教育王國

標題: 9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進 [打印本頁]

作者: MaMaTracy    時間: 09-4-7 11:34     標題: 9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進

各位媽咪,

我同仔仔上星期已經註咗冊啦, 希望已註冊入讀這間學校嘅媽咪上嚟一齊分享吓來年嘅喜怒哀樂...
作者: 小咖哩    時間: 09-4-7 14:07

Mama Tracy,

歡迎妳同囝囝加入這個大家庭,每個星期四早上9:30都有家長返學校圖書館幫忙同順便交流一番架,如果妳有時間請到。

我囡囡現讀中一,我都有返學校幫忙架

Curry
原帖由 MaMaTracy 於 09-4-7 11:34 發表
各位媽咪,

我同仔仔上星期已經註咗冊啦, 希望已註冊入讀這間學校嘅媽咪上嚟一齊分享吓來年嘅喜怒哀樂...

作者: YVONNE2607    時間: 09-4-8 18:35

請問有沒有人知羅氏7月是否有機會叩門呢?
作者: 小咖哩    時間: 09-4-8 22:13

Yvonne2607,

請致電27018778查詢,我本人覺得機會都幾大,good luck!!
原帖由 YVONNE2607 於 09-4-8 18:35 發表
請問有沒有人知羅氏7月是否有機會叩門呢?

作者: MaMaTracy    時間: 09-4-8 22:58

Hi 小咖哩,

妳好!加入咗呢個大家庭, 開心又擔心, 因為阿仔係中小, 而家上咗英中, 都有d擔心 想問吓妳個女, 小學係英小or中小? 讀咗大半年了, 課程深唔深?唔該

原帖由 小咖哩 於 09-4-7 14:07 發表
Mama Tracy,

歡迎妳同囝囝加入這個大家庭,每個星期四早上9:30都有家長返學校圖書館幫忙同順便交流一番架,如果妳有時間請到。

我囡囡現讀中一,我都有返學校幫忙架

Curry
...

作者: MaMaTracy    時間: 09-4-8 23:00

係呀, 打電話去問吓啦, 俾多d誠意...加油

原帖由 小咖哩 於 09-4-8 22:13 發表
Yvonne2607,

請致電27018778查詢,我本人覺得機會都幾大,good luck!!

作者: ballwong63    時間: 09-4-9 11:48

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-7 11:34 發表
各位媽咪,

咁做Daddy可唔可以分享呀..我都幫囝囝註冊左
作者: YVONNE2607    時間: 09-4-9 12:35

Thankyou for reply curry & mama tracy, 其實LAW'S 已收了小女,但我想博埋大抽獎先,如派得唔好先再叩門,到時唔知有沒有機會呢?唔知有沒有羅氏的學生在派位叩門而入呢?
作者: MaMaTracy    時間: 09-4-9 14:19

當然可以啦. 大家都係為咗小朋友

原帖由 ballwong63 於 09-4-9 11:48 發表

咁做Daddy可唔可以分享呀..我都幫囝囝註冊左

作者: Waiking    時間: 09-4-9 20:24

聽講舊年有陸慶濤學生在派位後叩門,一個都冇收.
作者: 小咖哩    時間: 09-4-10 11:39

好,你地嘅分享令我回想起舊年去註冊時,我數過中一新生共95人(未計留級生大約二十幾個希望我冇記錯),而家中一總共154人,有大約三十幾個就唔知點解冇出現喺註冊名單上啦。
另外校長同老師好早已經話俾小學六年級d家長聽就係自己學生唔申請入學,只在派位後叩門,一個都唔會收,係d家長自己博一博咋,校長又無話唔收其他學生,聽落就係好唔啱聽,不過將心比己就一d都冇做錯到。
所以有心入讀係好應該先申請,如果有得interview就好d,日後叩門都有d把握吖嗎。
作者: winniek    時間: 09-4-10 13:09

原帖由 小咖哩 於 09-4-10 11:39 發表
好,你地嘅分享令我回想起舊年去註冊時,我數過中一新生共95人(未計留級生大約二十幾個希望我冇記錯),而家中一總共154人,有大約三十幾個就唔知點解冇出現喺註冊名單上啦。
另外校長同老師好早已經話俾小學六年級d家長聽就 ...

