教育王國

標題: 約克 [打印本頁]

作者: chungmanchung20    時間: 11-11-21 14:04     標題: 我阿嫂話york係垃圾

我阿嫂話york係垃圾,得個貴字。我聽到好唔舒服,因為so far我仔仔得york一個offer,no choice......
作者: sumaggie101    時間: 11-11-21 14:06

作者: LPN    時間: 11-11-21 14:12

唔好聽人亂講, 自己去感受間學校..

同埋可能你好快有其他 offer 呢...?

個人覺得家家有求, 唔係人地點解會開左咁多年仲嚮度, 一定有佢既知音人
作者: hangyodon    時間: 11-11-21 14:18

點先define係垃圾?
York一定貴架啦, 唔夠抵
但我唔相信係垃圾
作者: LL222    時間: 11-11-21 14:24

別太灰心, York係其中一間最早出offer既KG, so far York一個offer都唔出奇, 交咗留位費先啦!  (舊年我就太勇, 連留位費都唔交, 點解? Not my cup of tea.  需然我唔like York, 但都唔會話York係垃圾. 你呀阿嫂好過份!  York其實大把fans!)
作者: 夢B    時間: 11-11-21 14:25

你個仔讀書關你呀嫂咩事:;pppp:
信自己啦,我唔係york用家,唔comment,都係知佢貴,但英文standard都好高!
作者: GAT    時間: 11-11-21 14:31

讀緊York啲家長好支持他架wor! 你可以search以前啲thread。
作者: cat8141210    時間: 11-11-21 14:39

原帖由 chungmanchung20 於 11-11-21 14:04 發表
我阿嫂話york係垃圾,得個貴字。我聽到好唔舒服,因為so far我仔仔得york一個offer,no choice......

好明白得一個OFFER在手既感受.

你阿嫂何以見得YORK係垃圾?
咁搞笑既佢?

我唔係YORK既USER,
但係我唔覺得YORK係會"見人就收",
佢係貴但總會有人BUY,
我有去過YORK交N1表,
咪又係到今時今日都未輪到我INTERVIEW?

我姑奶個女係讀YORK畢業的,
佢個女就係一個好例子,
中學入到名牌女校.

你阿嫂講野勁過份囉,
口氣真大,請問佢D小朋友讀乜野咁架勢呢?
想講,個人冇品,叻極都冇用.

作者: 藤媽    時間: 11-11-21 14:43

慘囉,你亞嫂咁講法,我咪垃圾堆之中既其中一件?呵呵

我係真正既用家 (我係york畢業的), 呃錢就一定架啦,但無可否認佢幫小朋友打個英文底真係唔錯,so far 我自己都仲可以。

我都有幫我個小朋友報左york吖,不過好遲先報依家仲未收到notice。樓主唔好咁介意,你報得既就要相信自己眼光啦 :)
作者: tomobibi    時間: 11-11-21 14:52

係唔係垃圾唔係聽人講..自己去做下RESEARCH, 去感受下!

每個人都有一個要求..可能佢要求過高,或人地唔係佢心水.

不過,用垃圾0黎形容..真係有d過份!
作者: ronniedad    時間: 11-11-21 14:54

咁除左YORK, SC外, 仲有邊間D小朋友英文出黎的基礎係好架?
作者: wootaitai    時間: 11-11-21 14:56

作者: yanwan    時間: 11-11-21 14:57

原帖由 chungmanchung20 於 11-11-21 14:04 發表

我個仔讀k1, 返校都開心.
而且學到嘢.
作者: LL222    時間: 11-11-21 15:01

原帖由 ronniedad 於 11-11-21 14:54 發表
咁除左YORK, SC外, 仲有邊間D小朋友英文出黎的基礎係好架?

KM, HKPS, SJC
作者: LPN    時間: 11-11-21 15:10

haha... 太好了, 老實, 我都幾鍾意 york 架 (雖然 in 左仲未有 offer), 佢可能真係貴 d, 但聽大家講, 佢會俾到野你, 我地係細 b, SC, KV 諗都唔敢諗, york 可能係俾多少少錢會有差唔多既野既學校, 家家有求, 完全冇問題喎..

