教育王國

標題: 中學生發燒問題 [打印本頁]

作者: xmanman    時間: 09-9-22 13:30     標題: 中學生發燒問題

阿仔班(中一)都有幾個同學仔請病假, 坐佢格離的同學上星期五請病假(話肚痛), 點知阿仔話同學最後都發燒
唔知其他中學多唔多人發燒呢?

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗快速測試, 但都要明天下午才有結果, 是否要驗這麼多天?? 我以為私家會快d!!!!

另外我想問定, 如果是豬流感要入住醫院, 可否住私家醫院?  那間醫院好??
作者: tinetinew    時間: 09-9-22 14:13

hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞仔有效,你可考慮!

yuk hei mum

原帖由 xmanman 於 09-9-22 13:30 發表
阿仔班(中一)都有幾個同學仔請病假, 坐佢格離的同學上星期五請病假(話肚痛), 點知阿仔話同學最後都發燒

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗 ...

作者: LittleKidult    時間: 09-9-22 15:15

我個仔上星期1開始發燒, 睇私家醫生冇check係咪H1N1, 星期3未退晒燒就去左面營盤診所再睇同check埋, 星期4打電話話係, 禽日先開始返學, 請足一星期假. 好在病況輕微, 只係發微燒, 冇乜其他病態.
先前兩星期格離班己經話有成1x個冇返學, 大仔間學校全校又係有幾十人冇返...

其實我覺得差唔多係流感都係H1N1嫁....
作者: JP    時間: 09-9-22 15:46

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 14:13 發表
hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞 ...

我細仔尋日放學後燒到 39.x度,私家醫生快速測試驗到甲型流感,有7成以上機會係豬流感,要食特敏福。醫生仲話家人好大機會被傳染!

tinetinew>>

飲乜果汁呀?中醫食乜中藥呢?
thx!
作者: tinetinew    時間: 09-9-22 16:34

hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍果、奇異果或萍果汁)!我亞仔飲咗兩劑就清咗喉嚨痛,如果你住係黃大仙附近我可介紹亞仔睇個中醫俾你!

隔離topic mandy話特敏福有副作用,我去睇醫生佢又冇幫亞仔check(有一次去醫院睇街症),佢total病咗五日,期間擔心死我!

不過退咗燒而有喉嚨痛及咳,以下條form或者可幫到手,但當然執药時最好問清楚,因每個人唔同:
養陰清肺湯:(我果邊收三十蚊一劑,不過預咗飲完會痾兩三次)
生地
甘草
川貝
元參白卓
薄荷葉(後下)

yuk hei mum

原帖由 JP 於 09-9-22 15:46 發表

我細仔尋日放學後燒到 39.x度,私家醫生快速測試驗到甲型流感,有7成以上機會係豬流感http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=107&cb=12345630&n=a40b61dd,要食特敏福。醫生仲話家人好大機會被傳染!: ...

作者: tinetinew    時間: 09-9-22 16:37

hi,

亞仔病好只有幾聲咳,就到我頭赤赤,我又即刻睇中醫打低,touchwood都冇俾佢傳染!

yuk hei mum
作者: JP    時間: 09-9-22 16:49

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 16:34 發表
我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍果、奇異果或萍果汁)!我亞仔飲咗兩劑就清咗喉嚨痛,如果你住係黃大仙附近我可介紹亞仔睇個中醫俾你!

隔離topic mandy話特敏福有副作用,我去睇醫生佢又冇幫亞仔check(有一次去醫院睇街症),佢total病咗五日,期間擔心死我!

不過退咗燒而有喉嚨痛及咳,以下條form或者可幫到手,但當然執药時最好問清楚,因每個人唔同:
養陰清肺湯:(我果邊收三十蚊一劑,不過預咗飲完會痾兩三次)
生地
甘草
川貝
元參白卓
薄荷葉(後下)

yuk hei mum

yukheimum>

Thanks!
我有問e生特敏福有乜副作用,佢話冇!
唯有信佢食lor!
作者: maggiewong1238    時間: 09-9-22 17:00

我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍.
作者: LittleKidult    時間: 09-9-22 17:10

剛收到sms, 大仔學校明日起停課7天!!!!
作者: LittleKidult    時間: 09-9-22 17:14

原帖由 maggiewong1238 於 09-9-22 17:00 發表
我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍. ...

