教育王國

標題: 比你, 你還會選宜資嗎? [打印本頁]

作者: heismama    時間: 11-10-12 13:28     標題: 比你, 你還會選宜資嗎?

大仔本身工人湊, 而家K3, 出年小一,
細女出年1月出世, 大仔讀P1時先9個月
大仔APPLY左2間直資, 自行面試入左區內TOP3既小學,亦即係我母校(有20分)
但我中意誇區小學多,
因怕大抽獎唔知去左邊, 所以入左我母校backup, 到時6月再叩誇區小學
直資已interview, 而定諗緊直資如果收, 究竟讀唔讀

1/ chk過直資校車只到地鐵站, 即工人日日要帶9個月細女搭車去mtr接送(約15分鐘車程)
2/老公把口就話知直資好, 但佢覺得政府免費教育無理由唔用要自己比學費, 即暗示佢唔會因此加家用, 我要全數負責(每月3-4千蚊)
3/本身話大家share一半家庭開支,各7千共萬四 但實際上佢比既都唔夠, 萬四只夠cover工人+租+煮飯+學費錢,
我每月最少要拎9千-1萬出黎,先比到水電煤+大仔興趣班錢, 到時細女出世我相信佢都係會比多一千家用, 老公一路唔主張迫小朋友學咁多野所以興趣班唔會比$
4/而家我地都係租樓住. 如果比埋直資的話, 已經無咩錢剩, 即一係比個仔讀書, 一係買樓

如果比大仔讀直資, 基本上我人工都仲岩岩好cover到, 比你地, 咁既情況下, 直資收還會讀嗎??
我好想比呀仔讀好書, 其實我地家庭收入唔少的, 要供個仔讀直資係夠的,
無奈老公成日唔主張迫小朋友, 如果我要呀仔咁既我就要自費....
作者: Michelle_Hung    時間: 11-10-12 13:34

樓主你唔開名好難比較架喎! 都唔知兩間學校有咩特色點比?
不過講真如果仲有個細的而津小又係口碑唔錯, 比我會揀津小, 大人細路都輕輕鬆鬆! 有o的野勉強無幸福啊!
作者: 無氣同你講    時間: 11-10-12 13:37

我係你, 會等仔仔考到直資先再同家人商量, 暫時唔好諗太多先
作者: heismama    時間: 11-10-12 13:52

因為自行同直資差不多時間宣佈(都係11月), 如果直資收, 我覺得呀仔好叻, 我真係唔想miss左個機會....
作者: 夢B    時間: 11-10-12 13:55

我每月最少要拎9千-1萬出黎,先比到水電煤+大仔興趣班錢
你仔仔學咩要咁貴????
作者: abioole    時間: 11-10-12 13:59

其實咁辛苦, 都係想d仔女好姐, 兩公婆應該行為一致, 為仔女付出, 何必計住計住呢! 但係身為父母, 當然要為成個家庭著想, 如果因為要讀直資, 而成個家庭負擔增加, touch wood講句, 如果是但一個冇咗份工, 又或者要一d特殊開資.  到時因為咁, 兩公婆有分歧, 開始追究責任, 咁咪仲衰.

所以若果已考慮種種因數, 及盡可能預計可能發生既事情, 亦可以負擔得起, 咁更係要比最好既教育給子女啦.
作者: Sumyeema1    時間: 11-10-12 13:59

我個人唔鐘意太大經濟壓力。

你應該攤開屋企盤數, 同先生一起研究下,睇下各種消費是否合比例 (包括子女教育, 兩公婆自己年老時即儲蓄).

個家/小朋友系夫妻倆人即,兩公婆一定要有共識。 一系你講到你先生 buy 你果套教育理念,令到他可以付多 d 家用。
作者: gowgowgow    時間: 11-10-12 14:00

I am thinking it might be an issue about your marriage. Sharing the responsibility for financial support of the family, whether the kid should go to private or govt subsidy.. all of these should be sat down and discuss about this. I don't want a mother living as the life of a single mom. Take care.
作者: cat_house    時間: 11-10-12 14:19

我覺得你都係唔好讀直資。
1) 要工人日日要帶9個月細女搭車去mtr接送唔好。
2) 你老公唔贊成。除了你要自己負擔阿仔學費﹐將來你兩公婆會常為阿仔教育問題argue
3) 讀得好唔好﹐有好大部份是看小朋友。並不是讀到直資就一定讀得好。不要人云亦云。
Btw﹐你老公都好mean﹐咁樣同你計家用
作者: kirstyau    時間: 11-10-12 14:34     標題: 回復 1# heismama 的帖子

我都同你有同樣憂慮
作者: Karlie    時間: 11-10-12 14:50

作者: ParcoBabyBaby    時間: 11-10-12 15:14

樓主
直資,話就話千幾﹣幾千學費
但仲有好多錢要比,什麼興報班,功課吾掂又要補下等等
最慘系如果興趣班發現佢有潛質,又要死頂條數落去,洗濕左個頭就大件事啦
細B又就來出世,留返D錢比細果個做準備會好好多
讀津校,可能教學質素會比直資差一點,但絕對不是讀津校=死路,讀直資=天才
只要努力和你們有心去教好佢,讀津校也會上到BAND1 中學的。
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-12 15:20     標題: 回復 12# heismama 的帖子

