教育王國

標題: 新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~ [打印本頁]

作者: max1116    時間: 12-2-5 01:08     標題: 新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~

2012年3月1日至9日接受報名。3月10日需帶同有關文件及照片親自到校交表啊 ~
趁呢段時間,影定d靚相喇 !!!!

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-5 02:52

max1116 發表於 12-2-5 01:08
2012年3月1日至9日接受報名。3月10日需帶同有關文件及照片親自到校交表啊 ~
趁呢段時間,影定d靚相喇 !!!!
...

申請手續,可瀏覽學校網頁:

http://www.spn.edu.hk/CausewayBay/information_S.htm

[tr][/tr]

聖保祿幼兒園簡章

香港銅鑼灣禮頓道一百四十號A
電話:2577 0406 傳真: 3019 2237
電郵: [email protected] 網址: www.spn.edu.hk
(全日制)
(社會福利署 註冊編號:CCC/16)
(教育統籌局 學校註冊編號:563188)

一.本校服務對象:
二歲至六歲之兒童為限 (只招收滿二歲而未足三歲之兒童)
二.活動時間:
1. 星期一至五:上午八時至下午五時卅分。
2. 星期六、星期日及公眾假期休息。
3. 天文台懸掛三號或以上風球或紅色暴雨警告黑色暴雨警告時,幼兒無須回校。
4. 如上課期間,天文台懸掛三號或以上風球時,家長須儘速接回幼兒。
三.
班級編制:
N1 ~ 二歲班
N2 ~ 三歲班
N3 ~ 四歲班
N4 ~ 五歲班
四.費 用:
1.每年收費HK$69,300.00(每年於八月份調整收費)
2.幼兒學費分期由銀行自動轉賬過戶。(全年學費分十一個月繳付)
3.如中途離校所繳費用,概不發還。
4.家境清貧及無力負擔學費者,可申請政府之學前服務繳費資助。(只限N1兒童申請)
五.申請手續:
1. 申請表格可於2012年3月1日至3月9日,在辦公時間內到本校索取,或從本校網址 www.spn.edu.hk 下載;並須於3月10日親自交回本校。
2.申請兒童須於新學年之九月卅日前(2012年9月30日前)足二歲而未滿三歲為合。
3. 本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於五十四名)
六. 附 則:
1. 新學年度由八月開始。
2. 本校不負責介紹或保送兒童入任何幼稚園或小學。
3. 兒童退學,須於一個月前以書面通知本校。
4. 如需就讀半日制者,可申請「聖保祿幼稚園」,請於十月期間致電2576 3793查詢。
正就讀於本校之兒童,「聖保祿幼稚園」不會考慮取錄。(因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園)

* 以上章則如有更改,恕不另行通知 *

09/2011

ST. PAUL'S DAY NURSERY

140A Leighton Road,
Causeway Bay, Hong Kong
Tel:2577 0406 Fax:3019 2237
Email address: [email protected] Website: www.spn.edu.hk
< PROSPECTUS >

