教育王國

標題: 九龍塘迦南開始call waiting 啦! [打印本頁]

作者: sarubuta    時間: 11-12-7 14:49     標題: 九龍塘迦南開始call waiting 啦!

剛收到九龍塘迦南電話, 收囡囡pm班.  

等緊的媽咪要留意電話同check 有冇miss call 啦!
作者: ipork    時間: 11-12-7 15:00

我都好幸運地收到CALL , PM 班
作者: virginbaby    時間: 11-12-7 15:05

想問下你地有無寄求位信去學校架 ?知唔知有幾多WAITING呢 ?
作者: cclemon2009    時間: 11-12-7 15:05

吓,上星期六先完成留位費,咁快call waiting
作者: ipork    時間: 11-12-7 15:31

唔知同個信封個NUMBER 有無關係
作者: GAGA2    時間: 11-12-7 15:34

Which campus? Cumberland road or Waterloo road?
作者: sarubuta    時間: 11-12-7 15:50

冇寄求位信, 冇打過去問.  突然收到 call.  

原帖由 virginbaby 於 11-12-7 15:05 發表
想問下你地有無寄求位信去學校架 ?知唔知有幾多WAITING呢 ?

作者: sarubuta    時間: 11-12-7 15:51

我估冇, 因為我信封number 係3xx, 本來interview number 係2XX.  

原帖由 ipork 於 11-12-7 15:31 發表
唔知同個信封個NUMBER 有無關係

作者: sarubuta    時間: 11-12-7 15:57

有幸地, 我們是收到兩間迦南call waiting, Waterloo road 收全日班, Cumberland road 收PM班.  

Waterloo road 話暫時全日班得一兩個位 (唔知會唔會另外有半日班的位).  Cumberland road我冇問, 但我估會多d位, 所以開post 時只提Cumberland road

原帖由 GAGA2 於 11-12-7 15:34 發表
Which campus? Cumberland road or Waterloo road?

作者: virginbaby    時間: 11-12-7 16:05

sarubuta..咁你係咪兩間都會照留位呀 ?定係揀一間?
作者: cclemon2009    時間: 11-12-7 16:06     標題: 回復 9# sarubuta 的帖子

你會要邊間offer?
作者: sarubuta    時間: 11-12-7 16:15

我鐘意全日班, 加上Waterloo road call 先, 勁開心.  

之後收Cumberland road call, 問佢有冇得等AM, 佢話sorry AM full 晒, 只有PM, 咁我話唔要啦, 佢就話會將囡囡從waiting list 名單中delete, 我話ok.  所以已rejected Cumberland road on spot.  留番個位俾其他等緊的家庭.  多d人可以開心!
作者: cclemon2009    時間: 11-12-7 16:29     標題: 回覆 12# sarubuta 的文章

同我仔仔做同學呀,自從我收到窩打老道offer 後,我睇番舊Bk家長對該校的評語,全部都正面,老師有愛心,所以我都應該選該校,放棄另一am offer,
作者: yenyenBB    時間: 11-12-7 16:57

你好勁,咁快決定到!
我報左三間迦南,亦只有迦南先有offer,已經決定唔讀其中一間,冇交留位費,讓位出黎。
我之前有番開工,不過俾變態上司迫我resign。
宜家呢段時間,如果我再搵到工既話,我就可以堅決俾囝囝讀全日。(唔想俾老爺奶奶縱壞,淨係睇電視,食零食,唔食飯。)
否則,我地只可以support囝囝讀半日。
煩ing~~
作者: virginbaby    時間: 11-12-7 17:00

你既做法真係要讚下先!!!!
令多啲人開心....^^

原帖由 sarubuta 於 11-12-7 16:15 發表
我鐘意全日班, 加上Waterloo road call 先, 勁開心.  

之後收Cumberland road call, 問佢有冇得等AM, 佢話sorry AM full 晒, 只有PM, 咁我話唔要啦, 佢就話會將囡囡從waiting list 名單中delete, 我話ok.  所以已re ...

