教育王國

標題: 方方收咗阿仔,唔洗煩 , [打印本頁]

作者: AsaphEunice    時間: 12-3-10 15:52     標題: 方方收咗阿仔,唔洗煩 ,



作者: datejust    時間: 12-3-11 01:00

那間校舍?
作者: cani09    時間: 12-3-12 02:39

AsaphEunice 唔該可唔可以講多少少資料呀? eg你幾時交form? 點in法? 因為我都想幫女女報哦.
作者: AsaphEunice    時間: 12-3-12 09:07     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

我上星期六in, 即刻攸,交埋660留位費,下午班先有位,打去問下

作者: AsaphEunice    時間: 12-3-12 09:07     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

Kln tong校舎

作者: Doris_Ray    時間: 12-3-12 09:29     標題: 回覆:AsaphEunice 的帖子

恭喜

作者: AsaphEunice    時間: 12-3-12 09:37     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

有位咋,心儀考唔到!

作者: datejust    時間: 12-3-12 09:40

AsaphEunice 發表於 12-3-12 09:37
有位咋,心儀考唔到!

妳囝囝幾月b呀?  邊間心儀考唔到 ?
作者: kenismama    時間: 12-3-12 13:36

回復 AsaphEunice 的帖子

same case as you...haha
作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-12 14:10     標題: 回覆:AsaphEunice 的帖子

請問ln的過程係點?多謝回覆!

作者: five555    時間: 12-3-12 16:17

其實方方師資都幾好,好有愛心。
可惜學校較舊。
作者: AsaphEunice    時間: 12-3-13 00:19     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

指鼻,問動物,

作者: AsaphEunice    時間: 12-3-13 00:20     標題: 回覆:datejust 的帖子

Creative

作者: rambojai    時間: 12-3-21 14:42

AsaphEunice 發表於 12-3-12 09:07
我上星期六in, 即刻攸,交埋660留位費,下午班先有位,打去問下

請問係國際定本地?  兩種都有英文 + 國語?
作者: Bean0602    時間: 12-3-21 16:21

我個女宜家讀緊荃灣方方n班, 佢地唔係直升k1架, 要做評估, 重要5月先知收唔收, 所以你要問清楚先!
作者: hobby    時間: 12-3-21 16:36

回復 Bean0602 的帖子

really?? 咁老師又冇講過唔收返, 可能間間唔同; 或者因為依家讀緊國際班, 老師話如果要轉local班就要寫信留位, 如果太遲, 可能俾唔到全日local位
作者: AsaphEunice    時間: 12-3-21 16:47     標題: 引用:回復+Bean0602+的帖子 really??+咁老師又

原帖由 hobby 於 12-03-21 發表

really?? 咁老師又冇講過唔收返, 可能間間唔同; 或者因為依家讀緊國際班, 老師話如 ...
我都要問下n1有都定d

作者: Bean0602    時間: 12-3-21 16:58

我本來都好定咁以為佢地係一定收番k1, 到時上年9, 10月, 我打去問班主任, 我地係咪唔駛報k1, 個時先知原來係未必收番, 要做評估後直到5月先知, 所以到左宜家我都未知方方會唔會收呀女k1, 就算我有幾想留番係方方都唔到我話事, 所以我已經搵定其他學校既k1, 佢地呢方面真係好奇怪.
作者: Bean0602    時間: 12-3-21 16:59

hobby 發表於 12-3-21 16:36

really?? 咁老師又冇講過唔收返, 可能間間唔同; 或者因為依家讀緊國際班, 老師話如 ...

hobby, 你唔問佢地係唔會主動同你講架, 所以你自己問清楚會好d
作者: AsaphEunice    時間: 12-3-21 17:05     標題: 引用:Quote:hobby+發表於+12-3-21+16:36+回復+Be

