教育王國

標題: 仲未有N 班offer 的 2010 細 B... [打印本頁]

作者: TigerB106    時間: 12-3-16 15:35     標題: 仲未有N 班offer 的 2010 細 B...

唉... 有無媽媽同我一樣呢? 女女係10月細B, 有2間都係waiting list, 有幾間知係細B 就即頭話唔會IN, 要到適齡入學先可以交表再睇下有無位做插班生..  

大家呢個時間會做D咩呢? 會唔會都照交表先?

有朋友就話可以得到7月先再CALL 學校, 到時應該係交書補費, 做校服的時間, 可能會有較多位退番出來..

唉, 真係好心急...
作者: tam_bb    時間: 12-3-16 15:38     標題: 回覆:仲未有N 班offer 的 2010 細 B...

我個女都係2010,10月B。得一間waiting咋!唉!唯有乜表都遞咗先啦。

作者: tam_bb    時間: 12-3-16 15:42     標題: 回覆:仲未有N 班offer 的 2010 細 B...

請問各位,荃灣區/奧運站附近/青衣站附近/九龍站附近,仲有邊間有位?

作者: siutinging    時間: 12-3-16 15:42

我囡囡都係10月細B, 有兩間有得IN, 都係WAITING.我諗住玩住PLAYGROUP, 到時開學再"執死雞", 睇有無學位多啦.
作者: TigerB106    時間: 12-3-16 15:48

tam_BB, 我都係想揾香港線沿線OR 葵青區架, 但都放棄左啦, 要揾D位置再駁車的, 但好多都話: 我地已經有好多小朋友waiting, 你交左form機會係好微...

不過唔交連機會都無.. SO學你話齋係會照交先..
作者: tam_bb    時間: 12-3-16 16:02     標題: 引用:tam_BB,+我都係想揾香港線沿線OR+葵青區架,

原帖由 TigerB106 於 12-03-16 發表
tam_BB, 我都係想揾香港線沿線OR 葵青區架, 但都放棄左啦, 要揾D位置再駁車的, 但好多都話: 我地已經有好多 ...
係呀,就算機會微,都遞咗先。希望Victoria , st cat...等等D result出咗,會有多D位放番出來啦。另外,我知kln tong多多有位,但只剩下午班,不用interview ,但好貴囉!

作者: TigerB106    時間: 12-3-16 16:20

聽聞大約要5K - 6K 一個月....
作者: tam_bb    時間: 12-3-16 16:24     標題: 引用:聽聞大約要5K+-+6K+一個月....+

原帖由 TigerB106 於 12-03-16 發表
聽聞大約要5K - 6K 一個月....
$7500 per month

作者: TigerB106    時間: 12-3-16 16:59

嘩.......
作者: olivia511    時間: 12-3-16 17:07

我阿女in左一間只係有pm offer.

$3500 我都覺太貴....仲考慮緊留唔留位...
作者: TigerB106    時間: 12-3-16 17:45

係啦.. 好多都係得番PM CLASS.. 過3千我都已經覺得好貴啦..

係呢, 你女女果間在邊區架??
作者: 阿早!    時間: 12-3-19 10:11

可以問下英藝呀, 上兩個星期交書薄費, 我估有位放出來了.
作者: Doris_Ray    時間: 12-3-19 10:33

阿早! 發表於 12-3-19 10:11
可以問下英藝呀, 上兩個星期交書薄費, 我估有位放出來了.

Yes, 我冇交
作者: smile_w99    時間: 12-3-19 13:03

通常平嘅都好多人爭! 貴嘅都唯有照讀!
作者: estherlai    時間: 12-3-19 14:31

我阿囝是2010年12月尾生的,唯有等運到.....
作者: SuzC    時間: 12-3-19 15:14

10月囝囝上兩個星期見九龍塘方方都仲有下午班收,可以試試看
作者: 盈盈b    時間: 12-3-19 15:25

我上個禮拜都有 send信去方方but仲未安排interview,吾知要等到幾時........
作者: 積奇百事    時間: 12-3-19 16:43

我個仔係 12 月細 b, 雖然只報咗一間, 但仲未有得 in
作者: SiuYin2010    時間: 12-3-19 16:57

連屋村學校都要waiting,我細仔10年11月出世,宜家連託兒園都報埋,聖多馬話5月先知有無位插,N班唔洗唸,係都收大B先,見佢係屋企無小朋友一齊玩,唯有番下play group jar
作者: joeywong000    時間: 12-3-19 22:50

same 唯有等運到
作者: man_0702    時間: 12-3-19 23:33

我報左7間~1間未IN, 英藝收左, 但我無比雜費呀, 我話下學期先返所以佢9月先收我書簿費, 我仲有時間可以7,8月打去D幼兒園問有無位多出黎比我地插班~
作者: sarubuta    時間: 12-3-20 09:32     標題: 引用:請問各位,荃灣區/奧運站附近/青衣站附近

原帖由 tam_bb 於 12-03-16 發表
請問各位,荃灣區/奧運站附近/青衣站附近/九龍站附近,仲有邊間有位?

