教育王國

標題: 09/10 K1既家長~~ [打印本頁]

作者: 晞晞豬    時間: 09-5-25 17:35     標題: 09/10 K1既家長~~

23號confirm咗讀1A第一組, 仲有無其他家長呀??
作者: PUIPUI28    時間: 09-5-25 22:15

原帖由 晞晞豬 於 09-5-25 17:35 發表
23號confirm咗讀1A第一組, 仲有無其他家長呀??

hihi
我女同我朋友女都係1D第1組,我地係年尾細女,你女係咪年頭大女來架?
作者: 晞晞豬    時間: 09-5-26 15:47

原帖由 PUIPUI28 於 09-5-25 22:15 發表

hihi
我女同我朋友女都係1D第1組,我地係年尾細女,你女係咪年頭大女來架?

唔係喎.... 都係細女, 10月......

星期六阿囡返到去不知幾開心, 仲叫我唔好走.....
作者: JoanNana    時間: 09-5-26 23:30     標題: 回覆 1# 晞晞豬 的文章

Hello! 我個女將讀1A第二組,大女一月底出世。請多多指教!
作者: 晞晞豬    時間: 09-5-27 22:59

原帖由 JoanNana 於 09-5-26 23:30 發表
Hello! 我個女將讀1A第二組,大女一月底出世。請多多指教!

大家多多指教呀~~ 你住响邊呀??
作者: JoanNana    時間: 09-5-27 23:15     標題: 回覆 5# 晞晞豬 的文章

我住係美孚,你呢?
作者: 晞晞豬    時間: 09-5-29 12:11

我住西貢, 不過阿囡响我媽度揍(藍田), 所以都會响藍田出發返學!!  大家可以做到同學仔~

你咁遠都過嚟黃大仙讀書??

你係唔係全職媽咪定係要返工呢?
作者: 晞晞豬    時間: 09-5-29 12:12

pui, 你個女著咗校服好可愛呢~~~
作者: mmmickey-cc    時間: 09-5-30 03:53

HI,報到先,上午幼A二組,好開心!今日才知道可以轉上午班!
作者: 晞晞豬    時間: 09-5-31 10:23

原帖由 mmmickey-cc 於 09-5-30 03:53 發表
HI,報到先,上午幼A二組,好開心!今日才知道可以轉上午班!

多數第二輪報到既時候都會有空位的~ 恭喜您呀~~ 以後可以做同學仔喇!!
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-1 11:28

原帖由 晞晞豬 於 09-5-29 12:12 發表
pui, 你個女著咗校服好可愛呢~~~

hehe 多謝
張校服相又好似太大揚個頭,剛剛沈日又換過張相,但又唔知點解咁細個頭
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-1 11:30

原帖由 晞晞豬 於 09-5-26 15:47 發表

唔係喎.... 都係細女, 10月......

星期六阿囡返到去不知幾開心, 仲叫我唔好走.....

o我,原來你大2個月...
我女個日返學校好似對個洗手間幾有興趣咁
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-2 14:20

原帖由 PUIPUI28 於 09-6-1 11:30 發表

洗手間個水嚨頭好易開得好大(即好多水), 好易整濕身.

係呢, 你影咗學生相未呀? 我未影......要搵日放假去做先~

作者: 吉蒂媽    時間: 09-6-2 23:10

大家好! 我囡囡讀1B 2組。

作者: mmmickey-cc    時間: 09-6-3 23:55

係呀!我個囡見到個洗手間都好開心!去左2次!哈︷

原帖由 PUIPUI28 於 09-6-1 11:30 發表

作者: PUIPUI28    時間: 09-6-4 22:29

原帖由 mmmickey-cc 於 09-6-3 23:55 發表
係呀!我個囡見到個洗手間都好開心!去左2次!哈︷

哈,佢地可能覺得個洗手間又大又多水喉
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-5 10:30

原來個個對個廁所最有興趣~ 大家申請咗學劵未呀?!
作者: coramfwong    時間: 09-6-5 15:36

Hi, 各位

我囡囡係1D第2組, 我有個問題~1D第1組同第2組係咪同一班呢? 定係唔同班呢?
作者: hunglin    時間: 09-6-6 00:32

原帖由 coramfwong 於 09-6-5 15:36 發表
Hi, 各位

我囡囡係1D第2組, 我有個問題~1D第1組同第2組係咪同一班呢? 定係唔同班呢?

