教育王國

標題: SMC [打印本頁]

作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-8-30 16:43     標題: SMC

今日報名,星期五in,效率真高
作者: xanax1mg    時間: 11-8-30 16:54

咁快??我22號交表都要9月7日IN WOR
作者: taktakb2006    時間: 11-8-30 17:03

其實佢係咪有好多日in呢? 我27/8交表, 21/9 in, 佢收form 收到10月喎.
作者: xanax1mg    時間: 11-8-30 17:06

原帖由 taktakb2006 於 11-8-30 17:03 發表
其實佢係咪有好多日in呢? 我27/8交表, 21/9 in, 佢收form 收到10月喎.

SMC係一路IN一路收KA, 今年唔知仲係咪呢?
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-8-30 19:11

佢話黎緊有2日,2/9 or 22/9,係唔係都要in, 早d in費時撞其他,而且24/9 有又得in,怕太近阿仔亂
作者: cpcog    時間: 11-8-30 22:16

It is better to know the result earlier too!

good luck!
作者: mark2006    時間: 11-8-30 23:03

Are they adopting rolling basis for  their admission policy? Is there any explicit admission deadline ? Thx.
作者: MaiGao    時間: 11-8-31 10:53

我26/8交表,校方19/9下午之後的日子任選
我選了23/9下午。
作者: taktakb2006    時間: 11-8-31 11:09

照咁睇真係一路 in, 一路收喎.
唔知早d in 完會否早d 知道結果呢?

其實佢地都開學啦, d 老師日日都 in 咪好唔得閒囉!!
作者: BB成長期    時間: 11-8-31 11:10

作者: chanwendy    時間: 11-8-31 11:10

即係而家已經排到九月尾喇, 咁我要快啲交先得喇.  請問係咪一定係 in 下午架.
作者: BB成長期    時間: 11-8-31 11:13

作者: BB成長期    時間: 11-8-31 11:15

作者: chanwendy    時間: 11-8-31 11:27

原帖由 BB成長期 於 11-8-31 11:15 發表
yes, 已問一定係 in 下午, 因為我曾想阿仔不用請假....
題外話: 你阿女是什麼班, 我阿仔UKC

咁即係一定要請假啦!
我女係 UKB 呀, 印象中好似未試過同班.
作者: xanax1mg    時間: 11-8-31 14:17

原帖由 chanwendy 於 11-8-31 11:27 發表

咁即係一定要請假啦!
我女係 UKB 呀, 印象中好似未試過同班.

cannan kindergarten???
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-8-31 14:44

我都想早d知,如果得直情可以唔in 唔報sfa,aps... 我好怕小朋友旳課外活動不是音樂就是補中英數,極其量是游水 。對於我呢d 鍾意戶外活動的家庭,smc正合我心意
作者: BB成長期    時間: 11-8-31 14:49

作者: silvia_ng    時間: 11-8-31 14:50

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-31 14:44 發表
我都想早d知,如果得直情可以唔in 唔報sfa,aps... 我好怕小朋友旳課外活動不是音樂就是補中英數,極其量是游水 。對於我呢d 鍾意戶外活動的家庭,smc正合我心意 ...

如果真係早知早收, 咁自行派位個結果都唔洗比你, 因為係要填埋undertake架。
再者, 佢收你時仲有一個承諾書要你簽的, 你ok冇問題先好呀。
作者: xanax1mg    時間: 11-8-31 14:55

原帖由 BB成長期 於 11-8-31 14:49 發表
yes. 九龍塘cannan. 你都係?
chanwendy , 我0地的仔女真的未同過一班的

cannan whampoa
作者: jpang0107    時間: 11-8-31 15:51

我想問這間收生結果是在第一輪派位之前嗎?
如果收, 不能等派位結果出了才決定註冊嗎?
講真, SMC不是我首選, 如果佢收唔比我等埋個派位結果, 要簽UNDERTAKING LETTER, 可能我不去IN 了.
作者: silvia_ng    時間: 11-8-31 16:22

原帖由 jpang0107 於 11-8-31 15:51 發表
我想問這間收生結果是在第一輪派位之前嗎?
如果收, 不能等派位結果出了才決定註冊嗎?
講真, SMC不是我首選, 如果佢收唔比我等埋個派位結果, 要簽UNDERTAKING LETTER, 可能我不去IN 了. ...

