教育王國

標題: 覺得很灰...想呻下... [打印本頁]

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-1 20:09     標題: 覺得很灰...想呻下...

亞仔就嚟20個月大了,政府要排到11月份先幫佢做評估...
目前任何單字都未識講,連byebye..去街街係乜都未理解...爸爸媽媽都唔知係何物...
佢每日不停咁喊,扭計,"螺"地...
屋企人又唔理解,佢亞"女麻"成日話佢臭脾氣,同人玩鬥氣先唔肯講野,唔睬人...
爸爸就只顧搵$返嚟就ok,要怎樣去幫亞仔,就得我一個人,每日一有時間就不斷上網搵資料...
但就毫無方向咁...
所有壓力得我一個人去頂住...
偷偷喊過無數次,身邊人都唔理解...
有時真係諗住放棄...
作者: rain75    時間: 10-10-1 21:11

好明白你嘅處境,屋企人唔理解真係壓力好大,pm咗啲家居訓練的資料俾你,希望幫到你,唔好放棄,亞仔有訓練之後會好啲!加油!

原帖由 丞丞BB 於 10-10-1 20:09 發表
目前任何單字都未識講,連byebye..去街街係乜都未理解...爸爸媽媽都唔知係何物...
屋企人又唔理解,佢亞"女麻"成日話佢臭脾氣,同 ...

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-1 23:19

thx
原帖由 rain75 於 10-10-1 21:11 發表
好明白你嘅處境,屋企人唔理解真係壓力好大,pm咗啲家居訓練的資料俾你,希望幫到你,唔好放棄,亞仔有訓練之後會好啲!加油!

作者: pipi331    時間: 10-10-1 23:46

作者: jezzyuen    時間: 10-10-1 23:50

可吾可以pm埋比我?

作者: jezzyuen    時間: 10-10-1 23:52

要幾大先做得評估?剛15個月準確嗎?
原帖由 pipi331 於 10-10-1 23:46 發表
而家都10月, 會唔會考慮比2千幾去STEP 做評估, for 早半個月攞轉介?

作者: Torres    時間: 10-10-1 23:53

丞丞BB,

你要振作加油啊, 我們這裡每一媽媽都有經歷過你一開始發現的痛苦! 我好明白你感受, 你將你既憂慮發洩出來, 已經做得好好, 千期唔好自己屈住個心! 喊出來真是一個舒懷既方法, 不過喊完之後, 我地又要振作起來! 你在未見cac 評估前, 其實都有好多野可以做! 找定一些訓練機構資料, eg. 協康, 耀能, 邁步, 領思, etc... 準備幫阿仔報名! 無論最終評估結果是如何, 找一些小組or 個別比佢上堂都冇壞!

加油, 我們很樂意聽你心事, 有咩問題要講出來, 大家一起幫你
作者: Torres    時間: 10-10-1 23:54

原帖由 jezzyuen 於 10-10-1 23:52 發表
要幾大先做得評估?剛15個月準確嗎?

STEP 好似18個月可以做
作者: BeBe媽媽    時間: 10-10-2 00:01

原帖由 rain75 於 1/10/2010 21:11 發表

我都想要有關資料呀,可否PM埋我? THANKS!
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 00:13

o巖!我o地要振作...目前最主要o既係我應該點樣幫佢,
Torres可否分享下你o既經驗呀
原帖由 Torres 於 10-10-1 23:53 發表
丞丞BB,

你要振作加油啊, 我們這裡每一媽媽都有經歷過你一開始發現的痛苦! 我好明白你感受, 你將你既憂慮發洩出來, 已經做得好好, 千期唔好自己屈住個心! 喊出來真是一個舒懷既方法, 不過喊完之後, 我地又要振作起 ...

作者: jezzyuen    時間: 10-10-2 00:40

即係仲要等!好迷網!好亂。
原帖由 Torres 於 10-10-1 23:54 發表

STEP 好似18個月可以做

作者: lokjoan    時間: 10-10-2 00:56

唔好靠政府, 就算佢評估完, 排政府位都要等成一年, 最多每個月俾千幾蚊你, 呢段期間你只有等or用個雞碎的津貼幫補下,自己喺出面搵training. 如果你經濟許可, 我覺得最好搵出面嘅s位密集式訓練(好似2歲就可以讀), $7500每個月,  我估頂多讀大約一年, 一年後政府排到你就可以去政府位, 襯依家仲細早dtrain佢.

