教育王國

標題: 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名 [打印本頁]

作者: lugano    時間: 12-6-5 15:11     標題: 新跟進:可疑家長虛報灣仔地址入聖約瑟,疑有分身用戶名

[[  2012-6-7  Daily Update  ]]

有心水清家長 PM 了我,發現疑似虛報灣仔區地址家長(主要出貼問校網 12問題) 有一個疑似 "分身" 用戶名 (主要出貼問校網 41 問題) ,由於經超級版主提點,我亦同意不能在此提及,各位見諒。

這一個用戶名亦 "巧合地" 在 2012-6-5 和 2012-6-6 兩日內大量刪除過往留言,而且部份留言亦是 "巧合地" 圍繞著 (1) 根德園 (2) 小一叩門選校 (3) 如何可應付教育署就虛報假地址的突擊檢查作準備的問題。

各位友好,是虛是實,自行留意判斷。

============================================================

公平公正是香港人的核心價值,我諗呢件事會係你我教小朋友做人要誠實的最佳例子,多謝各位心清眼亮提供線索的 BK 父母:  尼尼 / Hellojl / darkbson / Gerard / joanthony / Talent2000 / Conniechan125 / McDonna / Tigerbama / hk2000ema / and other 家長....etc (不能盡錄)

因原貼已被將軍澳家長極速刪除部份疑似罪証資料,但仍然有部份有用資料,請參閱以下的灣仔聖若瑟貼:

標題: 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=1

事件始末:

作者: yiptszman10   
時間: 2012-06-03 09:53     

"........甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟. 現住 TKO,想叩門以下 :

1) LS net 41
2) 紅馬
    福馬
    農官 net 34
3) 軒上 net 12

或搬去沙田一城住, 但要叩門 沙呂或一呂先. 或者搬去紅磡住,過海去灣仔近一些.........."

一名 Baby Kingdom 用戶/家長 (yiptszman10) 於 2012-6-3 出 Post 說自己於將軍澳區居住,自稱十分幸運地以跨區 "甲部第一志願" 抽中灣仔區名校聖約瑟,但又高調說要叩門喇沙,一時又說要叩門軒上,又話要叩門紅馬 / 福馬 / 農官 / 沙呂 / 一呂....... etc......

但很快就被其他精明家長發現原來在 2010 年至 2012 間,於 Baby Kingdom 開了很多不同的 Post ,在根德園幼稚園的 Post 內已多次透露自己是居於將軍澳區。

從 2012 年初開始,樓主又開了題目,多次改口自稱灣仔居民,查問如何為灣仔區學校作 "乙部排位" 。另外,亦開了多個 Post 查問如何可應付教育署就虛報假地址的突擊檢查作準備的問題。精明的家長亦發現,這位家長查問了很多有關來往灣仔區與將軍澳區的保姆車資訊。

於是,眾家長於 Baby Kingdom 內合作追蹤用戶/家長 (yiptszman10),發現他/她的謊話一個加一個,而此時,這家長亦開始極速刪除所有 Post 的疑似罪証,如果真係甲部抽中,駛乜驚青到要刪除所有 Post 。就是這種條件反射,已經無得解釋。如果真係甲部一中了,何不大大方方交代,我地一齊請佢食飯當慶賀一下,順便同佢道個歉,又有乜所謂?

====================================================================================

由於眾家長見越來越多罪証被極速刪除,出於公義,大家決定開此 Post 來保存這家長的罪証。我們開這 Post 只是想把一些被當事人 delete 了的証據,公開於此,就像 "維基解密" Julian Assange 的理念/宗旨一樣,還真相一個公道 !!

試過派左第 9 志願..... 這種心情會是如何? 每每想起有幾多百個灣仔居民填左聖約瑟而入不多? 有幾多媽媽這一刻還在痛苦中掙紮著在找學校,真的很同情她們。

當疑似洗橫手得到了,又高調說要叩埋其他學校的門,再一次搶其他孩子的機會,這實在刺痛其他父母的心,這種不知足的貪心令人聯想起曾蔭權和陳振聰 !!

就當我們懷疑錯了當事人,為何在事件曝光後,為何當事人立刻 delete 哂所有之前出的留言,我們不是要公審,我們一直都想當事人出來交代,就算當事人行出來,說一句由始至終都是跟大家講一個美麗的笑話娛樂大家,我們都想知道......

我們只想要真相 !! 請當事人現身,還眾多失意於乙一選了聖約瑟家長一個交代 !!

==========================================================================

多謝 McDonna 家長報料,但如果有家長要向教育署提出舉報,下面兩個 Link 有 "十分有用" 資料,自己 Click 入去睇睇。

題目: 根德園幼稚園 2010-2011 K2I 同學仔大家好!

Page 3

Post #: 56

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2234355&pid=33271415&fromuid=680719

題目: 根德園幼稚園 2010-2011 K2I 同學仔大家好!

Page 5

Post #: 84

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2234355&pid=33387531&fromuid=680719

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

作者: lugano    時間: 12-6-5 15:12

節錄部份精華片段 PART 1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=1

作者: yiptszman10    時間: 2012/06/03 09:53     標題: 灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

"........甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟. 現住 TKO,想叩門以下 :

1) LS net 41
2) 紅馬
    福馬
    農官 net 34
3) 軒上 net 12

或搬去沙田一城住, 但要叩門 沙呂或一呂先. 或者搬去紅磡住,過海去灣仔近一些.........."

