教育王國

標題: 幼稚園讀上午定下午好? [打印本頁]

作者: ashley_mama    時間: 12-4-16 11:02     標題: 幼稚園讀上午定下午好?

有人話讀上午叻啲,但早起身辛苦啲!讀下午就輕鬆啲喎,咁你地會點揀

作者: bobbili    時間: 12-4-16 11:06

depends on your own family schedule.  
作者: hohoyy    時間: 12-4-16 11:42

讀上午時間好用d, 放學後,食完飯, 訓完晏覺, 仲可以有機會做下其他野, 例如興趣班. 不過要早睡早起, 如果家長夜放工, 就冇咩親子時間.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-4-16 11:53

由於小兒2歲已不訓晏覺, 所以我prefer pm class :
1. 早上起床不用辛苦,尤在冬天
2. 早上興趣班小人報,我果陣1對1,老闆教(下午最少要1對4)
3. 成人放工後多一點親子時間
作者: gwlam    時間: 12-4-16 11:53

如果放工返到屋企都7點多8點,要小朋友9點多就上床,每天親子太少了。。。
作者: myfanwy    時間: 12-4-16 11:54     標題: 回覆:ashley_mama 的帖子

點解讀上午叻啲?

作者: gwlam    時間: 12-4-16 11:59

我都唔明點解讀上午叻啲? 如果上午班太早起身唔够瞓performance可能仲差。Depends whether your kid is an early bird or owl.
作者: mingming1111    時間: 12-4-16 14:36

其實而家如果想讀英普班, 好多都只有下午班
作者: ashley_mama    時間: 12-4-16 19:21     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

c6曾經聽過人講話某某專科醫生話讀上午班既小朋友身體同腦袋會自己調節出唔知咩激數去剌激大腦喎,所以會叻d

作者: ashley_mama    時間: 12-4-16 19:24     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

我個仔而家每日午睡2-3小時,所以我想佢返上午班,但佢又夜瞓喎,通常12點先瞓,瞓到第二朝10點幾所以先唔知報上午定下午好

作者: chingchingcandy    時間: 12-4-17 16:46

回復 ashley_mama 的帖子

我個仔同你個仔差唔多,都係11:30先瞓,9:00先起身,我諗我都係會選下午,唔洗佢咁早起咁辛苦.
作者: lingan    時間: 12-4-17 17:20

同BB戒午睡等佢早d 訓。第二朝咪會早起囉。
作者: 麥兜MaMa    時間: 12-4-17 17:46

我地係夜歸, 上次見到有關pm討論, 有多些親子時間, 不用父母回家時已經要趕上床睡眠, 令我眼前一亮. 愛上了pm.
加上沒上n的小兒上早上的pg, 已經很多時不願起床, 更加強了信念.
作者: 麥兜MaMa    時間: 12-4-17 17:50

小睡時間, 可以調教的. 阿仔有時番am pg, 另一日又有pm pg. 就番已經ok.
作者: bbtcy    時間: 12-4-17 23:09     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

其實小朋友的睡眠時間是可以調節到的,我地經過一番努力,小兒現約10-11時瞓到早上8時,下午瞓1.5 -2小時。之前他12-1時多先瞓,遲醒再加晏覺,夜晚確難以早睡。中醫話10時後睡眠時的排毒很重要。

作者: Unclejt    時間: 12-4-17 23:21

贊成hohoyy所說,打算參加課外活動的話,讀上午校比較方便。
作者: BabyGcc    時間: 12-4-17 23:39

我的小朋友習慣了早起,所以希望她能讀上午班。
作者: winnietingting    時間: 12-4-18 08:40     標題: 引用:如果放工返到屋企都7點多8點,要小朋友9點

原帖由 gwlam 於 12-04-16 發表
如果放工返到屋企都7點多8點,要小朋友9點多就上床,每天親子太少了。。。 ...
今時今日,乜仲有放工返到屋企早過7時(除咗教書)?有的話,我都想做。

所以如果返上午,working父母真是太少親子時間(講星期一至五,assume小朋友10時前要睡著)。

我有冇錯?

作者: gwlam    時間: 12-4-18 08:53     標題: 引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-04-16+發表如果

原帖由 winnietingting 於 12-04-18 發表
今時今日,乜仲有放工返到屋企早過7時(除咗教書)?有的話,我都想做。

所以如果返上午,working ...
Exactly. For working mom and dad, all these 親子時間 every afternoon will be given to your maid or to whom who look after your child. I rather prefer to treasure more time with my kid. For those extra curriculum activities, we can do it either in the morning or during weekends.