作者: jloved    時間: 11-12-7 17:03

我今日都收到九龍塘offer, 但都担心PN有18班, K1得13班. 即唔係一定可以直升.. 唸緊~!
作者: keemic77    時間: 11-12-7 17:11

我剛收到金巴倫道話有pm offer.
但窩打老道就沒有call.
作者: noeltsui    時間: 11-12-7 17:32

我都決定左比囡囡都會讀金巴倫PN 呀
作者: cclemon2009    時間: 11-12-7 17:32     標題: 回復 14# yenyenBB 的帖子

你要留意窩打老道和金巴兩校分別
窩打可保證直升,但金巴要睇下年學位
窩打每日有英文堂,隔日有普通話,但金巴就一星期兩堂
窩打每天出室playground ,金巴一星期兩天。
名氣就應該金巴大啲
作者: sarubuta    時間: 11-12-7 18:16

:loveliness:  只係做認做的事je, 我都係一個六月唔大唔細中b的媽媽, 已過o左兩個月日日睇信箱的生活, 好明白等的滋味不好受.   

原帖由 virginbaby 於 11-12-7 17:00 發表
你既做法真係要讚下先!!!!
令多啲人開心....^^

作者: cclemon2009    時間: 11-12-7 18:17     標題: 回復 17# keemic77 的帖子

恭喜你x100
作者: sarubuta    時間: 11-12-7 18:21

係呀! 好開心呀同學仔! 全日班N1好似得廿幾人, 我估學校同學生, 同學和同學家長關係都可以好close, I like!

如冇意外我們都會讀呢間, 除非過幾個月中到"六合彩".   

原帖由 cclemon2009 於 11-12-7 16:29 發表
同我仔仔做同學呀,自從我收到窩打老道offer 後,我睇番舊Bk家長對該校的評語,全部都正面,老師有愛心,所以我都應該選該校,放棄另一am offer,

作者: cclemon2009    時間: 11-12-7 18:40     標題: 回覆 22# sarubuta 的文章

我同你一樣,除非中咗之後的三場"六合彩"其中一場,否則我都應該讀呢間。
我想他透過讀全曰班學好自理能力和獨立,下年考培正,希望有幫助。
你呢?!
作者: sarubuta    時間: 11-12-7 18:46

我的最心儀都係全日班-St Paul., 入唔到, 下年考SPK.  

原帖由 cclemon2009 於 11-12-7 18:40 發表
我同你一樣,除非中咗之後的三場"六合彩"其中一場,否則我都應該讀呢間。
我想他透過讀全曰班學好自理能力和獨立,下年考培正,希望有幫助。
你呢?! ...

作者: ilikethis2005    時間: 11-12-7 21:31

多謝各位MM既提醒呀,我立即打比我家姐問下佢同佢老公今日有無一樣既miss call,結果係真係有呀..希望聽日先覆返唔會太遲la~
作者: keemic77    時間: 11-12-8 10:36

請問係咪都係外籍老師教?我仲以為間間d課程差不多添!
咁金巴有無普通話上呢?

原帖由 cclemon2009 於 11-12-7 17:32 發表
名氣就應該金巴大啲 ...

作者: sarubuta    時間: 11-12-8 18:41

唔使咁客氣!  家姐call 返學校未呀?

原帖由 ilikethis2005 於 11-12-7 21:31 發表
多謝各位MM既提醒呀,我立即打比我家姐問下佢同佢老公今日有無一樣既miss call,結果係真係有呀..希望聽日先覆返唔會太遲la~

作者: yenyenBB    時間: 11-12-9 10:48

多謝你,cclemon2009 ^^

我同老公只知窩打老道(全日制,可直升,學費好貴,突然冇工番怕負擔唔起),九龍塘(半日制,有機會冇得升K1,好擔心)。

打電話問呢兩間就話課程都係一樣,又唔識人入面讀比較唔到。原來上n班既英文堂同普通話堂數已經唔一樣,呢點好吸引呀!!

我同老公要努力!希望可以同你囝囝做同學!^^

原帖由 cclemon2009 於 11-12-7 17:32 發表
名氣就應該金巴大啲 ...

