教育王國

標題: 有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀? [打印本頁]

作者: yiutingmum    時間: 10-9-22 16:15     標題: 有無媽咪報咗明年翠茵小宇宙N1呀?

我個係0911細仔,重未知收唔收,我打去問話大仔就10月in,細仔就12月in..而我只係報咗呢間咋,唔知使唔使報多幾間保險d呢?
作者: cincin_ko    時間: 10-9-23 02:16

作者: yiutingmum    時間: 10-9-23 14:28     標題: 回覆 2# cincin_ko 的文章

你係咪9月11號報0架?我那天一早就去排隊報上午啦,打去問話無咁快通知的
作者: macvn123    時間: 10-9-23 15:03

我個女都係0911細仔,報左新寶城果間,我郵寄交表咋,支票就扣左錢喇,但未有消息.
作者: yuffieyip    時間: 10-9-23 16:11

我b都係0911細b, 響9月11日交左表, 不過排到好似130, 有上午班機會好細, 你地仲有無報其他學校呀, 細b報pn 點都係等插班, 到時返學都唔知有無得去睇佢呢
作者: cincin_ko    時間: 10-9-24 00:44

作者: sillymair    時間: 10-9-24 16:12

我都同阿仔報左新寶城, 0910細b 都係要等插班, 唔知排 18 有無機會入 am 呢?

十月德寶同 learning habitat 有 open day 我可能會報埋
作者: cincin_ko    時間: 10-9-24 17:31

作者: sillymair    時間: 10-9-24 18:01

無辦法啦, 唯有報多幾間睇下有無機會囉
作者: yiutingmum    時間: 10-9-24 21:19     標題: 回覆 4# cincin_ko 的文章

我攞咗no 113,我有問佢細仔會唔會係後補名單,佢就話唔會,人人都有得面試,只係細仔會遲兩個月即12月先面試,你重有無報其他學校呀?我只報咗一間...唔知重有咩選擇
作者: yiutingmum    時間: 10-9-24 21:20     標題: 回覆 4# sillymair 的文章

十月幾多號呀?我都想報呀
作者: yiutingmum    時間: 10-9-24 21:23     標題: 回覆 7# yuffieyip 的文章

無呀,但如果得返下午我都讀啦..咁難搵,我又問佢k1幾時報,佢話如果收咗pn會自動讀倒k1喎...希望佢收我仔啦..各位媽咪,我住欣明苑0架,你地住邊,做個朋友好嗎?
作者: DoubleOs    時間: 10-9-27 10:35

我都係9月11日幫阿女報左PN,跟據我經驗,佢地interview 只係望吓小朋友有無特別問題,而AM班係先到先得,如果小朋友無乜問題,而你個籌又夠前,應該都會收,果時我個仔in K1,佢in完后就叫我交留位費咯,今次幫阿女報,個籌係49,佢都話AM無問題架喎!!
作者: cincin_ko    時間: 10-9-27 13:03

作者: DoubleOs    時間: 10-9-27 13:27

唔係喎,我攞籌果陣,後面個人問佢,佢都話AM無問題架喎,當時佢都未睇係大仔定細仔,夠年齡就得架啦!咁幾多班我又唔知喎!!

原帖由 cincin_ko 於 10-9-27 13:03 發表

你個囡梗係大囡, 我個囡係細囡, 唔知佢收唔收入am class....

請問一年開幾多班pn, 同一班幾多人?

