教育王國

標題: DGJS interview,來個統計… [打印本頁]

作者: 亞水    時間: 10-10-3 14:42     標題: DGJS interview,來個統計…

不如大家講下咩時間int同點樣去,咁方便大家評估下個交通情況,好過到時見到條搭or泊車龍,仲長過彌敦道 果下就成個戙左嚮度,大家都方便哇

我先:day 1( 10月8日) 早上0815報到,0900 meeting.渣車去
作者: ziyi    時間: 10-10-4 11:32

上下午各只有一個報到時間,所以肯定駕車去重麻煩
因翠林是TKO半山區,沒有其他泊車地方
一係預早去,或預左父母其中一人坐係車內等入車場,另一人帶小朋友入學校
如果在港島區(上環至北角)去有3個選擇
1. 坐690,去到翠林行入去
2. 坐MTR去到寶琳,轉17M or taxi
3. 坐Taxi
如果在柴灣那邊
1. 坐694,過了海在東隧收費站轉690
2. 坐694,入到TKO轉taxi, (不到寶琳MTR,不用想17M)
3. 坐MTR去到寶琳,轉17M or taxi
4. 坐Taxi
如果住觀塘/牛頭角
1. 95M 直接去翠林
2. 坐MTR去到寶琳,轉17M or taxi

而我,如果由家出發,一定taxi,30元以內  

原帖由 亞水 於 10-10-3 14:42 發表
不如大家講下咩時間int同點樣去,咁方便大家評估下個交通情況,好過到時見到條搭or泊車龍,仲長過彌敦道 果下就成個戙左嚮度,大家都方便哇

我先:day 1( 10月8日) 早上0815報到,090 ...

作者: share123    時間: 10-10-4 11:52

DGJS面試果日有d趕,請問九龍塘坐的士去將軍澳,系咪應該無咩機會塞車?
作者: ziyi    時間: 10-10-4 12:27

九龍塘邊處先
如果有機會行聯合道/窩打老道 或界行街/太子道西那邊有機會塞一下
但跟住在彩虹上觀塘繞道上寶琳北路到學校那一段就唔會塞
不要行觀塘道,唔塞就快兼平,但要看什麼時間

原帖由 share123 於 10-10-4 11:52 發表
DGJS面試果日有d趕,請問九龍塘坐的士去將軍澳,系咪應該無咩機會塞車?

作者: 貓咪咪    時間: 10-10-4 13:22     標題: 回覆 1# ziyi 的文章

請問有冇人知DGJS要見多久,因為我要趕要下一場.
作者: maynjune    時間: 10-10-4 13:57

Do you parents think that I will be feasible to attend both interviews?

SPCC - interview time : 11:30 a.m.
DGJS - arrival time: 2:35 p.m.

I am so headache now....
作者: ggoo    時間: 10-10-4 14:06

我覺得你個時間應該可以趕兩間,相差三個鐘冇問題.
我就好難趕兩間:
女拔: meeting time:9:00
九龍塘小學:   10:30.

原帖由 maynjune 於 10-10-4 13:57 發表
Do you parents think that I will be feasible to attend both interviews?

SPCC - interview time : 11:30 a.m.
DGJS - arrival time: 2:35 p.m.

作者: ziyi    時間: 10-10-4 14:19

咁真光呢
你是否give up真光啊

原帖由 ggoo 於 10-10-4 14:06 發表
我覺得你個時間應該可以趕兩間,相差三個鐘冇問題.
我就好難趕兩間:
女拔: meeting time:9:00
九龍塘小學:   10:30.

作者: share123    時間: 10-10-4 14:48

Hi ziyi

我系KTS => DGS呀,想計下大概要用幾多時間遮

share123
作者: AnotherHalf    時間: 10-10-4 15:54

The interview for SPCC is very fast, it takes no more than half an hour !  As my daughter just finished the interview last Sat.  The interview time is 2:50, we arrived there at 2:30, finished at 3:10.  

