教育王國

標題: 12/13 小一新生揮揮手 [打印本頁]

作者: ggbwong    時間: 12-4-25 12:49     標題: 12/13 小一新生揮揮手

大家心情如何呀? 希望同大家個朋友仔.
作者: stephanielum    時間: 12-4-26 17:58

hi, 我囡囡都是今年九月是小一生, 暫時又未係好緊張喎!
作者: Freshment    時間: 12-4-26 18:11

學校6 月尾會有分班試,考中英數3 科。您地可以預備一下。因為如果分班試考得唔好,老師係會逐個家長捉去訓話的。
作者: vvmakyy    時間: 12-4-26 20:32

回復 Freshment 的帖子

有咁的事嗎?

作者: id00288    時間: 12-4-27 10:15

你都唔記得, 五年前做過一次啊, 哈哈

作者: stephanielum    時間: 12-4-27 11:20

Freshment 發表於 12-4-26 18:11
學校6 月尾會有分班試,考中英數3 科。您地可以預備一下。因為如果分班試考得唔好,老師係會逐個家長捉去訓 ...

吓! 即係分班試是考小朋友程度達唔達標呀? 會唔會考得好深架? 想請問大約會考d乜呢!  spelling? 重組句子? 加減數?
作者: vvmakyy    時間: 12-4-27 12:07

我印象記得考呢個試唔係用來分班, 因為去考這個試時已知道讀邊班, 但這個試目的我唔記得了, 但亦冇想過老師會捉家長訓話
作者: Freshment    時間: 12-4-27 12:12

因為當時囡囡太細,講得唔太清楚。只知英文應該有考串字同A - Z 排列;數學應該考20 以內加減數;中文不詳。我諗考既應該係K3 至小一上學期程度卦?

不過分班試應該同編班無關的,因為好似冇分精英班。
作者: nmy1024    時間: 12-4-27 13:01

hi, 我囡囡今年九月都升小一, 我好擔心佢唔適應新環境, 新課程, 新老師....

而家見到仲話要考分班試, 咁我是否要train下佢呀....
作者: nmy1024    時間: 12-4-27 13:04

sorry ,我仲有野想問呀, 學校係返幾點學架 ? 同埋幾點放學呀? 因為我在學校網頁內找不到有關的資料呀, 謝謝!!
作者: Freshment    時間: 12-4-27 14:00

deleted   

作者: Freshment    時間: 12-4-27 14:01

您可以上小一概覽看看,裡面有詳盡資料。
作者: stephanielum    時間: 12-4-27 17:30

回復 nmy1024 的帖子

同學仔家長, 睇下面連結會知道學校多d架~~

http://www.chsc.hk/psp/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=103&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D6%26page%3D3

作者: heidi0653    時間: 12-4-28 15:23

你地好! 我囡囡Hasana今年9月最後都係入黎聖家讀小一,
請各位多多指教!

請問小一新生除左6月尾個試之外仲有無其他日子要安排返學架,
因為我地想安排暑假旅行同暑期活動呀!
作者: nmy1024    時間: 12-4-29 16:03

謝謝....昨天去買了補充練習俾佢做....佢識入面既野, 但未識解題目.....同一d 都唔識呢個format....要多d 俾佢做先....
作者: nmy1024    時間: 12-4-29 16:05

唔知有無在八月 尾返學既適應期呢....or 只在開學才有識應期....仲有小一家長會幾時開, 係咪6月會見家長一次, 介紹買書, 做校服, 校車果d 咁呀....

thx for all your helpful information!!!
作者: ggbwong    時間: 12-4-30 17:52

6月尾咁快就要考試???
作者: shirley0706    時間: 12-5-4 22:13

HI,大家好,我個女又是今年9月的小一新生,如有新消息請大家交流下。
作者: 晞晞豬    時間: 12-5-7 15:09

Hello!!大家好~~ 6月尾考?? 會安排在星期幾多? 阿囡30/6 (sat)行畢業禮.... 唔會撞正掛

作者: vvmakyy    時間: 12-5-8 22:45

晞晞豬 發表於 12-5-7 15:09
Hello!!大家好~~ 6月尾考?? 會安排在星期幾多? 阿囡30/6 (sat)行畢業禮.... 唔會撞正掛
...