作者: pocoyo123    時間: 10-10-2 01:01

千萬唔好灰心,亞仔成日哭,紐計,都係佢唔識表達自己的意思,你首先搵st/pst 比佢,令佢先掌握到簡單的表達,咁佢同你之間先有互動能力,再慢慢行下一步,可能每一步都比其他人難行,但總會搵到大路,條條大路通羅馬,努力

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 01:20

s位密集式訓練(好似2歲就可以讀), $7500每個月
請問有資料嗎,可否pm比我
原帖由 lokjoan 於 10-10-2 00:56 發表
唔好靠政府, 就算佢評估完, 排政府位都要等成一年, 最多每個月俾千幾蚊你, 呢段期間你只有等or用個雞碎的津貼幫補下,自己喺出面搵training. 如果你經濟許可, 我覺得最好搵出面嘅s位密集式訓練(好似2歲就可以讀), $75 ...

作者: lokjoan    時間: 10-10-2 01:27

其實協康青蔥計劃, 耀能, step, PRTA 呢d大嘢都有, 你上網搵吓一定搵到.
作者: bbpigbb    時間: 10-10-2 10:32

丞丞bb媽媽
我同你一樣唔知點做好, 每日哭幾次, 你現時會點做?可否跟電治聯絡?
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 10:46

可否跟電治聯絡?
原帖由 bbpigbb 於 10-10-2 10:32 發表

丞丞bb媽媽
我同你一樣唔知點做好, 每日哭幾次, 你現時會點做?可否跟電治聯絡?

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 11:06

原來自費做語言治療都要排期...
樂寧中心要夠2歲,
親職教育中心要排半年...
唯有睇下協康快唔快...
作者: pipi331    時間: 10-10-2 12:59

作者: apple~y    時間: 10-10-2 14:00

係呀講0野慢,請專業幼兒導師pst做個別訓練都好好
一路做訓練一路引導仔仔講0野,表達,安坐
跟導師導指示做0野,我覺得對我仔仔就好好啦
如果經濟有限可做pst先
st可以遲些先跟
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 14:53

問d好蠢既野,st係咩,pst又係...
原帖由 pipi331 於 10-10-2 12:59 發表

講嘢慢唔一定要請st, 請幼兒導師 pst都得.

作者: pattsui11@yahoo    時間: 10-10-2 15:44

請問ST言語治療師和PST專業幼兒導師的費用大概多少錢?

原帖由 apple~y 於 10-10-2 14:00 發表
st可以遲些先跟 ...

作者: bbpigbb    時間: 10-10-2 16:10

原帖由 丞丞BB 於 10-10-2 10:46 發表
可否跟電治聯絡?

唔好意思! 因我用手機打字所以不好.
我可否跟你用電話交流下?
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 16:15

專業幼兒導師pst做個別訓練...
請問你有冇做開邊間?效果如何,費用如何.thx
原帖由 apple~y 於 10-10-2 14:00 發表
st可以遲些先跟 ...

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 16:24

剛剛去左元朗基督教服務處(親職教育中心)...
自費做語言治療就$600/45mins...
不過唔知要排幾耐...
協康就$650/45mins...
好似協康就出名小小...
請問有冇邊位媽咪有冇做過邊間機構好d既...
可否指條明燈...thx
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 16:54

好的,冇問題^^

原帖由 bbpigbb 於 10-10-2 16:10 發表

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-2 16:54

好的,冇問題^^

原帖由 bbpigbb 於 10-10-2 16:10 發表

作者: pocoyo123    時間: 10-10-2 23:15

我小朋友係樂天做小組PST
小組--- $300 @1 HR
PST---$480 @50MIN

你可以問下, PST 我係MS CHENG 教得幾好, 不過如果係SAT 就可能要等啦, 因佢好多學生
作者: apple~y    時間: 10-10-3 14:07

原帖由 丞丞BB 於 10-10-2 16:15 發表
專業幼兒導師pst做個別訓練...
請問你有冇做開邊間?效果如何,費用如何.thx

因為我聽你講小朋友理解,聽指領,安坐不太理想所以我個人認為你小朋友做pst較適合
現階段做st擔心浪費金錢
pst係專業幼兒導師主要改善小朋友理解,聽指領,安坐...小肌肉訓練都會有,所以我覺得較適合你仔仔現在階段
如果安坐都唔可以坐定定,連簡單理解都唔明點上st??
st係言語治療師主要教小朋友說話,正確發音,口肌訓練
pst收費一般比st平小小,當然可能師資經驗多些收費又貴些
夾唔夾真係好睇個導師同小朋友夾唔夾到
好似睇醫生0甘,我覺得好未必人人都覺得好
我仔仔係上門做個別的,
不過我唔講導師資料啦,怕比人以為我賣廣告
以上一切只係我個人意見
希望以上資料幫到你啦