原帖由 maynjune 於 10-10-4 13:57 發表

作者: ziyi    時間: 10-10-4 16:05

以我平時從花虛駕車回TKO的時間來說(星期六日陪老媽去買花)
即行太子道西去到彩虹上觀塘繞道的方法來計算
平均要20~25分鐘
因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好,因TKO tunnel是去坑口及將軍澳,從坑口行返上山都是10~15分鐘
我估計從KTS去,唔塞車行上列的方法約需25~30分鐘就到

如果去EC (當天也是EC的面試),就要行TKO tunnel,也是25~30分鐘

原帖由 share123 於 10-10-4 14:48 發表
Hi ziyi

我系KTS => DGS呀,想計下大概要用幾多時間遮

share123

作者: ggoo    時間: 10-10-4 16:08

ziyi:
真光我冇撞期,女拔同九龍塘小學是10月8日,真光是10月9日,收到真光面試通知書後我更加喜歡真光,佢是唯一一間話萬一趕唔到,可以遲一小時再去面試,我覺得真光真是好有人情味,好體諒家長,我將佢既排位又向上移,希望我女入到,不過真光得50個位,機會好微.

原帖由 ziyi 於 10-10-4 14:19 發表
咁真光呢
你是否give up真光啊

作者: ziyi    時間: 10-10-4 16:29

恭喜你,起碼第1輪唔撞期已經是成功了一半

原帖由 ggoo 於 10-10-4 16:08 發表
ziyi:
真光我冇撞期,女拔同九龍塘小學是10月8日,真光是10月9日,收到真光面試通知書後我更加喜歡真光,佢是唯一一間話萬一趕唔到,可以遲一小時再去面試,我覺得真光真是好有人情味,好體諒家長,我將佢既排位又向上移,希 ...

作者: ggoo    時間: 10-10-4 16:40

多謝鼓勵,呢次面試時間比我想像中好,只是女拔同九龍塘小學撞期,其他都冇影響.希望你囡囡都入到鍾意既學校.
原帖由 ziyi 於 10-10-4 16:29 發表
恭喜你,起碼第1輪唔撞期已經是成功了一半

作者: Suetngo    時間: 10-10-4 16:51

因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好: But we cannot park the car at 寶琳北路 and have to drive to Tsui Lam Estate car park. Is it easy to get there?

If I drive  through TKO tunnel, which exit I should take? It seems easier to get Tsui Lam Esate car park if we are not familar with Tsui Lam, according to the map.

Pls help as I agrued with my family member for many times.........My arrival time is 8:15am 8Oct.

原帖由 ziyi 於 10-10-4 16:05 發表
以我平時從花虛駕車回TKO的時間來說(星期六日陪老媽去買花)
即行太子道西去到彩虹上觀塘繞道的方法來計算
平均要20~25分鐘
因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好,因TKO tunnel是去坑口及將軍 ...

作者: zachnana    時間: 10-10-4 17:09

我都係8:15報到, 9點'in', 請問知唔知'in'幾耐?
作者: rainy0429    時間: 10-10-4 17:19

睇怕都真係好多人會揸車去....
請問大家知唔知DG會唔會企硬只俾一個家長入?(好似GH咁)如果老豆反正唔入得就自駕都冇所謂~
如果父母都一定入得,我就貴D打的算了~免得等位泊車麻煩~
作者: chingchingb.ma    時間: 10-10-4 17:42

係只俾一個家長入

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 17:19 發表
睇怕都真係好多人會揸車去....
請問大家知唔知DG會唔會企硬只俾一個家長入?(好似GH咁)如果老豆反正唔入得就自駕都冇所謂~
如果父母都一定入得,我就貴D打的算了~免得等位泊車麻煩~ ...

作者: ziyi    時間: 10-10-4 17:49

投降啊: 我沒有說泊在寶琳北路,寶琳北路是不可以停車的,只是這路是入翠林的必經之路
而泊車只有泊翠林村
入翠林得一條路 - 寶琳北路,分別是從秀茂坪/寶達方向入(行寶琳路/寶琳北路,兩條路是接著的)
或將軍澳隧道第1個出口轉Po Shun Road在第1個回轉位轉左行回寶琳北路,一直行不轉灣,行上半山
兩條方向都是去到見翠林體育館轉入翠林路,差別第1個方向是轉左
別一個方向是轉右

從翠林出返來多一個選擇,可行翠林路上山方向,轉回寶琳路出秀茂坪/寶達方向

而俾我就一定唔會行將軍澳隧道,因為以車程來說遠很多
而且在將軍澳內很多交通燈位及回轉位,一不小心,出將軍澳隧道後出差左出口,有得你行
而行山路即寶琳路/寶琳北路,只有2個燈位
1個在寶達村,1個在馬遊塘(即翠林路出寶琳路)
沒有太多分差路

如果你有看新聞透視其中一集說香港新市填街道命名,很多司機唔識路
所以無論你駕車或搭的士,你要自己知路啊
我之前去TSL交文件,在旺角搭的士,的士司機也不識路去啊
要我教他行

原帖由 Suetngo 於 10-10-4 16:51 發表
因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好: But we cannot park the car at 寶琳北路 and have to drive to Tsui Lam Estate car park. Is it easy to get there?

