教育王國

標題: 筲箕灣官立小學,請家長比意見! [打印本頁]

作者: kisskathy88    時間: 12-6-2 12:15     標題: 筲箕灣官立小學,請家長比意見!

第三志願派了筲官,是老公選的,請家長比意見

作者: lojo11    時間: 12-6-2 12:23

回復 kisskathy88 的帖子

可以有更好選擇...
第一志願係邊間?

作者: kisskathy88    時間: 12-6-2 12:28     標題: 引用:回復+kisskathy88+的帖子 可以有更好選擇.

原帖由 lojo11 於 12-06-02 發表

可以有更好選擇...
培橋c6到現在都唔明佢自己會填呢間

作者: lojo11    時間: 12-6-2 12:30

唔好灰心, 去叩門啦... 叩多幾間, 16NET好多唔錯的學校

作者: tungmom    時間: 12-6-2 12:47

筲官小好似唔係咁好,我個年囡囡個同學派了呢間,係佢嘅第14志願,之後叩門舊基灣入左。
作者: cyf    時間: 12-6-2 12:52     標題: 回覆:筲箕灣官立小學,請家長比意見!

叩門啦。

作者: kisskathy88    時間: 12-6-2 13:05     標題: 引用:回復+kisskathy88+的帖子 唔好灰心,+去叩

原帖由 lojo11 於 12-06-02 發表

唔好灰心, 去叩門啦... 叩多幾間, 16NET好多唔錯的學校
現在去培橋駁一駁

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-2 13:31     標題: 回覆:筲箕灣官立小學,請家長比意見!

多功課,我有朋友個仔舊年小一,適應週已經9樣功課,我朋友返學校投訴話有無攪錯!不過讀落都似乎ok,起碼我朋友無打算轉校

作者: pris626    時間: 12-6-2 13:57

箕官比較多新移民子女就讀。
作者: viva    時間: 12-6-2 15:50     標題: 回覆:筲箕灣官立小學,請家長比意見!

我覺得是樓梯底學樓,建議去叩門

作者: 米仔蘭    時間: 12-6-2 18:18

我阿女讀緊, 讀得幾好.  老師好有責任感, 師資唔錯.  近幾年經常派同學參加校外比賽, 屢穫隹績.  小一至小四有普通話班, 令小女由唔識普通話教到非常流利.  校風純樸, 同學仔都好乖.  仲有筲官中為聯繫中學, 其實唔錯架.  大家唔好睇低佢啦.

作者: NET16    時間: 12-6-2 18:20

都OK呀
作者: cat2007    時間: 12-6-2 22:47

我表哥女女都讀緊,都唔錯

作者: terrylyy    時間: 12-6-2 23:33

OK. If 筲官中 is your cup of tea.  

"仲有筲官中為聯繫中學"
作者: winga_li    時間: 12-6-3 18:59

叩門,我識人O係O個度畢業都叫我唔好報
作者: kisskathy88    時間: 12-6-5 18:33

C6 又話試一試 漢華, 但呀仔一張証書都冇, 我想慳番都得, 其實筲官評話好極端, 但如果升中路都不太差
只不過我呢個c9仔覺得佢個位置同外觀比較差 , 校舍有d 似危樓+發霉, 總覺不太好姐, c6現在如果叩唔成功都唔緊要啦筲官
(我地只想呀仔讀得開心, 唔想希望佢辛苦, 始終一個快樂嘅學生生活係好重要)
作者: lojo11    時間: 12-6-6 10:44

漢華唔難入...
作者: 銀月亮    時間: 12-6-20 02:14

點解吾去愛秩序灣官立吖?新校舍

作者: kisskathy88    時間: 12-6-20 12:14

銀月亮 發表於 12-6-20 02:14

點解吾去愛秩序灣官立吖?新校舍
都有想過, 不過已經決定了箕官了, 而校長話箕官資源足, 係辛苦d, 都好好, 唔駛擔心~

作者: ivy88    時間: 12-6-20 15:11

小囡都係派筲官,但我朋友係老師,她叫我幫小囡叩門,3/7去另一間註冊,考慮下再叩門
作者: maylmm    時間: 12-6-20 15:38

kisskathy88 發表於 12-6-20 12:14
都有想過, 不過已經決定了箕官了, 而校長話箕官資源足, 係辛苦d, 都好好, 唔駛擔心~

...

