教育王國

標題: 剛剛In完明我 [打印本頁]

作者: cocoli1026    時間: 12-2-4 12:53     標題: 剛剛In完明我

仔仔望著隔离個BB,老師問咩都有反映,應該冇希望!

作者: cocoli1026    時間: 12-2-4 13:30     標題: 回覆:剛剛In完明我

唔好意思!寫錯字,係冇反應!

作者: leannemok    時間: 12-2-4 14:24

Yes, 2 many kids in a classroom.. So my daughter can't concentrate as well. Also they only have 24 seats for 1 PM class whereas more than 1300 applicants. Like the Mark 6.
作者: Macylau    時間: 12-2-4 14:53

吾係嘛?! 1300 applications 只有24 個pn位?甘命中率只有2%. 比樂x(好似話3000 applications 80 個位)仲要誇張!

作者: Macylau    時間: 12-2-4 14:58

回復 cocoli1026 的帖子

小朋友interview真係好難講,得一歲人仔,環境太嘈,肚餓,眼瞓都會影響表現!下次再努力過!加油
作者: De1020    時間: 12-2-4 19:25

作者: littleape    時間: 12-2-4 22:29

We also had the interview this morning. My daughter didn't respond much too so I think the chance is slim. Is there really 1300 applications for only 24 seats? That's super crazy!!!
作者: wballp    時間: 12-2-4 22:57

今日都IN完,對這校印象一般,INTERVIEW安排欠佳,一大堆人,行都無位行,又局又迫,我IN9:30,唔明點解要迫埋一齊咁多人呢個時段,老師又求其,唔太親切,我B開頭都掛住望隔離D小朋友,不過老師指示都做到80%。
我四圍觀察過,校舍細,英語環境不足,設備有D舊,係D壁報做得靚d。仲有我報時明明有上午,why而家得番下午,我回家先知,早知唔去,我本身有明慧offer,覺得明慧安排、校舍都好d....所以收都唔讀lu~:;pppp:
作者: lalamike    時間: 12-2-4 23:05

咦﹖乜原來出年無上午班﹖點解無通知嘅﹖我都係報上午啊!
作者: wballp    時間: 12-2-4 23:10

就係啦,無左又唔講,我唔信得返pm都有成千人apply,佢d am收曬k1(我估),真係衰,有受騙之感!!!!!!!!!!!!!
作者: cocoli1026    時間: 12-2-4 23:14     標題: 回覆:De1020 的帖子

都叫还可以啦!至少有點反應,適bye bye

作者: lalamike    時間: 12-2-4 23:30

回復 wballp 的帖子

咁你點解知佢無咗上午班嘅﹖
作者: olivia_kyk    時間: 12-2-4 23:57

請問邊度寫得pm班? 我係報am class, 但今日無人同我講得番pm class wor?
作者: wballp    時間: 12-2-5 00:14

你們再上佢網頁看看啦,好鬼祟,真嬲!!!!!
作者: wballp    時間: 12-2-5 00:16

http://www.dominicsaviokg.org/p12.htm
看看學費那欄!!!!!!!!!!
作者: lalamike    時間: 12-2-5 11:57

我上咗佢網頁,佢係有行字寫住「上午班已額滿,請報讀下午班」。不過係講k1喎,唔係n1呀~另外,學費果欄亦有寫,幼兒園港島校有上同下午預備班,奧運校就只有下午預備班囉……(或者大家一直講緊奧運校嗎﹖我仔是報港島校呢……)
作者: wballp    時間: 12-2-5 13:30

係,我們說的是奧運校~

作者: De1020    時間: 12-2-5 19:55

作者: 2010小蜜蜂    時間: 12-2-6 02:49

非常同意wballp對學校嘅評語!!!
Interview 的老師無笑容無表情,
個塲嘈到我都聽唔到老師講乜,
好似去咗天台學校(港島校舍)。
作者: olivia_kyk    時間: 12-2-6 09:45

