教育王國

標題: 你同意嗎?我真的深深不忿 ! [打印本頁]

作者: hksarah    時間: 12-1-8 08:40     標題: 你同意嗎?我真的深深不忿 !

在我兒子的學校,這些學生有良好的音樂,如小提琴或鋼琴有8級。他們在學校是尖子生。他們有良好數學和科學的成績。這不是一個特例,我的兒子告訴我,老師說,在精英班的學生, 至少半班在音樂有6,7級。但對於我的兒子,4級鋼琴便不能走得更遠。考試成績始終是平平。我的兒子工作很勤力,但仍然沒有很大的改善。我的兒子告訴我,他知道一些尖子生的父親是工程師。也許他們是天生的,什麼都好。你同意嗎?我真的深深不忿 !

作者: evacalbee    時間: 12-1-8 09:22

如何不忿呢?唔明。
每個人都不一樣,你兒子會用功努力已經好值得高興。
放鬆點,唔需要比咁大壓力自己同仔仔。

作者: SCKnight    時間: 12-1-8 10:09

十隻手指有長短,每個父母都希望子女出類拔萃。但一山還有一山高,如果其他小朋友係有天份而獲得青睞,唔需要羨慕、亦唔需要妒忌。父母係專業人士唔等於識教子女。只係有嘅資源比一般人多。菜販、清潔一樣可以教出色小朋友。音樂同讀書只係人生一部份。做人睇開啲,對自己同家人都有益處!
作者: chumamma    時間: 12-1-8 10:22

hksarah 發表於 12-1-8 08:40
在我兒子的學校,這些學生有良好的音樂,如小提琴或鋼琴有8級。他們在學校是尖子生。他們有良好數學和科學 ...
【一些尖子生的父親是工程師。】家長懂得教。

【天生的】天生優勢, 無得講。

如果樓主家長不懂得教, 又或是無教法系統, 勤力是無用, 又如果不是天生特別叻, 你【不忿氣】都無用啦,  邊個唔想做李家誠個仔 ?  命運安排。

作者: Yanamami    時間: 12-1-8 10:28

有甚么好不忿呢?  我兩個女, 一個全級中游, 平平無奇; 另一個全級前列, 深受師長同學歡迎.  照計genes是一樣, 但兩人性格能力完全不同.  其他家長說得對, 態度最重要, 任你叻到曉飛但態度不正確, 品格差的話都無用.
作者: kkhon    時間: 12-1-8 12:06

為何要不忿?每個人都有不同的優點,命運亦不一樣。更何況你兒子肯努力你應感到高興才是。雖然我們冇那些專業人仕父母咁叻,但我們會事事関心及盡艱辛去幫孩子,我們的孩子已經有最大福氣了。
作者: TelleTelleMom    時間: 12-1-8 12:16

Deleted
作者: lillymarie    時間: 12-1-8 13:09

我家有兩個孩子,都是我教的,都有爸媽的DNA。
大的要比別人努力幾倍,小的好像很輕而易舉。
因為大的天生就是學得比人慢,所以人家練3次,佢要練30次。
大的被老師說他學琴進度慢,我深感委屈地告訴老師,他已每日練1小時。
老師說那再練多些,又說練的方法不好。
那他用老師的好方法練,又進步多些。

何需不忿?
我大的很接受自己的限制,但他不認輸,30次就30次,方法不好就改好方法。
作者: yinshun    時間: 12-1-8 13:42

天生我才必有用
作者: eugenebb    時間: 12-1-8 14:48

如果你俾個仔學琴既初衷, 係俾佢一個 life long 既享受, 唔係趕住考級, 就唔會有比較同 ill feeling.  
作者: hks_38    時間: 12-1-8 16:01

堅毅而持久的學習精神,比資優或尖子的更值得高興。你兒子已擁用最好的了。
作者: 瑩瑩老豆    時間: 12-1-8 19:40

在我兒子的學校,這些學生有良好的音樂,如小提琴或鋼琴有8級。他們在學校是尖子生。他們有良好數學和科學 ...

天生也好, 后天也好, 各有前因莫羨人, 有什麼好不忿的? 難道我見到李X楷搵咁多錢, 又深深不忿 !

