教育王國

標題: 大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文? [打印本頁]

作者: Kingkong6    時間: 12-6-5 20:29     標題: 大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

小朋友只在幼稚園學過普通話,在家裡冇用普通話溝通。

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-6-5 20:48

我覺得由P.3開始全普好D,頭2年打好個中文低先

.......................

...........................
作者: kikiboy    時間: 12-6-5 21:34

我有點後悔揀了普通話.
作者: 20091    時間: 12-6-5 21:46

回復 kikiboy 的帖子

有什麼原因?

作者: anthony010103    時間: 12-6-5 22:41

we also seldom speak PTH at home. conversation in cantonese, reading story in cantonese , The school will use PTH in P1. It's headache!!!!
作者: preciousstone    時間: 12-6-5 22:56

我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教中, 我覺得對學中文學普通話都有好處.
作者: 獅子狗    時間: 12-6-5 23:06

我普通話唔叻,但讚成普教中。
作者: 瑩瑩老豆    時間: 12-6-5 23:08

Kingkong6 發表於 12-6-5 20:29
小朋友只在幼稚園學過普通話,在家裡冇用普通話溝通。

當初中學點解要推母語(廣東話)教學, 咪就係用英文唔少學生唔明, 溝通唔到又學習呢.

作者: Kingkong6    時間: 12-6-6 01:27     標題: 引用:我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教

原帖由 preciousstone 於 12-06-05 發表
我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教中, 我覺得對學中文學普通話都有好處.  ...
你地平時在家都有用普通話傾計?小朋友在出面有冇再讀普通話課?

作者: Kingkong6    時間: 12-6-6 01:29     標題: 引用:我有點後悔揀了普通話.

原帖由 kikiboy 於 12-06-05 發表
我有點後悔揀了普通話.
點解後悔呢?小朋友聽唔明?需要很長時間適應?

作者: cckma    時間: 12-6-6 13:00

大部份質數較高的中文老師可能以廣東話教學為多,  而普教中的老師, 他們的普通話好, 但其中文水準和經驗未必足夠,
作者: lojo11    時間: 12-6-6 13:31

睇小朋友普通話能力...
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-6 14:05

想學得好, 一定要學校配套做得好, 無論師資, 教材, 要做到足, 唔好唔湯唔水

我小朋友間學校, 小一開學, 中文第一件事教拼音(明知有部分小朋友可能連聽都唔識聽, 但一定要學好拼音先), 攪掂晒再講, 到小2, 部分教材已經唔再有拼音, 要求小朋友唔識自己寫 (尋晚至聽到我仔糾正我老公: 唔係M-OU MOU呀, 係M-AO MAO呀)

老師講廣東話同普通話, 與質數無關係吧! 我仔果間副校長係中文老師, 資歷如下:
謝XX女士,現為小學副校長,並於香港中文大學普通話教育研究及發展中心兼任導師,一直醉心於教育事業,曾獲教育署頒發「老師表揚狀」,推展過的活動不計其數,也是全港小學「XXXX俱樂部」閱讀獎勵計劃的創辦人。此外,謝女士熱衷於兒童文學創作,曾創作的兒童故事《XX快遞》榮獲香港中文文學創作優異獎,《XXXXXXX》更榮獲香港中文文學創作冠軍。現為北京師範大學的博士研究生,研究兒童文學與小學語文教育之間的關係,及優質兒童文學教學。
唔通只有香港人識教中文, 大陸無一個capable既中文老師? 無可能吧, 只差左香港既學校肯唔肯去請姐(如果廣教開的, D本地老師點處置?), 而且, 都要校董會/校長肯放手俾中文老師去編課程, 選教材等等, 至有成效的

我對學校教既普通話, 非常滿意!
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-6 14:06

補充: 我d普通話.....很普通! 一路默書, 我d仔女一路搖頭嘆息
作者: renielo    時間: 12-6-6 14:31

如果小一開始普教中, 會唔會唔識讀d生字嘅廣東話音?
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-6 14:48

好多家長都有呢個擔心, 其實無需要, 活在香港, 父母都講廣東話, 點會擔心仔女唔識講?

的確有d字, 廣東話比較少用, 小朋友未必識, 因為大家都知廣東話係口語化, 同書上面既字唔同, 例如睏 (講真我真係識普通話唔識廣東話喇今次), 真棒個棒字(我女當年讀真扮, 真扮, 我問你讀咩呀, 睇下個字, 我話呢個係棒, 唔係扮呀), 仲有呆字, 因為普通話係"die"音, 我女記得廣東話係另一樣野但唔記得個音, 佢會靜靜雞問我"口字+個木字係咩字話?" 我仔近期"佳作"係"筲"等(佢讀稍等)
見到咁情況, 咪改正lor, 都唔多發生的

其實, 真係需要咁擔心嗎? 好似我仔, 佢好鐘意睇書, 有時就學埋d書面語返黎"你今次真係走運喇" , "我見到佢都即刻磨拳擦掌呀", 有次仲夠膽同老師講自己有"女人緣", 真係吹到bear一聲, 不過小朋友學習期間一定有d咁既笑話, 我又覺得ok, 唔通因為佢講野書面語而禁止佢睇書嗎? 只怕得不嘗失
作者: maywon    時間: 12-6-6 17:19

作者: kikiboy    時間: 12-6-6 22:33

Kingkong6 發表於 12-6-6 01:29
點解後悔呢?小朋友聽唔明?需要很長時間適應?

