教育王國

標題: 父母學歷都吾商,系吾系應該吾好幫小朋友報英文小學呢? [打印本頁]

作者: melodylee113    時間: 12-2-28 17:12     標題: 父母學歷都吾商,系吾系應該吾好幫小朋友報英文小學呢?

小女下年簡小學啦,驚第日好彩讀到英文好既小學自己幫吾到佢,令佢成績會差d,會吾會呢?

作者: huba    時間: 12-2-28 19:06

不用擔心,子女比父母擁有更高的教育水平是很普遍的事o

相比於書本知識,父母的關愛及身教更為重要o
作者: 瑩瑩老豆    時間: 12-2-28 22:12

melodylee113 發表於 12-2-28 17:12
小女下年簡小學啦,驚第日好彩讀到英文好既小學自己幫吾到佢,令佢成績會差d,會吾會呢?
...
最重要係你個囡的學習能力, 又或請個私人補習.

作者: SCKnight    時間: 12-2-28 22:21

除非你對小朋友嘅能力冇信心或者覺得唔適合,則冇理由有好學校收都唔讀。
作者: anna59    時間: 12-2-29 08:27

回復 melodylee113 的帖子

其實個小朋友英文好唔好同個父母學歷高唔高同識唔識英文系冇直接關係,最重要系你地比唔比到支援(即系補習)佢,同埋佢有冇potential 學外語,成績好唔代表英文好,英文好唔代表成績好
作者: smallfoothk    時間: 12-2-29 09:44

朋友父母是大學畢業,孩子不選小英,因小英功課多及難,教淺考深,好成績更花時間,除英文外要學國語,及外語,最好母(有高教育程度)不用工作長駐家中,如父母在職請補習要每日3小時,考試期連六日要補....,朋友孩子不是小英但在名校現在年年考全級10名內,可放工後温習很輕鬆.
作者: kaman488    時間: 12-2-29 10:47

huba 發表於 12-2-28 19:06
不用擔心,子女比父母擁有更高的教育水平是很普遍的事o

相比於書本知識,父母的關愛及身教更為重要o ...

絕對同意Huba既講法...
作者: melodylee113    時間: 12-2-29 22:37

朋友都叫我要搵好既學校俾個女,不過佢叫我一路進修英文一路教個女,有無家長會甘架?
作者: huba    時間: 12-2-29 23:52

回復 melodylee113 的帖子

While it's obviously good for parents to continue study, maybe your idea (of learning and teaching in parallel) will not work as children can learn even faster than adults. Yet, your passion for learning will provide positive influence to the child.
作者: karen55407    時間: 12-3-1 08:32     標題: 引用:朋友都叫我要搵好既學校俾個女,不過佢叫我

原帖由 melodylee113 於 12-02-29 發表
朋友都叫我要搵好既學校俾個女,不過佢叫我一路進修英文一路教個女,有無家長會甘架? ...
我就係呀女一歲起,自己開始進修英文,一讀四年,依家呀女小學英文總算幫到佢。

作者: karen55407    時間: 12-3-1 08:48     標題: 引用:Quote:原帖由+melodylee113+於+12-02-29+發

原帖由 karen55407 於 12-03-01 發表
我就係呀女一歲起,自己開始進修英文,一讀四年,依家呀女小學英文總算幫到佢。

...
我都係擔心自己教唔掂呀女英文,所以㨂中小。其實我覺得讀中小無問題,絕大部份官津都係中小㗎啦!我朋友新移民家庭,無錢補習,讀普通地區中小,但成績優異,英文年年攞獎,結果升band one英中。

作者: 豆豆麗    時間: 12-3-2 12:19

回復 karen55407 的帖子

請問你在哪學啊?能介紹嗎?是否是日間?THX
作者: karen55407    時間: 12-3-2 12:44     標題: 引用:回復+karen55407+的帖子 請問你在哪學啊?

原帖由 豆豆麗 於 12-03-02 發表
回復 karen55407 的帖子

請問你在哪學啊?能介紹嗎?是否是日間?THX
港大校外進修課程,日間夜間課程都有的!