有成20幾個留班 ?? 好多呀 !! 比起支助學校只可一級留 4-5人。聽說, 334學生 中,英,數其中一科不合格都要留班 !!
作者: 小咖哩    時間: 09-4-10 15:44

係呀winnie, 留班人數喺直資學校無教育局嘅壓力架。雖然係咁講,我都留意倒呀囡嗰班嘅repeater啲學習態度都好好架,唔好果個又退埋學tim,要有信心呀!
冇錯,我都聽過中,英,數其中一科不合格要留班。阿囡果班上次考試大家一齊有進步,班主任都有讚佢地。

原帖由 winniek 於 09-4-10 13:09 發表

有成20幾個留班 ?? 好多呀 !! 比起支助學校只可一級留 4-5人。聽說, 334學生 中,英,數其中一科不合格都要留班 !!

作者: ballwong63    時間: 09-4-11 22:15

原帖由 YVONNE2607 於 09-4-9 12:35 發表
Thankyou for reply curry & mama tracy, 其實LAW'S 已收了小女,但我想博埋大抽獎先,如派得唔好先再叩門,到時唔知有沒有機會呢?唔知有沒有羅氏的學生在派位叩門而入呢? ...

如果咁樣再叩門機會唔係無不過可能會危險d.好似另外位家長咁講: 校長同陸慶濤既家長講如果唔選就一個都唔會叩門收一樣
作者: ballwong63    時間: 09-4-11 22:19

原帖由 小咖哩 於 09-4-10 11:39 發表
另外校長同老師好早已經話俾小學六年級d家長聽就 ...

乜有都數新生註冊數目咩..都留意唔到..只係睇到 放相個膠盒仔都放左幾多相片
作者: ballwong63    時間: 09-4-11 22:20

原帖由 小咖哩 於 09-4-10 15:44 發表
係呀winnie, 留班人數喺直資學校無教育局嘅壓力架。雖然係咁講,我都留意倒呀囡嗰班嘅repeater啲學習態度都好好架,唔好果個又退埋學tim,要有信心呀!
冇錯,我都聽過中,英,數其中一科不合格要留班。阿囡果班上次考試大家一 ...

成廿幾個學生留班都差唔多開得一班囉
作者: 小咖哩    時間: 09-4-13 22:57

Mmm,好快就知道會考成績啦,LFC同學 add oil !!!

原帖由 ballwong63 於 09-4-11 22:20 發表

成廿幾個學生留班都差唔多開得一班囉

作者: 小咖哩    時間: 09-4-13 23:00

新生名字貼哂係牆度。 邊個膠盒仔呀???唔記得tim...

原帖由 ballwong63 於 09-4-11 22:19 發表

乜有都數新生註冊數目咩..都留意唔到..只係睇到 放相個膠盒仔都放左幾多相片

作者: MaMaTracy    時間: 09-4-14 15:37

咦?睇唔到牆度有喎...不過我同阿仔註冊時, 就見到張枱有2個盒仔, 裝住d相, 我阿仔嗰張都擺咗落去

原帖由 小咖哩 於 09-4-13 23:00 發表
新生名字貼哂係牆度。 邊個膠盒仔呀???唔記得tim...

作者: 小咖哩    時間: 09-4-14 18:56

哦,原來今年無貼係牆度...唔想有數得計...

原帖由 MaMaTracy 於 09-4-14 15:37 發表
咦?睇唔到牆度有喎...不過我同阿仔註冊時, 就見到張枱有2個盒仔, 裝住d相, 我阿仔嗰張都擺咗落去

作者: ballwong63    時間: 09-4-15 00:50

原帖由 小咖哩 於 09-4-14 18:56 發表
哦,原來今年無貼係牆度...唔想有數得計...

係呀..應該無貼出黎..不過Miss張台就有膠盒仔載相用...見到都放左幾多下...不過唔知註冊完未呢
作者: MaMaTracy    時間: 09-6-23 21:59

hi 各位mama,

好耐冇上嚟啦, 其實我想問吓中一入學前試, 係考啲咩科目? 係唔係中英數?

thanks!
作者: JSCfamily    時間: 09-6-24 10:45

MaMaTracy,

你好! 我都黎報到了...我阿仔都係9月入Laws讀F.1 , 有關中一編班試是考中,英,數三科. 我已經準備好晒d中一入學前考試 paper 比阿仔係這段提早暑假時候娛樂..娛樂!!
今日同事又醒左10幾本比我.....阿仔可以好好享受啦!
作者: MaMaTracy    時間: 09-7-2 18:04

hi,

點解仲未收到有關中一編班試嘅通知書?通常幾時會收到資料架?另外幾時會有收到書單?