我估機會都好大
作者: 晞晞豬    時間: 12-5-9 10:37

vvmakyy 發表於 12-5-8 22:45
我估機會都好大

咁以你經驗係上午定係下午呢??
作者: 晞晞豬    時間: 12-5-9 12:27

stephanielum, 希望.... 可以安排到.... 如果真係miss咗, 真係好可惜, 仲要話會要表演....

好想打去學校問一問幾時會考分班試

作者: stephanielum    時間: 12-5-9 12:52

你都可以試下問, 我估多數都答你未知多~~
睇睇下安排30/6 個日都好大, 因23/6個日端午節紅日, 除非提早到16/6個日考, 而六月頭大抽獎放榜, 之後個星期學校考試, 所以剩餘無幾可以安排.
作者: stephanielum    時間: 12-5-9 13:00

想問下聖家家長, 見學校張校曆表, 寫住16/7(星期一) 學生註冊及購買新學年課本, 是否小一生都是同一日進行? 同埋會否同日安排買校服? 如早知道想早d請定假同囡囡去. 謝謝~~
作者: vvmakyy    時間: 12-5-9 20:47

萬一真係撞期, 到時再打去同學校講怎樣安排
作者: vvmakyy    時間: 12-5-9 20:52

stephanielum 發表於 12-5-9 13:00
想問下聖家家長, 見學校張校曆表, 寫住16/7(星期一) 學生註冊及購買新學年課本, 是否小一生都是同一日進行? ...

只係升小二至小六的學生回校買新書和註冊, 唔關升小一學生事的
作者: 晞晞豬    時間: 12-5-9 22:03     標題: 引用:萬一真係撞期,+到時再打去同學校講怎樣安排

原帖由 vvmakyy 於 12-05-09 發表
萬一真係撞期, 到時再打去同學校講怎樣安排
Yes~~ 我想只好這樣~~謝謝妳

作者: Freshment    時間: 12-5-10 17:57

如無記錯,考分班試當日會一併訂校服、校車及書。當年我囡囡是安排在星期六上午考。不知今年會不會有改動。我相信如果因事不能應考應該問題不大,只是可能你要自行訂校服、校車及書。
作者: 晞晞豬    時間: 12-5-10 18:12     標題: 回覆:Freshment 的帖子

感謝你們的資料!謝謝哦~~

作者: stephanielum    時間: 12-5-11 10:40

謝謝家長既回覆及資料~~
作者: nmy1024    時間: 12-5-12 10:08

我到而家都仲未收到學校既信通知考分班試等等的事情, 係咪大家都收到喇? 定係仲未收到 ? 大約會幾時收到架?
作者: stephanielum    時間: 12-5-12 10:31

我都仲未收到呀! 會唔會等埋大抽獎個批至寄出?
作者: alljodesign    時間: 12-5-13 01:36

報到! 阿女都係9月入讀小一, 希望大家做到同班同學啦~

我同阿女都好緊張, 有時會傾下校車食LUNCH 呀..... 我又期待見佢著小一校服裙....

註冊時, 學校話6月會有信通知.
作者: ggbwong    時間: 12-5-14 08:52

stephanielum 發表於 12-5-12 10:31
我都仲未收到呀! 會唔會等埋大抽獎個批至寄出?

註冊時話6月會有信, 應該過左大抽獎finalize左個list先寄.
作者: nmy1024    時間: 12-5-14 11:44

謝謝....好緊張, 又有點擔心....怕阿女升小一唔適應...佢係一個慢熱既人....唉.....
作者: stephanielum    時間: 12-5-14 12:54