作者: 小玲    時間: 10-9-27 14:05

作者: yiutingmum    時間: 10-9-27 18:08     標題: 回覆 1# 小玲 的文章

9月11號開始報,你可以打去問下,我個係細仔,國際我怕太難,應該會讀主流
作者: cincin_ko    時間: 10-9-28 00:01

作者: yiutingmum    時間: 10-9-28 00:06     標題: 回覆 1# cincin_ko 的文章

我問學校佢都係話無分年紀來收生,但我唸法同你一樣,我估細仔一定係後備,佢地無理由咁sit..
作者: DoubleOs    時間: 10-9-28 09:54

cincin_ko, 我估大家誤會左啦,如果開學時都未夠年齡,學校跟本唔會收,所謂細仔,係只開學時剛剛夠年齡入學既小朋友,而其他有幾個月果D就叫大仔

請留意,我本來都想係黎緊1月幫阿女報N班插班,但老師話:就算到時有位,咁下一個年度應該係讀K1,但3年后一樣升唔到小一,因小一收生係有規定,要開學時即係9月,已足5歲8個月先可以升小一,所以先改報下年度N班

至于插班方面,出面有D學校係要你小朋友夠18個月先會收你張form,到你小朋友足2歲先會睇吓學校有無位先再收架!!

作者: DoubleOs    時間: 10-9-28 10:01

cincin_ko, 我估大家誤會左啦,如果開學時都未夠年齡,學校跟本唔會收,所謂細仔,係只開學時剛剛夠年齡入學既小朋友,而其他有幾個月果D就叫大仔

請留意,我本來都想係黎緊1月幫阿女報N班插班,但老師話:就算到時有位,咁下一個年度應該係讀K1,但3年后一樣升唔到小一,因小一收生係有規定,要開學時即係9月,已足5歲8個月先可以升小一,所以先改報下年度N班

至于插班方面,出面有D學校係要你小朋友夠18個月先會收你張form,到你小朋友足2歲先會睇吓學校有無位先再收架!!

原帖由 cincin_ko 於 10-9-28 00:01 發表

如果你開幼稚園, 你會收一個只可以比半年學費, 定係收一個可以交足全年學費??
如果有一個大仔可入學, 又有一個細仔表現ok, 會否放棄比個大的(佢可能個籌係最後), 然後等個細仔下半年夠年齡才上學? (細仔個籌早一點 ...

作者: 小玲    時間: 10-9-28 11:57

Yiutingmum, Thanks!

我噚日打咗電話問,似乎新都城嗰間多人報d。因為我想報2歲全日班,佢都話冇晒位。請問知唔知學費係幾多呢?

我都應該會讀主流,但我發現多數幼稚園都會游說轉讀國際班,國際班嘅學費係咪高D呢?呢兩年真係多咗好多bb,我都驚唔收我個女。
作者: cincin_ko    時間: 10-9-28 14:20

作者: cincin_ko    時間: 10-9-28 14:23

作者: yiutingmum    時間: 10-9-28 15:20     標題: 回覆 3# 小玲 的文章

學費你睇呢個網頁:
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi ... &school_id=3594
你會唔會同bb報埋親子宝宝班?16個月大就玩得,佢話提前一個月報名的,我都唸住報,你係咪在職媽咪呀?因為起初我都想比阿仔讀全日,(我想舒服d)但我問佢多出來的半日係學咩..佢話無野學0架,只係託管,既然係咁不如我自己睇返,而且c6又怕佢太辛苦
今天我寄咗份報名表去緑茵,這是我第二間報的pn
作者: yiutingmum    時間: 10-9-28 15:26     標題: 回覆 21# yuffieyip 的文章

我重有報緑茵,我朋友話如果小朋友返學喊,d老師會叫d家長快d走唔好望住個小朋友,費事佢喊得更厲害,如果持續在喊的就會被叫到校長室喊,(因為唔想影響到其他小朋友上堂)我朋友話有d小朋友喊到嘔...我個仔都係勁痴身的,我都好擔心呀~
作者: 小玲    時間: 10-9-28 17:27

作者: yiutingmum    時間: 10-9-29 12:35     標題: 回覆 1# 小玲 的文章

講口卑翠茵好似好d,想問你點知得返下午有學位?佢通知咗你嗱?
作者: yiutingmum    時間: 10-9-29 12:38     標題: 回覆 22# sillymair 的文章

我在新都城排131...咁咪無望?德宝我問過佢話要親自去報名(起初我係想download表格寄去)請問10月幾多號呀?
作者: snow228    時間: 10-9-29 14:06

其實我偏向德寶, 德宝校舍又大d, 學費又平d, 個名好似出名d, 唯獨是口啤好似麻麻地....口啤好緊要.

