教育王國

標題: 我知我咁問會比人話...但 [打印本頁]

作者: artroboy    時間: 10-11-24 13:05     標題: 我知我咁問會比人話...但

我真係有考慮到....
近年有一班係港生的大陸孩都己經開始到了適齡升小的時間......咁咪多咗好多人返黎爭學位?
而呢個問題會唔會亦令到官津小學教學質素下降?
咁咪迫洗 d 家長更加要向直/私求位?
咁學位越黎越少......學費越加越多.....負擔越黎越重....
作者: artroboy    時間: 10-11-24 13:05

我所講的係果 d 不思進取, 一心求攞著數的, 唔係講另一班有學識, 有修養的大 6同胞.
作者: CrabPincers    時間: 10-11-24 13:11

原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:05 發表
我真係有考慮到....
近年有一班係港生的大陸孩都己經開始到了適齡升小的時間......咁咪多咗好多人返黎爭學位?
咁學位越黎越少.... ...

呢個問題, 好早已經諗到啦.......
我岩岩還教呀女通識, d 大陸人黎香港生仔, 對香港人既影響係乜..............
當中我有提及埋教育........
作者: goo_littlebb    時間: 10-11-24 13:11

絕對有影響啦, 好多就係睇準香港有免費教育先落黎生架!
作者: nicolemummy    時間: 10-11-24 13:18

以今年迄今的數目, 的確有返, 唔算太多返黎. 不過, 佢地應該都會在呢幾年返黎, 至多插班咁解.

至於是否教學質素下降, 我覺得學術上未必.. 我地細個個陣, 大多數父母咪又係大陸來, 住公屋, 結果我地都學有所成. 有時, 看見香港的小朋友, 真係有公主王子病, 無咩競爭力.

不過, 至於道徳思想上, 的確有D分別. 無論好壞....有時我想, 其實我地無佢地咁"進取", 可以仲輸蝕.

原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:05 發表
我真係有考慮到....
咁學位越黎越少.... ...

作者: artroboy    時間: 10-11-24 13:22

其實我最愁既係......唔會唔因而會拖累我地既教學程度和質素.........話哂係大抽獎....咁咪迫我地去放棄官津?..如果佢地係有心為子女求學還好, 最怕佢地係求其揾着數...
作者: bobo_ling    時間: 10-11-24 13:23

活在當下, 你要學下睇開od, 之前我同你一樣, 好討厭佢地, 影響香港一向以來有禮貌, 有秩序既文化, 97後香港就係中國, 即係大陸地方, 你既身份都已經變埋....
作者: artroboy    時間: 10-11-24 13:38

以前既大陸人係肯自己靠自己, 有鬥心, 係為求子女的將來 . 唔係依家呢 d 一心黎揾着數.
原帖由 nicolemummy 於 10-11-24 13:18 發表
以今年迄今的數目, 的確有返, 唔算太多返黎. 不過, 佢地應該都會在呢幾年返黎, 至多插班咁解.

至於是否教學質素下降, 我覺得學術上未必.. 我地細個個陣, 大多數父母咪又係大陸來, 住公屋, 結果我地都學有所成. 有時 ...

作者: artroboy    時間: 10-11-24 13:41

我要澄清:
我唔會睇低任何人種, 我朋友堆乜人種都有, 包括黑人. 印度人. 我亦有很多大陸朋友, ..我只係對一種人種有歧視...- 懶, 靠揾着數為生的人.

原帖由 bobo_ling 於 10-11-24 13:23 發表
活在當下, 你要學下睇開od, 之前我同你一樣, 好討厭佢地, 影響香港一向以來有禮貌, 有秩序既文化, 97後香港就係中國, 即係大陸地方, 你既身份都已經變埋.... ...

作者: lola2008    時間: 10-11-24 13:41

咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育先,將來話唔定係優質嘅人力資源,仲有嚟得香港生,窮嘅、走數嘅,始終係少數,好多都仲係有實力嘅!講真,除咗英文,我又唔覺其他科差過我哋!

原帖由 CrabPincers 於 10-11-24 13:11 發表

呢個問題, 好早已經諗到啦.......
我岩岩還教呀女通識, d 大陸人黎香港生仔, 對香港人既影響係乜..............
當中我有提及埋教育........

