教育王國

標題: 去哪裡做食物過敏測試?或者其他的過敏測試? [打印本頁]

作者: xixi1218    時間: 12-2-14 10:02     標題: 去哪裡做食物過敏測試?或者其他的過敏測試?

最近孩子得了風疹(蕁麻疹),他一向是過敏體質,但蕁麻疹是第一次,吃了藥好像也沒能完全好。我都不知道他這次是什麽過敏。很頭疼。我想帶他去做食物過敏測試,請問有沒有相關的分享?多謝!
作者: annaanna    時間: 12-2-14 10:09

我仔之前有2日都係黃昏時間突然出風"賴",我帶左佢睇醫生寫比去做敏感測試,不過結果竟然係對塵"滿"敏感,可能之前屋企大掃除完太乾淨,阿仔唔慣反而敏感
作者: xixi1218    時間: 12-2-14 13:14

你的敏感測試是去哪裡做的?怎麼做的?多謝。
作者: xixi1218    時間: 12-2-14 13:15

annaanna 發表於 12-2-14 10:09
我仔之前有2日都係黃昏時間突然出風"賴",我帶左佢睇醫生寫比去做敏感測試,不過結果竟然係對塵"滿"敏感, ...

是不是會自己好的?

作者: annaanna    時間: 12-2-15 10:29

我冇比藥佢食,2小時後自己退左,冇事﹗
作者: xixi1218    時間: 12-2-15 21:49

那你是怎樣測到是對塵"滿"敏感??去醫院嗎?當然就知道嗎?
作者: annaanna    時間: 12-2-16 09:28

抽血,報告1星期後出
作者: Kau    時間: 12-2-17 23:29

WU YOUNG YUEN, ADRIAN 鄔揚源 in Central.
作者: xixi1218    時間: 12-2-27 23:20

回復 annaanna 的帖子

抽血好像只是測出對哪些食物過敏的吧?對蟎過敏也可以用抽血來檢測嗎?
作者: annaanna    時間: 12-2-28 11:25

回復 xixi1218 的帖子

可以呀,抽血除左食物,仲有環境TEST
作者: xixi1218    時間: 12-2-28 11:42

回復 annaanna 的帖子

哦,我以為若要對外界環境或物料等等的做敏感測試就一定要皮試才可以呢。。。。
可否PM我你在哪裡做的測試?

作者: Reiki    時間: 12-3-4 00:54

食物過敏資訊http://lovechildren.mysinablog.c ... p;articleId=1671251

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5