我上星期係新寶城翠奧茵見到張今年小一派位貼左出來, 派得幾好, 好多都直資, 有一個仲入到"啦沙", 令我對翠茵有點心動.

反而我上星期去籃田think交表, 貼左張小一派位結果出來, 無翠茵甘好

原帖由 yiutingmum 於 10-9-29 12:38 發表
我在新都城排131...咁咪無望?德宝我問過佢話要親自去報名(起初我係想download表格寄去)請問10月幾多號呀?

作者: 小玲    時間: 10-9-29 16:54

作者: snow228    時間: 10-9-29 17:09

德寶簡直浪費左政府資源, 有間甘大既獨立校舍, (卻太多負面COMMENTS, 但我唔知真實情況係真係假), 但相反翠茵屈係甘細校舍, 但卻好評如潮).  但我都係偏向德寶, 君不到黃河, 心不死

原帖由 小玲 於 10-9-29 16:54 發表
我見到你個no.都131, 每班30人,開四班都去咗120個no.通常都開三班,多數人都prefer上午班,不過我諗你都會有機嘅。我前日打去問時都好似唔休做,所以我估下午班多數有位。我係估咋!不過你個小朋友係年底出世,真係要足兩歲 ...

作者: cincin_ko    時間: 10-9-29 23:36

作者: snow228    時間: 10-9-30 10:47

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2136842&extra=&page=5

睇完呢個post, 我手都震埋, 唔洗諗

原帖由 cincin_ko 於 10-9-29 23:36 發表

我見有人彈, 亦有人讚呀....唔係全部咁差卦.

作者: CCWai    時間: 10-9-30 12:00

HI, 我個囡係0906b, 我都報左明年n1,琴日收到信9/10去interview喇....
但係佢仲咁細,唔知要in d咩呢....?你地收到信未呀...?
作者: Angine    時間: 10-9-30 12:09

I applied 翠茵 both 新寶城 and 新都城 campus. Let me check check mailbox this afternoon.

原帖由 CCWai 於 10-9-30 12:00 發表
HI, 我個囡係0906b, 我都報左明年n1,琴日收到信9/10去interview喇....
但係佢仲咁細,唔知要in d咩呢....?你地收到信未呀...?

作者: CCWai    時間: 10-9-30 12:40

我都係11/9果日報晒兩間...新都城排4x, 新寶城排11x, 琴日係收到新都城既信....

我原本9/10唔得閒去interview.... 我今朝打去想改期,佢地話如果改期就要改到第二期12月先有得in....因為佢地會收左第一期in既學生先,所以我最後都無改喇~

原帖由 Angine 於 10-9-30 12:09 發表
I applied 翠茵 both 新寶城 and 新都城 campus. Let me check check mailbox this afternoon.

作者: CCWai    時間: 10-9-30 12:46

我都報定左德宝&綠茵做後備喇...今個星期六LH opening day, 我會去報埋....

原帖由 yiutingmum 於 10-9-29 12:38 發表

作者: CCWai    時間: 10-9-30 12:54

我去德寶報名時感覺果度都幾好,校舍大,d老師幾nice呀....因為果日我帶埋亞囡去報名,咁岩之前亞囡跌余左塊面仔,d老師同我傾計仲教我幫佢搽d咩野會快d好....睇落好似都幾有愛心呀.......^^

原帖由 snow228 於 10-9-29 17:09 發表
德寶簡直浪費左政府資源, 有間甘大既獨立校舍, (卻太多負面COMMENTS, 但我唔知真實情況係真係假), 但相反翠茵屈係甘細校舍, 但卻好評如潮).  但我都係偏向德寶, 君不到黃河, 心不死

...