作者: cclemon2009    時間: 11-12-9 11:15     標題: 回覆 28# yenyenBB 的文章

因為我有另一am offer ,所以我打電話問兩校深入啲,我都冇諗過迦南會同其他分校有分別,我confirm咗2次(電話),課程一樣,但上課和活動時間多少不同。原來窩打老道am都是每天有英文堂。
你另一半日班offer都係迦南?邊間分校
作者: yenyenBB    時間: 11-12-9 12:16

另一個offer係金巴倫pm。
唉, 呢間撞哂瞓教時間,所以勁想轉am,不過冇望。==!
我都有問,窩打老道職員話課程一樣,多左瞓教時間,瞓醒會完成未完既功課,唔會教新野。

原帖由 cclemon2009 於 11-12-9 11:15 發表
因為我有另一am offer ,所以我打電話問兩校深入啲,我都冇諗過迦南會同其他分校有分別,我confirm咗2次(電話),課程一樣,但上課和活動時間多少不同。原來窩打老道am都是每天有英文堂。
你另一半日班offer都係迦南?邊間分校 ...

作者: keemic77    時間: 11-12-9 12:17

請問有幾多媽咪會接受PM Cannan ar?
作者: mubaba    時間: 11-12-9 16:39

都收到waiting pm offer喇, 話要下星期交留位費
作者: gabagee.B    時間: 11-12-9 16:42

我信封返嚟no.15xx,睇怕都唔洗等waiting,實無行!
作者: keemic77    時間: 11-12-9 17:08

原帖由 mubaba 於 11-12-9 16:39 發表
都收到waiting pm offer喇, 話要下星期交留位費

I dont have any offer on hand so i will pay the deposit firstly
作者: yenyenBB    時間: 11-12-9 17:09

唔好咁灰啦,我番黎信封#8xx,第一輪已經有offer。
所以我覚得同信封#冇關。
如果第二輪有人放棄,總有第三輪第四輪。
加油!!

原帖由 gabagee.B 於 11-12-9 16:42 發表
我信封返嚟no.15xx,睇怕都唔洗等waiting,實無行!

作者: ilikethis2005    時間: 11-12-10 20:57

原帖由 sarubuta 於 11-12-8 18:41 發表
唔使咁客氣!  家姐call 返學校未呀?

HAHA,CALL佐,不過原來佢地個SAME MISS CALL係民生CALL佢地幾時返PG,而唔係迦南-.-
作者: zcmg.madonna    時間: 11-12-10 22:23     標題: Waterloo Rd Cannan

i got an offer from Waterloo Rd at the beginning but at the same time another offer from local school. still very puzzled until now. I am a bit worried if my child takes school bus. When i paid for register fee last week, it had been a terrible traffic jams in Waterloo Rd. I can't imagine my only 2-year more son takes such time in round trip to school everyday...

Local school just takes 5 minutes..just downstairs of my home...school is generally good but just worried language back-up in English only. huh...
作者: bonbon1106    時間: 11-12-10 23:13

same here, I asked the teacher and she said it takes 60-70 min for school bus @@
I'm so worry that 2.4 yr o bb on school bus 70min x 2 times everyday but local school just take 10 min walk >.<
作者: zcmg.madonna    時間: 11-12-11 00:42

wa,,,1 hour is too long for a little child...i donno how long it will take for my son, it still depends on whether my home is the end stop or first stop (to pick up the child) for the school bus. If it is the first stop, it will be terrible~~the time i saw the traffic jam was exactly the after school time 4:30!!

原帖由 bonbon1106 於 11-12-10 23:13 發表
same here, I asked the teacher and she said it takes 60-70 min for school bus @@
I'm so worry that 2.4 yr o bb on school bus 70min x 2 times everyday but local school just take 10 min walk >.

作者: sarubuta    時間: 11-12-11 15:13

I think taking school bus to Kowloon Tong really takes time.  I saw Cannan School bus at my home estate at around 8:15am every morning.  There was one day I went to Kowloon Tong to see the school bus in the morning.  I found the same school bus arrive Waterloo Road Cannan at 8:55am.  I am not sure if that's normal or the bus was late on that day.