大家都好想知你阿嫂既小朋友讀邊間...
作者: Charlotte_mom    時間: 11-11-21 15:18

雖然我都對YORK有D意見, 我點都唔會話人垃圾LOR

顧下人地D家長感受得架
作者: LittlePanda101    時間: 11-11-21 15:21

咁不懂尊重別人的人嘅說話,又何須在乎,不用理她,相信自己是在選擇中選擇最好的給子女,這裏有很多人支持你
作者: ronniedad    時間: 11-11-21 15:24

原帖由 LL222 於 11-11-21 15:01 發表

KM, HKPS, SJC
謝謝你呀! 另外可能阿嫂都係支持唐唐啫, 雖然係有D缺失, 但都唔可以話TOTALLY RUBBISH架. HEHE

作者: Mat_Dad    時間: 11-11-21 15:28

咁你一定要比你仔仔讀YORK, 三年之後考間好小學,等你仔仔到時親口同你阿嫂講:YORK既學生唔係垃圾
(申報:我唔係用家)
作者: ronniedad    時間: 11-11-21 15:34

原帖由 Mat_Dad 於 11-11-21 15:28 發表
咁你一定要比你仔仔讀YORK, 三年之後考間好小學,等你仔仔到時親口同你阿嫂講:YORK既學生唔係垃圾
(申報:我唔係用家)
仲要係叻過哂佢D囝囡, 等佢無地自容.
作者: bbflashcard    時間: 11-11-21 15:35

你啊嫂自己讀什麼學校???
作者: BeBeMa1012    時間: 11-11-21 15:38

作者: LPN    時間: 11-11-21 15:46     標題: 回覆 22# BeBeMa1012 的文章

請問你仔仔而家讀緊邊間啊?

我剛剛 (真係10分鐘前) 收到 YORK am offer.
作者: laurettata    時間: 11-11-21 15:57

其實我都報個仔報左YORK, 希望有一個BACKUP, 未去IN之前真係劣評如潮, 不過自己同個小朋友IN完又係另一番感受, 覺得D老師好好, 環境好大, 校舍好新, INTERVIEW安排得好好, 等個小朋友係禮堂玩完WARM UP,先上去IN, 唔知個校長定主任仲要同小朋友講我地上去課室繼續玩, 個氣氛好好, 令到我都好RELAX, 我真係好唔明白, 自己唔鍾意咪唔好幫小朋友揀LAW, 唔好咁樣話人地間學校啦, 咁樣講野真係令其他好努力讀緊既小朋友唔公平呀

我覺得點解間學校咁貴同埋咁催局D小朋友, 係因為家長有求, 所以間學校咪收錢搞好多課外活動令到貴子弟變得十項全能, 試諗下, 如果學校搞D課外活動出黎, 9成無小朋友參加, 學校仲會唔會搞呢D咁既野出黎, 到時咪唔牟利LAW,

你地諗下其他名校,國際學校點解咁貴買曬債卷都要排定隊俾小朋友讀, 人地唔牟利咩, 我覺得幫小朋友報學校真係個人喜好LAW, 咪係度批評人地係咪垃圾啦, 雖然未到最後我都唔知道自己個小朋友下年係咪會讀YORK, 不過我覺得每間學校都有佢既優勢之處, 最緊要自己點睇, 咪理其他人啦
作者: 藤媽    時間: 11-11-21 16:10     標題: 回復 23# LPN 的帖子

LPN,唔好意思啊,借樓主個位問下你...

你係收到信定係電話通知架?

(嘻嘻,因為我都報左等左一個星期仲未有通知喔~)

Thanks!

作者: PEGGYP    時間: 11-11-21 16:11

哈!
我個仔都係呢間垃圾york出品, 今年k3...
今年考到既小學都唔算好垃圾呀...
已知有陳仁守, 聖若瑟, 禮賢 tt, 音小, 收左
九龍塘小學上星期second in 左, 等緊消息

其實每間學校都有優/缺點, 唔好咁話人地學校.....
作者: LPN    時間: 11-11-21 16:14     標題: 回復 25# 藤媽 的帖子

我係今日收到信架, 我地係12/11 in 既, 一路睇其他媽咪講都係8 日後就會收到信架啦. 你不如打去問下啦
作者: miffy    時間: 11-11-21 16:15

作者: 藤媽    時間: 11-11-21 16:16     標題: 回復 27# LPN 的帖子

噢!唔該晒!因為我番緊工... 我都係12號IN架!等我拿拿臨衝番屋企收信先!

THANKS!!! 祝我好運啦 嘻嘻
作者: LPN    時間: 11-11-21 16:17     標題: 回復 24# laurettata 的帖子

贊成, 去完佢個校舍真係好靚, d 老師又 nice, 個 arrangement 又好, 可能收得貴所以資源多 d 啦, 但佢學店得黎起碼我強烈感覺到自己俾人 manage 緊 lor.
作者: LPN    時間: 11-11-21 16:19     標題: 回復 28# miffy 的帖子

聽到你咁講真係開心哂... 多謝你!
作者: LPN    時間: 11-11-21 16:19     標題: 回復 29# 藤媽 的帖子

希望大家做同學仔..!
作者: chungmanchung20    時間: 11-11-21 16:29

原帖由 cat8141210 於 11-11-21 06:39 發表

好明白得一個OFFER在手既感受.