我地睇政府時佢地有問學校有冇確診? 答左有就即刻同佢驗, 重問食唔食特敏福? 我地話緊係食......
作者: tinetinew    時間: 09-9-22 17:24

hi,

yes, agree!

yuk hei mum

原帖由 maggiewong1238 於 09-9-22 17:00 發表
我仔上星期六都發燒, 醫生話差不多個個細路睇症都是發燒39~40度, 都係流感啦, 如果食藥兩三日之後病情嚴重咗, 即刻去睇政府, 但都冇乜特效藥咁話. 同埋都冇要求做流感測試, 我估計未公布的人數多好多倍. ...

作者: 月師奶    時間: 09-9-22 23:34

唉! 我個姪仔間學校又係好多同學病左, 佢話學校入面個個口罩黨咁..........隔離班半數人請病假喎!~ 老師都好幾個發燒...真係好鬼嚴重喎!~
作者: Carmen2004121    時間: 09-9-23 00:17

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 16:34 發表
hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍 ...

Hi,

我兩個女都同時病了成個星期 . 阿大看了 4 次西醫 . 細女看了兩次才好 . 今天才返回學 . 擔心死我 . 因怕要食特敏褔 . 我是住近黃大仙那邊 . 請問您指的中醫是那位 . 在那處 . 等阿女盡快清清個感冒底 .因她們個喉還有些痛 . 可能 d 病未清晒 . 謝謝 !
作者: tinetinew    時間: 09-9-23 00:34

hi,

already sent, pls check!

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 00:17 發表

Hi,

我兩個女都同時病了成個星期 . 阿大看了 4 次西醫 . 細女看了兩次才好 . 今天才返回學 . 擔心死我 . 因怕要食特敏褔 . 我是住近黃大仙那邊 . 請問您指的中醫是那位 . 在那處 . 等阿女盡快清清個感冒底 .因她 ...

作者: Carmen2004121    時間: 09-9-23 00:50

原帖由 tinetinew 於 09-9-23 00:34 發表
hi,

already sent, pls check!

yuk hei mum

hI ,

Sorry , 眼大看過龍 . 真是找不到 . 請幫忙報多次料 .....中醫名稱 / 地址 / 電話等...........勞煩晒 .
作者: tinetinew    時間: 09-9-23 08:38

hi,

我已pm多次俾你la!

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 00:50 發表

hI ,

Sorry , 眼大看過龍 . 真是找不到 . 請幫忙報多次料 .....中醫名稱 / 地址 / 電話等...........勞煩晒 .

作者: Carmen2004121    時間: 09-9-23 10:36

原帖由 tinetinew 於 09-9-23 08:38 發表
hi,

我已pm多次俾你la!

yuk hei mum

Hi,

收到啦 !! 勞煩晒 !!
請問診金是多小 ?
作者: tinetinew    時間: 09-9-23 11:17

hi,

因為係屋村,我覺得勁平,診金$30另兩劑药共$96,total126

yuk hei mum

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 10:36 發表

Hi,

收到啦 !! 勞煩晒 !!
請問診金是多小 ?

作者: SearchSchool    時間: 09-9-23 12:13

Hi Yuk Hei Mum,

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and didn't take 特敏福 of course.

She has no fever now.  Only some coughing.  If she was indeed suffered from swine flu and we had not taken any action for this special disease, do you think there will be any harmful effects to her in future.

I'm just worried.

SearchSchool

原帖由 tinetinew 於 09-9-22 14:13 發表
hi,

我仔前星期都病,我睇兩次醫生,佢哋都冇做測試!唯有係佢發高燒(103度幾)期間沖凍水涼,多飲水,多抹身,係佢退剩99度,我轉睇中醫,跟住食中藥飲果汁,食咗兩劑中藥,痾咗幾次,佢喉嚨痛好返,只係有些咳!呢個方法對我亞 ...

作者: Elona    時間: 09-9-23 12:35

SearchSchool, don't worry ! my son also got sick last week and suffered from fever for almost 4 days.   The doctor didn't mention he is H1N1 or not, but I guess he might be affected by it.  I heard the there are so many side effect for Tameflu, it might casued depression.  So, if your girl didn't take Tameflu, it might be a good news !!