1. Age for Admission: from two (2) to six (6) years. (Enrolment for N1 only)
2.Schedule for Activities:
i. Monday to Friday : from 8:00 a.m. to 5:30 p.m.
ii. Saturday, Sunday and Public holidays : no session
iii. There will be no school on the day that typhoon Signal No. 3 or above is hoisted and RED or BLACK rainstorm warning in force.
iv. If typhoon Signal No. 3 or above is hoistedduring lesson time, parents should ensure that their children are collected as soon as possible.
3.Allocation of Classes:
N1 ~ for 2 years old
N2 ~ for 3 years old
N3 ~ for 4 years old
N4 ~ for 5 years old
4.School Fee:
i. HK$69,300.00 per year, divided into eleven installments (fee review will take place each August).
ii. This should be settled by auto-pay into the Shanghai Commercial Bank.
iii. No refund will be made if a child leaves the School during the month.
iv. Families experiencing financial difficulty may apply for aid from the Social Welfare Pre-school Fee-assistance Scheme.
5. Application procedure: (for this coming new school year)
i. Application forms are available from 1 Mar - 9 March 2012 (office hours only) or can be downloaded from the school website www.spn.edu.hk. It must be returned on 10 March in person, after which applications will not be processed.
ii. Only children born between 1 October 2009 and 30 September 2010 will be considered.
iii.A child will only be interviewed when there is a vacancy. (about 54 places per year)
6. Others:
i. The new school year will begin in August.
ii. It is not our policy to recommend any Kindergarten or Primary School to parents / guardians, neither do we guarantee that our Nursery children will automatically be given a place in St. Paul's Convent School, Primary Section.
iii. Advance notice of at least one month must be given in writing before a parent can withdraw their child from the School.
iv. If parents wish their child to attend half-day school, they may apply to St. Paul's Kindergarten. Enquiries for Kindergarten places can be made from October by telephone - 2576 3793 during office hours.
No transfer from St. Paul's Day Nursery to St. Paul's Kindergarten will be allowed.

* The Administration reserves the right to make any alteration, *
without previous notice, to any of the above regulations.

09/2011

作者: CoffeeCake    時間: 12-2-5 20:31

少左6個位?
作者: 2010小蜜蜂    時間: 12-2-6 02:30

我也留意到少了學額,應該是"新人事新作風",餘下學額留給插班生,新學年開學少些學生,亦為可取,這些只有非謀利的學校才會這樣細心。
作者: emilylaugg    時間: 12-2-6 07:18

不是一條龍的嗎?
作者: iamworkingmama    時間: 12-2-6 10:50

想請問係咪細女無機會? 我囡囡是9月尾..... 下年又超過3 歲不會被接受
好灰
作者: wingszew    時間: 12-2-6 12:38

54個位好少呀,有沒有前輩可以分享一些經驗?
作者: mandy_yim128    時間: 12-2-6 22:52

作者: gigihinhin    時間: 12-2-7 01:23

請問教學語言是什麼?
作者: CaCaDad    時間: 12-2-7 01:46     標題: 回覆:新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~

話咁快又一年,多謝Max及KaHeiBaBa的post!會同囝囝報,希望收我個隻小老虎啦!

作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-7 08:20

Good luck everyone!
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-7 08:23

回復 gigihinhin 的帖子

廣東話..
作者: 323    時間: 12-2-7 10:22

e, 估唔到max仲得閒上黎開post喎
作者: gigihinhin    時間: 12-2-7 15:17

教學語言是什麼?
作者: cloudwingwing    時間: 12-2-8 00:06     標題: 回覆:新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~

即係2011年出世的bb唔係而家報?

作者: CaCaDad    時間: 12-2-8 10:59     標題: 回覆:新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~

2011 BB 要等下一年了!

作者: Dada1115    時間: 12-2-8 14:08

回復 CaCaDad 的帖子

我bb係2011年11月, 想問st. paul nursery 有無得報定先?
因為係細B 好怕找唔到full day nursery 比佢.

作者: DanDiMa    時間: 12-2-8 16:54

前輩終於開新頁了, 一直有睇您地之前 post o既 topic, 好有用, THX, 我女女今年終於可報 SPN, 真係好希望可以加入呢個大家庭啦, 會多 d 上來同大家交流下
作者: DanDiMa    時間: 12-2-8 16:56

Dada1115 發表於 12-2-8 14:08

我bb係2011年11月, 想問st. paul nursery 有無得報定先?

2011 年 11 月 baby, 要等到 2014 年 3 月先有得報 N1, 做大女呀
作者: vivicui    時間: 12-2-8 16:59

作者: DanDiMa    時間: 12-2-8 17:15

vivicui 發表於 12-2-8 16:59
第四條:正就讀於本校之兒童,「聖保祿幼稚園」不會考慮取錄。

是什麼意思?