你囡囡同我女一樣, 都係好慢熱~~

作者: ggbwong    時間: 12-5-15 11:17

我個女又係勁慢熱, 出到去又怕羞, 但係屋企就嘈嘈閉!!!
作者: nmy1024    時間: 12-5-17 09:31

回復 ggbwong 的帖子

我地而家有諗住第日爸爸車佢去學校, 我帶佢入去, 之後我要趕番工, 但係奶奶好緊張話, 唔駛我帶佢入去, 奶奶可以跟埋車出去學校, 在學校門口陪佢....一來唔怕阿女悶, 二來奶奶佢唔駛擔心, 三來我唔駛搭的士趕番工....奶奶似乎比我地更擔心....
作者: alljodesign    時間: 12-5-17 22:32

ggbwong 發表於 12-5-15 11:17

我個女又係勁慢熱, 出到去又怕羞, 但係屋企就嘈嘈閉!!!  ...
哈哈, 我個女都係咁, 雙面人
作者: 晞晞豬    時間: 12-5-18 19:04     標題: 引用:回復+ggbwong+的帖子 我地而家有諗住第日

原帖由 nmy1024 於 12-05-17 發表
回復 ggbwong 的帖子

我地而家有諗住第日爸爸車佢去學校, 我帶佢入去, 之後我要趕番工, 但係奶奶好緊張話, ...
全家都緊張~~

作者: nmy1024    時間: 12-5-21 11:38

係呀....真係好緊張....

作者: yuedoris    時間: 12-5-23 14:43     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

我女都係九月入讀。請問有冇同學仔住牛池灣,彩虹,彩雲附近?

作者: water111    時間: 12-5-23 19:27     標題: yuedoris 的帖子

我住新浦崗,都算係你附近,到時你諗住搭校車定地鐵返學呀?

作者: yuedoris    時間: 12-5-23 20:35     標題: 回覆:water111 的帖子

應該會搭校車。吾知要幾點上車呢?

作者: water111    時間: 12-5-23 22:37

回復 yuedoris 的帖子

我打算親自帶返學, 放學先坐校車
作者: yuedoris    時間: 12-5-24 08:08     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

都要睇校車時間先再決定。其實大家於暑假點樣幫小朋友預備

作者: yuedoris    時間: 12-5-24 08:11     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

點樣預備升小一?我係新手mama,請多多指教。

作者: vvmakyy    時間: 12-5-24 12:37

yuedoris 發表於 12-5-24 08:11
點樣預備升小一?我係新手mama,請多多指教。
睇多d書, 寫生字, 默詞語, 串英文, 做吓簡單數, 上小學都易d pick up
作者: heidi0653    時間: 12-5-24 21:16     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

我地住大圍,有無住附近既同學仔?

其實大家有無興趣開學前見個面?

作者: nmy1024    時間: 12-5-29 10:20

想問有無校車由九龍塘返大埔架...
作者: nmy1024    時間: 12-5-31 09:51

想問下, 學校既筆記係A4 size 定F4 size, 因為我買定d 膠既大袋(個型係筆袋既放大版)比佢放筆記呀, 工作紙之類....

作者: vvmakyy    時間: 12-6-1 08:26

補充係A4, 工作紙係F4, 買一個功課袋最方便
作者: nmy1024    時間: 12-6-1 11:51

有無人收到通知信開於準小一生幾時考分班試和家長會的事宜呀, 我好驚我miss左呀

因為我仲未收到呀信, 我係自行學位分配時註左冊既....
作者: ggbwong    時間: 12-6-1 14:16

nmy1024 發表於 12-6-1 11:51
有無人收到通知信開於準小一生幾時考分班試和家長會的事宜呀, 我好驚我miss左呀

因為我仲未收到呀信, 我係 ...

不如收到就係度大家互通消息啦. 我都驚寄失. 不過我估都係等大抽獎完後, 6月中至有.
作者: heidi0653    時間: 12-6-1 16:07     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

我都未收到,相信係下星期,因明天大抽放榜後可以一齊出信!

作者: vvmakyy    時間: 12-6-1 17:25

分班試信應該都要等埋下星期小一學生註冊後才會寄出, 另外 7月9日和11日是小一新生迎新日, 時間 1pm - 4:30pm, 讓小一學生認識學校校舍, 大家遲d會收到信
作者: ggbwong    時間: 12-6-1 17:49

vvmakyy 發表於 12-6-1 17:25
分班試信應該都要等埋下星期小一學生註冊後才會寄出, 另外 7月9日和11日是小一新生迎新日, 時間 1pm - 4:30 ...
9/7 同 11/7 都係平日, 我要番工, 好想去, 點算??