你阿嫂何以見得YORK係垃圾?
咁搞笑既佢?

我唔係YORK既USER,
但係我唔覺得YORK係會"見人就收",
佢係貴但總會有人BUY,
我有去過YORK交N1表,
咪又係到今時今日都未輪到我INTERVIEW?

...

佢係話佢識得有小朋友係york出黎勁唔得....其實我都覺得以york既教學英文應該好ok先係。

作者: BeBeMa1012    時間: 11-11-21 16:30

作者: LUCUSMaMa    時間: 11-11-21 16:37

作者: rosaki    時間: 11-11-21 16:38

其實我真係唔明點解咁多人鬧york??鬧york個班人有無去過york同考過york呢??如果無, 咁你了解d咩??如果有, 你又做咩報??

我有幫自己囡囡報york, 亦都收左, 因為佢係最早有offer, 其他間未知, 但觀呼咁多幼稚園interview, 我覺得york安排係最有heart的一間, interview之前, 佢真係安排一d老師, 小動物, 玩具同小朋友玩係大禮堂玩, 目的係warm up, 令小朋友interview時relax d 同易d發揮佢原有一面, 敢問有邊間幼稚園會咁浪費人力物力咁有heart去做呢d野??

我in過晒好多著名幼稚園, 全部都好快搞掂, 無warm up, 俾個場你自己上去玩就有!!

雖然最後我未必揀佢, 但我對佢印象不錯, 係一間有heart的幼稚園, 而且佢出來結果, 的確有口啤, 唔係英文好就係入到好小學, 想知點解咁樣會叫垃圾??

作者: chungmanchung20    時間: 11-11-21 16:41

多謝各位呀,其實我in完都好鐘意。仔仔都好鐘意,特別係隻兔仔..哈哈...我都係改一改個title先唔好影響家庭關係....佢小朋友讀小學啦,九龍塘某某小學啦..唔係一線都ok架...我唔想講唔係就好似自己無口德啦
作者: BeBeMa1012    時間: 11-11-21 16:42

作者: ronniedad    時間: 11-11-21 16:43

原帖由 chungmanchung20 於 11-11-21 16:29 發表

佢係話佢識得有小朋友係york出黎勁唔得....其實我都覺得以york既教學英文應該好ok先係。
哈哈, 咁你阿嫂又真係好有遠見同高見噃, 一個佢認為唔係好掂o既學生就等於呢間學校唔掂, (可能呢個學生只係考唔到心儀o既小學, 男女拔, 聖保羅男女........)教育署唔搵佢做顧問真係o徒料呀.hehe
作者: BeBeMa1012    時間: 11-11-21 16:48

作者: jelly-pudding    時間: 11-11-21 16:55

York is not bad ar!  My friend's daughter enjoyed her N1 in York very much!
作者: marie12345    時間: 11-11-21 18:02

我都收到am offer , 確實面試當日真係感覺幾好,但身邊朋友既意見又好另我猶疑,唔知每日有幾多時間教英文呢?係咪雙語班?
作者: haydeng    時間: 11-11-21 18:45

我都係今日收到am offer. 我其實好鐘意York 呀!校舍又新又大,阿仔見到個playground已經話:我鍾意呢間...big playground.... 仲話byebye宜家讀緊果間! (雖然佢宜家日日返學都好開心)同埋我好鍾意佢地好活動教學,仲要個個班房都有rabbit!!
雖然人人都同我講呢間易入點點點,但係我都會交左留位費先
作者: caymanR    時間: 11-11-21 18:52

York 系我認為 2nd tier 中既 1st choice,我亦交左留位費。1st tier 系 GH, Kentville, SC etc

唔計名氣,我其實最中意 York,雖然我聽唔少家長都唔系咁 buy 佢地校長,但我自己覺得 York「明買明賣」,好坦白之餘亦有 deliver 到我要求的:硬件配套系kowloon tong 我諗都算 top 3、軟件有唔少 certification、extra curricular、老師比我印象唔錯。

扁激d講,九龍塘有邊間唔系學店?總好過d校址都未註冊好,但收左你錢先,把口講到幾崇高都假,呢d就叫垃圾啦

作者: MiniCooperS    時間: 11-11-21 18:52     標題: 回復 23# LPN 的帖子

我都收到offer了﹗International Stream的PM offer﹗
你都係international?
我其實都幾鍾意間學校﹗不過,要了解多D先﹗同埋,我想要am呀﹗
作者: 藤媽    時間: 11-11-21 18:57

我都收到am offer啦

interview果日見到成個環境同流程,都感覺到學校既誠意 (就算佢真係commercial刻意做俾家長睇都好,都見到佢安排上好有心思,我好appreciate喎!)