通常 2ND IN之後大約10日至兩星期就會出信通知你收唔收, 又大約比一星期你考慮, 你要簽UNDERTAKE同埋承諾書, 再好似比留位費囉。
假設你9月尾1ST IN, 10月中通知你有得2ND IN, 10月底去2ND IN, 你11月中已經知結果, 仲未出自行RESULT, 而我呢個時間仲要係拖長左黎講, 所以你好可能係自行出結果之前會收到通知。

不過你可以照IN, 因為佢又唔一定會收, 收左你又唔一定會讀, 你唔簽返去唔留位咪得囉。
作者: jpang0107    時間: 11-8-31 16:33

Thanks Silvia,
甘我照IN, 到時先算...
如果可以拖, 等係拖到出第一輪派位出左先決定..係人都想唔使錢讀到好學校.

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:22 發表

通常 2ND IN之後大約10日至兩星期就會出信通知你收唔收, 又大約比一星期你考慮, 你要簽UNDERTAKE同埋承諾書, 再好似比留位費囉。
假設你9月尾1ST IN, 10月中通知你有得2ND IN, 10月底去2ND IN, 你11月中已經知結果 ...

作者: silvia_ng    時間: 11-8-31 16:39

9月28日 1ST INTERVIEW
10月18日收到電話通知2ND IN, 10月20日去了2ND IN。10月28日收取錄信。

11月4號前簽返undertake + $500留位, 否則當giveup。

我搵返呀女上年既record, 一定好多人都會係自行之前已經知道結果架啦。

上年自行公佈係11月22日。

作者: jpang0107    時間: 11-8-31 16:48

甘你有無簽呀?
因為我第一輪有分入心儀小學, 我一定唔會結果都未知, 而去決定讀直資.
呢個派位真係玩死人!

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:39 發表
9月28日 1ST INTERVIEW
10月18日收到電話通知2ND IN, 10月20日去了2ND IN。10月28日收取錄信。11月4號前簽返undertake + $500留位, 否則當giveup。

我搵返呀女上年既record, 一定好多人都會係自行之前已經知道結果 ...

作者: silvia_ng    時間: 11-8-31 16:51

原帖由 jpang0107 於 11-8-31 16:48 發表
甘你有無簽呀?
因為我第一輪有分入心儀小學, 我一定唔會結果都未知, 而去決定讀直資.
呢個派位真係玩死人!

冇, 雖然細女得適齡10分, 但我都冇。我第一目標係另一間直資, 但主要令我唔簽其實係因為佢封承諾書, 我會反感囉。:-|
作者: jpang0107    時間: 11-8-31 17:07

OIC.
甘我真係要細心考慮去不去IN, 因為又有SECOND IN, 要請甘多次假去! 如果最後成功, 又...
我個CASE, 可能適合報私校多過直資. 起碼可以再博.
你細囡好叻叻, 最後都入到心儀學校, RIGHT?
原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:51 發表

冇, 雖然細女得適齡10分, 但我都冇。我第一目標係另一間直資, 但主要令我唔簽其實係因為佢封承諾書, 我會反感囉。:-|

作者: BB成長期    時間: 11-8-31 18:03

作者: silvia_ng    時間: 11-8-31 21:32

原帖由 jpang0107 於 11-8-31 17:07 發表
OIC.
甘我真係要細心考慮去不去IN, 因為又有SECOND IN, 要請甘多次假去! 如果最後成功, 又...
我個CASE, 可能適合報私校多過直資. 起碼可以再博.
你細囡好叻叻, 最後都入到心儀學校, RIGHT?
...

私校都唔一定每間得, 要留意, 最好個別問下學校。
細女托賴考得上最心儀的學校! ^^
作者: silvia_ng    時間: 11-8-31 21:35

原帖由 BB成長期 於 11-8-31 18:03 發表
不是如不計留位費.........只要你付得起$$$, 幾多間直資都可以留位  (留位費不是會分幾次收? 好似deposit, 中期及balance??), 只是放棄了大抽獎.