作者: winnietingting    時間: 12-4-18 08:59     標題: 引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-04-18+

原帖由 gwlam 於 12-04-18 發表
Exactly. For working mom and dad, all these 親子時間 every afternoon will be given to your maid or t ...
完全同意,我囡囡今年9月返pn下午班。如果daddy放上午假,仲可以一家人飲完茶,才讓囡囡返學前小睡片刻。

冇計,晚上親子時間太太太重要了。

作者: pandabonita    時間: 12-4-18 11:12

我覺得上午班好處總比下午多,尤其是大部份小學都要很早上課,一些kg如sc, kv k3全部都是上午,比學生早一年適應.我都同意親子時間的重要,但要記著quality > quantity.
作者: stepyau    時間: 12-4-18 12:25

我上下午班都OK,不過爲了課外活動,當然上午班好一點啦。現在囡囡9:30-8:30,勉勉強強夠11個鐘頭睡眠時間,比recommend的少一個鐘(當然如果可以9:30才起床就最perfect啦),好處是可以他他條條飲奶及食早餐,不好的地方是課外活動選擇有局限,同6:00-7:00左右好疲累但又不能讓她睡(如果睡了夜晚12點都不會睡,試過幾次,怕怕),所以偶爾會發脾氣。
作者: 手斤口    時間: 12-4-18 16:47     標題: 引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-04-16+發表如果

原帖由 winnietingting 於 12-04-18 發表

所以如果返上午,working ...
家吓老師都無得早走,所有六、日假期既親子旅行喺陪學生,唔係陪仔女

作者: rabbitheeyi    時間: 12-4-18 18:33     標題: 引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-04-18+發表Exact

完全同意,我囡囡今年9月返pn下午班。如果daddy放上午假,仲可以一家人飲完茶,才讓囡囡返學前小睡片刻。

...
咁但係如果pm,就冇得送佢返學接佢放學.....

作者: hayley1328    時間: 12-4-18 18:39

如果係朝9晚6 working mama的, 早上8點出門夜晚8點返到屋企, 其實上下午班都係無咩親子時間的, 都幾煩的
作者: shin08    時間: 12-4-18 23:14     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

我係返朝九晩六,成日要ot,小朋友返上午班。的確返到屋企得好少親子時間,但就算我的小朋友返下午班,我也不會讓他遲過10時睡覺,所以也不會多好多親子時間!反而我喜歡小朋友早睡早起,早上同小朋友一齊食早餐,做早操!

作者: 麥兜MaMa    時間: 12-4-19 10:26

e+ 9~5+ot已經唔易係weekday有親子時間. 何況我們呢d要番大陸既, 已經係重質不重量...但如果見到見唔到, 想重質都重唔到. e+仔仔10點幾睡, weekend有時拖延到11點幾. weekend日頭佢係唔想睡, 想同我玩.
作者: MamaRabbit    時間: 12-4-19 11:06

lingan 發表於 12-4-17 17:20
同BB戒午睡等佢早d 訓。第二朝咪會早起囉。

想知道,如果小朋友唔午睡,返pm時會唔會烏下烏下,冇精神學野架?
作者: Gerard    時間: 12-4-19 11:22     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

作者: pandabonita    時間: 12-4-19 12:27

MamaRabbit 發表於 12-4-19 11:06
想知道,如果小朋友唔午睡,返pm時會唔會烏下烏下,冇精神學野架?
5會,但放學囘家後可能很moody,如用工人照顧就好容易spoiled

作者: MamaRabbit    時間: 12-4-19 12:34

pandabonita 發表於 12-4-19 12:27
5會,但放學囘家後可能很moody,如用工人照顧就好容易spoiled
咁你地小朋友放左學仲會唔會比佢瞓下? 佢實頂唔順...但瞓左夜晚又會很夜至瞓到

作者: luilui007    時間: 12-4-19 13:22

我女讀pm, 曾幾何時未入學時好想佢讀am, 但最終亦沒有要求轉am.
我女早上9時許起身, 早上有時可以到樓下公園玩下, 11時許食午餐, 12
時許上校車, 5時許放學回家做功課, 7時食飯, 8時玩下9時許準備休息, 日日如是, 她不鍾意午睡, 而我一半時間會返晏, 早上可以陪下她送上校車, 但晚上就不能陪, 相反, 如我返早則早上不能陪, 晚上6時許回家可以陪, 其實我返什麼更都是一樣陪到大約3小時. 如果她讀am就時間不好就, 我返晏就全日陪不到!
另外, 星期二及四早上有普通話及鋼琴老師分別上門教授, 星期五晚上到樓下會學珠算! 所以課外活動沒問題
作者: LL222    時間: 12-4-19 13:55

上午班, 一定要午睡, 睡眠對腦部發展好重要
作者: Ackl1002    時間: 12-4-19 14:00

luilui007 發表於 12-4-19 13:22
我女讀pm, 曾幾何時未入學時好想佢讀am, 但最終亦沒有要求轉am.
我女早上9時許起身, 早上有時可以到樓下公 ...