...
可以試吓奧運站浪澄灣的Greenfield綠茵,收好多插班細b架。不過唔平,但是英普班。

作者: TigerB106    時間: 12-3-20 10:09

man_0702 發表於 12-3-19 23:33
我報左7間~1間未IN, 英藝收左, 但我無比雜費呀, 我話下學期先返所以佢9月先收我書簿費, 我仲有時間可以7,8 ...

咁英藝都幾好喎, 唔洗焗你比左書簿費先...
作者: janis836    時間: 12-3-20 13:26     標題: 回覆:仲未有N 班offer 的 2010 細 B...

我仔仔都係2010年10月細b,至今都仲未有interview,打過去學校問,要等5,6月交埋大訂,睇下有冇位放出黎

作者: tc78    時間: 12-3-20 15:51

原來10月已經當係細b, 咁我龍年10月b第日應該仲難搵學校!
作者: TigerB106    時間: 12-3-21 15:40

今年龍B 真係好多呀, 唉…. D 學校可唔可開D班呀…  
作者: zoeyin    時間: 12-3-21 16:53

我果個係 11月細 b, in 都未有得 in......
作者: day_bo    時間: 12-3-21 19:09     標題: 回覆:zoeyin 的帖子

我都係得1間in 1間有offer,就係方方啦。我比左留位費。不過都煩緊,屋企冇直接車去,校車又唔到。

作者: kalun2000    時間: 12-3-22 01:28

英藝 & 方方有位??
How Much?
作者: 小寶貝兒    時間: 12-3-22 18:32

我女報左2間, 一間激活, 今個月月尾至有得IN(因為係細B, 佢收晒大B, 之後隔幾個月至再IN細B), 一間係元朗英藝, 收左, 2013年2月插班PM, 學費3千幾, 上下學期什費又各3千幾, 雖然貴, 但細B冇計, 幸好仲頂得住~ 希望個女會讀得到啦~
作者: tk_love    時間: 12-3-22 23:37

Is there anyone knows if any school still accept N1 apply? I live in Tsing Yi.

I have interviewed 2 school, but both unsuccessful....My son is 2010 Oct...

Very hard to find N1 for him...
作者: lalawowo    時間: 12-3-23 08:35     標題: 回覆:仲未有N 班offer 的 2010 細 B...

I will give up greenfield (long beach) am class, you can try to apply this school.

作者: tk_love    時間: 12-3-23 18:11     標題: 回覆:lalawowo 的帖子

Thanks for reply

作者: angelkinki    時間: 12-3-26 00:22

各位媽咪,我仔仔系09年12月細B。雖然已經過左找PN ge階段,都入黎分享下。

仔仔未夠1歲ge時候,我都有幫他報左幾間PN,但一間interview都無。結果,梗系無讀到PN la。當時都幾唔開心ga,但無辦法la,唯有等多年。而且好在我系ftm,自己湊B,甘都無所謂la。咪同仔仔報下pg lor.

上年11月,同仔仔去in左2間幼稚園K1。2間都系waiting,最後其中一間收左仔仔讀K1 PM(做細仔)。唔系好出名ge幼稚園,但對我黎講,已經好好la,唔使驚仔仔黎緊呢年無書讀丫ma!

我覺得年尾ge BB,就算滿2歲ge時候,無得讀pn,都唔系一件壞事。同他去返下pg,平時同他玩多d、講多d,其實都已經好好。好似我仔仔甘,他去到interview,都當系去返pg甘,唔緊張ge。

而且年尾ge bb,可以有得選擇做大B定細B,都幾好丫!考唔到K1,咪讀PN lor。考到K1,仲可以睇下跟唔跟到,跟唔到,仲可以repeat 1年,轉返做大B。都唔錯ga!
作者: TigerB106    時間: 12-3-27 11:55

如果我係Ftm 我都唔介意比小朋友遲一年先入學, 學你話齋可以自己教or番下pg 咁, 唉.... 可惜我要番工, 小朋友係99照顧, 99仲要係講半喊淡廣東話 + 上海話, 99 當然係唔識教, 只但求佢小心照顧我小朋友, 唔好撞親跌親就算囉...

不過大b細b 真係好大分別, 佢地差幾個月d表現已經好唔同, 有時都擔心亞女番n 會跟唔到大B 進度, 其實都無得擔心, 因為跟本都未有學校收..

同埋PG 我都想盡量同亞女一齊上堂.. SO 只能夠SAT OR SUN 囉...
作者: gattermond    時間: 12-3-27 13:12

太子道同對衡道方方好似有 PM 班 wor, try try la

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5