教育王國

標題: 救世軍幼兒園interview [打印本頁]

作者: 子霖    時間: 09-10-25 23:58     標題: 救世軍幼兒園interview

想問救世軍幼兒園interview ,係in d 乜ga?
thanks
作者: rosactf9999    時間: 09-10-26 00:50

比d玩具小朋友玩, 老師觀察小朋友各方面既能力, 例如聽指令, 等等......

家長要見校長, 佢會問你做咩想讀佢間學校. 會問下你, 邊個負責照顧小朋友? 平時小朋友咩情況會大喊? 咩情況會發脾氣? 發脾氣時會點? 你會點處理? 你會帶佢去咩地方玩?
作者: Tamama118    時間: 09-10-26 23:12

救世軍都要IN架? 我以為係先到先得?! 因為好多BB都係一拎出世紙就入FORM申請N1架喇.
作者: 崇文尚德    時間: 09-10-28 15:25

其實救世軍有咩好呀? 點解咁多人報既? 仲要一有出世紙就去報?
作者: EggEgg08    時間: 09-10-28 16:03

因佢用蒙特梭利教學法, 又會教phonics...好多家長都好buy...
作者: 豆豆B媽    時間: 09-10-28 16:14

收到信啦 ? 我諗我地連in 都無
作者: EggEgg08    時間: 09-10-28 17:32

我都未收到呀~~
作者: Juicybaby    時間: 09-10-29 16:51

作者: 崇文尚德    時間: 09-10-30 14:58

原帖由 EggEgg08 於 09-10-28 16:03 發表
因佢用蒙特梭利教學法, 又會教phonics...好多家長都好buy...

哦. 原來係咁!!
我都有幫個女報左名, 貪佢近屋企咋.
不過都未必有位. 去到聽老師話人地一出世就去報名,所以我無機喇..
不過其實有好多學校都用蒙特梭利教學法架啦....
作者: EggEgg08    時間: 09-10-30 19:03

不過其他用蒙特梭利的學校一般學費都....貴好多....lor...hahaha

原帖由 崇文尚德 於 09-10-30 14:58 發表

哦. 原來係咁!!
我都有幫個女報左名, 貪佢近屋企咋.
不過都未必有位. 去到聽老師話人地一出世就去報名,所以我無機喇..
不過其實有好多學校都用蒙特梭利教學法架啦.... ...

作者: 崇文尚德    時間: 09-10-31 15:13

原帖由 EggEgg08 於 09-10-30 19:03 發表
不過其他用蒙特梭利的學校一般學費都....貴好多....lor...hahaha

哦, 原來係因為佢價錢平..
明白晒喇.
咁我俾個女繼續讀而家讀緊呢間lu....
作者: EggEgg08    時間: 09-10-31 22:33

yee.....剛剛今日收信話12月interview...我係今年5月交form (阿b 1歲時)
作者: heihei1206    時間: 09-11-1 02:52

屋企附近有一間,打去問佢話2年內都唔收n1,好巴閉
作者: cheungone    時間: 09-11-1 22:51

坑口有兩個, 一間叫明德, 全日制, 因tko唔係太多全日制n班, 所以勁多人報, 輪候時間約2年.  另一間係慶恩, n班只有半日制, 2010年仲係佢地第一年攪n班添.  

原帖由 Juicybaby 於 09-10-29 16:51 發表
想請問好多人話救世軍好, 但係, 係咪間間都好呀, 如果住近將軍澳, 有邊間好可以介紹一吓呀?? 謝謝

作者: 豆豆B媽    時間: 09-11-2 16:48

原帖由 EggEgg08 於 09-10-31 22:33 發表
yee.....剛剛今日收信話12月interview...我係今年5月交form (阿b 1歲時)

你個陣羅幾多號籌呀?
我個籌成百二呀
作者: siuyauyau    時間: 09-11-3 08:42

我尋日都收到信話12月有in,但我個朋友2個仔當年讀都話唔駛in,話排到你有位就會收你,所以我唔係好明~~

ps. 我排第4,係樂民新村個間

原帖由 豆豆B媽 於 09-11-2 16:48 發表

你個陣羅幾多號籌呀?
我個籌成百二呀

作者: kakashi    時間: 09-11-3 11:16

原帖由 siuyauyau 於 09-11-3 08:42 發表
我尋日都收到信話12月有in,但我個朋友2個仔當年讀都話唔駛in,話排到你有位就會收你,所以我唔係好明~~