作者: yiutingmum    時間: 10-9-30 13:21     標題: 回覆 2# CCWai 的文章

sorry,請問咩叫做LH?
作者: 小玲    時間: 10-9-30 13:56

LH即係日出康城新開嗰間學x園。

其實畢業禮呢件事我之前都見過...但今年有冇同樣事發生呢?

而晒相話3蚊張,有d話係非牟利機構都要3蚊張,要搵人手去晒相,派相,唔駛時間咩,所以我唔覺得唔合理。

作者: CCWai    時間: 10-9-30 13:58

學之園 Learning Habitat

原帖由 yiutingmum 於 10-9-30 13:21 發表
sorry,請問咩叫做LH?

作者: yiutingmum    時間: 10-9-30 15:43     標題: 回覆 1# CCWai 的文章

哦,呢間學校好嗎?頭先我睇過佢網頁,k1-3都無全日..
作者: CCWai    時間: 10-9-30 16:07

LH聽聞幾好架...不過日出康城既LH就未知好唔好,因為今年先開無人讀過....但係我都會報定先,萬一翠茵唔收都仲有d後備.....^^

原帖由 yiutingmum 於 10-9-30 15:43 發表
哦,呢間學校好嗎?頭先我睇過佢網頁,k1-3都無全日..

作者: 小玲    時間: 10-9-30 16:25

LH都好吊腳,出咗站要坐shuttle bus,揸車、住日出康城或坐校車都方便,但自己湊就要又等車又轉車,都幾麻煩㗎。
作者: cincin_ko    時間: 10-9-30 16:51

作者: CCWai    時間: 10-9-30 17:02

我都去過...果度係唔方便mtr行好遠架...
如果亞囡讀我會比佢坐校車...

原帖由 小玲 於 10-9-30 16:25 發表
LH都好吊腳,出咗站要坐shuttle bus,揸車、住日出康城或坐校車都方便,但自己湊就要又等車又轉車,都幾麻煩㗎。

作者: CCWai    時間: 10-9-30 17:06

我坐mtr...
原來bb車唔入得架...到時門口未好多b車...

原帖由 cincin_ko 於 10-9-30 16:51 發表

請問去openday 的mama 你們打算怎樣去??

take mtr or taxi??

會唔會帶bb 車?? 打過去問, 佢話唔會比bb車入, 因太多人,  可能只比你泊出面.

作者: 小玲    時間: 10-9-30 17:08

我覺得坐的士方便d,因為由環保大道入,唔駛兜好多彎。我個女因為係細女,仲未行得住,唯有抱住佢去啦!
作者: yiutingmum    時間: 10-9-30 17:20     標題: 回覆 3# CCWai 的文章

點解要親自去0既?寄form去申請唔得0架?
作者: cincin_ko    時間: 10-9-30 17:29

作者: CCWai    時間: 10-9-30 17:36

可以寄form...但係我想順便去睇下學校附近既環境ma....早排去過附近仲係地盤,多陳又多蚊....希望如果我地d b明年去讀環境會好d啦~

原帖由 yiutingmum 於 10-9-30 17:20 發表
點解要親自去0既?寄form去申請唔得0架?

作者: 小玲    時間: 10-9-30 17:49

係呀,我都想入去參觀一下。我上次經過時覺得都好新淨,不過未裝修好, 又未拆板。但係因為個地盤仲未起好,所以佢個正門應該係shuttle buses的等候處,條路唔係好闊咋。如果真係好多bb車,都唔知泊唔泊得晒。
作者: yiutingmum    時間: 10-9-30 22:12     標題: 回覆 2# CCWai 的文章

咁又係..不過我住寶琳,首選都係翠茵,跟住綠茵,再唔得就學之園啦,德宝d人講到咁差都係唔唸啦,你地呢?
作者: cincin_ko    時間: 10-9-30 23:46

作者: CCWai    時間: 10-10-1 01:55

我都係住寶琳,首選都係新都城翠茵,跟住係新寶城翠茵,LH,綠茵,德寶.....