如果兩公婆得唔到共識,我覺得最好唔好咁行,否則日後,有咩都係你自己受,隨時加多句:一早都話唔好xxxyyy架啦
作者: baba987    時間: 11-10-12 15:40

作者: baba987    時間: 11-10-12 15:45

作者: ac917    時間: 11-10-12 15:52

其實直資都有十分唔同既教學方法,如果你講果d直資係谷既,咁同而家d傳統官津都會一樣,只係學校既資源配套好d,而家其實有好多傳統官津怕殺校,都改變左方向,唔谷都變谷,我地d一般香港小朋友就係咁慘!
作者: Good-Luck    時間: 11-10-12 16:43

我計吓計吓,細囡讀k3時,哥哥是否已讀完小學?這樣細囡不是可以直入讀哥哥那間小學的(資助 / 官立)。

我有沒有計錯?

原帖由 heismama 於 12/10/2011 13:28 發表
大仔本身工人湊, 而家K3, 出年小一,
細女出年1月出世, 大仔讀P1時先9個月
大仔APPLY左2間直資, 自行面試入左區內TOP3既小學,亦即係我母校(有20分)
但我中意誇區小學多,
因怕大抽獎唔知去左邊, 所以入左我母校backup, ...

作者: 獅子狗    時間: 11-10-12 17:42

如果讀直資要面對日後種種的不明朗問題。
比我,我不會選擇直資。
作者: 小曳人    時間: 11-10-12 18:05

如果咁tight, 當然唔讀直資啦!何況你有間唔錯嘅喺手!想好d~6月再叩門囉!
作者: GIPW    時間: 11-10-12 21:14

Same here.
行行出狀元。間間都是好學校。有的官校是十分之好。 多問一句,請問這直資有否學費減免? 入了小學還有其他洗費,仲要中學及大學

小學階段除了學校,家庭教育巳也很重要。要培養他們讀書,考試的獨立性等等。.......

各位有心的媽媽.... 加油
作者: Jasmine-4711    時間: 11-10-12 21:25

1)你個仔如入直資$都咁緊,咁你個女得10分讀乜?做父母應公平d

2)跨區太險,本區冇好的嗎?

乜自行計分20份都有interview???官津自行冇得in架wor....
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-12 21:57

點解會咁快知:自行面試入左區內TOP3既小學,亦即係我母校(有20分)
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-12 22:00

同埋, 你講果間學校好貴

我自己知自己事, 我都兩個, 我唔會報學費超過$2000的直資的, 要通盤想呀.
作者: Peter2880    時間: 11-10-12 22:32

樓主, 真係唔係撥你冷水, 看你的難處, 我真係個得你家庭唔係甘support 到你小朋友讀直資, 看似是你一人之想法, 若果因為小朋友讀直資而成為你兩夫婦的吵鬧源頭, 小朋友知道一定會好唔開心, 其實我地應該比一個愉快的童年比小朋友, 他們將來成就如何, 要看他們自己的造化了
作者: heismama    時間: 11-10-12 22:51

我問過到時我細女都係20分(畢業生加適齡)
其實我之前有返過母校 見到校長
我有問過佢 佢話基本上有20分係9成收
除非下年好多學生有兄姐係度讀
但so far幾年佢地自行收生20分都係收的
反而呢間學校比直資更谷
我本身報左TSL同英華
九龍塘個D名大於實 所以無諗住報
呢兩間都係學費比較平 教學方式我自己都幾中意
連埋校車同食飯 預3千蚊左右
我個仔亦比較ACTIVE 入官校我都驚佢讀得辛苦 間學校亦算多功課,測驗 但中學派位OK
C6細個讀SFA 佢童年就係比PA呀MA谷
所以佢好唔BUY 坦白講
今日行出街周街都係U GARD.
我亦覺得呢個係底線
情願佢辛苦頭廿年 好過到時大個咁辛苦
所以TSL/WINGWA收而唔讀
我覺得真係好"晒"....
作者: water-lily    時間: 11-10-12 23:00

都係嗰句, 收左先再諗啦, 現階段都係安胎先..:)
作者: Peter2880    時間: 11-10-12 23:04

原帖由 heismama 於 11-10-12 22:51 發表
反而呢間學校比直資更谷
我本身 ...

可唔可以透露係邊間母校?  睇你若放棄直資學位一定後悔 (都好似我), 甘你唯有說服你老公了
作者: J_D74    時間: 11-10-13 00:23

揀津小, 條件係你間津小都係BAND 1
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-13 01:08

原帖由 heismama 於 11-10-12 22:51 發表
反而呢間學校比直資更谷
我本身 ...

其實英華都好谷下架, 我有幾個佢地互相唔識的朋友, 加埋阿仔學校的校長講番以前入左YW旳畢業生, 都係咁講.