可以咁講, HOLD超過一間直資是可以的。但難為其他等緊位既家長囉,做人唔可以咁自私哦...

留位費之後就係註冊費, 多數一個月學費。至於仲洗唔洗即時交埋雜費, 就每間學校唔同。
作者: c1234    時間: 11-8-31 23:10

原帖由 silvia_ng 於 11-8-31 16:51 發表

請問封承諾書是怎樣的?為何會令人反感?那麼這學校還值得報讀呢?謝謝!如不方便,可否pm我有關資料呢?
作者: BB成長期    時間: 11-9-1 09:17

作者: silvia_ng    時間: 11-9-1 09:44

原帖由 c1234 於 11-8-31 23:10 發表

請問封承諾書是怎樣的?為何會令人反感?那麼這學校還值得報讀呢?謝謝!如不方便,可否pm我有關資料呢?

我唸呢樣唔係幾好, 因為始終呢封信都係上年先有, 今年學校可能冇呢。所以我想對學校公平少少, 唔好令人因為呢封信而唔去考。上年反而我都會pm想知既家長 今年就唔好了。
作者: silvia_ng    時間: 11-9-1 09:44

原帖由 BB成長期 於 11-9-1 09:17 發表
當然明白, 如有一間在手, 我只會想最心儀那間會不會考到, 其他什至連2nd 也不用考. 費事浪費自己同其他學校的時間.

good luck!
作者: WhiteBerry    時間: 11-9-1 12:28

SMC interview 都是平日下午, 我個女是2:10pm. 是不是所有interview時間都是2:10pm? 因為我想改3:00pm後.
作者: qoo_pooh    時間: 11-9-1 15:29

有3點鐘的time slot~~
你報名時應該可以選你合適的日期和時間呀?

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-1 12:28 發表
SMC interview 都是平日下午, 我個女是2:10pm. 是不是所有interview時間都是2:10pm? 因為我想改3:00pm後.

作者: WhiteBerry    時間: 11-9-1 16:23

Thanks qoo_pooh.

我念請半日假同阿女去interview, 但念念吓怕好趕,所以想轉3:00pm.唔知得唔得!
作者: qoo_pooh    時間: 11-9-1 16:44

你打去學校問下啦~~
我今日交表, 學校俾左2日2個時段我選呀~~
都好flexible~~

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-1 16:23 發表
Thanks qoo_pooh.

我念請半日假同阿女去interview, 但念念吓怕好趕,所以想轉3:00pm.唔知得唔得!

作者: WhiteBerry    時間: 11-9-1 16:54

改咗啦! 學校都幾flexible.
作者: cpcog    時間: 11-9-1 21:39

Parents needn't be in the 1st interview but for 2nd interview only.
作者: Laputa    時間: 11-9-2 14:14

Parents might want to take a look at the subject briefing here.  You will have a better understanding of the school after reading it.

http://www.smcesps.edu.hk/file/d ... ession_20110827.pps
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-2 15:39

In 完返來喇,全程約1hr.  Good luck!

溫馨提示: 如in 得早,請帶備小型風扇
作者: Karenauyeun    時間: 11-9-2 16:00

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-2 15:39 發表

見到學校封信話要著sports shoes, 請問係咪要著運動裝?
作者: qoo_pooh    時間: 11-9-2 16:11

是不是用stall game 形式?
是不是只用英文interview? 有沒有用cantonese or pth?
家長等候時, 有沒有東西要做? e.g. watch school video? or fill in questionnaire?

作者: chanwendy    時間: 11-9-2 16:29

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-2 16:11 發表
是不是用stall game 形式?
是不是只用英文interview? 有沒有用cantonese or pth?
家長等候時, 有沒有東西要做? e.g. watch school video? or fill in questionnaire?

家長會時, 個主任話會考認中文字的. 同埋話如果問問題時, 唔識都可以講中文喎, 但當然如果見到外籍老師, 就要答英文啦.
作者: chanwendy    時間: 11-9-2 16:33

我想問吓 IN 咗的家長以下問題:

1. 報到後大約要等幾耐先入去玩遊戲架.
2. 其間家長係咪要填問卷呀, 咁填完之後係在校內等小朋友, 定係要到時到到候先返嚟接返呀.
3. 面試的課室會好大冷氣嗎, 要預備定外套比小朋友嗎?
4.有冇動作題呀, 如果女仔著裙會唔會好唔方便呢?
5. 面試的課室有冇老師睇住, 確保小朋友玩齊咁多張枱先離開架.

