教育王國

標題: 三歲未識認字點算(A-Z,數字)! [打印本頁]

作者: hellolo    時間: 12-4-19 13:02     標題: 三歲未識認字點算(A-Z,數字)!

已讀了n班大半年了!
作者: kittytyl    時間: 12-4-19 15:38     標題: 回覆:三歲未識認字點算(A-Z,數字)!

平日自己有教下佢嗎?不懂識是不讀定係你讀A佢都唔識邊個係?

學校有冇comment?

作者: hellolo    時間: 12-4-19 16:01

有教架,睇書又有,玩教又有,指比佢睇a for apple又有,問番佢尼個係咩?佢唔識答,有時亂答有時答唔識!
作者: shevachevy    時間: 12-4-20 10:58

樓主唔好咁緊張, 其實都唔係好大問題, 幼稚園都係遊戲中學習, 可能佢識左入晒腦, 但唔表出達出黎, 又可能佢見你成日問佢, 佢先至"玩野"唔答你~

作者: hellolo    時間: 12-4-20 11:31

但係佢真係唔識喎!用好多方法問佢,威迫利誘,讚佢又有,比佢鍾意既野又有,都係唔識,話比佢聽就跟住講,五秒後問番又唔識!

作者: A-Mum    時間: 12-4-20 13:09

你覚得佢幾他發展有冇问题?我個女都係K1 開学後至学識 abc, 之後就進展神速。每個小朋友都有自己步筏,幾他方面無问題就睇住先啦
作者: 2010YL    時間: 12-4-20 13:46

我唔係專家, 唔可以肯定答你一定無問題, 你可以搵D專家睇下, 我相信你會放心D, 不過真係慢左D, 我個女22個月已經識讀&記得晒A - Z ,雖然讀音唔正,但知道佢讀咩囉
作者: jerymama    時間: 12-4-20 16:50

其實都唔駛心急既… K1先教abc…

咁佢識唔識唱ABC SONG 呀?
或者可以試下教佢唱左歌仔先,等佢有發音既概念再教佢認字母。
唔好比太大壓力比小朋友,等佢開開心心學習好d ^^

作者: hellolo    時間: 12-4-20 17:40

其他發展都ok,唔係特別蠢又唔係特別醒,只係估惑d唔專心,只顧住玩,睇字咭變玩字咭,正亂晒為止,abc同123都識唱,指住d字黎唱,都認唔到,只鍾意搗亂!
作者: yo_cty    時間: 12-4-20 18:42

唔需要太擔心,個個小朋友都唔同
有個別差異
小朋友咁細專注力弱,文字對佢地黎講唔太有趣
家長唔需要太過緊張,這會更加令小朋友感到壓力,影響佢對學習既興趣
係自然既環境多d讀生字俾佢聽
持續觀察  
作者: mrsmak125    時間: 12-4-20 22:35

作者: chanwendy    時間: 12-4-23 11:10

我記得大女讀 n1 時係冇教 a-z 的, 反而一開始就直接教生字, 派字卡.  我姨甥女同年讀另一間學校, 就係由 a-z 開始教.  到家長日時, 我問老師點解唔係 a-z 開始教, 老師的回覆好有說服力.  老師話 a-z 本身係冇意義的, 舉例 apple 先算, 我地平時同人講嘢只會講 apple, 而唔會 a-p-p-l-e 咁串個字出嚟, 識串字只係 for reading & writing.  咁細個小朋友, 主要係要佢地可以同人溝通, 或聽得明 net 講咩.  所以學校 n1 唔會刻意教 a-z, 反而會教好多生字, 所以我細仔都係讀咗大半年 n1, 望住字卡當然識講啦, 但冇公仔之下而認得的字, 其實都好少.  我自己亦唔會另外教佢.  a-z 佢遲早都識, 唔需要一定 n1 就認到晒既.
作者: sjssjssjs    時間: 12-4-23 18:58     標題: 回覆:hellolo 的帖子

我就比dvd個女睇.... 另加睇書,18個月佢認曬a-z大細階

作者: ppgirl    時間: 12-4-26 18:19     標題: 回覆:三歲未識認字點算(A-Z,數字)!

買個磁石abc版俾佢玩,超鍾意,好快學識abc!

作者: kmmum    時間: 12-4-26 22:30

係呀,買雪櫃磁石, 阿囡未夠兩歲半左右. 朋友送左豆豆城的生果磁石.
我搵左一塊大磁石版. 先貼幾個英文字.  讀個'A',叫囡囡搵出來, 然後放左個雪櫃入面. 就會發聲, DADDY 陪囡囡齊搵字. 一家親子遊戲. 好開心.
慢慢,貼曬廿六個字. 就好快識曬.  仲未到K1班.  樓主仲有幾個月時間.

作者: yannie_wyh    時間: 12-4-28 21:50

樓主, 建議你再俾多D心機教個小朋友, 並且觀察住佢個情況, 如果情況持續無改善, 尤其極度唔專心學野, 鐘意望東望西, 或者喜歡答非所問, 甚至搗亂, 就可能有過度活躍症, 那時就最好請教醫生意見.
作者: littleape0129    時間: 12-4-30 23:54

Have you tried flash cards? My girl likes to play flash cards a lot. She reads out loud the letters when she's playing it herself.
作者: keroro113    時間: 12-5-2 19:05

回復 hellolo 的帖子

建議你用printer print 字母,每張A4 size一個字母,用A4 透明file套住(過膠好貴),當佢想食零食,玩玩具,或有任何佢好想但你認為可有可冇嘅要求時,就抽2個字母(e.g .A and B),要佢攞個A or B俾你,成功即獎,失敗就教佢一次,耍佢follow,如唔專心,唔肯做,由得佢,但佢亦得唔到本身嘅耍求,晤使迫,唔好罰,最重要係你嘅堅持
作者: hellolo    時間: 12-5-3 19:47