銅鑼灣有 SPK (幼稚園 K1-K3) 半日制 & SPN (幼兒園 N1-N4) 全日制, 如有SPN offer 就不可再報 SPK 了
作者: vivicui    時間: 12-2-8 17:18

作者: DanDiMa    時間: 12-2-8 17:31

回復 vivicui 的帖子

以我理解, 是本地課程的, 有沒有前輩可補充?

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-8 18:35     標題: 引用:回復+vivicui+的帖子 以我理解,+是本地課

原帖由 DanDiMa 於 12-02-08 發表
回復 vivicui 的帖子

以我理解, 是本地課程的, 有沒有前輩可補充?
其實你對 SPN、SPK 都幾熟悉,唔需要點補充。

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-8 18:36     標題: 引用:話咁快又一年,多謝Max及KaHeiBaBa的post!

原帖由 CaCaDad 於 12-02-07 發表
話咁快又一年,多謝Max及KaHeiBaBa的post!會同囝囝報,希望收我個隻小老虎啦!

...
唔駛客氣,預祝成功 !!

作者: tiramisuu    時間: 12-2-8 22:19

I heard from my friend  that yes it's 本地課程 and not that difficult as compared to those schools in Kowloon tong.
作者: CaCaDad    時間: 12-2-9 01:12     標題: 回覆:KaHeiBaBa 的帖子

Hi KaHeiBaBa,

Thanks for your encouragement !
大囡是SPC生,但不是CWB SPN舊生,不知報名表有否此欄塡寫及有否加分。家姐猛話好想帶細佬返學,媽媽比家姐更想老虎仔入到。發夢中...............!

作者: 323    時間: 12-2-9 10:17

tiramisuu 發表於 12-2-8 22:19
I heard from my friend  that yes it's 本地課程 and not that difficult as compared to those schools i ...

if you are looking for difficult cirriculum, then spn is not your cup of tea
作者: Dada1115    時間: 12-2-9 10:26

回復 DanDiMa 的帖子

SPN 係唔係一定唔收細女?? 我可唔可以2013年就同阿囡報?
作者: DanDiMa    時間: 12-2-9 11:45

hihi Dada 1115, SPN 唔係唔收細女, 但 Cut off o係 9月尾出生的 bb, 您女女11 月出生, 只有報下一年 2014 o既 N1, 2013 年年尾可以同時報 SPK K1 但係細女收 K1 o既機會當然又細 d 啦
作者: DanDiMa    時間: 12-2-9 11:48

KaHeiBaBa 發表於 12-2-8 18:35
其實你對 SPN、SPK 都幾熟悉,唔需要點補充。

KaHeiBaBa, 其實都係跟您同其他前輩學習呀 :O)
作者: sarubuta    時間: 12-2-9 13:29

同大家打個招乎, 一直在BK 睇前輩的post, 幾年前的post 都'煲'o左,  SPN的前輩真係好有心,  好多謝你們的分享

今年終於到囡囡報SPN, 好希望佢有幸俾選中
作者: BabyKD    時間: 12-2-9 13:48

可同時報大埔間SPN嗎?
作者: sarubuta    時間: 12-2-9 13:55

BabyKD 發表於 12-2-9 13:48
可同時報大埔間SPN嗎?

可以同時報大埔SPCN, 之前都見有前輩報晒兩間, 不過好似唔覺有人同時兩間都收

一年前, 我都諗住報埋大埔, 但現在決定只報CWB, 因大埔遲D會搬校舍, 同埋唔太想搬家到大埔  

作者: chingching1220    時間: 12-2-9 13:57

學費不是人人負擔到, 太貴了.
作者: annabelle_chou    時間: 12-2-9 14:43

無論點,各家長都要努力!
作者: Dada1115    時間: 12-2-9 15:33

回復 DanDiMa 的帖子

DanDiMa, 謝謝您!!
作者: BabyKD    時間: 12-2-9 15:59

咁大埔SPCN是否有同等機會上SPC呢?
作者: DanDiMa    時間: 12-2-9 16:31

回復 Dada1115 的帖子

Dada1115, 唔洗客氣, 您都好有準備喎, 女女只有 3 個月就唸定報 N 班, 加油呀
作者: kwanc9hoho    時間: 12-2-9 18:35

係咪唔係100%有得interview??!!
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-9 18:55     標題: 引用:係咪唔係100%有得interview??!!

