教育王國

標題: 死啦,升中簡了誇區有D後悔,點算好?HELP [打印本頁]

作者: jimmywoomum    時間: 11-4-18 18:46     標題: 死啦,升中簡了誇區有D後悔,點算好?HELP

HI 我係第一次上來, 希望大家幫忙,比D意見 , 多謝 !
我個仔讀紅磡灣,他名次不高全級110-120 希望可入英中,  so,選了誇區沙田,我當初諗沙田多英中,而家有D後悔, 因為報紙話縮班後競爭重大, 死啦,點算好?

iN 咗直資 馬鞍山德信,顏寶齡兩間都收咗, 最衰無登記, 希望博吓抽獎, in咗旅港開平 及沙田循道, 他成績如下:

第一,二次呈差不多,級名次110-120/178
第三次呈分:
中:80
英:86
數:77
常:93                      級名次:110-120/178   

有以下問題希望大家幫忙,比D意見

1) 甲乙點選呢 ?簡九龍城區? 沙田區 ?
2) 直資再叩門大機會嗎?
3) X港開平 及沙田循道叩門機會大嗎?
4) 他想入X港開平,佢九東鉛球亞軍,ping pong九東第4,  有用嗎?  
5) 有朋友叫我而家接受直資先,不抽獎,放榜才叩津貼學校,這樣保險D, 好嗎?
作者: yenk    時間: 11-4-18 19:51

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-18 18:46 發表
HI 我係第一次上來, 希望大家幫忙,比D意見 , 多謝 !
我個仔讀紅磡灣,他名次不高全級110-120 希望可入英中,  so,選了誇區沙田,我當初諗沙田多英中,而家有D後悔, 因為報紙話縮班後競爭重大, 死啦,點算好?

iN 咗直資 ...

我想問你個仔是band ??
作者: pandato    時間: 11-4-18 20:36

自行、甲部可以選誇區,但乙部則要選本區較多學位及啱banding的學校。

你登記的是小學綱的九龍城區抑或其他居住網(沙田)?
沙田循道在兩區的乙部學額分別很大。

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-18 18:46 發表

iN 咗直資 ...

作者: sau2005    時間: 11-4-18 22:59     標題: 回覆 2# yenk 的文章

我都想知呀!band幾呢?
作者: stanleya    時間: 11-4-18 23:12

咁已經揀咗交咗表, 如果後悔咪問下學校可唔可以改囉,如果無得改咪坦然面對. 揀跨區可能少啲人同你爭. 反而入到都說不定.
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-19 00:39

原帖由 yenk 於 11-4-18 11:51 發表

我想問你個仔是band ??

多謝各位回覆,sorry趕住去細仔學校,遲咗覆,又未用熟呢babykingdom

BANK ? 我其實都唔sure,老師話bank 2 叫我甲部簡1) yau chor wing, 2)tsang siu tim 試吓! 好進取喎! 我選了住址網(沙田)
cose 好似stanleya話可能少啲人爭,但....我一定唔會咁簡...tsang siu tim band1 到band 1生都入唔到家, 我個仔是band ?? 老師話佢其實都唔係咁熟沙田網家
so help....
作者: cherry媽咪    時間: 11-4-19 00:50

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-19 00:39 發表

多謝各位回覆,sorry趕住去細仔學校,遲咗覆,又未用熟呢babykingdom

BANK ? 我其實都唔sure,老師話bank 2 叫我甲部簡1) yau chor wing, 2)tsang siu tim 試吓! 好進取喎! 我選了住址網(沙田)
cose 好似stanleya話 ...

進取得滯!
作者: q370006    時間: 11-4-19 00:54

你可以問先生若果係九龍城區, 甲乙部會點安排?? 利用同學校水平對學校去選沙田區.....例如九龍城區..先生提議培英, 沙田可試呂明才,曾肇添等...

