教育王國

標題: 點算好﹗自行15分收了是思源,但培僑取錄 [打印本頁]

作者: miuchung    時間: 11-11-19 16:28     標題: 點算好﹗自行15分收了是思源,但培僑取錄

昨天才慶祝培僑取錄亞仔,今日收信自行15分思源又收了,吾知點揀,又怕津校功課考試壓力大,但妹妹又不用煩。培僑難得靠實力取錄,又吾想放棄,有無人可以教我點揀﹖救命﹗
作者: w_y    時間: 11-11-19 16:44

你好幸運,,,思源15分收....不過確係好谷下! 你住邊呀? 真係諗唔掂就揀近自己果間.

我自己會揀思源, 至少妹妹安全先, 你睇今年自行派得咁差就知過幾年會點啦...難得你15分都入到, 人地同校網第一志願都派唔到呀.
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-19 16:52     標題: 回復 1# miuchung 的帖子

Hi, I'm confused. You received an offer letter? Isn't the result supposed to be released on Mon. & we check it either at the school or on its website? Pls. advise.

作者: miuchung    時間: 11-11-19 16:52

謝謝你回覆,我本身住荃灣,都驚思源太谷,I 'm a working mama.
作者: cc86    時間: 11-11-19 16:54

吾係21/11先公佈嗎?
作者: miuchung    時間: 11-11-19 16:54

I received the letter from the school.  When I submited my form to the school.  I need to submit with an self address envelop.
作者: TheWiseMom    時間: 11-11-19 17:00     標題: 回復 6# miuchung 的帖子

I see. Then I'll have to wait till Mon. So anxious!
作者: cc86    時間: 11-11-19 17:03

恭喜恭喜!
作者: eirisc    時間: 11-11-19 18:10

培僑僑for sure. 一條龍.六年後唔駛煩.
作者: 空谷幽兰    時間: 11-11-19 21:15

唔系 全部 21号  先知吗????
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-11-19 22:10

培僑喇,等我多個叩門机會
作者: Jasmine-4711    時間: 11-11-19 22:37

乜唔係21/11一齊公佈结果咩?有官/津校早左?
作者: midcotse    時間: 11-11-19 22:57

我自己會選擇思源,因為,1)阿妹一定入硬思源,而培僑不一定,未來幾年入小一都會打崩頭2)相信你的小朋友能力不錯,在1800人中入到140人,不是容易的,所以,相信在思源都可以應付3)學費x2(妹妹)如果將培僑學費足夠比個私人補習.
作者: superccc    時間: 11-11-19 23:29

提早放楞?
作者: ew911    時間: 11-11-19 23:31

一定津校。
1.不用交學費
2.阿妹必入
最重要係小朋友入到邊間,就算學校吾谷,你都會谷(你一定吾想小朋友全班倒數第二或三)。不如找一間學校你滿意(你選它為自行一定吾差) 而你更有餘$培養小朋友課餘興趣。
作者: coeyyeung    時間: 11-11-19 23:39

我今日都收到思源既信,都係15分,不過係唔收...
作者: J_D74    時間: 11-11-20 01:40

看見真係的很 , 津津,私私,自資都爭崩頭.....
我個人比較喜歡培僑, 不過樓主, 你唔好以為培僑唔谷, 佢地既程度很深, 不過還好, 老師方面無乜壓力, 佢地主張潛移默化, 加上語言好, 無論普通話, 英語的語景都很好, 著重做BOOK REPORT, 週記等, 很生活化....
作者: yee8001    時間: 11-11-20 12:50

原帖由 miuchung 於 11-11-19 16:28 發表
昨天才慶祝培僑取錄亞仔,今日收信自行15分思源又收了,吾知點揀,又怕津校功課考試壓力大,但妹妹又不用煩。培僑難得靠實力取錄,又吾想放棄,有無人可以教我點揀﹖救命﹗ ...