原帖由 Bean0602 於 12-03-21 發表
hobby, 你唔問佢地係唔會主動同你講架, 所以你自己問清楚會好d
Thx 提點

作者: hobby    時間: 12-3-21 17:41

係open day / 家長日 個日老師同我講, 我仲怕係阿囡跟唔到, 但老師話1月同11月比當然有差別, 但整體上阿囡都跟得到, 12月返開時, 老師仲以為佢唔係好識講嘢 (因為屋企差唔多全廣東話, 佢唔係好識用英文答), 依家就話佢講嘢好叻, 好清楚; 之後囡囡病咗幾日冇返, 老師都再打來問候, 仲再三提我要寫信去留位(for local stream), 如果唔係9月可能要讀返國際班 ... 所以我以為一定有得讀
作者: kalun2000    時間: 12-3-22 01:29

How much is school fee for PN?
作者: 盈盈b    時間: 12-3-22 02:41

雙語班用中文定英文in???

作者: hobby    時間: 12-3-22 09:01

回復 kalun2000 的帖子

對衡道方方國際全日班$4950, 除咗半年一次雜費, 約1/2千, 沒有其他收費, 就連茶點, 午睡用品等, 都不用再俾錢;
homepage 張申請表都有寫幾錢學費, 但間間都唔同; p.s. 明年方方冇加學費, 難得難得

作者: hobby    時間: 12-3-22 09:15

回復 盈盈b 的帖子

雙語班用廣東話interview; 國際班由外藉老師interview 小朋友, 仲有個local老師用廣東話問家長問題; 內容簡單, 主要睇小朋友有冇反應, 記得有俾不同水果, 叫小朋友取出, 再交俾老師/家長, 又會用公仔, 書, 整啲聲, 來測試小朋友對物件的反應; 問家長都係好standard的問題, 唔記好得問咩, 不過唔使準備都ok, 好似有問識唔識得叫爸爸媽媽; 最後叫小朋友bye bye; 囡囡interview時得11個月大, 又未識行, 都pass 咗, 不過大家留意, 佢係跟報名次序interview及收生, 所以早啲報係著數啲, 尤其係我哋呢啲細仔, 如果唔係, 都幾難有書讀

作者: immitensi    時間: 12-3-22 12:13

請問方方係咪要去排隊攞FORM, 先到先得架??
作者: hobby    時間: 12-3-22 13:06

回復 immitensi 的帖子

只需係網上download, 在指定日子交form就可以, 想當日, 第一天收表, 差唔多10時交form, #4x; interview 問過, 可以開6-8班 local, 1-2 班internatioanl, 所以都有幾多位; 人數方面, 囡囡讀緊的international class 有23個小朋友, 1個net, 1個local (都只會同小朋友講英文), 1個teaching assistant (呢個都係老師, 唔係ee嗰啲), 老師仲話唔會多過26個小朋友, 人手充足; 仲值得一讚係學校有一個註冊護士, 每日為小朋友量體温, 有次囡囡返返吓學發燒都即刻收到學校電話, 由護士照顧; 嗰次老師話見囡囡食完飯之後開始個樣唔舒服, 跟住探到38.1, 由此覺得, 雖然平日好少會收到老師電話, 但老師都細心照顧, 可以安心交個小朋友俾方方
作者: immitensi    時間: 12-3-22 13:15

回復 hobby 的帖子

Thanks Hobby, 我之前打過去, 佢地又話係派FORM既...等我再打去問下先, THX!! 可吾可以講下INTERVIEW IN D咩呀?

作者: hobby    時間: 12-3-22 13:42

just copy from previous post: 回復 盈盈b 的帖子

雙語班用廣東話interview; 國際班由外藉老師interview 小朋友, 仲有個local老師用廣東話問家長問題; 內容簡單, 主要睇小朋友有冇反應, 記得有俾不同水果, 叫小朋友取出, 再交俾老師/家長, 又會用公仔, 書, 整啲聲, 來測試小朋友對物件的反應; 問家長都係好standard的問題, 唔記好得問咩, 不過唔使準備都ok, 好似有問識唔識得叫爸爸媽媽   

; 最後叫小朋友bye bye; 囡囡interview時得11個月大, 又未識行, 都pass 咗, 不過大家留意, 佢係跟報名次序interview及收生, 所以早啲報係著數啲, 尤其係我哋呢啲細仔, 如果唔係, 都幾難有書讀

作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-22 13:46     標題: 引用:回復+hobby+的帖子 Thanks+Hobby,+我之前

原帖由 immitensi 於 12-03-22 發表

Thanks Hobby, 我之前打過去, 佢地又話係派FORM既...等我再打去問下先, THX!! 可吾可以 ...
我今朝ln完即收,只係指住書問動物和生果,眼,鼻好簡單!不過只有下午班!