作者: scbhongkong    時間: 前天 09:56     標題: 回覆:yiptszman10 的帖子

如果你仔仔唔讀,好多等緊叻門的家長會多謝你

作者: marcuscyrus    時間: 前天 10:00

我覺得甲一都中的o既,係註定要讀的,得咁少位都中
無謂辛苦自己辛苦阿仔仲要叩門啦
tko去灣仔好快

作者: babybear    時間: 前天 10:01     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

中咗灣仔聖若瑟重要叩門?!

作者: tko-parent    時間: 前天 10:26

如果仔仔讀得書,不需考慮,一定去聖若瑟。
除非仔仔成績好一般,到時會變成一場惡夢。
車程不是問題,TKO 都有好多學生讀 St Jo,St Jo 仲好似係上、下午班,實在求之不得。

作者: kkhon    時間: 前天 10:31

當然st jo,叩門位留比有需要的人

作者: Anpanmama    時間: 前天 11:49     標題: 甲一跨區中左+net+12+灣仔聖若瑟.現住+TKO,

原帖由 yiptszman10 於 12-06-03 發表
甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟.
現住 TKO,想叩門以下 :

俾你叩門面試;一定俾人問點解St.Joe 都唔要!
TKO有校車有保姆車;好方便!

作者: appleycma    時間: 前天 11:45     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

已經好好學校在你眼前,好好預備吧!

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:19

sorry, post deleted

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:21

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:22

作者: yiptszman10    時間: 前天 12:23

作者: 920pp    時間: 前天 12:41     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

好想問一句,"當日填佢係甲一冇想過中!"
如果冇想過中為乜要填?
而家有一間名校在手仲想點?呢一間學校在手某一程度上你仔將來已經光明咗一半,點解你反而唔想去讀?
如果你真係冇心請快手放棄,呢住有好多家長一定多謝你。

作者: monkey05    時間: 前天 12:48

真是想問樓主係咪傻,st Jo 名氣比沙呂大xxx倍

作者: kentchau118    時間: 前天 13:01     標題: 回覆:monkey05 的帖子

真懷疑樓主是何居心,如果灣仔是遠,為何又會說扣3)軒小。

作者: conniechan125    時間: 前天 13:05

920pp 發表於 12-6-3 12:41
好想問一句,"當日填佢係甲一冇想過中!"
如果冇想過中為乜要填?
而家有一間名校在手仲想點?呢一間學校 ...

樓主好奇怪.....開個post大家玩下

作者: cmchang0927    時間: 前天 13:15

比D入唔到ST JO的媽媽看見這個POST, 一定傷心死

作者: jerry117    時間: 前天 13:18     標題: 回覆:yiptszman10 的帖子

If you didn't want St Jo then don't wast the place, why you put in this first anyway. So many sjk didn't even get a place in sjp, now worrying. Don't understand people don't want get it, people want they don't get it. Please give up your place and hope the sjk will get it. Don't take if you don't really want, give to the one who want.

作者: jerry117    時間: 前天 13:20     標題: 回覆:cmchang0927 的帖子

Agreed

作者: takiko    時間: 前天 14:20

你咁問,抽唔到既人真係唔想答你。如果無興趣就儘快放番個位出來

作者: whywhite22    時間: 前天 14:39

樓主叩門咁多間,除著LS,仲有邊間好得過聖約瑟呢?

作者: moremoremimi    時間: 前天 14:59     標題: 引用:樓主叩門咁多間,除著LS,仲有邊間好得過聖

原帖由 whywhite22 於 12-06-03 發表
樓主叩門咁多間,除著LS,仲有邊間好得過聖約瑟呢?令人莫明其妙o

莫名其妙!矖命..!!
如果唔想讀,請妳快些放位!

有一大班可憐幼生好想讀。
請妳唔好想,那麼好運的妳請快些放位.
再玩叩門入LS,測試自己更好的運氣。謝謝
我代表全部聖若瑟幼稚園生多謝妳

作者: Anpanmama    時間: 前天 15:04

kentchau118 發表於 12-6-3 13:01
真懷疑樓主是何居心,如果灣仔是遠,為何又會說扣3)軒小。

Yes, I am not even understand why  樓主 want to 叩門軒小, but not keep St. Joep????

作者: leoofhk    時間: 前天 17:12     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

我自己住港島(net16)有灣仔地址都唔敢搏,最後只係夠膽用甲一填st. Jo跨區試運氣,結果當然係唔成功.有人跨區中六合彩,但唔心足仲話叩同區差幾線學校,究竟咩世界?除左show off我諗唔到解釋!

作者: yung06    時間: 前天 18:19

甲一跨區中左 net 12 灣仔聖若瑟 ---> very lucky!
TKO net 95 ---> 教育局致電要家訪 ?
虛報地址,check 到嘔番個位出離?

作者: moremoremimi    時間: 前天 18:41     標題: 引用:會不會是有細妹?但又好難解釋為何不填軒小

原帖由 Gerard 於 12-06-03 發表
會不會是有細妹?但又好難解釋為何不填軒小作第一志願  ...

應該唔會係,如果係佢點會又話叩門入LS呀!!

作者: Kitty1230    時間: 前天 20:06

請大家梢安無燥!!!

如果大家見樓主咁得閒, 請大力舉腳支持樓主用寶貴的時間响天時暑熱的環境下叩門啦!!!