第1組同第2組其實係同一班,老師只係將所有班都會分成兩組,分成兩段時間,開學時每段時間就會有一半係學生一半家長啦!分組只係for開學頭果幾日用嚟做分流啫。
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-6 18:29

原帖由 晞晞豬 於 09-6-5 10:30 發表
原來個個對個廁所最有興趣~ 大家申請咗學劵未呀?!

申請左收到啦,不過你知唔知我地有冇得攞個1000津貼呀?
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-6 18:30

原帖由 coramfwong 於 09-6-5 15:36 發表
Hi, 各位

hi hi
同班同學仔
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-6 18:57

原帖由 hunglin 於 09-6-6 00:32 發表

第1組同第2組其實係同一班,老師只係將所有班都會分成兩組,分成兩段時間,開學時每段時間就會有一半係學生一半家長啦!分組只係for開學頭果幾日用嚟做分流啫。 ...

哈,原來係咁,我都估係咁
相問下大家,am放學12:00,你地會返屋企先食,定一放學就係街食左先返屋企呢? 哩個問題我仲未煩完,返屋企先食好似好晏咁,因我習慣左一返屋企係要先換衫和清潔,搞得來最快都成1點先食得喎!
作者: hunglin    時間: 09-6-7 16:30

原帖由 PUIPUI28 於 09-6-6 18:57 發表

哈,原來係咁,我都估係咁
相問下大家,am放學12:00,你地會返屋企先食,定一放學就係街食左先返屋企呢? 哩個問題我仲未煩完,返屋企先食好似好晏咁,因我習慣左一返屋企係要先換衫和清潔,搞得來最快都成1點先食得喎! ...

屋企嘢始終好過街邊嘢,長遠嚟講梗係返屋企食好啦!我囡囡搭埋校車返嚟都係差唔多一點開餐,都ok嫁,因為佢哋放學前會食茶點。

作者: 晞晞豬    時間: 09-6-8 14:51

原帖由 hunglin 於 09-6-6 00:32 發表

第1組同第2組其實係同一班,老師只係將所有班都會分成兩組,分成兩段時間,開學時每段時間就會有一半係學生一半家長啦!分組只係for開學頭果幾日用嚟做分流啫。 ...

係唔係即是頭2日返學可以跟埋入去一齊呢??
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-8 14:52

原帖由 PUIPUI28 於 09-6-6 18:29 發表

申請左收到啦,不過你知唔知我地有冇得攞個1000津貼呀?

1000津貼? 唔明白, 係咩嚟??
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-8 14:57

原帖由 hunglin 於 09-6-7 16:30 發表

屋企嘢始終好過街邊嘢,長遠嚟講梗係返屋企食好啦!我囡囡搭埋校車返嚟都係差唔多一點開餐,都ok嫁,因為佢哋放學前會食茶點。

係喎, 响屋企當然會好d, 不過我因為要返工, 都係由我媽照顧阿囡, 校車返到home都12:30, 換完衫, 清潔下, 1點開餐, 都應該ok既~ 之後先做工課 或 小休一會......

其實都唔知個情況, 到時再睇下~

我已經整咗d日曆表, 寫低d重要日子, 又準備for阿囡開咗學後用, 我驚自己失魂唔記得d交咩交咩既deadline ~

請問你地係唔係全職媽咪呢??
作者: pyma    時間: 09-6-8 15:57

原帖由 晞晞豬 於 09-6-8 14:51 發表

係唔係即是頭2日返學可以跟埋入去一齊呢??

你地好, 我囡黎緊9月僧升k2了。

如果無記錯, 好似係頭兩日家長可以陪, 之後就佢地自己上, 放心啦, 佢地好快會適應架。
作者: pyma    時間: 09-6-8 16:10

原帖由 晞晞豬 於 09-6-8 14:57 發表

係喎, 响屋企當然會好d, 不過我因為要返工, 都係由我媽照顧阿囡, 校車返到home都12:30, 換完衫, 清潔下, 1點開餐, 都應該ok既~ 之後先做工課 或 小休一會......

我已經整咗d日曆 ...