作者: immitensi    時間: 12-3-22 13:57

吾該哂hobby & 外星人媽咪, 打左去問, 原來都有得上網d/l form~~
作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-23 00:46     標題: 回覆:immitensi 的帖子

今日ln方方即收我囡,主任比著張通知話本月31號係佐敦參加復活節嘉年華親日活動!點解我囡都沒返學已有呢D活動?有冇家長知道呀?

作者: hobby    時間: 12-3-23 08:58

回復 外星人媽咪 的帖子

我都記得想當年, 收咗阿囡, 未返學, 學校都有寄中秋節活動的單張俾我哋, 自由參加
作者: 盈盈b    時間: 12-3-23 09:04

外星人媽媽我同你一樣都係即in即比$660,亦都有張單張呀!!,HAAAA
作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-23 11:17     標題: 引用:回復+外星人媽咪+的帖子 我都記得想當年,+

原帖由 hobby 於 12-03-23 發表

我都記得想當年, 收咗阿囡, 未返學, 學校都有寄中秋節活動的單張俾我哋, 自由參加 ...
多謝你的回復!我應該會帶囡囡去,讓她見識多D嘢!

作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-23 11:19     標題: 回覆:盈盈b 的帖子

有機會做同學仔吖!聽D家長講方方係間唔錯的幼稚園,我會放棄學之園,迦南!

作者: gattermond    時間: 12-3-23 11:45

我個仔係 10年細 B , 上年 9 月 in , 0個時 arm arm 夠一歲 , 成舊飯0甘 , 唔收 , 2 weeks ago 比多次 form , 第日就 in , 即收 pm class......叫有著落 la
作者: gattermond    時間: 12-3-23 11:50

我之前係度抓左好耐文
知道 報 York PN , 如果唔收好多時會 offer 定雙語 K1 PM , 叫有間打底
所以阿仔而家有方方 PN offer , 上 K1 我就擔心小 D  

作者: hobby    時間: 12-3-23 12:27

我識得有朋友, 佢對學之園的comment 好好; 大家唔好介意, 我係呢度的分享, 只不過係自己感受, 我好怕, 會影響到大家, 搞到大家選錯校 ... 因為之前有朋友講過, 收呢個價錢, 一定唔會讀方方 ... 呢句話, 好似條"次"咁, 或者我小氣 .. 到k1, 又不停話要去st cat repeat pn ... 又話細b點點點 ... 唉 ...
作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-23 13:02     標題: 引用:回復+外星人媽咪+的帖子 我識得有朋友,+佢

原帖由 hobby 於 12-03-23 發表

我識得有朋友, 佢對學之園的comment 好好; 大家唔好介意, 我係呢度的分享, 只不過 ...
其實我都知學之園英文水准可能會好D,但係紅磡呢間麻麻,再加上我們去ln時感覺D老師唔係咁好,這純粹係我個人看法,大家冇介意!如果返學之園囡囡可以唔洗搭校車,因為係我屋企附近!都好難選擇!不過k1我都係要再找龍校!

作者: kenismama    時間: 12-3-23 23:56

Hello 外星人媽媽 & 盈盈b I have the same case too, haha!  Will you join the school bus?  Not sure it's quality...
作者: tamichu    時間: 12-3-24 12:25

回復 gattermond 的帖子

我仔都係1010細b, 舊年又係11月in愉景方方, 衰左, 前日再遞form太子, 即收到tel話4月中去in, 希望我仔都可以收啦.  but佢仲係小豬豬咁.  見上面家長話問動物生果眼鼻, 佢睇開果本書既動物就認到, 轉左第2本就認唔到.  