原帖由 kwanc9hoho 於 12-02-09 發表
係咪唔係100%有得interview??!!
唔係 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-9 19:05     標題: 引用:Quote:KaHeiBaBa+發表於+12-2-8+18:35+其實

原帖由 DanDiMa 於 12-02-09 發表
KaHeiBaBa, 其實都係跟您同其他前輩學習呀 :O)
前咩輩丫,大家都係互相交流、分享心得,預祝成功 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-9 19:06     標題: 引用:hihi+Dada+1115,+SPN+唔係唔收細女,+但+Cut

原帖由 DanDiMa 於 12-02-09 發表
hihi Dada 1115, SPN 唔係唔收細女, 但 Cut off o係 9月尾出生的 bb, 您女女11 月出生, 只有報下一年 2014  ...
我都話你好熟悉㗎啦 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-9 19:11     標題: 引用:Quote:tiramisuu+發表於+12-2-8+22:19+I+he

原帖由 323 於 12-02-09 發表
if you are looking for difficult cirriculum, then spn is not your cup of tea
不過就係妳杯茶,重係好想好想飲嗰隻,哈哈 !!

皇天不負有心人,結果妳都飲到了,咁不妨同大家分享妳飲完茶嘅感覺丫 ??

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-9 19:15     標題: 引用:Hi+KaHeiBaBa,Thanks+for+your+encourage

原帖由 CaCaDad 於 12-02-09 發表
Hi KaHeiBaBa,

Thanks for your encouragement !

預祝夢想成真 !!

記得以前嘅申請表係無呢一欄嘅(不過囡囡當年已經係好多年前喇),咁今年會否新增 ??? 到時下載完之後就可以一清二楚。

加唔加分我唔敢 講/估,不過我就相信,如果擁有你嘅 case 嘅家長,就一定會爭取填入申請表內 !!

作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-9 20:36

kaheibaba 你今日咁"早"既?!
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-9 21:07

stinkyrabbit111 發表於 12-2-9 20:36
kaheibaba 你今日咁"早"既?!

哈哈,我以往係用"格林威治"標準時間上 BK,不過今日就較番快八個鐘(較番正),咁咪早咗 D 囉 !!
作者: treasurebaby    時間: 12-2-9 21:43

好耐無上黎留言, 話咁快又一年, 當時忐忑不安等消息既心情仲係記憶猶新. 祝願你地既囡囡都入到理想既學校, 當然最好係SPN 啦.
作者: treasurebaby    時間: 12-2-9 21:46

上年份申請表係有一欄問及是否/曾有兄弟姊妹就讀SPN/SPK/SPCS, 不過就唔知有無分加.
作者: BBQQmomi    時間: 12-2-9 23:14

請問係唔係就算入咗form都要揀人in呢?
作者: treasurebaby    時間: 12-2-9 23:28     標題: 回覆:BBQQmomi 的帖子

係,每年只會揀選與收生數目相約的申請人面試。舊年好似in左62個小朋友,取錄左54個。如有錯誤,請指正。

作者: salsalee    時間: 12-2-10 00:03

仲難過中六合彩, 今年仲要少咗6個位
作者: BBQQmomi    時間: 12-2-10 00:08

佢哋揀選嘅凖則是如何? 咁請問交form時是否需要好早就要去排隊呢?
作者: 323    時間: 12-2-10 01:02

KaHeiBaBa 發表於 12-2-9 19:11

皇天不負有心人,結果妳都飲到了,咁不妨 ...