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-4 00:05

唔該pm比我啦,
一萬個唔該...
原帖由 apple~y 於 10-10-3 14:07 發表

因為我聽你講小朋友理解,聽指領,安坐不太理想所以我個人認為你小朋友做pst較適合
pst係專業幼兒導師主要改善小朋友理解,聽指領,安坐...小肌肉訓練都會有,所以我覺得較適合你仔仔現在階段
...

作者: bbpigbb    時間: 10-10-4 20:15

原帖由 apple~y 於 10-10-3 14:07 發表

...

Hi apple~y

唔該pm or email比我啦!
my email : [email protected]
many many thanks!
作者: wcbaby    時間: 10-10-13 16:07

麻煩我都想要info ar, pls pm me thx!!!!!
作者: caca0921    時間: 10-10-13 17:28

我大仔現在在協康會做緊PST, 導師經驗豐富, 而且又可以借教材每日俾仔仔練習, 做咗一個多月已經見到有進步, 如果經濟許可真係要搵專業人士幫手, 好過自己茫無頭緒. 媽媽係偉大的, 但不是萬能, 千祈唔好俾咁大壓力自已, 盡力而為啦, 我相信妳既小朋友一定會感受到, 只係佢地唔識去同我地表達. 所以我地一定要幫佢地, 要進入佢地既內心世界, 如果連我地都唔去幫佢地, 佢既世界就只係得佢一個人.......... 真係好慘..........
其實同個仔去CAC做評估之前己經有心理準備阿仔可能會有D問題, 但當E生同我地宣佈佢有自閉症既一刻仍然感到很難接受, 直到現在我仍然在想到底是哪方面出現咗問題令到佢咁樣? 但我知道自己必須要堅強, 如果自己都崩潰咗仲有邊個去幫佢呢? 所以我只係流過幾滴眼淚, 但心裡一直都想找機會可以大哭一場........ 呢度既所有媽媽們, 加油呀.........無論他們是怎樣, 都係我地最愛既孩子.
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-13 23:16

真的好多謝各位媽咪...有d媽咪仲教o左我好多自己係屋k點幫個仔o既方法...
cac已經通知我今個月27號做評估...
我已經有心理準備去接受...個結果...
既希望27號快d來臨,又不免...
唉...心情好複雜

作者: Granadilla    時間: 10-10-14 10:53

作者: bbpigbb    時間: 10-10-20 00:48

原帖由 bbpigbb 於 10-10-4 20:15 發表

Hi apple~y

唔該pm or email比我啦!
my email : [email protected]
many many thanks!

Hi apple~y

i haven't rec'd your information, can you send to me.

many thanks!
作者: bjtower2    時間: 10-10-20 13:54

原帖由 丞丞BB 於 10-10-13 23:16 發表
真的好多謝各位媽咪...有d媽咪仲教o左我好多自己係屋k點幫個仔o既方法...
cac已經通知我今個月27號做評估...
我已經有心理準備去接受...個結果...
既希望27號快d來臨,又不免...
唉...心情好複雜 ...

我想問你等了幾耐才通知做評估 , 我仔2Y5M上星期剛剛到CAC見姑娘 , 佢話要等6個月才有評估 , 我每日心情都好擔憂 , 每看有關自閉症資料 , 都不禁流淚 , 係米入CAC評估多數會證實係自閉/自傾 , 我還未懂面對如真的自閉/自傾 , 不時覺得阿仔似係又似唔係..... , 心情同你一樣好複雜

- 阿仔好早已懂說話 , 但經常COPY別人的說話 , 有時又好正常回答 , 認中英文字好叻 , 好喜歡字體及數字 , 懂讀故事中的句子
- 喜歡玩開關門, 特別在MTR時及在LIFT時一定要看開關門 , 自己經常用不同玩具製造開關門
- 好怕看醫生 , 見到醫生喊叫要走 , 情緒失控 , 所以醫生見佢咁 , 懷疑佢有自閉 , 話轉介去CAC
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-21 20:17

我o地都等o左半年喇~
睇你仔情況都唔係好差,
互勉之.
原帖由 bjtower2 於 10-10-20 13:54 發表

我想問你等了幾耐才通知做評估 , 我仔2Y5M上星期剛剛到CAC見姑娘 , 佢話要等6個月才有評估 , 我每日心情都好擔憂 , 每看有關自閉症資料 , 都不禁流淚 , 係米入CAC評估多數會證實係自閉/自傾 , 我還未懂面對如真的 ...