If I drive  through TKO tunne ...

作者: rainy0429    時間: 10-10-4 17:59

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-4 17:42 發表
係只俾一個家長入

哦~~唔該曬! 咁點解往年有人話校長會望吓父母嘅呢?
係咪依家轉左形式,見唔到校長所以只俾一個入呢?
另外想問多句DG要家長填問卷嗎? Many thanks!

作者: Suetngo    時間: 10-10-4 20:04

It is very clear. Many many thanks!!! Now I have confidence to drive through 秀茂坪 and then to 寶琳北路.

原帖由 ziyi 於 10-10-4 17:49 發表
投降啊: 我沒有說泊在寶琳北路,寶琳北路是不可以停車的,只是這路是入翠林的必經之路
而泊車只有泊翠林村
入翠林得一條路 - 寶琳北路,分別是從秀茂坪/寶達方向入(行寶琳路/寶琳北路,兩條路是接著的)
或將軍澳隧道第1 ...

作者: ahtan    時間: 10-10-4 22:45

原帖由 ziyi 於 10-10-4 11:32 發表
上下午各只有一個報到時間,所以肯定駕車去重麻煩
因翠林是TKO半山區,沒有其他泊車地方
一係預早去,或預左父母其中一人坐係車內等入車場,另一人帶小朋友入學校
如果在港島區(上環至北角)去有3個選擇
1. 坐690,去到翠 ...

There are many arrival time slots. My arrival time is already different then my friend's. But I won't recommend people driving there if you haven't been there before. It's quite difficult to find! At least for me....I don't know the roads too well in that area, but I printed out google map, still got lost for 20 mins before finding the place.
作者: ziyi    時間: 10-10-4 22:58

我唔建議人駕車去是因為當處只有一個屋村停車場,而正常來說,每個屋村停車場只有1層是時租,約50~60個位
而駕車去絕對唔難,除非是路痴
因只是一條路,而且整個將軍澳只有她位處半山(最高點是康盛),一眼就望到,只怕路痴,明明直行卻轉了灣,或駛過了不懂在何處回頭
所以最安全的方法,搭MTR去寶琳,然後17M,不用怕司機不認識路
如果不是的話搭690,98A, 95M都是一定唔會錯的選擇
( 只怕睡過了,因為一過了下一站就很遠了-分別寶琳/康盛)

原帖由 ahtan 於 10-10-4 22:45 發表

There are many arrival time slots. My arrival time is already different then my friend's. But I won't recommend people driving there if you haven't been there before. It's quite difficult to find! A ...

作者: yanyant97    時間: 10-10-4 23:05

我想問係咪真係只可以一個家長入去呢???又話學校好想兩個家長一齊入既???
作者: chingchingb.ma    時間: 10-10-4 23:09

校長會望吓父母嘅喺係2nd interview,因為舊年2nd interview時,係由家長帶小朋友到校長室門口等見校長,校長會親自出嚟帶小朋友入校長室面見,咁校長只會喺出嚟帶小朋友入校長室及帶番小朋友出嚟嘅短短10幾秒望到家長咁囉。

以往唔需要填問卷。

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 17:59 發表

哦~~唔該曬! 咁點解往年有人話校長會望吓父母嘅呢?
係咪依家轉左形式,見唔到校長所以只俾一個入呢?
另外想問多句:DG要家長填問卷嗎? Many thanks!

作者: chingchingb.ma    時間: 10-10-4 23:11

舊年:
1st interview -- 只可一個家長帶小朋友入去學校
2nd interview -- 可以兩個家長一齊帶小朋友入去學校

原帖由 yanyant97 於 10-10-4 23:05 發表
我想問係咪真係只可以一個家長入去呢???又話學校好想兩個家長一齊入既???

作者: ahtan    時間: 10-10-4 23:22

原帖由 ziyi 於 10-10-4 22:58 發表
我唔建議人駕車去是因為當處只有一個屋村停車場,而正常來說,每個屋村停車場只有1層是時租,約50~60個位
因只是一條路,而且整個將軍澳只有她位處半山(最高點是康盛),一眼就望到,只怕路痴, ...