裕晴媽, 我上個禮拜六收到信, 都係12月in呀, 你會唔會去11月個open day, 個日上午有另一個interview, 要下午才去, 排48, 估唔到有得去見
作者: thlm    時間: 09-11-3 16:05

Hi siuyauyau,

封信寫住 2 月尾前會知道正選定後備, 冇話會落選. 咁會唔會學校只係想見吓家長同小朋友, 但仍然以排隊方式收生呢? 不過我都係估吓咋~ 我都係樂民新村個間呀! 希望大家可以做到同學仔啦!  

原帖由 siuyauyau 於 09-11-3 08:42 發表

作者: 我係女仔    時間: 09-11-3 19:52

我都係IN樂民, 但果日唔知得唔得呀, 因為果日早上有事要做
作者: kiki.kiki    時間: 09-11-3 22:57

我都報咗樂民, 只係收到個輪候編號咋, 未收到信話interview
作者: EggEgg08    時間: 09-11-4 10:11

我報咗樂民...好似排8x....12月19日interview....不過啟思已收了阿b...個心定少少.....
作者: EggEgg08    時間: 09-11-4 10:13

不過其實有冇人知樂民呢間好唔好gar ner??
作者: Sallyb1a    時間: 09-11-4 14:21

請問你報邊間"救世軍"呀? 我就報天平救世軍.
我囡囡都係0805架, 不過今年8月份至交FORM, 報2001年K1, 編號89....
唉.. 都唔知有無機會添..

原帖由 EggEgg08 於 09-10-31 22:33 發表

作者: EggEgg08    時間: 09-11-4 15:49

我報樂民那間....我報N1 jar bor...08BB咁快可以報K1啦?

原帖由 Sallyb1a 於 09-11-4 14:21 發表
請問你報邊間"救世軍"呀? 我就報天平救世軍.
我囡囡都係0805架, 不過今年8月份至交FORM, 報2001年K1, 編號89....
唉.. 都唔知有無機會添..

作者: kakashi    時間: 09-11-4 16:44

原帖由 EggEgg08 於 09-11-4 15:49 發表
我報樂民那間....我報N1 jar bor...08BB咁快可以報K1啦?
與某校長傾過, k1只可收07出生的, 應該攪錯啫.

幸運地囝囝亦被啟思取錄, 今早爸爸去註冊了, 因為想申請轉上午班.
但我想囝囝返全日. 我都想知樂民好唔好, 面試係點? 封信係話面談, 是否先到先得? 排48咪機會甚微
作者: EggEgg08    時間: 09-11-4 19:50

咁啟思你轉上午班成唔成功呀? 我都有d想轉15/16....

原帖由 kakashi 於 09-11-4 16:44 發表
與某校長傾過, k1只可收07出生的, 應該攪錯啫.

幸運地囝囝亦被啟思取錄, 今早爸爸去註冊了, 因為想申請轉上午班.
但我想囝囝返全日. 我都想知樂民好唔好, 面試係點? 封信係話面談, 是否先到先得? 排48咪機會甚微 ...

作者: kakashi    時間: 09-11-5 11:14

原帖由 EggEgg08 於 09-11-4 19:50 發表
咁啟思你轉上午班成唔成功呀? 我都有d想轉15/16....
要等明年4月通知家長交9月學費時, 學校先可以確定入讀人數, 到時至知上午班是否有位可轉, 現在只有等了, 但個心都定啲.
不過我仲有幾間未面試, 救世軍係其一.
作者: EggEgg08    時間: 09-11-5 11:18

icic....我都報了救世軍呀...12月19日interview. 明天去in 九龍靈糧堂...順便去啟思交留位費....

原帖由 kakashi 於 09-11-5 11:14 發表
要等明年4月通知家長交9月學費時, 學校先可以確定入讀人數, 到時至知上午班是否有位可轉, 現在只有等了, 但個心都定啲.
不過我仲有幾間未面試, 救世軍係其一. ...