記得叩沙呂, 接觸多D新界區的新移民, 感受下大陸同胞文化的差異;
記得叩乜馬乜官, 果D level低St. Joe幾班架;

另外, 我好想知樓主, 點解想叩LS, 但吾放LS排甲一呢? 你揀都無揀過佢, 你估人地校長會so你嗎?

But anyway, 記得快d放棄St. Joe, 快d、快d、快d囉, 吾好阻住個地球轉囉!!!

你出呢d post簡直係人神共憤囉, 咁囇命, 有何居心?

利益申報 : 我吾係今年的家長, 我係舊年的家長, 舊年我都好好彩抽到1ST CHOICE舊油天, 但係我吾會周圍囇命囉; 呢個時候, 一面天堂、一面地獄, 自己滿意心知就算; 我舊年見盡有人叩門叩到八月尾都仲努力地叩緊, 我都吾夠膽囇命囉!!! 好心D人收歛下啦!!!

作者: 尼尼    時間: 前天 21:05

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361537

乙一 定 甲一 ????

作者: hk2000ema    時間: 前天 21:35

回復 Kitty1230 的帖子

講得好, 樓主真係引起公憤, 大把人等你放位呀!

作者: Andpu    時間: 前天 22:54

Many SJK kids want the seat.  Better release the seat.

作者: 尼尼    時間: 昨天 00:37

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難。

作者: moremoremimi    時間: 昨天 02:01     標題: 回覆:moremoremimi 的帖子

相反我囝囝沒有妳那麼幸運,我哋派咗第9志願,什麼學校!我喊咗幾曰,我估我自從統一派位後我都不能夠入睡,我囝讀聖若瑟幼稚園,我想信在幼稚園入面有好多像我一樣的家長派咗第9-10志願,需要周圍找學校叩門.

作者: moremoremimi    時間: 昨天 02:32     標題: 引用:我只是路過。入不到st.joe+都不是世界末日

原帖由 scbhongkong 於 12-06-04 發表
我只是路過。入不到st.joe 都不是世界末日。我朋友的仔仔讀緊,好難頂。  ...

我哋幼生係天主教徒,但係派咗佛教學校,沒有塡上去,但派咗入去!! 如果比你!!一定傷心死!

作者: chickenwing2006    時間: 昨天 03:59     標題: 引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum+...+ea

原帖由 尼尼 於 12-06-04 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2377647

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園, ...

作者: ysnmama    時間: 昨天 08:18

家住將軍澳,但是曾詢問統一派位12網如何派位和關於家訪?•••••••••

作者: lugano    時間: 昨天 09:26

尼尼 發表於 12-6-4 00:37

樓主個仔from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園, ...

「假地址」報讀學校是不誠實意圖的用法,會觸犯「訛騙」的刑事罪行! 教育局鼓勵市民利用學位分配組的熱線電話28327700舉報懷疑的個案 or 致電聖約瑟小學 2574 2259 舉報懷疑的個案。

等緊叩門位入聖約瑟的家長 ,為唔為自己個仔做野,爭一個位,自己決定。

"樓主個仔 from KV, 統一派位入ST JOE, 讀根德園,家住將軍澳,不出數人,要查唔難"

如果唔係 "尼尼" 家長心清眼亮,我地都冇留意到,跟著睇左 Yip Tsz Man (樓主) 在今年一月(下面的 Post), 原來佢之前開了個 Post 問人 " Net 12 大家如何排位 ", 重討論如何排 "乙部一/二/三"

(1) Net 12 大家如何排位
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359146&extra=&page=2

(2) Net 12 乙一 choice ?????
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361537

(3) 在聖約瑟小學專頁內,又問人有冇 "保母車到 TKO Plaza or 富康花園..."
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2359358

作者: moremoremimi    時間: 昨天 09:44     標題: 引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-4+09:32+編輯+

原帖由 lugano 於 12-06-04 發表

我相信佢註冊之後一定.......,因我哋還有好多old boy+家住跑馬地都等待這個位。相信佢哋都知道這件事。

作者: lugano    時間: 12-6-5 15:12

節錄部份精華片段 PART 2 Continue.......

作者: 尼尼    時間: 昨天 13:51

其實好易起佢底,只要有人舉報佢,教育局可以將統一派位入st joe 的名單向根德園校方查詢,就知道學校邊個學生抽入st joe , 然後再調查他們的住址。

相信樓主唔會向學校虛報地址,樓主住將軍澳,應該有坐學校校車或保姆車每日返學放學,咁就無得抵賴已經搬屋。

怪就只怪佢犯緊法仲咁高調。

作者: TIGERBAMA    時間: 昨天 14:04

樓主一月已經諗住自己入挭 St. Joe 啦!

[url=http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2359358]http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2359358[/url]

作者: TIGERBAMA    時間: 昨天 14:06

樓主真係吾夠聰明啊!!!
留下咁多 伏線 比人知佢
............

作者: joanthony    時間: 昨天 14:11     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

快D去舉報

作者: conniechan125    時間: 昨天 14:24

call左教肓局, 話要有名先check到......係米應call sjp舉報定張個post放去自由..等人起底???

作者: joanthony    時間: 昨天 14:25     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

Yes , should call the school first

作者: McDonna    時間: 昨天 14:29

其實樓主响某「根乜園幼稚園 」topic內 post過仔仔中英全名, 要舉報應該夠料!