小朋友而加P2, 普通話能聽能講, 但我覺得對學好中文沒幫助.
語言重要, 但學好中文更重要.

作者: kikiboy    時間: 12-6-6 23:10

另外, 你哋覺得廣東話還重要嗎?
我發覺我小朋友有d字唔識讀廣東話(都有其家長有同感),  當然在其他科目或日常生活中都能學到廣東話, 學校學字主要在中文堂, 但普通話班已經冇人再教佢哋廣東話讀音了. 有時我覺得好矛盾, 今年的中學文憑試, 當日我聽了錄音是廣東話的, 到了他們這一代會改為普通話嗎?
作者: 莎莎莉莉    時間: 12-6-7 00:21

有得揀, 我揀廣東話.
因為, 我希望個仔可以享受學中文的樂趣.
中文, 應該係講求對文章的感應, 有感受, 有深入思考,
繼續寫作, 表達自己的思想與感情.
無野好得過用自己的母語.

要改善中文,不二之法係多閱讀.
普唔普通話, 不重要.
要講好普通話, 迫佢聽多D, 睇多D電視, 就OK 了.
我自己都係咁.
到大D, 習慣左用普通話讀自己睇既野, 自然就可以tune到用普通話思考.
係一個自然的過程.
但, 起碼係, 我由過去學會左熱愛文字, 愛看書先囉.

作者: 莎莎莉莉    時間: 12-6-7 00:23

我睇過一間小學用廣東話上中文, 真係好活潑, 有多互動同師生交流
我都希望小朋友係咁樣上中文, 而唔係老師只會開住隻電子課本, 係度播課文朗讀, 全堂學生就係度讀讀讀讀讀....
作者: SnowWhite.hebe    時間: 12-6-7 09:43

我絕對贊成P1起中文用普通話教授, 因為我女學校係咁, 雖然最初起步學拚音都幾辛苦, 但一學識咗,上口好快, 簡直係超乎我想像, 現在P2已經講得一口流利普通話, 佢自己都好有滿足感, 係好事嚟架. Keep going!
作者: JustAParent    時間: 12-6-7 10:27     標題: 回覆:大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

我孩子小學都用普教中,中學也申請入國語班。選擇普通話上中文課,純實用主義考慮,算向現實妥協了。其實,廣州話保留了大量中古音和不少古漢語語法,以之學唐宋詩詞,基本平仄無誤;讀元朝以前文章,也有一定優勢。但自己孩子對中文沒有多大興趣,只好退而求其次,學好普通話或國話,至少去台灣旅行可以自己去買個漢堡包

作者: chanwendy    時間: 12-6-7 11:10

我都覺得學普通話同學好中文係幾碼子的事, 講真普通話有幾難學啫, 但中文係另一回事.  所以我為亞女選小一時, 就願要廣東話教中文的, 都唔選有一班全英文班但普教中的小學.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-7 11:28

我都覺得, 廣東話/普通話教, 同學好中文, 根本就兩樣野
好簡單, 小2已經學擬人法, 小5,6學晒排比對偶擬人擬物, 各樣成語點寫議論文, 同用咩話教, 有咩關係?
反而選材好影響, 本地一d"作家"文筆有幾"好", 唔駛多講了(唔好一竹篙打一船人, 我講一d), 事實上內地人寫既文章真係比較優美, 如果教中文唔好咁"攻利", 而去選擇一d質數好既文章, 對小朋友長遠都有好既影響

如果有家長覺得小朋友聽廣東話一定比普通話好, 我又分享下: 我校有位老師, 係北京藝術學院畢業的, 之前一直想教視藝, 但只有中文老師空缺, 所以幾年黎佢一直都係用普通話教中文, 幾年後視藝老師有空缺了, 中文老師去教, 佢轉用廣東話, 大家都唔慣, 後來有家長提出, 既然佢一向講普通話, 學生又一直聽普通話, 點解老師唔直接用普通話教視藝? 其他家長都一致讚成, 校方亦讚成, 於是呢位老師而家係用普通話教視藝 <--當學生聽/講普通話對佢地根本唔係障礙既時候, 用咩話教咩科目, 唔會係問題, 我女咪又返黎講畢加索d畫有咩特色! (佢唔講我都唔知原來畢加索既畫, 半個面係正面, 半個面係側面, 下次大家留意下) 無聽唔明架wor
作者: HaYi    時間: 12-6-7 13:51

JustAParent 發表於 12-6-7 10:27
我孩子小學都用普教中,中學也申請入國語班。選擇普通話上中文課,純實用主義考慮,算向現實妥協了。其實, ...