有冇mama可以話俾我知呀

唔該唔該
作者: MaMaTracy    時間: 09-7-2 18:07

JSCfamily,

妳好呀!! 嘩, 做咁多 , 我都係俾阿仔每做d咋, 冇計啦, 我要返工, 睇唔到咁多, 希望阿仔到時考試醒目d

原帖由 JSCfamily 於 09-6-24 10:45 發表
MaMaTracy,

你好! 我都黎報到了...我阿仔都係9月入Laws讀F.1 , 有關中一編班試是考中,英,數三科. 我已經準備好晒d中一入學前考試 paper 比阿仔係這段提早暑假時候娛樂..娛樂!!
今日同事又 ...

作者: JSCfamily    時間: 09-7-3 12:36

mamatracy,

我比阿仔每日做中英數各一份, 另外再加d英文 exe, 當是溫習姐, 我怕佢放假放到所有野都忘記!

佢都肯做, 我有同佢講7/14的考試是幫吓d學妹學弟..又可以幫到自己! 唔知佢明唔明白..但係佢都肯去做練習!

我都係呀 仲未收到學校通告.. 6月底時我有打 去學校問, 佢地話整緊通告,好多會寄比我地喎! 留意信箱!

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-2 18:07 發表
JSCfamily,

妳好呀!! 嘩, 做咁多 , 我都係俾阿仔每做d咋, 冇計啦, 我要返工, 睇唔到咁多, 希望阿仔到時考試醒目d

作者: MaMaTracy    時間: 09-7-3 18:26

我都係俾阿每日各做一份咋, 我同佢講14/7考試都好緊要架, 佢話知喎, 不過我都驚佢考得差

原帖由 JSCfamily 於 09-7-3 12:36 發表
mamatracy,

我比阿仔每日做中英數各一份, 另外再加d英文 exe, 當是溫習姐, 我怕佢放假放到所有野都忘記!

佢都肯做, 我有同佢講7/14的考試是幫吓d學妹學弟..又可以幫到自己! 唔知佢明唔明白..但係佢都肯去 ...

作者: JSCfamily    時間: 09-7-6 11:08

MaMaTracy,

星期六(7/4)始終收到學校的通告了, 好多野都係要7/14果日攪掂, 你收到未呀? 7/14有中一簡介會到時你會出席嗎?

還要影好校服相交俾學校做學生證, 開始忙啦!
作者: dllau    時間: 09-7-6 11:58

小女兒升中三啦, 希望能將中一及中二的書本平價出讓, 有興趣者請pm 我.
作者: MaMaTracy    時間: 09-7-6 14:19

JSCfamily,

收到啦

會呀, 到時會出席。係啦, 我諗住聽日返小學攞畢業證書後去買校服, 唉, 仲諗住等阿仔減吓肥先買添

原帖由 JSCfamily 於 09-7-6 11:08 發表
MaMaTracy,

星期六(7/4)始終收到學校的通告了, 好多野都係要7/14果日攪掂, 你收到未呀? 7/14有中一簡介會到時你會出席嗎?

還要影好校服相交俾學校做學生證, 開始忙啦! ...

作者: JSCfamily    時間: 09-7-6 14:35

MamaTracy,

我諗住先買左恤衫來影相, 8月中至尾才去買條長褲(我驚阿仔會高,到9月時又不合著), 而且遲d仲要再去買運動衫呢!

7/14可以跟相認一吓,可以一齊坐啦! 有伴一起...

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-6 14:19 發表
JSCfamily,

收到啦

會呀, 到時會出席。係啦, 我諗住聽日返小學攞畢業證書後去買校服, 唉, 仲諗住等阿仔減吓肥先買添

作者: CrystalChan2178    時間: 09-7-6 14:44

大家好aR!我係升中一Ge "CrystalChan2178" aR!
我Choose左保良局羅氏基金中學aR!
作者: JSCfamily    時間: 09-7-6 15:16

CrystalChan2178,

歡迎你加入!

