拿回去條理, 激死人, 好鬼後悔, 早知買lego 仲平d.
不過佢外面有4個拉鏈格, 放東西好用, 真係重 !!
其實平平地, 買二百幾的公仔書包都用到一年, 年年可以換下款, 小朋友仲開心.
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-25 17:20

唔用公仔書包既家長都有個共通點,除左其他牌子有D輕D之外,最大原因係"護脊",所有公仔&LEGO書包裝晒野之後個底係DUR  GA,即係D書唔貼背,向外跌,冇左"護脊"個FUNCTION,幾平幾靚,幾輕都冇用.
作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-26 01:55

自己親自放晒書試啦,唔好就咁空書包試
作者: hobitdou    時間: 12-6-26 09:32     標題: 回覆:小一書包

但未買唔可以放書入去試,錦都係估估下?

作者: 2bbma    時間: 12-6-26 17:20

我個仔剛完小一,個書包已經好鬼重,見到佢揹住就辛苦喇
所以想買個可以卸力o既書包
我有次見到人揹impact 書包(台灣), 但係唔知香港邊度有得買
有無人知?  書展會唔會有呢
作者: zitaeric    時間: 12-6-26 18:57

未見過 HK 有得買, 但間中都見到有人用
Impact 其實係Singapore品牌
外觀,間格 比較似seven 拉錸版, 淨色
要買一係去SG / TW, 一係上網代購

作者: 2bbma    時間: 12-6-27 15:02

上網代購, 請問有無網址提供呀?
作者: Anpanmama    時間: 12-6-28 05:21

mrnosey  LEGO書包沒有護脊 GA ?? THX  發表於 3 天前

Lego 從來都係賣款唔係護脊 !!!
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-28 22:37     標題: 引用:未見過+HK+有得買,+但間中都見到有人用Impa

原帖由 zitaeric 於 12-06-26 發表
未見過 HK 有得買, 但間中都見到有人用
Impact 其實係Singapore品牌
外觀,間格 比較似seven 拉錸版, 淨色
Impact ~ 請問係咩樣子架,去星加坡易買嗎?

作者: lovelytwins    時間: 12-6-29 14:27

有冇人用過Sanrio公仔書包? 快唔快爛? 仔仔小一諗住讓他揀個有公仔的開心下。
作者: sababy    時間: 12-6-29 15:09

IMPACT書包在 Ironman 灣仔大有商場306號舖 TEL:2832 5188 
作者: GALIE620    時間: 12-6-29 19:11

sababy 發表於 12-6-29 15:09
IMPACT書包在 Ironman 灣仔大有商場306號舖 TEL:[url=tel:2832 5188]2832 5188[/url]
想知係唔係齊款?
作者: sababy    時間: 12-6-30 18:52

GALIE620,我只知那兒有得買,不知道有甚麼款式,你可以去look look先或致電查詢!
作者: mingmama    時間: 12-7-1 15:12     標題: 回覆:小一書包

Lego具護脊功能喎

圖片附件: myphoto.jpg (12-7-1 15:12, 54.27 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI5NXxkZjdjMzk5Y3wxNzE2NDM1NTQ1fDA%3D

作者: GALIE620    時間: 12-7-2 19:25

回復 mingmama 的帖子

Impact喺淘寶見到,但要成$600,貴好多!
作者: Mrs.Rose    時間: 12-7-2 19:30     標題: 回覆:小一書包

我仔小一時用Dr.kong都Ok既!

作者: water-lily    時間: 12-7-2 22:23

早前我去睇過Dr Kong書包, 覺得佢幾重喎....

作者: Babyeddie    時間: 12-7-2 22:44

Dr Kong 巧重
完全不會考慮
作者: chickenwing2006    時間: 12-7-2 23:18     標題: 引用:Lego具護脊功能喎+ +

原帖由 mingmama 於 12-07-01 發表
Lego具護脊功能喎
甘睇樣子,估唔到 wor

作者: GALIE620    時間: 12-7-5 23:07

sababy 發表於 12-6-30 18:52
GALIE620,我只知那兒有得買,不知道有甚麼款式,你可以去look look先或致電查詢! ...
我打過去,但長響,係咪執了,你幾時去過?我想直接去睇
作者: danielboy    時間: 12-7-5 23:20     標題: 回覆:babys_168 的帖子

書展無賣架。

作者: sababy    時間: 12-7-6 01:11

GALIE620,我上年陪同學仔媽咪去過,跟住沒有去過了,不好意思不知道是否執了!
作者: qb2011    時間: 12-7-6 07:39

回復 Good-Luck 的帖子

SPI-SMART-LITE is also very light but still is old style, not easy to buy in market now.
作者: Good-Luck    時間: 12-7-6 12:05

SPI - ACTIVE Basic (Cordura) 呢款 ok嗎?

作者: girl_girl_email    時間: 12-7-7 22:28

作者: mirandayeung    時間: 12-7-7 23:53     標題: danielboy 的帖子

how much? where are you buy?

作者: kkhon    時間: 12-7-8 03:26

之前用SPI但對小一生嚟講真係好重,seven輕好多見有貨即刻買返個。
作者: mirandayeung    時間: 12-7-8 10:41

回復 kkhon 的帖子

SEVEN對小一用起來會否過大呢? 好似無水樽位?

作者: mirandayeung    時間: 12-7-8 10:42

回復 girl_girl_email 的帖子

請問LEGO書包係邊到買幾多錢呢? THX
作者: babybear    時間: 12-7-8 11:37     標題: 引用:Quote:原帖由+moonychan+於+12-06-15+發表

原帖由 chan803 於 12-06-16 發表
My daughter has been using the same SPI school bag from P1 till now (P3).  An ...
我屋企嗰個SPI都好耐用喎!

作者: sunnygirl    時間: 12-7-8 18:32     標題: 回覆:mirandayeung 的帖子

玩具反斗城有,$4xx

作者: chan803    時間: 12-7-8 22:10

mirandayeung 發表於 12-7-8 10:41

作者: SCKnight    時間: 12-7-9 01:14

mirandayeung 發表於 12-7-8 10:41

建議身高要110cm或以上。因為真係幾大個!

作者: SPJB    時間: 12-7-9 09:06

回復 SCKnight 的帖子

點解無人講Chiropak嘅, 我見到街上有小朋友用, 唔知好唔好呢?
作者: lambk    時間: 12-7-9 09:46

I just bought Lego S size schoolbag from " 大x 書局" in Olympian City. $37x with 10% off discount coz I apply for their annual card at the same time at $20.  So, total $36x.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-7-9 10:48

昨日睇過兩大品牌
Lego好輕,約600g,但擔心書包內會"浪",重心搖來搖去
SPI 比Lego重40-50%,感覺貼身比較瀉力

看來真係要帶書試下先掂
作者: SCKnight    時間: 12-7-9 21:03

SPJB 發表於 12-7-9 09:06
回復 SCKnight 的帖子

點解無人講Chiropak嘅, 我見到街上有小朋友用, 唔知好唔好呢? ...
價錢唔貴,不過款式比較悶。

作者: vivianho2    時間: 12-7-10 23:37

我都同阿女買左個LEGO, 比SPI經D, 不過外型好靚仲係阿女鍾意的紫色。不過放左書之後, 一家重到阿女都唔想咩,睇怕都係我攞多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5