教育王國

標題: 全灣~靑衣好既幼稚園? [打印本頁]

作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 13:33     標題: 全灣~靑衣好既幼稚園?

大家好丫!

因搬屋既關係!打算搬去青衣區!

而家密識緊D幼稚園丫! 我仔仔而家k2!

想問下靑衣/全灣而家邊間好呢?

那間能入好既小學?

課程好ma?老師細心ma?

另外升小學,青衣同全灣邊區好D呢!

(學之園這些不能付擔)

Thanks you very much

作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 13:42     標題: 回覆:bbnailnail 的帖子

除了學之園!還有其他好的幼稚園嗎?
因為時間上也很趕!
請各mama!幫幫忙!
Thanks you ^^

作者: ksorange    時間: 12-2-3 13:44

啓思都幾好 校舍唔細有戶外場地

作者: jvcfamily    時間: 12-2-3 14:01

學之園, 啓思, 康傑, 宏福都無學券, 卓思, 聖多默好像OK.
K2即係要挿班??學校都未必有位,, 你最好打去問下...
作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 14:08     標題: 回覆:jvcfamily 的帖子

之前見話聖公會x冕堂都易入仁立!
但不知教學方面!同老師方面!
宏福同聖多默教學如何丫?

作者: ksorange    時間: 12-2-3 14:21

聖公會唔係易入仁立
小學大抽奬係計分 唔係計讀邊間K
作者: siuocean    時間: 12-2-3 14:49

我個仔讀緊康傑..so far都覺得幾好..老師好有愛心..好錫小朋友..
我個仔亦返得好開心..學野都好快..
學校教o既野..書本佢都記得哂..(例如英文生字)
係衰無學劵囉...
作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 14:51     標題: 回覆:siuocean 的帖子

Thanks you ar !
課程方面深ma?
同埋入邊間小學架大部分?

作者: serenema    時間: 12-2-3 17:22

我個女都係讀緊康傑,好好,課程深唔深就冇比較過,不過我見阿女都識好多中文及英文字,仲成日唱歌,好開心,日日放學都叫住老師
作者: dwkw333    時間: 12-2-3 21:04

I康傑 is a good choice in Tsing Yi...

作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 21:19     標題: 回覆:dwkw333 的帖子

請問大部分會入邊間小學架?
Thanks

作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 21:33     標題: 回覆:serenema 的帖子

你女女而家k1 ?

作者: bbnailnail    時間: 12-2-3 21:46     標題: 回覆:serenema 的帖子

作者: dwkw333    時間: 12-2-3 22:33

回復 bbnailnail 的帖子

Some famous primary schools in Tsing Yi

作者: yukai    時間: 12-2-3 23:31

青衣啟思不是有學卷嗎?只是九龍塘啟思沒有
作者: ngpun    時間: 12-2-4 00:12     標題: 引用:聖公會唔係易入仁立小學大抽奬係計分+唔係

原帖由 ksorange 於 12-02-03 發表
聖公會唔係易入仁立
小學大抽奬係計分 唔係計讀邊間K
上年家長會,荊冕堂的校長好自信咁話佢哋間幼稚園係指向仁立小學!

我覺得荊冕堂、荃浸呢啲出名幼稚園都幾難插到班,但都可以問的。荊冕堂是採取不用書、沒功課的教學方式,但我鍾意佢引發孩子主動學習同訓練孩子面對多人面前演說、present.

其實有朋友個女讀荃灣慧中,佢話都教得好好,但因為呢間學校地點隔涉,又有如芳芳、迦南、綠楊等學校位置都較佢方便,以致長期收生不足,所以佢最大機會有位。還有救世軍吳國偉都好好,環境非常正!但荃灣區的好幼稚園太爆了,好多幼稚園都無位。

全完堂都好,不過就係路邊!