謝謝!
作者: chanwendy    時間: 11-9-2 16:35

最早係咪 2:10 呀.  點解要風扇既, 係等的時候好熱?
作者: WhiteBerry    時間: 11-9-2 16:46

學校話要sport wear, 我估要做體能運動,如果比阿女著長褲會唔會好熱? 但著短褲又怕太casual?
作者: chanwendy    時間: 11-9-2 17:57

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-2 16:46 發表
學校話要sport wear, 我估要做體能運動,如果比阿女著長褲會唔會好熱? 但著短褲又怕太casual?

我都同你有同樣問題, 其實亞女本身都唔鍾意著褲, 所以褲唔多, 主要都係牛仔褲一兩條, 又好似好 causal 咁.  我本來諗住比佢著一條運動裙加波鞋, 但又唔知要佢做咩動作, 又怕佢會走光, 所以都好煩惱.
作者: cpcog    時間: 11-9-2 19:07     標題: 回復 48# chanwendy 的帖子

My daughter wore the pants in the skirt style last year.

The fan might be used by the parents while waiting? :)
作者: Hbaby    時間: 11-9-3 23:54

原帖由 chanwendy 於 11-9-2 16:35 發表

最早係咪 2:10 呀.  點解要風扇既, 係等的時候好熱?

上年我去左小食部果邊寫問卷, 因有臺有椅子, 但無冷氣, 但你都可以在校務處寫, 都好似有一兩張臺, 舒服D囉
作者: veravera1234    時間: 11-9-4 00:14

請問今年1st interview要唔要家長填問卷?是否好難填,我放唔到假但老公寫嘢超級差。簡介會好似講過唔駛父母親自帶小朋友去面試架!
作者: kanahose    時間: 11-9-5 09:44

原帖由 veravera1234 於 11-9-4 00:14 發表
請問今年1st interview要唔要家長填問卷?是否好難填,我放唔到假但老公寫嘢超級差。簡介會好似講過唔駛父母親自帶小朋友去面試架!
But the questionaire needed to sign parents' name, I also signed on it, and you needed to fill in which schools will interview and what will u expect ur kids learn in this school. I suppose u will tell them truth but no need to fill every schools u will interview. And see how u know about ur kids' adventure and defect.
作者: chanwendy    時間: 11-9-5 10:57

原帖由 kanahose 於 11-9-5 09:44 發表
But the questionaire needed to sign parents' name, I also signed on it, and you needed to fill in which schools will interview and what will u expect ur kids learn in this school. I suppose u will tel ...

咁我想問你上年真係有填到將會 in 或 in 咗邊啲學校?
作者: taktakb2006    時間: 11-9-5 11:05     標題: 回覆 4# Hbaby 的文章

d問題是寫英文的嗎?
作者: kanahose    時間: 11-9-5 11:42

我的問卷是中文,我填的學校主要是3間名男校加1間男女校,個人覺得派位第一志願學校一定要填,因為可能check到,另外當時大部份學校都未開始interview的,加上我個仔最想讀SMC,又符合佢地收生標準,所以最後都收咗,今年讀p1。
作者: taktakb2006    時間: 11-9-5 11:48     標題: 回復 1# kanahose 的帖子

kanahose, 恭喜你小朋友可入到心儀的小學. 另外多謝你的分享.
作者: WhiteBerry    時間: 11-9-5 12:45

原帖由 cpcog 於 11-9-2 19:07 發表
My daughter wore the pants in the skirt style last year.