In our forum, there are almost 5/4 kids were sick after the summer holiday even they are so healthy.

原帖由 SearchSchool 於 09-9-23 12:13 PM 發表

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and did ...

作者: Zoey    時間: 09-9-23 13:00

JP,

係咪你仔吃退燒藥不退,醫生才開特敏福?

豬流感都並非一定要吃特敏福的(我諮詢過唔同醫生),不少豬流感患者在吃其他藥3-4天後病情會好轉而康復的,不過當然都要睇醫生點講,同埋看小朋友的病情發展~

原帖由 JP 於 09-9-22 16:49 發表

yukheimum>

Thanks!
我有問e生特敏福有乜副作用,佢話冇!
唯有信佢食lor!

作者: xmanman    時間: 09-9-23 14:02

診所昨晚通知, 阿仔是 甲形流感, 之後就send 比政府驗係唔係豬流感!!   不過private doctor 無開特敏福比阿仔食!  

不過佢今日無發燒啦, 只係咳同有鼻水, 今日都無比佢返學!! 避免佢傳染人啦!!  今早有同老師溝通, 她表示班中都有很多同學sick leave,  現在全班都一定要帶口罩!!
原帖由 xmanman 於 09-9-22 13:30 發表

我仔現在連績3日發燒.....今日仲要高燒, 我怕怕, 拿拿林同佢去私家驗 ...

作者: tinetinew    時間: 09-9-23 14:16

hi SearchSchool,

唔好太擔心,冇事嘅!帶佢睇中醫試吓清吓d感冒底,幾好kar!

yuk hei mum

原帖由 SearchSchool 於 09-9-23 12:13 發表

My daughter also got sick one week ago.  She has sore throat, coughing, 鼻塞 and fever above 102 and I took her to see the private doctor but did not do the test for Swine Flu and did ...

作者: sunniema    時間: 09-9-23 17:10

Zoey,

又係到見到你.

唉! 我囡星期六發燒, 食完一次藥就退燒, 但藥力一過, 又燒噃. 睇咗兩次醫生, 話康復中, 但唔敢肯定係咪H1N1喎, 昨天, 學校話退燒後一天, 都唔可以返學, 所以今天冇燒都要Stay Home

明天仲要係Swimming Gala ! Maggie 有冇參加呀, 佢係邊個 House?
作者: Zoey    時間: 09-9-23 17:37

sunniema,

真係唔想係度見到你呀,唉...

退晒燒就好喇,有咳或鼻水嗎?

阿女開學唔夠十日就已經請假喇(cry~),睇番晒所有 h1n1 既徵狀,中左7成,所以退晒燒後第四日我先比佢番學,唉~

今年阿女冇報水運呀,你女有?無燒都唔好去住啦,可以放多日呢,take care!~

(漏左潻,係 TAI 呀)

原帖由 sunniema 於 09-9-23 17:10 發表
Zoey,

又係到見到你.

唉! 我囡星期六發燒, 食完一次藥就退燒, 但藥力一過, 又燒噃. 睇咗兩次醫生, 話康復中, 但唔敢肯定係咪H1N1喎, 昨天, 學校話退燒後一天, 都唔可以返學, 所以今天冇燒都要Stay Home

...

作者: dder    時間: 09-9-23 17:43

today 學校宣佈停課7日.....
作者: sunniema    時間: 09-9-23 20:09

Zoey,

Sunnie 已經好噃, 只是學校堅持要 stay home 觀察. 我知道每天請假的學生真係好多, 真係唔知幾時停課:cry:
作者: sunniema    時間: 09-9-23 21:05

Zoey,

Please check PM.
作者: AnnieMak    時間: 09-9-23 21:36     標題: 回覆 5# sunniema 的文章

我囡囡明天都是水運會喎!我們女兒是否同校何官,呢?
作者: sunniema    時間: 09-9-23 21:47

原帖由 AnnieMak 於 09-9-23 21:36 發表
我囡囡明天都是水運會喎!我們女兒是否同校何官,呢?