九龍城區同沙田區GE BANDING 都十分相近....轉區應該唔會跌BAND, 學校有無全港排名資料?? 有的話,可作參考
作者: q370006    時間: 11-4-19 00:58

原帖由 jimmywoomum 於 2011-4-19 00:39 發表

cose 好似stanleya話 ...

我之前都有同樣想法, 但最後都係無轉, 若果派得唔好,會走去沙田叩門試試...
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-19 00:58

我明下午要交初稿及見家長,我老公話以前佢都係照老師去簡, 叫我relax D,都係的,多個人傾吓好D啦
多謝stanleya,yenk,pandato,sau2005
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-19 01:11

原帖由 q370006 於 11-4-18 16:54 發表
你可以問先生若果係九龍城區, 甲乙部會點安排?? 利用同學校水平對學校去選沙田區.....例如九龍城區..先生提議培英, 沙田可試呂明才,曾肇添等...

九龍城區同沙田區GE BANDING 都十分相近....轉區應該唔會跌BAND, 學 ...

-------------------------------------

sorry 好蠢, 唔明添, 其實有D同學100名的同學老師都叫佢地簡band 2學校, 我都懷疑我仔可能係bank 3, 如果唔會跌BAND, 簡呂明才,曾肇添, 好危, 其實真
我都想知呀!佢係band幾呢?
作者: ru_663th    時間: 11-4-19 01:14

我好煩
自行選校,我都係跨區第一志願 (藍田五邑)已經面試!!
我今日收到統一派位表格 兩日之後要交~~
唔知(甲部)填番跨區好?? 還是本區好??
如果小朋友成績唔太好,咁是否揀本區...會機會大好d??
我地班沒有同學仔揀跨區,唔洗爭,是否會有機??

請幫忙,thanks!!!
作者: q370006    時間: 11-4-19 01:16

原帖由 jimmywoomum 於 2011-4-19 01:11 發表

-------------------------------------

sorry 好蠢, 唔明添, 其實有D同學100名的同學老師都叫佢地簡band 2學校, 我都懷疑我仔可能係bank 3, 如果唔會跌BAND, 簡呂明才,曾肇添, 好危, 其實真
我都想知呀!佢係band ...

呂明才,曾肇添晌沙田係BAND1頭....我意思係若學校提議你選九龍城區BAND1頭學校, 你咪同樣填沙田BAND1頭學校...如此類推....
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-19 01:16

原帖由 q370006 於 11-4-18 16:58 發表

我之前都有同樣想法, 但最後都係無轉, 若果派得唔好,會走去沙田叩門試試...

-------------------------------------------------
點解無轉? 沙田英中 好似多D,但又怕叩唔切...OH...
作者: q370006    時間: 11-4-19 01:20

原帖由 jimmywoomum 於 2011-4-19 01:16 發表

-------------------------------------------------
點解無轉? 沙田英中 好似多D,但又怕叩唔切...OH...

其實兩區學校都係差唔多, 但BAND2學校,九龍城區較多同好D....因為知自己果個都唔會BAND1...但自行有去IN 沙田學校...
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-19 01:21     標題: 回覆 2# q370006 的文章

Ok 明白,thanks
作者: Hello媽媽    時間: 11-4-19 01:21     標題: 回覆 10# jimmywoomum 的文章

我好想直言, 你仔仔的成績不高, 在沙田學校都是BAND 2 中到未免太進取了.
我仔仔在第三次的程分:中:   90
                                英:  92
                                數:  100
                                常:   98

我都沒有信心叩沙田循道
作者: kswiss    時間: 11-4-19 01:26

作者: jimmywoomum    時間: 11-4-19 01:33

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-18 17:21 發表
我好想直言, 你仔仔的成績不高, 在沙田學校都是BAND 2 中到未免太進取了.
我仔仔在第三次的程分:中:   90
                                英:  92
                                數:  100
                     ...