青衣的平安福音堂的老師真是好好,有耐性、有愛心,全用蒙特梭利教法,但就因為她們太有愛心了,學校的學生多是新移民和雙非人子女,所以我不選。

其他青衣區的幼稚園如果有學卷的多是屋邨學校,升小學都是要睇彩數的,所以真係好難講好唔好,都係差不多,咁如果我係妳呢個情況,我寧願隔涉啲揀慧中都不選青衣的學校了。

因為好歹慧中都叫做英文幼稚園,地方都好大好舒服。但我唔肯定佢收唔收學卷,好似收的。

作者: ngpun    時間: 12-2-4 00:54     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

還有綠楊幼稚園,如果負擔得起,呢間幼稚園的程度直迫九龍塘名校,k2已有英文默書,但裡面的小朋友讀得好開心,外藉英語老師好多,因我同事個女讀緊。另有朋友大女讀呢間,升上荃官小,功課、默書、考試完全應付到,但細仔讀有學卷學校,跟家姐上荃官小,跟本跟唔到不但止,仲要讀得好辛苦!

作者: bbnailnail    時間: 12-2-4 01:47     標題: 回覆:ngpun 的帖子

Thanks you ! 好詳細丫!
之前see 話宏福丫!康傑!聖公會lee d 可以諗下!
但你知唔知宏福同康傑既課程可以連到小學ma?
如果照你甘講!聖公會沒書沒功課!都可以配合到小一!重要仁立!那教學方法是怎樣呢?
我預計今年可以要搬了!為一不捨得是小皃的學校?因老師細心!品德為重!錁程也不錯的!
所以想找青衣/全灣lee d好既幼稚園!
找對比實在非常難!
為有問大家拿拿意見!
請問總結黎say !青衣and全灣分別有甚麼好幼稚園呢?可否詳例?非常感謝!
當然也想小兒入到好小學吧!^^

作者: bbnailnail    時間: 12-2-4 02:17     標題: 回覆:ngpun 的帖子

請問聖公會荊冕堂是指葵涌那間嗎?
那青衣那間如何呢?

作者: sbux    時間: 12-2-4 09:29

啟思有學卷。卓思反而好似無
作者: bbnailnail    時間: 12-2-4 13:57     標題: 回覆:sbux 的帖子

請問啟思同卓思唔係話麻麻咩?

作者: PigBmama    時間: 12-2-7 15:05

bbnailnail 發表於 12-2-4 02:17
那青衣那間如何呢?

我估係指荃灣聖公會荊冕堂士德才對!葵涌那間我有朋友話有好多新移民讀架, 而且我昨天打去問過, 而家只餘下 pm 學額, 上午已經 full 左喇~
作者: bbnailnail    時間: 12-2-7 15:08     標題: 回覆:PigBmama 的帖子

果間同靑衣果間有咩分別呢?
Thanks ^^

作者: ngpun    時間: 12-2-7 18:38     標題: 引用:請問聖公會荊冕堂是指葵涌那間嗎? 那青衣

原帖由 bbnailnail 於 12-02-04 發表
那青衣那間如何呢?
是大窩口德士古道那間,青衣同葵涌都是一般的。

作者: ngpun    時間: 12-2-7 19:14     標題: 引用:Thanks+you+!+好詳細丫! 之前see+話宏福丫

Thanks you ! 好詳細丫!
之前see 話宏福丫!康傑!聖公會lee d 可以諗下!
但你知唔知宏福同康傑既課程可 ...
妳小朋友現在係邊度反學?

我同妳一樣,上年才搬去那邊,一直都住在東九龍,所以報名時大包圍荃灣區,反而青衣我不太認識,只知平安福音堂同學之園。

荊冕堂是跟仁立有聯繫所以可以入,但仁立仍有一半以上學位是經抽簽入的,所以讀荊冕堂不一定直上仁立。佢都係話用project approach, 不過呢間學校競爭好激烈。不要太祈望有位插班。

其實現在有學卷的幼稚園基本上都配合不到1、2線小學,即使培幼上培小都追到學生、家長、教師死!所以一般都是以聯繫多過成績上啲勁小學!

