教育王國

標題: 讀障小孩的特定天份 [打印本頁]

作者: honeysara    時間: 09-8-28 13:04     標題: 讀障小孩的特定天份

好多講座的姑娘或讀障家長分享都話有讀障的小朋友除了讀書成績差其實佢哋可能在某方面好有天份. 我想問妳哋發掘倒他們的天份未? 我俾個囡試咗好多款活動, 動\靜都有但始終唔覺佢有特別的天份
作者: Man^o^    時間: 09-8-28 16:37

我都俾仔仔試過好多野, 發現佢小提琴 & 創意方面比較突出..........

quote]原帖由 honeysara 於 09-8-28 13:04 發表
好多講座的姑娘或讀障家長分享都話有讀障的小朋友除了讀書成績差其實佢哋可能在某方面好有天份. 我想問妳哋發掘倒他們的天份未? 我俾個囡試咗好多款活動, 動\靜都有但始終唔覺佢有特別的天份  ... [/quote]
作者: honeysara    時間: 09-8-28 22:02

Good! 有目標可以發展, 而且現在新高中的課程都著重思考肯用腦有創意都有好大幫助.
作者: yangyang8    時間: 09-9-6 18:52

我到現在都發掘唔到佢d天份及巨專長,佢專長係折磨我
作者: honeysara    時間: 09-9-7 08:48

原帖由 yangyang8 於 09-9-6 18:52 發表

雖然妳係講得灰d不過真係一針到肉!!!
作者: yangyang8    時間: 09-9-9 15:18

honeysara:
其實比咁多活動佢,有無時間溫書架?
作者: Man^o^    時間: 09-9-9 18:19

yangyang8,

我試 cut 左佢 d 活動, 用多左時間陪佢溫習 + 做功課,  又試過星期日全日陪佢溫習, 讀下, 玩下, 休息下, 個結果都係.........., 既然係甘, 倒不如俾佢學 d 活動, 做下運動, 等佢開心下, 發拙下未知既潛能好過喇, 起碼可以 keep 住佢地頭腦靈活 d, 唔駛日日都係讀書, 做功課............

原帖由 yangyang8 於 09-9-9 15:18 發表
honeysara:
其實比咁多活動佢,有無時間溫書架?

作者: smallmama    時間: 09-9-14 10:54

你覺得佢係折磨你﹐你有冇諗過其實你點諗佢feel到架。

我知同佢哋呢類小朋友溫習做功課好辛苦 (因為我都有一個)﹐但如果佢感到你係站係佢嗰邊﹐陪佢一齊行﹐佢既推動力會好d﹐起碼我仔可以肯溫﹐及考出來也不是太差 (踓然結果係中英唔合格)。

我都未發掘到我仔專長﹐大家一齊努力吧。

原帖由 yangyang8 於 09-9-6 18:52 發表

作者: lingyeu    時間: 09-9-26 01:35

我個女評估結果係讀障屬缺損,我發覺個女除左記文字其它學野都好OK,尤其藝術方面,佢中一開學前先CHECK到為讀障,我立刻安排佢學西洋鼓,諗住四肢都用到,可以練下左右腦,現在學左一年多,我發覺佢默書好左,當然唔好太迫個細路,搵佢地有興趣為上,至於學校方面,唔好迫得太緊,免得有反效果,係個女小學時由於我未知佢係學障,以為佢唔專心,鬧左佢好多年,諗翻都好內疚
作者: garfield097    時間: 10-9-2 23:01

今天啊女做評估時,已顺便問醫生,佢話沒有根勮!
作者: aryee    時間: 10-9-13 15:21

原帖由 garfield097 於 10-9-2 23:01 發表
今天啊女做評估時,已顺便問醫生,佢話沒有根勮!

我相信天生我才,任何人都有自己既專長。我細仔估係marginal讀障,技能方面既專長我未發掘,但佢係一個成日笑,好開心好滿足既小朋友,呢份性格我覺得係上帝比佢最大既禮物。
作者: fotk    時間: 10-11-4 10:45

You have experiences. I would like to ask you can you pm me which primary school you recommend for kids like this?? thank you.
原帖由 smallmama 於 09-9-14 10:54 發表
你覺得佢係折磨你﹐你有冇諗過其實你點諗佢feel到架。

我知同佢哋呢類小朋友溫習做功課好辛苦 (因為我都有一個)﹐但如果佢感到你係站係佢嗰邊﹐陪佢一齊行﹐佢既推動力會好d﹐起碼我仔可以肯溫﹐及考出來也不是太差 (踓然結果係 ...

作者: kwokwong    時間: 10-11-16 15:56

原帖由 lingyeu 於 09-9-26 01:35 發表
我個女評估結果係讀障屬缺損,我發覺個女除左記文字其它學野都好OK,尤其藝術方面,佢中一開學前先CHECK到為讀障,我立刻安排佢學西洋鼓,諗住四肢都用到,可以練下左右腦,現在學左一年多,我發覺佢默書好左,當然唔好太迫個細路,搵 ...
中一先發現,咁咪錯過左小學的訓練和調識.咁中學仲有無訓練做?
我個仔寫字好靚,每一個班主住都會話佢d字好靚.小四果年的班主任對住我仔講(你d字好靚啵,可惜吖.)我個仔放學返黎同我講,佢話我知個老師講可惜是指什麼.可惜我唔識字吖嘛.有d無心的說話係好傷害到佢和我.
我個仔仲有一個專長就係佢好鍾意講野.好鍾意講野可以學咩,學做主持,要識字架啵.學朗誦佢又唔鍾意,可能係因為同文字有關.我地就係咁乜都無學過.
作者: judy0101hk    時間: 10-11-19 12:55