我星期六都係港島分校in完~
老師就有笑容, 但in ge過程太短, 得3分鐘左右~ 好似好趕時間咁!
問題亦唔深, 我相信好多小朋友都可以做到! 我好想知佢以咩準則收學生~
反而我要讚下穌浙, 佢有咁多小朋友要in, 但流程好好, 老師唔會馬夫了事, 起馬問咗10個問題老小朋友~ 仲無收報名費tim....
作者: peckychiu    時間: 12-2-6 10:30

我都有d入到去就唔想in o既感覺/...好亂好細..d老師好似dreaming咁...問邊邊等in都要諗10秒先答到...有1,2個老師有笑容o既..其他就麻麻
作者: meloeskie2    時間: 12-2-6 10:35

嗰日小朋友都in 得唔錯,全部都答對,所有動作都做啱,不過係咪真係冇上午讀呢?
作者: BB成長期    時間: 12-2-6 10:35

作者: meloeskie2    時間: 12-2-6 10:45

我朋友個仔現在讀緊N1,佢話有英文單字學,不過我覺得明我學費都唔平,仲要另加茶點費
作者: anniemyy    時間: 12-2-6 10:45

你地IN果陣問左D咩?我見我個仔IN果D同隔離唔同,唔知係咪我一開始就話個仔唔係好識講野,所以就「求其」IN算呢!還是真係用另一種方式IN呢!
P.S. 我係西灣河分校
作者: BB成長期    時間: 12-2-6 11:19

作者: meloeskie2    時間: 12-2-6 11:23

BB成長期 發表於 12-2-6 11:19
回復 meloeskie2 的帖子

荼點什麼價錢?  我阿仔之前是讀迦南的, 我不想阿女讀so 轉另一間看看..........迦 ...

好似$650,學費$3100,唔知有冇雜費,不過明我教得好似幾嚴,我個仔好曳,想train 吓佢,不過唔知收唔收
作者: BB成長期    時間: 12-2-6 11:35

作者: meloeskie2    時間: 12-2-6 11:47

回復 BB成長期 的帖子

剛剛在網頁見到,茶點每學期$650(香港), $400(奧運), 雜費每學期$350(兩間一樣),唔明點解茶點費九龍校會平d, 真奇怪
作者: BB成長期    時間: 12-2-6 12:01

作者: meloeskie2    時間: 12-2-6 12:06

回復 BB成長期 的帖子

咁又係
作者: Joeywonghk    時間: 12-2-6 15:38

我囡囡 in 奧運校, 問左 miss, 有四百幾人申請, 面試當日安排都可以.  明我奧運校 n 班只係得下午, 網頁都有寫明, n 班讀下午都可以, k1 轉返上午就 ok.  當日面試, 老師都好 nice, 仲幫我個囡整番好個髮夾.  入校長室果 part, 係副校長 in 我地, 佢對小朋友都好細心, 見左我個囡一陣, 就睇出佢係咩性格.
作者: Hayhaymami    時間: 12-2-6 23:39     標題: 引用:你地IN果陣問左D咩?我見我個仔IN果D同隔離

原帖由 anniemyy 於 12-02-06 發表
你地IN果陣問左D咩?我見我個仔IN果D同隔離唔同,唔知係咪我一開始就話個仔唔係好識講野,所以就「求其」IN ...
我囡囡in時老師問眼鼻喺邊,攞個杯同橙出來叫佢分,另外俾個圖片上面有個電視同架車叫佢分,再玩下high five,同問邊個係媽咪... 大概係咁!

作者: meloeskie2    時間: 12-2-7 09:36

老師問小朋友我係邊個,之後問你係咪叫xx名,係就舉手,叫佢拍手,有橙和杯,叫佢拿個杯比媽媽,再拿個橙自己然後再比老師。問杯入面有冇野... 大概係咁!