我都係15分, 係唔係只有個別學校先會發信通知取錄呀?
作者: miuchung    時間: 11-11-20 13:03

應該是個別學校早寄信。
培僑上年換了個好猛料的校長,油尖旺某BAND 1名校的校長,以往的愉快學習,現時勤快學習。
我這麼兩難是因為實在喜歡他的語言環境,小朋友很有自信,又presentable.我較喜歡活的教學,不想太填鴨式。
校長又話弟妹保証有SECOND IN.
大家認為博吾博。
小兒英文不錯oral , written ,如果思源會否浪費﹖始終培僑的小朋友都經挑選過,大家程序差不多。
作者: 長生不老    時間: 11-11-20 13:26

作者: miuchung    時間: 11-11-20 13:28

你朋友轉校是幾耐之前的事﹗Thanks.
作者: jy0212    時間: 11-11-20 14:43

你好好彩!俾我就撊思源嘞!阿妹唔使煩!哩種小一遊戲,一次已經夠你受啦
作者: TMMA    時間: 11-11-20 14:57

我自己覺得,
除非你是公務員 or
份工收入十分穩定(不會受經濟衰退影響) or
大把身家 ,
否則有兩個小朋友的,
我都係覺得讀津校穩陣d。

一個小朋友,
一個月緊有辦法找到一萬幾千
俾佢交書簿雜費睇醫生及課外活動,
但兩個的話,
方面的心理壓力是很大的。

作者: 長生不老    時間: 11-11-20 16:21     標題: 回復 21# miuchung 的帖子

作者: Chansautung    時間: 11-11-20 18:16

作者: chickenwing2006    時間: 11-11-20 18:26

你呢几點真係好吸引,希望天日我囡有好消息啦 !!!!
原帖由 ew911 於 11-11-19 23:31 發表
一定津校。
1.不用交學費
2.阿妹必入
最重要係小朋友入到邊間,就算學校吾谷,你都會谷(你一定吾想小朋友全班倒數第二或三)。不如找一間學校你滿意(你選它為自行一定吾差) 而你更有餘$培養小朋友課餘興趣。 ...

作者: chicchic    時間: 11-11-21 14:05

your situation is similar to mine 2 years ago, the choices were TSL vs the most wanted aided primary school in Shatin, i have 2 children as well.  finally, i chose the Shatin aided primary school, of course, TSL's offer is precious but my hubby didn't want to go through another kindergarter and primary school admission exercise, it's no fun at all.  Now my elder child is in P2, English explosure if not as good as that of TSL, but i do not need to care about the kinder application issues for younger child and there's a guaranteed admission, it's rather relaxed.
作者: chinglongmama    時間: 11-11-21 14:16     標題: 回復 1# chicchic 的帖子

But there will be many uncertainties for the coming secondary school allocation. Really a big dilemma!
作者: kinchani    時間: 11-11-21 14:41

我都有個SIBLING跟尾, 都報左自行25分應該收左,無睇結果,因唔會讀, 個小朋友既英文ORAL同READING都OK, 因選KINDER時有考慮英文條件, 所以唔想報中小, 雖然SIBLING未必收, 但唔想害左個小朋友既將來. 如果個SIBLING係OK的, 他都可以考到好學校, 可能個SIBLING有唔同既TALENT. 所以會兩個分開考慮. 總之KINDER時會給他們相同的資源, 其後要睇佢地自己的做化了.
作者: yeewaibb    時間: 11-11-21 15:21

可否分享點樣可以令津校小朋友d english 好d (compared tsl 呢d直資), 津校個語境真的好attractive.

原帖由 chicchic 於 11-11-21 14:05 發表
your situation is similar to mine 2 years ago, the choices were TSL vs the most wanted aided primary school in Shatin, i have 2 children as well.  finally, i chose the Shatin aided primary school, of  ...

作者: yeewaibb    時間: 11-11-21 15:24

25分?!

樓主不是old boy, 用15分抽中. 細ge 得10分, 同你ge 情況有 d 不同.  我估你有old boy or 宗教分或其他.. (有錯請分享指正)

原帖由 kinchani 於 11-11-21 14:41 發表
我都有個SIBLING跟尾, 都報左自行25分應該收左,無睇結果,因唔會讀, 個小朋友既英文ORAL同READING都OK, 因選KINDER時有考慮英文條件, 所以唔想報中小, 雖然SIBLING未必收, 但唔想害左個小朋友既將來. 如果個SIBLING係 ...

作者: kinchani    時間: 11-11-21 16:38     標題: 回復 31# yeewaibb 的帖子

因MOTHER是舊生, 又同一教會. 但可惜是中小.
作者: miuchung    時間: 11-11-21 18:06

多謝你們的回應。我小朋友無錯是15分抽中,該小學在荃灣區都很多人爭,約有40%上英中,真的很好彩。但兩間學校offer 的野完全不同。第一我非常喜歡培僑的語境,學習的靈活性,小朋友的自信、主動。學習重分析、思考。不想小朋友在津校參與什麼tsa, 呈分。有d媽咪為好成績要在方間找其他tsa補充練習,聽到都驚,當然妹妹都是一個很大的concern.
作者: 長生不老    時間: 11-11-21 18:31

作者: A-Mum    時間: 11-11-21 20:51

Hi Miuchung! 當年我大仔報小一時,我地揀定咗培僑,就連津小都無去交表,俾幼稚園校長鬧鬼!

