教育王國

標題: 會否比讀小一仔女,測驗及考試時自己溫書? [打印本頁]

作者: 阿曼    時間: 12-3-21 10:39     標題: 會否比讀小一仔女,測驗及考試時自己溫書?

會否比讀小一仔女,測驗及考試時自己溫書?
作者: chanwendy    時間: 12-3-21 11:07

我女九月小一, 我會比佢試吓, 我教佢點樣溫. 我期待小二開始全自動波.
作者: kikiboy    時間: 12-3-21 11:20

唔會放心, 因為佢唔知溫乜/點溫.
P.S. 我都唔知應該點溫.
作者: Fayme    時間: 12-3-21 11:32

我會比佢試吓自己溫,然後考翻佢温咗D乜及温得齊唔齊
作者: yanlamma    時間: 12-3-21 11:35

回復 阿曼 的帖子

小一要佢自己識溫書好似難左d, 佢都未知什麼叫溫書, 睇完一次話溫左, 問佢問題會唔識. 現在小二, 上學期常識有好多野可以重點記下, 叫佢試下寫低, 方便翻閱. 英文就以主題給與一些練習, 成為她的溫習重點. 唉! 不過距離自動波仍然好遠! 而家做阿媽, 等同做埋補習社份工, 要話俾老公知出多d糧.

作者: idac_c    時間: 12-3-21 11:35

唔會
咁細個佢唔會識得點溫,  一定要從旁協助
作者: 719117    時間: 12-3-21 11:43

kikiboy 發表於 12-3-21 11:20
唔會放心, 因為佢唔知溫乜/點溫.
P.S. 我都唔知應該點溫.

agree, me too
作者: Fayme    時間: 12-3-21 11:44

係呀!完全放手有排啦!只係一種培養他自己温習的習慣
作者: 阿曼    時間: 12-3-21 12:12

結果今次下學期測驗,我真係等佢自動波,冇幫佢返溫,諗住比佢再試下,
(雖叫測驗,但仍計40%)以為上學期測驗試過,成績好好,連帶上學期考試也好好。但撏日派返中文及數學卷,終於發覺衰左,下學期深咗,由平時九十幾,跌至七十幾,雖然係咁,但總算試過,希望考試追返分,但應該很難,所以真係要幫佢返溫翻,暫時我都唔會再亂試
作者: ming2    時間: 12-3-21 12:21

作者: silvia_ng    時間: 12-3-21 12:46

我放手呀! 反正我自己都唔知點幫佢溫, 咁佢自己黎啦! 不過中文科就一定要幫幫手, 同佢睇下d造句囉。

其他科佢就自己攪掂哂架啦! 完全放手先睇到佢平時識唔識學左既野, 睇下有幾多分啦! 上次考試都唔錯, 考到全班10名內。
作者: 阿曼    時間: 12-3-21 12:59

之前上學期放手,就係考到全班第4名,所以諗住食過返撏味 !
見今次派返嘅中文同數學,我見佢全部識做,扣嗰啲喺平時識
嘅字,今次測驗中文字漏下點呀,抄錯字。數學又係咁,左扣右扣,
超級唔小心 !
作者: ming2    時間: 12-3-21 13:04

作者: 阿曼    時間: 12-3-21 13:19

Agree! 唔識有得操!
阿囡就係唔小心,唯有不停提啦 !
作者: puicps0614    時間: 12-3-21 14:48

作者: YolandaTam    時間: 12-3-21 16:31

我就冇得放手, 因為學校好多時未教就要考.  例如英文, 小二下學期至教simple present tense, 但係上學期已經要quiz同考.  如果由得阿囡自己嚟, 佢根本唔知有呢樣嘢存在, 點温?
作者: seanandangus    時間: 12-3-21 16:41

作者: 小木偶媽咪    時間: 12-3-21 16:56

我囡囡小一,小二都係自己溫書,
而家小四我都係幫佢溫下常識,其他都係靠自己的
作者: bobopig138    時間: 12-3-21 17:05

我仔小一時,開學頭2-3個月同佢一齊溫,之後就叫佢先溫,再同佢補溫.

作者: Chowying    時間: 12-3-21 18:07

想都無用, 大把中文字唔識, 無辦法唔一齊温.  So far 英文佢係可以自己温既.
作者: waiyuktsoi    時間: 12-3-21 23:43

我果個讀小三都要陪.
作者: babybear    時間: 12-3-22 07:53     標題: 回覆:會否比讀小一仔女,測驗及考試時自己溫書?

視乎考邊科啦~

作者: chumamma    時間: 12-3-22 09:47

阿曼 發表於 12-3-21 10:39
會否比讀小一仔女,測驗及考試時自己溫書?