果次interview之後,藤仔成日都話要番新學校,我問佢鐘意邊間,佢話要番餅餅老師果間(SC)同老鼠老師果間(YORK)喎!
作者: haydeng    時間: 11-11-21 19:03     標題: 回覆 45# MiniCooperS 的文章

我仔仔international am offer呀!快D寫信去改番!

你地會唔會等埋SC同KV offer先決定交唔交錢?
作者: 藤媽    時間: 11-11-21 19:10

交錢deadline係29號,SC offer 要等到12月8號先出信 (如SC website所提及),
KV 就十一月尾。

相信我都會交左先,SC係我1st choice,如果SC無緣就YORK了!
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-21 19:21     標題: 回復 47# haydeng 的帖子

11月29日就要交留位費了﹗我諗等唔切﹗

老實講,經歷過SC的面試,我對呢間學校無咩好感﹗衰D講句,佢真係收我個仔,我都唔一定會讀﹗

我反而幾想個仔讀KV, KM或者LH﹗

我同老公商量吓,睇吓俾唔俾留位喇﹗
作者: 阿爺    時間: 11-11-21 19:35

唔好理人哋點講,我囡囡依家讀PN班,讀得好開心,每天放學回來都會唱學校教的英文歌,班主任亦很有心,定期跟家長電話聯絡,告知囡囡在學校情況。
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-21 19:48

請問你地講既係主流班定國際班 ? 我收到主流 am, 但...其實我怕英文個底唔夠國際好, 所以都心大心細...\

我唔知其他幼稚園係咪咁, 但我聽朋友講, 佢每教一課便會有老師做預演一次, 其他老師坐小朋友椅子當學生, 老師就教一次, 我相信, 佢地係好有 heart 教小朋友, 咪唔會浪費時間預演.......

我聽完便好 like 依間學校........
作者: ting-ma    時間: 11-11-21 21:41

作者: siden    時間: 11-11-21 22:06

How rubbish??

My friend's daughter graduated from York kinder and got DGS offer...

Rubbish can train up the girl's english enough to get into DGS??

DGS accepts rubbish??

Despite my children are not studying in this school, I think the curriculum of the school is good, particularly english.
作者: LPN    時間: 11-11-21 22:58     標題: 回復 45# MiniCooperS 的帖子

我係普通果種 (唔敢 in international, 驚佢唔收), 但係 am  offer, 唔知點解.

你會唔會讀佢個 playgroup?
作者: LPN    時間: 11-11-21 23:01     標題: 回復 44# caymanR 的帖子

非常同意! 去完佢個 interview, 見到個 campus 咁靚, 安排又咁好, 真係好 impressive.

好鍾意你果句: 九龍塘有邊間唔係學店! (可能係宣道, 不過出年都唔收 voucher 了) 我真係好 feel 到作為家長, 我係俾人 manage 緊, 而唔係俾學校既行政搞到一頭煙...
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-21 23:02     標題: 回復 54# LPN 的帖子

playgroup...真係讀佢的K1先考慮﹗
作者: LPN    時間: 11-11-21 23:03     標題: 回復 46# 藤媽 的帖子

Congrats!!! 你係咪主流 class? 你會唔會讀? (當然有餅餅老師果間既 offer 又另作別論)
作者: 藤媽    時間: 11-11-21 23:41

呵呵~ 多謝你吖LPN!

係吖,我都係報主流,我個人都係主張先學好英文,同埋我藤仔...

話說我並唔主張小朋友太快學多種語言,一步一步黎啦,依家藤仔講廣東話都表達得好好(因為屋企人主要講廣東話,同埋我自己覺得學語言既目的最終都係提升個人表達能力姐),到最近我開始想同藤仔講下英文故事啦,佢居然同我講... (媽me~ 你講咩吖?)

我真係怕佢讀K1之後突然間太多陌生語言會嚇親佢 (藤仔係屬於膽小型...),所以全部學校我都係報英粵班。

目前心水YORK,SC,民生。其實我好好彩吖,in SC時個老師係眾多黑面老師之中最和藹可親既一位... 不過餅餅老師果間競爭實在太大啦,我會先去YORK交留位費,如無surprise都係YORK架啦~!
作者: LPN    時間: 11-11-21 23:54     標題: 回覆 56# MiniCooperS 的文章

Haha.. 其實我多數讀佢既 K1, 都未必會考慮佢個 playgroup. 而家個個小朋友都番緊 PN, 都唔洗星期六仲番 playgroup 啦
作者: 藤媽    時間: 11-11-21 23:56     標題: 回復 51# 萬樂豬 的帖子

萬樂豬,我係報主流班架!

