教育王國

標題: 明天見家長了 [打印本頁]

作者: 松鼠隊長    時間: 12-1-21 00:15     標題: 明天見家長了

不太大期望~
作者: wsttony    時間: 12-1-22 14:01

作者: louie213    時間: 12-1-22 19:11

用不着咁急快決定呀,個學生可能下學期突飛猛進有所改善喎。
作者: anteater    時間: 12-1-23 09:25

那班主任要你的女兒要點,要點呢?為什麼不符合上小學的要求呀?民生已經是傳統的小學,如果她叫你找其他,她有沒有提議什麼類型的小學才合你的女兒呢?
作者: wsttony    時間: 12-1-24 00:01

作者: cwymama    時間: 12-1-24 11:15

回復 wsttony 的帖子

咁你個囡囡真係唔識定只係怕醜咋?如果只係怕醜咁你可以嘗試參加口才班,若果囡囡真係唔識(因為咁多字要認真係幾難)咁父母就真係要跟貼啲,例如每日溫習(依照學習範疇)。其實最重要係你覺得囡囡是否適合民小,因為民小真係幾傳統,老師都同我講,如果小朋友適合民小,雖然辛苦但係會學到豐富嘅知識,亦會喜歡返學,但如果唔適合民小的小朋友,佢哋真係會好唔開心,往往都未能完成六年小學而要中途轉校。
作者: mianyang_99    時間: 12-1-26 10:10

cwymama 發表於 12-1-24 11:15

咁你個囡囡真係唔識定只係怕醜咋?如果只係怕醜咁你可以嘗試參加口才班,若果囡囡真 ...

k2真係要認好多字啦??
作者: rubyrubylau    時間: 12-1-26 13:07

跟我兒子的班主任說我兒子一樣, 我心想只是上學期就這樣說, 但我兒子報告全是1, 都叫我做2手準備, 原因跟你女兒一樣.
作者: rubyrubylau    時間: 12-1-26 13:19

補充, 阿仔認字, 普通話方面是完全沒有問題的.
作者: mianyang_99    時間: 12-1-26 13:43

rubyrubylau 發表於 12-1-26 13:07

跟我兒子的班主任說我兒子一樣, 我心想只是上學期就這樣說, 但我兒子報告全是1, 都叫 ...

吓....全部"1"都唔夠, 要點先得呀~~
作者: sherry_wong    時間: 12-1-26 15:41

好驚, 我仲以為唔好咁多3同4就得添, 有冇家長可以分享多d? 尤其係上在民小既學生
作者: cwymama    時間: 12-1-26 17:16

回復 rubyrubylau 的帖子

會唔會係老師覺得你個小朋友叻,可以考更好嘅學校,所以叫你要有兩手準備呢?你個小朋友真係好叻叻全部都係1。
作者: mianyang_99    時間: 12-1-27 09:50

rubyrubylau 發表於 12-1-26 13:07

跟我兒子的班主任說我兒子一樣, 我心想只是上學期就這樣說, 但我兒子報告全是1, 都叫 ...

唔好意思...如果你仔仔冇反應又唔答老師, 老師confirm唔到佢識唔識, 但點解佢都可以全部係"1"既???
sorry, 我只想知道老師的評分準則, 冇意challenge~~

作者: ottomum    時間: 12-1-28 09:09

If I were you, call his/her class teacher again after the holiday to explain what can you do.  The situation because of the student's characters or his/her recognition.  
作者: smartbabyxp    時間: 12-1-28 13:21

my son's profolio has three typo error.  I was wondering why no proof reading was performed.  Even don't know what they mean
作者: renielo    時間: 12-1-28 14:51

Hi rubyrubylau,

你個小朋友真係進步神速, K1下學期同K2上學期成績比較相差咁遠? 用咩方法可以train到佢K2全部攞1? 如果佢唔出聲咁老師點俾分?

"阿仔k1下學期的評估, 英文1 同2各有一半, 體能同情意同美感都係2, 語言, 冋認知大部份都有1, 另普通話有2個3"

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2296207

作者: rubyrubylau    時間: 12-1-28 19:05

其實佢K1都識, 但老師問佢佢只會笑, 不是訓練過, K1真的不太懂JUMP, 因四肢真的未可. 美術他的畫對我來說是差, 我都唔知點會有1, K2人大左老師問佢, 佢會細細聲回答, 最主要的問題不在評估表上, 是他由小就不跟小朋友玩, 老師說有時佢唔係好明老師叫佢做乜, 佢由細到大只會站在一邊看完人玩才算, 同埋老師說佢做野慢, 真的佢是一個做野好慢的人, 怕佢唔跟得上小學的節奏.
作者: rubyrubylau    時間: 12-1-28 19:06

普通話請了私人補習, 所以大有進步.
作者: rubyrubylau    時間: 12-1-28 19:10

哈哈, 下學期希望阿仔用表現改變老師, 我對佢有信心, 只要做媽媽抱住唔會無書讀就得, 只要佢開心, 我就開心, 我只把老師說的說了給他知, 跟他說做了自己應做的事就可以. 哈
作者: winnie28    時間: 12-1-30 08:24

rubyrubylau, 阿囡的普通話不是太好, 她現在K1, 請問你可否俾你仔仔普通話私人補習的老師contact 我.... Thank you very much
作者: rubyrubylau    時間: 12-1-30 09:01

回復 winnie28 的帖子

己回你私信.

作者: conniew117    時間: 12-1-30 16:32

rubyrubylau & wsttony,
你地小朋友係咪同一班呀? 點解老師會講既野係一樣? 我小女都係K2, 老師又無咁講, 只係warn我地要著緊一下佢既認字, 今個學期唔計入升小部份, 下學期就一定要跟貼d. 小學部會據下學期評估去篩人. 所以唔太明點解你地個班主任咁快就叫你地做升小準備?
作者: rubyrubylau    時間: 12-1-30 22:16

回復 conniew117 的帖子

可能你阿女整體都OK, 我都識之前民生家長, 佢說的同你說的差不多, 都叫我不用太擔心, 佢話唔係老師話收定唔收, 佢只係RECOMMAND你小朋友, 最終都SEND to primary school make decision. 但唔知是不是只是安慰我.

作者: tsobaba    時間: 12-2-1 17:22

純粹估,我估無理由只睇下學期,下學期評估完到見家長話比你知上唔上到中間有幾多日?重話要經埋小學,邊有甘多時間,我估老師係Continuous Assessment,我覺得K1成績都會睇,同埋「是否能直升小學」這個話題太敏感了,老師的說話未必100%係事實,但學校應該對老師在評論這個問題上係有指引的,老師講唔同說話係針對唔同學生羣,應該唔會唔同老師講唔同說話,不過如果有人真係知直升民小的內部機制可以講下,我都想知。
作者: renielo    時間: 12-2-4 02:28

Hi rubyrubylau,

你試下留意小朋友到底係怕醜還是有輕微社交障礙/ 輕微自閉, 同埋佢大肌肉發展可能唔理想, 有懷疑可以找專業人仕做下評估, 如果間學校唔適合佢, 唔讀應該係件好事, 最緊要可以健康快樂地成長

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5