Maybe you know the area well. My friend's driver cannot find it either.
作者: rainy0429    時間: 10-10-5 00:28

Thanks so much!!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-4 23:09 發表
校長會望吓父母嘅喺係2nd interview,因為舊年2nd interview時,係由家長帶小朋友到校長室門口等見校長,校長會親自出嚟帶小朋友入校長室面見,咁校長只會喺出嚟帶小朋友入校長室及帶番小朋友出嚟嘅短短10幾秒望到家長咁 ...

作者: share123    時間: 10-10-5 09:26

Hi ziyi,

好多謝你甘詳細既資料,我希望到時個司機熟路啦!

share123
作者: hotchat    時間: 10-10-5 09:50

Does anyone know how long will the interview take? counting from meeting time?

why they request us to arrive 40 minutes before the meeting time? the child will be playing with other children in a room or she stays with the parent?

thanks.

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-4 23:11 發表
舊年:
1st interview -- 只可一個家長帶小朋友入去學校
2nd interview -- 可以兩個家長一齊帶小朋友入去學校

作者: yukico    時間: 10-10-5 20:29

原帖由 ziyi 於 10-10-4 22:58 發表
因只是一條路,而且整個將軍澳只有她位處半山(最高點是康盛),一眼就望到,只怕路痴, ...

翠林的停車場是可以任泊的, 不用分時租或月租, 我們一直都是這樣(亂泊), 從沒出問題。
面試日相信人多車又多, 排隊入停車場都應該花不少時間; 如果你不熟悉翠林邨, 那麼我會建議還是坐的士最穩陣, 起碼避免因搵路/行錯路/趕時間等因素引致小朋友緊張。
最後, 祝各位小公主面試順利。
作者: 亞水    時間: 10-10-5 23:05

原帖由 zachnana 於 10-10-4 17:09 發表
我都係8:15報到, 9點'in', 請問知唔知'in'幾耐?

宜…椅…同一個batch播 ,大家好運
作者: ziyi    時間: 10-10-5 23:06

領匯/秀屋署其下的停車場月租通常是沒有劃死位的
但基本上是5層停車場,會將約4層所合共的位是租給了商戶/公屋/居屋的人為月租的
如果你是月租的,有位就可以泊
時租的也是
但因為佔4層的位是租了以上的人,在停車場系統當入滿了可共時租的約一層的位時,會不准再入,除了月租的,因月租的有月租卡或電子卡
只要俾你入了,你打橫泊2個車位都可以

我那時半夜駕車回停車場,當時我月租的是有蓋,但竟然泊滿了
因有時租的泊了,有明明租頂層無蓋的有貪方便,又有不識泊車的泊到佔埋隔壁位
竟攪到我要泊入了閘後的的士位,第2早才駛返部車去有蓋的層數泊
我想帶出的時一個屋村停車場,給時租的不是這麼多,而且將軍澳的月租位是很full的,很少因月租沒有人租而劃返俾時租的

原帖由 yukico 於 10-10-5 20:29 發表

翠林的停車場是可以任泊的, 不用分時租或月租, 我們一直都是這樣(亂泊), 從沒出問題。
面試日相信人多車又多, 排隊入停車場都應該花不少時間; 如果你不熟悉翠林邨, 那麼我會建議還是坐的士最穩陣, 起碼避免因搵路/ ...

作者: Blessings    時間: 10-10-5 23:56

TSL:11:50-12:50
DGJS: 1:45

趕唔趕到?
作者: syschan    時間: 10-10-6 09:41

原帖由 Blessings 於 10-10-5 23:56 發表

趕唔趕到?

I am afraid it is a bit rush...
作者: syschan    時間: 10-10-6 09:42

Sorry... Side tracked from this subject...

Is there any written test during the interview?
作者: MaggieHei    時間: 10-10-6 09:45

如果你打的 / 自駕係可以趕到.

過往 TSL 在時間安排得幾好...

原帖由 Blessings 於 10-10-5 23:56 發表

趕唔趕到?

作者: Bon_Bon_Pa_Pa    時間: 10-10-6 12:35

舊年經驗超過1小時,叫我們早40分鐘到但到Interview時間都唔俾入要遲多15分鐘,可能上一個batch overrun 啦,入去後再等>1小時去出到嚟。可能舊年剛轉inerview型式,所以有D混亂,希望今年順利。建議搭地鐵轉17M或打的安全D。舊年我就因時間問題放棄咗KTS interview,祝各位好運啦。

原帖由 貓咪咪 於 10-10-4 13:22 發表
請問有冇人知DGJS要見多久,因為我要趕要下一場.