作者: thomasha    時間: 10-11-24 13:56

這點讓我想起一個例子:足球隊可以引入外援,究竟這些外援對本地球員構成競爭,或者覺得被打壓,還是能提升本地球員的質素?

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人來競爭,只可嘆技不如人。

話說回來,政府就這些在港出生的內地子女令入學兒童增加,有沒有甚麼辦法,如增加學額,以免學額不足,有些學生沒法入學?
原帖由 artroboy 於 10-11-24 13:41 發表
我要澄清:
我唔會睇低任何人種, 我朋友堆乜人種都有, 包括黑人. 印度人. 我亦有很多大陸朋友, ..我只係對一種人種有歧視...- 懶, 靠揾着數為生的人.

...

作者: CrabPincers    時間: 10-11-24 14:02

原帖由 lola2008 於 10-11-24 13:41 發表
咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育 ...

甘呢個問題, 又要伸展埋, 點解香港女士吾多肯生育啦, 呀女暫時岩岩先開始學通識, 我話我未會講到甘深入
但係呢樹, 可以同你講, 我講緊既, 係果班黎香港搵著數的大陸人, 如果係投資移民, 或者係有良好背景的中國人黎香港生仔, 接受教育既話, 佢地接受完香港教育之後, 又有幾多個中國人真係會留係香港發展佢地的事業? 甚至貢獻返係香港? 呢個要多年後先看到
依d 老人家, 係香港之前有過貢獻, 而我若干年後亦會成為依家小朋友的負擔, 但我真係有過貢獻, 但請問, 呢班大陸孩童, 甚至係佢地的父母, 對香港有過乜野貢獻? 我暫時未看到貢獻, 就只係看到佢地增加左我們納稅人既負擔先
再講, 香港的福利, 對老人家有幾多呢?
但一個大陸孩童黎香港既9年免費教育, 醫療, 綜媛又有幾多呢?
如果有時間既話, 不如計一計?
今年小一的派位已經吾理想
如果過多幾年, 果批適齡的大陸港童殺到既話, 甘又點呢?
最後, 我會教育呀女, 依家既中年(包括佢呀媽)對香港作出過努力(吾敢話貢獻), 所以將來成為政府的負擔時, 希望佢吾好覺得吾應該.....吾會覺得我係佢既負擔
作者: CrabPincers    時間: 10-11-24 14:05

原帖由 thomasha 於 10-11-24 13:56 發表
這點讓我想起一個例子:足球隊可以引入外援,究竟這些外援對本地球員構成競爭,或者覺得被打壓,還是能提升本地球員的質素?

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人 ...

呢個, 我個女都有個大陸同學, 但佢父母(呀媽拿到單程証)都係香港生活既, 都係d 無乜學識的人, 但呢位同學真係好努力, 成績好好, 品行亦好, 我亦叫呀女以佢為借鏡, 學習人地的好處

我重申, 我無針對任何大陸人, 只不過係講出呢批大陸人黎左香港之後, 對香港真是做出乜野影響
作者: CrabPincers    時間: 10-11-24 14:06

原帖由 lola2008 於 10-11-24 13:41 發表
咁你有冇提及香港女士唔多肯生,如果冇咗班大陸同胞補充,將來係一個年青人供養4、5 個老年人,即係你囡囡將來可能要供養好多-----「人哋嘅父母」,咁係好事咩?與其呢班人臨老至嚟香港攞着數,不如孩童年代嚟香港接受咗優質教育 ...

呀, 講漏一樣野呢
呀女通識既test真係探討呢個有關的問題
而呀女今次既通識都算高分
所以, 我吾會覺得, 我講既野係無points.
作者: artroboy    時間: 10-11-24 14:12

我絕對歡迎有鬥志的內地小朋友來港競爭, 所謂知己知彼, 越戰越強. 將整個香港質素提升.
我只是怕反效果, 令本港競爭力下降就慘 la.
.
原帖由 thomasha 於 10-11-24 13:56 發表

我本身對新移民理解不深,不過內地學生似乎鬥心較強,讀書態度積極,如果一眾港童給比下去,也不能全怪別人 ...