你的小朋友是男仔定女仔呀?

我果位是男仔都係升中一的...

原帖由 CrystalChan2178 於 09-7-6 14:44 發表
大家好aR!我係升中一Ge "CrystalChan2178" aR!
我Choose左保良局羅氏基金中學aR!

作者: CrystalChan2178    時間: 09-7-6 15:36

我係小朋友尼aR!唔係大人... :;pppp:
作者: JSCfamily    時間: 09-7-6 15:45

唔好意思..攪錯左! sorry! 咁你係女仔黎啦!

原帖由 CrystalChan2178 於 09-7-6 15:36 發表
我係小朋友尼aR!唔係大人... :;pppp:

作者: CrystalChan2178    時間: 09-7-6 15:49

係aR!我係女仔...
原帖由 JSCfamily 於 09-7-6 15:45 發表
唔好意思..攪錯左! sorry! 咁你係女仔黎啦!

作者: CrystalChan2178    時間: 09-7-7 16:07

冇Lo冇Lo....Today 7月7日,,我派左新界西貢坑口區鄭植之中學.....
作者: patlychan    時間: 09-7-8 00:21

請問各位LFC家長可唔可以分享小朋友校園生活?因為我諗住聽日試吓同阿仔叩門。
作者: JSCfamily    時間: 09-7-14 09:52

各位升中一的家長:

記住今晚家長會呀!
作者: MaMaTracy    時間: 09-7-14 23:41

JSCfamily,

今晚聽完幾位老師嘅講解, 我就好擔心阿仔到時會吸收唔切啊 係呢, 阿仔係黃社, 妳個小朋友呢, 係咩社

原帖由 JSCfamily 於 09-7-14 09:52 發表
各位升中一的家長:

記住今晚家長會呀!

作者: patlychan    時間: 09-7-15 00:42

咁快知係乜社?乜唔係月尾收信先知咩?

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-14 23:41 發表
JSCfamily,

今晚聽完幾位老師嘅講解, 我就好擔心阿仔到時會吸收唔切啊 係呢, 阿仔係黃社, 妳個小朋友呢, 係咩社

作者: JSCfamily    時間: 09-7-15 18:32

MaMaTracy,

真係好啱喎! 我阿仔都係黃社! 你阿仔昨天係邊個課室考, 我阿仔係105室...我地真係要認識一吓啦, 又會咁啱!

我同你一樣, 聽完昨天各科主任講完後真的擔心! 擔心佢地可否以最快速度適應, 又要練習音樂和體育科, 好似好多野黎緊!

pls check pm!

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-14 23:41 發表
JSCfamily,

作者: JSCfamily    時間: 09-7-15 18:42

Patlychan,

昨天考試時已於早上係list到出晒d社資料啦, 當時老師有叫學生睇埋,方便買PE衫! 你孩子無話你知咩?? 可以打電話番去學校問?

原帖由 patlychan 於 09-7-15 00:42 發表
咁快知係乜社?乜唔係月尾收信先知咩?

作者: patlychan    時間: 09-7-15 21:05

唔該晒,因當日阿仔九秒九跑返學考試,所以阿仔聽唔到。咁我聽日打電話問吓。Thankyou!

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 18:42 發表
Patlychan,

昨天考試時已於早上係list到出晒d社資料啦, 當時老師有叫學生睇埋,方便買PE衫! 你孩子無話你知咩?? 可以打電話番去學校問?

作者: JSCfamily    時間: 09-7-15 21:20

patltchan,

唔好客氣! 昨晚你有無返去學校聽升一簡介會呀?

原帖由 patlychan 於 09-7-15 21:05 發表
唔該晒,因當日阿仔九秒九跑返學考試,所以阿仔聽唔到。咁我聽日打電話問吓。Thankyou!

作者: patlychan    時間: 09-7-15 22:27

我有去聽講座。

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 21:20 發表
patltchan,

唔好客氣! 昨晚你有無返去學校聽升一簡介會呀?

作者: MaMaTracy    時間: 09-7-15 23:36

咦, 真係好啱喎, 阿仔喺106室考,唔知幾時先知讀邊班呢?
係呀, 不過我問過ms liu, 佢話初初返學會由淺入深喎,希望阿仔真係吸收到啦

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 18:32 發表
MaMaTracy,

真係好啱喎! 我阿仔都係黃社! 你阿仔昨天係邊個課室考, 我阿仔係105室...我地真係要認識一吓啦, 又會咁啱!