The fan might be used by the parents while waiting? :)

我都有念住同阿女咁著..:)
作者: hinhinboy    時間: 11-9-6 21:34

我囝囝今日都in.完。
Interview 的形式好似前幾年咁。中英數記憶體能都有考,好全面的。唔容易的。
Interview 的語言係英文同普通話,我囝話老師有講廣東話的,但因為我囝囝識普通話的,所以老師是用普通話in的。
問卷方面,主要是填充題,有兩題長答的。問小朋友的長短處。
作者: xanax1mg    時間: 11-9-6 23:08

聽日到我女女in,好緊張
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-6 23:08

基本上你諗到會in的,SMC都會考,好全面,阿仔話幾易,比上次GT好玩。問卷我答好簡單,約2X個字一題
作者: xanax1mg    時間: 11-9-6 23:17

因為呢間我最喜歡,而且又係囡囡第一間面試既學校, 所以有D緊張lor
我地又無上面試班,怕女女會怕羞
作者: cpcog    時間: 11-9-6 23:26     標題: 回復 61# xanax1mg 的帖子

Good luck!
SMC was the first interview for my daughter last year too! She didn't attend any interview classes or training. WE told her that she would go to the school to play.  :)
The interview is very fun and happy for kids. Yours would enjoy it a lot! :) Don't worry!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-7 00:04

原帖由 xanax1mg 於 11-9-6 23:17 發表
因為呢間我最喜歡,而且又係囡囡第一間面試既學校, 所以有D緊張lor
我地又無上面試班,怕女女會怕羞

有時間可以早d到比佢熟習下環境,聽阿仔覆述全個過程好簡單,基本上完成k1亦可以做到(只係反應無咁快)
作者: chanwendy    時間: 11-9-7 11:25

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-7 00:04 發表

有時間可以早d到比佢熟習下環境,聽阿仔覆述全個過程好簡單,基本上完成k1亦可以做到(只係反應無咁快)

完成 k1就可以做到? 又要英文又要普通話, 莫非問得都好淺?
作者: ilj    時間: 11-9-7 12:00

作者: MaiGao    時間: 11-9-7 12:18

原帖由 ilj 於 11-9-7 12:00 發表
順便問下大家,見呢間學校無話接受申請到幾時,同埋無講幾時出通知,大家有無資料呢,同埋是否只見一次?謝謝~

Application Deadline is 31st Oct., 2011
會有兩次面試
第一次係stall games,要著輕便裝
第二次會見埋家長
作者: hinhinboy    時間: 11-9-7 14:51

我囝琴日面試完,聽佢所講的都唔係咁易。不過,可能我囝水皮呢。
原帖由 chanwendy 於 11-9-7 11:25 發表

完成 k1就可以做到? 又要英文又要普通話, 莫非問得都好淺?

作者: xanax1mg    時間: 11-9-7 16:38

剛剛IN完了, 聽囡囡講返.....兇多吉少
作者: qoo_pooh    時間: 11-9-7 17:29

是英文好深還是普通話好難? ~~
作者: xanax1mg    時間: 11-9-7 18:01

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-7 17:29 發表
是英文好深還是普通話好難? ~~

英文串字同讀句都好淺,普通話都係普通對答....不過考xxxx好難

作者: hinhinboy    時間: 11-9-7 19:48

可以pm話我知,xxxx係咩呢?
Thanks!
原帖由 xanax1mg 於 11-9-7 18:01 發表

英文串字同讀句都好淺,普通話都係普通對答....不過考xxxx好難

作者: jollyshandy    時間: 11-9-8 07:56

如果現在交表,大概會幾時interview?  有無最近交左表呀?
作者: bb@wonderland    時間: 11-9-8 08:41

原帖由 jollyshandy 於 11-9-8 07:56 發表
如果現在交表,大概會幾時interview?  有無最近交左表呀?

我知道上星期六交表, 9月尾in.
作者: qoo_pooh    時間: 11-9-8 09:06

xxxx好難 = 常識

原帖由 xanax1mg 於 11-9-7 18:01 發表

作者: BB成長期    時間: 11-9-8 09:12

作者: qoo_pooh    時間: 11-9-8 10:10

呵呵.......... 再估埋中文就俾我地估晒啦......

原帖由 BB成長期 於 11-9-8 09:12 發表
又會不會是 xxxx=math

作者: chanwendy    時間: 11-9-8 10:53

可以講吓要串幾多個字同讀幾多句嗎? 你小朋友學校係收學卷的嗎?
作者: hinhinboy    時間: 11-9-8 10:55

我都估係Math.
作者: BB成長期    時間: 11-9-8 10:56     標題: 回復 1# chanwendy 的帖子

作者: qoo_pooh    時間: 11-9-8 11:17

BB成長期,

如果係Maths, 你仔仔至掂, 一定難唔到佢呀........