我唔擔心主流班既英文唔會唔夠好啵,我對佢地既教學內容都幾有信心,問題係小朋友吸收到幾多!

重點係你可以一路睇住你小朋友既進度,如果你覺得佢追得上又可以吸收更多既野,咪到時先考慮俾佢參加下其他課程囉~

你唔駛咁緊張啦,今時今日我地多左咁多資源,唔駛擔心知識唔足夠,重點係要按步就班!切合小朋友就OK啦!書係佢讀架嘛 (係咪我太樂觀呢... 哈哈) Cheer up!
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-22 00:35

藤媽

我其實都預左會讀 YORK, 不過當知道係主流班有 D 失望啫....唉~!學你話齋, 最重要小朋友吸收幾多啫........

大家都加油~ BB 都加油......

原帖由 藤媽 於 11-11-21 23:56 發表
萬樂豬,我係報主流班架!

我唔擔心主流班既英文唔會唔夠好啵,我對佢地既教學內容都幾有信心,問題係小朋友吸收到幾多!

重點係你可以一路睇住你小朋友既進度,如果你覺得佢追得上又可以吸收更多既野,咪到時先考慮俾佢參加下其 ...

作者: kiukiu1010    時間: 11-11-22 00:37

小女正正就係呢間垃圾學校既N1(k1)學生,8月開學至今見到囡囡學到既野令我覺得物有所值.囡囡每日放學返來都好開心咁同我分享學校既事.
我由當初無得選擇俾個女讀york,到依家我覺得當初選擇係無錯既,更打消左轉校既念頭
話york又唔係好貴,九龍塘好多kg都貴過york.我就覺得一分價錢一分貨.
作者: LPN    時間: 11-11-22 00:38     標題: 回復 51# 萬樂豬 的帖子

Hi 萬樂豬,

想問下其實主流同國際有乜分別架? 我當時都係驚國際多人報, 所以先報主流. 不過佢地係咪會有好多其他課外活動報架 (好似藤媽咁講)?

我上星期去 stafford in, 主任話佢地同 york 既課程相同, 星期六仲可以報 Cambridge 同 YPC (當然要再俾錢啦).
作者: kiukiu1010    時間: 11-11-22 00:46

原帖由 LPN 於 11-11-22 00:38 發表
Hi 萬樂豬,

想問下其實主流同國際有乜分別架? 我當時都係驚國際多人報, 所以先報主流. 不過佢地係咪會有好多其他課外活動報架 (好似藤媽咁講)?

我上星期去 stafford in, 主任話佢地同 york 既課程相同, 星期六仲 ...
主流班係一個本地班主任+一個助教老師,國際班係一個本地班主任+一個外籍班主任,國際班普通話堂會比主流班多,其他課程同功課同主流班差唔多.另外學校係會有好多課外活動提供俾家長去選擇,但唔一家要join學校既課外活動(我囡囡完全無join學校課外活動).stafford同york係姊妹學校,平時接放學我都見到好多stafford既學生來我地學校上課外活動.
作者: haydeng    時間: 11-11-22 00:54

真係有同感!
SC in 我個仔果個老師塊面黑過包青天。我個仔平時好多野講,佢果日超驚好細聲!係我衰,選左英文interview 遇上呢個西人。in York 雖然都係全英文,不過阿仔對答自如,99%都答岩。所以其實阿仔自己已經選左。。

原帖由 MiniCooperS 於 11-11-21 11:21 發表
11月29日就要交留位費了﹗我諗等唔切﹗

老實講,經歷過SC的面試,我對呢間學校無咩好感﹗衰D講句,佢真係收我個仔,我都唔一定會讀﹗

我反而幾想個仔讀KV, KM或者LH﹗

我同老公商量吓,睇吓俾唔俾留位喇﹗ ...

作者: haydeng    時間: 11-11-22 00:59

咁國際班會唔會講廣東話?

原帖由 kiukiu1010 於 11-11-21 16:46 發表
主流班係一個本地班主任+一個助教老師,國際班係一個本地班主任+一個外籍班主任,國際班普通話堂會比主流班多,其他課程同功課同主流班差唔多.另外學校係會有好多課外活動提供俾家長去選擇,但唔一家要join學校既課外活 ...

作者: haydeng    時間: 11-11-22 01:02

其實封offer letter只係提到am/pm. 無話international or 主流!?係咪睇信紙上的heading? 我果封係York international kindergarten.
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-22 01:34

原帖由 kiukiu1010 於 11-11-22 00:37 發表
小女正正就係呢間垃圾學校既N1(k1)學生,8月開學至今見到囡囡學到既野令我覺得物有所值.囡囡每日放學返來都好開心咁同我分享學校既事.
我由當初無得選擇俾個女讀york,到依家我覺得當初選擇係無錯既,更打消左轉校既念 ...