多謝咁多位意見,如果比佢簡有時都答中,有時唔中。人字得兩劃都唔識,門字咁多劃就認得,死未><。
作者: JadeW    時間: 12-5-4 13:38     標題: 回覆:hellolo 的帖子

認字係越多筆畫越易認嫁,因為以圖像記憶。

作者: jennyjenyjay    時間: 12-5-12 00:06

我個女都三歲幾,唔識字母,之前都有擔心過,因為而既小朋友好細個就學字母,我有教過,但佢認唔到就由得佢,遲D學校教時佢都唔識再自己教都唔遲,我寧願俾多D時間佢玩/聽我讀書,呢個階段學字母用既時間比遲D學會多左,但唔見得早D學識對將來有好大既好處,小朋友大左學識字母所用既時間會少好多,到時早學遲學既差距會好小,或者冇分别!~當然,我覺得我個女其他方面發展冇問題,我先會咁放心,睇小朋友有冇特別問題,唔係只係睇一樣!~
作者: stmc    時間: 12-5-12 01:25

作者: dadabb2009    時間: 12-5-12 07:20

ppgirl 發表於 12-4-26 18:19
買個磁石abc版俾佢玩,超鍾意,好快學識abc!
agree, this is very effective! my girl initially shows no interest with the alphabets, then i bought the magnets, mine are with sounds, she loves them so much n started to pick up quickly! Same fir chinese characters, initially she was not interested at all, but once i found some interesting chinese books to read her, she started to like learning!
So i think the key is, make fun out of learning!

作者: winson76    時間: 12-5-15 08:40

作者: 12345BABY    時間: 12-5-20 17:51

你子女讀N班已教他,其實只是你過於心急,到讀K1時老師會正式教abc及數字,反之其實太早學只會到正式學既時候無心機學,因為己識.
作者: little_yolky    時間: 12-5-25 13:50

真係唔好意思, 乜n班(我估計係n1)唔係即係俗稱戒片班咩? 識ABC嚟做乜? 最緊要係, 佢有無:

1. 戒片
2. 主動叫上廁所
3. 自己吃飯
4. 自己主動執拾碗筷
5. 有無禮貌主動打招呼
6. 鍾意任何一種藝術活動

如有, 咁又有乜問題呢?n班細路只需要做好以上6項就okay了。我聽過有細路6歲夜晚瞓覺都仲要用片, 細路唔同階段有唔同學習課題, 無需要學早一年的。
作者: cherryird    時間: 12-5-25 15:39

作者: feiji    時間: 12-5-25 15:45     標題: 回覆:cherryird 的帖子

No need to worry. My son was 文盲 when he was 3.8 years old (last summer).  Now he can do 中文重組句子 by himself. (4.5 years old)

作者: little_yolky    時間: 12-5-30 13:53

cherryird 發表於 12-5-25 15:39
唔係喎, 我仔個間n班除左教自理能力外, 仲教埋a-z, phonics, colours, sharps, 中文字, 可以學自理之外學 ...

當小寶寶不斷斷响學校野埋啲病, 一日病到黑, 就會發現學校唔係咩野好地方了。
n班細路音都發唔準, 其實真係無乜必要學a-z啦, phonics啦, 一陣就會唔記得的。咁細個細路, 首要學好自理, 禮貌最重要, 因為幼稚園階段係學習黃金期, 唔响呢個時間教學禮貌同EQ, 真係大咗無得教, IQ? no big deal.

作者: cherryird    時間: 12-5-30 16:50

作者: Momomami    時間: 12-7-3 14:55

回復 kmmum 的帖子

Could you tell me where can I buy these magnetic stuff, pls?

作者: Momomami    時間: 12-7-3 14:58

回復 kmmum 的帖子

Could you tell me where i can buy these magnetic stuff, pls?

作者: kmmum    時間: 12-7-3 20:24

回復 Momomami 的帖子

你去反反城找下.. 我唔記得個牌子名.

作者: chanwendy    時間: 12-7-4 12:08

我仔讀緊 n1, 八月先三歲, 佢都識唔晒 a-z 喎, 我又唔覺得九咩大問題喎, 始終 n1 唔預你識太多, 去到 k1 都會正統再教一次.
作者: torunpoland    時間: 12-7-4 12:12

其實大家如果有時間, 看看一些教父母如何教小朋友 PHONICS 的書, 大部分都會建議小朋友3-4歲才學.

所以, 我看來, 3歲人仔, 咩都唔識, 其實真係好冇問題.
作者: PPyeung    時間: 12-7-20 21:59     標題: 引用:已讀了n班大半年了!

原帖由 hellolo 於 12-04-19 發表
已讀了n班大半年了!
一般理解力ok就得!可能不想答你

作者: angelkinki    時間: 12-7-22 17:29

hellolo 發表於 12-4-19 13:02
已讀了n班大半年了!

同仔仔返pg,見有d小朋友已經識曬abc、123甘。但我仔仔都未認到,因為我之前都無教,我剩係教唱歌同數數,唔係教認字。

我就問啊sir,我宜家先開始教wor。。。仔仔2歲半。啊sir話無問題,只要在屋企周圍貼多d字母、數字出黎,得閑就問下他,教下他就ok。其實他們學abc、123都係影像記憶,如果小朋友記好耐都記唔到,只不過係代表他影像記憶比較弱d,唔使擔心。俾d心機,教多幾次就ok la。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5