教育王國

標題: 禮賢同崇真, 如何取捨? [打印本頁]

作者: yuimom    時間: 12-5-25 17:37     標題: 禮賢同崇真, 如何取捨?

本來諗住TT咁多人報,阿囡當日扭眼瞓表現有d失準,諗住都冇乜希望,一心一意入禮賢。但我老公叫我試吓留位幫個囡盡吓力,點知剛收到 TT call waiting,現在真係唔知點取捨? 兩間都係好學校,我都好鐘意,大家可否比d意見,謝謝!
作者: yanlee06    時間: 12-5-25 18:14     標題: 回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

我之前都係禮賢及崇真選擇,最後我揀左崇真。

作者: eebabyma    時間: 12-5-25 18:25     標題: 回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

個人感覺:崇真學術取勝,禮賢教出來的小朋友都很乖

作者: DACHA    時間: 12-5-25 21:55

比較喜歡九龍禮賢小學多D, 所以會選禮賢幼.
作者: richwong    時間: 12-5-26 00:44

回復 yanlee06 的帖子

請問你小朋友讀K幾? 而家覺得揀得啱唔啱吖?

作者: yanlee06    時間: 12-5-26 08:08     標題: 回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

我個小朋友今年九月才讀崇真k1.

作者: sarubuta    時間: 12-5-29 01:11     標題: 引用:比較喜歡九龍禮賢小學多D,+所以會選禮賢幼.

原帖由 DACHA 於 12-05-25 發表
比較喜歡九龍禮賢小學多D, 所以會選禮賢幼.
喜歡禮賢小學多於崇小有何原因?

作者: 3wa4    時間: 12-5-29 10:58

你好, 我知道禮賢小學不是一定收禮賢幼稚園的學生, 那tt又是否一定收呢? 如果一定收, 那可能可以減少將來再找小學的壓力! 此乃個人意見, 希望幫到你思考!!
作者: lingan    時間: 12-5-29 11:06

3wa4 發表於 12-5-29 10:58
你好, 我知道禮賢小學不是一定收禮賢幼稚園的學生, 那tt又是否一定收呢? 如果一定收, 那可能可以減少將來再 ...
TT 幼上小不是一定收,要考的。

作者: yuimom    時間: 12-5-29 13:03

唔好意思,出咗個post 後,阿囡發咗幾日高燒,都冇上EK。我聽問禮幼係好著重德肓、好錫小朋友,小孩返學好開心,而禮小就比較嚴。TT我就只知道有好多課外活動可以選擇,亦很著重德育。

但我個囡現時返N班就返得唔係太開心,佢嗰班有d小霸王係到,老師又處理得不太好,所以阿囡返到有d怕,我都唔知揀邊間可以適合她多d,很煩惱。
作者: DACHA    時間: 12-5-30 23:51

回復 sarubuta 的帖子

禮小和禮幼的口碑好, 都是老師有愛心,著重品格教育,孩子愉快學習壓力較少,心身靈發展健康......網上流傳禮小的學生超過60%都是Band 1 學生.....其實每間學校都有其特色...主要看是否適合自己的小孩和家長能否配合...若選對的話, 家長和小孩都會有歸屬感...

作者: lovelinda    時間: 12-5-31 09:42     標題: 回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

我自己咁睇,我認為TT和禮幼係差不多類型的學校,我指品德教育方面,因大家都是教會學校,兩者都很著重品格、德育的培訓,(我不太著重學術深唔深,但當然,我認為TT在這方面較好及多選擇),但因TT好早出result,禮幼很遲,所以我諗既然已註冊了一間,就不用再浪費$註冊另外一間相類似的所以我無去禮幼註冊

P.S. 這是個人睇法而已,祝願你找到最合適的學校!