我同你一樣, 聽完昨天各科主任講完後真的擔心! 擔心佢地可否以最快速度適應, 又要練 ...

作者: MaMaTracy    時間: 09-7-15 23:38

hi patlychan,

妳好呀, 仔仔叩門成功咗呀, 恭喜哂, 到時大家要多多聯絡啊

原帖由 patlychan 於 09-7-15 22:27 發表
我有去聽講座。

作者: oliyeung    時間: 09-7-15 23:40

好開心加入羅氏既大家庭!

小兒剛剛係尋日註冊, 趕得切出席講座.
聽完講座, 真係有D擔心...

你地買齊書同校服未呀?
作者: patlychan    時間: 09-7-16 00:27

MAMa Tracy

Thankyou! 我都係星期一註冊。尋日阿仔都係106考試,唔知佢哋有無溝通呢?

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-15 23:38 發表
hi patlychan,

妳好呀, 仔仔叩門成功咗呀, 恭喜哂, 到時大家要多多聯絡啊

作者: patlychan    時間: 09-7-16 15:31

仔仔編咗去黃社;以後大家可以聯絡吓互通消息喇。其實買校服除佐顆幾間外,係九龍有無得買呢?
作者: lvory    時間: 09-7-16 15:45

hi,我想問吓有無人知銜接班洗唔洗帯書?
作者: JSCfamily    時間: 09-7-16 16:45

MaMaTracy & Patlychan,

我地3個仔都係入左黃社, 真係有緣份了.
原來payltchan你個個仔仔係剛剛加入, 恭喜哂你和仔仔, 希望大家多多交流!

我在天寶買校服的, 有無佢地九龍可不可以買, 佢地有鋪頭你旺角, 但係老闆話唔可以, 只有將軍澳鋪才有. 我只買左恤衫和訂左PE衫褲, 7月底才有得! 條西褲可能會係出面d國貨買, 因為平宜d! 810日前才去買!

MaMaTracy:
我依家開始叫阿仔睇d新書,先睇數學書! Pre-study一吓!
你的仔仔小學是中文定英文架?

Oliyeung,
恭喜哂你和仔仔加入這個大家庭!

Ivory,
我問左學校, 佢地話銜接班應該唔洗帯書, 照上年經驗,老師會為佢地準備material, 但最好都係第一日問問老師要不要帶書!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

另外提提大家, 第一天著的運動衫是夏季的,而運動長褲是冬季,可以向校服商購買的.因為學生通常會穿長褲的.
作者: lvory    時間: 09-7-16 19:11

Thanks JSCfamily
作者: patlychan    時間: 09-7-16 19:25

Hi JSCfamily,Thankyou!
作者: ytpeople    時間: 09-7-16 19:27

聽聞這學校的面試,好似考狀元咁考。

唔知各位有冇此感覺呢?你地囝囡面試有冇考埋/表演樂器啊?
作者: ett    時間: 09-7-16 22:38

Hi! every body !!! How to know the result of 「中一編班試」
作者: JSCfamily    時間: 09-7-17 11:13

ett,

按7/14校長講, 會於8/10銜接課程時會知結果, 果日會分埋班啦!

原帖由 ett 於 09-7-16 22:38 發表
Hi! every body !!! How to know the result of 「中一編班試」

作者: JSCfamily    時間: 09-7-23 15:57

大家好:

因有朋友孩子給我一些舊書和校服:

多 : 綠社夏季運動衫一件

我阿仔係黃社不合用!

有興趣者, 可pm我!
作者: MaMaTracy    時間: 09-7-30 00:26

各位mama,

買齊哂d書未呀? 我仲未齊呀,朋友比咗本upstream elementary a2, 但冇cd, 咁要唔要買過本呢?唔知隻cd重唔重要呢?
作者: JSCfamily    時間: 09-7-30 12:01

MaMaTracy,

這本我都有朋友比左我, 但我見書內有好多exe, 又做左,所以我自己再買左新的, 等我睇睇隻CD重唔重要再話你知啦!

至於新書我就欠一本, 英文reader, 已訂書等通知攞書. 你呢? 你齊晒未?