------------------------------------------------------
oh, 多謝你,沙循原來咁勁ga, 死火,當初我個仔自行唔肯簡沙田學校, 自己上網睇, 沙循ping pong校隊勁,堅持要IN呢間,其實in旅港都係佢話要同D同學一齊, 唉!
作者: Hello媽媽    時間: 11-4-19 01:38     標題: 回覆 1# kswiss 的文章

其實沙田的BAND 1 學校收生是要求好高,
而且沙田有好多叻的學生, 都在煩緊,我就是其中一個
作者: goodenough    時間: 11-4-19 01:51

iN 咗直資 ...

其實你好大機會係Band 2,往年紅磡灣呢個成績都已經係band 2,今年好大機會跌少少去到band 2中。但我見你列出的全是band 1學校,萬一估錯banding機會很微。為免後悔,計我話不如疊埋心水搵間好的band 2學校排頭,第一穩陣,第二,好既band 2學校,隨時拍得住d band 1尾的學校。
作者: pandato    時間: 11-4-19 07:54

沙田 band 2可以考慮:

胡忠
馬鞍山聖若瑟
馬鞍山崇真
青年會書院
陳震夏
樂善堂楊葛小琳
基督書院
劉百樂
佛教覺光法師
梁文燕
陳楷

問清楚老師小朋友是band幾?

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-19 01:11 發表

我都想知呀!佢係band ...

作者: jimmywoomum    時間: 11-4-20 12:40

多謝哂各位的意見, 老師話係BAND 2,
佢意見: 甲部可簡九龍城區BAND 2 學校:
陳瑞褀,何文田官中,丘佐榮 etc.....我LIKE 丘佐榮very much, 但聽講好勁....any comment? 乙部簡沙田:胡中,聖約瑟,陳震夏(老師推介話校風好)馬崇 ,etc....any comment?
作者: Yanamami    時間: 11-4-20 12:45

丘佐榮好似唔係band2.

原帖由 jimmywoomum 於 11-4-20 12:40 發表
多謝哂各位的意見, 老師話係BAND 2,
佢意見: 甲部可簡九龍城區BAND 2 學校:
陳瑞褀,何文田官中,丘佐榮 etc.....我LIKE 丘佐榮very much, 但聽講好勁....any comment? 乙部簡沙田:胡中,聖約瑟,陳震夏(老師推介話校 ...

作者: jimmywoomum    時間: 11-4-20 13:14

我問咗好多次,老師話係band 2頭,我地學校重無勿人簡, 叫我試吓,老實...聽到可以有機會簡呢間學校, 作為媽媽真係好開心,.....雖然好想搏吓, 但明知個仔咩料...so我唔敢同個仔講老師的建議,其實呢間係咪band 1 中or 尾學校?
作者: minijelly    時間: 11-4-20 13:26

我個囡同你囝應該係同學,丘左榮係b1尾,選校初稿第一志願有9個同學揀,如果你揀佢第一,咁第二應該要揀b2超穩陣果d
作者: minijelly    時間: 11-4-20 13:27

順帶一提黃笏南都係一個唔錯既選擇,上年派入wfn既派到80-90名
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-20 14:01

原帖由 minijelly 於 11-4-20 05:27 發表
順帶一提黃笏南都係一個唔錯既選擇,上年派入wfn既派到80-90名

原來係同學仔呀, 好happy , HI 我個仔110-120名 黃笏南我驚無可能, 我住沙田原本想IN, 因為好似會move去大圍, 但佢要求主科要B或以上,佢成績表有一個C, 死未!  anyway 多謝minijelly及大家意見, 我要走啦, bye,有意見留比我吖, thanks
作者: ADALAM.    時間: 11-4-20 14:03

原帖由 Hello媽媽 於 11-4-19 01:38 發表
其實沙田的BAND 1 學校收生是要求好高,
而且沙田有好多叻的學生, 都在煩緊,我就是其中一個

如果係沙田BAND1學生應該不必太擔心

沙田升中學生人數4500
BAND1 1500
未處理學生2500
如果計埋郭得勝&鄭榮之
統一乙部有832個BAND ONE 位
甲部 大約有80個
另外直屬及聯繫位有大約100個
而且有數十位BAND ONE學生會出左香港及九龍D名校