作者: HimHim_MaMa    時間: 10-10-22 10:18     標題: 回覆 37# bjtower2 的文章

你o既情況真的唔差喎! 我個仔仔在10月頭見cac姑娘. 因阿B好遲先識講嘢(約2.6歲). 脾氣好臭, 成日自己一個玩, 唔肯同細佬玩(細佬走近, 仲打細佬 ), 返學都係咁(是學校叫我去評估添). 啲東西係一定要放在指定地方, 其他的唔得, 如上廁所一定要綠色嗰張椅, 一樣的但紅色的一定唔得, 綠色的椅一定要疊在紅色之上 . 最後姑娘都話不大問題(小朋友總有些自己的喜好). 沒有話叫我見醫生等. 只是叫我上佢哋的cause喎 所以暫時自己教多啲佢囉!
作者: pinkdoll    時間: 10-10-23 18:49

你仔仔你協康會做緊pst 係咪1星期一次?
除咗做pst 你仔仔有冇返緊n班?

我仔仔排緊S位 我其實頭痛緊 除咗俾我仔仔做pst 同參加playgroup之外 重要唔要自己去搵普通N位讀住先

你可唔可以俾啲意見我?

原帖由 caca0921 於 10-10-13 17:28 發表
我大仔現在在協康會做緊PST, 導師經驗豐富, 而且又可以借教材每日俾仔仔練習, 做咗一個多月已經見到有進步, 如果經濟許可真係要搵專業人士幫手, 好過自己茫無頭緒. 媽媽係偉大的, 但不是萬能, 千祈唔好俾咁大壓力自 ...

作者: pinkdoll    時間: 10-10-23 19:00

如果你心急 又負擔得起可以去協康做評估

我仔仔去CAC做評估 結果係發展遲緩+自閉症

我仔仔都係成日將啲玩具啪埋分開 啪埋分開 開頭我都唔明佢做乜 去到CAC見E生 E生問我仔仔係咪好鐘意睇LIFE門 我話係呀 我先明白佢用玩具扮開LIFE門同關LIFE門

又鐘意開門同開門

除咗呢啲之外

唔同人玩 唔講嘢 對人聲音冇乜反應 佢某啲地方會大吵大鬧

對於我嚟講 早啲做咗評估 如果有事就可以早啲搵辨法去幫佢 如果做咗評估 原來冇事就安心啦

原帖由 bjtower2 於 10-10-20 13:54 發表

我想問你等了幾耐才通知做評估 , 我仔2Y5M上星期剛剛到CAC見姑娘 , 佢話要等6個月才有評估 , 我每日心情都好擔憂 , 每看有關自閉症資料 , 都不禁流淚 , 係米入CAC評估多數會證實係自閉/自傾 , 我還未懂面對如真的 ...

作者: anan3388    時間: 10-10-24 20:39

原帖由 pinkdoll 於 10-10-23 18:49 發表
你仔仔你協康會做緊pst 係咪1星期一次?
除咗做pst 你仔仔有冇返緊n班?

我仔仔排緊S位 我其實頭痛緊 除咗俾我仔仔做pst 同參加playgroup之外 重要唔要自己去搵普通N位讀住先

你可唔可以俾啲意見我?

...

最好可以去到私人 S 位, 否則普通n班都無話唔好, 但要睇你個仔仔既情況, 若係靜既會俾人擺埋一邊, 若係比較多行為野既, 就會有定心理準備有人同你"講野", 甚至讀讀下無得讀, 有定心理準備就無咁 hurt... n 班最好找人手比例少d, 本身有 i 位既會好少少

再唔係, 睇下附近有無 S 位有暫托, 都係一個好好既選擇

你小朋友幾大?
作者: pinkdoll    時間: 10-10-24 22:33

23個半月大

我大孖就發展遲緩 細孖就發展遲緩+自閉

家陣搵個啲n位 全部都係i位架 我唔敢搵主流幼稚園 想問下應唔應該同有i位既幼稚園講清楚佢哋情況?