請問你去in, 係咪都係問呢d?  小朋友都全部識答?

作者: joyce1024    時間: 12-3-24 13:48

其他的方方我不太清楚,但對衡道方方PN應可直升K1,因到時到候會有通告叫你交定錢買書簿等項目,如唔交就等如自動棄放棄K1學位。
作者: 盈盈b    時間: 12-3-24 15:16

kenismama:我未打去問校車收幾錢一個月呀.....如果有機會做同學仔可以一齊出去玩^^
作者: 719117    時間: 12-3-24 19:01

作者: SuzC    時間: 12-3-26 11:30

請問點找校車?方方有校車部嗎?
作者: hobby    時間: 12-3-26 14:13

方方有校車, ee同司機都好好人
作者: datejust    時間: 12-3-26 15:03

請問校車係咪通常都準時?  
因為上網睇過有家長投訴經常有特別事遲到或叫家長坐的士!!
作者: hobby    時間: 12-3-26 16:53

回復 datejust 的帖子

我係大圍區, so far, 除咗獅子山個次有事, 遲咗20分鐘先放學返到屋企, 其他最多都係差5-10分鐘之內, 好多時校車都早到
作者: 外星人媽咪    時間: 12-3-28 23:51     標題: 回覆:hobby 的帖子

請問有冇人試過寫信下午班申請上午班成功㗎!點樣寫先夠誠意!請各位媽媽多多指教!

作者: AsaphEunice    時間: 12-3-29 22:06     標題: 引用:請問有冇人試過寫信下午班申請上午班成功㗎

原帖由 外星人媽咪 於 12-03-28 發表
請問有冇人試過寫信下午班申請上午班成功㗎!點樣寫先夠誠意!請各位媽媽多多指教!

...
我都想知,唔該!

作者: five555    時間: 12-3-31 19:07

你們今天有無去方方嘉年華到玩?我們玩得好開心,又食又玩又有禮品,正!
作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-1 00:04     標題: 回覆:five555 的帖子

今日有去呀!阿囡都玩得好開心唔舍得走!見到校長上台講嘢,她拍晒手掌!今日感覺方方D學生同家長都好有秩序,雖然人多個個游戲都要排隊等,但D小朋友都冇扭解,D老師都好有心思!

作者: five555    時間: 12-4-1 01:05

係呀,大人同小朋友都好合作。
我無想過有好多老師及EE會叫BB個名,BB只係返了兩個月學而矣。
作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-1 01:16     標題: 回覆:five555 的帖子

今日所見我會好放心個囡讀呢間學校!今日返來收到學之園信,囡囡都得著!不過阿囡都會返方方!

作者: yuiyee    時間: 12-4-1 01:33     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

我地今日都有去玩丫。我b黎緊會讀對衡道下午n班。有無bb一齊?

作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-1 01:40     標題: 回覆:yuiyee 的帖子

我囡囡都係!有機會做同學仔!嘻嘻!

作者: denbchumama    時間: 12-4-1 01:40

想請教一下... 通常大家都係談對衡方方,咁太子方方ok嗎?課程制度質素有高下嗎?因為太子比較方便我,但好少找到太子方方的評價...請各位媽媽指教!
作者: Jessie0807    時間: 12-4-1 13:39

我仔仔今年會讀對
作者: AsaphEunice    時間: 12-4-1 14:13     標題: 回覆:Jessie0807 的帖子

My son 下午班,look forward seeing you all!

作者: 盈盈b    時間: 12-4-1 18:31

我個女今年都係對衡下午班,大家有緣相見^^
作者: annie.wong722    時間: 12-4-1 23:15

請問聲方方半日班大概幾錢?tks!
作者: hobby    時間: 12-4-2 11:22

我嗰區就$960
作者: hobby    時間: 12-4-2 11:23

回復 annie.wong722 的帖子

唔記得3千幾多, 不過可以上網睇到, 係download application form 個part
作者: Jessie0807    時間: 12-4-2 11:46

It mentioned in the application form $3300 for Kowloon FunFul.
My son, PN (PM) from this Aug...
作者: babellt    時間: 12-4-2 13:22

am 同 pm  class 有咩唔同??   