But under normal traffic situations, it only take around 15-20 min by taxi from my home to school.
作者: cclemon2009    時間: 11-12-11 17:00     標題: 回覆 40# sarubuta 的文章

請問你住邊區呢?我問咗窩打老道迦南明年加一個站在我樓下(藍田),但未知上車時間,明年先答我,通常藍田做第一站,我都好擔心會早過8:00
作者: bonbon1106    時間: 11-12-12 12:27

I live in TKO Hang hau, I asked the teacher TKO kids should be around 8 am school bus, first stop may be 7:50 am @@
作者: sarubuta    時間: 11-12-12 12:49

我住大角咀, 我估架車應該係走奧運站附近的屋苑

原帖由 cclemon2009 於 11-12-11 17:00 發表
請問你住邊區呢?我問咗窩打老道迦南明年加一個站在我樓下(藍田),但未知上車時間,明年先答我,通常藍田做第一站,我都好擔心會早過8:00

作者: sarubuta    時間: 11-12-13 00:12

zcmg.madonna, 你都係waterloo Rd 全日班?

原帖由 zcmg.madonna 於 11-12-10 22:23 發表
i got an offer from Waterloo Rd at the beginning but at the same time another offer from local school. still very puzzled until now. I am a bit worried if my child takes school bus. When i paid for re ...

作者: zcmg.madonna    時間: 11-12-13 16:28     標題: 回復 1# sarubuta 的帖子

sarubuta, My son got Waterloo Rd full day program offer.
作者: 菠蘿媽媽    時間: 11-12-13 17:08

Admire you all so much, my bb is "small B", so still waiting for 2nd round.
作者: zcmg.madonna    時間: 11-12-13 23:29     標題: 回復 1# 菠蘿媽媽 的帖子

I believe your bb will have chance and get an offer in May. don be pessimistic
作者: cclemon2009    時間: 11-12-13 23:45

窩打老道全曰班家長們,如果你地最後讀這校,明年會否再考其他k1名校呢?
作者: zcmg.madonna    時間: 11-12-14 00:01     標題: 回復 1# cclemon2009 的帖子

Whenever he goes, it depends on children studying mood. If he will be happy with his school, no need to change. I believe a stable & familiar environment is important to a kid for consistent learning.
作者: sarubuta    時間: 11-12-14 14:55

我就一定會報其他, 如果囡囡讀得開心讀得好, 就只會報幾間有小學的KG.
作者: cocochen2511    時間: 11-12-14 16:29

just received call from cannan walterloo road full day waiting offer!
full day will be $5600 next yr!
i will pay for registration !
I did send letter to ask for seat last Friday! so surprise that they called me today!
haha:;pppp:
also got offer from zenith, and paid the fee already....
作者: dazkit    時間: 11-12-14 22:59

想問問迦南waiting list不是要到5月才call的嗎? 何以會咁早call waiting的? 不是還有一round細B的interview嗎?
作者: sarubuta    時間: 11-12-15 00:05

waiting 信上係寫收的話會5月前通知, 學校沒有話5月先call, 12月頭完成第一round 的1st registration, call waiting 也正常.  

係有細B未in, 但其實有好多學校未出offer, 到時實有人會轉軚, 又會有位俾細B

原帖由 dazkit 於 11-12-14 22:59 發表
想問問迦南waiting list不是要到5月才call的嗎? 何以會咁早call waiting的? 不是還有一round細B的interview嗎?

作者: sarubuta    時間: 11-12-15 00:15

haha!  歡迎你呀! 我囡囡都係waiting 補上waterloo road whole day, 上星期五終於收到offer letter, 超開心, 當晚即去7-11 交o左$1,150留位費, 下星期一下午去學校做1st registration

我之前都有zenith offer, 不過冇交留位費

我囡囡係六月BB, 你的係仔定女?  幾月BB?

原帖由 cocochen2511 於 11-12-14 16:29 發表
just received call from cannan walterloo road full day waiting offer!
full day will be $5600 next yr!
i will pay for registration !
I did send letter to ask for seat last Friday! so surprise that they ...