我自已亦是傾向普教中, 小朋友現幼稚園是普教中, 小學亦會.  

如你的意見, 我覺得普教中在某程度上是同大中華接軌, 如果小朋友有日寫文章, 尤其是應用文, 內有好多廣東話, 我相信無論多古雅, 去一些非廣東話地區亦不能令大部份人認同, 語言的功能好似達不夠.  

反而如果想學古雅的廣東話, 可能要靠大時他自己去進修中文專業啦. 好像學拉丁文一樣, 非人人需要.

作者: jaycee_mami    時間: 12-6-7 16:30

我自己小朋友就快揀小學, 是否普教中, 是我其中一個大concern.

我贊成以母語 (廣東話) 教中文, 因為我小朋友專注力一般, 你用母語教中文, 游魂極都聽到幾成, 而且容易投入, 易D發問; 但普通話教你要豎起耳仔仔細聽, 稍一不專心就飛左去外太空去.  再加上回到家, 我可以再幫佢溫習, 用普通話的話我就無能為力了.  對我來說, 最緊要是小朋友上堂時專心和投入, 佢投入到自然什麼事都容易辦.

我唔擔心小朋友長大後唔識普通話, 因為粵教中不代表學校無普通話學.  而且長大後, 我努力聽歌睇電視去學, 一樣可以學得好.  
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-7 18:41     標題: 引用:我自己小朋友就快揀小學,+是否普教中,+是我

原帖由 jaycee_mami 於 12-06-07 發表
我自己小朋友就快揀小學, 是否普教中, 是我其中一個大concern.

我贊成以母語 (廣東話) 教中文, 因為我小朋 ...
我仔真正係專注力失調+細個語言障礙,而家要食藥果種,咪一樣普教中學到lot lot聲,有時係家長過慮了!

作者: kikiboy    時間: 12-6-7 20:36

我想問問廣東話還重要嗎?
作者: qwe2132007    時間: 12-6-7 21:26     標題: 回覆:kikiboy 的帖子

認同您的觀點。普通話不完全等於中文。母語是普通話的人也不一定中文好。

作者: wu_winky    時間: 12-6-7 22:05     標題: 引用:我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教

原帖由 preciousstone 於 12-06-05 發表
我自己小時候和我現在小一的女兒都是用普教中, 我覺得對學中文學普通話都有好處.  ...
我認同,我女小一都係普教中

作者: nungma    時間: 12-6-8 01:14

普教中 !
作者: wingogo    時間: 12-6-8 01:46

如果普通話個底5好
怕連語文do拖跨
作者: mietwins    時間: 12-6-8 08:27     標題: 回覆:大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

普通話

作者: mokchingyin0910    時間: 12-6-10 00:01     標題: 回覆:大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

我覺普小好,當小朋友習慣了普通話,她會常常說起普通話來,不理音準如何!她都能有條理說出來,我覺得少了廣東話,對他們作文有幫助

作者: 靚靚C9    時間: 12-6-10 10:43

maywon 發表於 12-6-6 17:19
我一定選普通話教,小朋友吸收快,不用擔心唔識教,亦無需在家用普通話溝通,隨時她教返你呀!! ...

AGREED
作者: kikiboy    時間: 12-6-10 18:18

kikiboy 發表於 12-6-7 20:36
我想問問廣東話還重要嗎?
chanwendy  咁你自己覺得呢?  發表於 17 小時前
我喺前講過, 我覺得好矛盾, 中學文憑試聆聽係廣東話的, 所以睇有冇其他人的意見.
作者: manman0808    時間: 12-6-11 14:15     標題: 回覆:大家認為小一生應該揀普通話定係廣東話教中文?

其實當年教局要大部分中學轉為中中,跟住又有咁多小學用普通話教學,香港已不斷的大陸化了!悲哀!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-11 15:06

而家連洋人學校都教普通話了, 作為中文人, 本身有優勢都唔去學好, 當鬼佬都講得比自己仲要好時, 真係唔慌唔悲哀(我無愛國情意結, 我講實用姐, 我就係一個活生生"鬼佬老板講普通話好過我"既例子)
作者: dad1234    時間: 12-6-11 15:12

http://programme.rthk.org.hk/cha ... &channel=radio1
不如聽聽中大教授點講.
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 06:15     標題: 引用:+http://programme.rthk.org.hk/channel/ra

原帖由 dad1234 於 12-06-11 發表
http://programme.rthk.org.hk/channel/radio/player_popup.php?pid=5286&eid=181081&d=2012-06-10&player= ...
Tks for sharing

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5