作者: kakashi    時間: 09-11-5 11:22

原帖由 EggEgg08 於 09-11-5 11:18 發表
icic....我都報了救世軍呀...12月19日interview. 明天去in 九龍靈糧堂...順便去啟思交留位費....
救世軍面試係同一日呀.
九龍靈糧堂n1? 這間也有報, 未收到通知呢~
作者: EggEgg08    時間: 09-11-5 13:35

Yes 呀..九龍靈糧堂n1呀....
作者: kakashi    時間: 09-11-5 13:43

原帖由 EggEgg08 於 09-11-5 13:35 發表
Yes 呀..九龍靈糧堂n1呀....
祝你成功! 見完上嚟分享吓
作者: ABC-Family    時間: 09-11-5 14:13

九龍靈糧堂我都有報呀! 但係如果讀兩歲班的話, 學校職員話要2010年2月先有得見.

原帖由 kakashi 於 09-11-5 11:22 發表
救世軍面試係同一日呀.
九龍靈糧堂n1? 這間也有報, 未收到通知呢~

作者: kakashi    時間: 09-11-5 14:34

原帖由 ABC-Family 於 09-11-5 14:13 發表
九龍靈糧堂我都有報呀! 但係如果讀兩歲班的話, 學校職員話要2010年2月先有得見.
hi, 又見到你
咁即係宜家見既係3歲班啦~
2月救世軍都通知收唔收, 睇怕都已決定讀邊間了!!
作者: ABC-Family    時間: 09-11-5 14:48

咁即係你會決定讀啟思??? 我比較多心, 有好多間未見, 或者都會交定留位費, 等見晒咁多間之後, 再決定讀邊間...

原帖由 kakashi 於 09-11-5 14:34 發表
hi, 又見到你
咁即係宜家見既係3歲班啦~
2月救世軍都通知收唔收, 睇怕都已決定讀邊間了!!

作者: kakashi    時間: 09-11-5 15:09

原帖由 ABC-Family 於 09-11-5 14:48 發表
咁即係你會決定讀啟思??? 我比較多心, 有好多間未見, 或者都會交定留位費, 等見晒咁多間之後, 再決定讀邊間...
未決定架, 都仲等迦南通知, 仲有其他未見的, 不過同爸爸都決定見晒先, 因為未見的學校都想去了解吓.
只係啟思咁快就要留位, 就留左好等安心.
作者: ABC-Family    時間: 09-11-5 15:20

我都一樣, 希望快d收到迦南通知啦!

原帖由 kakashi 於 09-11-5 15:09 發表
未決定架, 都仲等迦南通知, 仲有其他未見的, 不過同爸爸都決定見晒先, 因為未見的學校都想去了解吓.
只係啟思咁快就要留位, 就留左好等安心.

作者: hellomiffy    時間: 09-11-5 17:21

唔好意思,想問吓咁你哋係咪一有出世紙就去報喇?
作者: bbkiri    時間: 09-11-6 00:27

我排7x 都未有信話 in... 可能因為阿仔係細仔 .....

原帖由 EggEgg08 於 09-11-4 10:11 發表
我報咗樂民...好似排8x....12月19日interview....不過啟思已收了阿b...個心定少少.....

作者: carton514    時間: 09-11-7 12:53

我報咗荃灣救世軍, 排21, 但都無聲無氣, 淨係7月果陣收過佢一封信, 話佢哋今年只收14個位, 我排21, 前面仲有7個問我仲排唔排? 我緊係c人都排啦~~~
不過我另外都報咗保良局葵芳, 佢話多數都有位, 所以都唔洗擔心無書讀~~~
作者: kakashi    時間: 09-11-12 16:53

原帖由 thlm 於 09-11-3 16:05 發表
Hi siuyauyau,

封信寫住 2 月尾前會知道正選定後備, 冇話會落選. 咁會唔會學校只係想見吓家長同小朋友, 但仍然以排隊方式收生呢? 不過我都係估吓咋~ 我都係樂民新村個間呀! 希望大家可以做到同學仔啦!  

...
我都係in樂民, 唔知有冇讀緊呢間既媽咪分享吓?
作者: YBBYBB    時間: 09-11-13 12:27

Kakashi

could you tell me when will held a open day ?  Becasue of I want to visit.  Thankyou

原帖由 kakashi 於 09-11-3 11:16 發表
裕晴媽, 我上個禮拜六收到信, 都係12月in呀, 你會唔會去11月個open day, 個日上午有另一個interview, 要下午才去, 排48, 估唔到有得去見

作者: alannemily    時間: 09-11-13 14:23

作者: bbkiri    時間: 09-11-14 02:02

~ ~ 我都之前報0左名, 點解無信寄0黎話有 open day 0既...
作者: miss_pepper    時間: 09-11-14 16:15

.........................