作者: vvmakyy    時間: 12-6-1 20:46

只要返其中一日, 但未知邊日, 只係學生去咋
作者: 晞晞豬    時間: 12-6-1 22:58     標題: 引用:只要返其中一日,+但未知邊日,+只係學生去咋

原帖由 vvmakyy 於 12-06-01 發表
只要返其中一日, 但未知邊日, 只係學生去咋
多謝報料~~嘩~阿囡應該會好開心。期待

作者: heidi0653    時間: 12-6-2 01:07     標題: 回覆:vvmakyy 的帖子

多謝你俾資料我地呀! 感激!

另請問要自己買定書包嗎?定係學校會推介?

作者: 晞晞豬    時間: 12-6-2 09:43

heidi0653 發表於 12-6-2 01:07
多謝你俾資料我地呀! 感激!

另請問要自己買定書包嗎?定係學校會推介?

睇過之前d post, 好似話唔可以有"look", 即唔可以係拉喼款式
作者: vvmakyy    時間: 12-6-2 11:56

係呀, 唔可以拉喼, 書包要自己買
作者: stephanielum    時間: 12-6-2 20:43     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

我已經買左書包比亞女啦!同埋返學用品都買得七七八八!

作者: nmy1024    時間: 12-6-2 23:16

回復 vvmakyy 的帖子

謝謝vvmakyy的提醒, 我mark起左在calendar 度, 但當天阿女都仲要返學噃, 咪要跟幼稚園請假....仲有駛唔駛著校服架...定係著便服...
作者: nmy1024    時間: 12-6-2 23:20

回復 stephanielum 的帖子

我未買呀, 有咩需要預備...

我打算買幾個大既a4 袋裝d 功課咁, 書包未買, 因為未知d 書有幾大本, 筆袋ruler已買了....
水樽已有, 食物盒和毛巾盒亦有, 不知要不要自己帶餐具, 佢食飯幾慢, 到時都唔知點算.....

作者: heidi0653    時間: 12-6-2 23:53     標題: 回覆:12/13 小一新生揮揮手

咁快買齊哂?我諗住等書展時買tim!!

作者: stephanielum    時間: 12-6-3 00:05     標題: 回覆:nmy1024 的帖子

我記底左之前聖家家長及一些升小學家長留言話小一要預備既野,你想知我星期一回公司post出來呀!
水樽聽講話要用飲管個d,吾可以擧起手飲,會吾斯文喎!

作者: stephanielum    時間: 12-6-3 00:23     標題: 回覆:heidi0653 的帖子

我見啱同記得就買定,怕一陣要找番又找吾到。同埋聽前軰講,佢地小一d書包細碼款好快無貨,所以個日行街見到咪買左囉!

作者: stephanielum    時間: 12-6-3 00:25     標題: 回覆:nmy1024 的帖子

我見往年d相片,小朋友著便服架!

作者: ggbwong    時間: 12-6-3 11:04

stephanielum 發表於 12-6-3 00:25
我見往年d相片,小朋友著便服架!

好緊張呀. 我都好想去參觀學校!!
作者: heidi0653    時間: 12-6-3 15:25     標題: 引用:我記底左之前聖家家長及一些升小學家長留言

原帖由 stephanielum 於 12-06-03 發表
我記底左之前聖家家長及一些升小學家長留言話小一要預備既野,你想知我星期一回公司post出來呀!
水樽聽講 ...
好呀!多謝你呀!書包係唔係買LEGO果牌子會較輕?

作者: alljodesign    時間: 12-6-3 17:41

heidi0653 發表於 12-6-3 15:25
LEGO 果真係好輕, sogo thankful week 睇過, 好正 不過我年頭已經買左, 下次一定會買LEGO!
作者: alljodesign    時間: 12-6-3 17:45

stephanielum 發表於 12-6-3 00:05
水樽聽講 ...
水樽要用飲管個d.....   我仲想比不锈鋼果d水壺佢添
作者: alljodesign    時間: 12-6-3 17:47

vvmakyy 發表於 12-6-1 17:25
分班試信應該都要等埋下星期小一學生註冊後才會寄出, 另外 7月9日和11日是小一新生迎新日, 時間 1pm - 4:30 ...
多謝通知~
作者: 晞晞豬    時間: 12-6-3 23:06     標題: 引用:我已經買左書包比亞女啦!同埋返學用品都買

原帖由 stephanielum 於 12-06-02 發表
我已經買左書包比亞女啦!同埋返學用品都買得七七八八!
咁快?我咩都未買......