作者: ngpun    時間: 12-2-7 19:21     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

所以我問妳小朋友現時係邊返學,如果真的好,不如就遠啲比佢讀完吧,因為K2轉校的小朋友好大機會會唔太開心的,不同pn,因為他們都大了,一間陌生的學校,就算幾開心,都有機會佢會抗拒。

作者: bbnailnail    時間: 12-2-7 19:24     標題: 回覆:ngpun 的帖子

我而家在天水圍丫!
搬到青衣!
你選左全灣邊間丫?

作者: sbux    時間: 12-2-7 19:36

bbnailnail 發表於 12-2-4 13:57
啟思母語教學,無話好唔好,睇家長意願。卓思我自已就覺得太谷,我就麻麻地

作者: ngpun    時間: 12-2-7 19:36     標題: 回覆:bbnailnail 的帖子

我好傷心呀,我幫我女大大話話報了10間荃灣區幼稚園,佢一間都考唔到
我勁想佢讀荊冕堂!
到最後好彩還有好學校肯收佢咋!所以佢現在要去到老遠反學

作者: ngpun    時間: 12-2-7 19:39     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

我幾乎比佢讀青平,不過我朋友阻止我咋!

作者: bbnailnail    時間: 12-2-7 19:40     標題: 回覆:ngpun 的帖子

你係話全灣果間?
又話好多新移民既!
其實lee間好處係米好大可能可以入仁立?

作者: ngpun    時間: 12-2-7 19:48     標題: 引用:你係話全灣果間? 又話好多新移民既! 其實

原帖由 bbnailnail 於 12-02-07 發表
你係話全灣果間?
又話好多新移民既!
其實lee間好處係米好大可能可以入仁立?
葵涌荊冕堂同德士古道是兩間學校來的。

作者: bbnailnail    時間: 12-2-7 19:50     標題: 回覆:ngpun 的帖子

即係葵涌唔間好D?
Thx

作者: ngpun    時間: 12-2-7 19:53     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

好多新移民果間係葵涌。話入仁立果間係大窩口,全名係聖公會荊冕堂士德幼稚園

作者: ngpun    時間: 12-2-7 20:49

其實青衣區我真係幫唔到妳, 講到升小學就更難! 我到現在還在愁!
我自己的心水學校如下, 妳可以試問下:

1) 聖公會荊冕堂士德幼稚園
2) 荃灣浸信會幼稚園
3) 聖文嘉中英文幼稚園(荃灣)
4) 救世軍吳國偉紀念幼稚園 -- (我最鍾意佢環境)
5) 荃灣聖母幼稚園
6) 全完堂幼稚園 -- (有全完小學)
7) 迦南幼稚園 (海濱)

希望幫到妳. 不過如果講到升小學, 讀任何一間有學卷的幼稚園, 都真係要靠家長自己教了, 如果唔係通常都接唔上, 除非間小學都是開心小學.這都是我綜合了我所有的朋友經驗得出來結論!
作者: bbnailnail    時間: 12-2-7 21:31     標題: 回覆:ngpun 的帖子

係米全部無學券架?
你第一心水係頭果幾間?

作者: T__A__I    時間: 12-2-8 06:47

我想問下葵涌係未沒有好的幼稚園呀?(收學卷)
我仔仔一歲半,仲未找學校/.\
作者: ngpun    時間: 12-2-8 09:02     標題: 引用:係米全部無學券架? 你第一心水係頭果幾間

原帖由 bbnailnail 於 12-02-07 發表
係米全部無學券架?
你第一心水係頭果幾間?
是的。全都有學卷。
如果唔係負擔重的話,我會首選綠楊幼稚園。直得比孩子讀,個底會打得好好多。

作者: ngpun    時間: 12-2-8 09:06     標題: 引用:我想問下葵涌係未沒有好的幼稚園呀?(收學卷

原帖由 T__A__I 於 12-02-08 發表
我想問下葵涌係未沒有好的幼稚園呀?(收學卷)
我仔仔一歲半,仲未找學校/.
這個我不清楚。但荊冕堂士德幼稚園是屬葵青區的。

作者: T__A__I    時間: 12-2-8 10:52

ngpun 發表於 12-2-8 09:06
這個我不清楚。但荊冕堂士德幼稚園是屬葵青區的。

得一間好的嗎?
我怕不收我仔仔,所以想找多幾間好的報..