作者: wincat    時間: 11-12-15 13:57

八八卦卦走入黎,放心,waterloo Cannan is very good...小女正讀緊全日N班,老師好好。。番來成日唱歌仔,見到講野有進步,佢8月番學時都吾識講野,連名都講吾正...佢係7月尾b...
作者: cclemon2009    時間: 11-12-15 14:52     標題: 回復 55# wincat 的帖子

請問你囡囡會吾會直升k1
作者: mariehon    時間: 11-12-15 15:24     標題: 迦南幼稚園冬/夏季校服

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: sarubuta    時間: 11-12-15 15:31

wincat, 多謝你入來分享呀! 聽到用家讚very good 真係好方心, 小女係6月尾b, 呢排好努力學講o野, 我想囡囡先學好廣東話, 又想佢讀全日, 所以揀waterloo Cannan, Cannan d鴨仔校服好可愛 ! 佢係最近我們家有室外playground 的全日班, 校車服務又好似幾好, 所以我一路排佢好高, 但見好多人當cannan 係backup, 視學報告又好似有d地方做得弱少少, 都有少少心信動搖. 但聽人講話今年都有好多PN留低升K1. 所以我相信 waterloo Cannan係好學校.  囡囡九成都會入呢間啦!  希望不會選錯.  現在只有一個offer 可以使我們變心

wincat, 想問waterloo Cannan會唔會有小朋友上堂的相或video 放上internet 或者派架?  PN 班有冇outing 同旅行架?

原帖由 wincat 於 11-12-15 13:57 發表
八八卦卦走入黎,放心,waterloo Cannan is very good...小女正讀緊全日N班,老師好好。。番來成日唱歌仔,見到講野有進步,佢8月番學時都吾識講野,連名都講吾正...佢係7月尾b... ...

作者: wincat    時間: 11-12-15 16:09

Cclemon...我地k1會轉..轉唔係佢唔好,只不過另有打算,你都知N班其實選擇唔多,k1算擇多好多,不過話你知,k1競爭係好大,如果考唔到,你接唔接受到留這間4年?我覺得係oK的。

Sarubuta...佢地校車個coverage真係吾錯,我屋苑最少有3架到,校車叔叔同跟車ee都好好人..
學校會派泥膠,波波物件俾家長響屋企同小朋友訓練小肌肉,有字咭派,字咭有中有英,我小朋友見teacher 字咭都識讀,我都好意外。
我知學校有同小朋友影相,學期完好似會派本精美report 有哂小朋友平日學校生活的相甘。。
Pn 班應該冇outing..每兩個月有生日會,唔駛買蛋糕,禮物,學校都包了。下個星期有christmas party 亦有邀請家長去。
其實whole day class 係好少位,以前都唔知,反而成日撞到正校d媽咪話想讀都轉/考唔到...
作者: cclemon2009    時間: 11-12-15 17:44     標題: 回復 59# wincat 的帖子

你介吾介意話我知轉去邊呢?
我都諗住明年試考龍校,現在擔心究竟吾揀讀那些以英文為主的pn幼稚園,會吾會比人冇咁大競爭力,但我又好想小朋友學好自理力先,如果明年冇龍校offer,希望將來小朋友讀私立小學,你有經驗,可否比小小意見我?
作者: cocochen2511    時間: 11-12-15 21:07     標題: 回復 7# sarubuta 的帖子

我個衰仔都是六月b, 都要多謝你開怩個post我先知道他們call waiting。跟住寄求位信比他們,沒想到她們真的收到信後比位我!另外金巴個間都有寄我仔仲上緊個度playgroup。我打去問,個職員話第一批waiting call完了。無so我
作者: sarubuta    時間: 11-12-16 00:11

唔好咁客氣, 大家上BK都係互相交流o下

金巴我之前都有排佢Sat playgroup, 但收到電話通知有位當晚我就收到waiting 信, 因為sat 囡囡本身返緊一個我們好鐘意的playgroup, 佢又唔收囡囡, 所以即刻話唔要playgroup啦!  估唔到咁快call waiting又有份.

原來大家都係六月b, 想八下你決定比仔仔讀呢間, 定都等其他在後面更心儀的?

原帖由 cocochen2511 於 11-12-15 21:07 發表
我個衰仔都是六月b, 都要多謝你開怩個post我先知道他們call waiting。跟住寄求位信比他們,沒想到她們真的收到信後比位我!另外金巴個間都有寄我仔仲上緊個度playgroup。我打去問,個職員話第一批waiting call完了。無so我 ...