作者: lugano    時間: 昨天 15:31

(Post 1)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &page=1#pid33968669

作者: yiptszman10    時間: 11-9-20 11:43     標題: 聖母無玷聖心小學
大圍區,我母校來,我有20分,是否個仔必入.
另己報五間直資/私立的打底.
未定是否參加大抽獎....

作者: yiptszman10    時間: 11-9-20 12:59
我以前 76年入選小一,當時是大圍區比較出名,不知現在水平如何,是否直上聖心中學...

(Post 2)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2330281&page=1#pid33961053

作者: yiptszman10    時間: 11-9-15 22:59

聖母無玷聖心學校----我以前母校.有20分,是否一定入到.如比到,是否不可以再參考校網抽獎.

作者: yiptszman10    時間: 11-9-16 23:12     標題: 回覆 3# fatbei 的文章

1976-1982 la .............................

作者: lugano    時間: 昨天 15:46

多謝 McDonna 家長報料

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &page=6#pid33691805

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2234355&extra=&page=5

作者: joanthony    時間: 昨天 15:48     標題: 回覆:灣仔聖若瑟 vs 多間地區名校

應該有熱心媽咪做野了

作者: Gerard    時間: 昨天 15:55     標題: 引用:+本帖最後由+lugano+於+12-6-4+15:49+編輯+

夠料了,自己錯害了兒子

如果想繼續追尋....... 自己 continue from Page 6 (Below Post)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393029&extra=page%3D2&page=6

作者: lugano    時間: 12-6-5 15:13

2012 年度警世事件

若要人不知,除非己莫為

我們不是起底,那有那麼大的本事,連個名字都是將軍澳家長自己於 Baby Kingdom 公開,我們只是睇翻佢之前個貼的留言

作者: wingogo    時間: 12-6-5 15:14

支持公義
作者: leekingfu84    時間: 12-6-5 15:16

對其他人不公平
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-5 15:22     標題: 引用:支持公義

原帖由 wingogo 於 12-06-05 發表
支持公義
Support support

作者: Gerard    時間: 12-6-5 15:24     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-6-5 15:37

支持!!! 要經常置頂警惕下, 幫手推一推
作者: conniechan125    時間: 12-6-5 15:44

你整得好過我,因主任剛再打來跟進資料..我驚巨洗post所以快手開左新的
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2394303&page=1#pid34540423

作者: evacalbee    時間: 12-6-5 15:47

唔好意思唔明添... 佢唔係話甲一中咩? 甲一係可以中灣仔架? 佢係報住灣仔咩?
sorry無睇哂全文... (太長)
作者: BB成長期    時間: 12-6-5 15:58

作者: bb86    時間: 12-6-5 15:59

作者: marcuscyrus    時間: 12-6-5 16:02

evacalbee 發表於 12-6-5 15:47
唔好意思唔明添... 佢唔係話甲一中咩? 甲一係可以中灣仔架? 佢係報住灣仔咩?
sorry無睇哂全文... (太長) ...
等我講少少話說他們報稱抽中了甲一st jo,但竟然打算再叩門其他學校
原因是覺得家住tko,去st jo遠次類,但他打算叩門的學校居然包括同是灣仔區的軒小
另外,有家長查案時發現,他曾詢問有關edb 抽查之事,也有問及net 12乙部如何排位
因此,有心水清家長推斷,可能是因為怕比查中而被取消學位,而需叫門另謀出路

作者: littleangelyy    時間: 12-6-5 16:02

但佢已刪除疑似犯罪資料, 大家有無原文留底?
作者: Iamtomy    時間: 12-6-5 16:06     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

Check this out.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:DnR2tTzpWLsJ:www.edu-kingdom.com/forum.php%3Fmod%3Dviewthread%26tid%3D2393029+&cd=1&hl=zh-TW&ct=clnk&gl=hk

作者: 1241mum    時間: 12-6-5 16:10

回復 littleangelyy 的帖子

已有足夠資料, 警方會追查, 希望能真的成功啦

作者: hihifiona    時間: 12-6-5 16:18

我係路人甲,我都覺得呢位媽咪做錯咗,但佢都只是愛子心切,希望呢位家長得到應有的教訓,不過希望不要影響到他的兒子將來讀書的機會. 大人做錯,大人自己要負責.禍不及小孩.
作者: ilj    時間: 12-6-5 16:22

作者: Iamtomy    時間: 12-6-5 16:25     標題: 回覆:ilj 的帖子

不能同意更多,一定要port 佢。

作者: conniechan125    時間: 12-6-5 16:30

找不回家訪個post
作者: marcuscyrus    時間: 12-6-5 16:34

不過..唔好開佢全名啦,小朋友無辜
作者: 1241mum    時間: 12-6-5 16:38

去教育局投訴是沒有用的, 有意去警署起訴, 歡迎大家能提供個案, 為派得差的家長討回更多機會.
作者: cclbaby    時間: 12-6-5 16:44

回復 leekingfu84 的帖子

對其他人唔公平。應該要殺一儆百,等 D 人成日借地址咁過癮。

作者: 尼尼    時間: 12-6-5 16:45

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;page=1#pid34413887

事主今年4月還問紅馬有無校車到將軍澳中心,即是一直無搬過,亦無打算搬。
作者: 尼尼    時間: 12-6-5 16:52

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;page=3#pid34212627

事主似乎對查地址POST很關心

作者: sukitelfold    時間: 12-6-5 17:00     標題: 引用:我係路人甲,我都覺得呢位媽咪做錯咗,但佢都

原帖由 hihifiona 於 12-06-05 發表
我係路人甲,我都覺得呢位媽咪做錯咗,但佢都只是愛子心切,希望呢位家長得到應有的教訓,不過希望不要影響到他 ...
我亦是路人乙,可否不開小朋友名,小朋友好慘㗎,就算錯都係家長錯,家長應立即出嚟澄清及處理,如果唔係好快上電視新聞,不要看少網絡力量呀!