作者: ziyi    時間: 10-10-6 13:34

何謂written test,畫下畫算唔算?
我所知政府的政策是不容許筆試的

原帖由 syschan 於 10-10-6 09:42 發表
Sorry... Side tracked from this subject...

Is there any written test during the interview?

作者: syschan    時間: 10-10-6 13:55

原帖由 ziyi 於 10-10-6 13:34 發表
何謂written test,畫下畫算唔算?
我所知政府的政策是不容許筆試的

Oh.... really not allow 筆試?

I just told that the interview will ask the kid to write down the answer of :  what do you see in a park (in Cantonese), then the kid should write something like 花, 草....

That means it will not appear in the interview lar...!
作者: syschan    時間: 10-10-6 13:59

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-10-6 12:35 發表
舊年經驗超過1小時,叫我們早40分鐘到但到Interview時間都唔俾入要遲多15分鐘,可能上一個batch overrun 啦,入去後再等>1小時去出到嚟。可能舊年剛轉inerview型式,所以有D混亂,希望今年順利。建議搭地鐵轉17M或打的安全D。 ...

Sigh....

Do you think I can go to both interview?

1) SPCC arrival time 11:30 a.m. (15 min earlier) i.e. 11:15

2) DGJS arrival time 2:35 (+ 5 min earlier) i.e. 2:30 p.m. lar...

If I can meet, I am afraid that the kid's performance will be hindered because of the rush....  Can you pls give me some advice?

作者: yanyant97    時間: 10-10-6 16:30

我想問下會in幾耐? 我9:50in...
kts 就11:30
有冇機會趕到呢??
作者: prettygirls    時間: 10-10-7 02:30

原帖由 yanyant97 於 10-10-6 16:30 發表
我想問下會in幾耐? 我9:50in...
kts 就11:30
有冇機會趕到呢??

heard from others bk mami, DGS in around 1.5hrs.
作者: Keikei_mama    時間: 10-10-7 07:55

Any one know when can the 2nd interview be conducted after the 1st interview on this weekend?

作者: chingchingb.ma    時間: 10-10-7 08:01

Last year, the 2nd interview was conducted in early November.

原帖由 Keikei_mama 於 10-10-7 07:55 發表
Any one know when can the 2nd interview be conducted after the 1st interview on this weekend?

作者: Old_Cake    時間: 10-10-8 00:01

哈哈, 我住寶琳,見2:35,食完午飯慢慢行上去翠林都得 
作者: share123    時間: 10-10-8 09:51

DGJS好似系要提前45分鐘到,不是5分鐘啊
作者: hotchat    時間: 10-10-8 10:22

唔知今年考咩同考幾耐呢?

有冇人meeting time 遲過3:20呢? 最尾嗰batch 唔知係幾點呢?

原帖由 share123 於 10-10-8 09:51 發表
DGJS好似系要提前45分鐘到,不是5分鐘啊

作者: share123    時間: 10-10-8 10:54

[quote]原帖由 hotchat 於 10-10-8 10:22 發表

有冇人meeting time 遲過3:20呢? 最尾嗰batch 唔知係幾點呢?

/quote]

有人星期六五點先in,唔知系咪最遲
作者: YUWEI    時間: 10-10-8 12:22

我4點後in
原帖由 share123 於 10-10-8 10:54 發表
[quote]原帖由 hotchat 於 10-10-8 10:22 發表

/quote]

有人星期六五 ...

作者: liuiris    時間: 10-10-8 13:18     標題: 4:15pm

mine is 9 Oct 4:15pm.
I handed in the applicatin in the very last minute before the deadline...wanted to spare out the interview time...so far, all in my plan!
作者: share123    時間: 10-10-8 13:45

唔知今日d人in成點,真系好緊張!
作者: Haymama    時間: 10-10-9 10:37

請問昨日面試的泊晤泊倒車﹖
作者: Juliaqq    時間: 10-10-9 11:25

yes, mine was at 3:25pm and there were parking still available at the parking lot.
作者: ssskwan    時間: 10-10-9 12:42

不用上課也穿校服(CCKG), 實在有點那個...
作者: happycj    時間: 10-10-9 13:01

今早入場時,有緣見到校長真面目:) 。
作者: ahtan    時間: 10-10-9 17:09

I saw two CCKG girls wearing uniform too. The uniform looks so similar to DGS' so I thought those were students in the beginning but then saw them with mums. Maybe they think wearing CCKG uniform will increase their chances of being noticed by teachers.

原帖由 ssskwan 於 10-10-9 12:42 發表
不用上課也穿校服(CCKG), 實在有點那個...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5