作者: kufubaby    時間: 12-6-4 16:56

TT同禮賢差不多, 但TT有學劵, 禮賢今年開始沒有
作者: kitty_tang    時間: 12-6-5 13:46

我一定選TT. 好後悔冇報到TT. 現在讀緊禮賢.都問緊TT有冇得插班.
作者: Chickee    時間: 12-6-5 14:16

回復 kitty_tang 的帖子

請問你讀緊禮賢, 點解仲想插入TT既?
作者: manlee22    時間: 12-6-5 15:38

回復 DACHA 的帖子

不是流傅, 是事實, 因為我在禮賢學校睇到佢的POST, 60%升BAND 1 英中. 小兒在該校讀K1, 不過未必考慮升小學.
作者: 0209bb    時間: 12-6-5 19:23

kitty_tang 發表於 12-6-5 13:46
我一定選TT. 好後悔冇報到TT. 現在讀緊禮賢.都問緊TT有冇得插班.
請問讀禮賢會令你後悔嗎?為什麼?
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-6 11:08     標題: 引用:我一定選TT.+好後悔冇報到TT.+現在讀緊禮賢

原帖由 kitty_tang 於 12-06-05 發表
有,平均一年總有 1-2 個小朋友插到入 ik2 架,不如寫信同打去問一問幼稚園入學組問問(^.^)

我囡之前都係禮賢同 TT 揀,我個時揀左 TT .... 不過我都問你禮幼應該唔錯架 wor ?? 可分享下有咩唔好嗎?

作者: kitty_tang    時間: 12-6-6 13:16

一班超多人35-39人.k1洗手間在課室.小朋友幾天冇返學,老師唔會打電話黎.
小朋友在學校整親,冇人通知.我返屋企先見到阿女個頭起大瘤.之前我都係上bk網話禮賢老師有愛心,但入左先知出事.如果係咁讀番迦南算了.
作者: leung-baby    時間: 12-6-6 13:47

kitty_tang 發表於 12-6-6 13:16
一班超多人35-39人.k1洗手間在課室.小朋友幾天冇返學,老師唔會打電話黎.
小朋友在學校整親,冇人通知.我返屋 ...

聽落真係有D離譜喎!!
作者: kitkitlo    時間: 12-6-6 13:52

kitty_tang 發表於 12-6-6 13:16
嘩~一班3x幾人
崇幼2x人

作者: mickeymouse2000    時間: 12-6-6 14:06

請問崇幼老師有沒有愛心?一班有多少個老師呢?
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-6 14:16     標題: 引用:一班超多人35-39人.k1洗手間在課室.小朋友

原帖由 kitty_tang 於 12-06-06 發表
TT ik 就 29-32 人, ik2/3 如果 full day class 就 25-28 人

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-6 14:17     標題: 引用:請問崇幼老師有沒有愛心?一班有多少個老師

原帖由 mickeymouse2000 於 12-06-06 發表
請問崇幼老師有沒有愛心?一班有多少個老師呢?
我囡而家 ik3 我自己覺得老師係超有愛心,ik 係一班配一個本地老師加一個地道普通話老師,另外有一外藉老師上 1 小時英語課

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-6 14:19     標題: 引用:一班超多人35-39人.k1洗手間在課室.小朋友

原帖由 kitty_tang 於 12-06-06 發表
Toilet 係 classroom ??  真係第一次聽咋,個老師甘又真係好唔掂 wor

作者: kitty_tang    時間: 12-6-7 13:37

我觀完課后仲把幾火,小朋友各有各做勞作. 到老師叫小朋友名,問做好未啊.做好就去老師度蓋印.而且依間沒有學術野學. 英文堂又小.唔係外籍老師. 一句講晒太多人. 亂. 老師沒有合作性. 各顧各.
作者: leung-baby    時間: 12-6-7 13:55

chickenwing2006 發表於 12-6-6 14:17
我囡而家 ik3 我自己覺得老師係超有愛心,ik 係一班配一個本地老師加一個地道普通話老師,另外有一外藉老師 ...