作者: silvia_ng    時間: 12-3-3 10:42

我同老公英文都唔太好呀, 兩個小朋友都讀緊英文小學。我地呢d出黎做野, 講得明, 寫得掂就算, 唔理咩grammer架啦! 但佢地小學又正正學呢家野, 我都幫唔到, 反過黎我做功課(夜校進修), 呀仔幫我改返grammer添。所以要對自己小朋友有信心, 佢地學野真係好快架! 我地兩個都冇去補習, 成績都ok呀!
作者: AFSL2007    時間: 12-3-3 15:37     標題: 引用:+本帖最後由+melodylee113+於+12-2-28+17:1

原帖由 melodylee113 於 12-02-28 發表

小女下年簡小學啦,驚第日好彩讀到英文好既小學自己幫吾 ...
上一代的父母,例如我爸爸媽媽也不太懂英文,但我也可以英中及大學畢業,不要擔心。

作者: vincher    時間: 12-3-4 00:32

對!我媽媽文盲,爸爸學歷也不高,我也可以讀讀到中7畢業+邊做工及進修讀大學!父母為口奔馳,那有教我!
別擔心!
學歷不高,肯花時間陪子女讀書的  比 學歷高,卻沒時間陪子女讀書的   好多!
作者: smallfoothk    時間: 12-3-4 17:56

不要選直資和私立英小,佢地比一般政府/資助要深,因可自己自訂內容及程度.
作者: palapala    時間: 12-3-6 16:32

我地D英文都好屎, 真係是旦寫得出, 講得明就算, 什麼生字都係查字典查到葷果隻, 但係我個仔就入咗間私英小, NET teacher 做班主任, 除咗中文普通話之外, 全部英文, 我地初時都擔心阿仔會唔會唔明老師講乜, 哈~原來一D問題都無, 依家小2啦,所以唔駛擔心既, 小朋友適應能好強嫁.
作者: melodylee113    時間: 12-3-6 17:13

回復 palapala 的帖子

甘家長日去學校怕吾怕要面對好多英文?
作者: madscientist    時間: 12-3-6 17:32     標題: 引用:我地D英文都好屎,+真係是旦寫得出,+講得明

作者: madscientist    時間: 12-3-6 17:33     標題: 引用:Quote:原帖由+palapala+於+12-03-06+發表我

作者: motherotk    時間: 12-3-6 18:18

選小學,只選「好」學校便可。
「好」= facilitate growth of your child, potential being recognized, help to aware barriers,  not creating more barriers.
作者: palapala    時間: 12-3-7 11:31

melodylee113 發表於 12-3-6 17:13

我就好怕喇, 所以家長日就搵DADDY去囉, 有問題都會有D麻煩嫁,因為要全英對答無人會幫到你. 咁其實一般英小班主任都係香港老師, 你又唔駛擔心既.

作者: palapala    時間: 12-3-7 11:46

madscientist 發表於 12-3-6 17:32
I am reusing my post earlier in an other thread.

有些家長認為,讀書講天資,最為重要,希望愈大,失 ...

我都好認同不可能 "孩子讀邊間學校也一樣", 其實小朋友如同一張白紙, 紅是紅, 白是白. 有天資當然係好, 但無天資亦可馮努力學習, 最緊要係佢身邊有d咩同學朋輩影響真係可以好大好大同埋學校學習氣氛都好緊要.

作者: see    時間: 12-3-7 21:58

其實好睇你想點?我希望仔仔學好英文同普通說,所以我給仔仔讀英文私校。我同老公的英文都差,所以仔仔細細個就出去學英文,睇英文電視。他的英文都是跟老師學的,家裡原全沒有任何英文的優良環境,可是現在他在英小讀小二,英文的成續比中文還好好多,所以不用擔心自己學歷的問題。

作者: palapala    時間: 12-3-8 17:37

see 發表於 12-3-7 21:58
其實好睇你想點?我希望仔仔學好英文同普通說,所以我給仔仔讀英文私校。我同老公的英文都差,所以仔仔細細 ...