前日就搵到s位暫托 中心主任想我每星期暫託佢哋2個係中兩日咋

原帖由 anan3388 於 10-10-24 20:39 發表

最好可以去到私人 S 位, 否則普通n班都無話唔好, 但要睇你個仔仔既情況, 若係靜既會俾人擺埋一邊, 若係比較多行為野既, 就會有定心理準備有人同你"講野", 甚至讀讀下無得讀, 有定心理準備就無咁 hurt... n 班最好 ...

作者: pipi331    時間: 10-10-24 23:13

作者: pinkdoll    時間: 10-10-24 23:29

有呀 會搵pst俾佢哋2個 一星期一次

st俾細孖 一星期一次

另外 同中心主任(s位暫託)講咗 我會join中心既playgroup 希望可以留係中心耐啲

請問我重可以安排甚麼training俾佢哋

私人s位可唔可以讀1-2個月架 第一太貴負擔唔到 第二我住個边冇私人s位(九龍東) 全部要去到九龍西 就算讀到私人s位 我又要安置咗大孖先 然後再帶細孖去讀私人s位 搞到我頭都痛埋

原帖由 pipi331 於 10-10-24 23:13 發表

絶對同意, 人手比例系好重要. 同樣一對十幾, 四/五十人一班 vs 十零廿個一班分別好大.  有i位ge學校,讀普通位未必會support 個小朋友. 佢地會講 i位要有社署轉介.... i位老師主力睇i位ge小朋友. 實質系, 間嘢將個 ...

作者: pipi331    時間: 10-10-24 23:37

作者: 豬_兜兜    時間: 10-10-25 11:54

你可否pm 家居訓練比我啊, 謝謝!!
我都好心呷....
我老公只顧工作, 比了家用就什麼都不理....
家裡大大小小事都是我跟
阿b 所有問題又系我跟, 不要說什麼訓練...連叫佢同阿b玩下, 他都只是抱一下阿b睇電視....
我真系覺得阿b同佢冇關, 除了來自他一條精子外....
我系一個冇耐性, 冇eq的人....真系有一日, 我頂唔順...我會同阿b一齊去.....
作者: pattsui11@yahoo    時間: 10-10-25 13:31

若星期日你告訴我便好了,有幾本很好的家居訓練的書,你可以借去用。你幾時再到香港?

我覺得培養父子感情是很重要的,你試下叫你老公睡在床上或有墊的地上,背向天,你扶著阿B在他的背上慢慢行,他會勁舒服的。又讓他扶著阿B行在你的背上,你也享受一下;若買支好的香薰油給老公為阿B按摩,阿B的自閉困難會容易些解決的啊!

其實這世界識做亞爸的真不多。

原帖由 豬_兜兜 於 10-10-25 11:54 發表

我都好心呷....
家裡大大小小事都是我跟
阿b 所有問題又系我跟, 不要說什麼訓練...連叫佢同阿b玩下, 他都只是抱一下阿b睇電視....
我 ...

作者: anan3388    時間: 10-10-25 17:03

原帖由 pinkdoll 於 10-10-24 23:29 發表
有呀 會搵pst俾佢哋2個 一星期一次

st俾細孖 一星期一次

另外 同中心主任(s位暫託)講咗 我會join中心既playgroup 希望可以留係中心耐啲

請問我重可以安排甚麼training俾佢哋

私人s位可唔可以讀1-2個月架 第一太 ...

私人s可以讀 1-2個月, 不過大多數要一個月通知, 樂天以前好似可以逐日計(不過要再問下佢), 有d都有上午小組既形式

其實 ot 我自己覺得有用, 可以針對感統問題. 或者若唔讀私人 s, 考慮下會否上 ot
作者: anan3388    時間: 10-10-25 17:21

原帖由 豬_兜兜 於 10-10-25 11:54 發表

我都好心呷....
家裡大大小小事都是我跟
我 ...