我估TT老師唔只有愛心, 仲好好記性. 我仔上個月剛去完orientation玩攤位遊戲, 到玩個時個普通話老師仲同我講係佢揀我個仔架!!  上年10月尾interview完到而家, 竟然仲記得, 勁! (咁我都希望佢唔好記錯啦)
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-7 16:12     標題: 引用:Quote:chickenwing2006+發表於+12-6-6+14:1

原帖由 leung-baby 於 12-06-07 發表
我估TT老師唔只有愛心, 仲好好記性. 我仔上個月剛去完orientation玩攤位遊戲, 到玩個時個普通話老師仲同我 ...
甘可能你仔特別醒,所以印象深刻 d lor

作者: leung-baby    時間: 12-6-7 16:47

chickenwing2006 發表於 12-6-7 16:12
甘可能你仔特別醒,所以印象深刻 d lor

其實我係估佢應該係特別"高" D老師都話佢唔似in K1.
作者: Andymammy    時間: 12-6-7 18:42     標題: 回覆:yuimom 的帖子

揀TT!鍾意有中學backup!根據貪曾政府既惡法,升小一、升中一都會面對同樣中、港人學位爭奪戰,所以亂世中backup最緊要,況且,TT中小學都實在唔差!最差都只係要俾$啫,但起碼留番七成俾自己人,好有心的學校!

作者: pochacco_ch    時間: 12-6-7 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+mickeymouse2000+於+12-06-06

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-06 發表
我囡而家 ik3 我自己覺得老師係超有愛心,ik 係一班配一個本地老師加一個地道普通話老師,另外有一外藉老師 ...
超有愛心就好喇!tt收咗呀仔就冇去禮賢interview喇!希望冇揀錯啦!

作者: pochacco_ch    時間: 12-6-7 22:40     標題: 引用:Quote:原帖由+kitty_tang+於+12-06-06+發表

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-06 發表
Toilet 係 classroom ??  真係第一次聽咋,個老師甘又真係好唔掂 wor

...
民生k1地下果層toilet都係喺課室入面

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-7 22:41     標題: 引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+12-06-06

原帖由 pochacco_ch 於 12-06-07 發表
超有愛心就好喇!tt收咗呀仔就冇去禮賢interview喇!希望冇揀錯啦!

...

作者: nicole.wan    時間: 12-6-8 14:34

作者: lovelinda    時間: 12-6-8 16:43     標題: 引用:Quote:原帖由+kitty_tang+於+12-06-06+發表

...
有其他學校的toilet都是在班房𥚃的

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-8 19:36     標題: 引用:甘,睇來阿仔想下學年讀K1報崇真都沒錯,不

原帖由 nicole.wan 於 12-06-08 發表
甘,睇來阿仔想下學年讀K1報崇真都沒錯,不過會吾會好難入?因為阿仔依家都兩歲一個月拉,但都吾怎講野,還 ...
快 d 上網睇下詳情,六月十四第一場簡介會

作者: nicole.wan    時間: 12-6-9 10:04

作者: JC_mami    時間: 12-6-9 10:21

崇真要聽完簡介會才可報名,詳細資料可参看崇真網站,簡介會現已接受報名,六,七,八,月各一場。
作者: palmchristy    時間: 12-6-9 12:25

原來依家崇真口碑咁好.
作者: leung-baby    時間: 12-6-9 12:51     標題: 回復+chickenwing2006+的帖子 都打過兩三

原帖由 nicole.wan 於 12-06-09 發表
回復 chickenwing2006 的帖子

都打過兩三次電話去拉,我問明年九月報讀的K班幾時開始招生,距話要十月頭先 ...
你講TT? 今年係9月1日&8日報名喎!

作者: Andymammy    時間: 12-6-9 14:54     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

崇真堅持學券!
禮賢取消學券!

作者: Andymammy    時間: 12-6-9 14:57     標題: 回覆:Andymammy 的帖子

崇真好多課外活動,校巴等埋先走!