你係主流班 ?? 我見國際都先得 20-25 分鐘 ENG 或PTH, 咁主流咪仲少.........學唔學到架........><
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-22 01:34

原帖由 haydeng 於 11-11-22 01:02 發表
其實封offer letter只係提到am/pm. 無話international or 主流!?係咪睇信紙上的heading? 我果封係York international kindergarten.

你係國際班啊...
作者: MiniCooperS    時間: 11-11-22 01:55     標題: 回復 67# haydeng 的帖子

佢封信的內文都有提係York International的﹗同埋交留位費都係俾York International Kindergarten.
而且應該係邊間收就用邊間的信紙喇﹗

如果係主流班支票的台頭係俾York English Primary School
& Kindergarten” or “York English & Chinese Kindergarten
作者: 藤媽    時間: 11-11-22 10:42

原帖由 haydeng 於 2011-11-22 01:02 發表

Yes,我主流班,letter heading 都係 York English Kindergarten 而唔係 International Kindergarten。支票抬頭都係叫我寫 York English Primary School & Kindergarten 的!
作者: Happy2009    時間: 11-11-22 10:49

Hi

My son also attended interview at Stafford last Sat.  How do you compare Stafford with York mainstream  OR  Stafford vs York International please:loveliness: ?

原帖由 LPN 於 11-11-22 00:38 發表
Hi 萬樂豬,

我上星期去 stafford in, 主任話佢地同 york 既課程相同, 星期六仲 ...

作者: 藤媽    時間: 11-11-22 10:53     標題: 回復 61# 萬樂豬 的帖子

萬樂豬,如果你真係咁希望囝囝讀國際班,有冇考慮寫封信俾學校?

我見你好似好心有不甘,與其有條刺,不如盡全力去爭取左先。就算真係唔得,你都可以同自己&囝囝講媽咪盡左力。然之後就可以全心全意係主流班度學習。

見到kiukiu1010媽咪講,主流班同國際班分別在於有/冇外藉老師做班主任,同埋英語以外既主要語言係粵語&普通話,或者換個角度諗,可能囝囝番主流班有種熟識既語言佢會更安心學習呢。到佢catch up 到,相信坊間會有一堆又一堆既PTH課堂俾你慢慢揀。

如果你keep住失望既情緒,囝囝會以為你唔鐘意佢讀呢間學校,可能對佢都有影響架!快d開心番先啦!
作者: tt+cc    時間: 11-11-22 11:47     標題: 回復 2# Happy2009 的帖子

Stafford係小班教學, 名氣冇York咁
好!
York 就大約3x一班, 出名d.
作者: Happy2009    時間: 11-11-22 12:32

Thanks.
When interviewed at Stafford, 陳主任 said for everyday's lesson, 2/3 taught in English, about 20-30 mins in Putonghua training.  With 小班教學, Stafford seems better (除咗名氣冇York咁
好)?  請賜教!  Many thanks.

原帖由 tt+cc 於 11-11-22 11:47 發表
Stafford係小班教學, 名氣冇York咁
好!
York 就大約3x一班, 出名d.

作者: Puipuimama09    時間: 11-11-22 12:50

其實我好想問下各位mama, 如你地o既小朋友真係入讀左york international, 咁到佢要上小一時係咪都會搵番international o既學校? 因為我有疑問, 若果要佢入番傳統出名o既小學, 除左英文其都跟唔上.
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-22 13:34

藤媽 :

今早打去學校問了, 她說今日內回覆, 其他....係有少少失望啦, 但....可能主流班對大家都好, 我都怕教唔到個囝 d 功課...........我自己都唔係讀書叻既人.....算啦~~都係唔好比囝囝咁大壓力........

原帖由 藤媽 於 11-11-22 10:53 發表

萬樂豬,如果你真係咁希望囝囝讀國際班,有冇考慮寫封信俾學校?

我見你好似好心有不甘,與其有條刺,不如盡全力去爭取左先。就算真係唔得,你都可以同自己&囝囝講媽咪盡左力。然之後就可以全心全意係主流班度學習。

見到kiuki ...

作者: chungmanchung20    時間: 11-11-22 13:38

原帖由 萬樂豬 於 11-11-22 05:34 發表
藤媽 :

今早打去學校問了, 她說今日內回覆, 其他....係有少少失望啦, 但....可能主流班對大家都好, 我都怕教唔到個囝 d 功課...........我自己都唔係讀書叻既人.....算啦~~都係唔好比囝囝咁大壓力........