今年輪到阿妹,當然要重玩這個遊戲,好彩阿妹醒D, 她有的選擇應該會比哥哥更多。

世事難料,唔一定要為細嗰個去限制大嗰個嘅選擇,揀間啱佢架啦!
作者: miuchung    時間: 11-11-21 22:33     標題: 回復 35# A-Mum 的帖子

A-MUM, 可否講下你仔仔在培僑讀成點,SO FAR 你是否滿意,師資好嗎﹖新校長如何,你細女好勁,點解吾跟亞哥讀培僑以方便照顧。好似好多問題,謝謝你回覆。
作者: A-Mum    時間: 11-11-21 23:21

Hi! 阿哥 so far 讀得 ok 架。阿妹呢,一方面佢性格同阿哥唔同,另方面我地仲等緊多一間出 result,所以未肯定。

同一間係易照顧D, 不過亦怕兩兄妹一齊有比較。隨緣啦。
作者: peggy    時間: 11-11-21 23:58

原帖由 miuchung 於 11-11-21 18:06 發表
多謝你們的回應。我小朋友無錯是15分抽中,該小學在荃灣區都很多人爭,約有40%上英中,真的很好彩。但兩間學校offer 的野完全不同。第一我非常喜歡培僑的語境,學習的靈活性,小朋友的自信、主動。學習重分析、思考。不想小朋友在津校參與什麼tsa, 呈分。有d媽咪為好成績要在方間找其他tsa補充練習,聽到都驚,當然妹妹都是一個很大的concern....

大部分既直資學校都要考tsa嫁
我都有朋友個囝囝讀培僑, 佢話好小功課, 數學好淺, 英文麻麻,係升小三(2009)轉回荃灣津校

作者: kat0318    時間: 11-11-22 08:48

我都係頭痛緊.
小兒剛知道培僑收, 跟住就知道上水某band1小學收了(聽聞都多人入一間上水最出名的中學), 同埋校舍都好大, 係中學新校舍轉為小學用, 有兩個圖書館, 旁邊有個大私人屋苑.
妹妹出年出世, 出年係龍年, 實好難爭.
如果阿仔入北區小學, 妹妹他日必入.
同埋$$$, 我都怕有點貴(如果兩個入直資).
但老公講,
培僑的家長無得同這些津校小學比, 尤其是北區的(抱歉的說一句, 真的很多內地人, 唔知都時點教.... 用普通話? 用廣東話?). 的確, 參觀該校時, 很多內地家長...... 好明顯, 他們跟我的教導方法不同.
去到培僑, 都有內地及其他國籍人士, 但家長, 學生質素真的不同......
老公重話, 津校都係傳統一點, 我都覺得係, 培僑應可給一個生動活潑的校園生活給小兒.
唯獨是, 我覺得培僑的學生discipline(或者, 應講為, '過度自由')好似有點太loose......

真的不知點選擇......

原帖由 miuchung 於 11-11-20 13:03 發表
應該是個別學校早寄信。
培僑上年換了個好猛料的校長,油尖旺某BAND 1名校的校長,以往的愉快學習,現時勤快學習。
我這麼兩難是因為實在喜歡他的語言環境,小朋友很有自信,又presentable.我較喜歡活的教學,不想太填鴨式。
校 ...

作者: miuchung    時間: 11-11-22 09:34

我有同事個仔都顫培僑,佢話自上年轉校長後功課多了,每天約1.5小時完成,但很多課外書要讀看,他說紀律無問題,有朋友建議到學校門口睇放學,再同d家長傾下較實際。
作者: kinchani    時間: 11-11-22 09:48     標題: 回復 37# A-Mum 的帖子

想問下, d家長成日話培僑語境好, 係英文好還是普通話好呢? 我其實較重視英文, 普通話係第二重要. 因見有家長話英文好, 有d家長又話英文唔好, 都唔知學校教成點. 係咪小學都要小朋友講英文架, 我想個女keep住講英文
作者: miuchung    時間: 11-11-22 10:39     標題: 回復 41# kinchani 的帖子