一於去筲官啦,  有聯繫中學, 派位好, 我唔見得培僑讀書好開心/輕鬆, 漢華就唔建議入嘞.
作者: WY-babyK    時間: 12-6-20 19:04

都可以試北官,聽講唔錯,不過功課多啲。
作者: pooh仔    時間: 12-6-20 20:36     標題: 引用:Quote:kisskathy88+發表於+12-6-20+12:14+

原帖由 maylmm 於 12-06-20 發表
一於去筲官啦,  有聯繫中學, 派位好, 我唔見得培僑讀書好開心/輕鬆, 漢華就唔建議入嘞. ...
你識人喺培僑讀緊?
學校話愉快學習,好多人buy佢嘅理念喎!
莫非又喺講一套做一套?!所以近這一兩年好多人選好heat!

作者: wanching0709    時間: 12-6-22 22:20

我兒也中了箕官,叩了新舊基灣如收轉校但到現在都未有通知!
作者: 銀月亮    時間: 12-6-23 01:04

其實我覺得小朋友最緊要讀得開心同无太大壓力

作者: fan369    時間: 12-6-23 04:08     標題: 回覆:wanching0709 的帖子

我都係中左筲官,第8志願,已經叩左5間學校,舊基我都有叩,希望大家都有好消息喇

作者: wanching0709    時間: 12-6-23 09:33

fan369 發表於 12-6-23 04:08
我都係中左筲官,第8志願,已經叩左5間學校,舊基我都有叩,希望大家都有好消息喇

...
你無叩新基灣嗎?我只叩了三間有一間要下星期才見希望成功啦!筲官昨天才打電話來說已留書給我們真的有點人情味!相信這學校也不會太差吧!
作者: fan369    時間: 12-6-23 10:17     標題: 回覆:wanching0709 的帖子

我有叩新基,30號先知結果...

作者: kisskathy88    時間: 12-6-23 10:30     標題: 引用:回復+kisskathy88+的帖子 其實我覺得小朋

原帖由 銀月亮 於 12-06-23 發表

其實我覺得小朋友最緊要讀得開心同无太大壓力
希望個蠢豬仔讀得開心啦爸爸去完家長會話小一,係一對一照顧,小四至小六照顧小一至小三,原來現在小學係咁架?

作者: wanching0709    時間: 12-6-23 12:00

fan369 發表於 12-6-23 10:17
我有叩新基,30號先知結果...
新基灣不是7月3日才出結果嗎?舊基灣才是6月尾出結果啵!
作者: ivy88    時間: 12-6-24 01:41

希望你囝囝讀得開心,老師來電,感覺不錯,但小四有精英班,得一班,呢一班老師很緊張,另外3班,不說了
作者: fan369    時間: 12-6-25 00:00     標題: 回覆:wanching0709 的帖子

舊基灣係7月3日先有結果,公佈結果日電話通知或上返學校網站睇返
新基係6月30日5:00pm後等電話
以上全部通告有寫,

作者: wanching0709    時間: 12-6-25 09:55

fan369 發表於 12-6-25 00:00
舊基灣係7月3日先有結果,公佈結果日電話通知或上返學校網站睇返
新基係6月30日5:00pm後等電話
以上全部通 ...
Thanks 壓力大記憶力有點問題!
作者: fan369    時間: 12-6-26 02:29     標題: 回覆:wanching0709 的帖子

M2,我地一齊加油!希望我地既小朋友可以在基灣做同學仔喇!

作者: fatgoat    時間: 12-6-26 05:05

I don't know how many students can be admitted in Shau Kei Wan Government Secondary School or even QC. If quite a lot, not a bad idea to think about it.   However, I would like to point out that this school is located in the middle of two sites to be developed within six years, which would probably make the environment noisy and unpleasant.  
作者: wanching0709    時間: 12-7-5 16:35

成功叩門明天拿回註冊證!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5