作者: sytw    時間: 12-6-5 17:02

成件事小朋友最可憐,位家長"早知結果 何必當初"
作者: summato    時間: 12-6-5 17:17

路過睇到此post...我都聽唔少人講借地址報學校... 呢個c主太貪心啦..入到好既就收手啦..仲攪咁多野做乜? 仲去爭人地d 叩門位? 將心比心叫佢唔好貪心
作者: JoJo    時間: 12-6-5 17:20

溫馨提示 : 明白家長們的憤怒, 但請各位不要登小朋友之全名 (已見樓主更改了), 保障個人私隱, 同時亦希望你們能理性討論. 謝謝!
作者: leoofhk    時間: 12-6-5 17:26     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

打倒虛報曬命無恥家長!

作者: silvia_ng    時間: 12-6-5 17:26

舉報懷疑假地址個案 - 2832 7700

有哂小朋友名, 住邊區, 派左邊間, gogogo! 殺一警百!
作者: w_y    時間: 12-6-5 17:32

灣仔網自己都唔夠位要跨區借, 估計都係因為太多虛報地址.
作者: Gerard    時間: 12-6-5 17:41     標題: 引用:灣仔網自己都唔夠位要跨區借,+估計都係因為

作者: 11B    時間: 12-6-5 17:42

PUSH!  Shall report to apple daily?
作者: conniechan125    時間: 12-6-5 17:43

silvia_ng 發表於 12-6-5 17:26
舉報懷疑假地址個案 - 2832 7700

有哂小朋友名, 住邊區, 派左邊間, gogogo! 殺一警百! ...

昨天已舉報,今午主任再call問詳細資料
作者: Gerard    時間: 12-6-5 17:44     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+12-6-5+17:26+舉報

作者: 1241mum    時間: 12-6-5 18:00

回復 conniechan125 的帖子

支持conniechan125
作者: winnietingting    時間: 12-6-5 18:10     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+12-6-5+17:26+舉報

原帖由 conniechan125 於 12-06-05 發表
昨天已舉報,今午主任再call問詳細資料
是小朋友真名?好懷疑,因網上太多徦名。好開心edb真會跟進網上case。
反對徦地址抽學校!

作者: 尼尼    時間: 12-6-5 18:23

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2371790

RE: 教育局致電要家訪 [修改]
yiptszman10 發表於 12-3-10 09:57
想問有冇家長試過做家訪.
什麼形式進行,不通知或是預約來訪..

事主3月自稱教育局家訪,尋求應付方法。

作者: OB-father    時間: 12-6-5 18:25     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

借地址抽到第一志願仲周圍叩門同人爭位,真係好衰格

作者: 尼尼    時間: 12-6-5 18:25

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2333633

RE: 2011-2012 K3H 同學仔報到 [修改]

yiptszman10 發表於 11-9-26 18:45
2011-2012 K3H 同學仔報到

我個仔 Matthxx 係由K2I 升去K3H 架, 請大家多多指教.
是否大家忙於應付小一 interview.
so 冇人出 post.

今年根德園K3H學生
作者: OB-father    時間: 12-6-5 18:28     標題: 引用:+本帖最後由+winnietingting+於+12-6-5+18:

原帖由 winnietingting 於 12-06-05 發表

是小朋友真名?好懷疑,因網上太多徦名。好開心edb真 ...
有人心虛到del之前的post,應該錯不了

作者: billysim    時間: 12-6-5 18:28     標題: 回覆:lugano 的帖子

呢個家長真大鑊,佢真攞黎衰!
我朋友搬屋無耐後,為咗小朋友入好學校又再搬過,最終都抽唔到,而家四出搵學校叩門,佢付出咁多都無怨言,只有努力叩門,所以呢d家長真係要殺一警百。

作者: k_lego    時間: 12-6-5 18:31     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

加油!派到仲生人霸死地,雖然我不是報呢d名校,但都覺得好過份!

作者: peterpet123    時間: 12-6-5 18:53     標題: 回覆:k_lego 的帖子

實在太離譜了

作者: winnietingting    時間: 12-6-5 18:59     標題: 引用:實在太離譜了 +

原帖由 peterpet123 於 12-06-05 發表
實在太離譜了
反對徦地址!

作者: Hebemak0811    時間: 12-6-5 19:10     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

學生無錯、品德絕無問題,問題只在家長!

作者: kellylau79    時間: 12-6-5 19:11     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

可能好快見報

作者: Angelice-BeBe    時間: 12-6-5 19:21

虛報地址是犯法....極度支持教署真係派多d人查下啦....
作者: orangebb    時間: 12-6-5 19:23

呢位家長, 咁識走精面, 會不自覺教壞佢嘅小朋友架!  言教遠不及身教呀!
作者: 獅子狗    時間: 12-6-5 19:27

噢... 自能怨自己貪得無厭
作者: lovelinda    時間: 12-6-5 19:48     標題: 回覆:為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟

路過支持下,強烈反對做假!