我個仔依家都有間地區直資收左, 如果英華收, 我都真係要想清楚的....
作者: heismama    時間: 11-10-13 10:41

其實我首選係TSL, 個english atmosphere我好喜歡, 而呀仔亦好中意英文,
感覺呢間學校係學生好active,
wingwa我覺得比TSL谷, 不過我中意個校長好有心,
亦好了解男仔需要D咩, 加上有中學BACKUP,
但官校, 我相信比以上2間更谷, 我個仔又咁ACTIVE,又易分心,
我驚佢會好辛苦,呢間官校, 係區內出名多功課,
家長complain過, 而家先少左,
同幼稚園老師傾過, 佢話呀仔其實學野好快(佢本身係年尾細仔),
不過比年頭既一d都輸蝕, 但真係要搵到一個佢有興趣既方法去上堂,
呢3間學校老師都有比意見,
官校佢驚呀仔操行問題, 因為佢好多野講, 亦問好多野,
直資比較active少少, 可能會岩呀仔多d
所以我好想比呀仔去直資,
因材拖教, 我覺得好緊要,
我唔係話官校唔好, 直資一定好,
我只係怕官校唔多適合自己個仔,
第日細女如果適合官校既,
我亦唔會考慮直資....
最大問題, 係c6都覺得間間直資都好似SFA咁谷小朋友,
佢唔中意, 但WINGWA同TSL, 跟SFA根本就唔係同一級數,
我真係唔知點講明佢.....
作者: puiyingmama    時間: 11-10-13 11:42

如果你入到間唔錯津校, 可減低經濟負擔, 咁就讀津校.
當你仔入到直資, 但讀讀下發現要補習先追到D程到, 你的開支又會加大.
仲有, 你細女果年的小一報校更加爭崩頭. 你仔讀直資的話, 係唔會對妹妹有利, 妹妹又要重新考小學再爭. 要考小學, 你又要俾一大舊錢去裝備阿妹.
到時阿哥的學費+補習費+阿妹興趣班費用+幼稚園學費+校車費.....
諗起都恐怖.
到時樣樣猛猛緊, 為錢銀同老公嘈就無謂, 講錢真係好傷感情架.
三思呀樓主.
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-13 11:57

原帖由 heismama 於 11-10-13 10:41 發表
其實我首選係TSL, 個english atmosphere我好喜歡, 而呀仔亦好中意英文,
感覺呢間學校係學生好active,
wingwa我覺得比TSL谷, 不過我中意個校長好有心,
亦好了解男仔需要D咩, 加上有中學BACKUP,
但官校, 我相信比以上2 ...

對, 我都係咁睇~
唔係話直資一定好, 但眼見, 唔少官津其實真係谷得好緊要
但谷, 都算, 我真覺得佢地係為左要令所有學生變成一個樣, 方便佢地容易教....
我早兩年已開始去官津學校的開放日, 又問下佢地的學校的課程安排, 只係一句: 無乜驚喜. 最差見過有間, d
學生俾我感覺好木獨,在他們身上,我看不到小朋友應有的活潑,果間仲話係果區叫多人揀,甚至有人在屯門出去讀……我就怕怕,唔想個仔變成咁。

SFA,又係出名係果類型學校,即幼稚園係KV果種學生。我沒想過報這間。我有另一朋友又係呢間讀小學,女仔來的,佢對呢間又係深惡痛絕。我重申,唔係話呢間唔好,但真係,唔啱小朋友就係唔啱,後果可以好嚴重,會令佢產生童年陰影的。

所以,我還是以直資為首選。

你的case,真係錄取了再想吧。YWTSL好似都係在政府大抽獎交表後才公報結果吧?至於你果20分,到時真係自行得左才算啦。或者呢幾個月,屋企又有甚麼變化呢~

作者: HaYi    時間: 11-10-13 13:20

如果是 DBS, YW, TSL 收, 供得起緊D都會去馬, 同埋 YW, TSL 學費算好平, DBS就黠都值得去.  但其它, 我相信你有官津 backup, 分別不會太大.  係我就不作考慮.
作者: silvia_ng    時間: 11-10-13 13:34

第一, 收左先算

第二, 直資對妹妹冇著數, 都要照interview。呢樣要唸清楚呀! (再者英華妹妹一定冇得入)

第三, 學唔學其他野都係睇送食飯, 冇咩所謂既。反正兩間學費都平。

第四, 不應該用sfa相提並論, sfa係比正常學校教深一年或以上, 唔係間間都咁谷架。
作者: heismama    時間: 11-10-13 13:55

其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個game你係入唔到去玩, 莫講同人地爭份好工,c6做開工程既 可能唔多覺, 我自己做文職就好清楚, 搵工係米都講到明u.grad, 唔係既你in都無得in, 佢成日話行行出狀元 第日揸車都搵到食 我話佢讀好書既我唔介意佢大個仔倒垃圾添 問題係你揀工 定工揀你 你謮好書大把好工比你揀 你唔揀一回事, 但我唔想佢係大左之後因學歷無能力揀亦無得揀 如果TSL收左唔讀 我真係覺得好對唔住呀仔 4千個人入面收得百幾個 佢收得既我亦都覺得間學校都覺得呢個小朋友岩佢學校 如果因為錢而放棄 我覺得好唔值得 但C6死牛一面頸 我真係唔知點說服佢 而家我地住個度個業主已經移民 唔會收番間屋 亦無諗住賣 加租都幾係咁耳幾百 所以我覺得仲可以供個仔讀書 其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書 我真係覺得唔應該係一個問題 問題在於佢唔肯拎錢出黎 所以我先覺得如果TSL收左唔讀 真係好可惜...
作者: HaYi    時間: 11-10-13 14:05

TSL 亦不一定保証入到好的中學,  就算好的中學亦未必人人可以去心目中理想的大學系. 不過如果小朋友能在一間合佢性格的學校讀, 一定會開心些, 事半功倍先. 如果我是你, 我會預左自已俾TSL 的錢, 相信你老公都不會太反對的.  始終TSL 不是太貴, 又和傳統課程較不同.