我都係喎~~不過家長日就慘D, 因為個班主任係NET TEACHER
作者: melodylee113    時間: 12-3-9 17:20

甘你點應付?有時會吾會有尷尬既情況出現?

作者: see    時間: 12-3-9 17:45

我仔跟英小老師是講廣東話,沒溝通問題。反而是仔仔小一入學是不滿意英文老師不是外國人,及上中文課老師不是純講普通話。

作者: palapala    時間: 12-3-10 13:46

melodylee113 發表於 12-3-9 17:20

甘你點應付?有時會吾會有尷尬既情況出現?

咪佢有佢講我有我講, 牛頭唔搭馬咀囉, 咁之後佢知我原來唔係好識講同聽, 之後見到面咪剩係 SAY HELLO
作者: mum0724    時間: 12-3-10 16:59

真的不用擔心。我們兩公婆也只是中五畢業。女兒學校也是英文教高一級。朋輩影響真的很大。她愛看書。沒有補習。拼音也是從學校學習回來…無論oral. Listening
writing 也是全班第一。要對自己的小朋友有信心啊
作者: mf7433    時間: 12-3-23 00:11

我同你一样担心。
今年就派位啦,我頭三志願都係簡中中地,唔想入名校。我都驚英文幫倒忙。
作者: koalamlam    時間: 12-3-23 17:39

唔好講笑啦...父母學歷高當然好啦但唔係必然囉,教你仔女英文果個係老師唔係你, 你驚佢唔識既就比佢起補習. 入到好既學校梗係點都入左去先啦~
我呀媽細個太忙,從來都無理我地D功課我地咪又係個個都畢哂業~
作者: bb201109    時間: 12-3-23 22:56

亞仔以前讀英文私小,之後升英中,我地都唔識教,全依靠補習老師
作者: melodylee113    時間: 12-3-24 18:07

預左第日都要幫佢補習既啦,你地私人補定補習社多呀?價錢差幾遠?
作者: bb201109    時間: 12-3-25 23:49

私人補習$90-$110@小時
另言語(英語及普通話)$200-250@小時
作者: Unclejt    時間: 12-3-26 00:59

梗係要,等佢學好d英文幫返我地嘛~
作者: vnghk0001    時間: 12-3-26 10:17

我都好同意要睇小朋友資質,咁當然父母嘅幫忙亦重要,睇返小朋友成績係卓越嘅,父母嘅付出係無可否認嘅。

收左梗係讀,不過做父母唔好話小朋友入到成績一定好,因為頭幾名嘅分數真係得1-3分嘅分別,要放鬆心情,唔好迫得太緊,自己亦要有心理準備成績未必係好好,壓力必然有,不過學術上幫唔倒嘅,係身心發展方面下功夫,幫助推動小朋友學習興趣,令佢地可以自發性學習,外出補習係必須的。
作者: Hanayori    時間: 12-3-26 21:46

melodylee113 發表於 12-3-6 17:13

我怕架, 但都要頂硬上. Net teacher 會明白的, 依家有雙班主任, 我會同net teacher say sorry, 之后同本地老師傾.
作者: idy926    時間: 12-3-27 08:53

Hanayori 發表於 12-3-26 21:46
我怕架, 但都要頂硬上. Net teacher 會明白的, 依家有雙班主任, 我會同net teacher say sorry, 之后同本地 ...
我以前雙班主任,英文同國語,我同c6兩樣都吾惦,家長日咪留心聽lor,簡單答下,真係吾可以唱所欲言㗎,老師都明㗎,會講多d比你聽但吾會問你好多野,果時都諗,C啦,係咪吾應該讀Li類學校呢?不過而家囡囡巳經係直資英小讀P2,英文都OK,睇返轉頭,其實如果無幼園3年基礎,我估佢都入吾到英小,如果因我地關係吾比佢讀咪阻佢發展?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5