作者: 芯瑋媽    時間: 09-11-14 16:20

OH.... 我報救世軍樂民10-11年n2班
我吾知自己幾多號籌....點睇呀 ???

另外, 我11月7日上午已經IN 完, 入到去同老師講早晨 (百利無一害), 過程好簡單, 老師比玩具小朋友玩,同佢一齊玩, 老師會問小朋友拎玩具, 睇下會吾會肯比, 又叫比玩具媽媽, 比玩具老師咁。最後, 比果籃叫小朋友收拾玩具。問我就係好簡單, 平日邊果睇, 假日去邊度玩, 吾開心會吾會攻擊別人咁。

希望大家順利啦^^

另外, 我想問,
牧愛vs救世軍, 2選1, 你地會選邊一間呀 ?
作者: kakashi    時間: 09-11-16 11:07

原帖由 YBBYBB 於 09-11-13 12:27 發表
Kakashi

could you tell me when will held a open day ?  Becasue of I want to visit.  Thankyou
樂民係11月28日(各分校可能有不同), 學校寄面試信同開放日邀請函, 要覆時間讓校方安排人流的, 詳情你最好打去問問學校, 職員好nice的.
作者: kakashi    時間: 09-11-16 11:13

原帖由 芯瑋媽 於 09-11-14 16:20 發表
OH.... 我報救世軍樂民10-11年n2班
我吾知自己幾多號籌....點睇呀 ???

另外, 我11月7日上午已經IN 完, 入到去同老師講早晨 (百利無一害), 過程好簡單, 老師比玩具小朋友玩,同佢一齊玩, 老師會問小朋友拎玩具, 睇下 ...
睇返你個輪侯編號啦.
咁早in左喇, 你bb幾大呢?
希望阿囝肯跟住做啦, 上次in都唔係樣樣肯的, 擔心!
作者: alannemily    時間: 09-11-16 12:37

作者: beepaul2007    時間: 09-11-16 12:57

我22/10號寄from ,今朝打去問收唔收到,因我仲未收到任何信,佢竟然話無收到,激死我,佢叫我再寄過,但係佢話多數,出年都收唔到傢啦,因為好多人報,唯有再寄過,博一博啦!
作者: bbkiri    時間: 09-11-17 01:19

你就好啦, 我兩樣都無,係咪應該打去問下??
同埋你幾時收到0架??

原帖由 alannemily 於 09-11-16 12:37 發表
我有安排去open day,但就無信interview,號碼係56,我驚連面試都無望啦!不過阿女出年係報N1,後年先N2(K1),請問有無機會呢?

作者: Sallyb1a    時間: 09-11-23 11:37

天平救世軍都係11月28日, 應該係by invitation letter only.  因為我8月份親身問過學校, 天平呢間話舊年攪左, 今年未必會攪, 點知11月初就收到排位信, 問我地有無興趣去學校睇下, 我梗係去啦..

因為之前學校貼左通告,  因為流感擴散, 現在湊小朋友返學只限門外接送, 家長不能進入學校範圍. 所以, 趁今次機會去學校了解下都好.

原帖由 kakashi 於 09-11-16 11:07 發表
樂民係11月28日(各分校可能有不同), 學校寄面試信同開放日邀請函, 要覆時間讓校方安排人流的, 詳情你最好打去問問學校, 職員好nice的.

作者: PennyLaw    時間: 09-11-23 13:10

大埔救世軍都係11月28日,之前問學校話今年沒有開放日,只會邀請有報名的家長參觀。
作者: littlefishbb    時間: 09-11-23 18:21

我之前都收唔到救世軍樂民open day 封 invitation letter,係7/11 interview 果日老師問我會唔會去先知,於是即場填form交返俾老師,但就唔記得晒邊個時段參加D mud同埋點解要填先後次序,請問有冇人知呀,填左先後次序係咪一定要去架(因為時間太長,驚個女要瞓覺)?可唔可以俾果日個time table我呀?唔該!唔該!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5