聖母都好多假其他學校未必有既, 所以, 當開學後, 收到手冊後, 我會係月曆上寫哂, 圈哂佢地既假期, 特別日子(如生日會)等, 雖然本手冊日日都會跟住係書包, 但做家長有時又真係會唔記得, 老師其實會提小朋友聽日係放假, 開生日會, 要帯咩咁, 但佢地返到黎未必記得, mark 係日曆度會比較清楚。

有時會有通告, 記住又要mark 係日曆度, 最好寫埋洗唔洗要帯啲咩。我囡係呢一年裹都錯漏百出, 不過諗返想黎佢進步左好多, 舊年呢個時候既我, 都係好似你地而家咁好期待。

雖然我唔係09/10 k1家長, 希望唔好介意我係度吹水。
作者: 小B_媽媽    時間: 09-6-9 11:31

Hello,報到 我女女都係1D第1組
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-9 13:49

原帖由 pyma 於 09-6-8 16:10 發表

聖母都好多假其他學校未必有既, 所以, 當開學後, 收到手冊後, 我會係月曆上寫哂, 圈哂佢地既假期, 特別日子(如生日會)等, 雖然本手冊日日都會跟住係書包, 但做家長有時又真係會唔記得, 老師其實會提小朋友聽日係放 ...

當然唔會~~~ 好多謝您既資料及經驗分享, 我實在好期待阿囡既開學, 是她人生的另一個第一次, 也是另一個階段的開始...... 做父母的, 總希望為他們做到最好~~

過去的星期日, 同阿囡去咗游水, 點知唔記得帶水泡俾佢, 佢知道之後話 : 點解ga?!! 媽咪點解唔記得帶ga??!!! 媽咪"咋豆尾"呀!!!

下次再有同類事情的話, 我會叫佢自己記得帶, 唔好推個波俾我!!!!
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-9 15:11

原帖由 hunglin 於 09-6-7 16:30 發表

o我,放學前有茶點都好d,咁就整定好返屋企食啦
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-9 15:26

原帖由 晞晞豬 於 09-6-8 14:52 發表

1000津貼? 唔明白, 係咩嚟??

政苦下半年講過份報告,話津貼書薄費,所以唔知我地點先攞到
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-9 15:32

原帖由 晞晞豬 於 09-6-8 14:57 發表

我已經整咗d日曆 ...

我係全職媽
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-9 15:36

原帖由 pyma 於 09-6-8 16:10 發表

聖母都好多假其他學校未必有既, 所以, 當開學後, 收到手冊後, 我會係月曆上寫哂, 圈哂佢地既假期, 特別日子(如生日會)等, 雖然本手冊日日都會跟住係書包, 但做家長有時又真係會唔記得, 老師其實會提小朋友聽日係放 ...

點會介意呢,你係師添啦,多謝你分享就真
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-9 15:37

原帖由 小B_媽媽 於 09-6-9 11:31 發表
Hello,報到 我女女都係1D第1組

hi, 我都係1D
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-10 09:53

原帖由 PUIPUI28 於 09-6-9 15:26 發表

政苦下半年講過份報告,話津貼書薄費,所以唔知我地點先攞到

e~ 咁我就唔知道喎~ 等我去八下先~~~
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-10 21:41

原帖由 晞晞豬 於 09-6-10 09:53 發表

e~ 咁我就唔知道喎~ 等我去八下先~~~

8完講我知喎
作者: mmmickey-cc    時間: 09-6-11 23:03

我都係全識媽媽,不過久久都有partime做下咁!我都好想知,個1000點申請!唔該!

原帖由 PUIPUI28 於 09-6-10 21:41 發表

8完講我知喎

作者: 晞晞豬    時間: 09-6-16 11:35

原帖由 mmmickey-cc 於 09-6-11 23:03 發表
我都係全識媽媽,不過久久都有partime做下咁!我都好想知,個1000點申請!唔該!

仲未八到.....