作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-9 05:56     標題: 回覆:babellt 的帖子

我想寄信由下午班轉上午班,收信人係寫校長點學校呀?不過面試當日主任已經講著機會好微!

作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-14 23:35     標題: 回覆:外星人媽咪 的帖子

有冇人知方方校車一個月幾錢?

作者: cani09    時間: 12-4-15 14:11

about $900 in kowloon
作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-15 14:54     標題: 引用:about+$900+in+kowloon

原帖由 cani09 於 12-04-15 發表
about $900 in kowloon
多謝回复!

作者: BabyMemory    時間: 12-4-18 17:57

回復 yuiyee 的帖子

My daughter will join in this coming Dec, she is 插班... 細女.

可能做到同學仔??

我想問, 我個女報了方方PN, PN 好唔好坐校巴呢??? 我好唔放心, 但係果度交通又唔算好方便

作者: hobby    時間: 12-4-18 19:42

回復 BabyMemory 的帖子

我個都係細囡, 去年開始返PN坐校車, 校車司機同ee都好交帶, 不用擔心
作者: BabyMemory    時間: 12-4-19 09:51

是嗎??

我而家見佢冇時停, 交比EE 坐校車冇問題, 佢會坐定定嗎?

作者: hobby    時間: 12-4-19 10:15

回復 BabyMemory 的帖子

我相信問題不大, 話晒佢哋見小朋友多過我哋好多, 我囡囡第一日直頭喊到嘔, (真失禮), 但校車ee都話冇問題, 只要唔好俾佢食飽先上車, 同ee有時會用snack去氹, 雖然我都唔想, 不過, 要成車小朋友都聽話, 都冇法; 其實小朋友都好聰明, 可以的話, 帶佢睇其他小朋友上落校車, 講多啲搭校車點好, 返好點好, 講到佢都好期待, 就算返開頭幾日喊, 都要氹吓佢, 讚佢叻叻, 講多啲學校生活的開心嘢俾知, 好似有嘢食, 有嘢玩, 又有唱歌, 講故事, 邊都有一樣小朋友喜歡; 我個係細囡, 一返就搭校車, 仲要返全日班, 完全冇適應期, 佢都好快pickup到, 所以我相信, 學校老師都好好
作者: iris.k    時間: 12-4-19 23:26

我聽聞方方join佢個pg(1歲返),可以直升N1.係咪好難先join到?
作者: hobby    時間: 12-4-20 09:46

回復 iris.k 的帖子

我估唔難join, 可以打電話問
作者: five555    時間: 12-4-20 10:11

我個B讀了方方數個月,真係進步了不少。可惜校舍舊,又不近家附近。所以9月開學會再轉校,轉間近些的,可以比BB有午睡。

方方的老師真係幾好,我時常聽到BB在家唱歌跳舞。更意外係連PTH的歌都識。返了數個月已識認多個15個中文字,D字係深的,如貓,狗,花,草,樹。真係比我想像的深。英文已識26個英文字,昨天下雨,她竟跟我說RAINING,UMBRELLA。

要轉校真係不捨,但又想比BB休息多些。
作者: BabyMemory    時間: 12-4-20 13:09

回復 five555 的帖子

地點又真係幾唔方便.

我都想帶佢上午班, 希望可以下午多D休息同午睡.

作者: 外星人媽咪    時間: 12-4-20 13:20     標題: 回覆:BabyMemory 的帖子

來緊8月我囡都係返下午班,聽D家長講紅磡過學校要成個鐘!好唔放心!又怕囡囡辛苦!都唔知點算!

作者: nicholeip    時間: 12-4-20 14:04

各位, 我想問下大家知唔知方方還有冇位呀? 我想幫仔仔報名呀...
作者: tamichu    時間: 12-4-24 10:08

我尋日剛收到信收左阿仔pm N班.  請問各位MAMA, 知唔知校車到唔到深井?  因為我CALL去問, 佢地答得好唔SURE咁, 我想知有冇MAMA知道呢?  THANKS!
作者: tamichu    時間: 12-4-24 10:10

回復 nicholeip 的帖子

你CALL去問下啦, 我仔1010B, 都係12/4先去IN, YESTERDAY收到信話收, 不過就算有, 都只係PM, 如你考慮PM, 打去問下啦.  我仔就係太子道, 不過好似對衡道都仲有位.