我都好明白你既心情, 好似一個人在途上咁...
呢度其實都好多過來人, 捱過左開頭最辛苦既一段, 慢慢你會嘗到甘...甚至甜!
當仔仔歲半時我唔會估到我有咁既一日, 我以為成世佢都只係鍾意 abc, 形狀, 多過理我.  依家佢 3 歲勒, 每日仔仔都有驚喜俾我, 日日都有進步(雖然係小小既進步), 我知多左佢想點, 佢亦好親我.  雖然佢有障礙, 但佢一樣係一個有血有肉有感情既個體, 從佢既眼神, 我知道佢感覺到我開心唔開心, 佢都會關心我.  
所以, 相信你既小朋友, 相信係自己! 你用左既心機, 你既存出唔會白費, 加油!

送你以下的一篇好文:

The Special Mother       by Erma Bombeck
(翻譯:sjmama)
大多數婦女成為媽媽只是偶然的因素,有些是自己的選擇,小部分由於社會壓力,還有三三兩兩因為習慣。這一年,接近十萬名婦女會成為特殊兒的媽媽。你們有沒有想過她們是怎樣被挑選的?
由於某種原因,我看到上帝盤旋大地,慎重地選擇祂認為最合適的繁殖工具。祂一邊觀察,一邊指示天使在生命冊上記錄。
「Armstrong, Beth,給她兒子,守護者是….給她Gerard,他可以容忍不敬的言語。」
「Forrest, Marjorie,給她女兒,守護者是Cecelia。」
「Rutledge, Carrie,雙生兒,守護者是Matthew。」
最後他把一個名字給天使,微笑地說:「給她一個有殘障的孩子。」
天使很奇怪:「主呀,為什麼給她?她是如此快活的人。」
「這就對了。」上帝含笑回答:「我怎能夠把殘障兒給一個不懂笑的母親?那太殘忍了。」
「可是她有沒有耐性?」天使又問。
「我不需要她太有耐性,否則她會被自憐和絕望淹沒。一旦震驚與憤慨消逝,她就能夠處理。」
「我今天觀察了她一整天,她有自我意識也很獨立,這很罕有更是作為母親極需的特質。你看,我給她的孩子有自己的世界,她要把孩子從自己的世界拉出來,這不是一件容易的事情。」
「可是,主呀,我不認為她相信你呢。」
上帝仍然微笑:「不要緊,我會處理。這個母親很理想,她有足夠的自私。」
天使倒抽一口氣:「自私?難道這也是美德?」
上帝點頭說:「如果她不能夠偶爾抽離孩子,她將無法活下去。我會賜這位母親一個接近完美的孩子。最初她未能理解這點,但將來她會被人們羨慕。她不會認為『能夠言語』是理所當然,她不會視孩子的每一個進步是平常的事。當她的孩子第一次叫『媽媽』,她會見到奇蹟,到時候她就明白了。」
「我會允許她清晰地看到我所看到的:無知、殘酷、偏見,但我會讓她崛立。她絕不會孤單,她生命中的每一天每一刻都有在她身旁,因為她在做的工作,當然就像在此與同行。」
「那麼誰是她的守護者?」天使問到,她的筆停留在半空。
上帝莞爾:「一面鏡子已經足夠。」
轉貼自:
http://hk.myblog.yahoo.com/winter090769/article?mid=4126&prev=4164&next=4101
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-26 17:07

好感動...
原帖由 anan3388 於 10-10-25 17:21 發表

我都好明白你既心情, 好似一個人在途上咁...
呢度其實都好多過來人, 捱過左開頭最辛苦既一段, 慢慢你會嘗到甘...甚至甜!
當仔仔歲半時我唔會估到我有咁既一日, 我以為成世佢都只係鍾意 abc, 形狀, 多過理我.  依家 ...

作者: sam/josh    時間: 10-11-2 16:30

可吾可以pm埋比我?thx!
作者: sam/josh    時間: 10-11-3 17:48

rain75 thx
作者: BeBe媽媽    時間: 10-11-4 00:03

S位可以暫託架咩?點申請架?有無限乜資格呢? THANKS!
作者: anan3388    時間: 10-11-5 11:17

原帖由 BeBe媽媽 於 10-11-4 00:03 發表
S位可以暫託架咩?點申請架?有無限乜資格呢? THANKS!

你可以打去就近既s位學校一問, 我所知協康的 s 位都有不少有暫托服務
當時我係輪候緊s位, 所以可以暫托. 詳情都係要問返間學校

作者: pinkdoll    時間: 10-11-5 21:31

協康會有暫託服務 for有特殊需要小朋友

我申請個陣要出示埋評估report俾中心主任睇架

原帖由 BeBe媽媽 於 10-11-4 00:03 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5