你地交咗相同學卷未呀? 19號deadline~~~
作者: Minipigpig    時間: 09-6-17 00:12

Hello,
我個囡囡讀幼D第二組,你好,我係住係將軍澳,有冇人知道保母車幾多錢呀
因為囡囡有讀幼兒班,現在的老師話聖母d課程比較淺,唔知係唔係真呢
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-17 12:01

原帖由 Minipigpig 於 09-6-17 00:12 發表
Hello,
我個囡囡讀幼D第二組,你好,我係住係將軍澳,有冇人知道保母車幾多錢呀
因為囡囡有讀幼兒班,現在的老師話聖母d課程比較淺,唔知係唔係真呢

我唸住搭出面既保母車, $640由藍田出發~ 佢都好似經將軍澳, 不過詳細既你要打俾佢問一問, 要電話既就問我la~~

咁我就唔知聖母幼稚園係唔係比較淺, 不過可以問下响度讀緊既媽咪la~~~

係呢, 你囡囡讀緊邊間幼兒班??
作者: Minipigpig    時間: 09-6-20 15:39     標題: 回覆 1# 晞晞豬 的文章

我個囡囡讀緊將軍澳德寶,老師都好好,教學方法及內容都好好,勞作都好特別
作者: chengmic    時間: 09-6-21 23:54

我個囡囡都係1D第1組。
作者: PUIPUI28    時間: 09-6-26 18:01

hi~
好多日冇來吹吹水喇

哈,原來都有好多個1D上來報到喎,歡迎歡迎
作者: 吉蒂媽    時間: 09-6-28 12:47

原帖由 Minipigpig 於 09-6-17 00:12 發表
Hello,

將軍澳要890元一個月,唔知九月可否返學呢?因都唔想交咗車費冇學返。

作者: 晞晞豬    時間: 09-6-30 10:42

原帖由 吉蒂媽 於 09-6-28 12:47 發表

將軍澳要890元一個月,唔知九月可否返學呢?因都唔想交咗車費冇學返。

你係跟校車定係街外既保母車?

九月? 真係唔知, 不過我有同事囝囝既幼稚園提前返學(原本八月中開學, 就提早到七月尾開), 佢話教晒未教完既課程喎.

如果無得返都無辦法..... 不過我俾咗九月既車費啦~
作者: 晞晞豬    時間: 09-6-30 11:03

等我總結下先~~

晞晞豬 - 1A
JoanNana - 1A
mmmickey-cc - 1A
吉蒂媽 - 1B
PUIPUI - 1D
coramfwong - 1D
小B媽媽 - 1D
Minipigpig - 1D
Chengmic - 1D

e~~ 又無下午班, 又無1C~~
作者: 吉蒂媽    時間: 09-7-6 15:37

原帖由 晞晞豬 於 09-6-30 10:42 發表

你係跟校車定係街外既保母車?

九月? 真係唔知, 不過我有同事囝囝既幼稚園提前返學(原本八月中開學, 就提早到七月尾開), 佢話教晒未教完既課程喎.

如果無得返都無辦法..... 不過我俾咗九月既車費啦~ ...

保母車,不過它專做聖母幼稚園和聖母小學的。此保母車好像很久歷史我老公姑姐個囡都是坐佢,但現在巳經二十多歲了。我另一個親戚現時讀聖母小學,都是由幼稚園坐到現在四、五年班了。

作者: 晞晞豬    時間: 09-7-7 11:54

原帖由 吉蒂媽 於 09-7-6 15:37 發表

保母車,不過它專做聖母幼稚園和聖母小學的。此保母車好像很久歷史我老公姑姐個囡都是坐佢,但現在巳經二十多歲了。我另一個親戚現時讀聖母小學,都是由幼稚園坐到現在四、五年班了。 ...

都真係幾耐歷史下喎~~
作者: 吉蒂媽    時間: 09-7-7 12:19

原帖由 晞晞豬 於 09-6-30 11:03 發表
等我總結下先~~

晞晞豬 - 1A
吉蒂媽 - 1B
PUIPUI - 1D
小B媽媽 - 1D

e~~ 又無下午班, 又無1C~~ ...