就算有外來學生沙田BAND ONE生都應該好安全地入到英中
我認為最大風險係總人數少左6%
而學校一定唔會加入考慮評估自己學生BANDING
邊緣學生好多人會因此失預算
BAND2頭九成會係BAND2
自行分配大約700
作者: jimmywoomum    時間: 11-4-20 14:11

原帖由 ADALAM. 於 11-4-20 06:03 發表

如果係沙田BAND1學生應該不必太擔心

沙田升中學生人數4500
BAND1 1500
未處理學生2500
如果計埋郭得勝&鄭榮之
統一乙部有832個BAND ONE 位
甲部 大約有80個
另外直屬及聯繫位有大約100個
而且有數十位BAND ONE學 ...

ADALAM 好清楚呀, 多謝哂,原本要走都八埋先,  鄭榮之
係BAND 1 黎? 我重以為BAND2 頭 tim, thanks
作者: dickychui    時間: 11-4-20 14:21

你個小朋友成績一般, X港開平 及沙田循道 是 BAND 1 學校, 抽獎及叩門也是 0% 機會, 去翻自己住的區抽獎 BAND 2 位.
你唔要直資學位, 你又走翻去讀, 你當佢學校係個桔. 成績一般, 唔好博啦, 你會害左個小朋友.
作者: ADALAM.    時間: 11-4-20 15:20     標題: 回覆 30# jimmywoomum 的文章

我都唔知呢兩間算唔算band one
D數子未必準 只係估計
作者: MadamLo    時間: 11-4-21 15:38

Hi, Jimmywoomum,

我估我個仔同你仔係同學, 而且情況相近! 我同你一樣, 住沙田, 但考慮後沒有轉區.

其實你亞仔唔會差, in咗直資都收佢! 沙循同旅港都有得in, 佢又d有獎!

Re: 誇區有D後悔
我在K3見到d沙田位, 都有d後悔無誇區! 在這個時刻, 點做都無一定對錯!

Re: 丘左榮 vs 黃笏南
以我所知, 班內有人自行時選了丘左榮 & 黃笏南, 黃笏南有得in, 丘左榮無得in.
當然唔可以就這樣簡單說明…..

我個仔成績就差d, 最終全級排名約120-130 (out of 178?), 班主任話band2/3 之間. 有玩運動, 但無獎.

自行我選了:
黃笏南, 有面試
何官, 有面試
體藝, 有面試

亞仔數學係C, 我自行時都好博去交表黃笏南, 諗住學校會搬入沙田, d人會選!? 面試時見到好多同學, 都好開心.

自行全部都有面試. 又令我覺得好似有機會! 好想博!
但今年個個都話要保守, 真係15, 16!

萬一亞仔真係band3?! (唔會掛!?)
我地要放鬆d, 唔好太擔心….. (我自己同自己講!)

甲部: 我仍想選黃笏南 (因自行時有面試. 但班主任都話太進取!)
:
1. 何官 (因自行曾面試, 另學校有聯繫位)
2. 胡兆熾 (班主任一直都話我太進取, 話第二位一定要保守d)
3. 五旬節

我好想選K3的沙田區學校, 但每間學校位好少 (多數2個位). 估人家Band1 時已分晒!?
如果將沙田d學校放在4-10志願…….

亞仔一d都唔緊張, 好似唔關佢事! 佢好勉強同我見班主任傾!

大家都分享下, 希望有過來人/同道人指點, 釋放d!
作者: Tinkerbell    時間: 11-4-21 19:47

我姨甥讀呢間, 已多年前了, 相信120-130/178並不至於band 3.
作者: 一家的太陽    時間: 11-4-21 22:29

據我所知,黃笏南係交表者都有份in.
所以唔好太樂觀.
可能覺得唔中聽,但都希望唔好以為黃笏南容易入到.唔好浪費選校機會.