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-30 00:26 發表
各位mama,

買齊哂d書未呀? 我仲未齊呀,朋友比咗本upstream elementary a2, 但冇cd, 咁要唔要買過本呢?唔知隻cd重唔重要呢?

作者: MaMaTracy    時間: 09-7-30 22:27

好呀, 唔該哂, 我仲未買齊, 我諗住星期六日先再去買

原帖由 JSCfamily 於 09-7-30 12:01 發表
MaMaTracy,

這本我都有朋友比左我, 但我見書內有好多exe, 又做左,所以我自己再買左新的, 等我睇睇隻CD重唔重要再話你知啦!

至於新書我就欠一本, 英文reader, 已訂書等通知攞書. 你呢? 你齊晒未?

...

作者: JSCfamily    時間: 09-7-31 23:01

MaMaTracy,

睇左啦...
隻CD係for每個unit內的練習 如: unit 1a exe,1 p.6
                                            unit 1b exe.5 p.9
基本上每個unit都有exe用這隻CD.....
但唔知會唔會堂上由老師播放做呢??

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-30 22:27 發表
好呀, 唔該哂, 我仲未買齊, 我諗住星期六日先再去買

作者: MaMaTracy    時間: 09-8-3 00:04

唔該哂, 我老公話買新喎:D

[quote]原帖由 JSCfamily 於 09-7-31 23:01 發表
MaMaTracy,

睇左啦...
隻CD係for每個unit內的練習 如: unit 1a exe,1 p.6
                                            unit 1b exe.5 p.9
基本上每個unit都有exe用這隻CD.....
但唔知會唔會堂上由老師播放做呢??
... [/quote
作者: JSCfamily    時間: 09-8-7 12:57

溫馨提醒:

下星期一(8月10日)各位F.1新生記住返(新生暑期銜接課程).....
作者: MaMaTracy    時間: 09-8-12 17:49

hi 各位,

妳地嘅小朋友入咗邊班呀? 阿仔就入咗saturn班, 唔知有冇同班呢?
作者: JSCfamily    時間: 09-8-13 10:13

MaMaTracy,

妳好! 買左英文書未呀??
我阿仔入左Neptune, 唔可以同你阿仔一班tim!
不過唔緊要啦! 佢地都係Yellow House!

原帖由 MaMaTracy 於 09-8-12 17:49 發表
hi 各位,

妳地嘅小朋友入咗邊班呀? 阿仔就入咗saturn班, 唔知有冇同班呢?

作者: MaMaTracy    時間: 09-8-13 17:58

除咗 IS嘅 workbook未有, 要月中打後先有得買喎...係啦, 起碼大家都係yellow house, 都可以聯絡吓。係呢, 返咗幾日, 阿仔覺得點呀? 我阿仔就話ok啦, 都聽得明老師講咩, 今日有d功課做添

原帖由 JSCfamily 於 09-8-13 10:13 發表
MaMaTracy,

妳好! 買左英文書未呀??
我阿仔入左Neptune, 唔可以同你阿仔一班tim!
不過唔緊要啦! 佢地都係Yellow House!

作者: JSCfamily    時間: 09-8-13 18:08

MaMaTracy,

我就已經齊晒書和作業..
阿仔返左幾日,都話覺得ok,完全聽到老師講咩! 佢話有時老師都會用粵語輔助, 所以基本無咩問題.
阿仔星期二就有功課(maths), 不過係學校時已完成!
佢話昨天普通話測試時, 老師有d部份講得較快,佢有小小聽唔切 你阿仔呢? 佢識唔識呀?

原帖由 MaMaTracy 於 09-8-13 17:58 發表
除咗 IS嘅 workbook未有, 要月中打後先有得買喎...係啦, 起碼大家都係yellow house, 都可以聯絡吓。係呢, 返咗幾日, 阿仔覺得點呀? 我阿仔就話ok啦, 都聽得明老師講咩, 今日有d功課做添

...

作者: JSCfamily    時間: 09-8-20 10:48

等我推番上去先!
作者: MaMaTracy    時間: 09-8-25 13:33

到我到我, push push,想問吓第1日返學放幾點呀? 要唔要帶書呀?仲有要帶咩嘢?唔該

原帖由 JSCfamily 於 09-8-20 10:48 發表
等我推番上去先!