作者: palmchristy    時間: 12-6-9 16:06

Andymammy 發表於 12-6-9 14:54
崇真堅持學券!
禮賢取消學券!
即係話崇真勝在可用學卷?
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-9 16:43     標題: 引用:Quote:Andymammy+發表於+12-6-9+14:54+崇真

原帖由 palmchristy 於 12-06-09 發表
即係話崇真勝在可用學卷?
2013-14 英普 $840/月

作者: nicole.wan    時間: 12-6-9 17:02

作者: sarubuta    時間: 12-6-9 20:11     標題: 引用:回復+leung-baby+的帖子 吾系嗎?你講9月1

回復 leung-baby 的帖子

吾系嗎?你講9月1-8號報名是明年讀K1嗎?怎解我打電話去接電話果個又話10月頭? ...
TT 13/14 K1 報名程序及詳情已在31/5 晚開始post在學校website, 下星期已有第一埸簡介會,要先報名才可以去,共有三場可以揀。交K1入學報名表限定1/9 或8/9 指定時間親身交去學校

作者: Andymammy    時間: 12-6-9 21:54     標題: 回覆:kufubaby 的帖子

既然兩間差唔多,梗係搵間有學券!

作者: baba987    時間: 12-6-10 10:46

作者: nicole.wan    時間: 12-6-10 13:09

作者: nicole.wan    時間: 12-6-10 13:10

作者: sarubuta    時間: 12-6-10 14:52

nicole.wan 發表於 12-6-10 13:10
回復 sarubuta 的帖子

因為我睇系距校網,但又沒寫,可吾可以講我聽怎可以參加簡介會? ...

咁奇?上崇真小學暨幼稚園個網頁click 幾cllick 就會見到喎! 要download 表格,填妥之後親身或郵寄返學校報名參加簡介會架。  

英文版admission information:
http://ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=5&refid=782&mode=published&nocache1339310722

中文版入學資訊:
http://ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=4&refid=781&mode=published&nocache1339310852

作者: leung-baby    時間: 12-6-10 15:37     標題: 回復+leung-baby+的帖子 吾系嗎?你講9月1

回復 leung-baby 的帖子

吾系嗎?你講9月1-8號報名是明年讀K1嗎?怎解我打電話去接電話果個又話10月頭? ...
其實我地係咪講緊同一間崇真?!

作者: nicole.wan    時間: 12-6-10 20:01

作者: nicole.wan    時間: 12-6-10 20:10

作者: leung-baby    時間: 12-6-10 21:29     標題: 哇,甘睇完sarubuta+俾的網址~原來呢間TT是

原帖由 nicole.wan 於 12-06-10 發表
哇,甘睇完sarubuta 俾的網址~原來呢間TT是名校

作者: kitty_tang    時間: 12-6-12 13:45

我都睇過TT 開放日,超正. 但我個囡個同學仔入去讀,又話一般.好能要夾小朋友.
作者: cherriesiu    時間: 12-6-14 00:29

作者: leung-baby    時間: 12-6-14 09:30

cherriesiu 發表於 12-6-14 00:29
My big son is studying in TT primary school but my small give up TT kindergarden, chose  KRS.....因 ...

你大仔係由TT幼稚園升上TT小學? 咁佢讀崇幼時係點?

因為我暫時只係focus崇幼, 所以想聽吓你個仔喺崇幼經歷.

不過我都同意樓上家長講, 都係人夾人.

作者: DCMaMe    時間: 12-6-14 10:17

回復 cherriesiu 的帖子

May I know what is KRS stand for ?
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-14 10:28     標題: 引用:回復+cherriesiu+的帖子 May+I+know+what+

原帖由 DCMaMe 於 12-06-14 發表

May I know what is KRS stand for ?
禮賢

作者: silvia_ng    時間: 12-6-14 10:36

cherriesiu 發表於 12-6-14 00:29
My big son is studying in TT primary school but my small give up TT kindergarden, chose  KRS.....因 ...

咁大仔有冇轉校?

作者: mickeymouse2000    時間: 12-6-14 14:08

可否講多一點你大仔在崇幼的經歷或説多少少老師及校長對小朋友的處理手法呢?因我女女今年將會轉到祟幼主流 repeat K1 。但真的有點不捨現讀的幼稚園。thanks
作者: susuwai    時間: 12-6-14 19:44

我之前都係禮賢及崇真選擇,最後我揀左崇真,到現在我都沒有後悔,阿仔實在太喜歡TT了
作者: yukai    時間: 12-6-15 00:30     標題: 回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

想請問各位媽咪TT和KRS面試係用什麼語言同考d咩架?謝謝!