作者: nmy1024    時間: 12-6-4 09:32

謝謝你呀,
水樽要有飲管果d, no way la, 我會俾佢放一支飲管, 平時汽水果d 囉, 每日就掉., 而家就提佢要默書呢樣野, 同埋真係同佢玩下默書呀, 因為而家真係功課少, 又無dictation

作者: 晞晞豬    時間: 12-6-4 10:12

nmy1024 發表於 12-6-4 09:32

謝謝你呀,

係, 我地都無默書, 依家叫佢練習下默書好似想死咁....
作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:15

回復 晞晞豬 的帖子

我有d 神經質, 我仲擔心駛唔駛明天後天去註冊, 打左去學校, 佢話自行分配果d 已經註左冊, 呢兩日唔駛架喇, 但係唔記得問幾時會收到信通知d 交雜費呀, 做校服, 買書呀.....我真係好緊張呀!!!

作者: vvmakyy    時間: 12-6-4 10:18

大囡話唔一定要用有飲管的水壺飲水喎
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:24

ggbwong 發表於 12-6-3 11:04
好緊張呀. 我都好想去參觀學校!!
個日應該是給小一生的迎生日, 唔知會唔會比家長入學參觀喎! 家長我估要到小一家長會至可以去參觀到學校嘞!
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:27

heidi0653 發表於 12-6-3 15:25

書包我係買LEGO 個隻, 佢寫住超輕, 不過我攞上手又真係幾輕架! 我在荃灣吉之島買, 上個月時買有特價, 唔知現在仲有無呢!  
作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:27

咁係咪真係7月9 日, 或者7月11日是旦一日係小一既orientation.....

作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:34

nmy1024 發表於 12-6-4 10:27

咁係咪真係7月9 日, 或者7月11日是旦一日係小一既orientation.....

vvmakyy 家長咪講左兩日是旦一日下午囉! 不過唔知係咪用姓名嚟排呢! 係既話我估我女返7月11日, 佢姓TAM, 都是排尾的.
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:35

晞晞豬 發表於 12-6-3 23:06
咁快?我咩都未買......

哈哈! 我份人好心急, 上年已經整好個list 要買乜, 已經忍手唔買住, 上兩個月先開始買咋!
作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:37

唔該你post個list出黎丫, 我真係唔知點呀?
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:39

alljodesign 發表於 12-6-3 17:45
水樽要用飲管個d.....   我仲想比不锈鋼果d水壺佢添

我都是睇上年家長講話要用飲管個D咋! 唔知係咪呢, 不過我都會買有飲管個d水壺/水樽比亞女用, 佢有時心急飲到流哂出來架~

你買不锈鋼果d水壺唔重咩? 我都盡量買d輕身d既野比佢, 樣樣加加埋埋就好重!

作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:39

阿女姓ng, 中間, 可能都係7月11日...hehe....
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:41

vvmakyy 發表於 12-6-4 10:18
大囡話唔一定要用有飲管的水壺飲水喎

wmakyy, 多謝提醒! 有你地依d前輩真係好呀, 你地多d 話我地至後輩知有乜要注意呀!
作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:45

我今朝打去問, 駛唔駛呢兩日去註冊呀....我話自行果時註左冊, 佢話呢兩日唔駛, 我唔記左問佢幾時出信通知我地交離費, 買書, 做校服果d呀....

謝謝vmakyy既提醒呀....
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:52

nmy1024 發表於 12-6-4 10:37

唔該你post個list出黎丫, 我真係唔知點呀?

哈哈! 你仲心急過我潻~
** 以下是聖家家長及一些升小家長提供要準備的物品, 大家可作參考! 紅色字是聖家家長上年提供的.