作者: 外星人媽咪    時間: 12-5-5 07:35     標題: 回覆:tamichu 的帖子

有冇人收到方方注冊通知呀!

作者: kenismama    時間: 12-5-5 11:00

not yet, but received an invitation letter to an event today in the Community Hall
作者: 外星人媽咪    時間: 12-5-5 16:00     標題: 回覆:kenismama 的帖子

今日收到信啦!係下午班,想轉上午班唔知寫信有冇用呢!

作者: joy and peace    時間: 12-5-24 10:57

我想問問愉城方方好嗎?有冇小朋友讀過?
作者: sarahvee    時間: 12-5-24 21:52     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

作者: happy3988    時間: 12-5-25 10:38

Just interviewed at Funful (Kln Tong) yesterday.  Got pm offer for PN class.  Is it good?  The teacher told me that around 30 kids per class.  Dun know how many teachers for each class?  Any NET and PTH teachers?  The teacher also told me that there is school bus service.

Need to pay deposit by 2/6/2012.  I also got pm offer from Zenith (Kln Tong) and had already paid $3680 for school fee and book fee tim...

But most probably will attend Funful pm class la!  Any advice?  Many thanks!

作者: hobby    時間: 12-5-25 19:35     標題: 回覆:happy3988 的帖子

我囡囡讀國際班,2個班主任,1個net,1個local,老師唔會同學生講廣東話,仲有1個teaching assistant,全班23個學生

作者: sarahvee    時間: 12-5-25 22:28     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

作者: hobby    時間: 12-5-25 23:24     標題: 回覆:sarahvee 的帖子

啲老師同ee真係好好,有啲唔係教我個囡都識得叫xx,學校個護士都一樣,讚

作者: happy3988    時間: 12-5-28 13:27

Why I dun need to pay $660.  I just need to pay deposit by 2/6
作者: happymama_jkc    時間: 12-6-2 09:23     標題: 回覆:方方收咗阿仔,唔洗煩 ,

想請教大家九龍邊間分校好 d ?

Thx

作者: matsushima    時間: 12-6-2 12:34

恭喜 恭喜
作者: AllisonFu    時間: 12-6-6 14:45

我囝囝聽日去in 呀, 係咪即刻知道收唔收ga?

另外, 想知道會in d 咩ga?
作者: 外星人媽咪    時間: 12-6-6 14:56     標題: 回覆:AllisonFu 的帖子

好簡單指眼耳口鼻,拿書指動物!實收因為學校有位!

作者: AllisonFu    時間: 12-6-6 15:32

外星人媽咪 發表於 12-6-6 14:56
好簡單指眼耳口鼻,拿書指動物!實收因為學校有位!

外星人媽咪, 唔該哂~
作者: zenmilk123    時間: 12-6-6 16:54

AllisonFu 發表於 12-6-6 14:45
我囝囝聽日去in 呀, 係咪即刻知道收唔收ga?

另外, 想知道會in d 咩ga?
見完就即刻知Ga la我無耐之前見都係咁

作者: AllisonFu    時間: 12-6-7 11:10

收咗la, 收咗la~ 下午班pn

老公同囝囝去in, 老公話interview過程好求其, 老師叫囝囝做嘅嘢囝囝都唔肯做, 但都即刻收咗

作者: janis836    時間: 12-6-12 21:26     標題: 引用:收咗la,+收咗la~+下午班pn老公同囝囝去in,+

原帖由 AllisonFu 於 12-06-07 發表
收咗la, 收咗la~ 下午班pn

老公同囝囝去in, 老公話interview過程好求其, 老師叫囝囝做嘅嘢囝囝都唔肯做,  ...
我今日同仔仔interview,仔仔都係咩都唔做,但照收!
都唔知讀唔讀好呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5