原帖由 heismama 於 11-10-13 13:55 發表
其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個gam ...

作者: heismama    時間: 11-10-13 14:08

我而家既心態都係妯女無得諗住, 因為細女就算入唔到直資 都係有20分頂住 大不了又係入返我母校 同埋咁多年後既事 已經諗唔到了 就因為SFA教深最少一年, 所以C6好憎佢, 佢都覺得自己細個讀sfa好辛苦, 所以唔主張呀仔好似佢咁, 但SFA同TSL同yingwa根本就唔同, 佢就當左要比學費既同係同一類學校.....
呢下我先最頭痛

原帖由 silvia_ng 於 11-10-13 13:34 發表
第一, 收左先算

第二, 直資對妹妹冇著數, 都要照interview。呢樣要唸清楚呀! (再者英華妹妹一定冇得入)

第三, 學唔學其他野都係睇送食飯, 冇咩所謂既。反正兩間學費都平。

第四, 不應該用sfa相提並論, sfa係比正 ...

作者: babybear    時間: 11-10-13 14:12

如果YW/ TSL, 都收,以呢兩間既學費,對你既日常開支壓力都不大。

問題就係你老公同你諗法吾一致,好易因呢樣野成導火線。

同埋,到時妹妹係咪都好大機會入到你間母校先?

哥哥讀直資、妹妹讀官校,又會唔會到妹妹懂事後誤會你重男輕女?

重有,就要比較埋幾間學校分別屬邊個校網,比較下邊個校網既中學多band 1, 多英中。
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-13 14:16

原帖由 heismama 於 11-10-13 13:55 發表
其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個gam ...

其實我家家庭收入同你唔係差好多
我同我老公由仔細個讀幼稚園, 都同你一樣, 開始嘈
我搵左間私立幼稚園, 佢又嘈
我俾個仔做大仔, 佢又嘈
但幾年落來, 我覺得當初的決定係無錯的

到揀小學, 我一早已開始諗係讀直資
佢依然成日話, 阿邊個邊個都係讀官津...
但, 我唔理佢, 自己go ahead
講真, 我果刻係預左必要時, 最多咪自己俾晒錢, 反正依家個仔出去學野的錢, 都係我俾的
最近有間地區直資收左個仔
好在我老公都無特別再嘈了
佢應該都肯俾個仔讀
同埋, 話如果英華收, 當然係讀英華
作者: HaYi    時間: 11-10-13 14:17

我見我朋友細個通常比大的仲smart, 妳個仲第時係"大"女, 真係到時要自已去考直資私立都唔會太差我估, 反而現在大仔冇理由為左細妹放左好offer, 如果 TSL, WY 有second in, 叫埋妳先生去睇下, 了解下個2間學校同埋報考收生比例, 佢應該會明多D你的苦心.

原帖由 heismama 於 11-10-13 14:08 發表
我而家既心態都係妯女無得諗住, 因為細女就算入唔到直資 都係有20分頂住 大不了又係入返我母校 同埋咁多年後既事 已經諗唔到了 就因為SFA教深最少一年, 所以C6好憎佢, 佢都覺得自己細個讀sfa好辛苦, 所以唔主張呀仔 ...

作者: Derek_Mum    時間: 11-10-13 14:20     標題: 回復 37# heismama 的帖子

妳好似有小小攪錯左,如果阿哥唔讀妳間母校,妹妹係冇20分的,只有適齡+妳係舊生=10分,結果到妹妹時只有直資\私小同大抽獎,自行都唔駛諗了。

作者: cat_house    時間: 11-10-13 14:35

只有適齡(10分)+妳係舊生(5分)=15分

原帖由 Derek_Mum 於 11-10-13 14:20 發表
妳好似有小小攪錯左,如果阿哥唔讀妳間母校,妹妹係冇20分的,只有適齡+妳係舊生=10分,結果到妹妹時只有直資\私小同大抽獎,自行都唔駛諗了。

作者: Derek_Mum    時間: 11-10-13 14:43     標題: 回復 42# cat_house 的帖子

多謝更正
作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 14:44     標題: 回復 7# heismama 的帖子

「其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書」

對不起,我路過. 你還有細女吧? 如果是我本人, 呢個income range我自己不會冒險去供小朋友讀. 一闊三大, 相信你依然比小朋友學下興趣班(學術以外).  