It's good that your girl can sleep from 9pm to 9am, that makes it 12 hours per day, hence no need to take afternoon nap. My girl sleeps at 9:30pm, and she will wake up around 7:30 am everyday. She has never been staying in bed later than 8am even on holiday. She is still taking afternoon nap for 2-3 hours everyday routinely at 1:00 pm. That gives us some headache as she will go to PM class this Sep. She may fall asleep when everyone else are excited to start the class !

I plan to let her take an interest class at 9am, hope that will make her feel tired at 10am and sleep for an hour before lunch and school.

A bit worried now.

作者: fatalbug    時間: 12-4-19 14:04

作者: kittytyl    時間: 12-4-19 14:17     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

我可以6:30返到屋企,老公自己生意更彈性,囝囝約10:30瞓,那我應該am or pm class 好?

作者: pandabonita    時間: 12-4-19 14:18

MamaRabbit 發表於 12-4-19 12:34
咁你地小朋友放左學仲會唔會比佢瞓下? 佢實頂唔順...但瞓左夜晚又會很夜至瞓到
...
當然會有nap, 初初會叫醒佢,習慣了作息時間後就冇問題.

講真返am在冬天一早叫醒小朋友的確是個challenge, 但我覺得值.

作者: MamaRabbit    時間: 12-4-19 15:17

Ackl1002 發表於 12-4-19 14:00
It's good that your girl can sleep from 9pm to 9am, that makes it 12 hours per day, hence no need t ...

上pm冇得午睡,要佢上學前眠一眠的確很理想,但我怕佢唔肯瞓...or瞓到唔願醒?
作者: MamaRabbit    時間: 12-4-19 15:23

回復 pandabonita 的帖子

唔好意思,可能我冇講清楚,我是指pm class的小 朋友,放左學5點幾仲會唔會nap
作者: pandabonita    時間: 12-4-19 16:09

MamaRabbit 發表於 12-4-19 15:23
回復 pandabonita 的帖子

唔好意思,可能我冇講清楚,我是指pm class的小 朋友,放左學5點幾仲會唔會nap ...
應該係我冇睇返上文誤解左.

lei個問題我都可以答,我大囡係pm, k1上學期還可以,之後就5肯訓,不過每個家庭和小朋友都5同,邊樣合適d要自己衡量la.

作者: siusin54    時間: 12-4-19 23:59     標題: 回覆:MamaRabbit 的帖子

我個囡都係返PM, 夜晚11,12點訓到早上8點起身飲支奶再訓到十一點才起身,跟住返學,5點放學返來再訓2個鐘起身玩、食飯同温習,她逢星期二四早上就上興趣班,星期六日都要返興趣班。

作者: ashley_mama    時間: 12-4-20 00:00     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

唔知係佢而家細得濟定咩,佢既睡眠時間完全唔到我控制,係掌握係佢手,迫都唔瞓

作者: ashley_mama    時間: 12-4-20 00:02     標題: 回覆:幼稚園讀上午定下午好?

好多人都話午睡好重要,如果返pm就變咗無得午睡,但應該會早瞓返少少!我係ftm,所以每日都有好多親子時間

作者: ashley_mama    時間: 12-4-20 00:03     標題: 引用:我個囡都係返PM,+夜晚11,12點訓到早上8點起

原帖由 siusin54 於 12-04-19 發表
我個囡都係返PM, 夜晚11,12點訓到早上8點起身飲支奶再訓到十一點才起身,跟住返學,5點放學返來再訓2個鐘起 ...
咦~放學返黎再瞓下咁好,咁佢每日都夠精神,係咪學野、脾氣都好d

作者: siusin54    時間: 12-4-20 00:27     標題: 回覆:ashley_mama 的帖子

係呀, 如果早上要返興趣班,放學返來一定訓兩粒鐘, 唔駛返就個半至兩粒鐘,視乎她有幾疲倦啦,學嘢都冇咩問題,佢就真係好少因為唔夠訓而發脾氣喎.

作者: caca316    時間: 12-4-20 10:28

而家唔係揀上午定下午的問題, 其實大家已經揀定了學校, 如果想入那間幼稚園,就算係下午班你都接受了.......如果唔想入另一間的話,就算offer AM,都已經decline了罷!!!不如唸下既然揀了下午班, 點樣安排時間仲好la.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5