作者: artroboy    時間: 10-11-24 14:16

唔...我都係咁諗...香港依家最大問題係....當年亂批, 如果佢地係好似其他地方咁有一定限制 or 要求...依家就唔會有咁大既隱憂係度...
原帖由 CrabPincers 於 10-11-24 14:02 發表

甘呢個問題, 又要伸展埋, 點解香港女士吾多肯生育啦, 呀女暫時岩岩先開始學通識, 我話我未會講到甘深入
但係呢樹, 可以同你講, 我講緊既, 係果班黎香港搵著數的大陸人, 如果係投資移民, 或者係有良好背景的中國人 ...

作者: 愚人    時間: 10-11-24 15:43

其實我地阿爸阿媽都係大陸落來, 之後生我地, 咁點解個時無人講依d野, 因為o個時個個family都係咁.
係依一代, 我識一個designer朋友成日請人頭都痕, 因為覺得新一代唔識做野, 但我朋友講, 反而請新移民o既職員好d, 因為肯學肯捱. 依一樣野我地係唔係同新移民學習下呢.
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-24 15:46

今日去宣幼交表, 都見識到~~ 操普通話的"時麾" 媽媽, 帶住個小朋友, 任佢行來行去, 攪聖經, 攪筆, 自己就排隊交表, 又唔準備好, 人地係要入數紙的, 佢行到埋去先來唱錢.....

(不是人身攻擊, 只是個人感受)
作者: thomasha    時間: 10-11-24 15:57

呢d情況,好似本地土產家長同細路都唔少喎。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-24 15:46 發表
今日去宣幼交表, 都見識到~~ 操普通話的"時麾" 媽媽, 帶住個小朋友, 任佢行來行去, 攪聖經, 攪筆, 自己就排隊交表, 又唔準備好, 人地係要入數紙的, 佢行到埋去先來唱錢.....

(不是人身攻擊, 只是個人感受) ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-24 16:16

係呀, 我都覺得本港人的小朋友都有呢個情況, 我個仔都可能會, 所以我唔帶佢去....

原帖由 thomasha 於 24-11-2010 03:57 PM 發表
呢d情況,好似本地土產家長同細路都唔少喎。

作者: DrBabyAlex    時間: 10-11-24 16:19

作者: silvia_ng    時間: 10-11-26 00:49

原帖由 artroboy 於 10-11-24 14:16 發表
唔...我都係咁諗...香港依家最大問題係....當年亂批, 如果佢地係好似其他地方咁有一定限制 or 要求...依家就唔會有咁大既隱憂係度...

其實今年選小一已經有呢班人, 當時仲未有39000既, 但凡在港出生就有香港居留權。我屋企隔離正正住了一個媽媽, 當時我同佢一齊大肚, 佢早我兩日生。點知佢全程冇去做產檢, 躲係屋企過期居留, 到佢生果日我先知。(攪到我仲要陪佢去醫院, 佢老公又係大陸人, 只得爺爺麻麻係香港人-業主)

政府比呢班人黎生, 冇問題。但有冇調查幾多會返香港讀書? 幾多人只當香港身份係一個跳板, 大個去第二度而唔會係香港讀? 而家咩野數據都冇, 根本唔知幾多人會黎, 幾多人唔會黎。但出世就真係有咁多人, 咁校舍/教師人手點預呢???
作者: ykha    時間: 10-11-26 02:56