原帖由 yiutingmum 於 10-9-30 22:12 發表
咁又係..不過我住寶琳,首選都係翠茵,跟住綠茵,再唔得就學之園啦,德宝d人講到咁差都係唔唸啦,你地呢?

作者: yiutingmum    時間: 10-10-2 17:44

我今日去咗康城學之園,那條路雙線變單線,塞咗半粒鐘先到..有個職員同我講,我個仔11月出生不會安排出年3月面試,原本我係交form順便問佢比幾多錢報名費的,不過佢話唔使交住,(叫你面試時先交,呢間同翠茵唔同佢,翠茵要交咗先)佢又好老實話過咗三月如果有位先會通知我,即係我後備..
作者: sillymair    時間: 10-10-4 10:42

Deborah Open Day is on 23 Oct for both Beverly Garden and Bauhinia Garden Campus. I'm planning to submit application form then.

作者: yiutingmum    時間: 10-10-4 12:32     標題: 回覆 1# sillymair 的文章

thx~你會唔會唸吓boxhill?
作者: snow228    時間: 10-10-4 16:21

早2星期有openday, 好細, location 唔好, 學費貴

原帖由 yiutingmum 於 10-10-4 12:32 發表

作者: yiutingmum    時間: 10-10-4 18:22     標題: 回覆 1# snow228 的文章

哦..我都覺得地點唔方便,但我真係好怕佢地唔收細仔做插班生,09年bb係近十年裡最多的一年,將來想讀好d的學校都多咗人爭
作者: Angine    時間: 10-10-4 19:43

I agree. I know there are at least one existing Greeville parent who will change to LH in Oct/Nov. From reputation point of view LH is winning over Greenville definitely.

原帖由 cincin_ko 於 10-9-30 23:46 發表

haha..i think LH is much more difficult to get a seat than Greenville / greenfield & deborah le...

Not a spare ..

作者: sillymair    時間: 10-10-5 10:09

I don't think we will consider boxhill ...

Honestly, for PN my first preference is 翠茵 cos it is close to home and reputation is quite good. Both my husband and I can take our son to school prior to going to work.

Second choice is Deborah, cos we prefer the school to have outdoor playground.

LH - I don't think we will consider as it is quite difficult to get there is you don't drive and I don't want my son to be taking school bus at the age of only 2yo.

We will also put in application for Greenfield ...

For K1, we will try to apply for the Kln Tong and one dragon kinders to see if our son will get any offer, and will assess if we'll get him to go to a new kinder based on how he's doing in the 'local' kinder then ... cos my son is quite sensitive to new environments.

原帖由 yiutingmum 於 10-10-4 12:32 發表

作者: 2boysmami    時間: 10-10-8 17:20     標題: 我個仔係新寶城翠茵讀...

我唔知各位的大仔細仔問題... 不過真係好想搵個地方講下新寶城翠茵, 我仔由pn讀到而家k3, 我好鍾意好鍾意lee間學校, 我仔讀國際班, 佢d英文真係好好, 我身邊d親戚朋友都讚佢, 我唔可以講全部都係學校, 但有8成係, pn時, 下午真係只係托兒, 但k1開始, 一星期1, 2天eng plus (係好出名的), k2就天天下午都有野學, 我仔好開心, 好鍾意學校, d老師真係比到好大好大信心我, 佢地個個都好有愛心, 由於我要返工, pn開始就全日, 我好內疚要佢返全日, 初初返學日日喊, 但老師會幫我抱佢入去, 我自己都會喊, 好心痛, 好似佢好辛苦, 但後來, 佢越番越開心, 加上老師真係比到信心我, 我放心得好緊要, 我之前請工人, 一返工驚到放工, 但返了學, 好放心, 有一次, 我仔食lunch時合著左, 老師都即刻打黎話我知, 我覺得佢地好關心我個仔, 佢地打黎既意思係叫我留意下, 唔好咁夜比佢訓, 佢會好辛苦, 直到而家k3, 我個仔都係好開心, 仲有, 到放學時, 如果得番2, 3個小朋友, 老師多數會攬住佢地傾計陪佢地等, 得番1個就直頭叫佢坐係reception度等, 睇cam睇下媽咪幾時黎, 又比野佢地食, 等佢地唔使驚... etc, 總之我一定推薦人地入去讀, 我細仔出年pn, 鐵定都係係度讀, 國際班... 謝謝...
作者: CatEgg    時間: 10-10-9 17:47