阿仔應該係你哋小朋友嘅學長(兄),希望每個同學仔都能入到自己心儀學校.
作者: 一家的太陽    時間: 11-4-21 22:33

我見舊年有好幾個D,E班嘅同學入到陳瑞祺,所以此排名極有可能仍屬於band2.
原帖由 Tinkerbell 於 11-4-21 19:47 發表
我姨甥讀呢間, 已多年前了, 相信120-130/178並不至於band 3.

作者: csk家長jj    時間: 11-4-21 23:04

原帖由 一家的太陽 於 11-4-21 22:33 發表
我見舊年有好幾個D,E班嘅同學入到陳瑞祺,所以此排名極有可能仍屬於band2.

Hi!
你真好人,上晒岸仲咁熱心比意見我地這班小六家長。
作者: 一家的太陽    時間: 11-4-21 23:28

唔好咁講.
正因為自己都係過來人,所以想同大家分享一下啫.
但唔一定啱聽囉.

題外話,好多謝你呀!!

原帖由 csk家長jj 於 11-4-21 23:04 發表

Hi!
你真好人,上晒岸仲咁熱心比意見我地這班小六家長。

作者: q370006    時間: 11-4-22 00:10

丘佐榮 should be Band 1
作者: MadamLo    時間: 11-4-22 09:41

Thanks 一家的太陽 's opinion.

I am happy that your son was 學長.  It is lucky to have the old boy's parent to share the experiences with us.  It is objective and helpful, especially you knew the situation clearly.

I guess your son studying at wfn now?!

My son is not at class D, E.  His exam result in March was extremelly bad!  I am so disappointed and I have to re-work the whole plan.

It doesn't matter "可能覺得唔中聽".  It is the true, I know I have to be realistic.  That's why, I don't mind to disclose my son's poor result and hope to have someone to share their experiences with us.

Yes, I knew 唔好浪費選校機會.  CSK is also our target.  For Part II, 30 choices, Class Mistress only recommended/ allowed to have either HoManTin or CSK for 1st choice.  Since we chose HoManTin before, then I keep on this.
The 2nd choice will be 胡兆熾 or 五旬節.
Within 5th choice, have TangKingPo.

"據我所知,黃笏南係交表者都有份in. 所以唔好太樂觀. 但都希望唔好以為容易入到" I am really struggle to choose between Shatin or Kowloon City area.  That's why I pick WFN, so I have no need to make the decision.  However, I know it is too good for my son.  I have to be realistic!  

Sorry to JimmywooMum to occupy your area.

"希望每個同學仔都能入到自己心儀學校." Thanks for your greeting!
作者: 一家的太陽    時間: 11-4-22 11:43

因為一般來講,D,E班同學排名都係120名以後,所以我舉D,E班同學例子.
第三次呈分試考得差,已成事實.只有在畢業試時再努力,爭取成績進步,用來叩門.所以唔好放棄.
聽講舊年成功叩門的都唔少.
至於鄧鏡波,雖然屬band 2學校,但對此校印象唔差.
一來,前幾年有紅馬畢業生派到此校,結果會考得8A,拔尖入港大醫學系.還有,我老公姪子,都係此校畢業,會考時已有24,5分,但喜歡自己學校,留低繼續讀中六,七,後來入到港大讀經濟,舊年畢業,入一家中資銀行做,目前正計畫考公務員.
呢2個例子,說明鄧鏡波有空間俾想讀書的小朋友發揮.
其實入到中學以後,成績好壞取決於小朋友個人.學校學業成績當然要看,作為家長,最重要係幫自己子女揀一間校風好的學校.
讀書氣氛要好,成日鬥成績鬥排名都幾辛苦.
學生要純樸一點.小朋友都會讀得開心一點,變壞機會都少.

ps,阿仔唔係讀WFN.

原帖由 MadamLo 於 11-4-22 09:41 發表
Thanks 一家的太陽 's opinion.

I am happy that your son was 學長.  It is lucky to have the old boy's parent to share the experiences with us.  It is objective and helpful, especially you knew the situ ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5