前面有媽媽話學費唔係人人負擔到, 我都覺得係架, 不過讀完之後, 完全明白點解你地成日講"物超所值"

真係同一般既學校好唔同, 老師好, 家長好, 同學好, 課程好, 比好多機會小朋友去主動學習, 總之就係"好"

作者: 323    時間: 12-2-10 01:05

其實唔解話少左位? 舊年收54個, 今年都係話"不超於五十四名"

定係我唔夠瞓個腦轉唔到?
作者: 323    時間: 12-2-10 01:06

BBQQmomi 發表於 12-2-10 00:08
佢哋揀選嘅凖則是如何? 咁請問交form時是否需要好早就要去排隊呢?

準備研究左好多年都無人知, 只知一試無妨, 交form時間應該無影響
作者: 323    時間: 12-2-10 01:07

KaHeiBaBa 發表於 12-2-9 21:07
哈哈,我以往係用"格林威治"標準時間上 BK,不過今日就較番快八個鐘(較番正),咁咪早咗 D 囉 !!  ...

等睇波?

作者: CaCaDad    時間: 12-2-10 02:33     標題: 回覆:treasurebaby 的帖子

多謝 teasurebaby 及 KaHeiBaBa資料.
明天小學家長日,希望老師無投訴啦!

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-10 04:49

CaCaDad 發表於 12-2-10 02:33
多謝 teasurebaby 及 KaHeiBaBa資料.
明天小學家長日,希望老師無投訴啦!

希望你囡囡得到好成績 !!

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-10 04:50

323 發表於 12-2-10 01:07
等睇波?

今朝冇波睇 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-10 04:54

323 發表於 12-2-10 01:06
準備研究左好多年都無人知, 只知一試無妨, 交form時間應該無影響
難唔難過中六合彩真係好難講,不過就有一個共通點,就係 買/報 唔一定中,唔 買/報 就一定冇得中,同意嗎 ??

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-10 04:55

323 發表於 12-2-10 01:05
其實唔解話少左位? 舊年收54個, 今年都係話"不超於五十四名"

定係我唔夠瞓個腦轉唔到? ...

喺樓上(前面)好似有家長提到"新人事新作風",我個人就唔作評論。(n 年前好似係收60個名額)
作者: emilylaugg    時間: 12-2-10 07:19

想請問SPN 和SPK 是不是會大機會入SPC呢?
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-10 08:31

回復 KaHeiBaBa 的帖子

agree! 咁我覺得中spn比較易d,  同中咗, 我開心過中mark six好多好多好多倍!!!!
作者: DanDiMa    時間: 12-2-10 10:15

323 發表於 12-2-10 01:02
前面有媽媽話學費唔係人人負擔到, 我都覺得係架, 不過讀完之後, 完全明白點解你地成日講"物超所值"

真係同一般既學校好唔同, 老師好, 家長好, 同學好, 課程好, 比好多機會小朋友去主動學習, 總之就係"好"

323 我都相信 SPN 一個字係好!  不過要 10/3 之後一直等 interview 信真係好難捱, pink letter 當然開心啦, 如果 blue 就要識得安慰返自己, 我個女係 09 細女, 前幾個月報 K1 都食慣檸檬, 但今次係最想要o既 offer, 都係儘力啦, 大家共勉之
作者: bbc2010    時間: 12-2-10 10:16     標題: 回覆:新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~

我都打算幫個囡報SPN,有冇人知道如果媽咪係舊生,報名表有沒有此項要填寫?

Thanks

作者: DanDiMa    時間: 12-2-10 12:17

KaHeiBaBa 發表於 12-2-9 19:11

皇天不負有心人,結果妳都飲到了,咁不妨 ...