作者: RSG媽媽    時間: 12-6-5 20:21

lugano 發表於 12-6-5 15:11
Hi 尼尼 / Hellojl / Talent2000 / Conniechan125 / ....... and other 家長

因原貼已被將軍澳葉氏家長極 ...
既然知個小朋友全名 不如去舉報佢

作者: billysim    時間: 12-6-5 20:32     標題: 引用:Quote:lugano+發表於+12-6-5+15:11+Hi+尼尼

原帖由 RSG媽媽 於 12-06-05 發表
既然知個小朋友全名 不如去舉報佢
已經舉報咗喇

作者: ellamee    時間: 12-6-5 20:53

If "she" is following this thread, I'd suggest her to opt out the seating at St. Joe immediately.  This would be the only option as this case is being investigated and some have pursued media reporting.  Dont ever estimate the power of the internet and media reporting these days!  She's got no wrong, but just a bit silly in posting all these threads publicly and not aware of the current critical situation that arose intense feeling of others who deserve a fair allocation of seats esp. in Net12.
.
Learn your lesson and give your son a chance to learn from you too.

Good luck!

作者: 獅子狗    時間: 12-6-5 20:59

好唔明既然中左 St. Joe 點解仲要叩軒小呢? ?
作者: yspa    時間: 12-6-5 21:00

在看過本題目後,我佩服樓主不平鳴的行為,但再想深一層,如以公開懷疑人的資料呼籲網友「起底」,而當中涉及小朋友全名,我就有保留。
不是怕小朋友失去學位,而是對當事人小朋友有可能被標籤及對被投訴人在事件未證實前有「未審先判」及公審的感覺。在法治社會有「無罪假定」的精神,就是要雙方在無壓力下在法庭前有公平審訊的權利。就有如警察拉人都要黑布蒙頭,保護疑犯私隱一樣。如果此事見報,對那家人的小朋友一定有很大壓力,如果最後查出無罪,又有無人可為小朋友受挫心靈負責?
對此我建議樓主如要求網友協助,可用私人信息方法交換資料,再向教育局舉報,一來可舉報不守法的人,二來亦可保護小朋友私隱。
歡迎大家討論我的見解。

作者: 11B    時間: 12-6-5 21:32

嘔返個位出嚟啦! 教署一定俾到TKO區位佢哋嘅,唔會俾人label個小朋友,只有教署,TKO區嘅小學校長同呢家人知!
至於家長就最好要守行為or社會服務令。
作者: kls12    時間: 12-6-5 21:38

獅子狗 發表於 12-6-5 20:59
好唔明既然中左 St. Joe 點解仲要叩軒小呢? ?

是否中左 St. Joe ,一半半,未必是真呢!
作者: edea    時間: 12-6-5 21:39

雖然我唔敢講果位家長係咪有呃人, 但無論如何, 小朋友係冇做錯事, 希望各位家長以心為心, 顧及小朋友感受.  稚子無辜.
作者: kochiman2004    時間: 12-6-5 21:43

回復 edea 的帖子

小朋友 really 無辜 ....
作者: conniechan125    時間: 12-6-5 21:44

kls12 發表於 12-6-5 21:38

應該是真的中了,因昨天只舉報有件甘既事,今午edb再call問詳細資料來原
作者: edea    時間: 12-6-5 21:48

conniechan125 發表於 12-6-5 21:44
應該是真的中了,因昨天只舉報有件甘既事,今午edb再call問詳細資料來原
如果EDB已經跟進, 建議唔好再公開果位既用戶名, 反正佢已經要接受調查, 如果佢係欺詐都要吐番個位出黎, 小朋友最無辜, 如果日後要承擔閒言閒語同白眼都好可憐.  大家都係媽媽, 將心比己, 如果做錯都想自己承受, 唔好傷害到小朋友.
作者: manmanchubb    時間: 12-6-5 21:50

回復 winnietingting 的帖子

與KV 絕無關係,問題出於該家長

作者: louisvuitton    時間: 12-6-5 21:51

甘樣取得學位真係會開心d??
作者: 獅子狗    時間: 12-6-5 21:55

果位家長如果真係做出左不當行為, 而家有苦只會自知,佢小朋友應該完全唔知全天下人討論緊佢個位既。只要家長及時放返個位出黎再搵過學校, 對小朋友既傷害可能會減到最低。
作者: edea    時間: 12-6-5 21:57

獅子狗 發表於 12-6-5 21:55
果位家長如果真係做出左不當行為, 而家有苦只會自知,佢小朋友應該完全唔知全天下人討論緊佢個位既。只要家 ...
同意, 如果真係呃左個位, 就好應該吐番出黎. 對其他小朋友唔公道啊.
希望經此一事, 將來其他家長都要停一停諗一諗, 唔好為求目的不擇手段, 做人一定要對得住自己良心, 唔好對其他小朋友唔公平. 這是身教.

作者: vestzs    時間: 12-6-5 21:58

回復 conniechan125 的帖子

絕對讚成舉報, 我唔想見到好似選舉登記今, 一個單位水電煤分比3家人,去減左我孩子的抽獎機會
雖然唔關小孩子事, 不過, 原本唔應該有的機會,就唔呀應該有, 比人羅番是正常不過

作者: manmanchubb    時間: 12-6-5 21:58

回復 hihifiona 的帖子

作為家長,最最最最重要是身教,
中左又如何,當小孩大了或了解此事時點睇,
若是從別人口中得悉此事,
為此令這小孩增添不必要壓力,
又叫他如何面對?  