除非政府鐵飯碗, plan for the worst, 萬一其中一方不工作,要有良好cashflow. 而家百物騰貴,但經濟內憂外患,客觀因素不容忽視。當然如已有可觀儲蓄,即較易決定。

每個父母都為了子女好,其實你反過來看,要比謝你先生,因為他在幫你做緊SWAT analysis,去取得平衡! 總之獨力去支撐不易,一定要跟先生取得共識! 祝好運.
作者: doryee    時間: 11-10-13 14:48

適齡10分
舊生都係10分
所以細女都係有20分,問題係到佢細女適齡時20分可能都未必係入硬喇
作者: 橫風王道    時間: 11-10-13 15:11

樓主唔洗煩啦,簡單到唔簡單!

TSL 同 YM 都難入到死,入都先算啦!

如果真係入到,咁就梗係讀啦,兩間都係出名平靚正既 DSS!

錢財乃身外物,唔好留遺產俾下一代,供佢地讀書就盡供吧!老生常談,錢可一天消失,學識不會!
作者: Derek_Mum    時間: 11-10-13 15:34     標題: 回復 45# doryee 的帖子

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2012_poaleaflet_c.pdf
經過查證後,應該係大仔25分=入梗,細妹20分,睇下邊間津小到時先算。
多謝更正

作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-13 15:57

原帖由 dogmonkey 於 11-10-13 14:44 發表
「其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書」

對不起,我路過. 你還有細女吧? 如果是我本人, 呢個income range我自己不會冒險去供小朋友讀. 一闊三大, 相信你依然比小朋友學下興趣班(學術以外).  

除非政府鐵 ...

呢個income range, 我覺得ok喎
當然, 要看看租樓幾錢
我自己依家兩個讀私立幼稚園, 一個月都七千學費
有想過唔俾細佬讀咁貴
但最後都打消念頭
因為, 一間適合佢的幼稚園好重要
好在我供樓只係四千左右

作者: heismama    時間: 11-10-13 16:09

我問過大仔細女都20分 用左畢業生係大仔五分 岩唔岩??
作者: Derek_Mum    時間: 11-10-13 16:16     標題: 回覆 49# heismama 的文章

哈~~~真係對不起,攪咁耐都睇錯,首名和父母係舊生是不能共用嘅,所以最後結論係兩個都20分。
愈幫愈忙•••••

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-13 16:24

4萬蚊,2個小朋友,仲要交租,我覺得有少少吃力
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-13 16:25

原帖由 莎莎莉莉 於 11-10-13 15:57 發表

呢個income range, 我覺得ok喎
當然, 要看看租樓幾錢
我自己依家兩個讀私立幼稚園, 一個月都七千學費
有想過唔俾細佬讀咁貴
但最後都打消念頭
因為, 一間適合佢的幼稚園好重要
好在我供樓只係四千左右 ...

就是因為仍在租樓,先變數大,業主加租可以加得好狼,唔租比你,要搵地方搬就仲煩,如果自置物業,大不了都係加息影響..條數易計好多
作者: heismama    時間: 11-10-13 17:18

而家租樓係收入既20% 我計過其實應該afford到 業主亦唔會狂加租 因為佢講明他移民唔返 唔想搞咁多野 所以租比我時係要長租 我都租左六年了 加都係加幾百蚊 唔係好多個隻 但如果我一個人cover晒條數 就輪到我無咩多餘錢剩
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-13 17:31

原帖由 heismama 於 11-10-13 17:18 發表
而家租樓係收入既20% 我計過其實應該afford到 業主亦唔會狂加租 因為佢講明他移民唔返 唔想搞咁多野 所以租比我時係要長租 我都租左六年了 加都係加幾百蚊 唔係好多個隻 但如果我一個人cover晒條數 就輪到我無咩多餘 ...

係呀, 自己真係無乜錢剩的
叫做每月供下d儲蓄保, 當儲錢
另又幫仔仔各人買左份教育人籌,
等佢地大d都錢繼續讀書
我對住無乜要求,
依家住大西北, 老公都哦左好多次話遠
但, 我真覺得有錢, 我想用於仔女身上同父母身上囉
唔想搬番市區, 真係幾多錢都唔夠俾業主呀....
作者: judy    時間: 11-10-13 17:32

而家租樓係收入既20% 我計過其實應該afford到 業主亦唔會狂加租 因為佢講明他移民唔返 唔想搞咁多野 所以租比我時係要長租 我都租左六年了 加都係加幾百蚊 唔係好多個隻 但如果我一個人cover晒條數 就輪到我無咩多餘 ...

係我就唔讀啦。除非有学費減免。

收支預算太緊,夫婦難免多爭吵,咁好影響孩子成長。你咁着緊個仔,己經好好,多點和孩子借書讀書,孩子一定唔差。
作者: jojoplanet    時間: 11-10-13 17:34

我同你情況差不多, 大仔出年小一, 細仔今年一歲, 一間津校可以朋友幫手叩門唔100%肯定但機會都高,我同c6兩個加埋既人工仲高過你, 供緊樓, 供樓同雜費係我地人工既20%, 我個仔IN咗2個直資但就算收都未必會讀, 因為雖然2間都係1xxx學費但考慮 (1) 除咗學費, 一振又遊學團 (雖然唔係必定要你去, 但個個同學去你唔去好似唔係咁好), (2) 必定要學樂器 (但piano又唔計)我個仔好like piano咁即係要比錢學多樣 (3) 英文,普通話一般你讀咩學校又要補習, 如果讀直資一定又要學埋oral先得...樣樣加埋都係錢. (4) 2間好似校車都唔係屋企樓下, 要工人同細仔搭一程車去接由屋企去加車程, 點對點15分鐘 (5) 我怕c6或我是但一個突然無野做, 咁津校起碼少咗學費呢part
平衡各樣因素..都係津校穩震d.......