不是呢, 我囡是民生.
作者: Carmen2004121    時間: 09-9-23 22:45

原帖由 tinetinew 於 09-9-23 14:16 發表
hi SearchSchool,

唔好太擔心,冇事嘅!帶佢睇中醫試吓清吓d感冒底,幾好kar!

yuk hei mum

Hi .

我已帶兩個女看了中醫 . 因今天時間太趕 . 沒去您推介的那間 . 改去了之前我曾看過的中醫 . 也在黃大仙 .... 新光中心 2 樓 . 他們有較方便不會煲藥的家長.......是中藥包 .即沖即飲 . ( 十幾小包不同中藥沖埋一杯 )
阿女飲了咳多了小許 . 不知是否在清清 d 啖 . 要吃兩天 .
希望有功用 .
藥費是 $300 / 2 days / 2個女 . ( 您的較經濟 )
這次兩個女同時感冒 , 淨是看西醫和中醫已差不多用了 $2000 . 還要停晒 d 課外活動 . 部份冇得補堂 . 這個月個荷包已乾硬化 ..........  
作者: Zoey    時間: 09-9-23 23:41

原帖由 sunniema 於 09-9-23 21:05 發表
Zoey,

Please check PM.

sunniema,

已經 check 過,沒收到喎,可否再 send?
作者: greendotdot    時間: 09-9-24 12:37

hi,

我仔病徵:喉嚨痛、發燒、咳!盡辦法令佢退燒先~我仔沖凍水涼,幾個鐘一次,不停抹身,一個鐘飲一至兩杯水,佢轉微燒時,我就捉咗佢睇中醫,不過我停咗西葯over12hrs,才俾中药佢飲,飲完药隔兩三個鐘就俾果汁佢飲(火龍 ...

沖「温水浴」對幫發高燒者散熱是非常有効,「温水」的温度祇要低於發燒的温度已經可以發揮作用。反之,沖凍水會令皮膚毛孔收縮,減低散熱効用,况且發病期間身體較弱,冷親「肺炎」就不妙啦!
作者: joenjac    時間: 09-9-24 16:46

而家未到高峰期已經係咁,遲d真係唔知係點.

我個女都病左,第4日,仲有喉嚨痛,呢個星期完全無返學.

對於學生長病假,唔知d課程點安排,呢d後遺症,又要家長擔心.

至於特敏福,我有家人試過,話個人會好 high,
至於有無中醫話既好散,就唔清楚,不過我都當係.
作者: winnieyahoo    時間: 09-9-26 10:13     標題: 回覆 12# tinetinew 的文章

我也住黃大仙可否給我中醫的資料.
阿囡昨日終於發病,今早燒到102-103. 今日唯有留係屋企.
作者: Elona    時間: 09-9-26 10:42

各位靘媽, 今次既流感好似特別多中學生受到感染, 真係令人擔心 ! 我仔仔上2個星期都中咗招, 我係網上搵到預防流感湯水, 有興趣可試吓 :  

伍 醫 師 教 煲 湯 水 抗 流 感 , 「 最 好 每 星 期 煲 兩 次 , 大 約 2 、 3 碗 , 分 2 、 3 日 飲 用 , 能 增 強 小 朋 友 抵 抗 力 。 這 3 款 湯 水 大 人 都 啱 飲 。 」

四 寶 湯
材 料 : 淮 山 30 克 、 黨 參 15 克 、 蓮 子 15 克 、 扁 豆 15 克 、 紅 棗 5 粒 ( 去 核 ) 。
做 法 : 全 部 材 料 加 雞 肉 或 豬 瘦 肉 , 煲 約 個 半 鐘 。
功 效 : 健 脾 益 氣 、 強 身 健 體 。

防 風 通 聖 湯
材 料 : 北 芪 15 克 、 防 風 10 克 、 白 朮 10 克 、 大 棗 5 粒 ( 去 核 ) 。
做 法 : 全 部 材 料 加 雞 肉 或 豬 瘦 肉 煲 約 個 半 小 時 。
功 效 : 常 感 冒 及 體 弱 的 小 朋 友 , 可 加 強 體 質 及 提 高 免 疫 力 。
* 可 跟 四 寶 湯 每 星 期 交 替 飲 用 。