其實我唔係好明翠茵點安排收生程序
我去拎表,佢話上午校名額滿佐,咁我問即係interview佐?佢話未
原來,係滿額前交表就保証有位,但仲要pass interview先決定會否取錄
咁即係唔係保証有位喇
係咪私校就會咁架
作者: snow228    時間: 10-10-9 18:02

anyone recieve the interview letter?

原帖由 CatEgg 於 10-10-9 17:47 發表
其實我唔係好明翠茵點安排收生程序
我去拎表,佢話上午校名額滿佐,咁我問即係interview佐?佢話未
原來,係滿額前交表就保証有位,但仲要pass interview先決定會否取錄
咁即係唔係保証有位喇
係咪私校就會咁架 ...

作者: 小玲    時間: 10-10-9 21:26

作者: Angine    時間: 10-10-9 22:59

Received interview letter, the date is Oct 23.
作者: carnationBB    時間: 10-10-10 01:30

作者: CCWai    時間: 10-10-10 02:17

我今日帶左亞囡去新都城翠茵interview... interview完即時收左亞囡喇~我仲交埋留名費喇...
作者: CCWai    時間: 10-10-10 02:27

今日問完...但係唔係好記得...今年學費好似係國際班$3800,英文班$3300...

原帖由 carnationBB 於 10-10-10 01:30 發表
請問國際班同主流班的學費係多少呢?

作者: CCWai    時間: 10-10-10 02:30

我上星期收到信, oct 9 interview....

原帖由 Angine 於 10-10-9 22:59 發表
Received interview letter, the date is Oct 23.

作者: CCWai    時間: 10-10-10 02:32

又會唔肯收form既....你幾時交架....?

原帖由 小玲 於 10-10-9 21:26 發表
唔知你係咪指新都城嗰間呢?

佢都唔肯收我張form,排都唔同我排tim。可能30蚊報名費佢哋唔自在掛,又或者佢哋好少位,費事handle咁多phone call。

係lor,佢哋又冇話額滿即止...我都係疊埋心水搵間近近哋,然後再去九龍塘區 ...

作者: 小玲    時間: 10-10-10 16:12

I think I was too late.  Last Sat (2/10).  

原來早報名已經開始收信,可能佢哋費事再出信。其實早報名嘅細仔係咪guarantee有位ga?

原帖由 CCWai 於 10-10-10 02:32 發表
又會唔肯收form既....你幾時交架....?

作者: yuffieyip    時間: 10-10-10 22:16

我bb 0911, 都無收到信, 之前問過細b要出年年頭先有得in, 唔知細b會唔會因為咁樣而去左下午班呢
作者: 小玲    時間: 10-10-10 22:40

都冇辦法啦, we can only wait.

原帖由 yuffieyip 於 10-10-10 22:16 發表
我bb 0911, 都無收到信, 之前問過細b要出年年頭先有得in, 唔知細b會唔會因為咁樣而去左下午班呢

作者: Angine    時間: 10-10-10 23:45

Hi CCWai,

They requested you to pay immediately? How much is the fee for holding the seat?

原帖由 CCWai 於 10-10-10 02:17 發表
我今日帶左亞囡去新都城翠茵interview... interview完即時收左亞囡喇~我仲交埋留名費喇...

作者: CCWai    時間: 10-10-11 01:04

唔駛即刻比留名費,但係幾日內就要比...留名費$500會在第一期學費內扣番,因為呢間都係我既1st choice...所以我即刻比埋.....