Deleted

作者: thomasha    時間: 10-11-26 03:00

My comments:
1. Donald Tsang ask HK80s' or couples to have more (~3x) children in one family, but not too many follow. The local birth rate is low with increase aging population (~ that in Singapore).
There are reasons for the poor response to this call, e.g. high costs (housing, education, etc), more complicated responsibilities, so not necessarily HK people's fault.
2. HKSAR & China Government have to close one eye to let Mainlander to have their child born here & get all the welfare. Hoping that their kid will help to build up HK in future decade.
Not sure why babies born in HK of Mainland parents have automatic right of abode, though it seems to be a common practice around the world.
3. Since 1979, Many HK people donate money & material to mainland & many HK investors (e.g. factory boss) contribute the great econmomy growth in Mailand. Even contribute to the big corruption of those mainlander. I would say nowadays most of the money of mainlander was originated from HK.
That was the past.  The Chinese economy has grown at very high rates over the past years and I don't think it's fair to attribute the growth purely on contribution of HK investors.  Nowadays, there are many investors from other countries.
4. During 1980-2003, HK guys went up to train mainlanders (inside factory or school education) & HK guys spend money there for cheaper properties/ food/ clothes etc, making HK local economy regress vs mainland's economy grow in fast pace.
Referring to your point 3, HK investors made money from factories set up in China and most of them remitted the profits back to HK.  The effect of HK people's spending in Mainland China should not be over-estimated, compared to returns of HK investors from Chinese factories.
5. Most HK guys , no matter poor/ aged went mainland to get a younger wife.
Most? I didn't.
6. Mainlanders keen to learn cantonese to commuicate with HK guy in past 2 decades. But nowaday they ask you to say PTH, saying that they do'nt know & look down on cantonese.
I think it is not right to force the Mainlanders to learn a dialect (Cantonese) when the predominant national language is PTH.  HK people were too proud at that time and were only humbled back to a normal level after the financial crisis of 1997-2003.  Of course, this is also related to more business opportunities in Mainland China.
作者: CHP    時間: 10-11-26 10:08

我想講, 有次飲茶, 有一對香港人母女同台.  亞囡已經係浸大主修英文和教育.  亞囡話: 我畢業之後都唔係想教書, 又無其他野做.  亞媽教佢: 你幫人補習, 求求其其得啦, 坐夠鐘之後加多5分鐘好走啦.  亞囡表示十分認同.  我地下一代又點算呀?  香港人也有騙飯食的.
作者: Student123    時間: 10-11-26 10:30

One must not forget HK people, no matter past or present contribute money (either invest, spending, charity donation) to Mainland.
Just focus on charity, we donate huge amount every yr, esp education, disaster.
In the other way, we never see those mainlander rich men donate to Mainland, not even think they will donate to HK.
A tradition Chinese phrase: After one become rich, he will think of own fame by charity…happen in HK only.

Beside, HK people never enjoy community welfare of Mainland. But Think twice: how much HK welfare is currently enjoyed by mainlander ( no matter tourist or not, e.g. HK medical, education, social security)

原帖由 thomasha 於 10-11-26 03:00 發表
My comments:
1. Donald Tsang ask HK80s' or couples to have more (~3x) children in one family, but not too many follow. The local birth rate is low with increase aging population (~ that in Singapore). ...

作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-26 10:38

其實,你地講果班,他們小朋友都有HK ID, 所以吾可以叫做他們是來拿著數嫁

埋怨果班人會分薄自己果份,不如裝備好自己和小朋友,同他們競爭
作者: wootaitai    時間: 10-11-26 10:45

作者: 小曳人    時間: 10-11-26 10:46

我讀小學時, 可能間學校比較"c", 無乜人讀嗰d, 附近又係木屋區, 所以好多大陸出世嘅同學, 有d仲要兄妹同班, 因為佢地個底差d.. 多數會大過HK出世嗰班~
但係我唔覺得對"教學質素"有太大影響, 我反而覺得大家同學背景唔同, 係學習嘅一部份!

咁當然~ DSS/私小嘅競爭一定會大d架喇.. 不過經過呢輪俾人審完, 睇怕d DSS明白, 佢地唔係活响"自由經濟"裡面, 可以响需求大時加價! (唔知駛唔駛將加多咗嗰d減返呢?!)

作者: 小曳人    時間: 10-11-26 10:49

原帖由 wootaitai 於 10-11-26 10:45 發表

Those people have jobs in China too... the kids have HK ID but not their parents. How can they just transfer the kids here and not look after them? at primary school age?

Aren't schools in China also free?