...

打去問都得架...咁打去問可唔可以轉am得唔得架?
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-22 13:42

其實佢係要書面比佢架, 不過因為我太耐了, 我收信時係 10月份, 依家都 11 月尾了, 我覺得寫信都無用.......個小姐話只係睇下我排國際班個waiting list 第幾個啫.......

另外...我係約克個版, 見有媽媽話, 國際班升小學難適應 d, 除非讀番國際小學..........所以........我都係決定主流班算了

原帖由 chungmanchung20 於 11-11-22 13:38 發表

打去問都得架...咁打去問可唔可以轉am得唔得架?

作者: petpetma    時間: 11-11-22 13:51     標題: 回覆 1# chungmanchung20 的文章

你可以打去問吓架!如果有位佢地會遲D通知你!你會讀國際班嗎?主流、國際班仍心大心細呀!
作者: chungmanchung20    時間: 11-11-22 16:01

原帖由 petpetma 於 11-11-22 05:51 發表
你可以打去問吓架!如果有位佢地會遲D通知你!你會讀國際班嗎?主流、國際班仍心大心細呀!

佢收我個仔讀國際班,我都唔知咩先好。其實我都係諗住讀住一年先,下年等阿b做大仔可能再轉學校。
作者: kiukiu1010    時間: 11-11-22 22:46

原帖由 haydeng 於 11-11-22 00:59 發表
咁國際班會唔會講廣東話?

我囡囡係讀主流班,但聽國際班家長講都會講廣東話,因為小朋友需要時間適應,等小朋友適應左就會全英文.(如有不對請更正)
作者: kiukiu1010    時間: 11-11-22 22:51

原帖由 萬樂豬 於 11-11-22 01:34 發表

你係主流班 ?? 我見國際都先得 20-25 分鐘 ENG 或PTH, 咁主流咪仲少.........學唔學到架........>

我囡囡係主流班,每日有幾耐係net就唔係咁清楚,但我知名班主任都會教英文,課堂上亦會用好多英文同小朋友溝通,囡囡依家都聽得明少少簡單英文句子.
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-22 23:28

咁囡囡普通話好唔好呀 ??  

原帖由 kiukiu1010 於 11-11-22 22:51 發表

我囡囡係主流班,每日有幾耐係net就唔係咁清楚,但我知名班主任都會教英文,課堂上亦會用好多英文同小朋友溝通,囡囡依家都聽得明少少簡單英文句子.

作者: fishballbaby    時間: 11-11-22 23:35

國際班和主流班的問題,好像令大家好混淆,小兒讀緊N1國際班,或者將我所知的告訴大家。

小兒班裏現在有25人,一個本地班主任、一個外籍班主任、和一個助教。課程方面,以我所知,國際和主流是大致相同,國際班一樣要學中文、寫中文,或者有些課程內容會用普通話教,所以國際班每天也有普通話堂,至於升主流小一我暫時並不擔心。

本地班主任是講廣東話的,而普通話堂會由普通話老師教;外籍班主任大大部份時間也會在課室,中文堂時段才會離開。

開學前,小兒聽得懂簡單英文指令,英文也是講單字多,平日我主要用廣東話多;現在返了三個月,已聽到他有英文句字,也聽到他唱普通話歌。
作者: kiukiu1010    時間: 11-11-22 23:57

原帖由 萬樂豬 於 11-11-22 23:28 發表
咁囡囡普通話好唔好呀 ??  

間中都有幾個普通話詞講到出來,但井唔多。
作者: beautyhar    時間: 11-11-24 18:08

我個仔今年讀YORK PN INTL CLASS, 我就覺的唔錯, 讀得好開心, 好喜欢返學。 放學返来每日都唱歌+動作 , 好好笑!!
So Far 三個月都教得唔錯, Mandarin 已经講眼,耳口,鼻,唱國语歌:早上空气好,大家起床早..... +  動作配合, 笑死人。
英文同中文都講句子。
最令我意想不到的返几個月货仔竟然懂認中文字 : 門,月,車,人,口,田,天

俾大家参考,最重要系間學校可以令到小朋友開開心心去返學,唔好一開頭就令小朋友恐惧返學。
作者: careysum    時間: 11-11-24 20:19

YORK係垃圾? 咁我個女下年咪要做垃圾? WAKAKAKA,唔好意思,真係好想同你阿嫂講~垃圾? 可能啦!不過,學費連雜費,最少都要6-7千以上,又真係唔係人人都垃圾得起架wahaha:
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-24 22:42

其實, 當我講係 york 時, 囝囝 playgroup 的老師都話麻麻咋喎.....但, 係咪真呢 ?? 定都係聽人咁講呢 ?? 我都係想親身驗証下, 反正我預左 repeat一年 k1, 若差既, 我都有機會轉校...