原帖由 Angine 於 10-10-10 23:45 發表
Hi CCWai,

They requested you to pay immediately? How much is the fee for holding the seat?

作者: DoubleOs    時間: 10-10-11 09:56

哈,我都交左啦,出年3月返下午班先,到8月再返上午

原帖由 CCWai 於 10-10-11 01:04 發表
唔駛即刻比留名費,但係幾日內就要比...留名費$500會在第一期學費內扣番,因為呢間都係我既1st choice...所以我即刻比埋.....

作者: sillymair    時間: 10-10-11 10:08

My small B didn't receive interview letter ar ... I hope he wouldn't get bumped to PM class  ...
作者: snow228    時間: 10-10-11 10:46

甘最遲幾時要俾第一期學費/final confirm?

原帖由 CCWai 於 10-10-11 01:04 發表

作者: Angine    時間: 10-10-11 23:10

Thanks CCWai. ooo My son 23rd interview Metro City and 30th interview La Cite Noble. Some people said La Cite Noble campus is better. If you said need to pay in few days after the interview I really need to make up my mind then. I don't think I will pay both campus...
作者: snow228    時間: 10-10-12 09:43

Angine

你既scheule 同我個仔一模一樣, 23/10 Metro city, 30/10 La cite Noble (連啟思都一樣9/10)
我想問你, 你心目那間幼稚園先係你杯茶?

原帖由 Angine 於 10-10-11 23:10 發表
Thanks CCWai. ooo My son 23rd interview Metro City and 30th interview La Cite Noble. Some people said La Cite Noble campus is better. If you said need to pay in few days after the interview I really n ...

作者: Angine    時間: 10-10-12 13:21

Hi snow228,

Really? What a coincident! For coming Metro City my time is 11:30? What's yours?

I would also apply HKPS and KM. But you know that two are really difficult to get in like win Mark 6...

Personally I like HKPS. But for sure will need to get a back up. I haven't made up my mind for those schools I applied IF they accept my son. Will see.

So how about you? 你心目那間幼稚園先係你杯茶?

原帖由 snow228 於 10-10-12 09:43 發表
Angine

你既scheule 同我個仔一模一樣, 23/10 Metro city, 30/10 La cite Noble (連啟思都一樣9/10)
我想問你, 你心目那間幼稚園先係你杯茶?

作者: snow228    時間: 10-10-12 15:14

作者: cincin_ko    時間: 10-10-12 17:00

作者: cincin_ko    時間: 10-10-12 17:11

作者: snow228    時間: 10-10-12 18:13

九龍塘...你唔怕遠咩? 除非你係全職mama, 搭校車我都唔放心...........

原帖由 cincin_ko 於 10-10-12 17:11 發表

你就好la..bb 係大b, 我個係細b, 少好多選擇,d 學校又會有bias 收晒大仔先考慮細仔..
HKPS ->講 請明唔收細仔. KM -> 我估都唔會彩
蘇X ->講 請明唔收細仔
其餘報的同你一樣, 只係think 報左kln tong. ...

作者: Angine    時間: 10-10-12 18:51

For HKPS their N1 also named Playgroup, but definitely with uniform. I think KM got uniform for N1 too, let me check with my friend whose girl is in KM N1.

So you have 蘇浙 as your 1st choice. I didn't apply 蘇浙 though my husband graduated from 蘇浙 kinder to highschool. I think my son won't fit in 蘇浙's way of teaching.

Yes 翠茵口啤好 like you said. My son attended the PG at Metro City campus. The teachers are quite nice. But just that the campus is not big at all.

Yes I like Creative Lam Tin campus too. But just that afriad their curriculum is too easy...

Will also look at Think's campus on the interview day.

Hope don't need to pay 留位費 too early...

原帖由 snow228 於 10-10-12 15:14 發表
我見下午.  不過Metro City 對我來講遠dd, 坑口個間近小小同唔洗過馬路, 除非metro city 環境好好多啦.