愛子心切真的沒錯,可是方法錯了,最終可能害了他...
既然教處同ST.JO都跟緊,別把小孩全名公開,'他'須要搵學校的~
如果因為咁,比人label左佢會好無辜....
應該由該家長承擔番責任,而唔係小孩...

作者: tutik    時間: 12-6-5 21:59

同意舉報也不用咁高調,小朋友無辜,家長太急於求成,放錯方向,慢慢長路妳幫到幾多?
作者: miutang    時間: 12-6-5 22:00     標題: 回覆:為公義,追尋根德園學生將軍澳葉氏虛報灣仔地址入聖約瑟

其實不用寫是kv學生。犯錯還這樣張揚,我相信同類人不少,不過沒有講出來。

作者: yspa    時間: 12-6-5 22:02

見到大家的回應,我想說樓主舉報並無錯,只是就算那人在言論中提到自己小朋友名,我們也不必公開引述該話題,可以在有心的網友間私人通信涉及私隱的資料,再親自舉報。
大家評論此事,被投訴人的私隱是否一定要公佈?我們是對事不對人,有無小朋友所讀學校或全名對討論不重要。
Gerard 成人當然要為自己的言論負責,但我們更應保護小朋友,因罪不在他們,起完資料是否一定要公佈天下?要負責也是犯事的家長負責不在小朋友。
起底對錯在於我們是否必要將所得資料公告天下,抑或只將資料交有關人士處理。
作者: 麥兜媽    時間: 12-6-5 22:02

咁大劑
作者: xiazaimami    時間: 12-6-5 22:03

這種人,難保當年考幼稚園沒作大資料,如職業,父母之母校
作者: kwokwotin    時間: 12-6-5 22:07     標題: 回覆:為公義,追尋根德園學生將軍澳葉氏虛報灣仔地址入聖約瑟

Pls protect the innocent child!!! I don't want to see the child's pic go public:(

作者: edea    時間: 12-6-5 22:10

manmanchubb 發表於 12-6-5 21:58
別把小孩全名公開,'他'須要搵學校的~
如果因為咁,比人label左佢會好無辜....
應該由該家長承擔番責任,而唔係小孩...
非常感動, 願妳的仁厚善心有善報.
作者: sukitelfold    時間: 12-6-5 22:14     標題: 引用:在看過本題目後,我佩服樓主不平鳴的行為,

原帖由 yspa 於 12-06-05 發表
在看過本題目後,我佩服樓主不平鳴的行為,但再想深一層,如以公開懷疑人的資料呼籲網友「起底」,而當中涉 ...
支持論點,其實小朋友可能已受影響,連我亦知小朋友名及就讀KV咩班,EK又係家長必到處,同學仔家長點睇,真的希望葉太明天可公開留言沒有去註冊,這對葉家及借出地址的朋友(如果是事實)都是好,辯護理由強一些,因詐騙罪意圖是好關鍵,借地址一方亦要負上串謀詐騙,快些處理不要讓事件搞大,都八個幾月身孕啦,真的不想見到悲劇發生,請各位高抬貴手。

路人乙....

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-5 22:19     標題: 回覆:為公義,追尋根德園學生將軍澳葉氏虛報灣仔地址入聖約瑟

係啦,我都好支持舉報,但請高擡貴手,放過個小朋友吧。大家都係為人父母,都吾想有小朋友被傷害,網民力量好犀利的,而家件事去到自由廣場,小朋友全名讀咩學校邊一班都出晒,家長亦將受到應有懲罰,放棄起底行動吧!

作者: conniechan125    時間: 12-6-5 22:27

sukitelfold 發表於 12-6-5 22:14
支持論點,其實小朋友可能已受影響,連我亦知小朋友名及就讀KV咩班,EK又係家長必到處,同學仔家長點睇,真 ...

如果真為小朋友好,真應盡早在原區找學位了.....要edb再派學校或去st.jo註冊對小朋友影響更大
作者: sukitelfold    時間: 12-6-5 22:44     標題: 回覆:conniechan125 的帖子

另外一個建議吡葉太,首先放番位,不要再叩門了,叩到比較有名學校,到時又係吡人圍攻,讀比較普通學校葉太又不願,可否讀多一年K3(轉校)再憑自己實力下年嚟過或是報名私小直資,避咗風頭對小朋友及你一家是否可行。

作者: manmanchubb    時間: 12-6-5 22:44

回復 edea 的帖子

唔好咁講,對事唔對人o者,
如有足夠資料,我係支持舉報的,
亦希望可以殺一警百,
只係完全無必要公開該小孩全名,
佢之後條路可能會唔易行,好無辜

作者: twobirds    時間: 12-6-5 22:45     標題: 回覆:conniechan125 的帖子

如果真係借地址,又要咁高調,那位家長實在是得意忘形了!

可憐的是小朋友!很無辜!

作者: manmanchubb    時間: 12-6-5 23:00

其實樓主可唔可以改一改個標題,刪除左個幼稚園名呢?
與KV 無關係,問題出於該家長,
單純以標題計,好易有人誤解...