我個仔都一樣有一個專長就係講野, 今年因搬屋要轉校, 大家知道有幾慘嗎? 找左幾間小學, 個仔本應升小四, (因為讀障, 我估到佢找學校都幾難, 咁我將要求降低左小三都得) 我打過嗰d學校問他們對讀障小朋友有無Support. 哈哈間間都話有Support, (好開心啦! 以為香港東區d學校真係咁好) 間間都話要考試, 仲要合格(應該係合符他地要求先收). 記住仲唔會有調識啦,當他一般同學仔考插班試, 我帶他考左三間, 三間都衰左, 心痛到, 對這個小朋友打擊幾大啦! 幸好, 我再幫他找學校的時候, 遇到個書記姐姐好細心好詳細講她地的學校對讀障有乜野支援. 可能我直覺覺得這間學校連書記都系善心人(她叫我放代,帶小朋友過黎睇下先啦, 又同我斜小朋友問題) 我帶小朋友再考試, 考三年級, 過幾日, 學校書記打電話黎, 校長想見一見家長同小朋友, 當日見到校長對小朋友每一句鼓勵的说話,都覺得這間學校 d 老師應該都好好, 每位家長讀到這裏(有學校收你咁好囉), 但這個時候校長對我说:[太太, 我收小朋友, 但想小朋友由二年級讀起, 他中文同數學都到小三, 但英文差, 再讀上去會吃力, 小三要應付公開試,對他英文無幫助.] 我答:[好呀! 多謝校長! 你比機會他.]
三個月的適應期, 他今年第一次小二考試, 中,英,合格, 數學有95分(100分滿15分平時分) 雖然係小二, 但比到他力量去努力去學習, 當中佢學校老師選他朗誦, 我好感謝校長,老師對學生的愛. 希望大家家長努力為他們打氣
作者: caryfox    時間: 10-12-6 22:28

mouth:" /> 不過.........都一樣須要考試.......用文宇表達.....

原帖由 honeysara 於 09-8-28 22:02 發表
Good! 有目標可以發展, 而且現在新高中的課程都著重思考肯用腦有創意都有好大幫助.

作者: 182885    時間: 11-1-20 13:32

Dear Judy,

Can you let me know which school you are talking about?  Thanks.

作者: zater    時間: 11-2-7 16:59

原帖由 judy0101hk 於 10-11-19 12:55 發表
我個仔都一樣有一個專長就係講野, 今年因搬屋要轉校, 大家知道有幾慘嗎? 找左幾間小學, 個仔本應升小四, (因為讀障, 我估到佢找學校都幾難, 咁我將要求降低左小三都得) 我打過嗰d學校問他們對讀障小朋友有無Support. ...

我好想知係邊間, 可唔可以話我知.
作者: 浩朗媽媽    時間: 11-2-16 14:07

我想知邊間呀???
作者: EE1212    時間: 11-2-28 20:01

我阿仔都係咁,我都想同佢轉校,我都好想知邊間學校,可唔可話比我知. Thanks so much!
作者: MonMonLam    時間: 11-3-8 15:02

唉.... 我都係剛知道呀, 我個囡囡現讀小一,
我又係每日都閙佢, 點解乜都唔識, 成績超差,
唔該我都好想知邊間學校甘有愛心...
作者: icchan    時間: 11-3-27 00:48

原帖由 judy0101hk 於 10-11-19 12:55 發表
我個仔都一樣有一個專長就係講野, 今年因搬屋要轉校, 大家知道有幾慘嗎? 找左幾間小學, 個仔本應升小四, (因為讀障, 我估到佢找學校都幾難, 咁我將要求降低左小三都得) 我打過嗰d學校問他們對讀障小朋友有無Support. ...

可以 PM 我係邊間學校嗎?  唔該晒!
作者: hipo    時間: 11-4-2 23:17

Pls also let me know which school in eastern district as my kid also has the same problem like yours.

作者: MALEECHAN    時間: 11-4-12 11:42

Judy0101hk, 我都想知係是那一間有愛心的學校
作者: cyc627    時間: 11-5-16 22:18

Can you pls tell me what is the name of the school? Many thanks.

作者: winniethe718    時間: 11-6-12 05:46

我個仔都一樣個專長就係講野.同單純.有愛心.喜歡幫助別人.但經常結果都係越幫越忙.
作者: Angus505    時間: 11-7-10 23:10

Can you pm me what name of the school?Thank you so much
作者: Angus505    時間: 11-7-10 23:17     標題: 回復 14# judy0101hk 的帖子

Can you pm me what name of school? Thank you so much
作者: Handmade    時間: 11-8-2 10:44

Can you pm me what name of school? Thank you so much
作者: kinheimom    時間: 11-10-7 20:19

can u please pm me the school name as I may need to prepare for it.   Thx
作者: ltdcorp    時間: 11-10-18 00:23     標題: 回復 5# winniethe718 的帖子

有同感, 可以感到安慰的是他們比一般小朋友有愛心和單純.
作者: Y_Ken    時間: 11-10-27 12:46

呵呵....我果個創意幾突出
好就唔敢講

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5