係呀, 請分亭多 d 泡荼, 沖茶, 飲茶o既經驗呀
作者: treasurebaby    時間: 12-2-10 13:22     標題: 回覆:bbc2010 的帖子

我今晚返去睇下份form有無寫再覆你。

作者: treasurebaby    時間: 12-2-10 13:26     標題: 回覆:treasurebaby 的帖子

我都覺得交表時間係無關係,上年第一個排隊交表既人係半夜三,四點去到,但都無面試機會。

作者: bbc2010    時間: 12-2-10 16:20     標題: 回覆:treasurebaby 的帖子

係啦,我相信先到先得並非學校的評分準則。

作者: sarubuta    時間: 12-2-10 16:22

係呀,報SPN 真係好似買mark six, 不過唔使錢,但都要睇luck 或緣份,我就想中SPN多過marksix
我囡囡未出世已心儀SPN, 一個月大時,乜都唔識又驚miss咗報名,買幼稚園天書睇又冇乜用,膽粗粗打去SPN問報名事宜,雖然已是年半前的事,我仲好記得接電話的人好nice, 她說囡囡要等12年3月報名,報名後會抽籤選人面試,面試再決定取錄與否,一直等,終於快要報名了
見好多前人研究揀interview 準則也沒有結論,我相信過程中真的會抽籤
Good luck everyone
作者: 323    時間: 12-2-10 21:25

DanDiMa 發表於 12-2-10 10:15
323 我都相信 SPN 一個字係好!  不過要 10/3 之後一直等 interview 信真係好難捱, pink letter 當然開心啦 ...

spn有好多超大女, 加油呀
作者: 323    時間: 12-2-10 21:27

treasurebaby 發表於 12-2-10 13:26
我都覺得交表時間係無關係,上年第一個排隊交表既人係半夜三,四點去到,但都無面試機會。

...

作者: BBQQmomi    時間: 12-2-10 23:28

佢哋話:(因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園)
咁係唔係意思如果我話我係一個FULL TIME MOM, 咁佢哋一定覺得冇必要俾我個囡讀啦?
作者: BBQQmomi    時間: 12-2-10 23:29

佢哋話:(因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園)
咁係唔係意思如果我話我係一個FULL TIME MOM, 咁佢哋一定覺得冇必要俾我個囡讀啦?
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-11 00:17

唉,坦白講,每年去到某些時候,其實嚟嚟去去都係嗰 D 問題,都係一般有心嘅家長,佢哋憂慮及需要考慮嘅問題;所以如果大家不厭其煩,其實係可以考慮睇番以前嘅 post,當中某些家長嘅分享,絕對可以為大家解除心中嘅疑慮,重新去厘定、考慮自己心儀嘅學校,是否適合自己嘅小朋友;咁當然有某 D 答案,係需要不斷更新,先至可以切實咁幫到大家。

SPN 舊主題分享: Please click !!
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-11 06:57

KaHeiBaBa: 你真係好有心!! 你d information今我地"當年"benefit唔少
作者: v_vcsl    時間: 12-2-11 11:58

KaHeiBaBa 發表於 12-2-10 04:55
喺樓上(前面)好似有家長提到"新人事新作風",我個人就唔作評論。(n 年前好似係收60個名額) ...
請問提到新人事人作風,意思係唔係下年再唔係古修女做校長啦﹖
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-11 13:23

回復 BBQQmomi 的帖子

而家囡囡的同學的媽媽,有working mum and full time mum, 申請先啦,一切隨緣。。。
作者: Miffy4478    時間: 12-2-11 13:36

我家是仔仔,有男仔讀嗎?唔知派位OK唔OK
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-12 00:23

stinkyrabbit111 發表於 12-2-11 06:57

KaHeiBaBa: 你真係好有心!! 你d information今我地"當年"benefit唔少  ...

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-12 00:29

v_vcsl 發表於 12-2-11 11:58
請問提到新人事人作風,意思係唔係下年再唔係古修女做校長啦﹖

我估佢係講新任"副校長"。(查實我都係估估吓,希望當時人可以講清楚多一點)
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-12 00:31

Miffy4478 發表於 12-2-11 13:36
我家是仔仔,有男仔讀嗎?唔知派位OK唔OK

有,近年"細佬"亦為數不少。
作者: CaCaDad    時間: 12-2-12 01:36     標題: 回覆:新年度St. Paul's Day Nursery 下月接受報名了 ~

好學校又全日制,加上近屋企,係我囝囝的首選!不過太多人報,機會就唔高,但唔報就一定無機會!加油!