作者: JSCfamily    時間: 09-8-25 16:06

MaMaTracy,

9月1 日開學只要帶一般的文具和3張學生相, 不用帶書. 上學時間是8-1,佢地有一張通知清楚寫左d咩野返, 以及上學時間,你可以問阿仔睇睇~~  

記住: 相片背面寫上中英文姓名+班別!

原帖由 MaMaTracy 於 09-8-25 13:33 發表
到我到我, push push,想問吓第1日返學放幾點呀? 要唔要帶書呀?仲有要帶咩嘢?唔該

作者: JSCfamily    時間: 09-9-1 14:14

又到我push push....

今天開學了....
作者: EW    時間: 09-9-5 23:37

我唔係今年入讀,不過我想同亞女出年報考。不過我哋住觀塘,唔知有冇校車呢?睇你哋POST話有游水班,個泳池係學校定去將軍澳泳池呢?
作者: MaMaTracy    時間: 09-9-11 16:15

Hi EW,

我又唔覺有校車喎, 不過就有接駁校巴喺寶林地鐡站等, 另外學校冇泳池架, 要去將軍澳泳池

原帖由 EW 於 09-9-5 23:37 發表
我唔係今年入讀,不過我想同亞女出年報考。不過我哋住觀塘,唔知有冇校車呢?睇你哋POST話有游水班,個泳池係學校定去將軍澳泳池呢?

作者: MaMaTracy    時間: 09-9-11 16:30

點解冇乜mama上嚟分享嘅? 今個星期二開始日日都有quiz or dict. 攪到我都好緊張, 不過都好呀, 唔駛阿仔咁懶散, 唔好到時考試就辛苦lu
作者: JSCfamily    時間: 09-9-11 16:40

MaMaTracy,

仲有我呀!
我阿仔9月1日返學時轉左班去左 J班.
YES, 阿仔話每星期都有QUIZ, 有DICT 連 IH科都有DICT. MATHS 就QUIZ 左啦...
我都覺得平日有QUIZ 和 DICT是好架...可以KEEP住溫書..到考試時唔洗咁甘~~~

原帖由 MaMaTracy 於 09-9-11 16:30 發表
點解冇乜mama上嚟分享嘅? 今個星期二開始日日都有quiz or dict. 攪到我都好緊張, 不過都好呀, 唔駛阿仔咁懶散, 唔好到時考試就辛苦lu

作者: MaMaTracy    時間: 09-9-12 14:05

JSCfamily,

咦?點解轉班嘅?原本嗰班人多咩?

另外我想問吓實驗室用嗰件袍, 咪要有名嘅, 要自己做定可以出外電腦綉名呢?

原帖由 JSCfamily 於 09-9-11 16:40 發表
MaMaTracy,

仲有我呀!
我阿仔9月1日返學時轉左班去左 J班.
YES, 阿仔話每星期都有QUIZ, 有DICT 連 IH科都有DICT. MATHS 就QUIZ 左啦...
我都覺得平日有QUIZ 和 DICT是好架...可以KEEP住溫書..到考試時唔洗咁甘~~~:h ...

作者: JSCfamily    時間: 09-9-12 17:35

MaMaTracy,

我都唔知點解?? 只知9月1日一返學就安排左阿仔去了J班! 原來的N班好似只有22人...

我阿仔把果名用原子筆寫係件實驗室袍的LABEL到, 都OK架... , 阿仔一返黎就急住叫我幫佢洗乾淨件實驗室袍, 唔通好污穢

原帖由 MaMaTracy 於 09-9-12 14:05 發表
JSCfamily,

咦?點解轉班嘅?原本嗰班人多咩?

另外我想問吓實驗室用嗰件袍, 咪要有名嘅, 要自己做定可以出外電腦綉名呢?

作者: lvory    時間: 09-9-25 11:40

請問大家知唔知F.1 既 QUIZ & DICT 多數攞幾多分呢??
作者: JSCfamily    時間: 09-9-25 16:07

Ivory,

唔知你的意思是什麼?
每科的quiz & dict 的總分不同,
每個孩子的分數也不同!

我可以講我阿仔讀得好開心又投入
而dict 和 quiz 的分數都幾好, 起碼我收貨啦!

原帖由 lvory 於 09-9-25 11:40 發表
請問大家知唔知F.1 既 QUIZ & DICT 多數攞幾多分呢??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5