這裡得我個囡是1B
作者: 晞晞豬    時間: 09-7-8 10:52

原帖由 吉蒂媽 於 09-7-7 12:19 發表

這裡得我個囡是1B

不要緊, 我們還是同學仔嘛~~
作者: 吉蒂媽    時間: 09-7-8 11:22

大家記得今個星期五要過數770元
作者: PUIPUI28    時間: 09-7-8 20:24

原帖由 吉蒂媽 於 09-7-8 11:22 發表
大家記得今個星期五要過數770元

係咩?我真係冇左件事喎,唔該晒
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-7 16:07

仲有唔夠一個月就返學喇~ 大家準備好d返學野未呀? 又或者開始同囡囡講要返學d野未呢??? 真係好緊張~~  我發夢見到返學個朝早"拿手唔成世" 又遲到又趕......
作者: celeste88    時間: 09-8-19 18:14

大家好,我個仔都係讀聖母上午班,佢06年11月架~~~~:loveliness:
作者: celeste88    時間: 09-8-19 18:15

等我總結下先~~

晞晞豬 - 1A
吉蒂媽 - 1B
celeste88-1B
PUIPUI - 1D
小B媽媽 - 1D

e~~ 又無下午班, 又無1C~~
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-19 22:35

原帖由 celeste88 於 09-8-19 18:14 發表
大家好,我個仔都係讀聖母上午班,佢06年11月架~~~~:loveliness:

e~ 又係細女喎~  有咗你既話, 吉蒂媽就有伴啦 ~~

你住邊ga? 全職媽咪嗎?
作者: hungcat    時間: 09-8-20 11:03

原帖由 celeste88 於 09-8-19 18:15 發表
等我總結下先~~

晞晞豬 - 1A
吉蒂媽 - 1B
PUIPUI - 1D
小B媽媽 - 1D

e~~ 又無下午班, 又無1C~~ ...

Yes....1C - Kelly
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-20 11:40

晞晞豬 - 1A
吉蒂媽 - 1B
hungcat - 1C
PUIPUI - 1D
小B媽媽 - 1D
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-20 11:42

原帖由 hungcat 於 09-8-20 11:03 發表

Yes....1C - Kelly

你轉到上午班啦?? 真係好~~~  

其實都幾多人放棄聖母~~
作者: hungcat    時間: 09-8-22 20:07

原帖由 晞晞豬 於 09-8-20 11:42 發表

你轉到上午班啦?? 真係好~~~  

其實都幾多人放棄聖母~~

乜1C係由下午班轉上去嘅咩? 係呀...好開心轉到上午班, 我寫咗3封信架~
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-23 10:22

原帖由 hungcat 於 09-8-22 20:07 發表

乜1C係由下午班轉上去嘅咩? 係呀...好開心轉到上午班, 我寫咗3封信架~

唔係, 好似有其他班既同學仔都係由下午班轉上嚟~~

因為我記得你之前係收咗下午班, 轉到上午班都好呀~~ 3封信? 好有毅力呀!! 恭喜晒你!
作者: hungcat    時間: 09-8-24 00:21

原帖由 晞晞豬 於 09-8-23 10:22 發表

唔係, 好似有其他班既同學仔都係由下午班轉上嚟~~

因為我記得你之前係收咗下午班, 轉到上午班都好呀~~ 3封信? 好有毅力呀!! 恭喜晒你!

咁都記得我? 哈...好記性喎~
做mami為咗仔女一定要有毅力...局住都要啦....
希望我哋到時返學會見面啦..我28号開家長會, 你呢?
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-24 11:28

原帖由 hungcat 於 09-8-24 00:21 發表

咁都記得我? 哈...好記性喎~
做mami為咗仔女一定要有毅力...局住都要啦....
希望我哋到時返學會見面啦..我28号開家長會, 你呢?

yes~~ 28號, 我請咗假~~~ 唔知道果日會唔會俾埋書包等雜物我地呢?

星期六我同咗阿囡返聖母(俾佢記下周圍環境, 返學時無咁驚), 佢一見到學校就大叫:聖母呀!!

以佢咁既表現, 即係記得學校同埋都仲意學校. 希望佢返學順順利利就好啦~
作者: hunglin    時間: 09-8-24 15:30

原帖由 晞晞豬 於 09-8-24 11:28 發表

yes~~ 28號, 我請咗假~~~ 唔知道果日會唔會俾埋書包等雜物我地呢?

星期六我同咗阿囡返聖母(俾佢記下周圍環境, 返學時無咁驚), 佢一見到學校就大叫:聖母呀!!

以佢咁既表現, 即係記得學校同埋都仲意學校. 希望佢返 ...