HKPS 要11月, KM 要1月先入form 九龍塘太遠啦. Nursery 唔考慮啦, 留番K1 先考, 但係k1 我目標又唔會係呢2間. ...

作者: Angine    時間: 10-10-12 18:56

Hi cincin_ko,

For 翠茵 they are accepting kids for 2010/11 second term and 2011/12. That is the reason you see some kids can get in 2011 Mar. And I do believe they are now interviewing those kids who are ready to go to school by the time of 2011 Aug, that is to say for those babies born no later than 2009 end July.

原帖由 cincin_ko 於 10-10-12 17:00 發表

點解你地咁快有得in ge?? 你地報邊一個學年??
係咪2011-12學年? 因為最近佢係收呢一學年的表呀~!???

我個係細b, 一早去排隊交form la~~ 排得好前, 不過唔知有冇得in 同幾時in wor. ...

作者: CatEgg    時間: 10-10-12 23:56

九龍塘太遠了
無諗過將來比細路傳統名校

原帖由 小玲 於 10-10-9 21:26 發表
唔知你係咪指新都城嗰間呢?

佢都唔肯收我張form,排都唔同我排tim。可能30蚊報名費佢哋唔自在掛,又或者佢哋好少位,費事handle咁多phone call。

係lor,佢哋又冇話額滿即止...我都係疊埋心水搵間近近哋,然後再去九龍塘區 ...

作者: cincin_ko    時間: 10-10-13 02:26

作者: snow228    時間: 10-10-13 10:06

作者: snow228    時間: 10-10-23 15:58

today visited Metro city.  I think Metro City's Campus is bigger  and better than La cite Noble.  What do you think?
作者: 小玲    時間: 10-10-24 16:46

係架,新都城嗰間大門口改裝後好似係大個以前,所以多人報d。咁你揀唔揀佢?我就冇得interview,因為唔收我張表,或者我會出年試下報K1,因為我諗到時會多番d位(因為有d人可能會再選有學卷嘅學校)。
原帖由 snow228 於 10-10-23 15:58 發表
today visited Metro city.  I think Metro City's Campus is bigger  and better than La cite Noble.  What do you think?

作者: 小玲    時間: 10-10-24 16:51

作者: 小玲    時間: 10-10-24 17:02

2boysmami,

想問下可唔可以講多d K1之後全日下午有乜嘢學。我都好concern學校多唔多課外活動學。要自費還是學費包埋呢?

原帖由 2boysmami 於 10-10-8 17:20 發表
我唔知各位的大仔細仔問題... 不過真係好想搵個地方講下新寶城翠茵, 我仔由pn讀到而家k3, 我好鍾意好鍾意lee間學校, 我仔讀國際班, 佢d英文真係好好, 我身邊d親戚朋友都讚佢, 我唔可以講全部都係學校, 但有8成係, pn ...

作者: Angine    時間: 10-10-24 23:56

I think the first two rounds interview were just done right? So anyone paid the registration fee already?

I am still thinking...and the interview at La Cite Nobel campus is coming Sat (Oct 30)...
作者: DaiBB    時間: 10-10-25 00:37

我交form時排頭幾個籌,所以9/10 in咗了。但真的奇怪,一個一歲的小朋友,佢地想佢識d咩呢?我個女都未識企未識行,個外籍老師居師唱歌叫我個女跳舞,點可能呢?不過最後當然收咗啦,仲即場比埋$500留位費添。

我無報第二間了,一來好多人都話將軍澳區Lee間比較好,二來真的近我屋企,我唔想小朋友咁細個就天天搭車or校車返放學了。

你地報英文班定國際班呀?我揀咗英文班,一來平幾百蚊(hehe),更重要是我想小朋友初上學接觸多dd廣東話先,因為係基本母語,同埋學校話K1可以轉番國際班架嘛,所以我揀咗英文班先。
作者: snow228    時間: 10-10-25 09:39

有同時參觀過新都城同坑口翠茵既媽媽, 你們覺得那間校舍好d 呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5