作者: HomeWood    時間: 12-2-8 13:50

回復 ngpun 的帖子

為什麼你覺得平安福音堂幼稚園不好? 他德育培養好好呀!

作者: ngpun    時間: 12-2-8 15:59     標題: 引用:回復+ngpun+的帖子 為什麼你覺得平安福音

原帖由 HomeWood 於 12-02-08 發表

為什麼你覺得平安福音堂幼稚園不好? 他德育培養好好呀!
不我不是覺得他不好,其實他是我心水,我幾乎要比個女讀了,因為已經收咗佢,老師們好有教養,談吐温文、好責極、好有愛心、又樂於助人,記得面試時有個我想是儍的女人話唔見咗個仔要入幼稚園裡面找,老師們都好有耐性的安慰她並跟她解釋她兒子不在裡。簡直是我想幫自己個女素做的形象,初收到waiting list我都去找返來,喜歡到不得了。

最後不去的原因是我還是不太想自己的女兒與強國人和新移民做同學。因為我有朋友佢在一間因關係而收好多青平畢業生的小學工作,所以了解裡面情況,也因為我打了退堂鼓。

作者: ngpun    時間: 12-2-8 16:14     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

其實我覺得青平真是很好,老師們都很用心,而且好肯下苦功去行montisory,是一間好有心辦montisory的及培育幼苗的幼稚園,而且她們的舉止談吐極溫文,是由心發出,由她們教出的學生,我相信都是一班好學生。

但我真的很對不起的是,我的確對強國人幾抗拒!

作者: ngpun    時間: 12-2-8 16:21     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

補充多樣,她們的温文是我在我所面試過的幼稚園中都未見過的,包括九龍塘一些有學卷而又出名的學校(因為我都無報無學卷的學校)

作者: bbnailnail    時間: 12-2-8 16:37     標題: 回覆:ngpun 的帖子

Oh ! 要同強國人一起讀我也不想!而家周圍都係了!
不過就是因為這樣放棄了一間好學校了!
佢地教學方向是如何呢?
Thanks ^^

作者: ngpun    時間: 12-2-8 18:59     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

妳認識蒙特梭利教學法嗎?我個人很喜歡這教學法,它用不同的教具來引導孩子學習自己尋找問題,自己思考如何解決已發生的問題,老師只是作一個引導者角色,引導孩子去思考,而它的教具特色是,如果有少少錯誤都無法完成任務,目的是要訓練孩子的自發學習動機及獨立思考。但如果真要行這套方法,無論學校環境、老師的培訓都要配合到,因為教具很多,也不容易掌握,況且其精髓是它的理念及如何做引導者。說真的,青平正努力中,但仍未足夠。我所知他們仍會接受培訓。

另外她們也會安排高年班跟低年班上堂,讓高年班學習照顧低年班,也讓低年班同學從中跟高年班學習,明白自己的不足。

至於書本、功課我就不太清楚升的小學是在青衣區內的,是那一間我就忘記了。

作者: HomeWood    時間: 12-2-8 21:51

Hi,Nguni,你對青平真的很有認識。我小朋友現在在此校就讀。我選擇此校因為1:近屋企,2:見到此校的學生對信仰很認真(因見到此校學生同媽媽講主耶穌的故事);3:我們是基督徒,希望孩子可以從小建立信仰;4:很欣賞此校辦學有heart。而我至今都很滿意,孩子的行為是有進步的,老師也不斷與家長保持聯絡,小朋友亦讀得很開心。在我孩子的班中,有家長是醫生,有家長是社工,亦有家長是說普通話的,但他們都打扮談吐斯文,並不是所謂強國人那種。當然學校位於屋邨,學校也必收一些低層些的學生,但若學校老師是好的,學生都可有進步的。至於課程就比較淺,一星期有一堂net英文及一堂普通話堂的。我孩子很享受敎具訓練堂,也學會一些解決問題的方法。
作者: ngpun    時間: 12-2-9 13:56

回復 HomeWood 的帖子

Hi HomeWood,

很謝謝妳告知實際情況, 事實上我也不希望自己不清楚的意見中傷了這學校, 因為到現在為止, 我仍是十分喜歡青衣平安福音堂幼稚園.