家長日只係校長講吓嘢,見吓班主任;書包同啲雜物要開學至派
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-25 09:48

原帖由 hunglin 於 09-8-24 15:30 發表

家長日只係校長講吓嘢,見吓班主任;書包同啲雜物要開學至派

班主任? 係自己果一班既班主任嗎?
作者: hungcat    時間: 09-8-25 13:25

原帖由 晞晞豬 於 09-8-24 11:28 發表

以佢咁既表現, 即係記得學校同埋都仲意學校. 希望佢返 ...

通告好似話家長日唔可以帶小朋友返去
作者: PUIPUI28    時間: 09-8-25 22:30

原帖由 晞晞豬 於 09-8-7 16:07 發表
仲有唔夠一個月就返學喇~ 大家準備好d返學野未呀? 又或者開始同囡囡講要返學d野未呢??? 真係好緊張~~  我發夢見到返學個朝早"拿手唔成世" 又遲到又趕...... ...

就來開學喇.....開始緊張喇.....
我仲未買鞋呀...哩個星期一定要買先得喇!
作者: PUIPUI28    時間: 09-8-25 22:34

仲係D班佔上喎,哈哈

係呢....開學喇...我地都要多D上來傾下心得hehe
作者: Minipigpig    時間: 09-8-25 23:16

我買左一件校服,
運動衫都未有,又唔知洗唔洗買外套(有冷氣)
請問你地買齊未呢
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-26 15:38

原帖由 hungcat 於 09-8-25 13:25 發表

通告好似話家長日唔可以帶小朋友返去

yes, 唔可以帶小朋友去~~
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-26 15:41

原帖由 PUIPUI28 於 09-8-25 22:34 發表
仲係D班佔上喎,哈哈

對對~~ 好緊張哦~~~~

原帖由 Minipigpig 於 09-8-25 23:16 發表
我買左一件校服,
運動衫都未有,又唔知洗唔洗買外套(有冷氣)
請問你地買齊未呢

我都係, 得校服裙一條 & 黑鞋一對, 運動衫話開學先有(白鞋都未買).... 外套....唔知道喎....

28號問下先, 今日星期六&日去買白鞋先
作者: hunglin    時間: 09-8-26 15:49

原帖由 晞晞豬 於 09-8-25 09:48 發表

班主任? 係自己果一班既班主任嗎?

其實果日會介紹吓學校,校長、主任同所有幼班班主任都會喺度,只係略略介紹吓幼A班主任邊兩位,幼B班主任邊兩位...如此類推...唔洗驚...不過我個人覺得最好唔好帶小朋友去,除非佢乖/靜,因為到時校長會講嘢,又會睇片,如果小朋友嘈/叫咪好失禮囉
另外白色外套如果見到就可以買定俾佢9月著/帶,因為9月係會開冷氣
作者: hunglin    時間: 09-8-26 15:55

原帖由 PUIPUI28 於 09-8-25 22:34 發表
仲係D班佔上喎,哈哈

E...上年D班因為少人(差唔多比其他班少一半),所以得一位班主任,唔知今年又係唔係呢,估唔到今年呢度D班最多人
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-27 10:28

原帖由 hunglin 於 09-8-26 15:49 發表

其實果日會介紹吓學校,校長、主任同所有幼班班主任都會喺度,只係略略介紹吓幼A班主任邊兩位,幼B班主任邊兩位...如此類推...唔洗驚...不過我個人覺得最好唔好帶小朋友去,除非佢乖/靜,因為到時校長會講嘢,又會睇片,如果小朋 ...

hunglin, thx for the info~~
作者: 晞晞豬    時間: 09-8-31 15:46

明天就返學喇~ 大家準備好心情未?
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-2 17:21

返咗兩日學, 大家有無問題呢??
作者: 吉蒂媽    時間: 09-9-3 00:09

原帖由 晞晞豬 於 09-9-2 17:21 發表
返咗兩日學, 大家有無問題呢??

我想問明天家長不用陪上學,咁去toilet要小朋友自己清潔pat pat嗎?我還未教佢,好像有些難道。

同埋唔知俾件白色外套佢放書包,老師會否幫佢穿呢?
作者: 吉蒂媽    時間: 09-9-3 00:12

原帖由 晞晞豬 於 09-8-19 22:35 發表

e~ 又係細女喎~  有咗你既話, 吉蒂媽就有伴啦 ~~

你住邊ga? 全職媽咪嗎?