作者: joeyxlma    時間: 11-10-13 17:38

原帖由 heismama 於 11-10-13 17:18 發表

我想樓主最大的問題不是夠不夠錢, 而是夫婦2人沒有共識。我覺得家中為同一目的而努力好重要, 我建議您好好地同先生商量。

而用錢的priority, 我覺得以合理情況下,總是以教育為先。
作者: kirstyau    時間: 11-10-13 18:04

我覺得最大問題係樓主老公唔想,如果2公婆一致,要慳點都慳到比囝囝讀!
作者: heismama    時間: 11-10-13 20:10

其實我已經睇左好耐直資小學 去到而家真係in我再同c6講 雖然我有份工仲afford到 但我真係唔知究竟係我執著定咩問題 點解佢好似硬係覺得我唔應該報直資咁 我明白我應該比一個快樂既童年小朋友 但同時係米要諗埋將來呢 假如真係二選一 我覺得將來緊要
作者: baba987    時間: 11-10-13 21:20

作者: 獅子狗    時間: 11-10-13 21:38

原帖由 baba987 於 11-10-13 21:20 發表
唔好意思!樓主請問你唔諗住買層自住樓咩?
因為雖然話你業主移咗民唔會加太多租姐,但難保有日突然要收番層樓,我覺得除咗栽培小朋友之外,始終都要有個屬於自己嘅家,不論,公屋,居屋或私人樓,因為無必要白白替人供樓!同埋將來層樓 ...

對哦... 樓主的入息可考慮一下"置安心"計劃哦。
作者: heismama    時間: 11-10-13 21:50

我都好想 而家都希望到時可以抽到置安心 不過都幾年後既事 而家樓價又咁貴 所以先諗買樓好 定供個仔讀書好
作者: GIPW    時間: 11-10-13 22:33

所以話曾特首無照顧我們這一班中產。

作為父母,當然想俾最好自己的寶貝。所以很明白樓主的感受。但 WY and TSL 最好好的學校,有一班好好的朋友及同學一同成長。

如考到,在財政安排應和老公有個共識。
作者: 獅子狗    時間: 11-10-13 22:45

原帖由 GIPW 於 11-10-13 22:33 發表
所以話曾特首無照顧我們這一班中產。

作為父母,當然想俾最好自己的寶貝。所以很明白樓主的感受。但 WY and TSL 最好好的學校,有一班好好的朋友及同學一同成長。

如考到,在財政安排應和老公有個共識。 ...

唔好意思,有個題外話 ~
這次的房屋計劃也不適合我這"中上產",有無人知道如果我同老公"攪離婚",咁離左婚總收入減半,我可唔可以"置安心"呢 :p
作者: GIPW    時間: 11-10-13 22:48

Details information has not been released yet.  But guess if your total income does not exceed the max range, then you will be eligible.
作者: heismama    時間: 11-10-14 08:31     標題: 回覆 64# 獅子狗 的文章

其實我曾經都有諗過 咁或者可申請公屋 但我覺得有d過火 除非真係有離婚打算 否則第日唔通又註冊? 而且我唔想比小朋友知 作為家長 唔想比佢地覺得為左達到目的 而不擇手段 所以最終打消左呢個念頭
作者: judy    時間: 11-10-14 09:29

其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書 我真係覺得唔應該係一個問題 問題在於佢唔肯拎錢出黎 所以我先覺得如果TSL收左唔讀 真係好可惜...

睇漏眼,樓主收入都算唔錯。再同老公商議吓。

別吓吓講前途啦、找工作啊、柴米油鹽啦。好多男人好憎講呢啲嘢。
作者: 獅子狗    時間: 11-10-14 11:12

原帖由 heismama 於 11-10-14 08:31 發表
其實我曾經都有諗過 咁或者可申請公屋 但我覺得有d過火 除非真係有離婚打算 否則第日唔通又註冊? 而且我唔想比小朋友知 作為家長 唔想比佢地覺得為左達到目的 而不擇手段 所以最終打消左呢個念頭 ...

對不起,我唔係想建議妳離婚,只不過見房屋政策對部份的中產都不見效用,忽發奇想而矣...
作者: 長生不老    時間: 11-10-14 11:45

作者: ANChan59    時間: 11-10-14 12:20     標題: 回復 37# heismama 的帖子

Did you invite him to visit the said schools before?

Do you have friends' kids study in YW and TSL? If yes, arrange a gathering to share the pros and cons of the new DSS schools. Third parties opinions may be more useful......

Pls clarify:
You mean your son have great chance to get in your husband's primary school - SFA. He believes the DSS schools are also the same as SFA, so why bother to pay more and let your boy suffer like he faced years ago.
Am I correct?
作者: ITETmom    時間: 11-10-14 13:21

原帖由 heismama 於 11-10-13 20:10 發表
其實我已經睇左好耐直資小學 去到而家真係in我再同c6講 雖然我有份工仲afford到 但我真係唔知究竟係我執著定咩問題 點解佢好似硬係覺得我唔應該報直資咁 我明白我應該比一個快樂既童年小朋友 但同時係米要諗埋將來呢 ...