作者: anniemyy    時間: 12-2-7 10:01

我個仔同你地IN果D差唔多,咁可能個個IN都唔同。希望有好消息啦!
作者: olivia_kyk    時間: 12-2-9 11:40

我in校長時, 佢話9/2會通知家長取唔取錄, 但佢無講係9號收到信定係9號先寄出, 有無家長呀呀?
作者: iedummy    時間: 12-2-9 16:50

已收到通知了
作者: olivia_kyk    時間: 12-2-9 16:58

iedummy 發表於 12-2-9 16:50
已收到通知了

取錄了? 恭喜晒!
作者: iedummy    時間: 12-2-9 17:00

回復 olivia_kyk 的帖子

謝謝......
作者: cheungco    時間: 12-2-9 19:18

不取錄的是否也收到通知了? 有沒有人收到不取錄的通知?我們甚麼都沒有收到

作者: De1020    時間: 12-2-9 19:25

作者: De1020    時間: 12-2-9 19:26

作者: olivia_kyk    時間: 12-2-9 21:40

我今日打過去問(港島分校), 老師話今日先寄出, 叫我等一兩日, 取錄與否都會 收到信~
作者: tangalis    時間: 12-2-10 15:50

港島校有無人收到信呀?
作者: denden18    時間: 12-2-10 17:53

港島校收咗PM
作者: De1020    時間: 12-2-10 18:45

作者: lovelytoki    時間: 12-2-10 21:39

我已收到信,上午班,9月仔仔
作者: anniemyy    時間: 12-2-10 21:44     標題: 回覆:剛剛In完明我

Waiting, 7月b

作者: De1020    時間: 12-2-10 22:13

作者: lovelytoki    時間: 12-2-10 22:19

我覺得因為我自己係校友,所以先收。
作者: De1020    時間: 12-2-10 22:35

作者: olivia_kyk    時間: 12-2-10 22:40

waiting叫做仲有希望~
作者: mavismama0520    時間: 12-2-10 22:43

明我收佐我女女下午N1, 咁多人報,是否真的那麼好?
作者: Hayhaymami    時間: 12-2-11 01:37     標題: 回覆:tangalis 的帖子

港島校收咗PM,我囡囡係8月B。

作者: cheungco    時間: 12-2-11 12:16

港島校am收左, 3月Boy
作者: olivia_kyk    時間: 12-2-11 12:38

cheungco 發表於 12-2-11 12:16
港島校am收左, 3月Boy

你囝囝係大仔, 我想問係未都係上個星期六2月4號in, 因為係bk度見過有家長講過上年年尾明我in咗大仔, 仲一早收到取錄通知!
作者: De1020    時間: 12-2-11 13:59

作者: keemic77    時間: 12-2-11 18:29

請問有無人係九龍明我收到信呀?
作者: littleape    時間: 12-2-11 23:05

My daughter got PM offer at Sai Wan Ho campus. She is a June baby...
I am still thinking if we should take it. We also got Ming Wai AM and TKO Greenfield PM offer...Which one should I choose?
作者: carebaby    時間: 12-2-11 23:38     標題: 回覆:littleape 的帖子

我囡囡讀緊k2,個人覺得呢間學校環境好ma ma, 英文一定要出外補習,但中文,數學完全放心,紀律和自理能力都train得好好so  far,我囡囡上堂好開心!

作者: Leannelai    時間: 12-2-11 23:49

港島AM班,7月囡囡!
作者: anniemyy    時間: 12-2-12 10:05     標題: 回覆:剛剛In完明我

請問有offer的媽媽,幾時開始交留位費?

作者: tangalis    時間: 12-2-12 11:36

13/2 & 14/2

作者: meloeskie2    時間: 12-2-12 23:05     標題: 回覆:carebaby 的帖子

想問明我的老師惡唔惡架?

作者: carebaby    時間: 12-2-13 23:12     標題: 回覆:meloeskie2 的帖子

唔知惡唔惡,不過好嚴!佢係傳統學校,學生紀律和自理要求頗高!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5