我亦會同大家分享囝囝係 york 的生活, 究竟係咪人人所講既垃圾.......當係平反下
作者: llhlee    時間: 11-11-24 23:10

其實國際班都不是辦了很多年,已經有學生升小學了嗎? 爲什麽會不能銜接? 應該不會吧。
作者: cowboy2007    時間: 11-11-24 23:50     標題: 回復 2# 萬樂豬 的帖子

我路過架,每年呢D時候總有幾個說York壞話架,當年不選SC反而選了York,也有好多朋友說三道四(但全部都唔係用家)
如想知YORK的用家意見,可以上York那邊看看......

兒子K2國際班學生,看到他品格及學術上的進度,他很喜歡上學+自發性做家課+老師很有耐心,學術上不用補習

如不參與York的課外活動, YORK還是比其他KINDER貴少少,但物有所值。

我就是為了幫兒子打好個底讀名小學才選YORK的,希望幫到大家
作者: 萬樂豬    時間: 11-11-24 23:56

COWBOY

當其時點解咁一意孤行既 ?? 不過好彩你無受身邊人影響, 給了兒子正確的路...

我身邊都好多人一提 YORK 都話係人都入到架啦, 收錢學校, 唔好架喎....總之乜都有得聽....

但我SEARCH 左好多關於 YORK 資料, 其實...用家都係讚多過彈....所以...我都決定了........

原帖由 cowboy2007 於 11-11-24 23:50 發表
我路過架,每年呢D時候總有幾個說York壞話架,當年不選SC反而選了York,也有好多朋友說三道四(但全部都唔係用家)
如想知YORK的用家意見,可以上York那邊看看......

兒子K2國際班學生,看到他品格及學術上的進度,他很喜歡上學+自 ...

作者: kkhon    時間: 11-11-25 01:11

可能你呀so驚你個細路叻過佢d仔女,就話垃圾,我係已畢咗業佢口中的垃圾家長,York都好多考到一線直資/私小,甚至好多到最後都叩入有名官津校,吾通呢類小學專收垃圾?。我仔係細B三年york學習過程都好開心,至於乜都講錢,我想問有邊間私營KG學嘢吾使比錢,參加與否可自由選擇,我比完覺得物有所值。你呀so把口咁....做父母身教好緊要,我真擔心佢教出的細路絕對吾會係垃圾而係極品。

作者: bbflashcard    時間: 11-11-25 09:56     標題: 回覆 93# kkhon 的文章

Hi kkon: 分析得好!

Hi 樓主, 這個小學的 link, 很有參考價值:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D2&page=1
作者: kiukiu1010    時間: 11-11-25 09:57

原帖由 萬樂豬 於 11-11-24 23:56 發表
COWBOY

當其時點解咁一意孤行既 ?? 不過好彩你無受身邊人影響, 給了兒子正確的路...

我身邊都好多人一提 YORK 都話係人都入到架啦, 收錢學校, 唔好架喎....總之乜都有得聽....
但我SEARCH 左好多關於 YORK 資料,  ...
當初我都係自己一意孤行俾個女讀呢間,連我老公都唔想個女讀york,出街食飯一定會有難聽既說話聽到,但我只想女兒快d開學,到開左學之後佢地就會覺得我既選擇係無錯既。
作者: chungmanchung20    時間: 11-11-25 12:24

原帖由 bbflashcard 於 11-11-25 01:56 發表
Hi kkon: 分析得好!

Hi 樓主, 這個小學的 link, 很有參考價值:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2350201&extra=page%3D2&page=1

好多謝各位...其實我覺得以校長既辨學理念點會令國際班接唔到名校小一呢...呢個我唔擔心
作者: anki2502    時間: 11-11-26 01:31

作者: To_Ma    時間: 11-11-26 09:03     標題: 回覆 1# anki2502 的文章

成曰都總有負面嘢聽到,卻非出自用家口,想想便知也許是些立心不良一知半解、or或不排除是打手所為、、、

至於你們成曰諗緊intl class,or 主流,我仔出自主流班,而家小一都冇問題,冇需要擔心主流班的水準,至於intl,如當年有嘅話我都口水流,校長嘅辦學理念,只會要你付八両,小朋友收一斤(學識)!
作者: gskw    時間: 11-11-26 10:41     標題: 回復 96# chungmanchung20 的帖子

絕對同意!我都係咁諗 阿校長一定諗好哂,如果唔係,點做好個口碑!要sharp and shine嘛!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5