官津唔一定代表輕鬆快樂,直資唔一定代表有將來。其實我想講你可從哪間最適合囝囝著手,如果覺得TSL or YW 適合而又收你囝囝就去馬啦,當老公看到囝囝讀得開心便會改觀啦。經濟問題既然現在afford 到就ok,我覺得如果可以就比最好給他們,touch wood 真係失業總有辦法的(eg 唔請工人,搬屋等)  大不了返官津,相信TSL or YW 學生都可插到ok 官津校。

做人快樂才有將來,直資都可以好快樂,官津(就算唔係名校)都可有美好將來。 祝你好運!
作者: heismama    時間: 11-10-14 13:30     標題: 回復 70# ANChan59 的帖子

其實我已經盡量有機會既都比佢認識呢2間學校, TSL OPENDAY佢有事去唔到, WINGWA上次interview佢有同我一齊去, 係等緊呀仔個一個鐘既talk入面, 好開心終於有呢個機會比佢認識到個校長, 聽到佢亦好buy校長個套, 見完個下佢同我講"唔好太緊張, 放鬆啦, 如果真係一個好學校, 佢自然會收呀仔, 如果唔收既, 唔覺得呢間學校有咩過人之處"個下我聽到真係以為改變左佢想法, 佢同我同一個諗法, 但返到屋企同呀仔傾計時. 似乎in得麻麻, 佢話佢d中文唔識, 我亦不抱太多寄望, 反面TSL我比較有信心, 因為我本身好多時用英文同呀仔對話, 工人亦係用英文, 加上呀仔本身好中意英文. conversation完全無問題, 學校老師都話佢英文好好, 但中文真係唔係好得, 所以我覺得可能考到TSL既機會可能大少少, IN完之後問呀仔, 佢都話好多野都識答老師, 當然我希望有2nd in la, 聽到呀仔好似in得ok, 又同c6講直資呢個問題啦,因為我見上年TSL係11月中左右公佈, 同自行派位差不多時間, 佢又話其實有間唔錯既官小backup, 點解仲要比$入直資, 一黎我話呢間唔係我心水既官小, 當然6月我會再去叩我心儀個間, 但因為個間小學同一間band1既中學有聯繫(每年有40個學生入到), 所以超級多人考, 機會好微, 而backup既呢間官小, 亦出名功課多, 同谷, 當然佢既派位係唔差, 但都唔夠我心儀個間小學 加上呀仔既性格 我覺得直資佢會讀得無咁辛苦 官小太填鴨式死讀書既唔岩佢 佢會似遊雲咁 其實我好中意林校長講過一句說話:你就咁講未必會記得 但經歷過學習過程既, 會好記得" 我個仔就係呢類 拎住本書就咁讀係唔得架 佢呢樣野我同幼稚園老師都認同, 但佢成日覺得直資為左名氣, 會好谷小朋友, 好似sfa咁, 覺得間間要交學費既學校都一樣, 佢唔想呀仔好似佢細個時咁辛苦, 佢覺得官小一步步黎, 唔會讀深一年書, 所以唔想比呀仔入直資,我話我無諗過九龍塘既學校, 一黎我覺得名過於實, 同埋除非我唔做野日日同佢溫書, 否則追唔到的, 咁我同個仔都會好辛苦, 反而wingwa同TSL, 我覺得呀仔handle到, 所以我先會考量, 但比ban晒....佢話間間直資收得學費都一樣的.....
作者: 獅子狗    時間: 11-10-14 13:36

原帖由 ANChan59 於 11-10-14 12:20 發表
Did you invite him to visit the said schools before?

Do you have friends' kids study in YW and TSL? If yes, arrange a gathering to share the pros and cons of the new DSS schools. Third parties opinio ...

相信樓主係講緊佢囝囝可以好大機會入媽媽間母校,而唔係爸爸果間學校....

唔好介意,唔知係咪我攪錯...
作者: ANChan59    時間: 11-10-14 13:42

原帖由 獅子狗 於 11-10-14 13:36 發表

相信樓主係講緊佢囝囝可以好大機會入媽媽間母校,而唔係爸爸果間學校....

唔好介意,唔知係咪我攪錯...

She said her primary school connection can pass on to her daughter even her son gets in YW, so I imply her son can get in SFA through his father's association.

That's why I seek for her clarification, but she didn't...

Anyway, thanks.
作者: Big-Mouth    時間: 11-10-14 13:56

TSL & YW 有好多人申請, 我覺得收左先算, 唔洗念太多, 船到橋頭自然直。
作者: heismama    時間: 11-10-14 14:05     標題: 回覆 73# 獅子狗 的文章

yes, you right, is my gov't school, not SFA
作者: Chloe.Mat    時間: 11-10-14 14:08

你同老公最好有共識, 而且要量力而為! 當然, 能力許可, 選擇一間你認同教學理念的直資也不錯.