小一開學購物清單
《上學必須品》
黑鞋
白色運動鞋

白色底裙

白襪
手帕
書包
雨具 (書包cover)
名字labels (膠及布面)
穿校服證件相—紮孖便, 白色底一打1”x1.5” (不要影証件相size)

手挽袋-A4 size (分擔書包重量)
淨深藍色絨褸-不可有公仔及圖案 (14度以下可著)

《午膳用品》
"軟"餐塾 (午餐用) 我見過Sanrio有foldable檯墊,$21.9

紙巾/濕紙巾
餐具-羹匙,叉

圍裙手袖

水壺 (有飲管)

小食盒

《文具》所有文具要貼名
筆袋
(不要買鐵筆盒,因堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒,最好買布袋,簡單那些.)

鉛筆2盒

擦膠半打

間尺

有套較剪

木顏色/粉彩

漿糊筆 2-3枝

白膠漿 (勞作用)

美勞用的圍裙手袖
A4/F4雙拉鍊袋-家課套,即透明網紋型A4/F4雙拉鍊袋,前面裝通告,後面裝功課及家課冊 (唔好用單邊開的folder,小一生會成日跌野唔見野)

超輕包書膠(日本城有售)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)

作者: stephanielum    時間: 12-6-4 10:55

nmy1024 發表於 12-6-4 10:45
我今朝打去問, 駛唔駛呢兩日去註冊呀....我話自行果時註左冊, 佢話呢兩日唔駛, 我唔記左問佢幾時出信通知我 ...

傻豬, 你真係緊張過龍, 我地自行個批咪註左冊囉, 聽日後日註冊是大抽獎個批嚟架~~

作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:55

謝謝, 我已即時印出黎....
作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:58

我真係好緊張呀....可能因為註左冊, 一路都無聲氣丫嘛....咪以為係咪真既呢....

作者: nmy1024    時間: 12-6-4 10:59

stephanielum 發表於 12-6-4 10:55
傻豬, 你真係緊張過龍, 我地自行個批咪註左冊囉, 聽日後日註冊是大抽獎個批嚟架~~
仲有問多句, 夏季校服的外套要咩色架, 係咪白色?
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 11:02

nmy1024 發表於 12-6-4 10:59
仲有問多句, 夏季校服的外套要咩色架, 係咪白色?

係呀! 白色~
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 11:06

nmy1024 發表於 12-6-4 10:58

我真係好緊張呀....可能因為註左冊, 一路都無聲氣丫嘛....咪以為係咪真既呢.... ...

係架, 我地上年第一round 攪掂到現在成半年又好長既, 不過對一d家長第一round 唔得, 仲要等半年有多時間至放榜, 佢地壓力都唔少, 所以好感謝天主恩寵, 可以一早安排了咁好既小學比我地既女兒~~
作者: stephanielum    時間: 12-6-4 11:17

我女既幼稚園下學期開始已經要模範小一既野, 一星期兩次默書(中英各一), 又加多左功課, 每日有三樣, 星期五就六樣, 有次試過八樣, 嚇死我! 開頭默書都好大壓力, 話就話無分數, 用印仔代替, 但都要同佢溫架, 仲唔係二三個喎, 一開始5個生字, 之後再一嚟就五個生字加兩句句子, 現在六月仲一要讀默一段文章, 仲要默埋標點符號潻!

亞女都默得唔錯啦, 係d 大細楷錯漏百出囉~~ 全部都是大意既錯!   希望佢現在學習既野對佢小一無咁大壓力, 易d適應啦!
作者: nmy1024    時間: 12-6-4 11:29

stephanielum 發表於 12-6-4 11:17
我女既幼稚園下學期開始已經要模範小一既野, 一星期兩次默書(中英各一), 又加多左功課, 每日有三樣, 星期五 ...

我都有諗過要開始同佢試默....先默5個生字....默下就加d 上去....可能兩三個禮拜就默到10個....
暑假再默下句子....希望佢唔會太抗拒....

佢呢個禮拜開始學, 學校會幫佢地做模擬小一既學習, 希望都會幫下佢地默書....

都係比個概念佢....等佢知道發生咩事.....

作者: OB-father    時間: 12-6-4 11:29

囡囡好lucky入到聖家大家庭,
請多多指教
作者: vvmakyy    時間: 12-6-4 11:39

請問Lego書包多少錢呀? 係咪護脊架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5