There is another group of qualified, educated mainlanders who have jobs here. I think they are formidable competition for international schools/ DSS/ private schools

今年~ 北區嘅KG已經超旺場啦! 佢地多數每朝過關嚟返學

嗰d小朋友唔係大陸人 (HK出世就係HK人) 佢地無大陸福利架!
作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-26 10:50

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-24 13:11 發表

其實,爸媽都是大陸人,來得HK生果D, 身家吾會少過我囉,點會為左免費教育先來HK生
他們在大陸生(第一胎), 可以享受12年免費教育的(爸爸是哪里ID, 就在那里FREE)
就當是第2胎,在大陸要比錢讀書
但小朋友在HK讀書,都要租屋住掛(爸媽吾可以長期居留,不可能照顧)所以都不大可能; 一系即日來回, 小朋友一樣慘,朝6晚6,無得玩課外活動; 還有,據例在深圳南山,根本沒有補習社系補HK課程嫁。因為甘樣,我有個有錢朋友都放棄吾來HK 讀書; 寧願在南山讀國內的(還是比利是先入到名校果D,唉)
作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-26 10:55

原帖由 小曳人 於 10-11-26 10:49 發表

今年~ 北區嘅KG已經超旺場啦! 佢地多數每朝過關嚟返學

嗰d小朋友唔係大陸人 (HK出世就係HK人) 佢地無大陸福利架!

要看哪一種
如果爸爸是HK人, 就一般會來HK讀; 爸媽都不是, 就好少會來HK讀
朝6晚6,真系好慘嫁; 而且,坐火車果班,一日淨車錢都幾十蚊; 坐皇巴果班就平D,不過就鄉村小學; 行深圳灣果D, 就天水圍中小學。
作者: chan803    時間: 10-11-26 11:01

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-24 13:11 發表

你又知

真係貪香港免費教育水準好咩

更多 ge 應該係想要張 hkid card,.

部份可能係內地已經生咗 1 or 2 個, 再生就係超生, 罰 $$ 唔洗講, 隨時連生唔生得成都唔知
作者: CHP    時間: 10-11-26 11:02

佢地來香港生bb, 因為覺得香港教育質素高d.  係大陸收入較好的都會去國內的國際學校讀書, 佢地覺得其他國家攪既都係好d.

原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-26 10:50 發表

其實,爸媽都是大陸人,來得HK生果D, 身家吾會少過我囉,點會為左免費教育先來HK生
他們在大陸生(第一胎), 可以享受12年免費教育的(爸爸是哪里ID, 就在那里FREE)
就當是第2胎,在大陸要比錢讀書
但小朋友在HK讀書,都要租屋住掛(爸媽 ...

作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-26 11:10

原帖由 CHP 於 10-11-26 11:02 發表
佢地來香港生bb, 因為覺得香港教育質素高d.  係大陸收入較好的都會去國內的國際學校讀書, 佢地覺得其他國家攪既都係好d.

來HK 生BB
以我觀察就系
1) E院同E療好少少
2) 為左張HK ID
3) 因為超生; 在國內超生,拿ID時會好煩;一般都系比錢(D錢又不一定入國庫,嘿嘿)  而且,有些村委,年年太公分錢果D,如果超生就無錢分(都系為左錢)
講講下, 其實都系為左著數才來HK生 :P
作者: CrabPincers    時間: 10-11-26 11:16

原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-26 10:55 發表

要看哪一種
如果爸爸是HK人, 就一般會來HK讀; 爸媽都不是, 就好少會來HK讀
朝6晚6,真系好慘嫁; 而且,坐火車果班,一日淨車錢都幾十蚊; 坐皇巴果班就平D,不過就鄉村小學; 行深圳灣果D, 就天水圍中小學。 ...

如果我無記錯的話, 早排, scmp 有段新聞
講大陸有一個有$ 人, 係香港投資移民, 買左層豪宅, 為的就是香港的優質教育
係香港, 得個女同工人
我一陣得閒, 看下搵吾搵到段news post 出黎
作者: IJai    時間: 10-11-26 11:19

不要看少任何小朋友 ge potential
so what if they are from the mainland?
when they grow up you will be relying on them to keep the society running
作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-26 11:19

原帖由 CrabPincers 於 10-11-26 11:16 發表

如果我無記錯的話, 早排, scmp 有段新聞
講大陸有一個有$ 人, 係香港投資移民, 買左層豪宅, 為的就是香港的優質教育
係香港, 得個女同工人
我一陣得閒, 看下搵吾搵到段news post 出黎 ...

有600萬投資果D人, 就不是為左免費教育才來啦
作者: IJai    時間: 10-11-26 11:21

老實說
HK 冇左 mainland 撐住一早瓜得
反而 mainland 冇左 HK 咪又係咁
咪井底之蛙 la come on
作者: andykwan    時間: 10-11-26 11:22

if you are doing property, investment-related job or simply go to the major shopping area in TST, CWB etc... you must know how mainland people contribute Hong Kong...

in long term, there is no difference between HK and mainland... our kids have to learn how to live and respect each others...