以YW而言, 學費平有質素, 但係亦有其他額外開支, 如體藝班, 奧數班等, 亦要學校家長配合, 如果想keep住好成績, 有D小朋友亦可能要額外"補品"...

而家咩都貴, 咩都加, 教育係長遠計劃, 真係用好多錢$$, 你要好好計劃呀!!

有D官津都好有質素, 當然都係競爭激烈先入到, 同樣都係有其他額外開支$$...

YW收左先算, 冿校都係入左再諗...塞翁失馬, 焉知非福! Good luck!

作者: heismama    時間: 11-10-14 14:14

yes, i know, but i really afraid once we get the result and if my son is accepted, there is ard 3-5days to register, the time is not enough for me to think carefully and make the right decision....that's why i am thinking of this at this early stage, since i chk TSL result was released in mid/nov last year, meaning which is close to the gov't 1st result, if i take the offer of TSL, then DSS is my only choice bcoz i give up my parent school, but wingwa, it's fine becoz the 3rd IN is in Jan of next year, so even i register my parent school, i can still take the offer fm wingwa in case finally they accept my son
作者: 長生不老    時間: 11-10-14 14:15

作者: Big-Mouth    時間: 11-10-14 14:19     標題: 回復 1# 長生不老 的帖子

TSL = 陳守仁
作者: Chloe.Mat    時間: 11-10-14 14:39

Which government school you applied? Is this school better than TSL or YW? If you focus on academic standard without finanical burden, please pick the one which meet your expectation. As the results have not been announced yet, difference senerios will have difference suggestions....
Good luck! Relax!

作者: heismama    時間: 11-10-14 15:50

actually my parent school is not famous so i dont want to open its name here,
as most of you wl not know it,it's only popular in my district,
for me, i think YW & TSL is much suitable for my son.
i'm not saying the traditional school is not gd, but just not fit to me son.
i hv chk the traditional school record,
ard40-45% can go to the secondary school(with eng. as main lang,).
it's one of the PLK school so they are easily to get into a PLK english secondard school,
so you can find the % to go english school is not bad,
but i think the traditional school which may be boring and not fit to my son,
they force the student to hv a good result by giving a lot of homework, quiz,
you can imagine the homework is really a lot that the parent hv to complain to the school,
to be honest, i don't want to make my son feel study is boring,
i want it's interesting & fun to him so that's why i wonder if i should send him to a DSS school,
no matter resource & support i believe it's much better than a traditional school,
but now the main concern is my hushund think DSS not meaning the best, traditional school is always bad,
of coz i know it's the fact also, but i don't want to make my son afraid by doing a lot of homework,quiz,
i hv to take the bal.,how to make him interest so he is willing & happy to learn,
to our family income, I don't think it's a great issue on the school fee,
but of coz both me and my hushand hv to support and standing at the same way,
but now, he isn't, i'm thinking of how to make him standing with me,
everytime when i talk abt. the school to him, just like "playing piano to the cow",
he only believe his way, all DSS school like SFA, he doesn't want our son to hv the same child time like him,
i know he wants our son to be happy, but the fact is TSL & YW is not the same level as SFA,
our boy can hv a happy child time also better education, but it's charged, not free......
作者: Chloe.Mat    時間: 11-10-14 16:20

OK, thanks for letting me know more about your situation. As you don't have concern on education plan about financial burden, you can free to pick anyone of schools (TSL or YW). In fact, I have 2 kids and both are studying in DSS & Private schools. I can foresee the "big projects" about financial support for them.

SFA is private school (not DSS). Have you tried to apply it for backup purpose? However, I know SFA is not your cup of tea!

Some of goverment schools (e.g. LS) with good academic standard as usual but most of parents are low profile. Surely, it will have keen competition to get in there. But the teaching way may not be your cup of tea, too!

Relax....

作者: bb@wonderland    時間: 11-10-14 16:37     標題: 回復 82# heismama 的帖子

Heismama,

I know it is difficult to reach a decision if there is a conflict of idea between you and your husband.

Since you have already applied YL and TSL, I suggest you wait for the results first, and then discuss with your husband all overall again when you have the offers.

By that time, you two could make a decision that suits your boy the best.

Good Luck.
作者: ParcoBabyBaby    時間: 11-10-14 17:24

anyway, 樓主一早就決定左,如果YW/TSL收左就去讀。就算老公吾支持(吾放水即是吾支持)她都會去YW/TSL。

希望你成功啦 :P
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-10-14 21:25

樓主, 船到橋頭自然直既.
我老公開頭都反對架.
但我係好堅持, 其實佢依家somehow都屈服架啦...
講真, 供就一定供得起佢讀既, 家庭開支可以再諗.
我自己住天水圍, 如果英華收, 我都會出來讀呀!

TSL我仔都有考.
但考完, 我同佢都麻麻地鍾意間學校, 肯定放棄佢的了.

作者: chair    時間: 11-10-14 22:03

其實你心中都作了決定啦
不過 yw同 tsl都係熱門學校
收你小朋友先算啦
作者: yhk329    時間: 11-10-15 09:22

作者: Bravewoman2011    時間: 11-10-15 11:01

the school fee will increase subject to need in private school. Must take this into account.

Some govt schools are already good.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5