學校網頁寫5分2教學以英文,5分2 以國語,以我同事所言,以英語教學的課堂,小朋友之間亦只可以英文溝通,只在小息可以用回自己語言,學生不乏外籍小朋友,而且以我面試所見,部份本地小朋友亦以英文與家人溝通,獲錄取的小朋友英文有一定能力,至於水平應都有差異,但應該不太大,始終學校內常用,應不太大問題,有錯請更正。
作者: kinchani    時間: 11-11-22 10:47     標題: 回復 42# miuchung 的帖子

thank you. 咁你決定讀唔讀呀?
作者: miuchung    時間: 11-11-22 10:49     標題: 回復 43# kinchani 的帖子

仲唸緊,應偏向培僑﹗培僑註冊deadline 29/11
作者: evitalcm    時間: 11-11-22 11:06

有冇都問下小朋友喜歡那一間 ? 同小朋友參觀一下學校ma.雖然自己做決定, 不過都可以問下小朋友的意見呢 !
作者: applelove    時間: 11-11-22 11:14

我覺得培橋還有一條龍的優勢, 六年後唔駛煩升中, 如果讀傳統學校, 我想由一年級起已經要幫小朋友KEEP 住成績, 去到五,六年級最少要保持全班同10名內才可保証入到BAND 1 英中…. 想起都辛苦….  

睇過溫校長同家長一D 答問內容, 溫校長問家長, 你地付出咁多資源和時間去栽培小朋友, 最終目標係唔係都想小朋友順利入大學?  看得出溫校長0既決心和目標, 我相信他一定會將這12年教育規劃得很好! 在愉快+勤快學習中取得好成績. (我自己想: 溫校長應該很有心在短時間內提升培橋上BAND 1 頭)
作者: miuchung    時間: 11-11-22 12:04     標題: 回復 45# evitalcm 的帖子

小朋友問:媽媽,點解思源無見過我就收呢,我答係,你靠運氣入,我問沙田要搭最少半個鐘車,他說好近啫。我問佢鐘唔鐘意做功課,佢話都鐘意不過吾好禁多。
作者: evitalcm    時間: 11-11-22 13:46

原帖由 miuchung 於 11-11-22 12:04 發表
小朋友問:媽媽,點解思源無見過我就收呢,我答係,你靠運氣入,我問沙田要搭最少半個鐘車,他說好近啫。我問佢鐘唔鐘意做功課,佢話都鐘意不過吾好禁多。 ...

小朋友好真, 當然啦 ! 大人都唔想佢地咁多啦 !不過就老實的, 有那一間小學上到高小,不論要不要比 $都一樣咁多功課啦 !在家長o黎講, 我覺得佢地主動做功課,好喜歡返學,已經成功.思源其實o的老師有30%都比較young. 有時反而我覺得老師同o的同學溝通得比較好.上堂好開心.如果小朋友快手快腳應該好快攪掂功課的.
作者: evitalcm    時間: 11-11-22 13:52

原帖由 miuchung 於 11-11-21 18:06 發表
多謝你們的回應。我小朋友無錯是15分抽中,該小學在荃灣區都很多人爭,約有40%上英中,真的很好彩。但兩間學校offer 的野完全不同。第一我非常喜歡培僑的語境,學習的靈活性,小朋友的自信、主動。學習重分析、思考。不想小朋 ...

校長說佢地90%以上分到自己心儀學校(在家長會講 )指的是按照自己branding入回自己心儀中學
作者: evitalcm    時間: 11-11-22 13:57

原帖由 miuchung 於 11-11-22 12:04 發表
小朋友問:媽媽,點解思源無見過我就收呢,我答係,你靠運氣入,我問沙田要搭最少半個鐘車,他說好近啫。我問佢鐘唔鐘意做功課,佢話都鐘意不過吾好禁多。 ...

純粹個人意見.荃灣入沙田雖不遠,但每天一定要提早 .冬天日子大人小孩真的很辛苦.如放學要留活動.又要湊同個細o既一齊接哥哥 (亦要擔心佢身體不適學校打電話叫你接小朋友, 我試過幾次 )而且是6年又6年的考慮.自己留意下. 培僑是幾點上學的 ?
作者: peggy    時間: 11-11-22 18:10

原帖由 applelove 於 11-11-22 11:14 發表
我覺得培橋還有一條龍的優勢, 六年後唔駛煩升中, 如果讀傳統學校, 我想由一年級起已經要幫小朋友KEEP 住成績, 去到五,六年級最少要保持全班同10名內才可保証入到BAND 1 英中…. 想起都辛苦….  

睇過溫校長同家長一 ...

荃灣大部分小學都不錯, 通常全級頭40名都可以入band1英中,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5