哈~對啊!終於有個伴啦。
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-3 15:54

原帖由 吉蒂媽 於 09-9-3 00:09 發表

我想問明天家長不用陪上學,咁去toilet要小朋友自己清潔pat pat嗎?我還未教佢,好像有些難道。

同埋唔知俾件白色外套佢放書包,老師會否幫佢穿呢? ...

我估開頭都會有嬸嬸幫忙既, 同埋佢地都話白色外套要自己穿(我估開頭又係會有人幫一幫...).... 唯有我地快d教識佢地著衫&抺patpat為上.

你個小朋友今日ok嗎? 有無喊呀?

阿囡一見到我就show佢粒糖, 好想食.... 為食鬼~~
作者: 吉蒂媽    時間: 09-9-3 16:20

原帖由 晞晞豬 於 09-9-3 15:54 發表

我估開頭都會有嬸嬸幫忙既, 同埋佢地都話白色外套要自己穿(我估開頭又係會有人幫一幫...).... 唯有我地快d教識佢地著衫&抺patpat為上.

你個小朋友今日ok嗎? 有無喊呀?

阿囡一見到我就show佢粒糖, 好想食.... 為 ...

老師話沒哭,但有眼紅紅。妳小朋友有哭嗎?

但我覺得9月1日在一樓訂冬季校服很混亂,叫我們排隊但又唔同我小朋友度身,反而和後面d人度身,搞到都有些家長不滿,但最後我都是有得排冇得度身。
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-3 16:29

原帖由 吉蒂媽 於 09-9-3 16:20 發表
但我覺得9月1日在一樓訂冬季校服很混亂,叫我們排隊但又唔同我小朋友度身,反而和後面d人度身,搞到都有些家長不滿,但最後我都是有得排冇得度身。 ...

我無問老師呀, 不過我估佢無喊... 因為佢好似好開心咁... 等我聽日問下老師先~

係呀!! 超亂!!! 好多家長都想試衫.... 我地最後都搵到人幫我地度身.  不過第二日無咩人 (因為都有走上去問野), 我見到d人排晒隊, 比第一日好好多!

見到佢無喊就真係放下心頭大石, 佢今朝個鬧鐘一响就自動起身, 又無咩扭, 妳幾點俾佢地上床訓覺&俾幾多個鐘晏覺佢訓呀??
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-3 16:33

沒有媽咪好似我咁得閒咁bor....

作者: mmmickey-cc    時間: 09-9-4 23:17

可能我係第二組返10:30,不過我9:30就去度身,只有3個人,所以無咩特別問題!之後就周圍行下,個日先發現另一邊多個操場架!今日9月4日早左返學,又發現後面有個小教堂!白色另一幢係修女神學院!

原帖由 吉蒂媽 於 09-9-3 16:20 發表

但我覺得9月1日在一樓訂冬季校服很混亂,叫我們排隊但又唔同我小朋友度身,反而和後面d人度身,搞到都有些家長不滿,但最後我都是有得排冇得度身。 ...

作者: mmmickey-cc    時間: 09-9-4 23:19

我都好得閒架!不過上baby-kingdom 好鬼慢,唔多想上者!

原帖由 晞晞豬 於 09-9-3 16:33 發表
沒有媽咪好似我咁得閒咁bor....

作者: 晞晞豬    時間: 09-9-7 09:13

我想問下各位有無參加義工?? 康文活動又係負責做d咩呢??
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-7 09:15

原帖由 mmmickey-cc 於 09-9-4 23:17 發表
可能我係第二組返10:30,不過我9:30就去度身,只有3個人,所以無咩特別問題!之後就周圍行下,個日先發現另一邊多個操場架!今日9月4日早左返學,又發現後面有個小教堂!白色另一幢係修女神學院!
...