但因為當時我剛搬進這區, 不要說幼稚園, 連路我都未分得清, 我朋友則住了很久, 又在青衣的小學裡工作, 所以我很自然地把她的說話作參考. 當然我知她也不是對青平有特別的偏見, 可能剛好派到她學校的學生是這樣, 她才善意地提出忠告的.

其實我還有一個原因的, 我並不是住在青衣裡, 青平的校車不能直達我的家, 我要花15-20分鐘坐小巴去青衣機鐵站, 再讓小朋友坐校巴返學, 令我又多了一重顧慮. 現在雖然讀得遠, 但有媬姆車直逹.

妳說得很對, 青平對小朋友的靈育是很重視的, 我也了解平安福音堂本身都是一所謹守真理的教會, 也因此我想自己的女兒讀此校以幫她的打好靈命的基礎, 因為我們都是基督徒. 所以就更喜歡這校了. 其實我的女兒考幼稚園的過程都很崎嶇, 但感恩的是最終她還是入到了一所有栽培靈育的好學校.

見到樓主跟我當時一樣, 又想揾一間好學校比自己個小朋友, 但對這裡的幼稚園又完全陌生, 所以才把自己的所謂心得講出來罷了! 我當時真像隻盲頭烏蠅, 但我所知的僅限荃灣區及青平, 至於青衣的其他幼稚園就不知了. 唯一了解青平是因為當時真的很想自己個孩子讀這校, 自然會做多點功課. 因為我當時都不停想值唔值得咁轉接的去讀一所位於屋邨裡的學校呢! 而我都很緊張孩子所讀的學校是怎樣的.

作者: Cassidy    時間: 12-2-9 14:23

我係荃灣區的, 其實我覺得荃灣區少幼稚園, 加上大囡黎緊今年其實係報pn喇~

我去左幾間睇環境, 如果要揀報葵青既幼稚園, 我會揀學之園, 啟思 同 荊冕堂, 荃灣既會由麗城果邊開始掃過去, 有咩幼兒園/幼稚園都報左先......

作者: yankaka    時間: 12-2-9 14:38

bbnailnail 發表於 12-2-8 16:37
Oh ! 要同強國人一起讀我也不想!而家周圍都係了!
不過就是因為這樣放棄了一間好學校了!
佢地教學方向是 ...

樓主我建議你不如上一上呢個網先, http://www.chsc.hk/kindergarten/?lang=c, 跟住逐間打去問收唔收插班, 你話囝囝而家讀緊k2, 你就搬去青衣的話即係囝囝要插班k2啦, 咁你問哂咁多間, 邊間收插班, 你先再考慮仲好啦, 因為真係唔係間間收插班架, 仲要係k2下學期呢d升小一尷尬時間. 與其係到問邊間好邊間升小一好, 不如清楚那間有機會收仲好啦!
作者: jonasmami    時間: 12-4-26 18:21

作者: shertam    時間: 12-4-26 19:10     標題: 引用:請問啟思同卓思唔係話麻麻咩? +

xxzda

作者: sonsonc    時間: 12-4-26 23:55

Choice kindergarten is nice !
作者: bbnailnail    時間: 12-5-11 01:02     標題: 回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

終於收到信了!
派左去長宏邨!
即係樓下係平安福音堂果道!
而家開始打信寄去每間幼稚園!
不過都想問下!
田家抦好似入到世德小學!係米呢?
另外平安福音堂果個教學法接唔接到小一呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5