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 00:37     標題: 引用:想請問各位媽咪TT和KRS面試係用什麼語言同

原帖由 yukai 於 12-06-15 發表
想請問各位媽咪TT和KRS面試係用什麼語言同考d咩架?謝謝!
Krs 個時我囡考用中文,Tt ~ ik 部分會用英文同國語

作者: yukai    時間: 12-6-15 00:44     標題: 回覆:chickenwing2006 的帖子

係咪考國際班用英文+國語,中英班用廣東話?

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 01:19     標題: 引用:係咪考國際班用英文+國語,中英班用廣東話?

原帖由 yukai 於 12-06-15 發表
係咪考國際班用英文+國語,中英班用廣東話?
主流 ~ 要問問,我估廣東話為主 !!

Over over 有冇主流部 Mami 可解答下

作者: leung-baby    時間: 12-6-15 07:36     標題: Quote:原帖由+yukai+於+12-06-15+發表係咪

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-15 發表

以我所知主流係考中、英。

作者: siumingsiuming    時間: 12-6-15 09:27

yes! 中英班只用廣東話
作者: bibikids119    時間: 12-6-15 12:21

上年係用廣東話考主流架(GROUP INTERVIEW)!仲會問家長幾條問題!

作者: yukai    時間: 12-6-15 19:27     標題: 回覆:chickenwing2006 的帖子

Thanks chickenwing2006

作者: yukai    時間: 12-6-15 19:27     標題: 回覆:leung-baby 的帖子

Thanks leung-baby

作者: yukai    時間: 12-6-15 19:28     標題: 回覆:siumingsiuming 的帖子

Thanks siumingsiuming

作者: yukai    時間: 12-6-15 19:28     標題: 回覆:bibikids119 的帖子

Thanks bibikids119

作者: christytyty    時間: 12-6-15 23:07

chickenwing2006 發表於 12-6-6 14:17

HIHI :chickenwing2006, 我離緊都想幫我個女報祟幼 k1呀^^想問下你囡囡係讀主流定英普班?thanks

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 23:24     標題: 引用:Quote:chickenwing2006+發表於+12-6-6+14:1

原帖由 christytyty 於 12-06-15 發表
HIHI :chickenwing2006, 我離緊都想幫我個女報祟幼 k1呀^^想問下你囡囡係讀主流定英普班?thanks
...
我囡 ik3 , coming 九月囝就 ik1

作者: day_bo    時間: 12-6-15 23:30     標題: 引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+12-06-09+發

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-09 發表
2013-14 英普 $840/月
英普幼稚園可否配合到出面律小?

作者: christytyty    時間: 12-6-22 00:12

咁好,你就開心啦
你細仔面試用中文定英文呀?我都想幫囡囡報ik1.........但本身好少好少同佢講普通話,怕佢應付唔到!!!

作者: chickenwing2006    時間: 12-6-22 00:37     標題: 引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+12-06-09

原帖由 day_bo 於 12-06-15 發表
英普幼稚園可否配合到出面律小?
唔知道實際係點,但我估每年都有 ik 小朋友畢業後入官小津小既,比 d 時間可以適應到既

作者: saiposaipo    時間: 12-6-22 05:30     標題: Quote:原帖由+yukai+於+12-06-15+發表係咪

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-15 發表

去年我親身帶囝囝去TT 面試主流,一位家長陪同。先入課室老師睇小朋友玩具表現,其間老師走埋嚟問佢名,又問家長會唔會考慮升崇小等問題。
跟著轉課室,六個小朋友坐前排,家長後排,老師以互動屏幕帶動唱、講故事,考小朋友反應,問與故事相關的問題。去年唱的是 Twinkle little star,故事是尋找失羊聖經故事。

作者: kapocheng    時間: 12-6-23 07:59

我報第一間崇真IK1,佢一收阿囡就無見其他幼稚園!因為有幾個朋友教小學都對讚呢間學校好好!。話D小朋友好開心同有自信心
作者: yumiee    時間: 12-6-25 07:25

回復 nicole.wan 的帖子

咁大個都可返母嬰院?我個歲半後就無得去叫四歲才去。 是定期檢嗎?要不要錢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5