原帖由 hinhinboy 於 11-9-8 10:55 發表
我都估係Math.

作者: BB成長期    時間: 11-9-8 12:07

作者: xanax1mg    時間: 11-9-8 12:58     標題: 回復 78# hinhinboy 的帖子

不是MATHS, 如果係就好了
作者: xanax1mg    時間: 11-9-8 13:06

原帖由 chanwendy 於 11-9-8 10:53 發表

可以講吓要串幾多個字同讀幾多句嗎? 你小朋友學校係收學卷的嗎?

跟據囡囡講, 只有5個生字要串, 好淺既, 串得快既小朋友有串6個生字既
讀句子有幾句, 程度大約如Oxford Reading Tree2咁上緊
p.s.:除中文用普通話外, 包括常識全部係用英文指令

作者: qoo_pooh    時間: 11-9-8 13:37

即英文常識最難, right?

原帖由 xanax1mg 於 11-9-8 13:06 發表

跟據囡囡講, 只有5個生字要串, 好淺既, 串得快既小朋友有串6個生字既
讀句子有幾句, k3既程度一定識既.
p.s.:除中文用普通話外, 包括常識全部係用英文指令 ...

作者: xanax1mg    時間: 11-9-8 14:07

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-8 13:37 發表
即英文常識最難, right?

唔難, 識聽就ok, 有自理能力測試
作者: WhiteBerry    時間: 11-9-8 15:19

Oxford Reading Tree2, 對的阿女都唔易呀!
作者: bb1225    時間: 11-9-8 17:13

我想幫女兒報SMC, 她現在是K2. 是否明年K3時便要報? 還是暑假是報名呢?
作者: BB成長期    時間: 11-9-8 17:31

作者: khashley    時間: 11-9-8 19:58

串字個part肥了。應該冇機會。很可惜。現在很想喊出來

作者: xanax1mg    時間: 11-9-8 20:27

原帖由 khashley 於 11-9-8 19:58 發表
串字個part肥了。應該冇機會。很可惜。現在很想喊出來

有5Part,其他做得好都有機會KA,唔好灰心,仲會睇成績表同課外活動呢
作者: hinhinboy    時間: 11-9-8 20:53     標題: 回復 89# khashley 的帖子

唔冼咁灰。可能其他部分做得好呢!
作者: ilj    時間: 11-9-8 23:16

作者: kanahose    時間: 11-9-9 23:36

根據往年的經驗,即使有問題唔識答或答錯,都重有機會,因為係stalls games,即使一stall低分,其它stalls高分或滿分,都可能得到2nd in 嘅機會,而有2nd in 的話,就有很大機會取錄,Good Luck!
作者: pkfat    時間: 11-9-10 13:09

xanax1mg..請問咩嘢係自理能力呀
作者: cfunallc    時間: 11-9-10 16:08

作者: ilj    時間: 11-9-10 21:14

作者: chanwendy    時間: 11-9-11 01:51

原帖由 xanax1mg 於 11-9-8 13:06 發表

讀句子有幾句, 程度大約如Oxford Reading Tree2咁上緊
p.s.:除中文用普通話外, 包括常識全部係用英文指令 ...

常識全部用英文問, 咁就已經死得啦. 就算我而家比佢死記, 到時老師如果唔係用返同一隻字問, 亞女都已經唔識答啦? 而且又要用返英文答喎.  其實可唔可以要求老師用中文問呢? 另外, 咁係咪即係連中文認字都要用普通話呀?
作者: bb1225    時間: 11-9-11 23:36

請問SMC交表時是否須要同時交埋profile?
作者: Michelle_Hung    時間: 11-9-12 03:39

我想問係唔係在addmission 個Page download 得一頁又矇矇地果張form?! 我驚我搞錯! 唔該晒!
作者: hinhinboy    時間: 11-9-12 08:29

可以報名時交,亦可面試時交。
原帖由 bb1225 於 11-9-11 23:36 發表
請問SMC交表時是否須要同時交埋profile?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5