還在煲KaHeiBaBa的資料,多謝前輩分享。

作者: 2010小蜜蜂    時間: 12-2-12 09:22

我的兒甥現就讀SPN, 她在今學期不止一次告訴她媽媽有"新同學",我姐姐好奇向老師求證,果然是分批加入了新生,老師也表示過往從沒試過。
我也很想知這些"新同學"是否第一輪interview後落選的那幾位?還是再從waiting名單抽選呢?
作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-12 12:02     標題: 引用:我的兒甥現就讀SPN,+她在今學期不止一次告

原帖由 2010小蜜蜂 於 12-02-12 發表
我的兒甥現就讀SPN, 她在今學期不止一次告訴她媽媽有"新同學",我姐姐好奇向老師求證,果然是分批加入了 ...
可以再講請楚一點嗎 ??

囡囡當年 N1-N4,除了N4嗰一年之外,年年都有新同學加入,尤其是 N1嘅下學期,一些年紀比較細嘅小朋友,學校方面會建議下學期先加入SPN嘅大家庭 !!

作者: treasurebaby    時間: 12-2-12 13:22     標題: 回覆:bbc2010 的帖子

舊年份form沒有問及是否舊生既問題。

作者: treasurebaby    時間: 12-2-12 13:29     標題: 回覆:2010小蜜蜂 的帖子

下學期開學後,我個囡果組有兩位插班生,其餘兩組都各有兩位,即係一共六位,唔知隔離班有無。之前睇過一條thread,其中一個插班生的姐姐正就讀SPN。

作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 12-2-12 22:02

KaHeiBaBa,

無言感激!
作者: Sugar-bunnies    時間: 12-2-13 14:10

may I ask what kind of photo I need to prepare apart from the passport photo for application please? any idea the requirement for this year?
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-13 16:32

回復 Sugar-bunnies 的帖子

一張你覺得最能夠代表你小朋友開心的一面的生活照便可以了!
作者: Sugar-bunnies    時間: 12-2-13 16:37

thanks, I better check my photo collection now :)
作者: iamworkingmama    時間: 12-2-13 17:08

請問除左小朋友生活照, 是否還需要家庭照?
作者: 323    時間: 12-2-13 17:10

KaHeiBaBa 發表於 12-2-12 00:23

點解咁既樣?
作者: 323    時間: 12-2-13 17:12

iamworkingmama 發表於 12-2-13 17:08
請問除左小朋友生活照, 是否還需要家庭照?

只需要交一張4R相
作者: treasurebaby    時間: 12-2-13 17:35     標題: 引用:Quote:iamworkingmama+發表於+12-2-13+17:0

原帖由 323 於 12-02-13 發表
只需要交一張4R相
舊年要交2張相,一張係申請人獨照,另一張係家庭照.

作者: 323    時間: 12-2-13 17:38

treasurebaby 發表於 12-2-13 17:35
舊年要交2張相,一張係申請人獨照,另一張係家庭照.
oh, sorry, i'm too out

作者: stinkyrabbit111    時間: 12-2-13 17:50

回復 323 的帖子

same here

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-13 18:55     標題: 引用:回復+323+的帖子 same+here

原帖由 stinkyrabbit111 於 12-02-13 發表
回復 323 的帖子

same here
所以我提過某些資料,一定要更新先可以幫到大家。

作者: KaHeiBaBa    時間: 12-2-13 18:59     標題: 引用:Quote:KaHeiBaBa+發表於+12-2-12+00:23+點

原帖由 323 於 12-02-13 發表
點解咁既樣?
大家實在太客氣,我都唔知講咩好,咪咁嘅樣囉 !!  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5