未得,

佢地連考試範圍都唔知係咩,

作者: cha-cha-cha    時間: 12-3-22 09:49

會否比讀小一仔女,測驗及考試時 ... › 不會
作者: cha-cha-cha    時間: 12-3-22 09:55

小一時第一次考試跟足考級第一,
第二次考試只是中數常放手考級第7,

小二時第一次考試又跟足考級第一,
你認為我在第二次考試還會放手嗎?
作者: 囝囝mama    時間: 12-3-22 11:52

我都係要倍太子讀書!!!
作者: chanwendy    時間: 12-3-22 12:11

cha-cha-cha 發表於 12-3-22 09:55
小一時第一次考試跟足考級第一,
第二次考試只是中數常放手考級第7,

如果放手佢都考到級第七, 咁你都唔滿足, 咁你呢一世都放唔到手了.
作者: yiyiyima    時間: 12-3-22 12:13

放手啦。替自己的懶惰找藉口,到時真的考不好,也搵到理由。
作者: anna59    時間: 12-3-22 13:45

回復 YolandaTam 的帖子

我個小朋友二年級上學期已經教左simple present tense,下學期教present continuous tense;不過學校好興不在範圍入面既野都考埋,你話好唔好比佢自己溫書?
作者: anna59    時間: 12-3-22 13:47

回復 waiyuktsoi 的帖子

系成個小學都要陪讀呀
作者: 阿曼    時間: 12-3-22 13:55

各位,阿囡派哂所有卷喇,總結今次小一,下學期測驗(計分嘅),
自己溫大冒險結果,唔識嘅好少,但唔小心嘅位,分別中英數,
冇提點下,由之前97,8分,到現在79,8分,驚人數字,
每份都扣成11分,只有常識繼績keep 到分,唔小心做就攪成咁,
經過今次經驗,我問佢仲會唔會繼續自己溫,溫15分鐘攪掂,
佢話都係等大嗰啲先自己溫,今次佢學識左"小心",自從派返卷
後,佢真係做嘢小心咗,希望可繼續Keep住"小心"啦
作者: 小雄維尼    時間: 12-3-22 14:23

anna59 發表於 12-3-22 13:47
回復 waiyuktsoi 的帖子

系成個小學都要陪讀呀
成個小學?
作者: cha-cha-cha    時間: 12-3-22 14:37

chanwendy 發表於 12-3-22 12:11
如果放手佢都考到級第七, 咁你都唔滿足, 咁你呢一世都放唔到手了.
滿足,但係唔應該指意佢識點溫。

我的兒子讀私小,

大部份同學也有補習的,

我的孩子沒有,所以測考默也應給予指導。

作者: miffy    時間: 12-3-22 17:10

作者: celialing    時間: 12-3-22 19:19     標題: 引用:Quote:阿曼+發表於+12-3-21+10:39+會否比讀

原帖由 ming2 於 12-03-21 發表
我會...亦已經實驗左....講真個句,我都唔知點溫,上堂又唔係我上,所以我同阿囡講,我都唔知考咩,因為唔係我上 ...
其實都真係唔知點溫,都係叫佢做習作

作者: A-Mum    時間: 12-3-22 20:29

低層次的溫習如默書,我地小二開始放手。不過高層次如成個 topics 嘅測考,有排都未放得手,有好多溫習方法都未教識佢喎,要教佢 highlight main points, 用圖表整理資料,自己做 notes,分配時間…

+/- 貼題目
作者: lojo11    時間: 12-3-23 08:26

默書, 背/讀課文, 比佢自己攪掂... 其餘時間, 我都會同佢一齊溫... 有時佢讀下d課本就當溫左及識晒... 唉...
作者: 高比簡    時間: 12-3-23 08:36

我現在都放手等他自己黎
作者: Gogojuly    時間: 12-3-24 13:50

上學期跟足.測驗及考試均第一名.
數學100分.今次測驗只係由佢自己做吓練習,冇同佢對.剛派數學卷只係80分
唔敢咁快放手了

考試仍是要睇分數的
作者: motherotk    時間: 12-3-24 14:15

Different children different strategies, but for P1 children, more guidance and supports are preferrable to train up the pattern of how to deal with exam..

For my boy, if I want an average or just abover average performance, it will be fine without any support. He will be ok as he is very focused in class.

If u want to get top performance, you need to make sure, then guidance and support should be given, especially support in composition and grammar, others will be fine. unless u don't care about the results..

For my girl, for whatever reasons, intensive support should be given, without support, will fail, but with support, will be average or above average, depends on luckk
作者: 靚靚C9    時間: 12-3-24 17:15

唔放心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5