作者: kkhon    時間: 12-6-5 23:07

既然教署已經有人做左嘢,網友們放她一馬吧,她都是愛子深切已得到應有的結果。
作者: 11B    時間: 12-6-5 23:17

我哋唔係為唔抵得而嘈,事件關乎社會公義及公眾利益,要有教署審查結果。否則推上生果報。
作者: gigi812    時間: 12-6-5 23:19

到咗以家, 我相信葉太身心予, 都大受打激了同十分後悔, 最終受傷到係自已個囝, 而家除了現在要諗囝囝條路, 又怕叩門無人收 (因攪到咁大, 好多人都知), 又要面對學校家長背後討論. 我諗葉太有睇緊大家討論的,

"葉太-雖不認同你這次做法, 這真對12網家長不公, 但我都希望你可以幫到囝囝搵到學位. 不想囝囝成受你所做的惡果" 錯真的與小孩無關.
作者: poonseelai    時間: 12-6-5 23:30

Surely EB will find a place for her son.  Making a false declaration intentionally is a crimical offence.  Any idea about the possible punishment on the parents?
作者: sukitelfold    時間: 12-6-5 23:54     標題: 引用:到咗以家,+我相信葉太身心予,+都大受打激了

原帖由 gigi812 於 12-06-05 發表
到咗以家, 我相信葉太身心予, 都大受打激了同十分後悔, 最終受傷到係自已個囝, 而家除了現在要諗囝囝條路,  ...
我估葉太唔敢睇討論,呼籲識葉生,葉太嘅朋友們幫忙勸他們快補鑊,而家又話生果日報,方向日報,這單料新聞價值奇高,不出兩日必上報紙,到時無灣轉。<<追咗幾日呢單嘢,今日寄咗封信吡教育局,內容係建議成立一隊由退休警務人員組成的特遣隊,打擊虛報住址,失實資料參加派位大抽獎,高調開記招,阻嚇及教育家長門虛報的後果,這總好過要有家長坐監社會先有迴響,要鬧就鬧教育局班官,幾年前房署都用呢招捉高空擲物,成本超低,效益奇高。>>>

作者: rayng1025    時間: 12-6-6 00:05

支持公義
作者: SCKnight    時間: 12-6-6 00:37

kls12 發表於 12-6-5 21:38
我信係真呀!無理由用幾年時間去創造個小朋友喺根德園讀?除非佢係三毛啫!

作者: chunchundaddy    時間: 12-6-6 02:46     標題: 引用:Quote:原帖由+gigi812+於+12-06-05+發表到

原帖由 sukitelfold 於 12-06-05 發表
我估葉太唔敢睇討論,呼籲識葉生,葉太嘅朋友們幫忙勸他們快補鑊,而家又話生果日報,方向日報,這單料新聞 ...
這個其實只是冰山一角,教育署如沒有有效的抽查制度和嚴厲的罰則,每年都會有家長繼續"挺而走險",如果沒有人舉報便能過關!

作者: 小曳人    時間: 12-6-6 06:03

其實,以一個咁努力為小朋友鋪路嘅名幼家長,大家認為佢會無私小backup?佢唔驚派得唔好架咩!?所以,我認為佢只係為肚裡面個細b鋪好路,大家唔駛太擔心大仔,我希望葉太唔好追呢d post,好好安胎!
作者: Ving    時間: 12-6-6 06:47

其實整個小學派位制度充滿著矛盾,首先在政府的眼中是沒有名校與吾名校之分,最緊要人人有書讀,但香港普遍的家長對子女入名校都有情意結,希望入名小到名英中,結果造就一小撮人鋌而走險,但睇番過往教育界把關的官員有冇真的做好監視的工作,從每年報章報道的零星個案,及大家聽到的個案,好明顯地存在落差,我同意之前有家長話今次的事件只是冰山一角,我可以預見往後幾年如果冇更完善的監管,檢控,因出生人數倍增和雙非的問題,情況只會更嚴重,各家長只可自求多福。
作者: w_y    時間: 12-6-6 08:13

想拆招都唔難, 即刻搬入報住單位咪得囉.
佢若真有虛報地址, 我唔認同事主係努力舖路, 咁只算係走捷徑, 懶到不得了就真.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-6 08:33     標題: 引用:想拆招都唔難,+即刻搬入報住單位咪得囉.佢

原帖由 w_y 於 12-06-06 發表
想拆招都唔難, 即刻搬入報住單位咪得囉.
佢若真有虛報地址, 我唔認同事主係努力舖路, 咁只算係走捷徑, 懶到 ...
遲喇,我當你即簽租約都已經係而家既事,無可能backdate, 你以為搬入去就可以叫搬左咩

作者: joeram    時間: 12-6-6 08:38

我覺得既然有一個活生生的case ,就一定要嚴懲, 重要大事宣傳, 以收阻嚇作用.
作者: JOJA    時間: 12-6-6 08:41

已聽聞, 今屆有2個人借地址抽中Maryknoll.  雖然冇正據, 但傳得必有因.  唔通教統局, 把所有抽中maryknoll都抽, 其實要查都不難, 都係幾十人啫.
作者: misskwokwok    時間: 12-6-6 09:37

orangebb 發表於 12-6-5 19:23
呢位家長, 咁識走精面, 會不自覺教壞佢嘅小朋友架!  言教遠不及身教呀!
身教... 緊要

作者: 1241mum    時間: 12-6-6 09:37

回復 yspa 的帖子

有無做由警方判斷比較公平D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5