原帖由 Student123 於 10-11-26 10:30 發表
One must not forget HK people, no matter past or present contribute money (either invest, spending, charity donation) to Mainland.
Just focus on charity, we donate huge amount every yr, esp education, ...

作者: IJai    時間: 10-11-26 11:25

原帖由 andykwan 於 10-11-26 11:22 發表
if you are doing property, investment-related job or simply go to the major shopping area in TST, CWB etc... you must know how mainland people contribute Hong Kong...

in long term, there is no differ ...

exactly so

why pick on them?
作者: ICbaby    時間: 10-11-26 11:26

唉~~~大陸人(拎著數果斑)的確係香港一個非常沉重的包袱,只怪呢個無能政府管理不善, 我地香人可以點?????
作者: thomasha    時間: 10-11-26 12:28

HK businessmen invest in Mainland China not for charity, but for profit.  They take advantage of the low cost of production (to some extent, exploitation of cheap labour).  It is not just "giving out money".

Donations by HK people to China?  Many of the big sums require naming rights to the schools, universities, etc.  The donors get "fame" in return, not wholly altruistic.  Commoners in HK do donate to China out of sympathy, but should it be used to demand return on donations?

Businessmen in China have concerns about donating in China for obvious reasons. (Do you have reservations when you donate to China these days?  I do.)  HK is perceived to be better off than the rest of China, so how can we expect the Mainlanders to donate to HK?
原帖由 Student123 於 10-11-26 10:30 發表
Just focus on charity, we donate huge amount every yr, esp education, ...

作者: thomasha    時間: 10-11-26 12:32

以前香港人呼風喚雨的日子已一去不返,內地與香港融為一體是大勢所趨,與其常懷緬過去風光的日子,不如面對現實吧。
作者: PoorParent    時間: 10-11-26 13:11

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 13:53

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 15:18

作者: CrabPincers    時間: 10-11-26 15:49

原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-26 11:19 發表

有600萬投資果D人, 就不是為左免費教育才來啦

我既意思係, 大陸人, even 有$ 果批, 佢地有足夠能力係大陸比d 仔女讀國際學校, 都要放低個女比工人係香港接受優質教育呀, 係想帶出, 邊個話, 大陸的教育都免費, 吾係甘多大陸人想仔女黎香港讀書
作者: Ophelia2007    時間: 10-11-26 16:30

大陸人梗係鍾意來港生啦,
有錢的,就貪個passport,去世界各地都方便,如果唔係李寧呀,鋼琴王子呀(忘記了個名),都唔會選香港啦,唔通鍾意香港空氣好? 無錢的,重多jetso, 用幾萬蚊生仔,就有12年免費教育,又可以攞宗援, 小朋友放在香港都好過在大陸,淨係聽到扼童,你都驚啦.

我依家最怕去大家X,大快X, 有1次給大約4歲多的男仔態度惡劣的指住我: 你做物望我呀?唔準望
又有1次給個2歲左右女仔話, 叫我不要坐佢對面
而佢地側邊的就是同樣地坐住個大陸阿媽,同樣地佢地都沒有即是叫佢地D子女 跟我說對不起,只是輕輕的帶過,不要這樣啦,咁細個有咁的做人態度, 佢的家長一定居功至偉

就黎比這班人迫到圖書館又唔敢去,快餐店又唔敢去

香港政府,多謝你!!!
作者: ParcoBabyBaby    時間: 10-11-26 17:25

原帖由 Ophelia2007 於 10-11-26 16:30 發表
大陸人梗係鍾意來港生啦,
有錢的,就貪個passport,去世界各地都方便,如果唔係李寧呀,鋼琴王子呀(忘記了個名),都唔會選香港啦,唔通鍾意香港空氣好? 無錢的,重多jetso, 用幾萬蚊生仔,就有12年免費教育,又可以攞宗援, 小 ...