其實隔離那座大樓都係, 不過唔知裡面係咩嚟~

我唸住大家既小朋友同一班可以多d溝通吓嘛~
作者: 吉蒂媽    時間: 09-9-7 23:54

原帖由 晞晞豬 於 09-9-3 16:29 發表

我無問老師呀, 不過我估佢無喊... 因為佢好似好開心咁... 等我聽日問下老師先~

係呀!! 超亂!!! 好多家長都想試衫.... 我地最後都搵到人幫我地度身.  不過第二日無咩人 (因為都有走上去問野), 我見到d人排晒隊, 比 ...

我個囡好夜才訓,未返學前成一點幾都唔訓,佢午睡都是三個鐘內,但睡後晚上又很精神。
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-8 08:50

原帖由 吉蒂媽 於 09-9-7 23:54 發表
我個囡好夜才訓,未返學前成一點幾都唔訓,佢午睡都是三個鐘內,但睡後晚上又很精神。

我依家俾佢九點半上床(基本上佢成十點先訓著), 之後晏覺就1.5 - 2 鐘..... 希望ok啦~~~

係呢, 會唔會參加中秋晚會呀?? 我都想同阿囡一齊整花燈, 不過無咩idea.
作者: mmmickey-cc    時間: 09-9-8 15:07

義工我參加左呀!有時間咪幫下手,都無咩所謂!

原帖由 晞晞豬 於 09-9-7 09:13 發表
我想問下各位有無參加義工?? 康文活動又係負責做d咩呢??

作者: mmmickey-cc    時間: 09-9-8 15:09

中秋晚會當然會參加啦!不過我都係未念點做個花燈!

原帖由 晞晞豬 於 09-9-8 08:50 發表

我依家俾佢九點半上床(基本上佢成十點先訓著), 之後晏覺就1.5 - 2 鐘..... 希望ok啦~~~

係呢, 會唔會參加中秋晚會呀?? 我都想同阿囡一齊整花燈, 不過無咩idea. ...

作者: 晞晞豬    時間: 09-9-8 15:31

原帖由 mmmickey-cc 於 09-9-8 15:07 發表
義工我參加左呀!有時間咪幫下手,都無咩所謂!

^^ 我都有呀~ 不過我要返工, 到時可能要請假~~
作者: chengmic    時間: 09-9-9 09:49     標題: 回覆 1# 晞晞豬 的文章

樂樂日日返學都喊 ><
中秋晚會我地都參加左,但仍未諗點做個花燈。
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-9 10:47

原帖由 chengmic 於 09-9-9 09:49 發表
樂樂日日返學都喊 ><
中秋晚會我地都參加左,但仍未諗點做個花燈。

還是未習慣吧..... 加油呀!!! 可以問下老師佢返到學校有無喊la, 我朋友個小朋友, 上校車就喊, 話唔想返, 但返到去又無野喎, 可能只係想扭下你....

我唸到啦.... 不過唔知有無時間做得起佢
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-9 11:12

大家有無發現佢地個名牌度有個顏色貼紙&寫咗數字上去呢?

我問阿囡....佢只係講:貼紙呀~~~

作者: JoanNana    時間: 09-9-9 17:45

亞女話係排隊用。
作者: 吉蒂媽    時間: 09-9-9 21:30

我想問開學禮儀是什麼
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-10 09:11

開學禮...??歡迎新生?講下學校既校規??

作者: PUIPUI28    時間: 09-9-10 15:08

原帖由 晞晞豬 於 09-9-9 11:12 發表
大家有無發現佢地個名牌度有個顏色貼紙&寫咗數字上去呢?

我問阿囡....佢只係講:貼紙呀~~~

hi,各位
我返來啦~~
我女暫時都冇喊,呢d野真係講唔定架~~
你講咩貼紙呀?我唔明?邊個名牌呢?
作者: 晞晞豬    時間: 09-9-10 15:45

原帖由 PUIPUI28 於 09-9-10 15:08 發表

hi,各位
我返來啦~~
我女暫時都冇喊,呢d野真係講唔定架~~
你講咩貼紙呀?我唔明?邊個名牌呢?

那個有佢個名及班別的掛牌, 掛在校服logo度的~~
阿囡到依家都講唔到俾我聽係用嚟排隊.....
不過話俾我聽尋日有小朋友同佢爭玩具玩喎~
佢好怒, 之後仲話鬼人添喎.....
我問佢老師之後點呀?
佢話最後收晒d玩具.....

都唔知係唔係....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5