作者: cocochen2511    時間: 11-12-16 14:55     標題: 回復 1# sarubuta 的帖子

我仲報了york, sc,九龍靈糧堂 and LH. 之前一直無offer, 所以報多幾閒咯!還打算報km!
現在有就安心點,之後的有就中獎,無都可以接受

我個仔不太肯學也!一逼他就發爛,in得唔好! 同齡小朋友做到的指令好多他都唔做!真是無他副!
所以之後的只是去見識下,除非又甘好彩waiting call中我地啦!
開頭都只是打算報半日,但現在覺得全日都好噢! 他甘自我中心不理其他人,希望返學可以令他開竅!好驚他自閉啊!
作者: 菠蘿媽媽    時間: 11-12-16 16:47     標題: 回復 47# zcmg.madonna 的帖子

Thanks your support.
But today I surf Cannan's website, they said Fu Wing branch is full already
作者: bonbon1106    時間: 11-12-17 14:55

九龍塘金巴倫道迦南 2012 half day class ,I live in TKO, do u know how much is the school bus? How about the school fee? Is it $3040x11? How about other expensive per year?
Thanks
作者: zcmg.madonna    時間: 11-12-17 17:05

Cannan mamas, can you tell are there any extra curricular activities on Saturdays or weekdays?
作者: sarubuta    時間: 11-12-18 01:34

菠蘿媽媽 發表於 11-12-16 16:47
Thanks your support.
But today I surf Cannan's website, they said Fu Wing branch is full already :na ...

Kowloon Tong兩間和富榮都full,  當然係咁寫, 因好多人on waiting, 但細B都可以報(5/1 download form), 始終到後面名D的學校出result, 就會有人轉軚, 細B就有機會啦!  加油!

作者: sarubuta    時間: 11-12-18 02:18

cocochen2511 發表於 11-12-16 14:55
我仲報了york, sc,九龍靈糧堂 and LH. 之前一直無offer, 所以報多幾閒咯!還打算報km!
現在有就安心點, ...

傻啦! 邊有咁易自閉, 你仔仔比較有性格je.  慢慢來, 會見到小朋友進步的.

同埋, 作為6月BB, 識做同齡的O野都唔足夠令小朋友有offer, 我囡囡係好聽指令的小朋友, in Cannan 時有講o野, 走時仲推埋椅, 結果都係同你一樣等call waiting 先有offer, 太多小朋友去考, 運氣可能才是最大的實力.  現在你有兩個offer, 都可以加入煩點選校的行列啦!  過一兩個月再in 的, 小朋友表現又會唔同.  我見今日我個女同個多月前interview 的佢已經又進步不少, 也明白老師點解會選3-4月BB多過6月B.  所以, 你仔仔只係未warm up, 可能會有最心儀的offer 呢!

我冇報york, 唔太like 佢.
KM 本來唔識佢, 留意佢原自在屋企樓下見佢校車, 之後發現口碑唔錯, 做了唔少功課去了解佢之後唔打算報, 因為不是直升K1, 只有約70%人在開學幾個月(Nov)收到offer, 到最後就會有約50% 留下升K1, 我覺得PN應該係一個ok的backup, 進可攻, 退可守, 如果唔一定升得番, 出年9月報名時又要報晒好多間K1, 考K1競爭和壓力好大, 同埋唔like 佢飛走D"冇咁好"的小朋友, 咁好似佢係要好的input 就有好的output, 畢業生叻又是否學校功勞?
九龍靈糧堂報o左, 不過上星期已打去學校話放棄, 唔去in 啦!

SC 會去見識o下

LH 就未必去in

我一向prefer 全日, 但大部份名KG都係半日, 好難choose.  你仔仔平時邊個湊?

作者: 菠蘿媽媽    時間: 11-12-19 11:43

sarubuta 發表於 11-12-18 01:34
Kowloon Tong兩間和富榮都full,  當然係咁寫, 因好多人on waiting, 但細B都可以報(5/1 download form),  ...

Thanks for your support and advice.
I will try to apply on 5/1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5