如果有人甘樣指住講你都吾出聲?無理由吧
為左避佢地, 避到度度都吾敢去? 吾系掛
作者: PoorParent    時間: 10-11-26 17:36

作者: rosewong    時間: 10-11-27 04:42

好同意, 先唔好分國內同胞有錢定無錢, 但今時今日嘅香港如果無大陸, 死咗好耐喇!

原帖由 IJai 於 10-11-26 11:21 發表
老實說
HK 冇左 mainland 撐住一早瓜得
反而 mainland 冇左 HK 咪又係咁
咪井底之蛙 la come on

作者: rosewong    時間: 10-11-27 05:31

睇左呢個topic幾日, 都想響度share吓。

我不清楚大家平常有幾多機會觸內地家長, 但我仔仔讀的幼稚園就有很多內地家長, 每班三十人平均都有七至八個(據我觀察同了解, 幾肯定佢地唔係有錢嗰批), 當年入學已留意到此種情況, 是有點愕然, 因該教會幼稚園在港島區有相當歷史。

經過兩年多的相處, 我對於仔仔的同學是絕對沒有意見的, 小孩子是天真純良的, 他們也不例外, 且經過學校機械戒式地操練, 品格都很好, 學術方面則視乎家長投放資在子女身上的資源而定 (有d叻到攞獎, 有d就似我個仔一樣傻吓傻吓)。

至於那些內地家長, 我也有與他們傾談, 發覺儘管他們抵港時間不是太久, 但他們對整個社會制度都有一定認識 (可能上bk睇得多啦), 例如在此次小一派彩, 他們明白校網的重要, 故早已進駐入12網 (12網都有好多經濟嘅住房), 亦很早已成為教友, 在星期一得悉派彩結果不遂後, 幾日後便開始交叩門信, 一切步驟都很積極及懂得掌握遊戲規則 (佢地同時都有報考私小backup)。

我會覺得,不論您喜歡與否, 這群內地家長正努力地按著他們的目標在香港紮根, 而我此類無錢的"土炮", 唯一可以做的就是努力裝備自己及下一代, 以保持競爭力囉 (係好老土但都好實在)!

原帖由 rosewong 於 10-11-27 04:42 發表
好同意, 先唔好分國國內同胞有錢定無錢, 但今時今日嘅香港如果無大陸, 死咗好耐喇!

作者: IJai    時間: 10-11-27 05:31

原帖由 rosewong 於 10-11-27 04:42 發表
好同意, 先唔好分國國內同胞有錢定無錢, 但今時今日嘅香港如果無大陸, 死咗好耐喇!

真難得有人同意下我
人地 cut 你東江水你就知死

你淨睇 e 度 ge 回覆
就大概知
d 香港人仲係自吹自大自以為事
反觀大陸進步一日千里
每個人或民族總有優點和缺點
香港人淨係睇到自己 ge 優點人地 ge 缺點
哇~真可悲

作者: rosewong    時間: 10-11-27 05:48

如我樓上的回應貼文,就近日的小一選校事宜,我見內地家長所做的一切動作均與我此類“土炮”無異(他們面試結果都唔太差㗎),而且大家的小朋友也在同一幼稚園唸書,有時侯我真的不知道如何區分我們之間的異同,可能就是:我在香港出世、他們在內地;可能我比那些家長讀多小小書,我的英語好些,而他們的普通話較好,其餘的不同之處,我仲諗緊。

原帖由 IJai 於 10-11-27 05:31 發表

真難得有人同意下我
人地 cut 你東江水你就知死

你淨睇 e 度 ge 回覆
就大概知
d 香港人仲係自吹自大自以為事
反觀大陸進步一日千里
每個人或民族總有優點和缺點
香港人淨係睇到自己 ge 優點人地 ge 缺點
哇 ...

作者: DrBabyAlex    時間: 10-11-27 20:04

作者: Student123    時間: 10-11-27 21:39

I think the topic title should adjust to let other know its content.

Today Good Hope interview (K1), PTH mainlander parents everywhere....
作者: PoorParent    時間: 10-11-28 21:28

作者: leeyin    時間: 10-11-29 03:13

如果不同之處, 我只想到係教小朋友品格方面的不同, 他們通常見到自己小朋友唔聽話, 都不似香港媽媽會出聲話自己個小朋友, 只會當睇唔到就算..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5