三 根 飲
材 料 : 板 藍 根 30 克 、 蘆 根 30 克 、 崗 梅 根 30 克 。
做 法 : 全 部 材 料 煲 約 1 小 時 , 去 渣 加 蔗 糖 , 可 當 茶 水 飲 用 。
功 效 : 清 熱 解 毒 、 消 炎 , 尤 其 小 朋 友 愛 吃 煎 炸 燥 熱 食 物 , 容 易 有 咽 喉 炎 或 慢 性 扁 桃 腺 發 炎 , 常 飲 這 湯 有 預 防 功 效 。
作者: 波子    時間: 09-9-26 11:43

阿囝噚日早退, 係學校有輕微發燒(38度), 週身骨痛及喉嚨乾, 跟住去睇醫生, 醫生話係普通感冒, 開左退燒藥及5日抗生素比佢食, 今朝已無發燒.

今日諗住煲d清潤湯比佢飲 :
紅蘿蔔, 雪耳, 百合, 川貝, 海底椰, 蜜棗+豬展

作者: Elona    時間: 09-9-26 11:53

今次既流感好勁, 仔仔今次感冒都係燒吓, 退吓, 又燒吓, 拉鋸咗3日, 要成足7日先好番哂 !!

溫馨提示, 如果感冒未好番哂, 我個中醫話唔好食用含有膠質既食物, 好似花膠, 雪耳等.... 否則感冒好難好...

原帖由 波子 於 09-9-26 11:43 AM 發表
阿囝噚日早退, 係學校有輕微發燒(38度), 週身骨痛及喉嚨乾, 跟住去睇醫生, 醫生話係普通感冒, 開左退燒藥及5日抗生素比佢食, 今朝已無發燒.

紅蘿蔔, 雪耳, 川貝, 海底椰, 蜜棗+豬展:funn ...

作者: 波子    時間: 09-9-26 12:09

原帖由 Elona 於 09-9-26 11:53 發表
今次既流感好勁, 仔仔今次感冒都係燒吓, 退吓, 又燒吓, 拉鋸咗3日, 要成足7日先好番哂 !!

溫馨提示, 如果感冒未好番哂, 我個中醫話唔好食用含有膠質既食物, 好似花膠, 雪耳等.... 否則感冒好難好...

...

係咩! 未好原來唔食得雪耳 ka! Thx.
諗住雪耳係清潤.

今年流感真係勁, 未試過同一日同一班有9個請病假.
作者: ytpeople1    時間: 09-9-26 12:13

你有冇睇過好耐之前既一集「東張西望」啊?係講坊間賣
o既海底椰,真空包裝果d係假o既!(係另外一些植物,我唔記得個名),果集個中醫師話乾身o個隻一邊有啡色綑邊先係正貨,大約$70-80/兩(唔係圓圓地、成片都有啡色綑邊)。我都o係藥材鋪睇過,正貨真係約$70/兩。
原帖由 波子 於 09-9-26 11:43 發表

紅蘿蔔, 雪耳, 百合, 川貝, 海底椰, 蜜棗+豬 ...

作者: Elona    時間: 09-9-26 12:16

係呀, 我地做媽咪既唯有諗吓有冇方法, 可以預防流感或者加強仔女既免疫力...

仔仔好番後, 冇再食西藥, 但仲有幾聲咳, 我就燉咗川貝冬蟲夏草湯比佢飲, 連續飲咗2劑就冇咳啦 !
作者: Elona    時間: 09-9-26 12:19

所以話有時買料煲湯仲貴過睇醫生
原帖由 ytpeople1 於 09-9-26 12:13 PM 發表
o既海底椰,真空包裝果d係假o既!(係另外一些植物,我唔記得個名),果集個中醫師話乾身o個隻一邊有啡色綑邊先係正貨,大約$70-80/兩(唔係圓圓地、成片都有啡色綑邊)。我都o ...

作者: 波子    時間: 09-9-26 12:23

原帖由 ytpeople1 於 09-9-26 12:13 發表
o既海底椰,真空包裝果d係假o既!(係另外一些植物,我唔記得個名),果集個中醫師話乾身o個隻一邊有啡色綑邊先係正貨,大約$70-80/兩(唔係圓圓地、成片都有啡色綑邊)。我都o ...