作者: Charlotte_mom    時間: 12-1-8 20:16

不忿d咩? 不忿自己個仔已經好努力都不如人? 我相信個天係公平的, 每個人都有自己既長處, 只係睇下你有無好好去發掘架姐
我同老公2個都係u grad, 生個仔過度活躍, 明明學到野係唔肯認真做評估, 幾乎全班包尾,樂器直頭唔敢俾佢學(都無耐性), 我都未講"不忿"2個字啦! 相反講句, 出入政府醫療機構, 見到人地既小朋友, 連照顧自己既基本能力都無, 我極度興幸自己個仔係健健康康4肢健全tim呀
作者: do-re-me    時間: 12-1-8 21:06

有些資優的小朋友很難教,處處頂撞父母,令父母很頭痛
作者: tws2010    時間: 12-1-8 21:41

回復 evacalbee 的帖子

無錯, 以前我都很執着, 不自覺地給自己及小朋友很多pressure, both my kid and myself not happy.  Now I try to relax a little bit.  I told my kid I want her to  be responsible, hardworking and careful.  I don;t relly mind a few marks difference compared with her classmates.  Who knows what the future to be.   Good result doesn;t guarantee a good future.  However, with those three elements, she can enjoy such benefits for life.
作者: anna59    時間: 12-1-9 08:53

一個人讚書好唔好同佢地既父母系乜野職業冇直接關系,問題系: 1. 個人既資質; 2. 佢對果科既興趣同佢對果科既野上唔上心; 3. 勤力: 對於讀高班既人黎講勤力系重要,力不到不為財呀
有好多人以為父母識英文個小朋友既英文一定好好,但事實唔系羅,以前有好多人父母都唔識英文咁個小朋友未一樣讀到好好既英文,家長做到既野系向有能力底下盡量比支援,個小朋友學唔學到野就真系睇佢識唔識唸喇
十隻手指有長短,我都想我個小朋友中英文都好,但事實唔系羅,咁都要接受假,唔使唔開心喎,唔好同人比較, take it easy,大方d
作者: TINGMUM    時間: 12-1-9 11:57

回復 hksarah 的帖子

我覺得樓主是想講" 自己個仔己好努力, 結果仲係平平, 好唔甘心!"

作者: km1357    時間: 12-1-9 13:30

咁我都講下我既不忿, 點解我老豆唔係家誠, 四叔, or 彤叔..
作者: bbJP    時間: 12-1-9 14:57

你兒子幾年級??
作者: BBTWIN    時間: 12-1-10 11:59

傻啦! 邊個話父親係工程師個小朋友一定醒D, 我老公夠係工程師, 高考數學拿A又如何, 我又唔覺得我的小朋友特別叻. 不過如果真係同DNA有關的話, o甘小朋友可能似我多d. 佢阿媽我數學最差,  哈哈~

作者: Darrenderek    時間: 12-1-10 12:08

深深不忿because of the 精英班 system?
我的兒子工作很勤力,但仍然沒有很大的改善 - not necessarily because of his talent, but the learning method. This applies to everything including taking exams.  We should learn from others, and then make improvement.  There is no need to be 深深不忿 unless those "outstanding" students are arrogant and trying to look down on your son.
作者: cindyau    時間: 12-1-10 20:14

對於分數高低我不睇得太重, 最重要是子女是否有努力過,就算小時候聰明過人,唔努力唔孝順都是等如零! 我還記得小學的時候英文默書, 有個男同學佢默書前只是輕輕地看一下,而我就一早在家讀了,他竟然高分過我! 他需然很聰明記憶很好,只可惜只顧玩, 最後大個做了(飛仔)!
作者: SCKnight    時間: 12-1-10 23:26

EQ is more important than IQ. IQ could only enable you have an easy start, but most of the great person successful factors are hardworking and not easy to give up.
作者: 哥哥    時間: 12-1-11 21:39

作者: homuimui    時間: 12-1-11 23:33

Though I let my kid to learn piano, I never ask my kid to practise it and this is up to her. I want her to enjoy learning piano and find interests in it . My nephew had acheived grade 8 at his age of 10; however, he never played piano afterwards.  In this connection, I will not put pressure on my kid on any ECAs she are learning. I deeply believe life-long learning is more important.
作者: do-re-me    時間: 12-1-12 00:20

回復 hksarah 的帖子

你不用難過,有我陪你,有人好過你亦有很多人差過你,笑笑吧
作者: kkhon    時間: 12-1-12 00:47

如果不忿我只怨自己唔及人好命可以做full time mama全天候教導同照顧
作者: miffy    時間: 12-1-12 08:58

作者: hophopbunny    時間: 12-1-12 10:55

作者: Jean    時間: 12-1-12 13:42

人比人。你繼續將個仔同人比,你仔會自信低落,你又會長期不忿而有機會得情緒病,Total loss 呀- 做香港人已經係世界上比較幸福的人了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5