我買嗰d $50/兩, 幾蚊兩唔敢再買.
作者: tinetinew    時間: 09-9-26 16:24

hi,

已sent!祝早日康復!

yuk hei mum

原帖由 winnieyahoo 於 09-9-26 10:13 發表
我也住黃大仙可否給我中醫的資料.
阿囡昨日終於發病,今早燒到102-103. 今日唯有留係屋企.

作者: 波子    時間: 09-9-28 09:23

阿囝食完d西藥後, 個口腔生左好多粒痱子, 應該煲咩比佢飲好呢?
作者: bkfriend    時間: 09-9-28 13:17

原帖由 波子 於 09-9-28 09:23 發表
阿囝食完d西藥後, 個口腔生左好多粒痱子, 應該煲咩比佢飲好呢?

我個仔又係喎, 唔知係咪西葯好藻呢?
我煲左的羅漢果無花果湯比佢飲, 又用羅漢果煲茶, 佢飲左2日的痱子好左好多, 痰都小左
作者: 波子    時間: 09-9-28 13:37

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 13:17 發表

我個仔又係喎, 唔知係咪西葯好藻呢?
我煲左的羅漢果無花果湯比佢飲, 又用羅漢果煲茶, 佢飲左2日的痱子好左好多, 痰都小左

唔該! 咁我都試下煲比佢飲.
羅漢果用一個定半個?
作者: winnieyahoo    時間: 09-9-28 14:40     標題: 回覆 4# tinetinew 的文章

謝謝. d燒終於退咗, 不過就重有好多痰.希望快d好番, 如果唔係放幾日假都無得玩就慘!
作者: bkfriend    時間: 09-9-28 15:01

原帖由 波子 於 09-9-28 13:37 發表

唔該! 咁我都試下煲比佢飲.
羅漢果用一個定半個?

煲湯我用半個, 如果煲水我就用1/4, 不過我會先整爛佢出味
作者: 波子    時間: 09-9-28 16:23

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 15:01 發表

煲湯我用半個, 如果煲水我就用1/4, 不過我會先整爛佢出味

明白
作者: winnieyahoo    時間: 09-9-29 11:20     標題: 回覆 3# winnieyahoo 的文章

阿囡昨晚又再燒過,仲燒到103.4, 嚇到我同老公要成晚睇住佢,又不停幫佢換冰墊. 最慘佢唔想食野, 食完又嘔. 點知今早同佢探熱又無發燒. 都唔知係唔係夜晚先嚟燒.
作者: xmanman    時間: 09-9-29 13:15

你女是好返之後再燒嗎?   你立刻帶佢去看醫生!!  我仔確診豬流感,  初初是晚上才發燒, 到最辛苦的時侯就全日都發燒, 最高燒到103, 阿仔手軟腳軟連行路的力都無, 又咳又流鼻水!!  好彩他現在已經康復了!!!

原帖由 winnieyahoo 於 09-9-29 11:20 發表
阿囡昨晚又再燒過,仲燒到103.4, 嚇到我同老公要成晚睇住佢,又不停幫佢換冰墊. 最慘佢唔想食野, 食完又嘔. 點知今早同佢探熱又無發燒. 都唔知係唔係夜晚先嚟燒. ...

作者: bkfriend    時間: 09-9-29 16:24

我個仔都係, 上個星期本來流感都好返哂, 突然間又咳又發燒, 第二朝即刻去睇醫生, 醫生講話因為之前抵抗力差, 好易會中另一的病毒, 結果又要食抗生素殺菌
作者: winnieyahoo    時間: 09-9-29 19:12     標題: 回覆 2# xmanman 的文章

其實阿囡上星期五放學後已經開始有d發燒, 已經即刻去睇醫生,之後星期六日佢都留係屋企,燒亦退佐. 所以星期一就比佢返學. 原本想睇中醫清埋個底, 不過老公話睇多次西醫穩鎮d. 去到醫生度都只係99度幾, 點知返到屋企就開始又燒過,而且不斷升高, 加埋食mud嘔mud, 可能d藥未到胃已經嘔晒. 所以就高燒. 今日放假係屋企又好地地, 打電話比佢又不知幾精神,都唔知點解呢d病毒係咁.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5